• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.06.03 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Csaknem 6,4 millió fertőzött és több mint 380 ezer halálos áldozata van a koronavírusnak a világ 188 országában.

Romániában országos vizsgálat indul a fertőzésen átesettek reális arányának felmérésére

Romániában országos szerológiai vizsgálatot indítanak, hogy felmérjék a koronavírus-fertőzésen átesett lakosság reális arányát: az erről szóló rendeletet kedden adta ki Nelu Tataru egészségügyi miniszter. A tárcavezető szerint több mint 29 ezer, statisztikai mintavételezéssel kiválasztott ember vérmintáját vizsgálják meg, hogy kiderítsék: hányuk szervezetében termelődött ellenanyag a vírussal szemben, ami fertőzöttségüket bizonyítja. A cél az, hogy az átfertőzöttség arányának ismeretében dönthessenek a további járványügyi óvintézkedésekről.

Az országos közegészségügyi intézet által készítendő tanulmány adatgyűjtési szakaszába minden megyében több nagy forgalmú - hetente legalább ezer vérvizsgálatot végrehajtó - laboratóriumot vonnak be. A tömeges tesztelésben olyanok vehetnek részt, akik más okok miatt jelentkeznek véranalízisre, nincsenek fertőző betegségre utaló tüneteik, és beleegyeznek, hogy megvizsgálják: rendelkeznek-e ellenanyaggal a koronavírussal szemben.

A június folyamán kezdődő tömeges tesztelésre 1,6 millió lejt (114 millió forint) különítettek el, eredményeit pedig szeptemberre várják.

Romániában a betegség megjelenése óta 19 517 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, közülük 1279 életét vesztette, 13 526-ot gyógyultnak nyilvánítottak. Az egészségügyi rendszer terhelése április 29-én tetőzött, a beazonosított aktív koronavírus-fertőzöttek száma az akkori 7734-ről az eltelt több mint egy hónapban 4712-re csökkent.

Spanyolországban második napja nem jelentett új halálesetet az egészségügyi minisztérium

Spanyolországban második napja nem jelentett koronavírus okozta halálesetet az egészségügyi minisztérium, miközben több tartomány is jelezte kedden, hogy ettől eltérő adatokat továbbított a tárcának. A minisztérium napi tájékoztatása szerint eddig 27 127 ember veszítette életét a járvány során, az áldozatok száma 34-gyel emelkedett az elmúlt egy hétben.

Verónica Casado, Kasztília és León egészségügyi tanácsosa sajtótájékoztatóján értetlenségét fejezte ki a jelentéssel kapcsolatban, mivel ebben a tartományban hétfőn és kedden is ketten haltak bele a fertőzésbe. A madridi autonóm közösség két nap alatt 33 halálos áldozatokról adott hírt. "A tartományoktól kapott adatokat közöljük, igaz ugyan, hogy néhol lehetnek késések, de ennek nem kellene eltérést jelentenie" - reagált Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi sajtótájékoztatóján.

A szaktárca jelentésében 137 új regisztrált koronavírus-fertőzöttről számolt be. A vizsgálatokkal igazolt esetek száma 239 932.

A kormány keddi ülésén elfogadta azt az előterjesztést, amelyben hatodszorra, és ezúttal utoljára kezdeményezi a parlamentnél a koronavírus-járvány miatt bevezetett szükségállapot meghosszabbítását, ezúttal június 21-ig. A március 15. óta érvényben lévő szükségállapot felhatalmazást ad a kormánynak rendkívüli intézkedések bevezetésére a járványügyi védekezésben, ilyen például az állampolgárok szabad mozgásának korlátozása.

A parlament heti ülésén várhatóan jóváhagyja az indítványt, miután a kormány megállapodott az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárttal a javaslat támogatásáról. A kisebbségi koalíció kezdeményezését támogatja a Baszk Nacionalista Párt (PNV), elfogadását tartózkodással segíti a függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldal (ERC).

Olaszország június 3-án megnyitja belső és külső határait

A tartományok közötti és a külső országhatárok megnyitására készül Olaszország, ami a várakozások szerint elindítja az olaszok országon belüli mozgását, miközben a koronavírusból kigyógyultak száma elérte az aktív fertőzöttek számának négyszeresét, és a halálos áldozatok napi száma tovább csökken a polgári védelmi hatóság kedd esti adatai szerint.

A kormány döntésének értelmében éjféltől újranyitnak a március 11-től lezárt tartományok. Az olaszok szabadon, bármilyen engedély és igazolás nélkül elhagyhatják régióikat, és az ország más térségeibe utazhatnak. A nagyobb vasútállomásokon és belföldi repülőtereken kiemelt forgalomra számítanak, az újraindulás utáni első hetekben növelik a vasúti, légi és hajójáratok számát. Jelentős mozgást várnak a milánói és a római központi pályaudvaron, ahol kötelező lesz az utasok testhőmérsékletének mérése.

A tartományhatárok megnyitásával megkezdődik a nyári szezon: az üdülőhelyekre egyelőre majdnem kizárólag olaszokat várnak. A külső határokat is megnyitják, de külföldiekkel nagyobb számban csak a hónap közepétől számolnak. Az Európai Unióból és a Nagy Britanniából érkezőket sem helyezik karanténba.

A polgári védelem adatai szerint az ország újranyitása előtt az aktív fertőzöttek száma valamivel több mint 39 ezerre csökkent, miközben a gyógyultaké túllépte a 160 ezret. A betegek közül kevesebb mint hatezren vannak kórházban, 408-an intenzív osztályon. Az utóbbi egy nap alatt 55 volt a halálos áldozatok száma, ezzel összesen már 33 530-an hunytak el a betegségben Olaszországban. A gyógyultakat és halottakat is számolva 233 515 fertőzöttet diagnosztizáltak. A gócpontnak számító Lombardiából jelentik továbbra is az új fertőzöttek felét, ott egy nap alatt 12-en haltak meg. Kilenc tartományban már egyetlen új fertőzöttet sem szűrtek ki.

Száz alá csökkent az új napi fertőzöttek száma Belgiumban

A koronavírus-járvány március elejére datált belgiumi megjelenése óta először csökkent száz alá a fertőzéssel újonnan regisztráltak száma az országban. Tovább csökkent a fertőzés okozta betegségben elhunytak száma is, a kórházba szállítások aránya azonban stagnál. Hollandiában tovább csökkent az új fertőzöttek száma, de még meghaladja a 100-at. Luxemburg egy hete nem adott hírt egyetlen új elhalálozásról sem, egy nap alatt mindössze egy ember esetében lett pozitív a vírusteszt eredménye.

Belgiumban a közegészségügyi szolgálat keddi tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 8080 vírustesztből mindössze 98 lett pozitív, ezzel 58 615-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma az országban. Tovább csökkent a koronavírus okozta betegség miatt elhunytak száma is. Az elmúlt egy napban 19-en estek a fertőzés áldozatául. A járvány megjelenése óta 9050-en. Kórházba - a múlt héten jelentett számokhoz hasonlóan - kedden 26 embert szállítottak a vírussal összefüggésben. Jelenleg 819 kórházi ágyat foglalnak el a koronavírus miatt bekerült betegek, közülük 166-an részesülnek intenzív ellátásban, és 86 esetben kell lélegeztetőgépet alkalmazni. Hétfő óta 14-en hagyhatták el gyógyultan a kórházakat, ez idáig 15 934-en.

Hollandiában a helyi közegészségügyi intézet (RIVM) kedd délután arról adott hírt, hogy a fertőzéssel frissen regisztráltak száma tovább csökkent. A pénteken még 200 körüli adat keddre 102-re zsugorodott. Ezzel 46 647-re emelkedett a koronavírussal regisztráltak száma az országban. A szakhatóság beszámolója szerint két hete még közel napi 90-en, a múlt hét folyamán átlagosan napi 50-en, majd a napi átlagos 25 halálesethez képest az elmúlt 24 órában 9-en haltak meg a Hollandiában. A járvány helyi megjelenése óta 5967-en. Jelentősen csökkent a kórházba szállítottak száma is. Az elmúlt egy nap alatt 6 embert vittek ápolási intézménybe a fertőzés miatt, ez idáig 11 750-et.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium az elmúlt napokban nem jelentett a járványhoz köthető egyetlen halálesetet sem. Másfél hét alatt egy, a járvány helyi megjelenése óta 110 ember hunyt el a betegségben. A két hete közölt 10-15 közötti napi új esethez képest az elmúlt 24 órában egyetlen ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét, ezzel 4020-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Egy hete még 55 embert ápoltak kórházban, de számuk keddre 32-re csökkent. Közülük négy részesül intenzív ellátásban. A nagyhercegségben 929-en hagyhatták el gyógyultan az egészségügyi intézményeket.

Törökországban immár 800 alá csökkent az új esetek száma

Törökországban kedden immár 800 alá csökkent a lassuló koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzéses eseteinek a száma - derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból, amely szerint az utóbbi 24 óra leforgása alatt 786 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót, így a regisztrált fertőzöttek száma 165 ezer 555-re nőtt.

Koca esti mikroblog-bejegyzésében arról számolt be, hogy az elmúlt napban 22-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, és ezzel a halálos áldozatok száma 4585-re emelkedett. Az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta mérséklődik. A vasárnapi adat 25, a hétfői 23 volt.

A kis-ázsiai országban az intenzív ápolásra, valamint a gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma kedden is tovább csökkent, az előbbi 651-ről 633-ra, az utóbbi 283-ról 271-re. A gyógyultak száma - miként hétfőn is - 974-gyel nőtt, és elérte a 129 ezer 921-et, így ők teszik ki az összes eset mintegy 78,5 százalékát. A 83 milliós országban a hatóságok eddig több mint 2,1 millió vírustesztet végeztek el.

A legújabb rendelkezések szerint a 65 évnél idősebbek továbbra is csak a hét egy adott napján mozdulhatnak ki néhány órára otthonukból, miközben a 20 éven aluliakat is érintő, állandó jellegű kijárási tilalom korhatárát 18 évre csökkentették. A fiatalabb korcsoport hetente immár nem egy, hanem két alkalommal is sétát tehet lakhelye közelében.

Montenegró hivatalosan is bejelentette a járvány végét, Észak-Macedóniában már a második hullámra számítanak  

Észak-Macedóniában egyre több új fertőzöttet regisztrálnak, ezért a korlátozó intézkedések ismételt bevezetését helyezte kilátásba a kormány, Montenegróban viszont egy hónapja nem regisztráltak új esetet, ezért visszavonták a járványhelyzetet.

Szerbiában keddről szerdára 11 430-ról 11 454-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Miután a kormány engedélyezte a tömeges összejöveteleket, péntektől az éjszakai szórakozóhelyek is megnyitnak Szerbiában. A vendéglátóhelyek vezetői óriási veszteségekről számolnak be, hiszen két és fél hónapig zárva tartottak. Koszovóban egy nap alatt 1110-ről 1123-ra emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A parlament szerdán szavaz az új kormányról, így véget érhet a koronavírus-járvánnyal összefüggő belpolitikai válság, és az új kormány hatékony intézkedéseket hozhat a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezése érdekében is.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 2315-ről 2391-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az egészségügyi miniszter szerint a járvány új hullámának számít, hogy az utóbbi napokban egyre több új fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Mint mondta, nem tudni, mit lehet várni ettől a második hullámtól, és reményének adott hangot, hogy a kórházak kapacitása elegendő lesz az új betegek kezelésére. A kormány a napokban várhatóan újra szigorú korlátozó intézkedéseket vezet be, ha nem kezd el csökkenni az új fertőzöttek száma.

Montenegróban majdnem egy hónapja nem regisztráltak új esetet. A kormány kedden bejelentette az úgynevezett járványhelyzet végét. A koronavírus-járvány ideje alatt 324 fertőzöttek azonosítottak a 620 ezres Adria-parti államban, és kilencen haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe. Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2524-ről 2535-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Az egyik országrész miniszterelnökének gyanús lélegeztetőgép-vásárlási ügyletei, valamint a migrációs helyzet nem megfelelő kezelése miatt kedden lemondott az ország belügyminisztere.

Újabb rekordokat döntött a koronavírus Egyiptomban, Iránban és Irakban

Újabb 47 beteg halt meg a koronavírus-járvány miatt Egyiptomban hétfőről keddre, eddig a legtöbb 24 óra alatt – adta hírül az ország egészségügyi minisztériuma. A legnépesebb, csaknem 100 milliós lakosú arab országban már 1052-en haltak meg a ragály miatt, a fertőzöttek száma keddre bőr ezer fővel, 27 ezer 536-ra emelkedett. Immár hatodik egymást követő napja van ezer fölött a szám.

Iránban március 30-a óta a legtöbb új fertőzöttet jegyezték fel keddre: egy nap alatt 3117-et. A ragály halottainak száma 24 óra alatt 64-gyel nőtt, 7942-re. A perzsa országban eddig 157 ezer 562 emberről derült ki, hogy bizonyosan fertőzött koronavírussal.   

Irakban minden eddiginél többel, 519-cel gyarapodott keddre egyetlen nap alatt a fertőzöttek száma, és hétezer fölé emelkedett. A betegségben az utóbbi 24 órában húszan haltak meg, ami szintén az eddigi legmagasabb napi szám, és 235-re emelkedett az arab ország koronavírus-járvány miatti halottainak száma.

 

Legolvasottabb cikkeink