• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.09.22 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Engedélyezték a harmadik vakcina tesztelését Oroszországban, szerb szakértő szerint nem fenntartható az online oktatás.

Romániában meghaladta a 4500-at a járvány áldozatainak száma

Romániában az átlagosnál kevesebb új fertőzést jelentettek kedden, de az utóbbi napon további 45 koronavírusos beteg vesztette életét, így most már meghaladta a 4500-at a járvány áldozatainak száma. A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentésében szereplő 1059 újonnan diagnosztizált fertőzött 15 százalékkal kevesebb, mint az utóbbi két hét átlaga, a halálesetek száma viszont 18 százalékkal magasabb az átlagosnál. A járványügyi szakemberek aggasztónak tartják, hogy egyetlen nap alatt több mint 30-cal emelkedett, és így ismét megközelítette az 500-at az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma.

Az ismert aktív esetek száma egyébként több mint 500-zal 18 ezer alá csökkent kedden, és a Covid-19-ben szenvedő betegeket kezelő kórházak terhelése is némiképp csökkent, kedden az előző napinál százzal kevesebb, 7119-et ápoltak kórházban. A keddi adatokat átlagosnak mondható 22 ezer teszt kiértékelése nyomán közölték.

A közegészségügyi hatóság kedden közzétett heti elemzéséből egyébként kiderült, hogy - a külföldi utazások ritkulásával - az utóbbi időben csökkent, és egyharmad alá esett a saját kérésre végzett tesztek aránya. Románia 15 megyéjében (köztük Kolozs, Kovászna és Szatmár megyében) gyorsult, 7 megyéjében (köztük Hargita, Maros és Bihar megyében) lassult a járvány terjedése, a többi 19 megyében és Bukarestben egyenletesen terjed a fertőzés.

A közegészségügyi hatóság "veszélyeztetettségi" térképet is közölt az egészségügyi rendszer terheltsége és a Covid-19-ben szenvedő súlyos betegek rendelkezésére álló intenzív terápiás ágyak száma alapján. A kilenc veszélyeztetett megye közül négy (Bihar, Kolozs, Fehér és Kovászna) Erdélyben található, rajtuk kívül a főváros is veszélyeztetett térségnek számít a koronavírus-járvány szempontjából.

 

Változatlanul gyors ütemben nő Ukrajnában a koronavírusos betegek száma

Továbbra sem lassul számottevően a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, keddre is csaknem 2900 új beteget regisztráltak, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma pedig velük együtt már meghaladta a 181 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 2884 új esettel 181 237-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 59 újabb halálos áldozattal 3642-re emelkedett, miközben eddig 79 901-en gyógyultak meg, közülük előző nap 1717-en. Jelenleg 97 694 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1108-cal nőtt egy nap alatt. Múlt szerdán regisztrálták a járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3584-et, az eddigi legtöbb napi halálos áldozatot, 76-ot pedig egy múlt kedden.

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 372-t a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből jelentették, a második legtöbbet, 293-at pedig a nyugati országrészben lévő Ternopil megyéből. Az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben előző nap 270 új beteget és hét újabb halálos áldozatot jegyeztek fel. Velük együtt az igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a húszezret, az elhunytaké 325-re nőtt.

Vitalij Klicsko főpolgármester online tájékoztatóján beszámolt arról, hogy a koronavírusos-fertőzéses esetek megjelenése miatt Kijevben öt iskolában teljesen, 122-ben pedig részlegesen - összesen 328 osztályban - kellett beszüntetni a tanítást, azaz a gyermekek mostantól távoktatásban tanulnak. Az óvodák közül egyet zártak be teljesen, továbbá 15 csoport nem fogadhatja a gyermekeket. Hozzátette, hogy jelenleg az óvodákba most fele annyi gyerek jár, mint amennyit az intézmények fogadóképessége megengedne.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában "elégé feszültnek" minősítette a koronavírusos járványhelyzetet Ukrajnában. Szavai szerint a Covid-betegek számára kijelölt kórházak leterheltsége már csaknem elérte az ötven százalékot az országban: hétfő reggeli adatok alapján a harminc ezer ágyból 13 108 volt foglalt.

Horvátországban és Szlovéniában enyhén nőtt a fertőzöttek száma

A hétvégi adatokhoz képest ismét enyhén nőtt az új koronavírussal fertőzöttek napi száma Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok keddi jelentéséből.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 144-gyel nőtt, és elérte a 15 136-ot az azonosított fertőzöttek száma. Két idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 256-ra nőtt, 12 987-en viszont már meggyógyultak. Kórházban kezelnek 278 beteget, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. Vasárnap 70 új esetről számoltak be, a múlt hét közepén pedig a kétszázat is meghaladta a napi új esetek száma. Az aktív betegek száma 1894, és 9822 ember van hatósági karanténban.

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) hétfőn 14-ről tíz napra csökkentette a járványügy által elrendelt kötelező házi karantén idejét azok számára, akik igazoltan megfertőződtek a SARS-CoV-2 vírussal, és a tüneteik enyhék vagy egyáltalán nincsenek. A súlyosabb betegek számára az eddigi húsz nap elkülönítő 15 napra csökkenthető, abban az esetben, ha az utolsó 48 órában jelentősen javul az állapotuk, vagy két negatív PCR-teszttel rendelkeznek. Az egészségügyi és szociális dolgozók számára, akik letöltötték a kötelező karantén idejét, többé nem szükséges a tesztelés a munkába álláshoz.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint hétfőn 88-cal 4558-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Vasárnap 50 új esetről számoltak be, de hétvégén kevesebb tesztet végeztek az országban. Csütörtökön még a járvány kezdete óta a legtöbb, 137 esetet regisztráltak. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi elhunytjainak száma 142 maradt. A diagnosztizált betegek közül 71-en vannak kórházban, közülük tizenhármat ápolnak intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 1280.

Matjaz Jereb, a ljubljanai fertőző betegségek klinikájának osztályvezetője aggodalmának adott hangot a kórházi ellátásra szoruló betegek számának növekedése miatt. Mint mondta, a járványhelyzetre való tekintettel a következő napokban ez a szám tovább emelkedhet, a kórházak pedig káderhiánnyal és anyagi gondokkal küzdenek.

Janez Jansa kormányfő hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy a járványügyi helyzet valóban súlyos, de a kórházak - ami a felszerelést és a szervezettséget illeti - sokkal jobban fel vannak készülve, mint márciusban és áprilisban, a járvány első hullámában voltak. Problémát jelent azonban az egészségügyi munkaerő hiánya - fogalmazott a miniszterelnök.

Babis: a kormány egyensúlyra törekszik az egészség védelme és a gazdaság szükségletei között

Nagyobb összetartásra és felelősségteljesebb viselkedésre szólította fel a cseheket a koronavírus-járvány elleni küzdelemben hétfő este Andrej Babis miniszterelnök. A járvány elleni védekezésben "a kormány igyekszik megtalálni az egyensúlyt a lakosság egészségének védelme és a gazdaság szükségletei között" - jelentette ki Andrej Babis a közszolgálati televízióban elmondott beszédében.

A kormányfő elismerte: hibát követett el a nyár elején, amikor a járvány tavaszi hullámának sikeres kezelése következtében engedett a társadalomban uralkodó hangulatnak, és a kabinet túl gyorsan szüntette meg az óvintézkedéseket, elsősorban a szájmaszkok kötelező használatát. "Akárcsak önök, mi is csak olyan intézkedésekkel akarjuk kezelni a járványt, amelyek a lehető legkevésbé korlátozzák az életünket" - szögezte le a cseh kormányfő. Felszólította a lakosságot, hogy tartsa tiszteletben a védőmaszkok viselését szabályozó kormányzati intézkedéseket.

A prágai sajtó szerint a lakosság egy része a szájmaszkhasználat elutasításával kíván tiltakozni a kormány politikája és a korlátozások ellen. "Ez nem önkény. A szájmaszkok nem veszélyeztetik a szabadságot és a demokráciát. Ha azonban nem viseljük őket, életeket veszélyeztetünk" - mutatott rá a kormányfő, aki beszédét védőmaszkban mondta el.

Csehországban hétfőn 1476 új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumok. Március elseje, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma már meghaladja az 50 ezret. A betegek mintegy fele már meggyógyult. Az elhunytak száma 522-re emelkedett. A kórházakban mintegy 500 embert kezelnek, akik közül 101-en lélegeztetőgépen vannak. A járvány kezdete óta ez a legmagasabb szám.

Engedélyezték a harmadik vakcina tesztelését Oroszországban

Engedélyezte az orosz egészségügyi minisztérium annak a koronavírus-fertőzés elleni vakcinának a klinikai tesztelését, amelyet a moszkvai Mihail Csumakov Immunbiológiai Készítmények Kutatásának és Kidolgozásának Szövetségi Tudományos Központja fejlesztett ki - jelentették szerdán orosz hírügynökségek. A fővárosi Gamaleja Intézet és a novoszibirszki Vektor Központ vakcinája után ez a harmadik tesztelésre engedett oltóanyag Oroszországban. Ezt a vakcinát háromezer önkéntesen Kirovban, Szentpéterváron és Novoszibirszkben fogják kipróbálni, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a nemzetközi szabályozók előírásaival összhangban.

Az egészségügyi tárca közleménye szerint a kísérlet részvevőit az oltás után 16 napig elkülönítve fogják orvosi megfigyelés alatt tartani. Ajdar Ismuhametov, az Orosz Tudományos Akadémiához tartozó Csumakov Központ vezérigazgatója szerint a klinikai tesztelést a tervek szerint novemberben fogják befejezni. A Gamaleja Intézet augusztus 11-én bejegyzett és "posztregisztrációs" (harmadik, tömeges) tesztelési szakaszban lévő vakcináját már gyártják, és az első tételeket már a régiók nagy részébe le is szállították. A Vektor féléves immunitást adó oltóanyaga klinikai tesztelésének lezárása szeptember 30-ára, bejegyzése októberre, ipari előállításának kezdete pedig novemberre várható.

Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter közölte, hogy az orosz gyógyszeripar februárra fogja csúcsra járatni vakcinagyártó kapacitását. A politikus szerint októberben 500 ezer, az év végére pedig 2-3 millió adagot fognak gyártani.

Oroszország részt veszt a kínai CanSino Biologics és a pekingi biológiai és katonai orvostudományi intézet által kifejlesztett Ad5-nCoV vakcina tesztelésének harmadik szakaszában is. A Petrovax orosz gyógyszergyár hétfőn adott hírt az önkéntesek első csoportjának beoltásáról, valamint arról, hogy az érintettek jól vannak.

Az Oxfordi Egyetem és a brit-svéd AstraZeneca által kifejlesztett vakcina tesztelését szeptember 11-én, még a kísérlet részvevőinek beoltása előtt felfüggesztették a szentpétervári influenzakutató Szmarogyincev Intézetben. A kísérletet akkor más országokban is leállították, és Oroszországban még nem történt bejelentés az újraindításról.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 6215-tel 1 115 810-re emelkedett. A napi növekmény immár negyedik napja haladja meg ismét a hatezret. Az országban szeptember 4-én lépte túl ismét az ötezret a napi új esetszám. A terjedés üteme negyedik napja 0,6 százalékos. A reprodukciós ráta harmadik napja országosan 1,08, Moszkvában 1,19-re emelkedett. Az új esetek 25,1 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott új koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (6 857 967), India (5 562 663) és Brazília (4 558 040) után.

Az aktív esetek száma 79-cel 178 212-re nőtt. A halálos áldozatoké 160-nal 19 649-re, a felépülteké pedig 5976-tal 917 949-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 43,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 237 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával több mint 221 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ismert járványügyi szerb szakértő szerint nem fenntartható az online oktatás

Nem jó megoldás, mert hosszú távon nem tartható fenn az internetes oktatás az iskolákban, a koronavírus ugyanis nemcsak egy-két hétig vagy hónapig lesz velünk, hanem évekig, és a védőoltás kifejlesztése sem jelent azonnali megoldást - jelentette ki Predrag Kon, Szerbia legismertebb járványügyi szakértője. Szerinte a kis csoportokban történő oktatás válhat be, úgy ugyanis kisebb az átfertőződés veszélye. A hivatalos adatok szerint a tanév kezdete óta 33 általános iskolás és 16 középiskolás diák, valamint 21 pedagógus kapta el a koronavírus-fertőzést Szerbiában.

A Nyugat-Balkánon hétfőről keddre 468-cal nőtt az igazolt fertőzöttek és 19-cel a halálos áldozatok száma. Keddre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 30-cal 32 938-ra, Koszovóban 71-gyel 15 134-re, Észak-Macedóniában 45-tel 16 780-ra, Montenegróban 230-cal 8354-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 92-vel 25 518-ra emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában kettővel 743-ra, Koszovóban kettővel 618-ra, Észak-Macedóniában héttel 700-ra, Montenegróban kettővel 138-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig hattal 768-ra emelkedett a halálos áldozatok száma.

Csütörtöktől este 10-ig tarthatnak nyitva az angliai vendéglátóhelyek

Csütörtöktől az angliai vendéglátóhelyek este tíz óráig tarthatnak csak nyitva a koronavírus-járvány megfékezése végett - közölte hétfő éjjel Boris Johnson brit miniszterelnök hivatala. Johnson kedden kabinetülést tart, utána a kormány különleges helyzetekben összehívott tanácskozó testületének (COBRA) ülésén elnököl, és délután az alsóházban, majd este televíziós beszédben jelent be olyan új lépéseket, amelyek a járvány terjedésének lassítását célozzák.

A Downing Street előzetes rövid tájékoztatása szerint ezek között lesz, hogy az éttermek, a pubok, a bárok és egyéb vendéglátóhelyek Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb részében - csütörtöktől csak 22 óráig tarthatnak nyitva. A brit kormány emellett törvényben írja elő azt is, hogy az éttermekben és a pubokban csak asztali rendelésfelvétel és felszolgálás lehetséges, a bárpultoknál nem lehet sem rendelni, sem fogyasztani. Hasonló előírások már az elmúlt napokban érvénybe léptek több észak-angliai térségben és nagyvárosban - köztük Northumberland és Durham megyében, valamint Newcastle-ben, Gatesheadben és Sunderlandben  -, de Boris Johnson kedden Anglia egészére kiterjeszti ezeket az intézkedéseket.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő este bejelentette: az Egyesült Királyság négy nemzetének - Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország - tisztifőorvosai a járványhelyzet áttekintése után közös indítványban javasolták, hogy az ötfokozatú készenléti skálán a brit kormány az eddigi harmadikról a negyedik szintre emelje a járványkészültséget. A tisztifőorvosok indoklása szerint egy ideig alacsony volt az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések és a halálozások száma, az esetszám azonban most már gyorsan, valószínűleg exponenciális ütemben növekszik az Egyesült Királyság mind a négy nemzetének jelentős kiterjedésű térségeiben. A hétfőn életbe léptetett negyedik szint hivatalos meghatározása is úgy szól, hogy a koronavírus gyorsan terjed az Egyesült Királyságban, és megvan annak a kockázata, hogy a terjedési ütem exponenciálissá válik.

Nem sokkal a készenléti szint emelésének bejelentése előtt Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója elmondta: ha semmilyen ellenintézkedés nem történik, a napi új fertőződések száma 7-8 naponta megkétszereződhet, és e terjedési modell alapján október 13-ára már 49 ezren fertőződhetnének meg egyetlen nap alatt, egy hónappal később pedig napi kétszáz fölé emelkedne a halálos áldozatok száma. Vallance hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nem előrejelzés, és az előkészítés alatt álló, illetve a már meghozott ellenlépésekkel a jelenleg felfelé tartó terjedési görbe várhatóan megtörhető.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a hétfő este zárult 24 órában 4368 új koronavírus-fertőzést azonosítottak az Egyesült Királyságban. Ugyanezen a napon 11-en haltak meg a koronavírus okozta Covid-19-betegségben.

Legolvasottabb cikkeink