• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.03.25 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

A bevezetett szigorítások enyhítését és a munka mihamarabbi újbóli megindítását szorgalmazta az amerikai elnök.

Spanyolországban már többen haltak meg a fertőzés következtében mint Kínában

Spanyolországban már többen haltak meg koronavírus-fertőzés következtében mint Kínában - derült ki az egészségügyi minisztérium szerdán közölt adataiból. A halálos áldozatok száma 3434, egy nap alatt 748-cal növekedett. A vizsgálatok eddig több mint 47 ezer esetben igazolták a fertőzést, közülük több mint 7900-zat az elmúlt 24 órában diagnosztizáltak. Egyre növekszik a gyógyultak száma is, már 5367 kórházi kezelést kapott páciens épült fel.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi madridi sajtótájékoztatóján a modellszámításokra hivatkozva azt valószínűsítette, hogy a járvány most, ezekben a napokban tetőzik. Az egészségügyi és szociális intézményekben továbbra is gondot jelent a védőfelszerelések, orvosi maszkok, kesztyűk, köpenyek nagy mennyiségű utánpótlása. Miguel Villarroya, a hadsereg vezérkari főnöke bejelentette: Spanyolország a NATO segítségét kérte a védőeszközök beszerzéséhez a szervezet Katasztrófaelhárítási Koordinációs Központján keresztül. A dél-európai ország ezekből az egészségügyi felszerelésekből több szállítmányt kapott és vár is még Kínából, a legutóbbi vásárlás értéke 432 millió euró - tájékoztatott Salvador Illa egészségügyi miniszter.

Spanyolország az Európai Unió segítségére is számíthat - mondta  Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az El País című napilapnak adott interjújában. Twitter-oldalán pedig részletesebben is kifejtette, hogy két hét múlva a spanyol kórházakban lehetnek azok az egészségügyi felszerelések, amelyek uniós közbeszerzése folyamatban van. Több spanyol nagyvállalat, mint például a Santander bank, a BBVA bank, a Telefónica távközlési szolgáltató és az Iberdrola áramszolgáltató pénzügyi alapot hozott létre egészségügyi felszerelések vásárlásra, cégenként 25 millió eurós hozzájárulással.

A spanyol fővárosban szerdán megkezdődik a létfontosságú ágazatokban dolgozók koronavírus-tesztelése. Mások mellett a rendőrség, a mentőszolgáltat, a tűzoltóság és a háziorvosi szolgálat munkatársainak vizsgálatát végzik el, hogy időben kiszűrjék az esetleges fertőzéseket. A madridi tartományban, ahol eddig a legtöbb fertőzöttet regisztrálták, a helyi kormány arra tett javaslatot, hogy a járvány elmúltával egy emlékművet állítsanak az áldozatok emlékére és az egészségügyi dolgozók munkájának elismerésére.

Csehországban újabb halálos áldozat, Lengyelországban távoktatásra tértek át, Romániában életbe lépnek a kijárási korlátozások

A cseh egészségügyi minisztérium honlapján megjelent információk szerint mind a három elhunyt súlyos beteg volt, ezért megállapítható, hogy elhalálozásukat elsődlegesen nem a koronavírus-fertőzés okozta. Csehországban az első fertőzést március elsején mutatták ki. Szerda reggelre a regisztrált fertőzöttek száma 1497-re emelkedett. A betegségből eddig tízen gyógyultak ki. A laboratóriumokban 22 600 embert vizsgáltak meg.

Prágában szerdán rendkívüli ülést tart a cseh parlament felsőháza. A szenátus gyorsított eljárásban megvitatja a képviselőház által kedden elfogadott, koronavírussal kapcsolatos szociális, pénzügyi és gazdasági intézkedéscsomagot. A testületben képviselt pártok előre jelezték, hogy támogatni fogják a kormány előterjesztéseit. A képviselőház egyebek között jóváhagyta a pénzügyminisztérium javaslatát, hogy az idei költségvetési hiányt a tervezett 40 milliárd koronáról (490 milliárd forint) 200 milliárd koronára emeljék.

Lengyelországban szerdától vált kötelezővé az alap- és középiskolai távoktatás. A Covid-19-járvány miatt március 11-től érvényes, jelenleg húsvétig meghosszabbított szünet a hagyományos iskolai tanításban eddig nem járt kötelező távoktatással, a tanárok különféle elektronikus csatornák közvetítésével csak ajánlották a diákoknak az áttanulmányozandó anyagot, tesztelték a szerdától alkalmazandó e-learning platformokat, és nem osztályoztak.

Lengyelországban szerda reggelig 927 Covid-19-fertőzést regisztráltak, azaz 24 óra alatt 161-gyel nőtt az ismert fertőzöttek száma. Előző napokban mintegy száz esettel szaporodtak a fertőzések. Eddig 12 beteg halt bele a fertőzésbe. A március 15-től érvényes, eredetileg 10 napra elrendelt lengyelországi határzárat április 13-ig meghosszabbítják - jelentette be szerda délutáni sajtóértekezletén Mariusz Kaminski belügyminiszter. A korlátozás továbbra sem érinti a teherszállítást. Szombattól viszont a határmenti sávban élő, külföldi munkahelyekre naponta átjáró, a mozgáskorlátozást illetően eddig kivételt képező lengyelekre is vonatkozni fog a külföldről hazatérők esetében kötelező 14 napos karantén.

Romániában szerda déltől érvényesek a kedd este bejelentett szigorított kijárási korlátozások. A katonai rendelettel bevezetett szabályok szerint csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknél ez elkerülhetetlen a munkavégzéshez, halaszthatatlan orvosi vizsgálatra szorulnak, létfenntartásukhoz vagy gyógykezelésükhöz szükséges termékeket kell beszerezniük, mezőgazdasági tevékenységet végeznek, ellátásra szoruló hozzátartozójukról gondoskodnak, vagy saját, illetve háziállataik mozgásigényét elégítik ki lakóhelyük közvetlen közelében. A lakás elhagyásának indokáról minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított írásos nyilatkozatot kell felmutatni a rendfenntartóknak. A legveszélyeztetettebbnek minősülő, 65 év feletti korosztály számára a kijárást csak 11 és 13 óra között engedélyezik, kivéve ha munkaügyi kötelezettségeiknek tesznek eleget, gazdálkodnak, illetve rászorulókról gondoskodnak.

Romániában szerda reggelre 12-re emelkedett a vírusfertőzés halálos áldozatainak száma. A kedd esti adatok szerint az országban 794 koronavírus-fertőzést regisztráltak, 79 fertőzöttet gyógyultnak nyilvánítottak, 431 beteget kórházban, 18-at az intenzív osztályon ápolnak. 5556 személyt hatósági karanténban, 87 506-ot lakhelyi elkülönítésben tartanak. Több mint százan a fertőzöttek közül egészségügyi dolgozók. Több romániai kórházban csak napokkal a beutalás után derült ki egy-egy betegről, hogy koronavírus-fertőzött, és a kórházi személyzetet, valamint a pácienseket is megfertőzte. Az orvosok továbbra is a védőfelszerelés hiányára és a koronavírustesztek korlátozott számára panaszkodnak. A stratégiai kommunikációs törzs kedd délutáni jelentése szerint a kór romániai megjelenése óta az országban 12 624 koronavírustesztet végeztek. A házi karanténból kedden kilépő Ludovic Orban miniszterelnök egy sajtótájékoztatón célként jelölte meg, hogy 5-7 napon belül napi 2000, akár 2500 teszt elvégzésére is képes legyen a rendszer.

A legsúlyosabb eset a Suceava megyei kórházé, ahol a kórházvezetés által elkövetett sorozatos hibák következtében 83 alkalmazott, köztük 34 orvos fertőződött meg. A kór 12 halálos áldozata közül öten ott vesztették életüket. Kórházi részlegeket kellett azonban bezárni Bukarestben, Sepsiszentgyörgyön, Aradon és Botosaniban is. A román külügyminisztérium elkezdte a külföldön rekedt románok hazaszállítását. Egy magán légitársaság charter-járatával kedden 184, idénymunkát végző román állampolgárt szállítottak haza az olaszországi Velencéből. Szombaton Torinóból szállítottak haza 227 ott rekedt román állampolgárt.

Szlovákiában újabb 12 betegnél diagnosztizálták a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így 216-ra emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfő pozsonyi sajtótájékoztatóján szerdán. Az újonnan regisztrált fertőzöttek az ország különböző részeiből valók, egyiküknél a fertőzést a Bősön kialakított karanténtáborban mutatták ki, ahová a külföldről saját kérésükre csoportosan hazaszállított szlovák állampolgárokat viszik kéthetes elkülönítésre. Szlovákiában szerda délig több mint 4400 személyen végezték el a vírustesztet, közülük 4200-an bizonyultak negatívnak.

Oroszország: az olasz forgatókönyv veszélyére figyelmeztették Putyint 

Az olasz forgatókönyv oroszországi megvalósulásának veszélyére figyelmeztette Vlagyimir Putyint az új-moszkvai Kommunarka község kórházának főorvosa, amikor az orosz elnök kedden felkereste az ottani kórházat, amely jelenleg a legtöbb új koronavírussal (SARS-CoV-2) fertőzött pácienst kezeli az országban.

Speciális maszkot és védőruhát öltve Putyin a kórtermeket is felkereste, és méltatta az ott tapasztalt szervezettséget.

Gyenyisz Procenko, a 40-es számú kórház főorvosa elmondta az elnöknek, hogy orvosi szempontból két forgatókönyv játszódhat le Oroszországban: a gyorsan lecsendesülő ázsiai vagy az egyre növekvő olasz. Hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartja a második változatra való felkészülést a járvány fellángolása esetére. Az orvos szerint Moszkva készül erre. Közölte, hogy kommunarkai kórház kész a 606 ágyából előbb 190-et, majd raktáron lévő további lélegeztető berendezések beállításával az összeset intenzív kezelésre alkalmassá tenni, és ezzel egy nagy reanimációs központtá alakulni. Új-Moszkvában emellett egy több mint 500 férőhelyes új járványközpont is épül, amely áprilisban nyílhat meg.

Procenko egyébként az elmúlt napok során adott interjúiban úgy vélekedett, hogy a járvány megfékezése érdekében Moszkvában teljes karantént kellene elrendelni. Az orosz kormányzat több szinten is cáfolta, hogy ilyen tervei lennének.

Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere, a koronavírus terjedése elleni küzdelem elleni kormányzati koordinációs tanács alelnöke egy, az elnök részvételével megtartott tanácskozáson arra szólította fel az orosz városok és a régiók vezetőit, hogy "nehéz forgatókönyvekre" készüljenek fel. Szobjanyin azt mondta Putyinnak, hogy két moszkvai koronavírusos beteg állapota súlyos és mintegy félezer embert tartanak megfigyelés alatt fertőzés gyanújával. Mint mondta, a gyanú 80-90 százalékban rendszerint beigazolódik. Hangsúlyozta, hogy a betegek valós száma "jelentősen magasabb" a hivatalos számnál, ezért növelni fogják a tesztelések számát.

A polgármester közölte, hogy az illetékes intézmények növelni fogják a laboratóriumi vizsgálatok és a vírusfertőzés kezelésére alkalmas kórházi ágyak számát is. A moszkvai egészségügyi intézményeknek koronavírus-betegenként 200 ezer rubelig terjedő juttatást fognak kiutalni a szükséges kezelésekre a főváros egészségügyi biztosítási alapjából.

Szobjanyin kezdeményezte, hogy a milliós lakosságú nagyvárosokban rendeljenek el karantént a 65 évnél idősebb lakosok számára. Ezt az intézkedést a fővárosban és Moszkva megyében csütörtöktől fogják bevezetni.

A kedden kiadott hivatalos adatok szerint az oroszországi fertőzöttek száma egy nap alatt 57-tel, 495 főre nőtt, s közel 60 százalékukat Moszkvában azonosították. Keddre a fővárosban meghalt a második koronavírusos beteg, egy 69 éves asszony. A boncolás megállapította, hogy a halált közvetlenül most sem a SARS-CoV-2 vírus, hanem végső stádiumba lépett rákbetegség okozta. Múlt héten egy másik fertőzött asszony vérrögleválás következtében halt meg. Az ismert gyógyultak száma 22.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet szerint koronavírus-fertőzés gyanújával az országban jelenleg 93 677 embert tartanak megfigyelés alatt, aminek eddig összesen közel 150 ezer embert vetettek alá. Oroszországban mostanáig csaknem 186 ezer laboratóriumi szűrést végeztek el a koronavírus-fertőzés megállapítására.

Franciaország: a leterhelt keleti országrészből nyugatra szállítja a betegeket

A francia légierő kedden újabb koronavírussal fertőzött betegeket szállított el a leginkább leterhelt kelet-franciaországi Mulhouse kórházából a nyugati országrészben található Bretagne-ba - jelentette be Florence Parly hadügyminiszter. Olivier Véran egészségügyi miniszter pedig arról tájékoztatott, hogy a világon először egészségügyi szuperexpresszeket indít a kormány további betegek áthelyezésére.

A járvány kezdete óta Franciaországban diagnosztizált csaknem 20 ezer betegből 9 ezren szorulnak kórházi ápolásra, és közülük több mint 2 ezren vannak intenzív osztályokon. Valamennyi francia kórházban kialakítottak úgynevezett Covid-részlegeket, ahol  ellátják az odaérkező koronavírus-fertőzötteket. Jóllehet a legtöbb beteget a párizsi Ile-de-France régióban ápolják, a főváros és környéke egyelőre még bírja a terhelést. A járvány egyik fő gócpontjának számító Mulhouse-ban azonban már nem tudnak több beteget fogadni.

A legtöbb első franciaországi fertőzött egy evangéliumi keresztény rendezvényen vett részt február 17. és 24. között a kelet-franciaországi Mulhouse-ban. A több ezer embert vonzó vallási találkozóról vihették el a résztvevők a kórokozót az ország minden tájára, beleértve a tengerentúli területeket is, és így alakulhattak ki országszerte a fertőzési láncolatok. "Egy Airbus A33-as Phénix most szállt fel, hogy enyhítendő a Mulhouse-i korház terhelését, betegeket szállítson át (a Bretagne-ban található) Brest és Quimper kórházaiba. Köszönet az ápolóknak, a hadsereg egészségügyi szolgálatának és a légierőnek a munkájukért" - írta a Twitteren a francia hadügyminiszter.

A katonai gép Brestben szállt le, ahol hat mentőautóba tették át a betegeket, és a konvoj rendőri felvezetéssel indult meg a kórházakba. Ez a harmadik alkalom, hogy a francia hadsereg Morphée elnevezésű egészségügyi evakuálásokkal foglalkozó egysége részt vesz koronavírus-fertőzöttek elszállításában a leterhelt Mulhouse-i kórházból. A repülő mozgó kórházat általában a külföldi beavatkozásban megsérült katonák hazaszállítására szokta használni a francia légierő. Ez az első alkalom, hogy Franciaország területén bevetik az egységet. Múlt szerdán és szombaton már 12 beteget elszállított a hadsereg Elzászból dél-franciaországi kórházakba.

Kedden egyébként a Mulhouse-i kórház parkolójában megnyílt az a katonai tábori kórház, ahol mintegy harminc súlyos állapotban lévő beteget tudnak ellátni. Olivier Véran egészségügyi miniszter a nemzetgyűlésben bejelentette, hogy a világon először szerdán elindul az első egészségügyi szuperexpressz (TGV), amelyen harminc beteget visznek el Mulhouse-ból és Strasbourgból az ország más részeibe.

Mindeközben Franciaországban 24 óra alatt 240-nel 1100-ra emelkedett kedd estére a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, ami az eddigi legjelentősebb napi emelkedést jelenti. Az eddig elhunytak 85 százaléka 70 évesnél idősebb volt. Jérome Salomon járványügyi igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy az általa közzétett adatok csak a kórházban elhunytakra vonatkoznak, akik "csak kis részét" teszik ki a vírus franciaországi áldozatainak, amely az idősotthonokban is szed áldozatokat.

A 22 300 diagnosztizált beteg közül 10 176-an vannak kórházban, közülük 2516-an intenzív osztályokon, 434-gyel többen, mint az előző nap. A súlyos betegek egyharmada hatvan év alatti, 58 százalékuk pedig 60 és 80 év közötti. A járványügyi igazgató kiemelte, hogy 3281 kórházi beteg gyógyultan távozott, és 12 ezerre becsülte azon fertőzöttek számát, akiknek eddig nem volt szüksége kórházi ellátására.

Az Emmanuel Macron államfő által a Covid-19 fertőzéssel kapcsolatos szakmai kérdések megválaszolására életre hívott tudományos tanács az egy héttel ezelőtt életbe lépett kijárási korlátozások meghosszabbítását javasolta a tervezett két hét után. A szakemberek szerint a lakossági általános karanténra legalább április végéig szükség van. A tudományos tanács szerint jelenleg a karatén az egyetlen ténylegesen megvalósítható stratégia a járvány megfékezésére, a lakosság tömeges tesztelését, illetve a kiszűrt fertőzöttek elszigetelését jelenleg nem tartják megvalósíthatónak országos szinten.

A karanténszabályok szerint a franciák csak indokolt esetben hagyhatják el otthonukat, és csak a lakókörzetükben mozoghatnak: amennyiben nem lehetséges megoldani az otthoni munkavégzést, elmehetnek munkahelyükre, ahogyan bevásárolni és orvoshoz is, valamint kutyát sétáltatni, egyénileg sportolni is engedélyezett, ugyanakkor nem csoportosulhatnak.

Amióta az általános karantén egy héttel ezelőtt életbe lépett, az orvostársadalom még szigorúbb intézkedéseket, sőt "teljes karantént" követel, a kínai Vuhanban megvalósított intézkedéseknek megfelelően a járvány terjedésének megfékezésére. Azt is hangsúlyozta a testület, hogy csak három hét után lehet majd a karantén esetleges hatásait hosszabb távra megbecsülni. A karantén feloldása az egészségügyi ellátórendszer, elsősorban az intenzív osztályok leterheltségére utaló járványügyi adatok alapján hozható majd meg, s a kormánynak biztosnak kell abban lennie, hogy a karantén utáni stratégiája megvalósítható - hangsúlyozta a tudományos tanács.

Olivier Véran egészségügyi miniszter jelezte, hogy a tudományos tanács véleményét megfontolja a kormány, de más szakértőket is meghallgat, mielőtt döntést hoz a korlátozások meghosszabbításáról.

A román államfő üzent a kórházigazgatóknak

A koronavírus elleni küzdelem "frontvonalában" dolgozó egészségügyi személyzet fokozott védelmét sürgette a román államfő kedden a kórházigazgatókkal tartott távértekezletén. Klaus Iohannis szerint prioritásként kell kezelni az orvosok tesztelését és ellátását megfelelő védőfelszereléssel, hogy ne ismétlődjenek meg a suceavaihoz, vagy bukarestihez hasonló "felháborító esetek". Iohannis arra utalt, hogy a kelet-romániai Suceava Megyei Sürgősségi kórházat be kell zárni, miután száz orvos és ápoló fertőződött meg koronavírussal, de Bukarestben és Sepsiszentgyörgyön is kórházi részlegeket kellett karanténba helyezni, miután az ott dolgozók megkapták a fertőzést.

A román államfő azt kérte az egészségügyi minisztertől: mielőbb tegyék jogilag is lehetővé, hogy a háziorvosok telefonos tanácsadással segítsék betegeiket, és személyes találkozó nélkül, interneten is küldhessenek számukra támogatott vényt.

A kórházigazgatókkal tartott megbeszélés után Ludovic Orban miniszterelnök beszámolt róla: Románia egyelőre nem rendelkezik elegendő koronavírus-teszttel és orvosi védőfelszereléssel, de a közbeszerzési eljárások egyszerűsítésével folyamatosan pótolják a hiányt. A kormányfő szerint reális remény van arra, hogy egy héten belül Romániában elegendő készülék és hatóanyag lesz napi 2000-2500 teszt elvégzésére, és a tesztelést mind a 41 megyében el lehet majd végezni. Jelenleg napi mintegy ezer tesztet végeznek Romániában 19 erre alkalmas készülékkel.

Kedd esti sajtóértekezletén Orban elmondta: a rendkívüli állapot bevezetése nyomán - a köztisztviselőkre vonatkozó nehézkes szabályok kiiktatásával - mintegy négyezer újonnan felvett alkalmazottal sikerült megerősíteni az előző kormánytól "klinikai halál" állapotában örökölt közegészségügyi hálózatot. Az ide irányított rezidenseknek, iskolaorvosoknak és más szakembereknek kellett megszervezniük a legfertőzöttebb európai országokból több tízezrével hazaözönlő román vendégmunkások karanténba, vagy otthoni elkülönítőbe küldését és a karanténszabályok betartatását. Ludovic Orban szerint a közegészségügyi rendszer, "menet közben tanulva", elismerésre méltóan ellátta ezt a hatalmas feladatot.

A keddi összesítés szerint 5500-an voltak hatósági karanténban, és csaknem 84 ezren otthoni elkülönítésben Romániában.

Olaszországban emelkedett a halottak, csökkent az új betegek száma

A korábbi csökkenés után ismét 743-mal emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és így 6820-ra emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma - közölte kedd esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt országosan tovább csökkent, de így is 3612 új beteget regisztráltak.

A halottak száma hétfőn 602 volt, vasárnap 650, szombaton 793. Az újonnan diagnosztizált betegek száma viszont enyhén, de fokozatosan csökken: szombaton 4821, vasárnap 3957, hétfőn 3780 volt a számuk. A jelenlegi betegekből több mint 28 ezren vannak házi karanténban, több mint háromezren intenzív osztályon. A gyógyultak száma az utóbbi egy hónap alatt elérte a 8326-t. A halottakkal és gyógyultakkal az összes beteg 69 176-ra emelkedett.

A gócpont Lombardiában  megfordult az egy napja mért trend: a korábbi 320 halottról 402-re emelkedett az utóbbi egy napban elhunytak száma, az újonnan diagnosztizált betegek száma is 1942-re nőttek az egy nappal ezelőtti 1555-höz képest. 

Bergamo és Cremona után Crema városában is katonai tábori kórházat állítottak fel a betegek fogadására. A lombardiai házi orvosok egyesülete bejelentette, hogy a járványtól kiemelten sújtott 120 ezres Bergamo városában, ahol eddig több mint hatezer beteget regisztráltak és ahol a tartomány halottainak majdnem egyharmada veszítette életét, 1800 a harmincas éveikben járó tüdőgyulladásos betegek száma. Bergamo 600 házi orvosából már 140-en betegedtek meg.

Pozitívnak bizonyult és karanténba vonult Guido Bertolaso a polgári védelem volt vezetője, akit Lombardia tartomány alig egy hete bízott meg a milánói vásártéren épülő járványkórház irányításával. Házi karanténban van Paolo Gentiloni volt kormányfő, EU-biztos, miután egyik munkatársa megbetegedett. A Vatikán bejelentette, hogy a pápai állam területén négyre emelkedett a diagnosztizált betegek  száma, köztük van a Vatikáni Múzeum két dolgozója is.

Az amerikai elnök szorgalmazná az emberek visszatérését a munkába

Az új típusú koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorítások enyhítését és a munka mihamarabbi újbóli megindítását szorgalmazta az amerikai elnök abban a több mint kétórás televíziós beszélgetésben, amelyben nemcsak az újságíró, hanem a nézők is kérdezhették őt. A műsort a Fox televízió munkatársa készítette a Fehér Ház kertjében.  Jelen volt Mike Pence alelnök és Deborah Birx, a vírus megfékezésén dolgozó kormányzati munkacsoport egyik tagja is.

Trump úgy vélekedett, hogy depresszióhoz, akár öngyilkosságokhoz is vezethet, hogy szerte az országban bezártak a gyárak, az üzletek és általában a munkahelyek. "Több embert fogunk elveszíteni azzal, ha mély recesszióba vagy depresszióba süllyed az ország" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ezrek lehetnek öngyilkosok. Állításának igazolására azonban nem idézett sem adatokat, sem szakértői véleményeket.

"Az országot vissza kell állítani a munkába, és az országunk ismét munkába akar állni" - hangoztatta. Majd kijelentette: "ez a gyógymód rosszabb, mint maga a probléma", és a teljes leállással "tönkre lehet tenni az országot". Szerinte április közepéig újra minden beindulhatna. Deborah Birx azt hangsúlyozta: meglehet, hogy a közegészségügyi szakemberek majd a szigorú intézkedések általános enyhítését javasolják, de egyes államokban vagy vidékeken a szigorú korlátozásoknak érvényben kell maradniuk. Trump elnök kiemelte, hogy a szövetségi kormánynak is megvan a maga felelőssége, de a tagállamok kormányzóinak maguknak is önállóan kell cselekedniük.

Válaszolt Andrew Cuomo New York-i kormányzó korábban elhangzott véleményére, miszerint a szövetségi katasztrófaelhárítási ügynökségtől nem érkezik a megígért segítség, és lélegeztetőgépekből is több kellene. Trump erre azt fejtegette, hogy a kormányzónak "korábban kellett volna lélegeztetőgépeket rendelnie". Elmondta azt is, hogy a szövetségi kormány mobilkórházakat állít fel New York államban és más lépésekkel is segíti a bajba jutottakat. Mike Pence alelnök elmondta, hogy a szövetségi katasztrófaelhárítási ügynökség eddig kétezer lélegeztetőgépet küldött New York államba, és még további kétezret indít útnak.

Trump kedden a Twitteren azt írta, hogy az embereknek minél előbb vissza kellene térniük a munkába, mert "a munkahelyeken is távol lehetnek egymástól, és védelmezően és szeretettel figyelhetnek az idősebbekre". Az elnök már a hétfői sajtókonferenciáján is felvetette, hogy az amerikai gazdaságnak néhány héten belül újra kell indulnia. Álláspontját elemzők azzal magyarázzák, hogy a múlt héten nyilvánosságra hozott adatok szerint a második negyedévben a munkanélküliség a 20 százalékot, a nemzeti össztermék (GDP) csökkenése pedig a 24 százalékot is elérheti.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója kedden délelőtt tartott  sajtótájékoztatóján jelentette be, gyorsul az új típusú koronavírusos fertőzések üteme. A kormányzó - aki naponta tart sajtókonferenciát -  arra számít, hogy két héten belül már mintegy 40 ezer beteget kezelnek majd intenzív osztályon. Hozzáfűzte, hogy ez óriási terhet jelent majd az egészségügyi ellátásnak, hiszen az egész tagállam területén jelenleg összesen 3 ezer intenzív osztályos kórházi ágy áll rendelkezésre.

Cuomo közölte: New York államban háromnaponta megduplázódik a diagnosztizált fertőzések száma. "Nem sikerült lelassítanunk a folyamatot, magától generálódik" - fogalmazott a politikus. A kormányzó bírálta a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökséget (FEMA), mert szerinte nem érkezik meg tőle időben a megígért segítség. "A szövetségi segítség hiányában nekünk kell eldöntenünk, hogy ki haljon meg" - fogalmazott. 

New York államban - a Johns Hopkins Egyetem és kórházi komplexum kedd délelőtti adatai szerint - jelenleg csaknem 26 ezer fertőzést diagnosztizáltak, a halálos áldozatok száma pedig 210-re emelkedett.

Az amerikai védelmi miniszter, Mark Esper szerint a vírusválság hónapokig elhúzódhat, Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője szerint még legalább 90 napig számolni kell az új típusú koronavírus terjedésével és a megbetegedésekkel. Mark Milley szerint talán május végén, de legkésőbb július végén véget érhet a járvány. Milley tábornok Kína Hongkong és Dél-Korea példájára hivatkozva említette a júliusi határidőt, bár hozzátette, nem biztos, hogy az említett országok példája, illetve tapasztalatai érvényesek lesznek az Egyesült Államokra is.    

Negyedmillió önkéntest toboroz a brit kormány

Negyedmillió önkéntest toboroz a brit kormány az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó munka segítésére, és Londonban új, átmeneti járványkórház nyílik - jelentette be kedden a brit egészségügyi miniszter. Matt Hancock a Downing Streeten tartott sajtóértekezletén elmondta: az előző 24 órában 87-tel 422-re emelkedett a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedés halálos áldozatainak száma Nagy-Britanniában. Ez a legnagyobb napi emelkedés a hivatalos adatok közlésének kezdete óta.

A szűrővizsgálatokon keddig összesen 8077 fertőzöttet azonosítottak. Az újonnan kiszűrt fertőzések száma egy nap alatt 1427-tel nőtt.

Hancock elmondta: a kormány 250 ezer önkéntest kíván bevonni a járvány megfékezését célzó tevékenységbe. Az ő feladataik közé tartozik bevásárlások intézése, gyógyszerek szállítása és a 70 éven felüli kiemelten védett emberek segítése, akiknek a kormány előírása alapján következő 12 hétben nem szabad elhagyniuk otthonaikat.

Az egészségügyi miniszter közölte: rendkívül sikeres az múlt heti felhívás, amelyben a kormány kérte, hogy a nyugdíjas, vagy az állami egészségügyi szolgálattól (NHS) kilépett orvosok és szakképzett ápolók térjenek vissza az NHS kötelékébe és kapcsolódjanak be a járvány elleni küzdelembe. A felhívásnak eddig 11 788-an tettek eleget, köztük 2660 orvos, 6147 szakápoló és több mint 2500 gyógyszerész - mondta sajtóértekezletén Hancock. Bejelentette azt is, hogy a jövő héttől 5500, tanulmányainak utolsó évében járó orvostanhallgató és csaknem 12 ezer végzős szakápoló kapcsolódik be közvetlenül a koronavírus-fertőzött páciensek ellátásába.

Mindemellett a kormány a hatalmas kelet-londoni ExCel rendezvénycsarnokban a jövő héten négyezer személyes átmeneti kórházat is berendez a koronavírus-fertőzöttek kezelésére. A kórház kialakításához a kormány a hadsereg segítségét is igénybe veszi.

Boris Johnson miniszterelnök előző este bejelentette, hogy a lakosság ezentúl csak a legszükségesebb esetekben hagyhatja el otthonait. Az intézkedés - amelyet a kormány három hét múlva felülvizsgál - előírja, hogy csak az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése céljából lehet kimenni az utcára, és e célból is a lehető legritkábban. Ezen felül naponta egy szabadtéri testedzés - séta, futás, biciklizés - engedélyezett, de az is egyedül vagy az egy háztartásban élő családtagokkal. Kivételt jelent a korlátozások alól, ha valakinek orvosi segítségre van szüksége, ha más, rászoruló emberről kíván gondoskodni, vagy ha munkába utazik, de ez utóbbi is csak akkor, ha feltétlenül szükséges, és ha az adott munkát otthonról nem lehet elvégezni.

Kedden komoly vita támadt abból, hogy pontosan mi számít olyan kiemelten fontos munkának, amelyet nem lehet otthonról ellátni, miután a kedd reggeli csúcsforgalomban ismét zsúfolásig megteltek a tömegközlekedési eszközök, főleg a londoni metrószerelvények.

Az egyik fő vitapont az, hogy a folyamatban lévő építkezések kiemelten fontos munkának számítanak-e, és így az építőmunkások eljuthatnak-e munkahelyükre. A brit kormány keddi állásfoglalása szerint az építkezési beruházások folytatódhatnak, ha biztosítható, hogy az építési területeken dolgozók között mindig legyen legalább két méter távolság. Az útmutatás szerint azonban a magánházaknál végzett építési vagy átépítési munkákat le kell állítani, mivel ezeken a helyszíneken ez általában nem garantálható.

Legolvasottabb cikkeink