• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.09.09 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Lazítják a korlátozásokat Bajorországban, erősödik a járvány Olaszországban és Franciaországban is.

Szlovéniában rekordot döntött az újonnan azonosított fertőzöttek száma

Szlovéniában rekordot döntött, Horvátországban pedig ismét meghaladta a háromszázat az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint kedden 79-cel 3312-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Hétfőn még 45 új esetről számoltak be. Az eddigi legtöbb fertőzést, 61-et a járvány kezdetén, március 26-án regisztrálták az országban. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 33-an vannak kórházban, és közülük négyet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 519. Új járványgócok az idősotthonokban és az iskolákban alakultak ki. Szlovéniában szeptember 1-jén kezdődött a tanév. Teljes intézményeket nem zárnak be a járványhelyzet miatt, csak osztályokat küldenek karanténba, és digitális oktatásra állnak át, majd a 14 nap lejártával a tanulók visszatérnek a tantermekbe.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 341-gyel nőtt, és elérte a 12 626-ot az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Kedden még 204 esetről számoltak be, az elmúlt héten az új fertőzöttek napi száma többször is meghaladta a háromszázat. Kedden három új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 206-ra nőtt. A betegek közül 299-en vannak kórházban, közülük 24-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2587, és 8688-an vannak hatósági karanténban.

Vili Beros egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: a napi új esetek számánál sokkal fontosabb, hogy hányan kerülnek kórházba, illetve hogy van-e szükségük lélegeztetőgépre. Jelenleg 24-en vannak intenzív osztályon, kettővel többen, mint egy nappal korábban, és ez nem jó - mondta, majd hozzátette: azok, akik lélegeztetőgépre vannak kapcsolva, nem biztos, hogy fel is épülnek. Kiemelte: Horvátország a negyedik az Európai Unió tagországai között, ahol százezer főre vetítve a legmagasabb a halálozási arány. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összegzéséből kiderült, hogy Romániában a legmagasabb, 3,2 a koronavírus-fertőzésnek tulajdonítható halálozási ráta, ezt követi Bulgária (1,6), Spanyolország (1,4) és Horvátország (0,7).

Több mint 2500 új beteget regisztráltak Ukrajnában

Változatlanul gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, szerdára is több mint 2500 új megbetegedést regisztráltak, velük együtt az igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a 143 ezret, és jelenleg több mint 75 ezren betegek az országban - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Az elmúlt napon 2551 új esettel 143 030-ra nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 45 újabb halálos áldozattal 2 979-re emelkedett, miközben eddig 64 703-an gyógyultak meg, közülük előző nap 1157-en. Jelenleg 75 348 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1349-cel nőtt egy nap alatt. A járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 2836-ot múlt pénteken jegyezték fel, az egy nap alatt elhunyt legtöbb beteget, 57-et pedig egy napja, hétfőn.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatóján közölte, hogy előző nap 389 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani. Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 135 kapta el a vírust, közülük már több mint 12 300-an fertőződtek meg. Az ukrán fegyveres erők közlése szerint előző napon rekordszámú, 68 új megbetegedést jegyeztek fel alkalmazottaik körében. A hadseregben jelenleg 650-en betegek, 1389-en gyógyultak meg a járvány kitörése óta, és eddig hat haláleset történt. Ukrajnában a járvány kezdete óta mostanáig csaknem 1,752 millió PCR-tesztet végeztek el az országban.

Rekordmagas a napi új fertőzöttek száma Csehországban

Túllépte már az ezret is kedden a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban. Az egészségügyi minisztérium szerda reggeli kimutatása szerint kedden 1164 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami 366-al több az eddigi legmagasabb, pénteki napi esetszámnál.

Rekordmagas az aktív igazolt fertőzöttek száma is: a minisztérium 9272 fertőzöttet mutatott ki. A kórházakban Covid-19-betegséggel jelenleg már 234 személyt kezelnek, akik közül 62 személy lélegeztetőgépen van. Legutóbb április végén volt ennyi súlyos beteg. Az elhunytak száma 441. Március elsejétől, amikor az első fertőzöttet regisztrálták, a mai napig 29 877 ember fertőződött meg, közülük több mint 20 ezren már meggyógyultak

A napi esetek száma szeptember elseje óta gyorsan emelkedik, gyorsabban, mint tavasszal. A CTK hírügynökség szerint az Európai Unióban jelenleg csak Spanyolországban, Franciaországban, Horvátországban, Romániában és Máltán rosszabb a helyzet, mint Csehországban. Az összes szomszédos országban jobb a helyzet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) prágai irodája keddi nyilatkozatában nyugtalanítónak nevezte a helyzet alakulását. Andrej Babis kormányfő a WHO nyilatkozatát élesen bírálta és visszautasította.

A koronavírus-járvány alakulása lesz az egyik legfőbb témája az úgynevezett slavkovi hármas, tehát a cseh, a szlovák és az osztrák kormányfő szerda délutáni bécsi találkozójának. A slavkovi hármast 2015-ben alakították meg a három ország szorosabb együttműködése céljából.

 

Ismét rekordot döntött az új fertőzöttek száma Montenegróban

Ismét rekordszámú, ezúttal 216 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt Montenegróban, ahol a járvány első hullámában sem vettek nyilvántartásba egyszerre ennyi új fertőzöttet. Legutóbb múlt pénteken döntött rekordot a napi új fertőzöttek száma, akkor 146 fertőzöttet regisztráltak 24 óra alatt.

A Nyugat-Balkánon keddről szerdára 764-gyel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 18-cal a halálos áldozatok száma. Szerdára a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 53-mal 31 994-re, Koszovóban 97-tel 14 301-re, Észak-Macedóniában 99-cel 15 233-ra, Bosznia-Hercegovinában 299-cel 22 012-re, Montenegróban pedig 216-tal 5875-re nőtt. A halálos áldozatok száma Szerbiában kettővel 727-re, Észak-Macedóniában nyolccal 631-re, Bosznia-Hercegovinában öttel 666-ra, Montenegróban pedig hárommal 112-re emelkedett, míg Koszovóban nem volt újabb halálos áldozata a betegségnek, így a halottak száma 568 maradt.

 

Tovább lazítják a korlátozásokat Bajorországban

Tovább lazítják a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat Bajorországban, a német tartomány kormányának keddi döntései szerint újra megnyithatnak a többi között a bajor sörözők, és ismét lehet gyakorolni az szoros testi kapcsolattal járó sportokat

A sörözőkben, kocsmákban és egyéb italmérésekben szeptember 19-től ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a már nyár eleje óta ismét működő, meleg ételt felszolgáló vendéglátóhelyeken, azzal a kiegészítéssel, hogy csak asztalnál szabad felszolgálni az italokat - vagyis a vendégek nem ülhetnek a bárpultnál -, zárt térben nem szabad élőzenével szórakoztatni a vendégeket, és az esetleges fertőzési láncolatok gyors feltárása érdekében minden vendégnek regisztrálnia kell magát. Arról is döntöttek, hogy a járvány felerősödése esetén a helyi közegészségügyi hivatal 23 órától megtilthatja a szeszesitalok kiszolgálását.

A zenés-táncos szórakozóhelyek, klubok, diszkók továbbra is kötelesek zárva tartani, mert a zárt térben órákig szorosan együtt tartózkodó tömegek révén "fertőzésbombaként" működnének - mondta a müncheni kormányülés után tartott tájékoztatóján Markus Söder tartományi miniszterelnök.

A Keresztényszociális Unió (CSU) - a nagyobbik bajor kormánypárt - vezetője kiemelte, hogy az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) "ismét teljes erővel itt van Európában". Ezt jelzi, hogy szinte naponta kell újabb régiókat járványügyi szempontból kockázatos területnek minősíteni. Németországban viszont nem indult exponenciális, robbanásszerű növekedésnek az új fertőzések száma, ezért nincs ok pánikra, de mindenkinek körültekintően és óvatosan kell viselkednie.

A kedvező helyzet lehetőséget ad egy sor további lazításra is. Így az amatőr sportban ismét lehet nézők előtt megtartani versenyeket, mérkőzéseket, zárt térben legfeljebb 200, szabad téren legfeljebb 400 fős közönséggel. Az utóbbi hónapokban kidolgozott fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett a szoros testi kapcsolattal járó sportágakat - mindenekelőtt küzdősportokat - is lehet ismét gyakorolni.

Bevezetnek egy sor további lazítást is, így például ismét szabad kongresszusokat, nagyobb tanácskozásokat tartani Bajorországban, de a szervezőknek gondoskodniuk kell arról, hogy tíz négyzetméterenként legfeljebb egy résztvevő foglaljon helyet.

A nyári szabadságolások végeztével és az oktatás kezdetével átalakítják a tesztelési stratégiát. Bezárják az országhatár utáni első autópálya-parkolókban, valamint a müncheni és nürnbergi főpályaudvaron, illetve a müncheni buszpályaudvaron kialakított tesztközpontokat, amelyeken a nyaralásról hazatérők ingyenesen végeztethettek koronavírus-tesztet. Az így felszabaduló kapacitást a járási, városi közegészségügyi hivatalok használhatják ki. A müncheni, a nürnbergi és a memmingeni repülőtéren kialakított tesztközpont továbbra is üzemel.

Szigorításokról is döntöttek, azonnali hatállyal - szeptember 9-től - bevezették, hogy 200 fő felett kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és egyéb megmozdulásokon, így az éppen a járványügyi szabályok ellen tiltakozó politikai demonstrációkon is.

Bajorország kezdettől a koronavírus-járvánnyal leginkább sújtott német tartományok között van. A 16 tartományban együttvéve regisztrált bő 250 ezer fertőzés közül csaknem 60 ezret szűrtek ki Bajorországban. A járvány mintegy 9300 halálos áldozata közül több mint 2600-an Bajorországban veszítették életüket.

Németország egészében némileg javult a járványhelyzet a legutóbbi csúcshoz, augusztus közepéhez képest, amikor előfordult, hogy egy nap alatt kétezernél is több új fertőzést mutattak ki. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 1499 fertőzést regisztráltak, így a járvány kezdete óta 252 298 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A fertőzés okozta betegséggel (COVID-19) összefüggő halálesetek száma néggyel emelkedett, 9329-re. A fertőzöttek túlnyomó többsége legyőzte a vírust, az aktív esetek számát 16 ezer körülire becsülik.

Jövő hétfőtől Angliában nem tartózkodhat együtt hatnál több ember

Hat főben korlátozza a jövő héttől Angliában a brit kormány azoknak a számát, akik épületekben és szabadtéren összegyűlhetnek, miután az utóbbi napokban jelentősen emelkedett az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések száma.

A Downing Street által szerda hajnalban ismertetett intézkedés alapján jövő hétfőtől a parkokban, az éttermekben, a pubokban és egyéb közösségi létesítményekben hatnál több, nem egy háztartásban élő ember nem gyűlhet össze egymás közvetlen közelében. A rendelkezés vonatkozik a magánlakásokra is, nem terjed ki ugyanakkor az iskolákra, a munkahelyekre, a szervezett csapatsport-eseményekre, valamint az esküvőkre és a temetésekre. A korlátozás alól mentesülő események és helyszínek teljes listáját a brit kormány a héten közzéteszi.

Az új rendelkezés szigora mindazonáltal messze elmarad a koronavírus-járvány első szakaszában, március végén életbe léptetett intézkedésekétől, amelyek alapján kettőnél több, nem egy háztartásban lakó ember még közterületen sem tartózkodhatott együtt, a nem közös háztartásban élő családtagok és ismerősök sem látogathatták egymást, és csak élelmiszerek, gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás igénybevétele, valamint napi egy rövid testedzés végett lehetett kilépni az utcára.

A brit kormány júniustól fokozatosan és komoly mértékben enyhítette a korlátozásokat, ám az utóbbi napokban ismét jelentősen emelkedett a vizsgálatokkal kimutatott új koronavírus-fertőzések napi száma, amely a hétvégén megközelítette a 3 ezret, bár kedden már nem érte el a 2500-at. A múlt hónapban végig ezer alatt járt a tesztekkel igazolt új fertőződéses esetek napi száma.

A mostani megugrás mindazonáltal jóval elmarad a nagy-britanniai koronavírus-járvány áprilisi tetőzése idején mérttől. Akkor - a jelenleginél sokkal szűkösebb tesztelési kapacitás mellett is - volt olyan időszak, amikor naponta 6 ezernél több új koronavírus-fertőzést mutattak ki, és előfordult, hogy meghaladta az 1200-at a halálos áldozatok napi száma.

A kedd délelőtt zárult 24 órában 32 halálesetet jelentettek a brit egészségügyi hatóságok. Nagy-Britanniában eddig több mint 17 millió koronavírustesztet végeztek el, és ezek közül 352 560 lett pozitív. A halálos áldozatok száma meghaladja a 41 ezret.

Az olaszoknak csak három százaléka utazott külföldre a nyáron

Az olaszoknak csak három százaléka töltötte idei nyári szabadságát külföldön az idegenforgalmi hivatal keddi adatai szerint, miközben az olaszországi repülőterek száznegyven millió utast veszítettek.

Az idegenforgalmi hivatal (Enit) felmérései azt mutatják, hogy az olaszok az idei járványhelyzetben majdnem kivétel nélkül hazai nyaralást választottak. Csupán három százalékuk utazott külföldre, és többségük európai célállomást választott. Az olaszok fejenként 850 eurót (kevesebb mint háromszázezer forintot) költöttek átlagosan az idei nyaralásra. Csak egyharmaduk költött ezer eurónál többet. Huszonhárom százalékuk használta fel a kormánytól biztosított idegenforgalmi kedvezményeket.

A Federbalneari strandszövetség adatai szerint a nyáron megszokott száznegyven nap helyett az idei szezon hatvannyolc napból állt, és ebből harmincöt napon volt teljes a forgalom. Az olaszországi strandok forgalma harminc százalékkal esett vissza, és harminc százalékkal csökkent az itt foglalkoztatottak száma is.

A repülőtereket tömörítő Assaeroporti adatai szerint az év végéig kevesebb mint hatvan millió utassal számolnak a járvány előtt 2020-ra tervezett kétszázmillió helyett. A szövetséget vezető Valentina Lerner kifejtette, előrejelzéseik szerint az olaszországi repülőterek forgalma 2024-re tud majd teljesen visszaállni a járvány előtti szintre.

Az egészségügyi tárca kedd esti adatai szerint 1370 új fertőzöttet szűrtek közel százezer vírusteszt elvégzésével. Hétfőn 1108 új beteget diagnosztizáltak, de valamivel több mint ötvenezer vírusteszttel. Az aktív fertőzöttek száma 35 ezer felett van, kórházban 1760 beteget kezelnek, intenzíven 143 beteget, akiknek száma az utóbbi huszonnégy óra alatt csak eggyel emelkedett. Tíz beteg veszítette életét, és így a halottak száma 35 563-ra nőtt. Nincsen tartomány, ahol nem regisztráltak új beteget. A legtöbb új fertőzöttet, valamivel kevesebb mint húsz százalékot Lombardia tartományban szűrtek és majdnem ugyanennyit a déli Campaniában.

Macron nagyobb elővigyázatosságra kérte a franciákat a magánéletben is

Emmanuel Macron francia államfő arra kérte kedden a franciákat, hogy legyenek elővigyázatosabbak a magánéletben is a koronavírus-járvány erősödése miatt, és tartsák be az egészségügyi előírásokat.

"Nem szabad a magánéleti pillanatokban sem elengednünk magunkat, hiszen a fertőzések gyakran a házibulikban, a családi rendezvényeken történnek" - mondta az elnök a közép-franciaországi Clermont-Ferrand-ban tett látogatásán. Szerinte "teljesen természetes", hogy a kijárási korlátozásokat követően elengedték magukat a franciák, ezért "semmiképpen sem szeretne bűntudatot" ébreszteni bennük, hanem az egyéni felelősségre figyelmeztet.

Az elnöki megszólalással egyidőben derült ki, hogy pozitív eredményt hozott Christian Prudhomme-nak, a Tour de France versenyigazgatójának a koronavírus-tesztje, aki tünetmentes és hétnapos házi karanténba vonul. A Tour szombati szakaszát megtekintette Jean Castex francia miniszterelnök, aki Prudhomme-mal egy autóban kísérte egy szakaszon a mezőnyt. A kormányfőt kedden azonnal tesztelték, és az első eredmény negatívnak bizonyult. A miniszterelnök jól van, de szombaton ismét tesztelik, addig a miniszterelnöki rezidencián elkülönülve folytatja a munkáját.

Emmanuel Macron jelezte, hogy a szerdára tervezett kormányzati szemináriumon a miniszterelnök és azok a kormánytagok, akik az elmúlt napokban találkoztak vele, videókonferencián keresztül lesznek jelen. Az államfő elárulta, hogy már többször is teszteltette magát, legutóbb a múlt heti libanoni és iraki látogatását követően hétfőn, és eddig minden szűrés negatív eredményt mutatott. "Mi magunk is azt tesszük, amit minden állampolgártól kérünk, hogy megtegyen, amennyiben koronavírusos fertőzöttel állt kapcsolatban" - hangsúlyozta Macron.

A járvány terjedésének megfékezését célzó újabb intézkedéseket pénteki ülésén vitatja meg a biztonsági tanács, egyebek mellett a tesztek differenciáltabb használatát is. Amióta ugyanis tömegessé és ingyenessé tette a kormány a szűrést, kígyózó sorok várakoznak a tesztelőhelyeken, ahol a tünetmentes emberek és a tüneteket produkáló betegek keverednek, és az eredményre jelenleg 4-5 napot kell várni. Az államfő prioritási sorrend kialakítását javasolja, annak érdekében, hogy a tüneteket produkálók előbb kerülhessenek sorra. A tanácskozáson az illetékesek várhatóan döntenek a karantén egy hétre történő lerövidítéséről is, amire a kormány mellett működő tudományos tanács tett javaslatot.

Emmanuel Macron aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyes megyékben, például a déli Marseille-ben és környékén nemcsak a napi esetszám, hanem a kórházi betegek száma is jelentősen nő. "Kollektíven sokkal felelősségteljesebbnek kell lennünk, és elővigyázatosabbnak a pozitív esetek elkülönítésében" - mondta az elnök.

Az elmúlt 24 órában 6544 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, ezzel 335 524-re nőtt a járvány kezdete óta feltárt esetek száma - közölte az egészségügyi tárca kedd este. Hétfőn több mint 4 ezer, vasárnap több mint 7 ezer koronavírus-teszt bizonyult pozitívnak, pénteken pedig 8975-tel megdőlt a napi esetszám rekordja, de szombaton is 8 ezer fölött volt az esetszám. A pozitív tesztek aránya napról napra nő, kedden 5,2 százalék volt, az előző napi 5,1 után. Júliusban a szűréseknek alig 1,1 százaléka bizonyult pozitívnak.

Az egészségügyi tárca szerint aggodalomra elsősorban az ad okot, hogy kedden 574 új betegfelvétel történt a kórházak Covid-osztályain, és 86 fertőzött került lélegeztetőgépre. A halálos áldozatok száma az elmúlt 24 órában 39-cel 30 764-re emelkedett.

Legolvasottabb cikkeink