• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.07.22 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Trump is barátkozik a maszkkal, Ausztriában újra kötelező a viselése az üzletekben, izraeli tüntetések a járvány kezelése miatt.

Megint felszökött a fertőzöttek száma Ukrajnában

Néhány napi alacsonyabb növekmény után szerdára ismét megugrott a koronavírus-fertőzéssel azonosítottak száma, egy nap alatt nyolcszáznál is többet jegyeztek fel, viszont többen gyógyultak meg, mint ahányan megbetegedtek - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített. Az előző napi 829 új esettel a járvány kitörése óta már 60 995 fertőzöttet azonosítottak az országban. Az elhunytak száma újabb 16 halálos áldozattal 1534-re nőtt, míg 33 172-en gyógyultak meg, közülük 973-an az elmúlt napban. Az aktív betegek száma 26 289.

Előző nap a legtöbb új beteget ezúttal a fővárosból, Kijevből, jelentették, 132-t. A napi új fertőzöttek tekintetében a statisztikában ismét a nyugati országrészben lévő megyék kerültek az élvonalba: a második helyre az ország legfertőzöttebb régiója, Lviv megye 124 új esettel, a harmadikra Ivano-Frankivszk 78, a negyedikre pedig Kárpátalja 60 új beteggel. A legtöbb halálos áldozatot kedden ismét Kárpátalján, valamint a romániai határnál lévő Csernyivci megyében jegyezték fel, egyaránt három elhunytat. Kárpátalja megyében a betegségbe már 163-an haltak bele. Eddig 4578 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 1717-en gyógyultak meg.

Közben a kárpátaljai megyei kormányzóság veszélyhelyzeti bizottsága úgy döntött, hogy enyhít a korlátozásokon. Engedélyezi, hogy járjanak a közösségi közlekedési eszközök hétvégeken is, valamint kinyithatnak az uszodák és a kozmetikai szalonok.

Ukrajnában március 3-án regisztrálták az első fertőzöttet a romániai határnál lévő Csernyivci megyében. Két hétre rá vezették be az országos karantént, május 22-étől július végéig pedig úgynevezett adaptív karantén van érvényben, amely azt jelenti, hogy a helyi hatóságok önállóan dönthetnek a korlátozások enyhítéséről vagy szigorításáról. Az egészségügyi miniszter a múlt héten egy sajtónyilatkozatban előre jelezte, hogy tárcája javasolni fogja a július végén lejáró karantén meghosszabbítását még legalább egy hónappal. Ezt várhatóan a héten vitatja meg a kormány.

Kijevben az elmúlt napban újabb haláleset nem történt, az azonosított fertőzöttek száma 7166-ra nőtt. Eddig közülük 128-an hunytak el, 2521-en gyógyultak meg. Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint az elmúlt napban Kijevben húsz Covid-19-beteget szállítottak kórházba és négy újabb egészségügyi alkalmazottnál állapították meg a fertőzöttséget. Országosan már több mint nyolcezer egészségügyi alkalmazott fertőződött meg koronavírussal a járvány kitörése óta Ukrajnában.

Orosz miniszterelnök: az egészségügy felkészült a második hullámra

Az orosz egészségügy készen áll az olyan kihívásokra, mint amilyen a Covid-19-világjárvány második hulláma - jelentette ki Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök szerdai moszkvai parlamenti meghallgatásán. Korábban Vlagyimir Csulanov professzor, az orosz egészségügyi minisztérium járványügyi főszakértője úgy vélekedett, hogy a vírusos, köztük a Covid-19 fertőzések második hulláma ősszel érheti majd el Oroszországot, de az nem lesz olyan erős, mint amilyen az első.

A kormányfő a törvényhozás alsóházában, az Állami Dumában úgy vélekedett, hogy az egészségügyi rendszer jól vizsgázott. Kifejezte reményét, hogy Oroszországnak őszre már meglesz a vakcinája. Közölte, hogy a lezárt és a befejezésükhöz közeledő kutatásokat az egészségügyi tárca Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézete (NICEM) és a védelmi minisztérium jegyzi. Bejelentette, hogy a novoszibirszki Vektor, valamint a Vakcinák és Szérumok Kutatóintézete is klinikai tesztelésre készül.

Misusztyin beszámolója szerint 17 tudományos intézet 26-féle vakcina kifejlesztésén dolgozik Oroszországban, ahol az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 5862-vel 789 190-re emelkedett a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. A napi növekmény, amely arányát tekintve 0,7 százalékos, immár harmadszor csökkent 6 ezer alá. Az új esetek 25,9 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (3 902 135), Brazília (2 159 654) és India (1 193 078) után. Az aktív esetek száma 3972-vel 204 392-re csökkent. A halálozások száma 165-tel 12 745-re, a gyógyultaké pedig 9669-cel 572 053-ra emelkedett. Moszkvában a diagnosztizált fertőzöttek száma 638-cal 235 363-ra, a halálos áldozatoké 19-cel 4350-re, a gyógyultaké pedig 1168-cal 172 939-re nőtt.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 25,7 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 255 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 267 171 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Romániában több mint ezer fertőzöttet diagnosztizáltak egy nap alatt

Romániában meghaladta az ezret az egy nap alatt, illetve a 40 ezret a járvány kezdete óta diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában 1030 új fertőzöttet azonosítottak: ez több mint másfélszerese az utóbbi két hét napi átlagának. A járvány - a napi átlagnál 35 százalékkal több - 27 újabb áldozatot követelt. Eddig 2101 koronavírusos beteg vesztette életét, külföldön 122 fertőzött román állampolgár halt meg.

Az utóbbi napon - a 25 ezret megközelítve - rekordot döntött a 24 óra alatt kiértékelt koronavírus-tesztek száma, a járvány kezdete óta végzett teszteké pedig szerdán meghaladta az egymilliót. 

A kedden hatályba lépett karanténtörvény értelmében a GCS-nek most már pontosítania kell, hogy a pozitív tesztek közül hány vonatkozik az újonnan diagnosztizált betegekre, illetve hány korábban beazonosított fertőzött megismételt tesztje lett pozitív. A GCS szerdai jelentése szerint a múlt heti növekvő trendbe beleillő több mint ezer új fertőzöttön kívül további 372 újra megvizsgált fertőzött koronavírus-tesztje bizonyult továbbra is pozitívnak.

A törvény hatályba lépése kapcsán Ludovic Orban kormányfő cáfolta azokat az ellenzéki vádakat, miszerint a karanténtörvény elfogadtatása vagy a nagyobb európai támogatások megkaparintása érdekében Bukarest korábban "felfújta" volna a járványügyi statisztikákban szereplő adatokat.

A GCS jelentésében - július 3. óta először - ismét megjelent a karanténban lévők száma: Romániában most csaknem 550, fertőzöttekkel kapcsolatba került, vagy járvány sújtotta országból érkezett ember várja otthoni vagy hatósági karanténban a betegség lappangási időszakának elteltét.

Ismét járványhelyzetet hirdettek Montenegróban

Szerdától ismét járványhelyzetet hirdettek Montenegró egész területén, annak ellenére, hogy az Adria-parti ország korábban koronamentes övezetté nyilvánította magát, hiszen 42 napon át nem volt új fertőzött. A kormány kötelezővé tette a maszkviselést szabadtéren is a felnőtteknek és a hét éven felüli gyerekeknek. Montenegróban szerdára 1900-ról 1998-ra emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában nem volt halálos áldozata a koronavírusnak, így a halottak száma 35 maradt.

Szerbiában keddről szerdára 21 253-ról 21 605-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden kilenc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 491-re nőtt. Nyílt levélben követelte a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb lemondását 350 szerb orvos. Szerintük a válságstáb nem kezeli megfelelően a kialakult helyzetet, emiatt pedig a szerbiai egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll.

Koszovóban egy nap alatt 5877-ről 6045-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Öttel 144-re nőtt a halálos áldozatok száma. A jövő év végén kerülhet csak a parlament elé a koronavírus-járvány kezeléséről szóló törvény, amelyet azért akarnak meghozni, mert az alkotmánybíróság közölte, az előző kormány megsértette az alkotmányt, amikor kijárási tilalmat vezetett be az országban anélkül, hogy előtte szükségállapotot hirdetett volna. A testület közölte, a szabad mozgáshoz való jogot az alkotmány rögzíti, így ha azt valaki korlátozni akarja, arra törvényes felhatalmazással kell rendelkeznie. A kormány korábban nem támogatta a koronavírushoz kapcsolódó törvény meghozását.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 9249-ről 9412-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Kedden nem volt halálos áldozata a Covid-19-betegségnek, így a halottak száma 432 maradt. Két hónapja ez az első alkalom, hogy nem volt halálos áldozata a koronavírusnak az országban. A belügyminisztérium jelentése szerint még mindig nagyon sokan figyelmen kívül hagyják a maszkviselési kötelezettséget. A szabálysértők pénzbüntetéssel sújthatók.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 8572-ről 8787-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Hatan haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 263-ra nőtt. A koronavírus-járvány miatt mintegy 30 ezer, a vendéglátóiparban dolgozó ember munkája került veszélybe a nyugat-balkáni országban.

Trump: a járványhelyzet szinte bizonyosan romlani fog

A járványhelyzet szinte bizonyosan romlani fog, mielőtt megindulna a javulás - jelentette ki az amerikai elnök a Fehér Házban tartott sajtókonferenciáján kedden kora este. A csaknem három hónapos szünet után először megszervezett tájékoztatóján Donald Trump nyugtalanítónak nevezte, hogy az elmúlt hetekben fellángolt a járvány, de hozzátette azt is, hogy a megfelelő gyógymódokkal és a vakcinával "gyorsan véget vetünk ennek". Hangsúlyozta: a kormányzat célja "nem csupán az, hogy menedzselje a járványt, hanem hogy véget is vessen neki".

"Semmi nem állíthatja meg a kormányt abban, hogy életeket mentsen" - fogalmazott, majd arról tájékoztatott, hogy a vírus elleni oltóanyagok "sokkal hamarabb készen lesznek, mint ahogyan erre számítottunk". Közölte, hogy több laboratóriumban és gyógyszergyárban is folynak a vakcinakísérletek. Kedden délelőtt a nagy gyógyszergyártók, köztük az AstraZeneca, a Pfizer, a Moderna és a Johnson & Johnson vezetői a kongresszusban tájékoztatták a törvényhozókat kutatásaikról és eddigi eredményeikről.

Trump az alig félórás sajtókonferencián arra kért mindenkit, hogy amennyiben nem tudja követni a társadalmi távolságtartásra vonatkozó ajánlásokat, akkor "legalább hordjon szájmaszkot". "Szeretjük-e vagy sem, de a szájmaszknak megvan a maga hatása" - fogalmazott. Majd kihúzott a zsebéből egy szájmaszkot, és leszögezte, hogy lassanként ő maga is hozzászokik a viseléséhez.

Elismerte, hogy jogosak voltak a vírustesztelés késedelmes megkezdése miatti kritikák, de hangsúlyozta, hogy a kormányzat erősen dolgozik a probléma megoldásán. Gyorsan eredményt mutató vírusteszteket ígért. Véleménye szerint egyes államokban javulóban van a járványhelyzet, míg bizonyos déli államokban nem így van. Az amerikai elnök ezúttal egyedül, a kormányzati járványügyi tanácsadói csoport tagjai nélkül tartott sajtókonferenciát.

Közben a kongresszusban Steve Mnuchin pénzügyminiszter és Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke Nancy Pelosi demokrata párti házelnökkel és Chuck Schumerrel, a demokraták szenátusi frakcióvezetőjével egyeztetett az újabb gazdaságélénkítő csomagról. Trump hétfőn a Republikánus Párt kongresszusi vezetőit fogadta ugyanebben az ügyben a Fehér Házban.

A demokrata párti törvényhozók azt akarják elérni, hogy a gazdaságélénkítő csomagtervben pénzt különítsenek el a választás biztonságos lebonyolítására. A republikánusok további jelentős összegeket szeretnének a vírustesztekre és a kontaktkutatásra, azaz annak felderítésére, hogy a megfertőződöttek kivel kerülhettek kapcsolatba a fertőzés diagnosztizálása előtt.

Netanjahu lemondását követelték tüntetők Jeruzsálemben

Benjámin Netanjahu miniszterelnök lemondását követelték a kormányfői rezidenciától az izraeli törvényhozás, a kneszet épületéhez vonuló tüntetők Jeruzsálemben kedden. A mélyülő koronavírus-válság és a korrupciós vádak miatt a rezidenciánál már szinte mindennapos tüntetést csaknem harminc szervezet közösen hirdette meg, köztük a vendéglősök szervezete is. Ők éttermeik nyitvatartását követelik, vagy bezárásuk esetén méltányos kompenzálást. Ingyen vacsorával fogadták "ez nem az utolsó vacsora" jelszóval a nagyrészt fiatal demonstrálókat.

A tiltakozás legfőbb szervezői az évek óta tüntető, főként maszkról és pólókról felismerhető "idősek", a koalíciós kormány megalakulása után szárnyat bontott, korrupcióellenes "fekete zászlós mozgalom", amelyet elsősorban középkorúak alkotnak, és az elmúlt hetekben létrejött, fiatalokat tömörítő "piros kendős-maszkos" csoport voltak. A rezidenciánál néhány napja sátrat vert egy Netanjahut támogató néhány fős csoport is, amely a kormányfő politikáját méltatja hangszórók segítségével.

A vacsora után a több ezer maszkot viselő emberből álló menet hangos dobolással, dudálással és Netanjahut távozásra felszólító rigmusokkal a törvényhozáshoz vonult rengeteg motoros és gyalogos rendőr kíséretében. A kneszet előtt is hatalmas hangzavart okoztak, szándékosan megzavarva a törvényhozás munkáját.

A keddi tüntetés közvetlen kiváltó oka egy új "korona-törvénytervezet", amely rendkívüli jogkörökkel, közte az általános vesztegzár elrendelésének és a tüntetések korlátozásának lehetőségével ruházza fel a miniszterelnököt. Ez a törvény korlátozná a kormány intézkedéseinek felülbírálatában a kneszet jogait, ami a tüntetésre felszólító szervezetek szerint nem demokratikus, mert megszüntetné az ellenőrzést a kormányfő és a kormány fölött.

Délután a közszolgálati rádió jelentése szerint több ezren tiltakoztak Haifán is, mintegy 150 arab és zsidó vendéglős együttes szervezésében. Ők azért demonstráltak és követelték a kormány lemondását, mert az utóbbi hetekben több alkalommal be kellett zárniuk vendéglőiket, majd később mégis megnyithatták kapuikat, és követhetetlennek vélik a kormány politikáját.

Izrael igen sikeresen, bár a vesztegzár miatt súlyos anyagi áldozatokkal vészelte át a koronavírus-járvány első hullámát, amely után már júliusban ismét teljes erővel felütötte fejét a kór. Ennek oka részben a gyors, nem eléggé ellenőrzött és fokozatos nyitás, részben a fertőzési láncok feltárásának elmulasztása, a tesztelés csökkentése, és az ultraortodox vírushordozók zsúfolt otthonaikban hagyása, nem megfelelő elhelyezése volt, ami nagycsaládjaiknál a fertőzés szétterjedéséhez vezetett. A második, júliusi hullám nyomán jelenleg 21 százalék fölé emelkedett a munkanélküliség, s a korábbi 60 felettiről 30 százalék alá esett a kormányfő pozitív megítélése a közvélemény-kutatások szerint.

A 9 milliós Izraelben kedden 30 ezer fölé emelkedett az aktív fertőzöttek száma. Súlyos betegek 256-an, 77-en vannak lélegeztetőgépen, és összesen 424-en vesztették életüket a koronavírus miatt.

Péntektől ismét kötelező lesz a szájmaszk az üzletekben Ausztriában

Péntektől ismét kötelezővé teszik a szájmaszkot a zárt légterű nyilvános helyeken, így az élelmiszer-üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a bankokban és a postahivatalokban - jelentette be Sebastian Kurz kancellár kedd délután Bécsben. Kurz a harmonikához hasonlította a koronavírussal kapcsolatos számok alakulását. Kifejtette: pozitív és negatív szakaszok váltják egymást, vagyis az új fertőzöttek száma néhány napon át emelkedik, majd néhány egymást követő napon át ismét csökken.

A kancellár azzal indokolta a szigorításokat, hogy az üzletek, a bankok és a posták a hétköznapi élet színterei, a védelemre szorulók, így például az idősek is naponta látogatják azokat. Egyben emlékeztetett: több tartomány egyházi közösségeiben is kialakultak fertőzési gócpontok. Leszögezte: az istentiszteletek számát minimálisra csökkentik, és kötelezővé teszik a szájmaszkot a szertartások alkalmával is; és ha bebizonyosodik, hogy valaki megfertőződött, egy időre bezárják a templomot.

Közben az Egészségügyi Minisztériumban már folyamatban van az új jelzőrendszert kidolgozása, a tervek szerint augusztusban indul a próbaüzem. Az ország tartományait - a lavinajelző rendszerhez hasonlóan - zöld, sárga, narancssárga és piros jelzéssel látják el; a különböző jelzések esetén szükséges teendőket pedig egy kézikönyv tartalmazza majd, így a helyi vezetők annak segítségével döntenének a szükséges óvintézkedésekről.

Karl Nehammer belügyminiszter ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az új fertőzések jelentős része külföldi, főként balkáni utazásokkal függ össze. Éppen ezért fokozott ellenőrzéseket vezetnek be a németországi, a csehországi és a szlovákiai határszakaszokon is, a "kockázatot jelentő térségekből" pedig csak negatív PCR-teszt birtokában lehet beutazni Ausztriába. Arról is beszélt: a nem javasolt, vagy a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országokból Ausztriába visszatérő, állandó lakcímmel vagy osztrák állampolgársággal rendelkezők számára lehetővé teszik a koronavírus-teszt elvégzését, a karanténkötelezettség ugyanakkor ez idő alatt is fennáll - szögezte le.

Nehammer hozzátette: szeretnék megakadályozni, hogy a családokon belüli gócpontok alakuljanak ki. Arról is szót ejtett, hogy a büntetések is szigorúbbak lesznek; a karantén megszegése 1450 euróra is büntethető, de ha egy koronavírussal fertőzött szegi meg a karantént, akkor annak akár büntetőjogi következményei is lehetnek. Hozzátette: a karanténszabályok betartását eddig 56 ezer alkalommal ellenőrizték; szabályszegés 260 esetben történt.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 84-en fertőződtek meg koronavírussal, így már harmadik napja száz alatt van az új fertőzöttek száma; hétfőn 88 új fertőzöttet diagnosztizáltak, azt megelőzően, szombattól vasárnapig pedig 82-en kapták meg a koronavírust. A legtöbb új fertőzött továbbra is Bécsben (32 fő) és Felső-Ausztriában (24 fő) található. Ausztriában eddig 19 827 ember koronavírustesztje lett pozitív. Közülük 710-en haltak bele a betegség szövődményeibe, míg 17 716-an meggyógyultak. Jelenleg 1 386 aktív fertőzöttet, illetve betegek tartanak nyilván, 114-üknek olyan súlyos az állapota, hogy kórházi kezelésre szorulnak.

Legolvasottabb cikkeink