• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kórházi fertőzés: jelentős fenyegetés

Hírek Forrás: ÁNTSZ

A magyarországi helyzetről az adatok elemzése után részletes tájékoztatást adnak.

Mint a Weborvos arról már beszámolt, az ECDC a napokban közölte az első, európai kórházakban végzett, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatait, illetve az egy adott pillanatra vonatkozó antibiotikum felhasználás eredményeit tartalmazó jelentését. E felmérés eredményei alapján az ECDC úgy becsüli, hogy az európai kórházakban bármely adott napon átlagosan minden 18. pácienst valamilyen egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés miatt kezelnek.

Mint az ÁNTSZ keddi közleménye írja, a jelentés bemutatja a leggyakoribb fertőzések adatait, a leggyakoribb kórokozókat, és azt hogy milyen gyakran alkalmaznak antimikrobiális szereket e fertőzések kezelésére, valamint adatokat közöl a kórházi fertőzések megelőzését szolgáló struktúráról és eljárásokról. Az úgynevezett európai pont prevalencia vizsgálatban 30 európai ország több mint 1.000 kórháza vett részt.

Marc Sprenger, az ECDC igazgatója kijelentette: “A vizsgálat megerősíti, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentős közegészségügyi problémát, fenyegetést jelentenek az európai páciensekre: az ECDC becslése szerint az európai kórházakban egy adott pillanatban mintegy 80.000 pácienst, vagyis minden tizennyolcadik beteget valamilyen egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéssel kezelnek". Összességében az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések körülbelül 3,2 millió pácienst érintenek évente.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések előfordulása azon betegek között volt a legmagasabb, akik intenzív osztályos kezelést igényeltek; 19,5%-uk kapott valamilyen egészségügyi ellátással összefüggő fertőzést. Összesen 15.000 egészségügyi ellátással összefüggő fertőzést regisztráltak, ezek közül a leggyakoribbak a légzőszerveket érintő (tüdőgyulladás: 19,4%, alsó légúti fertőzés: 4,1%), a műtéti (19,5%) és a húgyuti (19,0%) fertőzések voltak.

A vizsgálat megerősíti, hogy a betegek jelentős része antibiotikum kezelésben részesül kórházi tartózkodása alatt. Az ECDC becslése szerint az európai kórházakban, bármely napon több mint 400.000 páciens, vagyis minden harmadik beteg legalább egy antibiotikumot szed.

Az európai vizsgálatban hazánk is részt vett, a friss hazai adatokat az Országos Epidemiológiai Központ jelenleg elemzi, a magyarországi helyzetről az összesítés elkészülte után részletes tájékoztatást adnak.

Legolvasottabb cikkeink