• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.10.24 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Franciaországban is átlépte az egymilliót a regisztrált fertőzöttek száma, hárommillióan fertőződhettek meg Spanyolországban.

Horvátország újabb szigorításokat léptet életbe

Horvátország hétfő éjféltől két hétig újabb szigorításokat léptet életbe, korlátozza a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát, tilos lesz alkoholt árulni éjfél és reggel hat óra között, továbbá kötelező lesz a maszk viselése nyílt térben is - közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján a válságstáb. A szigorításokról azután döntött a testület, hogy a héten sorra dőltek meg a korábbi csúcsok az újonnan regisztrált fertőzöttek számában, és egyre több embernek van szüksége kórházi ellátásra.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője ismertetése szerint ötven fő felett tilosak lesznek a nyilvános összejövetelek, esküvőkön, temetéseken legfeljebb 30-an, más magánjellegű rendezvényeken legfeljebb 15-en vehetnek részt. A sporteseményeket nézők nélkül lehet csak megrendezni, abban az esetben, ha nem tartható be a 1,5 méteres távolság, és nyitott térben is kötelező lesz a maszk viselése. Éjféltől reggel hat óráig tilos lesz szeszes italt árulni. Ez utóbbit a válságstáb azzal magyarázta, hogy miután egy korábbi rendelet miatt a vendéglátóhelyeknek legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk, sokan a benzinkutakon és éjjel-nappali boltokban vásárolnak szeszesitalokat, amit azt követően köztereken fogyasztanak el.

Vili Beros egészségügyi miniszter elmondta: a legnagyobb kihívás az egészségügyi rendszer túlterheltsége. Bejelentette, hogy a jövő héten újra felszerelik az Arena Zágráb sportcsarnokban még tavasszal kialakított ezer férőhelyes ideiglenes kórházat is. Az egészségügyi minisztérium szombaton felhívást tett közzé, amiben arra kéri a nyugdíjas orvosokat és szakképzett kórházi ápolókat, hogy álljanak ismét munkába.

A válságstáb jelentése szerint egy nap alatt, vasárnapra 2421-gyel nőtt és elérte a 36 380-at az azonosított fertőzöttek száma. Nyolc ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 437-re nőtt. Kórházban 825 beteget ápolnak, közülük 58-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által vasárnap közzétett adatok szerint szombaton 1675-tel 22 952-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Öt beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 240-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 508-an vannak kórházban, közülük 71-et ápolnak intenzív osztályon. Tomaz Gantar szlovén egészségügyi miniszter bejelentette: két hétig beszüntetnek minden olyan egészségügyi szolgáltatást, amely nem sürgős jellegű, és elsőbbségben részesítik a Covid-19-betegségben szenvedő betegek ellátását.

 

A karantén idejének felére csökkentését tervezi a brit kormány

A kormányhivataltól származó, egybehangzó vasárnapi sajtóértesülések szerint a brit kormány azt tervezi, hogy a felére csökkenti a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló karanténkötelezettség időtartamát, mivel a jelenleg érvényes kéthetes elkülönítést szinte senki nem tartja be.

Két vezető konzervatív vasárnapi brit lap, a The Sunday Telegraph és a The Sunday Times, valamint a BBC közszolgálati médiatársaság hivatalos kormányforrásokat idéző (de azokat a szigorú tájékoztatási szabályoknak megfelelően meg nem nevező) beszámolói szerint a brit kormány tíz vagy akár hét napra is csökkentheti azoknak a kötelező elkülönítési idejét, akiknek velük egy háztartásban élő hozzátartozói megfertőződtek az új koronavírussal. Hasonló enyhítés várható azoknak az esetében is, akiket a kontaktkutatási szolgálat értesített arról, hogy közeli ismerőseik koronavírustesztje pozitív lett. Az idézett kormányzati tisztviselők szerint Boris Johnson miniszterelnök már el is rendelte a jelenlegi karanténrendszer felülvizsgálatát, s a döntés két héten belül várható.

A tervezett változtatás egyik fő oka az a felmérés, amelyet a patinás King's College London egyetem végzett a minap 30 ezer ember bevonásával. Ebből kiderült, hogy még azoknak is mindössze a 18,2 százaléka tartotta be a karanténelőírásokat, akik magukon tapasztalták a koronavírus okozta Covid-19 betegség tipikus tüneteit. Azok közül, akiket a kontaktkutatók értesítettek arról, hogy közeli ismerőseik vagy hozzátartozóik megfertőződtek, alig 10,9 százalék válaszolta azt, hogy otthon töltötte a kötelezően előírt 14 napot.

A The Sunday Timesnak nyilatkozó egyik kormányilletékes elmondta: a 14 napos karanténelőírás felülvizsgálatának éppen az a célja, hogy növekedjen a szabályokat betartók aránya. A lap forrása szerint ha a hétnapos elkülönítési kötelemnek sokkal többen eleget tesznek, az jóval kedvezőbb a járvány elleni küzdelem szempontjából, mint a 14 napos karanténelőírás, "amelyhez senki nem tartja magát".

A The Sunday Times kormányforrásai szerint London teljesen mentesítené a karantén alól a külföldről rövid időre Nagy-Britanniába utazó üzletembereket, befektetőket, vállalatvezetőket is. A külföldről érkezők kötelező 14 napi karanténja alól jelenleg csak azok mentesülhetnek, akik kritikus fontosságú munkaköröket töltenek be, köztük a nemzetközi személyszállításban és árufuvarozásban, illetve a kiemelt brit infrastrukturális létesítményekben és az egészségügyi intézményekben dolgozók.

Sir Bernard Jenkin, a londoni alsóházi bizottságok elnökeiből álló összekötő bizottság elnöke - az egyik legmagasabb rangú parlamenti tisztviselő - a The Sunday Telegraphban megjelent írásában úgy fogalmazott, hogy "összeomlóban van" a lakosság együttműködési hajlandósága a jelenlegi kontaktkutatási rendszerrel, és ezért "jól látható, határozott" változtatásra van szükség.

Oroszországban meghaladta a másfél milliót az eddig megfertőződöttek száma

Oroszországban az elmúlt napon 16 710-zel emelkedett az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma, az eddig megfertőződöttek száma ezzel meghaladta a másfél milliót (1 513 877) a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,1 százalékos, az új esetek 26,7 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (8,6 millió), India (7,9 millió) és Brazília (5,4 millió) után.

Az aktív esetek száma szombaton 8777-tel 349 305-re nőtt. A halálos áldozatoké 229-cel 26 050-re, az eddig felgyógyultaké pedig 7704-gyel 1 138 522-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 57,3 millió laboratóriumi tesztet végeztek el, ebből az elmúlt napon mintegy 550 ezret. Koronavírus-fertőzés gyanújával 348 791 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ismét hétezer feletti új beteget regisztráltak Ukrajnában

Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, szombatra is hétezer feletti új beteget és több mint száz elhunytat regisztráltak, az egészségügyi miniszter pedig arról számolt be, hogy megint nagyon sokan kerültek kórházba.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 7014 új esettel 337 410-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 125 újabb halálos áldozattal 6289-re. Eddig 139 755-en gyógyultak meg, viszont már 191 366 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján kiemelte, hogy előző nap is sok, 1058 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba. A betegágyak leterheltsége országos átlagban már 61 százalékos. Jelenleg 505-en vannak lélegeztetőgépen.

Az UNIAN hírügynökség hozzáfűzte, hogy az ország különböző régióiból nap mint nap érkeznek hírek, amelyek szerint vészesen fogynak a szabad ágyak a Covid-betegek ellátására kijelölt kórházakban, az egészségügyi dolgozók tömegesen mondanak fel, és több helyen nem tudják elvégezni a betegek oxigénterápiás kezelését.

Életbe lépett a kijárási tilalom Szlovákiában

Kijárási tilalom lépett érvénybe szombaton Szlovákiában. Az Igor Matovic vezette szlovák kormány ezzel az intézkedéssel is igyekszik megfékezni az egyre terjedő koronavírus-járványt. A november 1-jéig elrendelt kijárási tilalom alatt az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel. Engedélyezett az orvosok felkeresése is. Tilos viszont a temetőlátogatás is, ami - tekintettel a közelgő halottak napjára - érzékenyen érinti a lakosságot.

A koronavírus-járvány által leginkább sújtott négy észak-szlovákiai járásban, amely a lengyel határ mentén fekszik, pénteken megkezdődött a lakosság országos tesztelése. Az első napon mintegy 62 ezer embert teszteltek le, közülük 2225-nál mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok a fertőzést - közölte Jaroslav Nad, szlovák védelmi miniszter pénteken késő este az országos tesztelés első napjának eredményeit összegezve.

A négy járásban vasárnapig összesen mintegy 180 ezer embert kellene letesztelni. A hatóságok ezt egyfajta próbának tartják a következő két hétvégén megvalósuló jóval nagyobb méretű, az ország egész lakosságára kiterjedő tesztelés előtt. A tesztelést a hadsereg, a rendőrség és az egészségügyi dolgozók közösen végzik. Egy-egy tesztelőhelyen legalább 7-8 emberre van szükség. Gondokat okozott, hogy pénteken különböző okok miatt több helyen hiányoztak az egészségügyi dolgozók, ezért hosszabb sorok alakultak ki, és egy-két órát is várakozniuk kellett az embereknek.

Marek Krajcí egészségügyi miniszter felhívással fordult a külföldön, főleg Csehországban dolgozó szlovák orvosokhoz és egészségügyi személyzethez, hogy a tesztelés idejére térjenek haza és segítsenek az akció sikeres lebonyolításában. A prágai sajtó szerint Csehországban mintegy 2-3 ezer szlovák orvos dolgozik, a nővérek száma pedig ennek a duplája.

A miniszter sikeresnek nevezte az első napot, de elismerte, hogy a tesztelés nem volt mindenütt zökkenőmentes, és számos helyen sokat kellett várakozniuk az embereknek. Felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon széleskörű akcióról van szó, amelynek nem minden részletét lehetett előre látni, ezért türelmet és megértést kért a lakosságtól.

Az egész lakosság letesztelését érintő kormányzati terv továbbra is élénk viták tárgya. Több szakértő azt állítja, hogy a tesztelés nem lesz elegendő, nem oldja meg a problémákat, ezért a gyorsan romló járványhelyzet miatt országos karanténra lehet szükség. A parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Párt pénteken felszólította a kormányt, hogy állítsa le "a kormányfő átgondolatlan és megalomán akcióját", amely Andrej Danko pártelnök szerint "csak súlyosbítja a járványhelyzetet".

Egyetlen nap alatt 83 ezer új fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban pénteken, egyetlen nap alatt, 83 ezer új fertőzöttet regisztráltak a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint. A járvány által a leginkább sújtott térség változatlanul az amerikai középnyugati vidék.

Ohióban harmadik napja folyamatosan magas az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, miként Pennsylvaniában, Wisconsinban és Illinois államban is. Ohio, Pennsylvania és Wisconsin az úgynevezett csatatér-államok, vagy ingadozó államok közé tartozik, vagyis ott az állampolgárok soha nem egyértelműen demokratákra vagy republikánusokra voksolnak. A csatatér-államok kulcsfontosságúak az elnökválasztás eredményei szempontjából. Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje ezekben a tagállamokban bővítette a vele rokonszenvezők arányát.

Az Egyesült Államokban a héten több mint 441 ezer - július óta a legtöbb - koronavírusos fertőzöttet diagnosztizáltak. A járvány erősödését Joe Biden a Donald Trump elnök elleni támadásokra is felhasználta, azt állítva, hogy az elnök képtelen jól kezelni a járványt. A csütörtöki elnökjelölti vitán - amelyet a Tennessee álamban lévő Nashville egyik egyetemén tartottak - a demokrata párti politikus a járvány szempontjából "sötét telet" jósolt, pénteken Delaware-ben mondott kampánybeszédében pedig azt hangoztatta, hogy Trump alábecsüli a szájmaszk és a társadalmi távolságtartás fontosságát.

"Hányan fognak még szenvedni, mert a szeretteik az elnökre hallgattak?" - fogalmazta kérdésbe az álláspontját Biden. Hozzáfűzte: "Donald Trump minél tovább marad elnök, annál hanyagabb lesz". Donald Trump változatlanul optimista képet próbál festeni a járványról. Pénteken a közép-floridai Ocalában kampányolva kijelentette: Biden "lényegében megpróbálja megfélemlíteni az embereket". Az elnök azt hangsúlyozta, hogy "nem lesz sötét a telünk, a (járvány) vége felé közeledünk, és az alagút végén ott a fény".

A szerbiai fertőzöttek többsége a nyugdíjas korosztályból kerül ki

Noha a koronavírus minden korosztályt sújt, a szerbiai fertőzöttek 85 százaléka az utóbbi hetekben a 65 év felettiek közül került ki - közölte a járvány kezelésével megbízott válságstáb a belgrádi sajtó szombati beszámolói szerint. A szakemberek ezért főleg az időseket és hozzátartozóikat kérik fokozott fegyelemre és az előírások betartására.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - péntekről szombatra 2622-vel nőtt az igazolt fertőzöttek és harminccal a halálos áldozatok száma. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 579-cel 38 115-re, Koszovóban 169-cel 17 582-re, Észak-Macedóniában 518-cal 26 022-re, Montenegróban 177-tel 16 436-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1179-cel 38 471-re emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában hárommal 786-ra, Koszovóban kettővel 659-re, Észak-Macedóniában kilenccel 883-ra, Bosznia-Hercegovinában tizennéggyel 1073-ra, Montenegróban pedig kettővel 254-re nőtt.

Rohamosan terjed a fertőzés Csehországban

Csehországban pénteken 15 252 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami az eddigi legnagyobb napi esetszám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel közölt adatokból.

Tovább emelkedett a kórházban kezeltek és a súlyos esetek száma is. A kórházakban már péntek délre 5044-re nőtt a betegek száma, közülük 751 volt súlyos állapotban. A Covid-19 szövődményeiben elhunytak száma 1971-re emelkedett. Ezen a héten a napi elhalálozások átlagos száma már meghaladja a százat, a fertőzötteké mintegy 145 ezer. A napi laboratóriumi tesztek száma már átlépte a 45 ezret.

A kormány fokozatosan új óvintézkedéseket vezet be a járvány megfékezésére, amely a hivatalos beismerés szerint is már gyakorlatilag ellenőrzés nélkül terjed az egész országban. Csütörtöktől korlátozva van a kiskereskedelem és a szolgáltatások egész sora, illetve kijárási tilalom van érvényben. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak az iskolák, és áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények. A kormányzati intézkedések egyik legfőbb konkrét célja megakadályozni az egészségügyi rendszer összeomlását. A cseh sajtó szerint Prága után a dél-morvaországi Brünnben is tábori kórház épül. A prágai tábori kórház 500 ágyas lesz, míg a brünnit 300 ágyasra tervezték.

A cseh kormány a járvány leküzdése érdekében a héten segítséget kért az Európai Uniótó és a NATO-tól. Magyarország ennek keretében 150 lélegeztetőgépet küld.

 

Franciaországban is átlépte az egymilliót a regisztrált fertőzöttek száma

Franciaországban is átlépte az egymilliót a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, miután az egészségügyi hatóságok az elmúlt 24 órában 42 032 új esetet tártak fel, ami újabb napi rekordnak számít - közölte péntek este a francia egészségügyi minisztérium. Emmanuel Macron államfő nem zárta ki az újbóli karantén lehetőségét.

A napi új esetszám ismét napról napra nő, már csütörtökön is meghaladta a 40 ezret, a járvány kezdete óta 1 millió 41 075 esetet tártak fel. A Covid-19-betegségben csütörtök óta 298-an haltak meg, ami csaknem a duplája az előző napi adatnak. Ezzel 34 508-ra emelkedett a járvány kezdete óta elhunytak száma. A pozitív tesztek aránya pénteken meghaladta a 15 százalékot, miközben szeptember elején még csak 4,5 százalék volt. A jelenleg kórházban ápolt 15 ezer beteg közül csak pénteken 2091 fertőzöttet vettek fel. A súlyos betegek száma 2441.

A járvány egyre fokozódó terjedése miatt péntek éjféltől a kormány az ország száz megyéjéből 54-re terjeszti ki az éjszakai kijárási korlátozást, amelynek értelmében 21 óra és reggel 6 óra között lakhelyelhagyási tilalom van érvényben. A franciák több mint kétharmadát, mintegy 46 millió lakost érint az intézkedés.

Emmanuel Macron egy pénteki kórházlátogatáson úgy vélte, hogy legalább jövő nyárig együtt kell élni a koronavírussal. "A kérdés az, hogyan élünk együtt a vírussal addig. A jelenlegi helyzetben nincs más választásunk a napi új fertőzöttek számára tekintettel, minthogy megfékezzük a terjedést, azaz a minimumra csökkentjük társadalmi életünket, korlátozzuk a kapcsolatainkat" - mondta az elnök, aki szerint egyelőre "túl korai" megmondani, hogy szükség lesz-e ismét karanténintézkedésekre.

Az elsőként kilenc nagyvárosban egy héttel ezelőtt bevezetett éjszakai kijárási tilalom hatását a jövő hét közepén értékeli ki a kormány, és azután dönt a további esetleges korlátozásokról - mondta az elnök.

Olaszországban vita folyik az ismételt országos lezárás elrendeléséről

Az egészségügy  a tavaszihoz hasonló országos zárást sürget, miután a napi esetszám túllépte a 19 ezret pénteken, és már hat régióban elrendelték az éjszakai kijárási tilalmat. Giuseppe Conte miniszterelnök úgy nyilatkozott, szükség esetén, újabb szigorításokat vezetnek be, akár már hétfőtől."Mindenáron el akarjuk kerülni a gazdaság és az oktatás leállását, valamint az ország ismételt lezárását" - hangsúlyozta Conte.

Korábban a kormányfő a napi húszezres esetszámot jelölte meg küszöbként, amelynél részleges vagy országos kijárási korlátozást rendelhetnek el napi huszonnégy órára. Sajtóértesülések szerint a kormány a végsőkig várni fog ennek alkalmazásával. Olaszország a járványterjedés spanyol- és franciaországi növekedését tartja szem előtt, és az óvintézkedésekkel a járványgörbe további ugrásszerű növekedését akarja megfékezni. Az október 13-tól bevezetett szigorítások, köztük az éjszakai kijárási tilalom, egyenlőre november 13-ig érvényesek. 

Nicola Zingaretti, a baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) főtitkára kijelentette, a kormánytöbbség jelenleg a "jövőjét teszi fel" a járvány elleni küzdelemre. Az ellenzéki Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke szerint a kormány "kapkod, mivel nem készült fel az újabb hullámra sem az egészségügy, sem az oktatás, sem a közlekedés terén". A fegyveres erők bejelentette, hogy kész segítséget nyújtani a tömeges lakossági vírustesztelésben utcákon létesített tesztelési állomásokkal. 

A Róma körüli Lazio tartományban péntek éjféltől lép életbe a kijárási tilalom reggel öt óráig, de a főváros látogatottabb tereit, utcáit már kilenc órától lezárják. Éjszakai kijárási tilalmat vezetett be Campania, Calabria, Piemonte és Szardínia szigete is. Lombardiában csütörtökön vezették be az éjszakai kijárási tilalmat. Száz olasz tudós, közöttük orvosok nyílt levélben "drasztikus intézkedéseket" sürgettek, mivel szerintük máskülönben az ország nem fogja elkerülni a tömeges halálozást.

Vincenzo De Luca campaniai kormányzó, aki az éjjeli kijárási tilalommal egy időben a tartományon belüli mozgást is megtiltotta, országos lezárást sürgetett a tartományok közötti közlekedés azonnali leállításával. De Luca kijelentette, ha a kormány nem lép, magától lezárja Campaniát. "Egy lépésre vagyunk a tragédiától, nem akarom, hogy Nápolyban is katonai kamionok sora szállítsa a halottakat" - mondta Bergamo városára utalva, ahol tavasszal nem volt elég hely a krematóriumokban, és a fegyveres erők járműveivel más városokba kellett szállítani a halottakat. 

Az egy nap alatt szűrt fertőzöttek száma elérte a 19 143-t több mint 182 ezer vírusteszt elvégzésével. Kilencvenegy beteg veszítette életét. Jelenleg több mint 186 ezer az aktív betegek száma, több mint tízezren vannak kórházban, több mint ezren intenzíven. Az intenzív osztályok még valamivel több mint ezer beteget tudnak fogadni az egész országban. A legtöbb új beteget, majdnem ötezret Lombardiában regisztrálták, felüket Milánó térségében. Második helyen - a tavasszal majdnem teljesen járványmentes - Campania áll napi több mint kétezer esettel.

Szeptember 23-án országosan napi 1640 új fertőzöttet szűrtek, október elsején több mint 2500-at. A főváros tömegközlekedési eszközein a zsúfoltság csökkentése érdekében forgalomba állítják a jelenleg használaton kívüli turistabuszokat. Nápolyban vendéglátósok és kereskedők  békés utcai demonstrációt  tartottak az adók és a közüzemi díjak befizetésének befagyasztását követelve. Mindennapossá váltak a tiltakozó megmozdulások a különböző szakmák részéről.    Fertőzötteket szűrtek a római államfői palota konyhájában is: a szakácsot és két munkatársát karantén alá helyezték.

Pedro Sánchez: hárommillióan fertőződhettek meg Spanyolországban

Spanyolországban valójában már hárommillió ember fertőződhetett meg az új típusú koronavírussal a járvány kezdete óta, ami a regisztrált esetszám háromszorosa - mondta Pedro Sánchez miniszterelnök televíziós beszédében pénteken. "A helyzet súlyos, közösen, határozottan kell cselekednünk" - fogalmazott a kormányfő, arra kérve az országban élőket, hogy legyenek együttműködők és fegyelmezettek, közlekedjenek kevesebbet, és mérsékeljék programjaikat, összejöveteleiket.

Hangsúlyozta: a kormány mindenképp el akarja kerülni a tavaszihoz hasonló kijárási korlátozások bevezetését, amikor hónapokon keresztül csak olyan indokkal lehetett utcára lépni, mint például a munkába járás vagy a bevásárlás. A márciusi állapottal azonban "összehasonlíthatatlan" a jelenlegi helyzet, mivel az országban nőtt a tesztelés, rendelkezésre állnak az egészségügyi védőfelszerelések, nagyobb a higiéniai tudatosság és szabályozott a maszkviselés - érvelt Pedro Sánchez. Mint mondta, százezerből 348 ember fertőzött az országban, a cél, hogy ezt a számot 25-re csökkentsék.

A spanyol egészségügyi minisztérium pénteki jelentése szerint 24 óra alatt több mint nyolcezer új esetet igazoltak a PCR-tesztek, míg a regisztrált esetszám mintegy 20 ezerrel emelkedett csütörtök óta. A fertőzés eddig 34 752 emberéletet követelt, 655-en az elmúlt egy hétben vesztették életüket. A nap folyamán az ország 17 tartományából és két észak-afrikai exklávéjából öt kezdeményezte hivatalosan a központi kormánynál, hogy területén rendeljen el szükségállapot, amely jogalapot biztosítana a szabad mozgás korlátozásához. Ezek: Asztúria, Baszkföld, Extremadura, La Rioja és Melilla. Éjszakai kijárási tilalom bevezetésére készül Kasztília és León, Murcia, Valencia és több városában Andalúzia is.

A fővárost is magába foglaló madridi autonóm közösségben szombat délután jár le a két hete elrendelt szükségállapot, amely korlátozta a ki- és belépést kilenc városban, ahol a legrosszabbak voltak a fertőzöttségi mutatók. A régió azonban nem marad tilalmak nélkül ezután sem: meghatározott zónákat továbbra sem lehet szabadon elhagyni, sem megközelíteni, mivel ott az esetszámok továbbra is meghaladják az 500-at százezer lakosra vetítve. Emellett a tartomány teljes területén éjféltől reggel hat óráig tilos lesz összejöveteleket, például utcai vagy házibulikat tartani.

Szigorú korlátozások Walesben, Johnson "viszonylagos normalitásra" számít karácsonykor

Életbe léptek péntek este Walesben a csaknem teljes zárlattal felérő, több mint két hétig tartó szigorú korlátozások, amelyeket a helyi kormányzat a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése végett rendelt el. Boris Johnson brit miniszterelnök ugyanakkor kijelentette: bízik abban, hogy karácsonyra "valamivel normálisabbá" válhat az élet Nagy-Britanniában.

A walesi kormány e hét elején bejelentett rendelete értelmében péntek estétől november 9-ig zárva tartanak a pubok, az éttermek, a turisztikai és szabadidő-létesítmények, a szállodák, a közösségi intézmények, a fodrászatok, a szépségszalonok, a könyvtárak, az autókereskedések, a múzeumok, a mozik, a piacok és a nem alapvető cikkeket árusító üzletek. Esküvői és temetési szertartások kivételével a vallási intézményeknek is fel kellett függeszteniük működésüket a következő 17 napra.

A lakosságot arra kérte a walesi kormány, hogy maradjon otthon, ha lehetséges, dolgozzon otthonról, és a legszükségesebb bevásárlásokon, valamint napi egy testedzésen kívül lehetőleg ne mozduljon ki. Ez alól csak a kritikus fontosságú területeken dolgozók kaphatnak mentességet, illetve azok, akiknek otthoni munkavégzése fizikailag nem lehetséges. A walesi kormány a zárlat idejére megtiltotta az összejöveteleket a nem egy háztartásban élők számára közterületen és zárt térben egyaránt. Az Egyesült Királyságon belül Walesben léptek életbe a legszigorúbb járványmegelőző korlátozások.

Angliában háromfokozatú készenléti rendszer van érvényben. A közepes szint a legalacsonyabb, utána következik a magas, majd a nagyon magas fokozat, egyre szigorodó korlátozásokkal. Északnyugat-Angliában, Manchester és Liverpool tágabb körzetében a nagyon magas szint van érvényben. Londonban múlt szombat óta a magas készültségi fokozat érvényes. Nagy-Britannián belül jelenleg az északnyugat- és északkelet-angliai országrészekben a legmagasabb a koronavírus-fertőzési ráta. 

A brit egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az ország egészében a péntek estével zárult 24 órában 20 530 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki. Az új esetek száma a legutóbbi időszakban jelentősen csökkent: szerdán még csaknem 27 ezer új koronavírus-fertőzést szűrtek ki Nagy-Britanniában. Az egészségügyi tárca péntek esti beszámolója szerint a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben az elmúlt egy napban 224-en haltak meg. Ezzel 44 571-re emelkedett azoknak a száma, akik szűrővizsgálattal igazolt módon koronavírus-betegségben haltak meg Nagy-Britanniában. Országszerte eddig 28,7 millió koronavírus-tesztet végeztek, és ezek közül péntekig 830 998 lett pozitív.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője újságíróknak tartott péntek esti tájékoztatóján közölte: Boris Johnson bízik abban, hogy karácsonyra az élet sok tekintetben visszatérhet "a normalitásnak legalábbis egy bizonyos szintjére", és a családok együtt tölthetik az ünnepet.

Legolvasottabb cikkeink