• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kórházfogyasztó kúra

Hírek Forrás: Népszabadság - Magyar Nemzet

Negyvennyolc súlyponti kórház szerepel az egészségügyi minisztérium listáján

Az egészségügyi tárca tervezete pontos ágyszámok megjelölésével megyénként és régiónként tesz javaslatot arra, mely kórházakkal szerződjön majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A listából kimarad több nagynevű intézmény is, mint az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet vagy a Balatonfüredi Szívkórház, a kiemeltek közé került a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet, a deszki szakkórház, a pomázi vagy a szentesi egészségügyi intézmény.

A Regionális Egészségügyi Tanácsok dönthetnek majd helyi szinten az egészségügyi intézmények, kórházak átalakulásáról, összevonásáról, áthelyezéséről, megszüntetéséről. Vesztesei is lesznek az egészségügyi reformfolyamatnak, de csak később derül ki, mely intézmények zárnak be.

Golub Iván, a Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta, hogy a javaslat kivitelezhetetlen. Véleménye szerint sem a finanszírozás alapelveit, sem az országos szakember-ellátottságot nem veszi figyelembe. Mint ismert, az előterjesztésből kiderül, hogy az aktív ágyak csökkentése 155 jelenleg működő kórházat érintene, a teljes leépítés során pedig kilencezer ágyat szüntetnek meg majd. A fővárosban a MÁV, a Központi Honvéd Kórház, a BM Kórház és az Országos Gyógyintézeti Központ egy egység lesz, de sem a Szent Margit, sem a Nyírő Gyula Kórház nem szerepel a listán, ahogy a Szent László Kórház sem, amely várhatóan a Szent István Kórházzal hivatalosan is egyesül.

A Magyar Nemzet cikkírója arról ír, hogy a Szent Ferenc Buda legszebb helyén, a Széher úton található, félmilliárdból talpig felújítva, kiváló a diabetológiája, és itt működik a melldaganatokat csúcsszinten ellátó MaMMa klinika. A Schöpf-Merei nem is kórház, hanem a reménytelen asszonyok missziós háza. A Rókus, ahol a legcsúnyább rákfajták egyikét operálják sikeresen, legjobb helye egy jövendő plazának. A körítés hazug: csak olyan kórházakat alakítanak át, ahol a feltételek hiányoznak mostani profiljukhoz. Mindhárom intézményből ápolási, illetve rehabilitációs otthonokat terveznek. A Schöpf-Merei vonatkozásában ez külön a cinizmus teteje - szögezi le a szerző.

Legolvasottabb cikkeink