• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.11.15 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Ausztriában keddtől 24 órás kijárási korlátozás, Már Nápoly és Firenze is vörös zónába került.

További szigorításokat léptetnek életbe Ausztriában

További szigorítások léptetnek életbe Ausztriában, amelyek célja a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése - jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár szombati sajtótájékoztatóján. Bezárnak és digitális oktatásra állnak át az iskolák, csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhatnak nyitva, és nem fogadhatnak vendéget a kozmetikusok, masszőrök, illetve fodrászok. Emellett a nap 24 órájára kiterjesztették a kijárási korlátozások érvényességét. Az új intézkedések kedden nulla órakor lépnek életbe, és egyelőre december 6-áig lesznek hatályban.

Kurz elmondta: az a célja, hogy a mostani szigorú óvintézkedésekkel megmentse a karácsonyi időszakot. A kancellár szerint azért van szükség további korlátozásokra, mert az eddigi intézkedések nem csökkentették megfelelő mértékben a fertőzöttek számát. Egyes tartományokban, például Karintiában, Vorarlbergben és Felső-Ausztriában még mindig robbanásszerű növekedés figyelhető meg - tette hozzá. Kurz azt kérte az osztrákoktól, hogy lehetőség szerint legfeljebb egy emberrel találkozzanak. "Minden egyes társas érintkezés eggyel több a kelleténél" - mondta. Az osztrák vezető egyúttal biztosította a lakosságot arról, hogy az iskolákban és az óvodákban indokolt esetben igénybe vehető marad a gyermekfelügyelet.

A kereskedők ágazattól függően 20-60 százalék közötti állami kompenzációra számíthatnak a bevételkiesés miatt - mondta el Werner Kogler alkancellár.

Ausztriában az elmúlt napokban megdőltek a fertőzöttségi rekordok, és fokozódott az egészségügyi rendszer leterheltsége. Szakértők kifogásolták, hogy a november elején életbe léptetett szigorítások ellenére nem javult a helyzet. A csaknem 9 millió lakosú országban eddig 191 228 fertőzöttje és 1661 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Tovább lassult a járvány terjedése Csehországban

Csehországban a hét végén tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, szombaton 4199 új igazolt fertőzést szűrtek ki, ami ezen a héten a legalacsonyabb szám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel közölt adatokból. Egy hete, szombaton mintegy 3500-al volt magasabb a fertőzöttek száma. Tény azonban, hogy a hétvégi napokon mindig alacsonyabb a tesztek száma, mint a munkanapokon.

Csökkenő tendenciát mutatnak a járvány további mutatói is. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 129 ezer 788, mintegy háromezerrel kevesebb mint pénteken. A halottak száma mintegy 150-el, 6058-ra emelkedett. A hét elején és az azt megelőző napokban az elhalálozások napi száma rendszeresen meghaladta a kétszázat. A kórházakban 7200 személyt kezelnek, egy hete ez a szám 600-al volt magasabb. A súlyosnak minősített esetek száma változatlanul 1100 körül stagnál.

A napi tesztek száma a héten 30-33 ezer körül mozgott, és nagyjából egynegyedük hozott pozitív eredményt. Az orvosok ezt az arányt továbbra is túl magasnak tartják. A járvány terjedési mutatója a legfrissebb adatok szerint 0,7-re csökkent, ami szintén a helyzet javulásáról tanúskodik.

Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Intézetének igazgatója ennek ellenére továbbra is szükségesnek tartja az óvintézkedések fenntartását, mert szerinte a számok még mindig veszélyesen magasak. Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter szombaton úgy nyilatkozott: ha folytatódik a helyzet javulása, jó esély van arra, hogy szigorú óvintézkedések mellett december elején újra kinyithatnak az október elején bezárt üzletek és a szolgáltatások. Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke korábban azt mondta: a kormány kérni fogja a parlamentet a november 20-án lejáró szükségállapot 30 nappal való meghosszabbításának engedélyezésére.

Ukrajnában ismét tízezer fölötti új fertőzöttet regisztráltak, az egészségügyi miniszter is megfertőződött

Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, vasárnapra is több mint tízezer új fertőzöttet jegyeztek fel egy nap alatt, az egészségügyi miniszter is elkapta a vírust.Makszim Sztepanov, az egészségügyi tárca vezetője a Facebookon közölte, hogy megfertőződött, pozitív lett a PCR-tesztje, ezért házi karanténban folytatja a munkáját, beleértve napi online tájékoztatóit is. Felszólította Ukrajna lakosságát, hogy tartsák be a karanténszabályokat, kerüljék a zsúfolt helyeket saját és hozzátartozóik biztonsága érdekében.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 10 681 esettel 535 857-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 95 áldozattal 9603-ra. Eddig 241 444-en gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 284 810-re emelkedett. Előző nap megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel a legtöbb új beteget - 921-et -, velük eddig már több mint 50,6 ezer fertőzöttet igazoltak Kijevben, az elhunytak száma pedig 15 újabb áldozattal 965-re nőtt. Az elmúlt napon is sok, 1227 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

Eközben vasárnap tartják a helyhatósági választások második fordulóját azokban a nagyobb városokban, ahol első körben egy polgármesterjelöltnek sem sikerült megszereznie a szavaztok több mint felét. Hét településen járulnak a választók ismét az urnákhoz: Herszonban, Odesszában, Szumiban, Kramatorszkban, Luckban, továbbá a Kijev megyei Ukrajinkában és a Hmelnickij megyei Kamjanec-Pogyilszkijben. A szavazóhelyiségekben továbbra is kötelező egyebek mellett a maszkviselés és a távolságtartás továbbá a helyiség, illetve a bútorok időnkénti fertőtlenítése.

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek száma

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma - derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2365 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 84 209-et. Az elmúlt napon 43 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma így 1049-re emelkedett. Kórházban 1710 beteget ápolnak, közülük 194-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által vasárnap közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 920-szal nőtt a fertőzöttek száma. Harminckét beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 797-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1261-en vannak kórházban, közülük 201-et ápolnak intenzív osztályon. Az országban minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése mindenütt. Még két hétig zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Hétfőtől leállítják a közösségi közlekedést. Az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével zárva maradnak az üzletek.

Oroszországban meghaladta a 150 ezret az egy hét alatt kimutatott új fertőzések száma

Először haladta meg a 150 ezret az egy hét alatt diagnosztizált új koronavírusos fertőzöttek száma Oroszországban - közölte vasárnap a TASZSZ hírügynökség. November 9. és 15. között 151 491 fertőzöttet diagnosztizáltak az egy héttel korábbi 137 553-mal szemben, ami 10,1 százalékos növekedés.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 22 572-vel 1 925 825-re emelkedett a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint. Az eddigi legnagyobb, 22 702 fős napi növekményt szombaton jelentették. A reprodukciós ráta 1,07-re emelkedett, a terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 25,9 százaléka tünetmentes.

Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 7764-gyel 452 654-re nőtt. A halálos áldozatoké 352-vel 33 186-ra, a felépülteké pedig 14 456-tal 1 439 985-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 68,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 627 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 453 229 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Franciaországban október óta először csökkent a kórházban kezeltek száma

Franciaországban az elmúlt 24 órában, október óta először csökkent a koronavírus-fertőzés miatt kórházban kezelt betegek és az intenzív osztályon ápoltak száma, miközben a járvány kezdete óta 44 ezerre emelkedett az elhunytak száma - derült ki az egészségügyi tárca szombat este közzétett adataiból. Kórházban jelenleg 32 468 fertőzöttet ápolnak, 4855-en vannak intenzív osztályon, 32-vel kevesebben, mint pénteken.

A kórházban ápoltak száma meghaladta a tavaszi hullám tetőzési szintjét, de kevesebb a súlyos betegek száma, mint az első hullámban, amikor is a tetőzéskor 7200-an voltak lélegeztetőgépre kapcsolva. A kórházi mutatók a legfontosabb adatok a járvány alakulása szempontjából, miután a két héttel ezelőtt életbe lépett általános karantén legfőbb célja az intenzív osztályok túlterheltségének elkerülése. Jelenleg mintegy 6400 intenzív ágy áll rendelkezésre a francia egészségügyben, amely felkészültebben kezeli a jelenlegi a járványhelyzetet, mint a tavaszit, amikor is több mint 30 ezren vesztették életüket.

Az elhunytak száma az elmúlt 24 órában 359-cel 44 246-ra emelkedett, és 2202 új beteget vettek fel, de már ennél többen távozhattak gyógyultan a kórházakból. A pozitív tesztek aránya 17,3 százalék volt szombaton, ugyanannyi, mint előző nap. A legmagasabb arány a hónap elején meghaladta a 20 százalékot, de a karantén kihirdetése óta az adat fokozatosan csökken.

A gyülekezési tilalom ellenére szombatra virradóra a Párizshoz közeli Joinville-le-Pont-ban több mint háromszázan vettek részt egy, a közösségi oldalakon szervezett illegális vadpartin. A hangoskodás miatt a szomszédos házakban lakók hajnali 2 órakor kihívták a rendőrséget. Az oszlatás általános verekedésbe fajult a rendőrök felé üvegeket és egyéb tárgyakat dobáló bulizók és a hatósági emberek között, akik oszlató gránátokat is bevetettek a ház kiürítésére, az összetűzésben senki nem sérült meg.

Rendőrségi források szerint amikor a társaságot meglepték a rendőrök, a bulizók egy része fejvesztve menekült a tetőn át és a szomszéd házak falára felmászva. A nyomozók a helyszínen mintákat is vettek, és azt közölték, hogy a bulizók közül legalább egy embernek pozitívnak bizonyult a koronavírustesztje, ezért a hatóságok arra kérnek minden résztvevőt, hogy mielőbb teszteltesse magát.

A párizsi prefektúra közben bejelentette, hogy betiltotta azt a vasárnapi tüntetést, amelyet a karantén idejére felfüggesztett katolikus misék újrakezdéséért szerveztek. A hatóságok azzal indokolták a döntést, hogy a tüntetésen nem tartották volna be az érvényes egészségügyi óvintézkedéseket. Katolikusok vasárnap Párizson kívül mintegy húsz nagyvárosban hirdettetek megmozdulásokat és utcai imákat azért, hogy ismét lehessen misézni. A karantén idején a vallási helyek és a templomok nyitva tarthatnak, de az esküvőkön és a temetéseken kívül nem engedélyezettek a vallási gyülekezések.

A Le Monde című napilapban közzétett nyílt levélben több mint száz polgármester azt kérte Emmanuel Macron államfőtől, hogy a 100 milliárd eurós gazdaságösztönző program 1 százalékát a legszegényebb települések támogatására fordítsa."Semmilyen ambiciózus intézkedés nem született eddig a településeinket sújtó szociális és gazdasági leszakadás megakadályozására. Jelenleg egy másik vírus is fejlődik a kerületeinkben : a leszakadás betegsége" - olvasható a levélben, amelyet jobb- és baloldaliak, falvak és nagyvárosok vezetői is aláírtak.

A Nyugat-Balkánon meghaladta a negyedmilliót a fertőzöttek száma

Meghaladta a 250 ezret a fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon, a 14,7 millió lakosú térségben szombatról vasárnapra 7607 új fertőzöttet azonosítottak, így a koronavírus-járvány kezdete óta a régióban összesen 253 308-an fertőződtek meg, ám a szakértők szerint a nem azonosított esetek száma ennél tízszer magasabb lehet.

A regisztrált fertőzöttek száma a Nyugat-Balkán országai közül Szerbiában 3822-vel 81 036-ra, Koszovóban 765-tel 28 616-ra, Észak-Macedóniában 1168-cal 46 083-ra, Montenegróban 577-tel 26 686-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1275-tel 70 887-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában tizenhéttel 989-re, Koszovóban tizeneggyel 809-re, Észak-Macedóniában tizennyolccal 1281-re, Montenegróban nyolccal 385-re, Bosznia-Hercegovinában pedig negyvenkilenccel 1855-re nőtt.

Nápoly és Firenze utcáit tömegek lepték el a városok lezárása előtti utolsó napon

Nápolyban a tengerparti sétányok, Firenzében a vásárlóutcák voltak tele emberekkel a vasárnap nulla órakor életbe lépő zárás előtti utolsó napon, miután Campania és Toszkána tartományt járványveszélyes, vörös színű zónának nyilvánították.     

Nápolyban megteltek a tengerparti kávéházak és éttermek teraszai. "Talán ez lesz az utolsó kávé az idén, amelyet a napsütésben a bárok teraszain tudunk meginni" - nyilatkozták a helyiek. Teljesen megteltek a dél-olasz város vásárlóutcái, és a karácsonyi betlehemi figurákat áruló kézművesüzletek is. Tele voltak Firenze már karácsonyra feldíszített vásárlóutcái is, ahol az üzlettulajdonosok elmondták, nem tudják, hogy ki tudnak-e nyitni az ünnepek előtt.

Az 5,8 millió lakosú Campania és a 3,7 millió lakosú Toszkána tartomány területe vasárnap nulla órától úgynevezett vörös, vagyis kiemelten járványveszélynek számít. A régiók külső határát lezárják, belépni csak engedéllyel lehet, és a tartományon belüli mozgás sem engedélyezett, kivéve ha munkavégzés, iskolába járás, vagy más nyomós indok miatt történik. Bezárják a vendéglátóhelyeket, amelyek kizárólag elvitelre dolgozhatnak este tízig. Leáll a kereskedelem is, kivéve az élelmiszert és más alapvető cikkeket áruló üzleteket. Nem engedélyezett a sportolás sem, kivéve a lakóhely közeli szabadtéri mozgást. 

Campania és Toszkána mellett vörös zónába tartozik Lombardia, Piemonte, Valle d'Aosta, Calabria és Alto Adige tartomány is, valamint Bolzano térsége, amelyben jelenleg a legszigorúbb korlátozások vannak érvényben. Arno Kompatscher kormányzó arra szólította fel Bolzano lakosait, csak akkor menjenek vagy vitessék magukat kórházba, ha életveszélyben vannak, mivel az egészségügyi rendszer teljesen telített, alig bír további beteget fogadni.

Szigorítást vezettek be a közepesen veszélyes, narancssárga színű szicíliai Palermo városában is, ahol a polgármester "megállási tilalmat" rendelt el reggel öttől este tíz óráig, amikor úgyis éjszakai kijárási tilalom lép életbe. A tilalom arra vonatkozik, hogy napközben engedélyezett az utcán való közlekedés, mozgás, de nem engedélyezett a megállás másokkal való beszélgetésre, mivel ez - a szicíliaiak szokása szerint - azonnal kisebb csoportosulásokhoz vezet.

Országosan egy nap alatt 37 255 új beteget szűrtek a korábbi majdnem 41 ezer után, de majdnem húszezer teszteléssel kevesebbet végeztek. A halottak száma 544 volt a korábbi 550 után. Az egy nap alatt végzett tesztek és a szűrt fertőzöttek aránya nem csökkent, továbbra is tizenhat százalék körüli, de száz alá csökkent az egy nap alatt intenzív osztályra szállított betegek száma az egy héttel ezelőtti több mint százhúszról.

Legolvasottabb cikkeink