• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.10.03 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Európában Montenegróban a legmagasabb a fertőzöttek aránya, újabb rekordot ért el a napi fertőzések száma Csehországban.

Ismét nem kell szájmaszkot viselniük az általános iskolásoknak Szlovéniában

A szlovén kormány enyhített korábbi rendeletén, így ismét nem kell szájmaszkot viselniük az általános iskolás tanulóknak saját tantermeikben, a tanítónőknek elsőtől harmadik osztályig és az óvónőknek - derült ki a válságkabinet szombati jelentéséből. A kormány a szeptember közepi intézkedésén enyhített, amely még kötelezővé tette a szájmaszk viselését minden zárt nyilvános térben. Janez Jansa szlovén kormányfő pénteken Brüsszelben szlovén újságíróknak úgy nyilatkozott: a kormány célja olyan intézkedéseket hozni, amelyek maximálisan hatékonyak, elkerülve a gazdasági és társadalmi élet teljes leállását. A járványhelyzet minden európai országban változó, ezért egyeseknek kevesebb, másoknak több a mozgástere - mondta.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 227-tel 6330-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Csütörtökön még rekordszámú, 238 új esetről számoltak be. Egy új haláleset történt, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 155-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 94-en vannak kórházban, és közülük tizenötöt ápolnak intenzív osztályon.

Horvátországban egy nap alatt 241-el nőtt és elérte a 17 401-et az azonosított fertőzöttek száma. Csütörtökön 333 új esetről számoltak be. Két haláleset történt, a járvány halálos áldozatainak száma így 293-ra nőtt. Kórházban ápolnak 289 beteget, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen.

Harmadik napja dönt újabb rekordokat Lengyelországban a fertőzöttek száma

Harmadik egymást követő napon döntött rekordot Lengyelországban az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma: az elmúlt 24 órában 2367 új esetet regisztráltak - közölte szombaton a varsói egészségügyi minisztérium. A halálos áldozatok száma 34-gyel nőtt. A világjárvány kezdete óta nem fordult elő, hogy ilyen sok új fertőzöttet jegyeztek volna fel egy nap alatt Lengyelországban. Az új rekord 75-tel több, mint a pénteki esetszám, míg csütörtökön 1967 megbetegedést regisztráltak.

A járvány által leginkább érintett térségek közé tartozik az ország déli részén található Kis-Lengyelország vajdaság 290 új fertőzöttel, a főváros, Varsó és környéke 277 új fertőzöttel, és a nyugati Pomeránia 244 új fertőzöttel.

Az egészségügyi minisztérium elmondta, hogy 2850 fertőzésgyanús esetet kezelnek kórházban, 158 ezer 38 ember van karanténban, és 21 464-en állnak járványügyi megfigyelés alatt.

A 38 millió lakosú Lengyelországban eddig 98 140 fertőzöttje és 2604 halálos áldozata van a koronavírusnak, a gyógyultak száma 72 209. Az első esetet március 4-én jelentették, március 20-án járványügyi állapotot hirdettek. A varsói kormány március 31-én kijárási korlátozásokat vezetett be. Az óvintézkedések egy részét április 20-án feloldották, majd májusban és júniusban tovább enyhítettek a szabályozásokon. Lengyelország augusztus óta újabb szigorításokat vezetett be azokban a megyékben, ahol nőtt a fertőzésszám.

Romániában negyedik napja meghaladja a kétezret a napi esetszám

Romániában a stratégiai kommunikációs törzs újabb 2064 koronavírus-fertőzésről számolt be szombaton: ez már a negyedik nap, amikor a napi esetszám meghaladja a kétezret. A szombati növekmény több mint 30 százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál. Romániában két hete a fertőzés ismét gyorsuló üzemben terjed, amit a hatóságok a szeptember közepén kezdődött új tanévnek, a nyári szabadságukat máshol töltők tömeges hazatérésének és a helyhatósági választási kampánynak tulajdonítanak. Az utóbbi 24 órában újabb 32 koronavírusos beteg vesztette életét, ezzel 4947-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma.

Romániában eddig 134 ezer embernél mutatták ki koronavírust, közülük több mint 22 ezren jelenleg is fertőzők. Szombaton az előző napinál hatvannal kevesebb, 7734 koronavírusos fertőzött volt kórházban, de további 12 súlyos beteg került az intenzív osztályra, számuk így 583-ra emelkedett.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter szerint a hatóságok abban reménykednek, hogy a napi fertőzésszám növekedését sikerül megfékezni, és a jelenlegi kétezer körül stabilizálni. A tárcavezető ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy koronavírus-járványt nem a kórházakban, hanem még a beutalás előtt, a közösségi fertőzés megfékezésével kell legyőzni. Hozzátette: ehhez csak az ismert óvintézkedések - a maszkviselés, a távolságtartás és a gyakori kézmosás - fegyelmezett betartására van szükség.

Európában Montenegróban a legmagasabb a fertőzöttek aránya

Az európai országok közül Montenegróban jut százezer lakosra a legtöbb fertőzött - 1699 - közölte az ország járványügyi intézete a szombati lapok beszámolói szerint.

Az illetékesek megállapították, annak ellenére, hogy Montenegró a nyár elején 42 napig koronavírustól mentes övezetnek nevezhette magát, őszre a legrosszabb járványhelyzettel rendelkező országok közé került. A rossz mutatók miatt a kormány a leginkább érintett városokban bezáratta a vendéglátóhelyeket és éjszakai kijárási tilalmat vezetett be, emellett kilátásba helyezte, hogy ha továbbra sem javul a helyzet, az egész országra kiterjeszti a korlátozásokat.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - péntekről szombatra 696-tal nőtt az igazolt Covid-19 fertőzöttek és huszoneggyel a járványnak tulajdonított halálos áldozatok száma. Szombatra a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 73-mal 33 ezer 735-re, Koszovóban 42-vel 15 ezer 705-re, Észak-Macedóniában 225-tel 18 ezer 372-re, Montenegróban 130-cal 11 ezer 117-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 226-tal 27 ezer 971-re emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 751-re, Észak-Macedóniában hattal 749-re, Bosznia-Hercegovinában tizenkettővel 877-re, Montenegróban pedig kettővel 172-re emelkedett a halottak száma. Koszovóban az utóbbi napon nem volt halálos áldozata a Covid-19 betegségnek, így a halottak száma 627 maradt.

Újabb rekordot ért el a napi fertőzések száma Csehországban

Csehországban az eddigi napi rekordot mintegy 300-zal meghaladó új koronavírus-fertőzést regisztráltak pénteken, összesen 3793 új esetet - derült ki az egészségügyi minisztérium szombat reggeli kimutatásából. Változatlanul emelkedik a kórházban kezelt személyek és az elhunytak száma is. Pénteken már 1134 személy volt kórházban, közülük 221 állapotát minősítették súlyosnak az orvosok, azaz lélegeztetőgépre szorulnak. A Covid-19 betegséggel összefüggésben eddig elhunytak száma pénteken 12-vel 699-re emelkedett. Ezen a héten minden nap tíz felett volt az elhalálozások száma.

Az aktív fertőzöttek száma jelenleg már 42 ezer 320. A járvány márciusi kezdete óta több mint 78 ezer személynél mutatták ki a fertőzést, az esetek többségében azonban a betegség enyhe lefolyású volt. Hétfőtől Csehországban 30 napos szükségállapot lép érvénybe, amely megteremti a jogi feltételeket a kormányzat számára a gyorsabb és hatékonyabb intézkedések meghozatalához.

Az általánosan romló járvány-helyzet miatt pedig újabb óvintézkedések lépnek életbe. A legveszélyeztetettebb régiókban egyelőre két hétre a középiskolák is áttérnek a távoktatásra. A vendéglők és a szórakoztatóhelyek este tízkor bezárnak, a sportrendezvényeket pedig csak nézők nélkül lesz szabad megtartani. Zárt termekben legfeljebb tíz, nyitott helyeken pedig maximum húsz személy vehet részt egy-egy rendezvényen. Ez az istentiszteletekre is vonatkozik. Zárt terekben és a közlekedési eszközökön továbbra is kötelező a szájmaszk viselete.

Péntek éjszakától szigorúbb korlátozásokat vezetnek a spanyol fővárosban és kilenc környező városban

Péntek éjszakától szigorúbb járványügyi korlátozásokat vezetnek a spanyol fővárosban és kilenc környező városban annak ellenére, hogy az erről szóló miniszteri rendelet miatt bírósághoz fordult a madridi tartományi autonóm kormány. Enrique Ruiz Escudero, a régió egészségügyi tanácsosa sajtótájékoztatón ismertette, hogy este 22 órától lépnek életbe a korlátozások a tartomány azon városaiban, ahol százezer lakosonként legkevesebb ötszáz koronavírus-fertőzést jelentenek, az elvégzett tesztek több mint 10 százaléka lesz pozitív, valamint az intenzív osztályok telítettsége tartományi szinten meghaladja a 35 százalékot.

Az érintett városok: Madrid, Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Torrejón de Ardoz, Móstoles és Parla. Területükön összesen mintegy 4,8 millióan élnek, vagyis a tartomány lakosságának mintegy 72 százaléka.

A felsorolt városokba csak olyan meghatározott indokkal lehet be- illetve kijutni, mint például munkavégzés, oktatás, orvosi ellátás. A kereskedelmi és vendéglátó egységek a befogadóképesség feléig fogadhatnak vásárlókat, vendégeket, továbbá rövidített nyitvatartással működhetnek. A szabad mozgás korlátozásának bevezetését minden esetben bíróságnak kell jóváhagynia, így amíg ez nem születik meg, a hatóságok csupán tájékoztatnak az ellenőrzések során, de nem büntetnek.

Enrique Ruiz Escudero a korlátozásokat előíró miniszteri rendelet számos ellentmondására hívta fel a figyelmet. Például arra, hogy a fővárosban található nemzetközi repülőtérre, illetve a vasútállomásokra nem terjednek ki a megszorítások, így például külföldről gond nélkül be lehet utazni. Hozzátette: az elmúlt hónapokban többször kérték a központi kormányt a reptéri ellenőrzések szigorítására, eddig eredménytelenül.

Enrique López, a tartományi kormány igazságügyi tanácsosa bocsánatot kért a madridiaktól az elmúlt napokban kialakult bizonytalanság és "káosz" miatt, hangsúlyozva, hogy ha rajtuk múlt volna, átmeneti felkészülési időt biztosítanak a korlátozások bevezetésére. A központi kormány "beavatkozott a tartomány hatáskörébe" - jegyezte meg. Beszámolt róla, hogy pénteken fellebbezést nyújtottak be az illetékes központi büntetőbírósághoz a korlátozásokat elrendelő jogszabály ellen, kérve annak felfüggesztését.

Hangsúlyozta: a régió vezetése a rendelkezést semmisnek tartja, mert nem konszenzussal fogadta el a tartományközi tanács, ám amíg a bíróság nem tisztázza a helyzetet, "nem tehetnek mást", mint engedelmeskednek a jogszabálynak. A politikus kifejtette: az autonóm kormány másfél hete bevezetett részleges járványügyi korlátozásait hatékonyabbnak tartja mint a központi kormány általános rendelkezéseit, amelyek ráadásul jelentős mértékű kárt okoznak a térség gazdaságának. Mindkét tanácsos azt kérte a madridiaktól, hogy a körülményektől függetlenül tartsák be az érvénybe lépő szabályokat.

A szocialista spanyol központi kormány és a konzervatív madridi autonóm kormány szeptember 21-én állapodott meg arról, hogy közös járványügyi munkacsoport felállításával keresi a megoldást az ország többi régiójához képest kiugró esetszámokat mutató térségben. Miután a központi kormány nem tartotta elég szigorúnak és hatékonynak a helyi vezetés által elfogadott intézkedéseit, javaslatot tett egységes járványügyi kritériumok alkalmazására a százezer lakos feletti városokban.

A javaslatot a 17 tartomány és két észak-afrikai exlávé közül 13 támogatta, egy tartózkodott, öten pedig elutasították a tartományközi egészségügyi tanács szerdai ülésén. A madridi autonóm kormány szerint a tanács működési szabályzata konszenzushoz köti a döntések elfogadását, így az jogilag érvénytelen. Az elfogadott rendelkezés jelenleg kizárólag a madridi régiót érinti. Az szaktárca adatai szerint az országban regisztrált esetek negyven százalékát itt szűrik ki.

Legolvasottabb cikkeink