• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.08.22 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Az oroszok 52 százaléka nem kívánja magát beoltatni az augusztus 11-én Szputnyik V-nek elnevezett vakcinával.

Nem hátrál a koronavírus Moszkvában

Stabil a járványhelyzet Moszkvában, de nem a koronavírus hátrál, az általános vakcináció kezdetére pedig még egy hónapig várni kell - jelentette ki Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere vasárnap a Rosszija 1 televíziónak. Mint mondta, a helyzet a stabilitás szempontjából jó, mert gyakorlatilag alig maradt korlátozás, a városban de nem gyorsult fel a járvány terjedése. Ugyanakkor naponta mintegy hétszáz új beteget diagnosztizálnak és három-négyszáz ember kerül kórházba. "Ez azt jelenti, hogy a probléma megmarad, legalább a vakcinációig. Úgy értem, a teljes, tömeges vakcinációig. De akkor is be kell majd tartani az óvintézkedéseket" - mondta Szobjanyin, hangoztatva, hogy a védőoltások beadása több hónapig is eltart majd.

Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter a Zvezda tévécsatornán azt ígérte, hogy az év végéig havi 1,5-2 millió dózisra fogják felfuttatni a Covid-19 elleni vakcina gyártását, majd a termelést havi 6 millió adagra fogják bővíteni. A gyártók elsősorban a hazai igényeket fogják kielégíteni - tette hozzá.

A VCIOM állami közvéleménykutató intézet hétvégén közölt felmérése szerint az oroszok 52 százaléka nem kívánja magát beoltatni az augusztus 11-én Szputnyik V néven regisztrált vakcinával és csak a 42 százalék lenne hajlandó erre. Valerij Fjodorov, az intézmény vezetője szerint az emberek félnek az oltóanyagtól és bizalmatlanok vele szemben.

Moszkvában az igazolt koronavírus-fertőzések száma a vasárnap közölt hivatalos adatok szerint 611-gyel 257 127-re, a halálozásoké 11-gyel 4731-re, a felépülteké pedig 956-tal 204 786-ra nőtt az elmúlt egy nap alatt. Országos szinten a fertőzések száma 4852-vel 956 749-ra emelkedett, vagyis immár nyolcadik napja nem érte el az ötezret. Ez azt jelenti, hogy a járvány terjedésének üteme az április végi szintre csökkent, de gyakorlatilag stagnál. Az új esetek 23,6 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (5 millió 668 ezer), Brazília (3 millió 582 ezer) és India (3 millió 45 ezer) után.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 33,8 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 317 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 218 761 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

 

Változatlan a nyugat-balkáni járványhelyzet

Nem javult, de nem is romlott a járványhelyzet a napokban a Nyugat-Balkánon, a térség országainak többségében továbbra is száz feletti a napi új fertőzöttek száma. A Nyugat-Balkánon szombatról vasárnapra 852-vel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 26-tal a halottak száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 170-nel 30 548-ra, Koszovóban 169-cel 12 337-re, Észak-Macedóniában 159-cel 13 467-re, Bosznia-Hercegovinában 318-cal 17 711-re, Montenegróban pedig 36-tal 4313-ra nőtt.

A halálos áldozatok száma Szerbiában hárommal 695-re, Koszovóban kilenccel 457-ra, Észak-Macedóniában hattal 563-ra, Bosznia-Hercegovinában hattal 531-re nőtt, Montenegróban pedig kettővel 84-re nőtt.

Először nőtt 500 fölé Csehországban a napi megbetegedések száma

Csehországban pénteken, első ízben az ötszázat is meghaladta a napi megbetegedések száma. Az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton délelőtt közölt kimutatások alapján pénteken 506 új koronavírus-fertőzést regisztráltak. Az eddigi rekord, 377 eset március 27-éről való.

Március elseje, a fertőzés megjelenése óta eddig 21 551 Covid-19 megbetegedést mutattak ki Csehországban. A betegek mintegy 75 százaléka már meggyógyult, a betegségben eddig elhunytak száma 411. Ezen a héten tizenhárom ember halálát hozták összefüggésbe az új koronavírus okozta betegséggel. Az aktív betegek száma jelenleg meghaladja az ötezret. Kórházi kezelésre 108 ember szorul, közülük 22-en intenzív ellátásra szorulnak.

A napi fertőzéses esetek száma már egy hete folyamatosan nő. A szaktárca szerint ez alapvetően annak következménye, hogy mintegy két hete masszív tesztelést végeznek a helyi fertőzésgócokban, amelyekből több mint egytucatnyi van az országban. Az elvégzett laboratóriumi tesztek száma az utóbbi időben napi 7-8 ezer körül alakul.

"A súlyos esetek száma nem emelkedik. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, amely ellenőrzés alatt van, elsősorban az úgynevezett intelligens karanténrendszer következtében" - olvasható a minisztérium Twitteren megjelent közleményében.

Horvátországban harmadik napja rekordmértékű az új fertőzöttek száma

Horvátországban a harmadik egymást követő napon döntött rekordot az új fertőzöttek száma, ami annak következménye, hogy az ország megnyitotta határait a turisták előtt - mondta Vili Beros egészségügyi miniszter a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján. A politikus ismét arra kérte a fiatalokat, hogy viselkedjenek felelősségteljesen.

A testület jelentése szerint az elmúlt 24 órában 265-tel nőtt és elérte a 7594-et a fertőzöttek száma. Csütörtökön még 255 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Egy új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 169-re nőtt. A betegek közül 135-en vannak kórházban, közülük tizenketten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1842, a legmagasabb a járvány kezdete óta.

A legtöbb új esetet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed és a fiatalok a legfőbb terjesztők. A válságstáb még a múlt hét pénteken döntött arról, hogy az éjszakai szórakozóhelyek, bárok és kávézók csak éjfélig tarthatnak nyitva és zárt térben nem rendezhetnek bulikat. Beros elmondta: olyan információkat kaptak, hogy a fiatalok a szórakozóhelyek bezárása után átvonulnak az éttermekbe, ami szerinte nem jó. Sajtóhírek szerint egyes szórakozóhelyek, amelyeknek be kellett zárniuk, hajós partikat szerveznek a tengeren.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: Horvátországban a turizmus az egyik legfontosabb gazdasági ágazat, ezért elsősorban ilyen megfontolásból nyitották meg a határokat. A vírus nyáron nem annyira fertőző és nem olyan veszélyes, ami abból is látszik, hogy kevés ember van kórházban - hangsúlyozta.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint csütörtökön 38-cal 2574-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Egy új halálesetet történt, a járvány halálos áldozatainak száma így 130-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül mindössze 18-an vannak kórházban, és senkit nem ápolnak intenzív osztályon. A behurcolt fertőzések többsége Horvátországból származik, és a fiatalok körében terjed.

A szlovén kormány csütörtökön felülbírálta a biztonságos országok listáját, és tíz újabb országot helyzet "vörös listára", köztük három uniós tagállamot: Horvátországot, Máltát és Hollandiát. Ezen országokból érkezők számára két hét karantént rendelt el. A vörös listán egyébként 70 ország szerepel. Magyarország továbbra is zöld jelzésű ország, azaz az onnan érkezők korlátozások nélkül utazhatnak Szlovéniába.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Olaszországban túllépte a kilencszázat az egy nap alatt szűrt fertőzöttek száma

Több mint kilencszázzal emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma Olaszországban huszonnégy óra alatt az egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint. Május közepe óta ez a legrosszabb adat, és a fertőzöttek átlagéletkora harmincnégy évre csökkent.

Kilencszáznegyvenhét új beteget szűrtek ki a csütörtöki 845 után. Augusztus első hetében napi kétszáz alatt volt az egy nap alatt fertőzéssel diagnosztizáltak száma. Az utóbbi egy hónapban több mint száznegyven százalékkal emelkedett a napi új betegek száma. Az új betegek jelentős többsége tünetmentesnek bizonyul. A fertőzöttek átlagéletkora 34 évre csökkent a márciusban mért 62 évről. A legnagyobb emelkedés Szardínia szigetén és a közép-olaszországi Lazio tartományban figyelhető meg. A fertőzés terjedését mérő reprodukciós ráta országos szinten továbbra is a veszélyességi szintnek tartott egyes érték alatt van.

Olaszországban 16 ezer felett van az aktív fertőzöttek száma, közülük 919-en vannak kórházban, 69-en intenzív osztályon. Az utóbbi egy nap alatt harminchattal emelkedett a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, eggyel az intenzíven kezelteké. A gyógyultak száma túllépte a 204 ezret. Egy nap alatt kilenc beteg halt meg a korábbi hathoz képest. A halottak száma elérte a 35 427-t. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret.

Az egészségügyi hatóságok a fertőzésszám növekedésével számoltak augusztus második felében a nyaralás miatti mozgás miatt. Az esetszám emelkedését a fiatalok között ritkán betartott távolságtartással, hiányos szájmaszk-használattal magyarázzák. Emelkedett a vírustesztek száma is: a római és a milánói nemzetközi repülőtéren is tesztelik a többek között Spanyolországból és Görögországból érkezőket. Az utóbbi egy nap alatt több mint hetvenezer embert teszteltek az egész országban.

A kormány augusztus 17-étől bezáratta a diszkókat, valamint ismét kötelezővé tette a szájmaszk használatát a tömegeket vonzó helyszíneken, közöttük a tengerparti üdülőhelyek utcáin, terein is. Aggodalom előzi meg a szeptember 14-ére kijelölt iskolakezdést. Az oktatást március 11-én állították le, kevesebb mint egy hónap múlva több mint nyolcmillió diákot várnak vissza az iskolákba. Az oktatási tárca bejelentése szerint az intézmények készen állnak a tanévkezdésre, a szakszervezetek káoszra panaszkodnak. Továbbra sem tudni, hogy milyen járványügyi protokollt kell majd követni.

Romániában megállt a napi új esetszám növekedése

Romániában megállt az új típusú koronavírussal diagnosztizált személyek napi számának növekedése. A stratégiai kommunikációs törzs által pénteken kora délután közölt adatok szerint az elmúlt 24 órában 1392-vel emelkedett az igazolt fertőzések száma, ami nagyjából az elmúlt két nap esetszámának felel meg. A napi adatok sorából kiderül, hogy egy hónappal ezelőtt, július 22-én emelkedett először ezer fölé a napi esetszám, és azóta csak a hétfői napokon jegyeztek ezernél kevesebb új fertőzöttet, amikor a vasárnap végzett, általában jóval kevesebb teszt eredménye került be a statisztikába.

A napi új fertőzések kéthetes átlaga e hét hétfőjén érte el az 1234-es maximumot, majd enyhén mérséklődött. E szám jelenleg 1219. A legtöbb új esetet (214) Bukarestben diagnosztizálták, de magas az esetszám Prahova (112), Bákó (79) és Bihar (67) megyében is. A Digi24 hírtelevízió kommentátora szerint gyakoriak a román tengerparton töltött nyaralás után diagnosztizált esetek.

A vírusnak tulajdonított 42 új haláleset az elmúlt két hét átlagának felel meg. A hivatalos közlés szerint 7303 fertőzött személyt ápolnak kórházban, 105-tel többet, mint egy nappal korábban. Az intenzív osztályon kezelt betegek száma ismét a valaha mért legnagyobb értékre, 497-re ugrott. Az új fertőzötteket több mint 25 ezer elvégzett teszttel sikerült kiszűrni. A tesztek közel felét kérésre végezték, többnyire olyan személyek számára, akik külföldön készülnek nyaralni, és a célország megköveteli az előzetes tesztelést.

A közölt abszolút számok azt mutatják, hogy a vírus megjelenése óta 76 355 személy fertőződött meg Romániában, közülük 34 523-an meggyógyultak, 3196-an meghaltak. Az országban több mint 1,61 millió tesztet végeztek. A napi jelentés szerint 5919 román állampolgár fertőződött meg más államok területén az új típusú koronavírussal, közülük 124-en meghaltak a fertőzés következtében.

Törökországban egy nap alatt 15 százalékkal esett vissza az új fertőzöttek száma

Törökországban pénteken 15 százalékkal, az előző napi 1412-ről 1203-ra esett vissza a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzöttjeinek napi száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. Ezzel a regisztrált esetek száma 255 723-ra nőtt.

A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítésének május közepi kezdete óta nagyságrendileg 800 és 1700 között ingadoznak. A mutató augusztus 5. után 1200 körül stagnált, majd a héten néhány nap alatt 1400 fölé ugrott. A hétfői adat még 1233, de a keddi már 1263, a szerdai 1303, a csütörtöki pedig 1412 volt. A kis-ázsiai országban pénteken 22-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 6080-ra emelkedett. A halálesetek napi száma május vége óta 14 és 30 között ingadozik. Az elmúlt 24 órában a súlyos betegként nyilvántartottak száma tovább nőtt, 735-ről 749-re. A gyógyultak száma 772-vel 235 569-re emelkedett, és bár ők teszik ki az esetek több mint 92 százalékát, a mutató immár másfél hete alulmarad az új fertőzöttek számával szemben. A 83 milliós országban idáig mintegy 6,15 millió vírustesztet végeztek el.

Országos érvényű korlátozás jelenleg nincs érvényben, ugyanakkor a 81 tartomány mintegy háromnegyedében kötelező közterületen a maszk viselése. A szabály megszegése 900 líra (mintegy 36,5 ezer forint) pénzbüntetést von maga után. Pillanatnyilag 40 tartományban vonatkoznak tiltások a 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre. A rendelkezések eltérők, de általánosságban a reggeli és az esti órákat illető kijárási korlátozást, valamint különböző eseményektől és helyszínektől - például esküvőktől és piacoktól - való távolmaradási kötelezettséget fogalmaznak meg.

Legolvasottabb cikkeink