• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.09.02 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Magas kockázatú országgá nyilvánította Magyarországot Belgium, ismét csaknem 5 ezer új fertőzött Franciaországban.

Ukrajnában megint rekordot döntött az új betegek és az elhunytak száma

Változatlanul gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, szerdára megdöntötte a korábbi rekordot az egy nap alatt regisztrált új betegek és az elhunytak száma is - derül ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) adataiból, amelyeket az egészségügyi miniszter ismertetett szerdán, szokásos napi tájékoztatóján.

Az elmúlt napban 2495 új esettel 125 798-ra nőtt az eddigi igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 51 újabb halálos áldozattal 2656-ra emelkedett, miközben eddig már 58 817-en gyógyultak meg, közülük előző nap 1015-en. Jelenleg 64 325 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1429-cel nőtt egy nap alatt. A mostanit megelőzően a fertőzöttek számát tekintve a járvány kezdete óta a legtöbb új beteget, 2481-et múlt pénteken jegyezték fel, az egy nap alatt elhunytak esetében pedig a korábbi csúcs 49 volt előtte két nappal. Az Ukrajinszka Pravda hírportál közölte, hogy Ukrajnát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden a Covid-19-betegek előző napi növekménye alapján a 14. helyre tette az országok listáján.

Denisz Smihal miniszterelnök egy lapinterjúban ugyanakkor ismételten azt mondta, hogy nem tervezi a kormány a visszatérést a tavaszi szigorú karanténhoz, mert az ország gazdasága nem bír ki még egy két-három hetes leállást. Kifejtette, hogy marad az adaptív, azaz régiónként eltérő szabályozású karantén érvényben, és csak a vörös zónába sorolt településeken vezetnek be szigorú korlátozásokat. Azt viszont előre bocsátotta, hogy a jelenleg október végéig érvényben lévő karantén hatályát szinte biztosan újra meg fogja a kormány hosszabbítani.

Az elmúlt napon a legtöbb új beteget, 332-őt - továbbá öt halálos áldozatot - az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből jelentették, a második legtöbbet, 302-őt és hat elhunytat pedig a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből. Kijevben az igazolt fertőzöttek száma elérte a 13 878-at, az elhunytaké a 218-at.

Az ország legfertőzöttebb régiójában, a nyugat-ukrajnai Lviv megyében az azonosított betegek száma 204 új esettel 14 907-re az elhunytaké tíz újabb halálos áldozattal 412-re nőtt.

Kárpátalján az igazolt fertőzöttek száma 97-tel 7697-re, az elhunytaké két újabb esettel 265-re emelkedett, miközben eddig 3386 győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy előző nap ismét sok, 445 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani. A tárcavezető figyelmeztetett arra, hogy a kórházi ágyak leterheltsége országos átlagban elérte a 44 százalékot.

Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 136 kapta el a vírust, közülük már csaknem 11,5 ezren fertőződtek meg.

Előző nap 46 736 tesztet végeztek el Ukrajnában, ebből 24 531 PCR-tesztet és 22 205 antitestszűrést.

Romániában a lakosság mintegy négy százalékánál alakulhatott ki ellenállóképesség

Románia lakosságának kevesebb mint négy százalékánál alakulhatott ki ellenállóképesség a koronavírussal szemben - közölte Nelu Tataru egészségügyi miniszter szerdán egy országos szerológiai vizsgálat részeredményeire hivatkozva.

Az Europa FM rádiónak nyilatkozó tárcavezető elmondta: eddig 13 ezer embertől vettek vérmintát, hogy felmérjék a koronavírus-fertőzésen átesett lakosság reális arányát. Az országos közegészségügyi hatóság (INSP) ezek közül 7832 mintát vizsgált meg, amelyek közül csak 303-ban talált ellenanyagot. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint tehát az ország lakosságának 3,87 százaléka lehet védett a vírussal szemben.

"Más európai országokban, ahol jelentős számú fertőzött volt, 5-6 százalékos immunitást mértek, de ahhoz, hogy a fertőzés ne terjedhessen járványszerűen, sokkal magasabb, legalább 50-60 százalékos immunitásra lenne szükség" - magyarázta a miniszter. Hozzátette: egyénenként változó, hogy egy fertőzésen átesett embernél mennyi ellenanyag termelődik és az milyen hosszú ideig biztosít védettséget.

Romániában június elején adták ki az országos szerológiai vizsgálatról szóló a miniszteri rendeletet, amelynek alapján több mint 29 ezer, statisztikai mintavételezéssel kiválasztott ember vérmintáját vizsgálják meg, hogy kiderítsék: hányuk szervezetében termelődött ellenanyag a vírussal szemben, ami fertőzöttségüket bizonyítja.

A 19 millió 318 ezres lakosságú Romániában a szerológiai vizsgálat részeredményeként kimutatott immunizációs ráta azt jelzi, hogy eddig csaknem 750 ezren kapták el a koronavírus-fertőzést. Ez azt jelenti, hogy a fertőzöttek mintegy 12 százalékát sikerült beazonosítani, a járvány kezdete óta ugyanis mintegy 90 ezer fertőzést diagnosztizáltak Romániában.

Már nemcsak a sürgős eseteket fogadják a szerb és az észak-macedóniai kórházak

Már nemcsak a sürgős eseteket, hanem a korábban elhalasztott vizsgálatokra és műtétekre jelentkező betegeket is fogadják a szerbiai és az észak-macedóniai kórházak többségében, a koronavírus-fertőzöttek számának csökkenésével ugyanis újra a rendes munkarend szerint dolgozhatnak az orvosok - közölték kedd este a szaktárcák vezetői. Venko Filipce észak-macedón egészségügyi miniszter a Vesti.mk hírportál beszámolója szerint elmondta, naponta már csak száz körüli az új fertőzöttek száma, ami lehetővé teszi, hogy a korábban elhalasztott műtéteket most elvégezhessék. A koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb ugyanerre a következtetésre jutott, így szeptember első hetétől az ország legtöbb kórházában visszaáll a normális működési rend.

A Nyugat-Balkánon keddről szerdára 690-nel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 24-gyel a halálos áldozatok száma. Szerdára a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 76-tal 31 482-re, Koszovóban 147-tel 13 601-re, Észak-Macedóniában 115-tel 14 458-ra, Bosznia-Hercegovinában 270-nel 20 288-ra, Montenegróban pedig 82-vel 4917-re nőtt. A halálos áldozatok száma Szerbiában kettővel 715-re, Koszovóban nyolccal 533-ra, Észak-Macedóniában eggyel 604-re, Bosznia-Hercegovinában tizeneggyel 617-re, Montenegróban pedig kettővel 102-re nőtt.

Rekordszinten a napi fertőzések száma Csehországban

Csehországban kedden 503 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami a járvány tavaszi kezdete óta a legnagyobb esetszám - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szerdán reggel nyilvánosságra hozott adatokból. Március elseje óta, amikor az első fertőzést kimutatták, már több mint 25 ezer ember kapta meg a Covid-19 betegséget Csehországban. A legmagasabb eddigi napi esetszámot a felülvizsgált adatok szerint - 502 új igazolt beteg - augusztus 21-én regisztrálták. A napi esetek száma az utóbbi két hétben folyamatosan emelkedik.

A betegek mintegy 75 százaléka már meggyógyult. A fertőzés következtében eddig 425-en haltak meg. A betegek jelenlegi száma 6576, kórházi kezelésre 166-an szorulnak, közülük 32 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. Az utóbbi hetekben ezek a számok is mérsékelten növekednek.

Bár a betegség lefolyása az érintettek többségénél nagyon enyhe, a napi esetek számának gyors növekedése aggodalmat váltott ki. Az iskolák szeptemberi megnyitásával a higiénikusok a helyzet további romlására számítanak. Ezzel kapcsolatos adatok azonban egyelőre nincsenek. Robert Plaga oktatási miniszter szerint koronavírusos problémák miatt mintegy kéttucatnyi iskolában nem indult meg a tanítás.

Keddtől kezdve kötelező a szájmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben. Ugyanakkor pozitív Covid-19-teszt esetében a kötelező karantén az eddigi két hétről 10 napra csökkent. Karanténban van Karel Havlícek kormányfőhelyettes és több mint egytucat parlamenti képviselő is.

Adam Vojtech az egészségügyi tárca vezetője szerint jelenleg újabb országos óvintézkedéseket, mint például a üzletek vagy a vendéglők nyitva tartásának a korlátozását, a hatóságok nem terveznek. A miniszter továbbra is azt állítja, hogy országos viszonylatban nincs ok az aggodalomra, mert a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a fertőzés terjedését.

Az országban jelenleg több mint száz helyi fertőzésgóc van, ahol fokozott óvintézkedések érvényesek. A fertőzés az utóbbi időben leginkább Prágában terjed, ahol százezer lakosra jelenleg 46 beteg jut. A múlt héten ez a száma 39 volt.

Magas kockázatú országgá nyilvánította Magyarországot Belgium

A koronavírus-járvány szempontjából magas kockázatú, piros besorolású országgá nyilvánította Magyarországot Belgium, ami a belga külügyminisztérium honlapján kedden közzétett információk szerint azt jelenti, hogy tilos a nem alapvető fontosságú utazás Magyarországra. A szaktárca tájékoztatása szerint a magas kockázatú országokból érkezők számára Belgium kötelező karantént és vírustesztet ír elő.

A The Brussels Times című angol nyelvű belga hírportál információi szerint azokra, akik a frissített besorolás közzétételét követő 48 órán belül visszatérnek, illetve beutaznak Belgiumba, az utazásuk kiinduló országára vonatkozó korábbi besorolás szerinti kötelezettségek vonatkoznak. A vírusteszt elvégzése, valamint az önként vállalt házi karantén azonban esetükben is ajánlott. A járványügyi szempontból magas kockázatú országok listáján Magyarország mellett Andorra, Bulgária, Horvátország, Franciaország, Spanyolország és Nagy-Britannia egyes régiói, valamint Dánia, Finnország, Málta és Románia szerepel.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kedden javított Belgium járványügyi besorolásán. Világos narancssárga, azaz járványügyi szempontból kockázatos, de a fertőzöttséget tekintve kevésbé súlyos országok közé sorolta az országot. A szeptember elsejétől érvényes besorolás oka, hogy a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma 60 alá csökkent, 56,1-re mérséklődött a mintegy 11,5 millió lakosú országban.

A belga nemzeti közegészségügyi intézet kedden közzétett jelentése szerint továbbra is lefelé tart a fertőzési mutató Belgiumban. A múlt hét folyamán átlagosan 431 ember esetében lett pozitív a vírusteszt eredménye, ami 12 százalékos csökkenést jelent az azt megelőző hét adataihoz képest. A kórháza szállítottak száma 41 százalékkal, átlagosan napi 14,4-re esett vissza. Jelenleg 243 az ápoltak száma, közülük 71-en részesülnek intenzív ellátásban. Mindként mutató jelentős csökkenést mutat. A betegségben elhunytak átlagos napi száma 4 volt, ami 44 százalékkal marad el az előző hét adataitól. Ez idáig 9895-en váltak a járvány áldozatául, valamint megjelenése óta 85 236 fertőzöttet jegyeztek fel Belgiumban.

A spanyol kormányfő szerint a lakosság lazított a védekezésen, ami növelte a vírus terjedését

A spanyol lakosság lazított a védekezésen a nyáron, ami növelte a koronavírus terjedését - mondta a spanyol miniszterelnök a Cadena Ser rádióadónak nyilatkozva kedden. Pedro Sánchez kifejtette: vannak olyan tartományok, ahol javítani szükséges a járványkezelést, és aggasztónak nevezte a fertőzések számának növekedését a madridi autonóm közösségben.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint fővárost is magában foglaló régióban 698 új fertőzöttet szűrtek ki az elmúlt 24 órában, amelyet Baszkföld és Andalúzia követ 420 és 309 új napi esettel az országban regisztrált 2731-ből. A madridi tartományban a járvány kezdete óta több mint 128 ezer embernél igazolták a vírus jelenlétét az összesen kiszűrt csaknem 471 ezerből.

A spanyol fővárosban keddtől újabb járványügyi korlátozások léptek életbe, bezártak a strandok, és a közparkokat este 22 óra és reggel 8 óra között zárva tartják, hogy így csökkentsék a csoportosulások lehetőségét. Szigorításokat jelentettek be Andalúziában, valamint Kasztília és Leónban is, ahol korlátozzák a résztvevők létszámát az esküvőkön, a temetéseken, a kulturális intézményekben és a sportközpontokban.

A koronavírus-fertőzés az elmúlt egy hétben 159 halálos áldozatot követelt a dél-európai országban, az eddig elhunytak száma meghaladja a 29 ezret.

A tanévkezdés napján ismét csaknem 5 ezer új fertőzött Franciaországban

Miközben a hagyományos munkarendben Franciaországban is megkezdődött az iskolai tanév 12,4 millió tanuló számára, ismét megközelítette az 5 ezret az elmúlt 24 órában regisztrált új koronavírusos esetek száma - közölte kedd este az egészségügyi minisztérium.

Az interneten közzétett adatok szerint 4982 koronavírus-teszt bizonyult pozitívnak kedden az előző napi 3082 után, miután pénteken már 7 ezer, szombaton és vasárnap pedig 5400 fölött volt a napi esetszám. A pozitív tesztek aránya tovább növekedett, és jelenleg 4,3 százalék. Egy héttel ezelőtt 3,6, júliusban még csak 1,1 százalék volt ez az arány. A kórházban ápoltak száma immáron harmadik napja növekedő tendenciát mutat: jelenleg 4604-en szorulnak kórházi ellátásra, ami 22-vel több, mint hétfőn, közülük 424-en vannak lélegeztetőgépen, az ő számuk 15-tel emelkedett az elmúlt 24 órában, de messze elmarad az áprilisi több mint hétezres rekordtól. A Covid-19 fertőzés halálos áldozatainak száma kedden 26-tal 30 661-re emelkedett.

A fertőzés terjedése ellenére a francia kormány álláspontja, hogy az egészségügyi helyzet miatt nem lehet többet az állampolgárok életét felfüggeszteni, "elővigyázatosnak kell lenni, de nem szabad elfelejteni az oktatási és társadalmi feladatokat" - hangsúlyozta Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter, aki a járványhelyzet ellenére "a lehető legnormálisabb tanévkezdést" ígért. A legfőbb szabály az, hogy 11 éves kortól kezdve minden tanulónak, középiskolásnak és a tanároknak is kötelező a maszkviselés az oktatási intézményekben, a tantermekben, a szünetekben a folyosókon és az udvaron, de még az énekórán is. Miután a kormány a maszkot ugyanolyan tanszernek tekinti, mint a tollat és tankönyveket, a tárca a leginkább rászoruló családoknak ingyenesen biztosítja.

Jóllehet a kormány nem tette ingyenessé a maszkot mindenkinek, számos helyen az önkormányzatok ingyenesen biztosítják azt az iskolásoknak és a gimnazistáknak. Ezenkívül az egészségügyi előírások közül elsősorban a napi többszöri kézmosásra helyezik az iskolákban a hangsúlyt, a védőtávolság nem kötelező, miután szakemberek szerint szinte lehetetlen betartatni az iskolások között.

Azokban az övezetekben, ahol a vírus terjedése intenzív, például Párizsban és Marseille-ben, az oktatási miniszter nem zárta ki, hogy a következő hetekben szigorítják a szabályokat. Egy-egy osztály vagy iskola bezárása esetén a digitális oktatás újbóli bevezetését is kilátásba helyezte a tárcavezető. Amennyiben koronavírussal fertőzött tanulót vagy tanárt szűrnek ki egy intézményben, mindenkit tesztelni fognak annak érdekében, hogy a fertőzési láncolatot feltárják, és meghozzák az elkülönítési intézkedéseket - ígérte meg a miniszter.