• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.09.12 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Először regisztráltak újrafertőződést Boszniában, egy hétre csökkent a karantén ideje Franciaországban.

Először regisztráltak újrafertőződést Boszniában

Bosznia-Hercegovinában először vettek nyilvántartásba olyan személyt, aki a gyógyulás után ismét megfertőződött az új típusú koronavírussal - közölte a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán vasárnap. Az orvosok felhívták a figyelmet arra, hogy a most regisztrált betegek csak néhány hónapja gyógyultak fel, vagyis rövid időn belül is el lehet kapni ismét a fertőzést.

A Nyugat-Balkánon szombatról vasárnapra 731-gyel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 15-tel nőtt a halálos áldozatok száma. Vasárnapra a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 72-vel 32 300-ra, Koszovóban 70-nel 14 566-ra, Észak-Macedóniában 140-nel 15 696-ra, Bosznia-Hercegovinában 304-gyel 23 184-re, Montenegróban pedig 145-tel 6530-ra nőtt.

A halálos áldozatok száma Szerbiában eggyel 731-re, Észak-Macedóniában néggyel 646-ra, Bosznia-Hercegovinában néggyel 687-re, Koszovóban hárommal 589-re, Montenegróban pedig hárommal 118-ra emelkedett.

Újabb rekord volt az igazolt fertőzöttek napi számában Csehországban

Rekord sok, 1541 új koronavírusos fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok szombaton Csehországban, majdnem százzal többet az eddigi legmagasabb, pénteken regisztrált esetszámnál - derült ki az egészségügyi tárca honlapján vasárnap reggel megjelent legfrissebb adatokból. A fertőzöttek napi száma annak ellenére emelkedett, hogy a munkaszüneti napokon általában jóval kevesebb tesztet végeznek, mint a munkanapokon. Egy munkaszüneti napon eddig a legmagasabb esetszám 507 volt, ezt most több mint ezerrel lépték túl. Az újonnan igazolt fertőzöttek napi száma kedden haladta meg első ízben az ezret, és azóta folyamatosan emelkedik.

Az aktív esetek száma jelenleg meghaladja a 13 700-at. Többségüknél a betegség lefolyása problémamentes, enyhe. A szaktárca reggeli jelentése szerint szombaton már 297-en voltak kórházban Covid-19 betegséggel, közülük 69 beteg állapotát súlyosnak minősítették az orvosok, és lélegeztetőkészüléken vannak. Ezek az adatok is folyamatosan emelkednek. Az elhunytak száma szombaton hárommal 453-ra emelkedett.

Március elsejétől, amikor az első fertőzést Csehországban kimutatták, szombatig 35 401 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki a laboratóriumi vizsgálatokon. Mintegy kétharmaduk már meggyógyult. A munkanapi laboratóriumi tesztek száma az utóbbi időben 15 000 körül mozog. A pozitív esetek aránya hétfőn öt százalék, csütörtökön pedig már kilenc százalék volt. Ez a mutató pénteken nyolc százalékra esett vissza,  valószínűleg a rekordszámú, 18 200 teszt függvényében.

A koronavírus-járvány országszerte egyre gyorsuló ütemben terjed, ezért a szaktárca pénteken felülvizsgálta az úgynevezett szemaforrendszert, amelyben színekkel jelölik a járványhelyzetet az egyes régiókban. Piros színű régió, amely a legsúlyosabb helyzetet jelenti, nincs a térképen. A járvány közösségi terjedését jelző narancssárga régióból, amely a pirostól egy fokkal alacsonyabb szintű, azonban a korábbi egy (Prága) helyett már hat van, döntően a főváros környéki járások és a dél-morvaországi Uherské Hradiste. A kisebb kockázatot jelző zöld színt az eddigi tíz helyett már 40 járás kapott, ezek az ország több mint felét lefedik. Csehországban 70 járás van. A problémamentességet jelző, fehér színű járások száma így egyre kisebb.

Csütörtöktől kezdve a zárt termekben az egész országban kötelező a védőmaszkok viselete. Eddig a maszkokat csak a tömegközlekedési eszközökben, egészségügyi intézményekben és hivatalokban volt kötelező viselni. A narancssárga régiókban a szórakozóhelyeket és a bárokat ezentúl éjfélkor be kell zárni. A kormány szerdán úgy döntött, hogy a leginkább veszélyeztetett, 60 év feletti állampolgároknak az állami tartalékalapból ingyen légzésvédőt (FFP2) és öt szájmaszkot küld. A belügyminisztérium közölte, hogy a küldeményeket a posta a jövő héten szállítja ki.

A cseh külügyminisztérium honlapján közölt adatok szerint az egyre romló járványhelyzetre való tekintettel péntekig 11 ország - köztük Belgium, Dánia, Svájc, Írország - korlátozta a cseh állampolgárok beutazását, vagy friss negatív koronavírusteszttől tette függővé. Néhány további ország - köztük Szlovákia - jelezte, hogy mérlegelik a csehek beutazásának valamiféle korlátozását, szabályozását.

Stabilan ötezer feletti az újonnan kimutatott fertőzöttek száma Oroszországban

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt nap alatt 5449-cel 1 062 811-re emelkedett a vasárnap közölt hivatalos adatok szerint. A terjedés üteme ugyanakkor 29. napja nem haladja meg a 0,5 százalékot, az új esetek 23,5 százaléka tünetmentes. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott új koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (6 486 114), India (4 754 356) és Brazília (4 315 687) után.

Az aktív Covid-19-esetek száma 2665-tel 168 008-ra nőtt. A halálozások száma 94-gyel 18 578-ra, a felépüléseké pedig 2690-nel 876 225-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 40,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 355 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 217 400 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Csaknem 2500-zal nőtt a fertőzöttek száma Ukrajnában

Nem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, vasárnapra is csaknem 2500 új beteget regisztráltak, velük együtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma pedig meghaladta a 154 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

Az elmúlt napon 2476 új esettel 154 335-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké harminc újabb halálos áldozattal 3178-ra, miközben eddig 68 893-an gyógyultak meg, közülük előző nap csak 547-en. Jelenleg már 82 264 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1899-cel nőtt egy nap alatt. A járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3144-et két nappal korábban, csütörtökön jegyezték fel, az egy nap alatt elhunyt legtöbb beteget, 72-t, pedig pénteken.

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 310-et - továbbá három újabb halálos áldozatot - megint a fővárosban, Kijevben jegyezték fel. A főváros már az ország lefertőzöttebb területévé vált, megelőzve a korábbi listavezető, nyugat-ukrajnai Lviv megyét. Kijevben jelenleg az azonosított fertőzöttek száma 17 261, az elhunytaké 269, Lviv megyében pedig a járvány kezdete óta 16 914 beteget azonosítottak, közülük mostanáig 472-en haltak meg. A második legtöbb új beteget, 225-öt és két újabb elhunytat a nyugati országrészben lévő Ternopil megyében regisztrálták az elmúlt napon, a harmadik legtöbbet, 180-at és három halálesetet pedig a kelet-ukrajnai Harkiv megyében. Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján eddig 8625 fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma eggyel 283-ra nőtt, miközben a járvány kezdete óta 3697-en győzték le a kórt.

A közegészségügyi központ által a hétvégén közzétett statisztika szerint Ukrajnában az elmúlt egy hét alatt, azaz szeptember 4-10. között az aktív koronavírusos betegek száma 11 098-cal nőtt és 305-en haltak bele a betegség szövődményeibe. Tízezer lakosra számítva a legtöbb az aktív beteg jelenleg három nyugat-ukrajnai régióban, Lviv, Ivano-Frankivszk és Csernyivci megyékben. Az említett időszakban 161 497 PCR-tesztet végeztek el az országban.

Nem csökkent a fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában

Horvátországban felszökött, Szlovéniában pedig továbbra is száz fölött van az új koronavírussal fertőzöttek napi száma - derült ki a válságstábok szombati jelentéséből.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 261-gyel nőtt, és elérte a 13 368-at az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Pénteken még 190 esetről számoltak be. Pénteken hét idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 218-ra nőtt. A betegek közül 313-an vannak kórházban, közülük 24-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Járványügyi szakemberek aggódnak amiatt, hogy az elmúlt napokban nőtt a kórházi ellátásra szoruló betegek száma. Az aktív betegek száma 2429, és 8955-en vannak hatósági karanténban. A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták: előbbiben 49, utóbbiban 48 embernél mutatták ki a koronavírust.

Horvátországban a szigorítások megyénként változnak, és főleg a különböző rendezvényeken részt vevők számának korlátozására vonatkoznak. Ugyanakkor országos szinten szabályozzák az éttermek, a kávézók és az éjszakai bárok működését. A rendelkezéseket kéthetente felülbírálja a válságstáb, amennyiben szükséges, további két hétre meghosszabbítja őket. Horvátország még július elején megnyitotta határait a külföldi turisták előtt, jelenleg is közel 200 ezer turista tartózkodik az országban.

A napi adatokat mutató horvát e-Visitor rendszer alapján az első nyolc hónapban 6,8 millió turista látogatott Horvátországba, és 47,5 millió vendégéjszakát töltött el ott, a vendégek száma 41 százalékkal, a vendégéjszakáké 53 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Csak júliusban és augusztusban 5,2 millió turista látogatott az országba. Kristijan Stancic, a horvát Turisztikai Szövetség (TZ) igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: a körülményekre való tekintettel elégedettek, mert bár 70 százalékos forgalom-visszaeséssel számoltak, 54 százalékra sikerült csökkenteni azt. Bejelentette: 2021-ben azon fognak dolgozni, hogy több úgynevezett Covid-ambulanciát hozzanak létre a szigeteken és kisebb üdülőhelyeken, hogy a turistáknak helyben elvégezhessék a PCR-teszteket, mielőtt hazautaznak saját országukba.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 105-tel 3603-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Szerdán még 108 új esetről számoltak be. Szlovéniában második napja emelkedett száz fölé az új fertőzöttek száma. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 26-an vannak kórházban, és közülük ötöt ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 769. A legtöbb fertőzést, 21-et a fővárosban, Ljubljanában regisztrálták.

Új járványgócok az idősotthonokban és az iskolákban alakultak ki. Szlovéniában szeptember 1-jén kezdődött a tanév. Teljes intézményeket nem zárnak be a járványhelyzet miatt, csak osztályokat küldenek karanténba, és digitális oktatásra állnak át, majd a tíz nap lejártával a tanulók visszatérnek a tantermekbe. Az elmúlt tíz napban 86 fertőzöttet regisztráltak a tanintézményekben, és 917 tanulónak és pedagógusnak kellett hatósági házi karanténba vonulnia.

Szlovéniában péntektől az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatos osztályaiban a rendszer túlterheltsége miatt nem végeznek koronavírus-tesztet a gyerekeken. Amennyiben lázzal és más felső légúti tünetekkel rendelkeznek, legalább három napig otthon kell maradniuk. Csak abban az esetben végeznek el rajtuk Covid-19-vizsgálatot, ha nem javul állapotuk, vagy egy felnőtt is megbetegszik a családban, illetve kapcsolatba kerültek olyan személlyel, akiről beigazolódott, hogy megfertőződött a vírussal.

Romániában több mint 1300-zal nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

Romániában újabb 1311 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel szombaton meghaladta a 102 ezret a járvány kezdete óta regisztrált fertőzöttek száma. A szombati növekmény tíz százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Romániában több mint egy hónapja viszonylag egyenletesen, 1200 körüli napi esetszámmal terjed a járvány. Az utóbbi hét napon az előző hetinél mintegy 350-nel - négy százalékkal - több, 8480 fertőzést diagnosztizáltak.

A stratégiai kommunikációs törzs szombati jelentése szerint az utóbbi napon újabb 27 koronavírusos beteg halt meg. A halálesetek száma csaknem 35 százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától. Romániában eddig 4127 áldozatot követelt a járvány. Az ismert aktív fertőzöttek száma több mint 55 ezerre tehető, közülük több mint hétezren vannak kórházban, 467 súlyos esetet intenzív osztályon ápolnak. Szombaton csaknem 37 ezer fertőzésgyanús ember várta otthoni karanténban a betegség lappangási idejének leteltét.

Olaszországban emelkedik a kórházban kezelt betegek száma

Fokozatosan emelkedik az egy nap alatt kiszűrt új koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban az egészségügyi minisztérium pénteki adatai szerint, és ennél is gyorsabban nő a kórházban kezelt betegeké. Ennek ellenére - több európai országhoz hasonlóan - az olasz kormány is a karanténidőszak lerövidítésének lehetőségét mérlegeli.

Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentése szerint kedden döntenek az eddigi tizennégy napos karanténidőszak tíz napra csökkentéséről. Korábban többek között Franciaország és Norvégia rövidítette le a kéthetes karantént. Az olasz kormányfő gazdasági megtakarítással indokolta a tervezett csökkentést.

Egy nap alatt több mint 98 ezer vírustesztet végeztek, és 1616 új beteget szűrtek a megelőző 1597-hez képest. Ez a második legmagasabb adat július eleje óta: azóta ennél több beteget egy nap alatt csak szeptember 5-én regisztráltak, akkor több mint ezerhétszázat. A legtöbb új fertőzöttek ismét az északi gócpontokon szűrték, 257 esetet Lombardiában, 173-at Venetóban és 152-őt Emilia Romagnában. Száznál több új beteget szűrtek Lazióban, Toszkánában és Szicíliában, a többi tartományban száznál kevesebb fertőzöttet diagnosztizáltak.

Az aktív fertőzöttek száma 34 ezer felett van, 1849 beteget kezelnek kórházban, az utóbbi egy napban tízzel emelkedett az intenzív osztályon levő fertőzöttek száma, amely így százhetvenötre nőtt. Tíz beteg halt meg, a halottak száma elérte a 35 597-et. Gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált betegek száma megközelíti a 285 ezret.

Fordulópontot a hétfői iskolakezdés jelenthet majd: mintegy tízmillió diákot és pedagógust várnak vissza a március 10-én bezárt oktatási intézményekbe. Az Istat statisztikai hivatal adatai szerint a járvány okozta gazdasági visszaesésben a 15 és 34 év közöttiek foglalkoztatottsága 40 százalék alá süllyedt. A 15 és 64 év közöttiek foglalkoztatottsága nem éri el a 60 százalékot. A második negyedévben több mint nyolcszázezerre emelkedett a járvány miatt munka nélkül maradtak száma elsősorban a vendéglátásban, a kereskedelemben és a szolgáltói szektorban dolgozók között.

Az Alitalia olasz légitársaság bejelentette, hogy szeptember 16-tól a Róma és Milánó közötti napi hét járatból kettő úgynevezett Covid-mentes lesz: az utasokon felszállás előtt gyorstesztet végeznek. Érvényes lesz az utazás előtti hetvenkét órában elvégzett PCR-teszt is.

A Vatikán bejelentése szerint fertőzöttnek bizonyult és házi karanténba vonult Luis Antonio Tagle Fülöp-szigeteki bíboros. Az egyházi államban dolgozó, de jelenleg hazájában tartózkodó Tagle bíboros augusztus 29-én a Vatikánban Ferenc pápával találkozott, az ezt követően végzett első tesztje még negatív volt.

Egy hétre csökkent a karantén ideje Franciaországban

Egy hétre csökken az elkülönülés ideje a koronavírusos fertőzöttek és a velük kapcsolatba kerültek számára Franciaországban az eddigi két hétről - jelentette be pénteken Jean Castex miniszterelnök, egy nappal azután, hogy csaknem 10 ezer új fertőzöttel megdőlt a koronavírus-járvány regisztrált napi esetszáma.

Az úgynevezett egészségügyi védelmi tanács ülése után - amelyet Emmanuel Macron államfő vezetett - a miniszterelnök elismerte, hogy "a helyzet látványosan romlott", de kizárta a tavaszihoz hasonló általános karantén bevezetését."A vírus intenzitása nem csökken, és még néhány hónapig itt lesz velünk, muszáj megtanulnunk vele élni anélkül, hogy egy általános karantén logikája felé haladnánk" - hangsúlyozta Jean Castex.

A miniszterelnök szerint nem szabad "a társadalmi, a gazdasági és a kulturális életet zárójelbe tenni" az esetszámok emelkedése miatt. "A tudományos tanács javaslatára, az elkülönülés idejét hét napra csökkentjük, azaz annyi időre, amennyi a tényleges fertőzésveszély ideje" - mondta a miniszterelnök. "Fontos, hogy mindenki szigorúan betartsa ezt az elkülönülési időt, amelyet ellenőrizni fogunk" - tette hozzá. Franciaországban eddig nem létezett hatósági karantén, és az orvosilag ajánlott házi karantént sem ellenőrizték.

A társadalombiztosítás regionális hivatalai mintegy 2 ezer embert vesznek fel a következő napokban a fertőzöttek kapcsolati láncai feltárásnak megerősítésére. Az egyre nagyobb esetszámok és a létszámhiány miatt egyre lassabban tudják a hatóságok feltárni egy-egy fertőzött kapcsolatait.

A kormányfő jelezte, hogy a szűrési politikát is megerősítik és differenciálni fogják az egészségügyi hatóságok azért, hogy a tünetet produkálók előnyben részesüljenek, és ne keveredjenek a tesztelőhelyeken a tünetmentes emberekkel. Amióta ugyanis ingyenessé és tömegessé vált a tesztelés mindenki számára, kígyózó sorokban várakoznak az emberek a rendelőintézetek előtt, és sok helyen napokat kell várni a tesztelés eredményére.

A kormány a száz megyéből pénteken 42-t nyilvánított a vírus intenzív terjedése miatt vörös övezetnek az eddigi 28 helyett. Ezekben a megyékben 100 ezer lakosra több mint ötven fertőzött jut, s ezért a prefektusok korlátozó intézkedéseket rendelhetnek el. A miniszterelnök jelezte, hogy a már jelenleg is kötelező maszkviselésen túl a déli Bordeaux-ban, Marseille-ben és Francia Guyanán további korlátozásokra lehet számítani, amelyekről helyi szinten fognak dönteni. A járványmutatók elsősorban a déli országrészben romlottak az elmúlt napokban, a francia Riviéria területén a kórházi ápoltak száma is jelentős emelkedésnek indult, s a Covid-19-betegeknek fenntartott intenzív ágyak Marseille-ben már beteltek.

 A kórházakban jelenleg 5096 fertőzöttet ápolnak. Lélegeztetőgépre naponta átlagosan nyolcvan beteg kerül, míg a múlt héten ötven volt a napi átlag. Jelenleg 615 súlyos beteget ápolnak intenzív osztályokon. A járvány tetőzésekor áprilisban több mint hétezer súlyos beteg volt lélegeztetőgépen, számuk június 30. óta először emelkedett hatszáz felé. Az áldozatok száma a járványügyi korlátozások feloldása óta napi húsz körül mozog: csütörtökön 19-en vesztették életüket, ezzel 30 813-ra emelkedett a Covid-19-fertőzésben elhunytak száma.

Szlovákia szigorítja járványügyi intézkedéseit

Szigorítanak Szlovákiában a járványügyi intézkedéseken a jövő héttől, illetve október elsejétől - jelentette be Marek Krajcí szlovák egészségügyi miniszter a koronavírus fertőzések számának emelkedésére hivatkozva Pozsonyban pénteken.

Szeptember 16-tól Szlovákiában az esküvők és a kegyeleti megemlékezések kivételével betiltják a tömegrendezvényeket a szórakozóhelyeken, éttermekben és a szállásadó intézményekben. Október elsejétől az előírások tovább szigorodnak, az esküvők résztvevőinek számát 30 főben korlátozzák, nem ajánlják a családi rendezvények megtartását, és csökkentik tömegrendezvényeken résztvevők számának felső határát is. Ez utóbbi az ország egyes régióiban 50 és 200 fő között aszerint változik majd, hogy az adott régió a fertőzések aktuális száma szerint az úgynevezett zöld, narancssárga vagy vörös régióba tartozik-e. Az egészségügyi miniszter bejelentette: szeptember végéig meghosszabbítják a szájmaszkok kötelező viselését előíró intézkedés hatályát az oktatási intézményekben, az általános iskolák felső tagozatain, illetve a közép és felsőfokú oktatási intézményekben.

Az intézkedések szigorítását a tárcavezető a fertőzések számának emelkedésével indokolta. "Rosszabb a helyzet, mint a múlt héten volt, nőtt a vörös jelzésű régiók száma is" - jelentette ki Marek Krajcí. Rámutatott: meredeken nőtt a fertőzöttek száma, a számok magasabbak, mint az első hullám idején. Megjegyezte: az új esetek számának növekedésének hátterében jelenleg leginkább a fiatal korosztályok szociális érintkezése áll, az új esetek harmada pedig úgynevezett "importbeteg" tehát külföldről hazatérő személy.

A miniszter a szomszédos országokban tapasztalható fertőzésszám növekedéssel kapcsolatban azt mondta a helyzet főként Csehországban romlik, de Magyarország és Ausztriában sem jó. Bejelentette: utazás tekintetében Csehországot a vörös, vagyis rizikós besorolású országok listájára tették, Magyarország és Ausztria pedig azon országok csoportjába tartozik, ahol nem jók a kilátások. Ugyanakkor a kevésbé rizikós országok közé került Bulgária, Svédország és Kanada.

Szlovákiában augusztus közepe óta az előző hónaphoz képest érezhetően megemelkedett a naponta újonnan regisztrált koronavírus-fertőzések száma, ez a mutató később némileg alacsonyabb szinten stabilizálódott, majd az elmúlt napokban ismét megemelkedett. Az újonnan regisztrált fertőzések száma az utóbbi napokban, napi másfélszáz és kétszáz között mozog, ami meghaladja a tavaszi hónapokban kimutatott legmagasabb értékeket. Az országban eddig összesen 5252 személynél mutatták ki a kórokozó jelenlétét a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ pénteki adatai szerint. A gyógyultnak nyilvánítottak száma 3081, vagyis jelenleg 2134 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Szlovákiában eddig a kórnak hivatalosan 37 halálos áldozata van. Az országban eddig már több, mint 375 ezer vírustesztet végeztek el.

A járvány gyors terjedése mellett csaknem 1300 új esetet jelentett Hollandia

A koronavírus-járvány gyorsan növekvő ütemben terjed Hollandiában, pénteken 1270 új napi megbetegedésről számolt be a helyi közegészségügyi intézet. Belgiumban szintén sebesen emelkedik az új fertőzöttek száma. Luxemburgban megkettőződött a kórházban ápoltak száma. A holland illetékes hatóság közlése szerint a pénteken feljegyzett adat az áprilisban jelentett, rekordmagas napi fertőzési számokhoz közelít.

A napi új esetszám mintegy 50 százalékkal magasabb az egy héttel ezelőtt feljegyzett adatoknál. A hét eleje óta 4994 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust. A hatóság úgy nyilatkozott, hogy a tesztközpontok elérték teljesítőképességük felső határát. A kórházba szállítottak napi száma egy hét alatt 40 százalékkal, 35-re emelkedett. Jelenleg 172 beteget ápolnak kórházban, közülük 36-an részesülnek intenzív ellátásban. Legtöbben Amszterdam és Rotterdam tartományokban betegedtek meg.

A belga nemzeti közegészségügyi intézet az új koronavírus-fertőzöttek számának szintén gyors növekedéséről tájékoztatott pénteken. A legfrissebb adatok szerint naponta átlagosan 547,4 ember vírustesztje bizonyult pozitívnak a hét folyamán. Ez 22 százalékos növekedést jelent az előző hét adataihoz képest. Kiemelték, a nyári hónapokat követően a pénteki a hatodik nap, amikor a koronavírus okozta fertőzések napi esetszáma ismételten növekvő tendenciát mutat Belgiumban. A járvány helyi megjelenése óta megerősített esetek száma 90 568-re nőtt.

A hét folyamán naponta átlagosan 22 embert vittek kórházba, ami meghaladja az előző hét napi 15,7-es átlagát. Kórházakban 249 beteget ápolnak, közülük 65 embert részesítenek intenzív ellátásban, 6-tal többet, mint csütörtökön. Az elmúlt héten naponta átlagosan 2,6 halálesetet jelentettek, ez az adat csökkenést mutat az előző héten feljegyzett napi 3,1 koronavírushoz köthető elhalálozáshoz képest. A járvány helyi megjelenése óta Belgiumban 9917 ember halt meg a járvány következtében.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint szintén erősödik a járvány terjedése az országban. Amíg a múlt héten mintegy napi 54 esetben lett pozitív a vírusteszt eredménye, addig pénteken 70 új fertőzöttről számoltak be. A járvány helyi megjelenése óta 7088 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. A tájékoztatás szerint több mint két hete nem halt meg senki a vírushoz köthetően. A járvány kitörése óta 124 ember hunyt el a nagyhercegségben a betegségben. Kórházban 21 embert ápolnak, 10-zel többet, mint egy hete, közülük egy beteget részesítenek intenzív ellátásban.

Harmadik napja nőtt több mint négyezerrel az új fertőzöttek száma Spanyolországban

Spanyolországban már harmadik napja nőtt több mint négyezerrel a napi igazolt koronavírus-fertőzöttek száma - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium pénteki jelentéséből.

A tartományokból érkező adatok alapján készült összesítés szerint az elmúlt 24 órában 4708 ember PCR-tesztje lett pozitív. A legutóbbi, csütörtökön közzétett tájékoztatás óta az összes esetszám több mint 12 ezerrel emelkedett az utólag jelentett esetek miatt. A járvány kezdete óta regisztrált fertőzések száma már meghaladta az 566 ezret.

Továbbra is a madridi autonóm közösségben szűrik ki a legtöbb új esetet, egy nap alatt 1427 személynél mutatták ki a koronavírust. A második legtöbb új fertőzött Baszkföldön van - számuk 563-mal emelkedett -, amelyet Andalúzia követ 403 esettel.

A halálos áldozatok száma 46-tal nőtt 24 óra alatt. Az elmúlt egy héttel alatt 241-en, míg összesen már 29 747-en haltak bele a kórba. Kórházi ellátásra 8658-an szorulnak a vírus okozta Covid-19-megbetegedés miatt, közülük 1181 pácienst kezelnek intenzív osztályon, ami az ellátási kapacitások 7,5 százalékát jelenti országosan. Az elmúlt egy napban 1124 kerültek kórházba, míg 919-en már gyógyultan hagyhatták el az egészségügyi intézményeket.

Legolvasottabb cikkeink