• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.10.07 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Több mint 14 ezer új fertőzést regisztráltak Nagy-Britanniában, Trump arra biztatja honfitársait, hogy "ne féljenek" a vírustól.

Súlyosbodott Porosenko állapota, gyorsul a vírus terjedése Ukrajnában

Romlott a koronavírussal megfertőződött Petro Porosenko volt ukrán elnök állapota szerdára. A politikust kétoldali tüdőgyulladással kórházban kezelik, vére pedig besűrűsödött, így nem tudnak az orvosok egyelőre mintát sem venni belőle elemzéshez, hogy kövessék betegségének lefolyását - közölte felesége, Marina Porosenko egy szerdai tévéműsorban. Porosenkóról - aki 2014-2019 között volt államfő és jelenleg az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője - szeptember 29-én derült ki, hogy megfertőződött, és október 3-án került kórházba.

Közben változatlanul gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, az elmúlt napon már újabb rekordként 4753-mal 239 337-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 77 újabb halálos áldozattal 4597-re. Eddig 105 970-en gyógyultak meg, viszont már 128 770 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján közölte, hogy egyre nő a kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek száma, szerdán meghaladta a 18 ezret. Elmondta, hogy a járvány kitörése óta 132 egészségügyi alkalmazott halt bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe. Andrij Alekszandrin epidemiológus egy szerda reggeli tévéműsorban azt prognosztizálta, hogy novemberre Ukrajnában elérheti az újonnan megbetegedettek napi száma a 12 ezret.

Romániában kezdenek elfogyni a járvány elleni hatékony védekezés eszközei

Romániában kezdenek elfogyni a járvány elleni hatékony védekezés eszközei, és ha nem hoznak határozott intézkedéseket, akkor a helyzet nemsokára kicsúszik a hatóságok ellenőrzése alól, az orvosoknak pedig maguknak kell majd dönteniük, hogy kit kezelnek és kit nem - közölte Virgil Musta, a temesvári Victor Babes járványkórház főorvosa szerdán.

Romániában megdőlt a koronavírus-járvány valamennyi korábbi rekordja: csaknem háromezerre ugrott a napi esetszám, minden korábbinál több, 82 fertőzött halt meg egy nap alatt, tovább nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek és a súlyos esetek száma. Az utóbbi 24 órában 2958 embernél diagnosztizálták a koronavírust: ez - az előző naphoz hasonlóan - több mint 70 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A Romániában számon tartott 25 800 aktív fertőzött közül  8300-at kezelnek kórházban, az intenzív osztályon ápolt súlyos esetek száma 612-re emelkedett.

Új rekord után újabb korlátozásokat vezetnek be Szlovéniában

Újabb korlátozásokat vezet be a szlovén kormány a koronavírus terjedésének megfékezésére, miután újabb rekordot döntött az újonnan fertőzöttek napi száma - közölte a szlovén közszolgálati televízió szerdán. A frissített előírások szerint olyan időszakban, amikor százezer főre vetítve a fertőzöttek száma nem haladja meg a 60-at, továbbra is kötelező a szájmaszk viselése zárt és nyitott térben egyaránt, valamint be kell tartani a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat.

Szeptemberben még ez volt a helyzet az országban, de az elmúlt két hét adatai alapján a fertőzöttek száma százezer főre vetítve már 60 és 140 között van. Ezért csütörtöktől újabb szigorítások lépnek érvénybe. Az éttermeknek, kávézóknak és bároknak csökkenteniük kell férőhelyeik számát, és csak ülővendéget szolgálhatnak ki. Továbbá tíz főre korlátozzák a nyilvános és magáncélú gyűlések létszámát, bár ez alól kivételt képeznek a vallási szertartások, esküvők, kulturális és sportesemények. A rendezvényeken nem szolgálhatnak fel ételt és italt.

Amennyiben százezer főre vetítve a megbetegedések száma meghaladja a 140-et, a kórházi ellátásra szorulók száma a 250-et, valamint az intenzív osztályon kezelt betegek száma az 50-et, automatikusan újra járványt hirdetnek Szlovéniában. Ekkor bezárják a kulturális intézményeket, a középiskolák és az egyetemek digitális oktatásra állnak át, valamint betiltják az esküvőket és a vallási szertartásokat. Ha pedig a kórházi ellátásra szoruló betegek száma meghaladja a 300-at, megtiltanak minden nyilvános rendezvényt, az általános iskolák is online oktatásra állnak át, és be kell zárniuk a fodrász- és szépségszalonoknak, továbbá kijárási tilalmat vezetnek be este fél tizenegy és hajnali öt óra között. Abban az esetben, ha ez a szám 360-ra nő, lakhelyelhagyási tilalom is érvénybe lép, bezárnak az óvodák, leáll a tömegközlekedés és lezárják a határokat, kivéve a teher- és sürgősségi forgalom előtt.

A kormány által közzétett adatok szerint kedden az előző napi közel kétszeresével, 356-tal 7120-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Hétfőn 189 új esetről számoltak be. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 160 maradt. A diagnosztizált betegek közül 122-en vannak kórházban, közülük 22-t ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban egy nap alatt 363-mal nőtt és elérte a 18 447-et az azonosított fertőzöttek száma. Kedden 287 új esetről számoltak be. Öt ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma 309-re nőtt. Kórházban ápolnak 334 beteget, közülük 26-an vannak lélegeztetőgépen.

Szlovákiában is rekordmagasra nőtt az új fertőzöttek száma

A szlovák miniszterelnök annak ellenére is optimistán nyilatkozott szerdán a koronavírusjárvány-helyzetről, hogy rekordot döntött az új fertőzöttek száma. A kormányfő a Twitteren azt írta, hogy a következő napokban a fertőzöttek számának további növekedésével számol, de a hét végén már enyhülhet a járvány, az október elején foganatosított óvintézkedések hatására. "Nagyon nehéz napok várnak ránk, és biztosan új rekordok jönnek. Személyesen arra számítok, hogy a múlt héten foganatosított védelmi intézkedések hatása a hét végén már megmutatkozhat" - áll Igor Matovic bejegyzésében.

Szlovákiában a koronavírussal fertőzöttek száma 877-tel nőtt egy nap alatt. A kórházi kezelésre szorulók számának folyamatos növekedésével több egészségügyi intézmény nehezen tud megbirkózni. A kassai egyetemi kórházban például ideiglenesen leállították a tervezett műtéteket.

Oroszországban 11 ezer feletti az újonnan fertőzöttek száma

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 11 115-tel 1 248 619-re emelkedett a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. A növekmény második napja haladja meg a 11 ezret. A május 11. óta mért maximumról, 11 615-ről kedden tettek bejelentést. A terjedés üteme 0,9 százalékos, az új esetek 27,2 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (7,5 millió), India (6,7 millió) és Brazília (5 millió) után.

Az aktív esetek száma 4212-vel 231 479-re nőtt. A halálos áldozatoké 202-vel 21 865-re, a felépülteké pedig 6699-cel 995 275-re emelkedett.

Már 4500 körül a fertőzöttek napi száma Csehországban

Minden eddiginél jóval több, 4457 új koronavírus-fertőzöttet mutattak ki Csehországban kedden. Ez a szám majdnem 700-zal nagyobb, mint az eddigi, múlt pénteki rekord - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szerda reggel nyilvánosságra hozott statisztikából. A járvány március eleji felbukkanása óta már több mint 90 ezer igazolt fertőzöttet regisztráltak Csehországban. Kedden 13-an haltak meg a koronavírus miatt, ezzel a halálos áldozatok száma 794-re nőtt.

Az aktív fertőzöttek száma 40 400, közülük 1387-et kórházban kezelnek, a többieknél a betegség enyhe lefolyású. Jelenleg 326 beteg állapota súlyos, ők lélegeztetőgépre szorulnak. Az elvégzett napi tesztek száma 20-25 ezerre emelkedett, a szűrések mintegy 20 százaléka igazolja a fertőzést.

Az Európai Unión belül az utóbbi időben Csehországban emelkedik a leggyorsabban a fertőzöttek napi száma. A nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy az utóbbi két hétben Csehországban százezer lakosra 326,8 igazolt fertőzött esik. A második helyen Spanyolország áll 302,4 fertőzöttel, míg a harmadikon Hollandia 257-tel.

Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter jelezte, hogy a járvány miatt még a héten további óvintézkedéseket foganatosítanak.

Utazási könnyítéseket vezetnek be a Nyugat-Balkánon

Szerbia, Koszovó, Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Észak-Macedónia állampolgárai a jövő hétfőtől szabadon, negatív koronavírusteszt és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak egymás országába - állapodtak meg az érintett államok kormányai.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - keddről szerdára 865-tel nőtt az igazolt fertőzöttek és harminchárommal a halálos áldozatok száma. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 120-szal 34 072-re, Koszovóban 34-gyel 15 889-re, Észak-Macedóniában 225-tel 19 114-re, Montenegróban 225-tel 12 011-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 261-gyel 28 706-ra emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 757-re, Koszovóban hárommal 635-re, Észak-Macedóniában nyolccal 768-ra, Bosznia-Hercegovinában tizenöttel 909-re, Montenegróban pedig hattal 188-ra emelkedett a halottak száma.

Belgiumban a fertőzések magas napi száma miatt szigorúbb korlátozásokat vezetnek be

Belgiumban a napi átlagos 2300 új fertőzés miatt szigorúbb korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány terjedése ellen. Alexander de Croo kormányfő keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a járványügyi helyzet nagyon aggasztó, a vírus terjedése egyre gyorsabb. Frank Vanderbroucke egészségügyi miniszter hozzátette: a szigorításokkal azt akarják elérni, hogy ne kelljen újra iskolákat bezárni, és az időseket elszigetelni.

A pénteken érvénybe lépő intézkedések értelmében, a lakosoknak háztartásukon kívüli kapcsolataikat 5 főről, 3-ra kell korlátozniuk, a bárokban és éttermekben 4-nél több személy nem ülhet egy asztalhoz. A vendéglátó egységeknek este 11-kor be kell zárniuk, a higiéniai szabályok betartása és a távmunka továbbra is erősen ajánlott. A belga miniszterelnök által kiadott sajtóközleménybe az áll, hogy amennyiben a lakosság nem tartja be az előírásokat, akkor még szigorúbb intézkedéseket fog a kormány bevezetni, ami további gazdasági károkat okoz, és negatív hatással lesz a társadalmi életre is.

A 11, 5 millió lakosú Belgiumban, az utolsó pár napban 2300 volt fertőzések napi átlagos száma, 48 százalékkal több, mint a megelőző hasonló időszakban. A százezer lakosra jutó fertőzések száma az országban közel 215-re emelkedett. A legtöbb esetet Brüsszelben regisztrálták, továbbá Liége és Namur tartományokban is magas az új fertőzöttek aránya. A kórházi felvételek száma is növekszik: szeptember 30 és október 6 között napi átlagban 70 beteget szállítottak be fertőzéses tünetekkel kórházba, és átlagosan napi 8 járvánnyal összefüggő haláleset történt, míg szeptember elején ez nem volt több 2-3 esetnél. Az országban összesen 10 078 halottat követelt a Covid-19 betegség és több mint 132 ezren fertőződtek meg a járvány helyi megjelenése óta.

Franciaországban továbbra is 10 ezer felett az új fertőzöttek száma

Franciaországban az elmúlt 24 órában 10 489 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, s miközben Párizsban életbe léptek az újabb korlátozások a vendéglátóhelyeken és a felsőoktatási intézményekben, az intenzív ágyak mintegy negyven százalékát a Covid-19 betegség súlyos formájában szenvedő betegek foglalják el - közölte kedd este a francia egészségügyi minisztérium.

A napi esetszám csaknem három hete 10 ezer felett mozog, s a járvány kezdete óta kedden 634 763-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Az elhunytak száma az elmúlt 24 órában 66-tal 32 365-re emelkedett. A kórházban ápoltak száma 104-gyel nőtt hétfő óta: jelenleg 7398 fertőzött szorul kórházi ellátásra, közülük 1426-an vannak lélegeztetőgépre kapcsolva, számuk 11-gyel emelkedett hétfő óta, s csaknem ezerrel az elmúlt egy hónapban.

Jelenleg Párizsban és az elővárosokban a legsúlyosabb a helyzet, ahol az intenzív ágyak 40 százalékán koronavírusos fertőzöttek fekszenek. Hétfőn még csak 37 százalékos volt az arány. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a legsűrűbben lakott franciaországi régióban, a 12 millió lakosú fővárosi agglomerációban (Párizsban és a környező nyolc megyében) 2393 fertőzött van kórházban, s közülük 449-en fekszenek intenzív osztályon, azaz az országban ápolt súlyos betegek harmada.

Szakemberek arra számítanak, hogy két hét múlva a fővárosi intenzív ágyaknak már a felén koronavírusos betegek lesznek. Emiatt egyes intézmények már megkezdték a nem sürgős sebészeti beavatkozások elhalasztását. A kórházi adatok a legfontosabb mutatók a járvány alakulásában, miután a járványügyi korlátozások elsődleges célja az, hogy a kórházakat ne terheljék le a koronavírusos fertőzöttek, és az intézmények képesek legyenek ellátni más betegségben szenvedőket is.

A legtöbb járványgóc jelenleg az egyetemeken alakul ki, ezért a felsőoktatási intézményekben felére csökkentették a tantermekben és az előadókban egyszerre jelen lévő diákok számát, az esti szórakozás megakadályozása érdekében pedig Párizsban a bárok a következő két hétben egyáltalán nem nyithatnak ki.

Donald Trump szerint megtanulunk együtt élni a Covid-19-cel

Mint ahogyan az influenzajárványokkal, úgy a Covid-19-cel is megtanulunk együtt élni - írta Donald Trump amerikai elnök az egyik Twitter-bejegyzésében kedden, az influenzajárványokat a koronavírus-pandémiához hasonlítva. "Évente sok ember, talán százezernél többen is meghalnak az influenzában a vakcina ellenére is. És bezárjuk emiatt az országot?" - tette fel a kérdést az elnök. Majd a választ is megfogalmazta: "nem, megtanultunk együtt élni vele, mint ahogyan megtanulunk együtt élni a Coviddal, amely a legtöbb ember körében (az influenzánál) sokkal kevésbé halálos".

Az elnök mikroblog-bejegyzésére rendkívül sokan reagáltak. Egyesek szerint Trump kicsinyíteni igyekszik a koronavírus-járvány és a vírus okozta Covid-19 kockázatait, mások viszont azzal érveltek az amerikai elnök állítása mellett, hogy az ország lezárása megnöveli a munkanélküliséget, az öngyilkosságok és a mentális megbetegedések számát, vagy például az iskolai oktatást.

Donald Trump, aki hétfőn - helyi idő szerint - a kora esti órákban hagyta el a Walter Reed katonai kórházat és tért vissza a Fehér Házba, már hétfőn közzétett a Twitteren egy videót, amelyben arra biztatta honfitársait, hogy "ne féljenek" a vírustól és ne hagyják, hogy az "eluralkodjék az életükön".

Trumpnál a múlt csütörtökön diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést és pénteken szállították be őt kórházba. Annak ellenére, hogy az állapota jelentősen javult és már elhagyhatta a kórházat, az őt kezelő orvoscsoport hétfői sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy az elnök még nincs túl a betegségen.

Több mint 14 ezer új fertőzést regisztráltak Nagy-Britanniában

A brit egészségügyi minisztérium összesítése alapján a kedd estig eltelt 24 órában 14 542 koronavírusteszt eredménye lett pozitív. Ez a legmagasabb napi fertőzésszám azóta, hogy Nagy-Britanniában tömegessé vált a koronavírus-szűrés.

Sir Patrick Vallance professzor, a brit kormány tudományos főtanácsadója minapi sajtótájékoztatón azonban hangsúlyozta: a napi fertőzésszám jelenlegi emelkedése azt is tükrözi, hogy összehasonlíthatatlanul több a szűrés, mint tavasszal, és szinte biztos, hogy a tavaszi adatok a korabeli szűkös tesztkapacitások miatt hatalmas mértékben alábecsülték az új fertőződések akkori tényleges napi számát.

Sir Patrick kijelentette: nagyon valószínű, hogy a márciusi-áprilisi tetőzés idején egyes időszakokban valójában meghaladta a százezret az új koronavírus-fertőzések napi száma Nagy-Britanniában, ám az akkori tesztelési kapacitással ennek csak a töredéke, napi öt-hatezer volt azonosítható. Abban az időszakban naponta 15-20 ezer koronavírus-szűrésre volt lehetőség; a jelenlegi napi tesztelési kapacitás meghaladja a 300 ezret. Boris Johnson miniszterelnök a minap kijelentette: Nagy-Britannia jó úton halad annak a célnak a teljesítése felé, hogy október végéig 500 ezerre emelkedjen a naponta elvégezhető koronavírustesztek száma.

A brit egészségügyi minisztérium kedd esti ismertetése szerint Nagy-Britanniában eddig 23,8 millió koronavírustesztet végeztek el; ezek közül 530 113-nak az eredménye lett pozitív. A halálos áldozatok száma 42 445. A kedd esti adatok alapján az előző egy napban 76-an haltak meg Nagy-Britanniában a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben.

Áprilisban voltak olyan időszakok, amikor naponta 1200-nál több halálos áldozata volt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak.

A minisztérium keddi beszámolója szerint jelenleg országszerte 2833-an vannak kórházban koronavírus-betegség miatt. A tavaszi tetőzés egyes időszakaiban meghaladta a 17 ezret a Covid-19 betegséggel kórházban kezelt páciensek száma Nagy-Britanniában.

Legolvasottabb cikkeink