• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.06.10 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Több mint 7,2 millió fertőzöttje és csaknem 412 ezer halálos áldozata van a koronavírusnak a világ 188 országában.

Civileken is teszteli vakcináját az orosz hadsereg

Civil önkéntesek felkészítését is elkezdte a Covid-19 elleni vakcina klinikai tesztelésére az orosz hadsereg - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint az első ötvenfős, katonákból álló önkéntescsoport június 4. és 9. között kezdte meg a tesztelést megelőző kéthetes kórházi karantént. Kedden a civil önkénteseket is elhelyezték a Nyikolaj Burdenko katonai klinikán. Szergej Sojgu védelmi miniszter május 26-án azt ígérte Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy a vakcina klinikai tesztelése július végére zárul le. Az oltóanyag kidolgozásában a tárca 48. központi kutatóintézetének szakemberei vettek részt.

Oroszországban hét kutatóközpont foglalkozik a Covid-19 elleni vakcina kifejlesztésével. Hat szérumon a novoszibirszki Vektor, kettőn a Biocard dolgozik. Május 22-én vált ismertté, hogy a katonai kutatókkal együttműködő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) munkatársai elsőként és nem hivatalosan önmagukon próbálták ki az ott kifejlesztett vektorvakcinát. A központ igazgatója, Alekszandr Gincburg akadémikus sikeresnek nevezte a kísérletet, az oltások nem jártak káros mellékhatással.

Oroszországban az elmúlt napon 8404-gyel 493 657-ra emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. Ez 1,7 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 34,8 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 2198-cal 234 516-ra csökkent. A halálozások száma 216-tal 6358-ra, a gyógyulásoké pedig 10 358-cal 252 783-ra nőtt.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 13,5 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 238 600 laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 320 590 embert tartanak megfigyelés alatt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a CNN-nek nyilatkozva az orosz egészségügyi rendszer hatékonyságával magyarázta az alacsony halálozási rátát, az igazolt fertőzöttek számának nagyságát pedig a kiterjedt teszteléssel.

Az Eho Moszkvi ellenzéki hangvételű rádió szerdán a fővárosi anyakönyvi adatokra hivatkozva azt jelentette, hogy Moszkvában májusban csaknem 57 százalékkal volt magasabb a halálozások száma az előző három év átlagánál. Legutóbb 2010 augusztusában járt 15 700 körül a halálozások száma, amikor néhány napig szokatlanul meleg volt és a város levegőminőségét tőzegtüzek is rontották. Szergej Szobjanyin polgármester szerdán elismerte, hogy az 5260 fős május havi többletnövekmény 92 százalékában a halál részben vagy egészében a járvány miatt következett be. Mint mondta, a Covid-19 májusban 2700 esetben volt a fő halálok a fővárosban. Előrejelzése szerint egyébként a járványhelyzet javulása következtében júniusban jelentősen alacsonyabb lesz a halálozások száma. 

Szobjanyin elmondta, hogy a városvezetés által előkészített terv szerint korlátozások feloldása csaknem két hónapig is eltarthat Moszkvában. Közölte, hogy a további, a tömegrendezvényekre - a színházak, mozik, koncerttermek és stadionok látogatására vonatkozó - lazításokról valószínűleg július elején fog dönteni a főváros vezetése. Moszkva kedden oldotta fel kötelező házi önizoláció és a digitális forgalmi engedélyhez kötött járműhasználat rendszerét. Megszűnt a váltott beosztás szerinti sétarend is, megnyithatnak a fodrászüzletek és a szépségszalonok, valamint a munkaközvetítő irodák, a fotó-, a film- és a hangrögzítő stúdiók, továbbá az állatorvosi rendelők is. Ismét próbálhatnak a zenekarok, a színházak és a cirkuszok. Visszatérhettek a működéshez a társadalmi szervezetek, újraindult az autómegosztási szolgáltatás, és ismét látogathatóvá váltak a temetők.

A nyitás következő fázisában, jövő kedden megnyitják kapuikat az előzetesen bejelentkező látogatók előtt a múzeumok és a kiállítások, valamint a könyvtárak. A fogorvosok újrakezdhetik a nem sürgősségi kezeléseket. Megnyitnak a kölcsönzők, az ingatlanközvető, reklám-, tanácsadói és egyéb szolgáltatói irodák. Június 23-tól ismét látogathatók lesznek az edzőtermek és az uszodák, újraindulnak a kirándulóhajók, és megnyitnak az óvodák. Ettől a naptól kezdve lehet majd a gyerekeket a játszótérre kivinni és a köztéri padokra leülni. Az éttermek két ütemben nyitnak majd: június 16-tól a teraszokra lehet kiülni, egy héttel később már a belső helyiségekben is kiszolgálják a vendégeket. A védőkesztyű és a szájmaszk viselete továbbra is kötelező marad a séták, a nyilvános helyek látogatása alkalmából és a közösségi közlekedési eszközökön.

Szlovákiában vasárnaptól megszűnik az egészségügyi vészhelyzet

Szlovákiában vasárnaptól véget ér a koronavírus okozta Covid-19 betegség terjedésével összefüggésben márciusban kihirdetett egészségügyi vészhelyzet - az erről szóló döntést szerdai ülésén hozta meg a pozsonyi kormány.

Szlovákiában március 16-án lépett hatályba egészségügyi vészhelyzet, s az a szerdai kormánydöntés értelmében június 13-án éjfélkor véget ér. A vészhelyzet további meghosszabbításának elvetésére vonatkozó javaslatot a központi válságstáb elnökének tisztét is betöltő Robert Mikulec belügyminiszter tette a kabinet asztalára. Annak értelmében, még a vészhelyzet lejárta előtt, már szerdától azonnali hatállyal megszűnik az ideiglenes gyülekezési tilalom.

Az egészségügyi vészhelyzet egyebek mellett azt tette lehetővé, hogy a kormány kötelezze az egészségügyi dolgozókat tevékenységük végzésére, vagy bizonyos foglalkozások esetében felfüggessze a sztrájkjogot. Az egészségügyi vészhelyzet a vonatkozó szlovák jogrend szerint nem azonos a rendkívüli helyzettel. A rendkívüli helyzetet még március 11-én rendelte el a kormány, s az továbbra is érvényben marad.

Közben Szlovákiában továbbra is viszonylag alacsony szinten maradt a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak napi átlaga, ez a szám már mintegy másfél hónapja öt alatt van. A nemzeti egészségügyi információs központ honlapján szerdán közölt adatok szerint kedden kettő, az elmúlt három napban pedig együttvéve három személynél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így jelenleg - a korábbiakkal együtt - már 1533 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Közülük hivatalosan 1404-et gyógyultnak nyilvánítottak. A kór elismert halálos áldozatainak száma 28, és eddig már közel 192 ezer vírustesztet végeztek el.

Meghaladta a 28 ezret Ukrajnában az azonosított fertőzöttek száma

Ukrajnában ismét kiugróan magas napi növekedést jegyeztek fel szerdára a koronavírusos fertőzöttek számában, egy nap alatt 525 új esetet regisztráltak, így az azonosított megbetegedettek létszáma 28 381 - derült ki az egészségügyi minisztérium által közzétett adatokból.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint a járvány kitörése óta az eddigi legmagasabb számú elhunytat regisztrálták egy nap alatt, szerdára 23 újabb haláleset történt, velük együtt már 833-an haltak bele a betegségbe. Eközben a gyógyultak száma 12 769-re nőtt, előző nap 357 beteg győzte le a kórt.

Szerdán életbe lépett a karanténkorlátozások enyhítésének újabb szakasza, de nem minden régióban, csak ott, ahol ezt a járványhelyzet megengedi - jelentette be online tájékoztatóján Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese. Közölte, hogy engedélyezik egyebek mellett kulturális rendezvények megtartását, valamint a szállodák és üdülőhelyek megnyitását a gyermektáborok kivételével.

A kulturális rendezvényeket korlátozások mellett rendezhetik meg. Kötelező lesz az arcmaszk viselése, a legalább másfél méteres távolság tartása, ami azt jelenti, hogy nem szabad kialakítani úgynevezett "fanzónákat" és semmilyen olyan területet, amelyen túl sok ember zsúfolódna össze. Ezen felül kötelező a vendégeknek a bejáratnál megmérni a testhőmérsékletét és biztosítani kell számukra a fertőtlenítőszerrel való kéztisztítást is. 

Ukrajnában úgynevezett adaptív korlátozásenyhítés van érvényben, ami azt jelenti, hogy csak azokban a régiókban léptetik érvénybe, amelyek megfelelnek a meghatározott feltételeknek. Ez utóbbiak fontos eleme a napi fertőzöttek száma, a kórházi ágyak leterheltsége és az elvégzett tesztek száma.

A Nemzeti Gárda tartalékosai megfertőződtek a rendőri erőszak elleni tüntetéseken

A Nemzeti Gárda tartalékosai megfertőződtek  Washingtonban a rendőri erőszak elleni tüntetéseken - jelentette be közleményében Brooke Davis ezredes, a Nemzeti Gárda fővárosi irodájának szóvivője kedden este.

"Megerősítjük, hogy a washingtoni Nemzeti Gárda tagjai között pozitív vírusteszteket azonosítottunk" - olvasható a közleményben, amely mindazonáltal "műveleti biztonságra" hivatkozva nem részletezte, hogy a gárda hány tagjánál diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést.     

A rend fenntartására kivezényelt gárdisták ugyan viseltek szájmaszkot, de a tömeges tüntetésen a társadalmi távolságtartás ajánlott előírásait képtelenség volt betartani. Több járványügyi szakértő - köztük Deborah Birx, a Fehér Ház járványügyi munkacsoportjának egyik vezetője - is arra figyelmeztetett korábban, hogy a tömeges tüntetéseken megugorhat a koronavírus-fertőzöttek száma.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház kedd esti adatai szerint 24 óra alatt - hétfő estétől kedd estig - az Egyesült Államokban 800 beteg halt meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 nevű betegségben, vagy a fertőzés egyéb szövődményeiben. Ezzel a járvány amerikai halálos áldozatainak száma 111 ezer 750-re emelkedett. A diagnosztizált vírusfertőzöttek száma csaknem kétmillió. Ugyanakkor 518 ezer fertőzöttet nyilvánítottak teljesen gyógyultnak.

Az olaszok több mint felét megviselte a járvány miatti karantén

Az olaszok több mint 52 százaléka szorongással és depresszióval élte meg a koronavírus-járvány miatt elrendelt karantént - derült ki egy kedden közölt felmérésből, miközben a polgári védelmi hatóság legfrissebb adatai szerint a gócpont Lombardiában száz alá csökkent az intenzív osztályokon kezelt fertőzöttek száma.

Olaszországban március 11-én állt le a termelés, a kereskedelem, és ekkor lépett életbe a május 18-ig tartó kijárási korlátozás, amelyet teljesen június 3-án oldottak fel. A több mint két hónapos járványidőszakot az olaszok 52,6 százaléka élte meg szorongással és depresszióra utaló tünetekkel. A felmérésben megkérdezettek több mint 5 százalékánál súlyos depressziós zavar alakult ki. A "bezárástól" elsősorban a nők, a munkájuk elvesztésétől tartók és a Milánó térségében élők szenvedtek, mivel az észak-olasz város térségében betegedtek és haltak meg a legtöbben.

A polgári védelmi hatóság kedd esti adatai szerint az aktív fertőzöttek száma valamivel kevesebb mint 33 ezerre csökkent már, miközben a gyógyultaké meghaladja a 168 ezret. Kórházban már csak mintegy 4500 beteget kezelnek, és 263-ra esett vissza az intenzív osztályon tartózkodók száma. A halottak száma elérte a 34 043-t, miután 79 újabb halottat regisztráltak, de köztük korábban elhunytak is vannak, akiket Abruzzo tartomány megkésve regisztrált.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 235 561-t. Egy nap alatt 283 új fertőzöttet szűrtek, ebből 192-t Lombardiában, ahol 15-en haltak meg a hétfői 32-höz képest. Az északnyugati régióban több mint 2600-an vannak kórházban, és február 23. óta először száz alá csökkent az intenzív osztályon kezeltek száma. Lombardiában újranyitották az idősotthonokat, ahol február utolsó napjaiban szüntették be a rokonlátogatást.

A huszonegy olasz tartományból tízben egy beteg sem halt meg az utóbbi egy nap alatt, tizenhat tartományban tíz alatt volt az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. A sokáig járványmentes Molise és Basilicata tartományban azonban új betegeket regisztráltak. Az egészségügyi hatóságok a járványgörbe alakulását folyamatosan monitorozzák, kiemelten figyelve, miként alakulnak majd a számok tizenöt nappal a június 3-i teljes nyitást követően. Jelenleg minden adat csökkenést mutat, kivéve a halottak napi számát, amely továbbra is a leglassabban csökken, és hetek óta nem süllyed napi ötven alá.

A spanyol kormány fenntartaná a kötelező utcai maszkviselést a szükségállapot megszűnése után is

A spanyol kormány fenntartaná a kötelező utcai maszkviselést, amíg a koronavírus-fertőzéssel szemben nem lesz hatékony kezelés - közölte az egészségügyi miniszter kedden, ismertetve a kabinet ülésén elfogadott jogszabály-tervezetet, amellyel a járványügyi korlátozások feloldását követően szavatolnák a biztonságot. "Ebben az új szakaszban alapvető a megelőzés és az egyéni felelősség" - fogalmazott Salvador Illa.

Amennyiben a javaslatot a törvényhozás is jóváhagyja, hatéves kor felett továbbra is szájmaszkot kell hordani minden olyan nyilvános helyen, ahol nem lehet betartani az előírt minimum másfél méternyi távolságot másoktól. A maszkviselés ellenőrzése a helyi hatóságok feladata lesz, és megszegése akár 100 eurós (hozzávetőleg 34 500 forint) bírságot vonhat maga után. A tervezetben szerepel, hogy biztosítani kell a koronavírus-gyanús esetek mielőbbi tesztelését, a tartományoknak továbbra is jelenteniük kell egészségügyi ellátási kapacitásaikat a központi kormánynak, az idősotthonoknak válságtervvel kell készülniük új gócok kialakulásának esetére. A távolsági közlekedésben legalább egy hónapig meg kell őrizni az utaslistát, a munkahelyeken biztosítani kell a kézfertőtlenítést és a védőfelszerelést, amennyiben az előírt távolság betartása a dolgozók között nem megoldható.

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt egy nap során 84 új fertőzöttet szűrtek ki az országban, az igazolt esetek száma ezzel 241 966-ra emelkedett. A fertőzésbe ötvenen haltak bele egy hét alatt. A halálesetek összesítését a szaktárca átmenetileg felfüggesztette, amíg a korábban tapasztalt feldolgozási hibákat ellenőrzik a tartományok. A nyilvántartásban továbbra is a korábban már közölt 27 136 halálos áldozat szerepel.

A járvány miatt március 15-én életbe lépett szükségállapot június 21-én jár le, a határokat július elsején nyitják meg a külföldi turisták előtt.

Egyre több németországi városból és járásból tűnik el a vírus

Egyre több németországi járásból és városból tűnik el az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2), a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint nagyjából harmadukban legalább egy hete nem tártak fel új fertőzést.

A németországi közigazgatás 401 alapegysége - járások, városok - közül 123-ban egyetlen koronavírus-fertőzést sem jelentettek az RKI-nak az utóbbi hét napon. Ez 30,6 százalékos arányt jelent. A járások, városok legnagyobb részében - 231 közigazgatási egységben - 100 ezer lakosra vetítve 5-nél kevesebb új esetet regisztráltak az utóbbi hét napon. További 43 közigazgatási egységben 5 és 25 között van az utóbbi hét nap alatt feltárt fertőzések 100 ezer lakosra vetített száma. A fennmaradó 4 közigazgatási egységben 25 és 50 között van ez a szám.

A járványhelyzet javulása révén országszerte egyre több korlátozást számolnak fel. A napokban a legtöbb tartományban a strandokat és az edzőtermeket is megnyitották, néhány tartományban mozik és színházak is működhetnek fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett. A legmerészebb lépést Türingia tartomány kormánya tette meg, keddi ülésükön elfogadott rendeletük szerint szombattól, június 13-tól nem kötelező szabály, hanem csak javaslat, hogy legfeljebb két háztartás tagjai, és maximum 10 ember tartózkodjon együtt, és a többiektől mindenki tartson legalább másfél méter távolságot. Azonban a szájat és az orrot takaró maszk viselésének kötelezettsége az üzletekben és a közösségi közlekedésben megmarad, és tömegrendezvényeket még Türingiában sem lehet tartani.

Az RKI-hoz hétfőről keddre 350 új fertőzésről érkezett jelentés a járási és városi egészségügyi hivataloktól. A tartományok többségében 10 alatt volt az igazolt új fertőzések száma. Az új esetekkel együtt a járvány kezdete óta 184 543 SARS-CoV-2-fertőzést mutattak ki Németországban. A gyógyultnak minősülő, vagyis a fertőzésen már átesett igazolt fertőzöttek becsült száma 600-zal 170 200-ra emelkedett. A vírus okozta betegségben (Covid-19) 8711 regisztrált fertőzött halt meg, ez 37-tel több az egy nappal korábbinál. Mindennek alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő regisztrált fertőzöttek becsült száma 5600 körül van a 83,1 milliós országban.

Rekordalacsony az új fertőzések száma Belgiumban

A koronavírus okozta megbetegedés miatt az elmúlt 24 órában kórházba szállítottak, valamint az igazolt új esetek száma is a legalacsonyabb a járvány megjelenése óta Belgiumban. Hollandiában stabil maradt az új megbetegedések mutatója. Luxemburg egy új fertőzöttről adott hírt kedden.

A belga közegészségügyi szolgálat keddi tájékoztatása szerint hétfő óta 89 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót. Soha nem volt ilyen alacsony a fertőzésszám Belgiumban a vírus március elejére datál megjelenése óta. Összehasonlításképpen vasárnap 154, hétfőn 122 volt az újonnan igazolt fertőzöttek száma. Amíg hétfőn még 26, addig kedden mindössze 16 embert szállítottak kórházba. Jelenleg 573 ágyat foglalnak el koronavírussal fertőzött betegek. Közülük 115-en részesülnek intenzív ellátásban, egyel kevesebben mint előző nap. Kedden kilencen hagyhatták el az egészségügyi intézményeket.

A járvány következtében elhunytak napi száma lényegében stabil maradt. Az elmúlt 24 órában 13-an haltak meg az országban, míg számuk tegnap 11 volt. Az elhalálozások mindegyike kórházban történt, ami azt jelenti, hogy a járványhoz kötődő első, március 11-én bekövetkezett haláleset óra most először nem hunyt el senki sem idősek otthonában. Idáig Belgiumban 9619 emberéletet követelt a betegség.

Hollandiában a hatóságok kedd délután arról tájékoztattak, hogy a koronavírussal fertőzöttek száma több napja lényegében azonosnak mondható. Míg hétfőre 165, kedden 164 esetben volt pozitív a vírusteszt eredménye. Ezzel ez idáig 47 903 ember esetében mutatták ki a kórokozó jelenlétét az országban. A járvány következtében elhunytak száma emelkedett, de a korábbi adatokhoz képest alacsony szinten maradt. Noha tegnap hárman, az elmúlt 24 órában 15-en hunytak el a koronavírushoz köthetően. A kórokozó hollandiai megjelenése óta 6031-en haltak meg.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium több mint két hete nem jelentett a koronavírushoz köthető egyetlen halálesetet sem. A járvány helyi megjelenése óta 110 ember hunyt el a betegségben. Átlagéletkoruk 84 év. A múlt hét folyamán 16, hétfőre négy, kedden egy ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét. Ezzel a nagyhercegségben 4040-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Átlagéletkoruk 43 év. Kórházban 28 embert ápolnak, néggyel többet, mint tegnap. Az ápoltak közül kettő részesül intenzív ellátásban.

Törökországban továbbra is napi ezer körül van az új fertőzöttek száma

Törökországban kedden az előző napi 989 után továbbra is ezerhez közeli értékkel, 993-mal nőtt az igazolt új koronavírus-fertőzöttek száma - derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból, amely szerint eddig 172 114 esetet regisztráltak. Az új esetek száma három hete stagnál, már május 18. óta 786 és 1186 között ingadozik. A mutató április 11-én 5138-nál érte el eddigi csúcspontját, majd május 20-án esett ezer alá, vasárnap 914-en, hétfőn 989-en állt.

Az elmúlt napon 18-an vesztették életüket a vírusfertőzéshez köthetően, így a halálos áldozatok száma 4729-re növekedett. Az elhalálozások üteme szintén május 18. óta nagyságrendileg azonos szinten mozog, 18 és 34 között váltakozik. A vasárnapi adat 23, a hétfői 19 volt.

Az intenzív ápolásra, illetve a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma - vasárnaphoz hasonlóan - ismét együttesen emelkedett, az előbbi 625-ről 642-re, utóbbi 261-ről 281-re. A gyógyultak száma 3218-cal 144 598-ra nőtt, ők teszik ki tehát az összes eset több mint 84 százalékát.

A 83 milliós országban a hatóságok eddig több mint 2,4 millió vírustesztet végeztek el.

A kis-ázsiai ország május 4-étől "ellenőrzött társadalmi élet" elnevezéssel átlépett a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a maszkviselésre, a másfél méteres távolság betartására és a megfelelő tisztálkodásra épül. A lazítások keretében nyitva tartanak egyebek mellett a bevásárlóközpontok, az éttermek, a kávézók, a fodrászatok, a szépségszalonok, a múzeumok, az óvodák, a szállodák és a strandok. Megnyílt egyúttal a személyforgalom előtt az összes korábban lezárt tartomány, és a legutóbbi hétvégén már a nagyvárosokban alkalmazott kétnapos kijárási tilalom sem volt érvényben.

Június 1-ével újraindult a belföldi légi közlekedés is. A nemzetközi légi járatokat június 10-től fokozatosan indítják, Magyarországra például június 15-étől. A Törökországba érkezőket a repülőtereken tesztelni fogják, hogy megfertőződtek-e az új koronavírussal, továbbá elérhetőségeiket és tartózkodási helyüket is regisztrálják.