• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.08.01 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

A Balkánon továbbra is több száz új fertőzött van, Ausztriában és Izraelben ismét nő a számuk.

Ismét 1100-nál több új fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában

Továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, vasárnapra ismét több mint 1100 új beteget regisztráltak, az azonosított fertőzöttek száma pedig már meghaladta a 72 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból.

Ezek alapján a járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma 72 168-ra nőtt, az elhunytaké 16 újabb halálos áldozattal 1725-re, miközben eddig 39 543-an gyógyultak meg, közülük 235-an péntekre. Az aktív betegek száma elérte a 30 900-at. Az országban már öt egymást követő napon jegyeztek fel ezer fölötti új megbetegedést, szerdán minden eddigi rekordot meghaladó, 1197 új fertőzöttet regisztráltak.

Előző nap a legtöbb új beteget, 115-öt a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyéből jelentették, a második legtöbbet, 112-őt pedig az ország legfertőzöttebb régiójából, Lviv megyéből, ahol az azonosított fertőzöttek száma már elérte a 9783-at, közülük 265-en haltak bele a betegségbe. Ukrajna második legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben szombaton szintén sok, 110 új beteget regisztráltak. Kijevben eddig 8452 fertőzöttet azonosítottak, 134-en hunytak el és 2994-en gyógyultak meg. Kárpátalján a legfrissebb adatok alapján az igazolt fertőzöttek száma 5267, az elhunytaké újabb három halálos áldozattal 201-re nőtt, miközben eddig 2079-en győzték le a kórt.

Az ukrán Közegészségügyi Központ által vasárnap kiadott közlemény szerint a Covid-19-betegek halálozási aránya országosan 2,4 százalékos. Ez az arány a keleti országrészben lévő Kirovohrad megyében a legmagasabb (5,1 százalék), utána a közép-ukrajnai Cserkaszi megyében (3,9 százalék), Kárpátalján pedig 3,8 százalékos, amivel a megye a harmadik helyen áll.   

Ukrajnában március 3-án regisztrálták az első fertőzöttet a romániai határnál lévő Csernyivci megyében. Két hétre rá vezették be az országos karantént, május 22-étől pedig úgynevezett adaptív karantén van érvényben, amely azt jelenti, hogy a helyi hatóságok önállóan dönthetnek bizonyos korlátozások enyhítéséről vagy szigorításáról, köztük a közösségi közlekedési eszközök, a tömegétkeztetési vagy szórakozóhelyek, sportlétesítmények működtetéséről.

Az országos karantént - amely alapján egyebek mellett általánosan kötelező a maszkviselés és a távolságtatás nyilvános helyeken - többször meghosszabbította a kormány, legutóbb július 22-én, most augusztus végéig van érvényben továbbra is adaptív jelleggel.

Augusztus 1-jétől viszont új karanténrendszer lépett életbe az országban, mostantól a meghatározott kritériumok, vagyis az aktív betegek, az elvégzett tesztek száma, a fertőzés terjedésének üteme és a kórházi ágyak leterheltsége alapján zöld, sárga, narancs és vörös zónába sorolják a térségeket, illetve a nagyobb városokat. A legsúlyosabb helyzetű, vörös zónába került a nyugati országrészben található Luck, Ternopil, valamint a romániai határnál lévő Csernyivci megye egy járása. Kárpátalja megye egyelőre sárga zónában van, Lviv és térsége narancsban, a főváros, Kijev viszont még zöld zónában a szombaton nyilvánosságra hozott térkép szerint.

Folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma Szerbiában

Mérsékelten ugyan, de folyamatosan csökken a napi új fertőzöttek száma Szerbiában, ezzel kezd kiegyenesedni a koronavírus járványgörbéje az országban, ám továbbra is be kell tartani az elővigyázatossági előírásokat - hangsúlyozta Predrag Kon, az ország vezető járványügyi szakértője. Szerbiában szombatról vasárnapra 25 552-ről 25 882-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Szombaton kilenc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 582-re nőtt.

Koszovóban egy nap alatt 8330-ról 8554-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Kilenccel, 236-ra nőtt a halálos áldozatok száma. Az egészségügyi miniszter szigorúbb korlátozó intézkedések bevezetését helyezte kilátásba, mivel az utóbbi napokban jelentősen nőtt az új fertőzöttek és a halottak száma. Armend Zemaj egyelőre nem konkretizálta, milyen szigorítások jöhetnek a kis, balkáni államban.

Montenegróban péntekre 3113-ról 3199-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában egy halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 50.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 10 754-ről 10 892-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Szombaton hét halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, így a halottak száma 493-ra emelkedett. Az egészségügyi minisztérium szerint bizakodásra ad okot, hogy a teszteltek már csak kevesebb mint tíz százalékánál mutatják ki a vírus jelenlétét.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 11 876-ról 12 107-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és nyolcan haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 347-re nőtt.

Romániában nem dőltek meg a korábbi negatív csúcsok.

Romániában ismét több mint 1200 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak az elmúlt napon, de - az ismert aktív fertőzöttek folyamatosan növekvő számától eltekintve - nem dőltek meg a korábbi negatív csúcsok.

A stratégiai kommunikációs törzs szombati összesítése szerint az utóbbi 24 órában újabb 1225 embernél mutatták ki a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus jelenlétét, így második napja enyhe csökkenést mutatott a napi fertőzésszám. A járvány terjedésének lassulását jelzi, hogy a szombati növekmény már csak 15 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét napi átlagát, ahhoz képest, hogy múlt héten még a napi fertőzésszám rendre túllépte az előző két hét átlagának másfélszeresét.

Az utóbbi 24 órában további 36 koronavírusos beteg halt meg: ez viszont csaknem 45 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Romániában eddig 2379 áldozatot követelt a járvány.

Az országban 22 386-ra nőtt a beazonosított és jelenleg is aktív fertőzések száma. Bár továbbra is több mint háromszor annyi új fertőzést diagnosztizálnak naponta, mint ahányat gyógyultnak nyilvánítanak, valamelyest csökkent mind a kórházban ápolt fertőzöttek száma (7445), mind az intenzív terápián kezelt súlyos eseteké (401).

Több mint 16 ezer fertőzésgyanús ember házi karanténban várja a betegség lappangási idejének leteltét. A hatóságok két Arges és négy Arad megyei falut helyeztek szombaton 14 napos vesztegzár alá, mert az említett településeken az ezer lakosra jutó fertőzések száma meghaladta a 3-at.

Augusztus elsejétől Románia megyéinek csaknem felében - köztük a legtöbb tengerparti üdülővel rendelkező Konstanca megyében - kötelezővé vált a maszkviselés a kültéri zsúfolt helyeken is.

Ismét növekedett az új fertőzöttek száma Ausztriában

Ismét növekedett az új, bizonyítottan koronavírustól fertőzöttek száma Ausztriában: az elmúlt 24 órában 175 fertőzöttet diagnosztizáltak, Bécsben 78-at - adta hírül az osztrák Egészségügyi Minisztérium pénteken. Ezen a héten ez a legmagasabb szám. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter közölte: megváltozott a fertőzöttek életkor szerinti megoszlása, a vendéglátóhelyek újranyitása óta nő a fiatalok érintettsége.

Azt követően, hogy Klagenfurt strandján az egyik dolgozó koronavírus-tesztje pozitív lett, többen is javasolták, hogy a strandokon és más zsúfolt helyeken ismét tegyék kötelezővé a szájmaszk viseletét. Korábban 10 négyzetméterenként csak egy-egy vendég napozhatott, és a belső terekben kötelező volt a szájmaszk, jelenleg már nem érvényesek ezek az előírások. Közben az Austrian Airlines ismét indít járatokat koronavírus szempontjából kockázatosnak nyilvánított 18 országba.

Könnyítéseket vezetnek be Izraelben a fertőzöttek növekvő száma ellenére

Könnyítéseket vezetnek be Izraelben a koronavírus-fertőzöttek növekvő száma ellenére, mert a szakemberek szerint csillapodik a járvány második hulláma, ugyanakkor a hadsereg veszi át a fertőzési láncolatok felgöngyölítését - jelentette a helyi média pénteken. Eltörlik a kéthetes karanténkötelezettséget azoknál, akik "zöld", vagyis kevésbé fertőzött országokból utaznak be Izraelbe, így a Magyarországról érkezők számára is. Ez a változás várhatóan csak augusztus 16-ától lép életbe, mert hosszabb előkészítést igényel - jelentette a 12-es televízió.

A jeruzsálemi Héber Egyetem szakemberei szerint a koronavírus-járvány fertőzési adatai azt mutatják, hogy Izrael lassan úrrá lesz a pandémia második hullámán, kiegyenesedik az új fertőzések korábban növekedést mutató görbéje, és ha a lakosság követi az utasításokat, elsősorban a maszkviselésről, akkor remélhetőleg nem lesz szükség újabb korlátozásokra.

A koronavírus-járvány kezelésével ezen a héten megbízott Roni Gamzu professzor bemutatkozó beszédében megígérte, hogy ezentúl csakis logikus és követhető lépéseket hoznak a járvány megfékezése érdekében, miután korábban többször is egymásnak ellentmondó szabályozások születtek, amelyeket olykor egyik-napról a másikra visszavontak. Gamzu bejelentette, hogy a hadsereg veszi át a fertőzési láncolatok felgöngyölítésének a munkáját, amit a katonai vezetők már március óta kértek Benjámin Netanjahu miniszterelnöktől.

Az adatok szerint a járvány elsősorban továbbra is több ultraortodox és néhány arab városban terjed, ahol a szűkösebb lakhatási körülmények nem teszik lehetővé a fertőzöttek házi-karanténját a nagy lélekszámú, sokgyerekes családok zsúfolt otthonaiban. Gamzu ennek a gondnak a kezelésére a fertőzöttség mértéke alapján különböző színnel megjelölt, piros, narancs, zöld övezetekre osztaná az izraeli településeket, amelyekre fertőzöttségüknek megfelelő, helyi szabályok vonatkoznának.

Már az új járványügyi felelős égisze alatt változtatásokat vezettek be a gyógyultnak nyilvánításban, a pozitív teszt után legalább tíz és a tünetek megszűnte után három nappal az orvos tesztelés nélkül igazolást adhat ezentúl a gyógyulásról. A 12-es tévé beszámolója szerint ez sokaknak gondot okoz, mert munkahelyük továbbra is ragaszkodik a negatív koronavírusteszt-eredményhez. Az egészségbiztosítók az új szabályozás alapján több ezer volt fertőzött számára feloldották a karantént. Korábban ehhez legalább 12 nap karanténra, és két negatív, a vírus jelenlétét ki nem mutató teszt eredményre volt szükség. A magyarázat szerint a nemzetközileg is elfogadott álláspont alapján nagyon csekély annak az esélye, hogy egy tünetmentes vírushordozónál megjelenjenek a Covid-19 betegség tünetei kilenc vagy több nap elteltével.

A koronavírus-járvány második, június-júliusi hullámában a március-április-májusi első hullámnál jóval többen kapták el a koronavírus-fertőzést, de sokkal nagyobb arányban fiatalabbak, és így kevesebben betegedtek meg, mint az első hullám alatt. Az elmúlt hetekben naponta kétezer körül volt az újonnan felfedezett esetek száma.

Izraelben jelenleg az egészségügyi minisztérium honlapja szerint 26 080 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, csütörtökön 1785 új vírushordozót diagnosztizáltak. Pénteken 740-en feküdtek koronavírus okozta betegség miatt kórházban, 99 embert lélegeztetőgépen tartanak. A járvány kitörése óta 503-an haltak meg a SARS-CoV-2 vírus okozta okozta betegségekben.

Legolvasottabb cikkeink