• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.03.28 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Csaknem ezer halott az olaszoknál, Törökországban meredeken nő a fertőzöttek száma, a németek a tesztelés tömeges kiterjesztésére készülnek.

Spanyolországban több mint nyolcszázan haltak meg egy nap alatt

Spanyolországban 832-en hunytak el egy nap alatt az új típusú koronavírus-fertőzés következtében, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 5690-re nőtt - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium által szombaton közzétett hivatalos napi tájékoztatóból.

A dél-európai országban nyilvántartott fertőzések száma 72 ezer fölé emelkedett, ami csaknem 8200-zal több, mint egy nappal ezelőtt. A legelső esetet még január 31-én szűrték ki. A szaktárca adatai szerint a kórházakban eddig több mint 40 ezer embert láttak el a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedés miatt, az elmúlt 24 órában 4300 új esetet kezeltek. Intenzív osztályra összesen 4500-an kerültek, 410-en az elmúlt egy nap során.

Az orvosok több mint 12 ezer pácienst nyilvánítottak gyógyultnak, péntek óta 2900-an hagyhatták el a kórházakat, valamint az egészségügyi intézmények tehermentesítésére létrehozott orvosi felügyelettel ellátott karanténhoteleket és tábori kórházakat.

A járvány továbbra is a madridi tartományt érinti leginkább, ahol a nyilvántartott fertőzések száma 21 ezer, a halálos áldozatoké pedig 2700 felett van. Madridot Katalónia követi több mint 14 ezer fertőzöttel és ezer elhunyttal.

A Benelux államokban nőtt a vírusfertőzöttek és a betegségben elhunytak száma

A Benelux országok közül legjelentősebben, 1850-nel Belgiumban emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma szombatra, ezzel összesen 9134 esetet tartanak számon az országban. Hollandiában újabb 1202 embernél lett pozitív a koronavírus-teszt eredménye, ezzel együtt 8647-en vannak az igazolt fertőzöttek.

A közegészségügyért felelős belga hatóság (SPF) hivatalos adatai szerint további 64 haláleset történt, a halálozások száma így összesen 353. Az elmúlt 24 órában 575 embert vittek kórházba, ezzel 3717 fertőzöttet kezelnek a belga egészségügy intézményekben, közülük 789-et intenzív osztályon. Gyógyultan 858-an hagyhatták el a kórházakat. Belgiumban március eleje óta mintegy 44 ezer tesztet végeztek, ebből péntek óta 2948-at.

A belga kormány péntek este két héttel, április 19-ig meghosszabbította az oktatási intézmények, bárok, éttermek és a legtöbb üzlet bezárásával járó, és a szabad mozgást részlegesen korlátozó intézkedéseket. A korlátozás szabályai nem változtak, de az azokat megsértők nagyobb büntetésre számíthatnak.

Hollandiában szombatra 1200 új esetet vettek jegyzőkönyvbe, ezzel együtt 8647-en vannak az igazolt fertőzöttek. Az elmúlt 24 óra leforgása alatt 110-en haltak meg, ezzel 546 lett a halottak száma. A koronavírus okozta betegségből eddig hárman gyógyultak fel az országban.

Luxemburgban szombatra 150 embernél lett pozitív a koronavírus-teszt eredménye, így a mintegy 620 ezer lakosú országban 1605 fertőzöttet tartanak nyilván. A halálos áldozatok száma kilencről 15-re növekedett, és eddig 40-en gyógyultak meg.

Az Egyesült Államokban több mint 100 ezer a fertőzöttek száma

Az Egyesült Államokban a Johns Hopkins egyetem és kórház péntek délutáni adatai szerint már több mint 100 ezer az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma, Donald Trump amerikai elnök pénteken 100 ezer lélegeztetőgépet ígért az elkövetkező 100 napra.

Trump pénteken délután utasította a General Motorst mintegy 40 ezer lélegeztetőgép kötelező legyártására, és a sajtókonferencián azt is közölte, hogy tárgyalt a Boeing elnök-vezérigazgatójával, aki ígéretet tett heti mintegy ezer darab arcvédő gyártására. "Rengeteg lélegeztetőgépünk lesz" - fogalmazott az elnök, és kilátásba helyezte, hogy Washington később akár más országokat is elláthat ilyen berendezésekkel. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy amikor pénteken felhívta telefonon Boris Johnson brit kormányfőt, akinél diagnosztizálták a vírusfertőzést, és megkérdezte tőle, hogy van, Johnson rögtön azzal válaszolt: "lélegeztetőgépekre van szükségünk".

Trump az amerikai egészségügy elhanyagolt állapotát kárhoztatta a lélegeztetőgépek és a kórházi raktárkészletek hiányáért. Mint mondta, nem az előző elnököt hibáztatja, hiszen az amerikai egészségügyet szerinte évtizedek óta elhanyagolták, nem fejlesztették, nem hajtottak végre beruházásokat.

A Johns Hopkins egyetem és kórház péntek délutáni adatainak közzététele után három olyan amerikai tagállam számolt be koronavírusos megbetegedés miatti halálesetről, ahol addig egyetlen fertőzött sem halt bele a kórba. Nebraska, Észak-Dakota és Maine államokban mindhárom halálos áldozatnak más, komoly betegsége is volt. Négy államban, Hawaiion, Rhode Islandben, Nyugat-Virginiában és Wyomingban nem szedett még halálos áldozatot a vírus, bár ezekben a tagállamokban is már regisztráltak fertőzötteket.

Csaknem ezer halott egy nap alatt Olaszországban

Az eddigi legtöbbel, 969-cel emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és így 9134-re nőtt a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma - közölte péntek esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma továbbra is négyezer felett van.

Az igazolt fertőzöttek száma 4401 volt az utóbbi egy nap alatt, ami valamivel kevesebb mint a csütörtöki 4492, de több a szerdai 3491-hez képest. A számok folyamatosan ingadoznak: szombattól enyhe, de fokozatos csökkenés volt megfigyelhető, majd újabb emelkedés. Az adatok ingadozásához hozzájárulnak a nem egyenletesen növekvő számban végzett vírustesztek is. 

Az "új" elhunytak száma csütörtökön 712 volt a többször javított végleges számítások szerint. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte 89 498-t. Az olasz Közegészségügyi Hivatal (Iss) mérései szerint a járványgörbe már napok óta süllyedésnek indult, de az ország különböző részein más és más fázisban van a fertőzés terjedése.

Március 31-én a gyász jeleként félárbócra eresztik a nemzeti zászlókat az egész országban.

Törökországban meredeken nőtt az igazolt fertőzöttek száma

Meredeken nőtt az új típusú koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma Törökországban pénteken. Ankarai sajtótájékoztatóján Fahrettin Koca egészségügy-miniszter azt közölte, hogy egy nap alatt 3629-ről 5698-ra nőtt a bizonyítottan fertőzöttek, 75-ről 92-re pedig a halottak száma.

Törökországban az utóbbi három napban - részben az elvégzett koronavírus-tesztek számának növelésével - ugrásszerűen emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, amely csütörtökön 3629, szerdán 2433, kedden pedig még 1872 volt. A hatóságok az elmúlt hetekben összesen csaknem 48 ezer koronavírus-tesztet végeztek el, ebből csak az utóbbi két napban közel 15 ezret.

A török vezetés már jelentősen leszűkítette a közösségi életet, bezártak egyebek mellett az iskolák, a színházak, a mozik, a koncerttermek, a bárok, a kávézók, a vidámparkok és az uszodák. Ezen túlmenően megtiltották a mecsetekben a tömeges imádkozásokat, csaknem 70 országgal leállították a légiközlekedést, valamint felfüggesztették a labdarúgó-bajnokságot. Vasárnappal részleges kijárási tilalom is életbe lépett a 65 év feletti és krónikus betegségtől szenvedő állampolgárok számára.

Németországban a kormány a tesztelés tömeges kiterjesztésére készül

Németországban a hadsereget (Bundeswehr) is mozgósítják, a kormány pedig a tesztelés tömeges kiterjesztésére készül a koronavírus-járvány lassítására indított küzdelemben pénteki bejelentések szerint. Martin Schelleis altábornagy pénteki tájékoztatóján elmondta, hogy a járványügyi támogató műveletet a következő héten indítják, 15 ezer katonával, négy regionális stáb irányításával. Az akciót különböző állami és önkormányzati intézmények jogsegély-kérelmei révén szervezték meg. Péntekig 200 ilyen kérelem futott be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, ami 15 százalékos növekedés az előző naphoz képest.

A kérelmek a többi között egészségügyi szolgáltatásokra - például koronavírus-teszt elvégzésére szolgáló állomások üzemeltetésére -, egészségügyi felszerelések raktározására és őrzésére, rendőri egységek elszállásolására vonatkoznak - mondta a Bundeswehr belföldi szolgálatot teljesítő alakulatainak parancsnoka német hírportálok beszámolói szerint. Kiemelte, hogy kapacitásaik korlátozottak, így például a németországi egészségügyi dolgozók alig 1 százaléka van a Bundeswehrnél, és az öt katonai kórházban eddig is főleg civileket láttak el.

A művelet pontos részleteit nem ismertette, a Der Spiegel című hírmagazinhoz viszont eljutott egy terv, miszerint bevetnek egyebek között 500 teherautót, 18 vegyi elhárító egység pedig fertőtlenítési feladatokat lát el. A katonák a közlekedés irányításában és a közrend fenntartásában is részt vesznek majd.

Ugyancsak pénteken szivárogtattak ki egy másik belső dokumentumot, amelyet német és külföldi járványügyi szakértők készítettek a szövetségi belügyminisztérium felkérésére. A számos német laphoz, hírportálhoz és televízióhoz eljutott anyag szerint a legfontosabb a korornavírus-tesztek számának minél nagyobb mértékű növelése, és a kiszűrt fertőzöttek, valamint a velük kapcsolatba került emberek következetes elszigetelése a lehetséges fertőzőképesség végéig.

A belügyminisztérium szóvivője, Steve Alter a pénteki berlini kormányszóvivői tájékoztatón a tanulmánnyal kapcsolatban elmondta: a szövetségi kormány és a tartományi kormányok egyetértenek abban, hogy jelentősen növelni kell a koronavírus-fertőzés kiszűrésére szolgáló tesztkapacitást.

Németországban pénteken megközelítette az 50 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint kora este 49 344 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 7825-tel - 18,8 százalékkal - több azt egy nappal korábbi 41 519-nél. A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 251-ről 304-re emelkedett.

Az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét egyelőre nem feszíti túl a járvány. Németország igyekszik is segíteni a nehezebb helyzetben lévő európai uniós társországoknak. A külügyminisztérium péntek esti összesítése szerint a tartományok 73 súlyos beteget vesznek át Olaszországtól, további 50-et pedig Franciaországtól. A szövetségi kormány felszereléssel igyekszik segíteni, Romániába például 100 ezer, Svédországba 60 ezer védőmaszkot szállítottak.

Egy nap alatt 185-en haltak meg Nagy-Britanniában

A pénteken ismertetett adatok szerint egy nap alatt 185-tel emelkedett az új típusú koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának vezetője péntek esti sajtótájékoztatóján elmondta: a szolgálat több mint 30 ezer ággyal bővíti a kórházi ellátó kapacitást. Az NHS nyilvántartása alapján eddig 769-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésben.

A pénteken bejelentett 185 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta. A tájékoztatás szerint az elmúlt egy napban elhunytak közül a legfiatalabb 29, a legidősebb 98 éves volt, és négy kivételével mindegyikük krónikus betegségekkel küszködött fertőződése előtt. Annak a négy áldozatnak az életkora, akinek nem volt régebb óta fennálló betegsége, 82 és 91 év között volt.

A brit egészségügyi minisztérium pénteki adatai alapján az előző napi 11 658-ról 14 579-re emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták a Covid-19 betegséget okozó új koronavírust. Köztük van Boris Johnson miniszterelnök és a Matt Hancock egészségügyi miniszter. Mindketten pénteken jelentették be, hogy a betegség enyhe tüneteit észlelték magukon, és az ezután elvégzett koronavírustesztjük egyaránt pozitív lett. Johnson és Hancock az érvényes útmutatásnak megfelelően egy hétig tartó elkülönítésbe vonult és otthonról dolgozik.

Sir Simon Stevens, az NHS angliai részlegének vezérigazgatója a Downing Streeten tartott péntek esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az eddig kiszűrt koronavírus-fertőzötteknek nem egészen a fele, hozzávetőleg 6200 beteg szorul kórházi kezelésre.

Franciaországban egy nap alatt 299-cel csaknem 2 ezerre emelkedett a halottak száma

Franciaországban 24 óra alatt 299-cel 1995-ra emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban elhunyt áldozatainak a száma - közölte péntek este Jérome Salomon, az egészségügyi minisztérium járványügyi igazgatója. A növekedés valamivel alacsonyabb, mint az előző 24 órában.

A 32 964 regisztrált beteg közül 15 732-an vannak kórházban, közülük 3787-en intenzív osztályokon, ez 412-vel több, mint csütörtök este. A súlyos betegek egyharmada 60 év alatti, 42-en 30 évnél fiatalabbak.

Március 1. óta a felgyógyultak száma is növekszik napról napra, csaknem 5700-an hagyhatták el a kórházakat.

Edouard Philippe francia miniszterelnök péntek délután bejelentette, hogy a kormányzat legalább április 15-ig meghosszabbítja a március 17-én életbe léptetett kijárási korlátozásokat, amelyek kedden érnének véget. Hozzátette, hogy amennyiben az egészségügyi helyzet megkívánja, további hosszabbítás is lehetséges. A kormány mellett működő tudományos tanács szerint legalább április végéig szükség lesz a lakosság mozgásának korlátozására.

Legolvasottabb cikkeink