• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.10.21 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Franciaországban nő a súlyos esetek száma, legmagasabb készültség Anglia egyes részein, önkéntes tesztelés Szlovákiában.

Romániában áthelyezésük ellen tiltakoznak a krónikus betegek

Romániában a kormányfőnek és az egészségügyi miniszternek címzett nyílt levélben tiltakozott a krónikus betegek országos egyesülete szerdán, amiért  a bukaresti kormány a kezelésükre szakosodott legjobban felszerelt Colentina-kórházat is fel akarja "szabadítani" a koronavírus-fertőzöttek számára.

A nyílt levél szerzői szerint az alkotmány minden állampolgár - nemcsak a fertőző betegségekben szenvedők - számára garantálja a jogot az egészségügyi ellátáshoz, és azt kérik, ne fosszák meg a krónikus betegeket ettől, a bántalmaik kezelésére alkalmatlan intézményekbe kényszerítve őket.

A szaktárca átszervezéssel, kórházi részlegek kiürítésével próbálja növelni a koronavírusos betegek befogadására alkalmas kórházi kapacitást, miután az utóbbi hónapban három-négyszeresére ugrott a fertőzés terjedésének üteme és csaknem kétszeresére emelkedett az intenzív osztályon ápolt súlyos esetek száma.

Romániában a Covid-kórházak intenzív osztályain rendelkezésre álló helyek háromnegyede betelt. Nelu Tataru egészségügyi miniszter szerint a mobil kórházak áttelepítésével és egyes bukaresti részlegek felszerelésének javításával a jelenlegi 1050 beteg ellátására alkalmas intenzív terápiás kapacitást további mintegy százzal tudják növelni. Mivel nemcsak a felszerelés, hanem a szakemberek hiánya is komoly gondot jelent, ennek áthidalása érdekében a miniszter azt ígérte: "megoldást fognak találni" arra, hogy az intenzív terápiára szakosodott mintegy kétszáz rezidens orvost alkalmazni lehessen a Covid-részlegeken.

Romániában meghaladta a 47 ezret szerdán a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma. Közülük több mint tízezren vannak kórházban, 766-an intenzív osztályon. Szerdán újabb 4848 fertőzést jelentettek, ami új rekord, és másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. Az utóbbi 24 órában további 69 koronavírusos beteg halt meg, így meghaladta a hatezret a járvány romániai áldozatainak száma.

A cseh kormány újabb intézkedéseket tett a járvány megfékezésére

Új óvintézkedéseket, a közéletet és a gazdasági életet tovább korlátozó döntéseket hozott a cseh kormány szerda délelőtti rendkívüli ülésén a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében. Csütörtöktől kezdve Csehországban az alapszükségleti termékeket árusító boltokon kívül bezárják az összes üzletet és szolgáltatást - jelentette be Andrej Babis kormányfő az ülés utáni sajtótájékoztatón. Korlátozzák a lakosság szabad mozgását is, kivételt képez a munkahelyre való eljutás, a szükséges bevásárlás és az egészségügyi központok felkeresése. Az új korlátozó intézkedések november elejéig maradnak érvényben.

Andrej Babis elnézést kért a lakosságtól és a vállalkozóktól az intézkedések okozta problémákért, de hangsúlyozta, hogy "a döntést a lakosság életének védelme érdekében" hozta meg a kormány. A kormányfő elmondta: az eddigi óvintézkedések nem hozták meg a várt eredményt, a járvány gyorsan terjed, ezért radikális lépésekre volt szükség, mert különben a prognózisok szerint november elején összeomlik a cseh egészségügyi rendszer.

Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint a fertőzés terjedési mutatója 1,37-1,47 között mozog. A hatóságok korábban azt közölték, hogy a közéletet és a gazdasági életet korlátozó intézkedéseket akkor függesztik fel, ha ez a mutató 0,8-re csökken. A járvány tetőzése november 3. és 11. között várható - jelentette ki a miniszter. A hatóságok szerint a kórházak rövidesen rendkívüli nyomás alá kerülnek, ezért Prágában már épül egy tábori kórház 500 férőhellyel.

Babis azt mondta, hogy az intenzív kezelésre alkalmas speciális kórházi ágyak számát sikerült 4800-ról 15 400-ra emelni, a kormány pedig további 2500 ilyen kórházi ágyat rendelt. A kormányfő szerint Csehország külföldi segítséget is kért, és például az Egyesült Államokból rövidesen 28 orvos érkezik a cseh egészségügyi intézményekbe. A legfrissebb adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma már meghaladja a 113 ezret.

Pozitív lett a koronavírustesztje Jan Hamácek belügyminiszternek, az országos válságstáb elnökének is. Hamácek, aki valószínűleg Miroslav Toman mezőgazdasági minisztertől kapta meg a fertőzést, karanténba vonult, és otthon dolgozik. Toman vasárnap jelentette be, hogy pozitív lett a tesztje, és karanténban lesz tíz napig.

Az egészségügyi minisztérium honlapján szerda reggel közölt kimutatásból kiderül, hogy kedden 11 984 fertőzöttet igazoltak újonnan a laboratóriumi vizsgálatok, ami az eddigi legmagasabb szám. Bár az esetek többségében a fertőzés vagy a betegség lefolyása enyhe, a kórházakban kezeltek száma már meghaladja a négyezret, a súlyos esetek száma 634, közülük több mint háromszázan lélegeztetőgépre szorulnak. A halálos áldozatok száma 1619-re emelkedett.

Szerda reggeltől országszerte a köztereken és a gépkocsikban is kötelező a szájmaszk viselése. Ez alól kivétel, ha az utcán vagy az autóban kizárólag családtagok vannak együtt, illetve ha az emberek sportolnak. Zárt termekben, tömegközlekedési eszközökön a maszkok viselése már néhány hete kötelező. Csehországban október eleje óta szükségállapot van érvényben. November elejéig zárva vannak az iskolák, a vendéglők, a klubok, és szüneteltetik a kulturális, valamint sportrendezvények megtartását is.

Ukrajnában tovább gyorsult a fertőzés terjedése, szigoríthatnak a korlátozásokon

Tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, megint csúcsokat döntve szerdára, és a kormányzattól olyan értesülések szivárogtak ki, amelyek szerint még az év végéig bizonyosan újabb, központilag bevezetendő szigorítások várhatók.

A közölt adatok szerint előző nap újabb rekorddal 6719-cel 315 826-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig az eddigi legmagasabb számú, 141 újabb halálos áldozattal 5927-re emelkedett. Eddig 132 219-en gyógyultak meg, viszont már 177 680 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel Ukrajnában.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt napon is ezernél több Covid-beteget kellett kórházba szállítani. Jelenleg csaknem 23 ezer ágyat foglalnak el koronavírusos vagy fertőzésgyanús betegek az ország egészségügyi intézményeiben.

Az Obozrevatyel ukrán hírportál közben több, egymástól független kormányzati forrástól úgy értesült, hogy még idén további szigorításokat vezethetnek be, különösen ha a napi új betegszám eléri a tízezret, illetve ha a kórházak leterheltsége tovább növekszik. Nincs viszont egyelőre napirenden a tavaszihoz hasonlóan szigorú - a gazdasági és az üzleti életet súlyosan érintő - korlátozások bevezetése. Denisz Smihal miniszterelnök ellenzi a szigorításokat, ám a források szerint noha az ilyen intézkedéseket a kormány határozataként mondják ki, valójában erről az elnöki hivatalban döntenek.

Szerhij Skarlet oktatási miniszter egy szerda reggeli tévéműsorban reményét fejezte ki, hogy az általános iskola 1-4. osztályába járó gyerekek visszaülhetnek az iskolapadokba a hónap végén véget érő tanítási szünet után, és csak az idősebbeknek kell távoktatásban folytatniuk tanulmányaikat. Elmondta, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében egymilliárd hrivnyát, azaz csaknem 11 milliárd forintot irányoztak elő a távoktatás támogatására.

Montenegróban és Boszniában fokozott elővigyázatosságra intenek

Fokozott elővigyázatosságra intette a lakosságot a koronavírus-járvány kezelésével megbízott boszniai, illetve montenegrói válságstáb a helyi sajtó szerdai beszámolói szerint, ugyanis ebben a két, nyugat-balkáni országban a legmagasabb a napi új fertőzöttek száma. Az illetékesek arra kérték az embereket, hogy ne szervezzenek tömeges rendezvényeket, ne menjenek tömegbe, és mindenhol hordjanak maszkot, illetve tartsák be a szükséges távolságot egymástól.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - keddről szerdára 1724-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek és 34-gyel a halálos áldozatok száma. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 326-tal 36 608-ra, Koszovóban 130-cal 17 130-ra, Észak-Macedóniában 408-cal 24 223-ra, Montenegróban 132-vel 15 892-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 728-cal 35 371-re emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában kettővel 780-ra, Koszovóban eggyel 657-re, Észak-Macedóniában néggyel 850-re, Bosznia-Hercegovinában hússzal 1025-re, Montenegróban pedig héttel 246-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma.

Önkéntes lesz az országos tesztelés Szlovákiában

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában. Aki azonban nem vesz részt rajta, kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia - közölte Igor Matovic miniszterelnök Szlovákia biztonsági tanácsának keddi ülése után Pozsonyban. "A kormánykoalíció egyértelműen az önkéntes tesztelést támogatja" - mondta Matovic újságíróknak.

A pozsonyi kormány vasárnap döntött arról, hogy az ország egész lakosságát koronavírus-tesztnek vetik alá. A nagyméretű akció, amelynek előkészületei a nyilvánosság kizárásával már három hete folynak, a hét végén kezdődik el néhány, a koronavírus-járvány által leginkább veszélyeztetett járásban próbateszteléssel. A tesztelés többségét két hétvégén - október 30-a és november 1-je, valamint november 6-a és 8-a között - fogják lebonyolítani.

Az embereket - Szlovákiának több mint ötmillió lakosa van - antigén-tesztnek vetik alá, amelyből az állam mintegy 13 millió darabot rendelt. A tesztelés eredménye mintegy 15-30 perc elteltével már kiértékelhető.

A szlovák biztonsági tanács ülésén Zuzana Caputová államfő is részt vett, aki korábban kifogásolta, hogy először a sajtóból értesült a tervekről. Igor Matovic kormányfő ugyanis az európai uniós vezetők múlt heti csúcstalálkozóján elképzeléseit megosztotta néhány kollégájával anélkül, hogy előzőleg minderről tájékoztatta volna országa elnökét. Matovic később elismerte, hogy hibázott, és elnézést kért az államfőtől. "Úgy vélem, hogy részletesen és átfogóan megválaszoltuk az elnök asszony minden kérdését" - jelentette ki a kormányfő.

A hivatalos közlések szerint az egész országban mintegy 6000 tesztelési helyet alakítanak ki, a szám lényegében megfelel a választói körzetek számának. Egy-egy tesztelőhelyen átlagban hét-nyolc emberre lesz szükség, akikhez még önkéntesek is társulnak. Az akció lebonyolításába a hadsereget is bekapcsolják. Jaroslav Nad védelmi miniszter azt mondta, hogy a hadsereg 8000 katonát mozgósított a tesztelés lebonyolítására. A szükséges fertőtlenítéseket szintén a katonák fogják biztosítani.

A kormány országos koronavírus-tesztelési terve egyébként nem talált egységes fogadtatásra Szlovákiában. Sokan, köztük például a magánorvosok szövetsége, vitatják ezt a döntést, a települések polgármesterei pedig a hatékony és praktikus kommunikációt hiányolják az állam részéről. "Nem készítették elő megfelelően, helytelen és veszélyes az átfogó országos tesztelés" - tájékoztatta a TASR hírügynökséget a magánorvosok szövetsége. A szövetség szerint a terv számos kérdést vet fel, ezért javasolják a leállítását és azt, hogy tárgyaljanak róla.

Marek Krajcí, egészségügyi miniszter felhívással fordult az egészségügyi dolgozókhoz és a diákokhoz, hogy segítsenek az akció lebonyolításában. A szlovákiai kórházakban jelenleg 638 beteget kezelnek, akik közül 51 szorul lélegeztetőgépre - közölte kedden Zuzana Eliáąová, az egészségügyi tárca szóvivője.

A spanyol kormány jóváhagyta 31,5 millió adag védőoltás megvásárlását

A spanyol kormány jóváhagyta több mint 31,5 millió adag koronavírus elleni védőoltás megvásárlását az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyártól - közölte Salvador Illa egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón kedden Madridban. A tárcavezető felidézte: az Európai Bizottság 27 uniós tagállam nevében mintegy 300 millió dózis beszerzéséről írt alá szerződést a még kísérleti fázisban lévő készítményből. Mint mondta, egy adag oltóanyag ára 2,90 euró (1056 forint), amelyből 1,12 eurót (408 forint) az Európai Bizottság áll, a tagállami hozzájárulás pedig 1,78 euró (648 forint). Ez utóbbi 20 százalékkal növelhető a felmerülő többletköltségektől függően - tette hozzá.

Mivel az immunitás megszerzéséhez két oltásra lesz szükség, a berendelt mennyiség 15,7 millió ember számára lesz elegendő a majd 47 millió lakosú Spanyolországban. Salvador Illa beszélt arról is, hogy a központi kormány tanulmányozza az éjszakai kijárási tilalom elrendelésének lehetőségét azokkal a tartományokkal egyeztetve, ahol a helyi vezetés ezt indokoltnak látja. A korlátozás elrendeléséhez szükségállapotot kell elrendelni az adott területen, amelynek elfogadásához viszont politikai konszenzus kell a parlamentben - hangsúlyozta. A madridi autonóm tartományban szombatig van érvényben szükségállapot, amelyet a magas esetszámok miatt rendeltek el két hétre. A központi kormány jelenleg nem tervezi ennek meghosszabbítását - mondta a miniszter.

Az egészségügyi minisztérium napi jelentése szerint 24 óra alatt 5314 új koronavírus-fertőzést igazoltak a PCR-tesztek, a regisztrált esetszám pedig csaknem 14 ezerrel lett több hétfő óta. Az első, január végén azonosított eset óta több mint 988 ezer embernél mutatták ki a fertőzést Spanyolországban. A koronavírus eddigi halálos áldozatainak száma 34 210, egy hét alatt 553-an vesztették életüket, hétfőn negyvenen hunytak el.

A brit kormány elrendelte a legmagasabb készültséget Manchesterben és környékén

A brit kormány saját hatáskörében elrendelte a legmagasabb koronavírus-készültségi szint életbe léptetését Manchesterben és tágabb környékén is, miután erről nem sikerült a helyi vezetéssel megállapodásra jutni - közölte kedden Boris Johnson miniszterelnök. Johnson a Downing Streeten tartott esti sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány a szükséges szabályozási intézkedéseket csütörtökön a parlament elé terjeszti; a legmagasabb készenléti fokozat pénteken nulla órától lép életbe az északnyugat-angliai nagyvárosban és kiterjedt vonzáskörzetében.

A kormány és Manchester polgármestere, Andy Burnham között tíz napja folyik időnként meglehetősen éles hangvételű vita a legmagasabb szintű járványkészültség helyi bevezetéséről. Burnham és a térség több más közigazgatási vezetője szerint a kormány nem hajlandó megfelelő pénzügyi segítséget nyújtani a régió üzleti szektorának a korlátozó intézkedések okozta veszteségek pótlására és a rászorulók támogatására, ezért a polgármester a kormány kérése ellenére nem volt hajlandó a készenléti szint emelésére.

Johnson kedd esti sajtótájékoztatóján bejelentette: a kormány rendeletére életbe lépő legmagasabb készenléti fokozat értelmében péntektől Manchesterben és a környező érintett térségekben is be kell zárniuk a puboknak, bároknak és más olyan vendéglátóhelyeknek, amelyeknek nem fő profiljuk a helyben készülő ételek felszolgálása. Emellett a nem egy háztartásban élők nem tarthatnak összejöveteleket zárt terekben és egyes kivételektől eltekintve közterületen sem. Johnson közölte azt is: a kormány nyomatékosan azt tanácsolja, hogy senki ne utazzon a korlátozásoktól érintett térségbe, sem onnan más országrészekbe.

Andy Burnham polgármester a miniszterelnöki bejelentésre reagálva szégyenteljesnek nevezte az intézkedést, különösen azt, hogy a kormány 22 millió font (8,9 milliárd forint) pénzügyi segélyt ajánlott fel a város által kért 65 millió font helyett. Burnham kijelentette, hogy "így nem lehet egy országot vezetni". A kormány és a manchesteri városi vezetés közötti vita jelenleg a legélesebb belpolitikai konfliktus Nagy-Britanniában. Az ügy a brit sajtóban háttérbe szorítja azt a szintén meglehetősen elmérgesedett vitát is, amely London és az Európai Unió között zajlik a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről.

Az Angliában nemrégiben bevezetett új, háromfokozatú készültségi rendszerben a közepes szint a legalacsonyabb, utána következik a magas, majd a nagyon magas fokozat, egyre szigorodó korlátozásokkal. A Manchesterhez közeli Liverpoolban és tágabb körzetében már a múlt hét óta a nagyon magas szint van érvényben. Londonban szombat óta a középső, vagyis a magas készültségi fokozat érvényes. Nagy-Britannián belül jelenleg az északnyugat- és északkelet-angliai országrészekben a legmagasabb a koronavírus-fertőzési ráta.

A brit egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az ország egészében a kedd estével zárult 24 órában 21 331 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki; a fertőzés okozta Covid-19 betegségben az elmúlt egy napban 241-en haltak meg. A nagy-britanniai halálos áldozatok száma ezzel 43 967-re emelkedett. Országszerte eddig 27,8 millió koronavírus-tesztet végeztek, és ezek közül 762 542 lett pozitív.

Kedd esti sajtóértekezletén Boris Johnson közölte ugyanakkor, hogy a megelőző intézkedések hatására az "R" reprodukciós ráta jóval az új típusú koronavírus esetében természetes szintnek tekintett 3 alatt jár, így a járvány nem terjed olyan gyorsan, mint februárban és márciusban. A kormányfő hozzátette azonban, hogy az "R" mérőszám még mindig 1 felett van, vagyis a járvány továbbra is terjed. Az 1 feletti "R" ráta azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan tíznél több másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

Franciaországban a napi esetszám csökkent, de a súlyos esetek és a halottak száma nő

Az elmúlt 24 órában 20 468 koronavírusos estet tártak fel Franciaországban, ami több, mint az előző napi 13 243, de elmarad a hétvégén és a múlt héten regisztrált 30 ezres napi esetszámoktól. A kórházban ápolt súlyos betegek és az elhunytak száma ugyanakkor egyre nagyobb ütemben emelkedik - derül ki az egészségügyi tárca kedd este közzétett adataiból.

Az intenzív osztályon ápoltak száma május óta hétfőn nőtt először kétezer fölé. Ez a szám még elmarad a járvány első hullámának tetőzésétől, amikor is több mint hétezren voltak lélegeztetőgépre kapcsolva, de az elmúlt héten már naponta több, mint 150 súlyos beteg került intenzív osztályra, számuk kedden 278 volt. Kórházban jelenleg 12 458 fertőzöttet ápolnak, közülük 2177-et intenzív osztályon.

Az ország északi megyéiben, valamint Lyonban és Párizsban az intenzív ágyaknak már több mint felén koronavírusos fertőzöttek fekszenek. Az egészségügyi tárca arra számít, hogy a következő két-három hétben az emelkedés fokozódni fog, s csak azt követően lesz érezhető annak az éjszakai kijárási korlátozásnak a hatása a járvány terjedésére, amely szombaton lépett életbe kilenc nagyvárosban. Az este 9 és reggel 6 óra közötti lakhelyelhagyási tilalom célja az egészségügyi ellátórendszer leterheltségének enyhítése.

A 100 ezer lakosra jutó esetszám a megyék ötödében érte el a maximális riasztási küszöböt, ami 250. Egy héttel ezelőtt még csak a megyék tíz százalékában volt ennyire súlyos a helyzet. A leginkább fertőzött városok az ország középső és északi részén találhatók: Saint-Etienne (716), Lille (675), Lyon (582) és Grenoble (460). Az elhunytak száma az elmúlt 24 órában 163-mal 33 385-re emelkedett.

Felfüggesztik a nem feltétlenül szükséges kórházi kezeléseket a fertőzöttek ellátása érdekében Belgiumban

Felfüggesztenek minden nem feltétlenül szükséges kórházi kezelést a koronavírussal fertőzöttek ellátása érdekében Belgiumban - jelentette be Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter kedden. A miniszter utalt arra, hogy a fertőzöttek száma rohamosan növekszik. Közölte egyben azt is, hogy a kórházak a fertőzöttek közül csak a súlyos eseteket fogadják. A többiek számára otthon kell megoldani az ápolást.

Elmondta, az egészségügyi intézmények mostantól csak azokat tesztelik, akik tüneteket mutatnak, illetve az egészségügyben dolgozókat, és a 65 év felettieket. "Akiknek nincsenek tüneteik, nem kötelesek tesztet végezni akkor sem, ha bizonyítottan kapcsolatba léptek egy koronavírussal fertőzöttel, vagy olyan országból vagy területről tértek vissza, amely a fertőzés szempontjából kockázatos" - fogalmazott.

A miniszter korábban arról is beszélt, hogy az ország kezdi elveszíteni az irányítást a koronavírus-járvány második hulláma felett és hamarosan "fertőzéscunamival" nézhet szembe. Szavai szerint ha a fertőzés az orvosokat és a gondozókat is eléri "katasztrofális helyzet áll elő". Vallóniában, az ország déli részén és Brüsszelben a legveszélyesebb a helyzet egész Európát tekintve - tette hozzá.

A beszámolók szerint az új fertőzöttek száma gyorsan növekszik Belgiumban. A múlt hét folyamán átlagosan napi 8422 új esetet jegyeztek fel az országban. Az arány 70 százalékkal haladja meg az előző heti adatokat. A 11 millió lakosú országban feljegyzett adatok alapján 100 ezer lakosra 816 új koronavírus-fertőzött jut.

Az elmúlt hét napban átlagosan 267 ember került kórházba a vírus miatt. Ez az arány 95 százalékkal magasabb a megelőző héten feljegyzettnél. Kórházakban 2774 beteget kezelnek a vírussal összefüggésben, közülük 446-an intenzív ellátásban részesülnek, számuk egy hét alatt megkétszereződött. Jelenleg 209 beteg esetében kell lélegeztetőgépet alkalmazni. A vírus szövődményeiben elhunytak száma naponta átlagosan 32. A járvány kezdete óta közel 10 500-an vesztették életüket a koronavírus miatt.

Legolvasottabb cikkeink