• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.12.05 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Moszkvában megkezdődött a feliratkozás a védőoltásra, l.ankadó érdeklődés mellett folyik a tömeges tesztelés Ausztriában.

Lankadó érdeklődés mellett folyik a tömeges tesztelés Ausztriában

Harmadik napja zajlanak Ausztriában a koronavírus-járvány megfékezését célzó önkéntes tömeges tesztelések, de a kezdeti érdeklődés vasárnapra szemlátomást alábbhagyott, már szombaton is jóval kevesebben járultak a tesztállomásokhoz, mint az első napon.

Bécsben három kijelölt helyszínen végzik a tesztelést mérsékelt érdeklődés mellett. Szombaton mindössze 21 329-en jelentek meg a szűréseken, miközben a szűrőállomások napi kapacitását 150 ezer főre tervezték. Az alacsony részvétel Peter Hacker egészségügyi tanácsost is meglepte, úgy véli, a novemberben elvégzett több mint kétszázezer teszt lehet az oka a mostani visszafogott részvételnek. Bécsben eddig 112 pozitív esetet találtak.

Tirolban a vasárnap kezdődött rendkívüli hóesés és ítéletidő nehezíti a tesztelés lebonyolítását, ezért Elmar Rizzoli, a tesztelési kampány vezetője a vasárnapi szűréseket december 8-ára javasolta elhalasztani. Ez ügyben még folynak az egyeztetések. A tartományban két nap alatt a tesztelésen eddig megjelentek száma elérte a 156 ezret, de ez még mindig csak 22,65 százalékos részvételt jelent a lakosság számához képest. Az első gyorsteszt Tirolban 417 főnél mutatott pozitív eredményt, ami 0,27 százalékos fertőzöttségi rátát jelent. A másik nyugati tartományban, Vorarlbergben is kevesebben mentek el eddig az önkéntes tesztelésre, mint azt a hatóságok várták. Az eddig elvégzett közel kilencvenezer teszttel 355 pozitív esetet találtak, ami 0,4 százalékos fertőzöttségi aránynak felel meg.

Mindeközben Sebastian Kurz osztrák kancellár arra hívta fel a figyelmet, hogy a teljes zárlatot követő, hétfőtől életbe lépő enyhítések idején is be kell tartani a járványügyi óvintézkedések. A kormányfő fegyelmezettséget vár el a lakosságtól, hogy folytatódjon a fertőzések csökkenő tendenciája. A teljes zárlatnak köszönhetően a napi új megbetegedések száma Ausztriában a hatezer körüli esetszámról a felére, háromezerre csökkent. A reprodukciós rátát - amely azt mutatja, egy fertőzött hány embernek adja tovább a vírust - 1,13 százalékról 0,83 százalékra sikerült visszaszorítani az intézkedéseknek köszönhetően. Kurz még egyszer kérte a polgárokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a tömeges tesztelésen. "A 15 perces gyorsteszt elvégzése hetekkel is lerövidítheti a lezárásokat" - fogalmazott a kormányfő.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2741 embernél igazolták a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 303 430 fertőzéses esetet regisztráltak. Jelenleg több mint 600-an szorulnak intenzív ellátásra. A fertőzés okozta Covid-19 szövődményeibe 83-an haltak bele, a halottak száma így már 3840-re rúg.

Szerb szakértő: összeomolhat az egészségügyi rendszer a hazatérő vendégmunkások miatt

Összeomolhat a szerbiai egészségügyi rendszer, ha a téli ünnepekre több tízezer vendégmunkás tér haza Nyugat-Európából, és behurcolja a koronavírust az országba, ahol már így is hétezer körüli a napi új fertőzöttek száma - közölte Predrag Kon, az ország legismertebb járványügyi szakembere.

Az epidemiológus szerint már a járvány tavaszi első hulláma idején is akkor nőtt meg jelentősen a fertőzöttek száma, amikor a nyugat-európai vendégmunkások a húsvéti ünnepekre hazalátogattak, a helyzet pedig azóta sem lett sokkal jobb, így az ismételt roham nagy nehézségeket okozhat.

A regisztrált fertőzöttek száma vasárnapra Szerbiában 6903-mal 213 843-ra, Koszovóban 560-nal 42 337-re, Észak-Macedóniában 984-gyel 67 311-re, Montenegróban 412-vel 37 879-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 975-tel 93 768-ra emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 57-tel 1891-re, Koszovóban 14-gyel 1087-re, Észak-Macedóniában 24-gyel 1901-re, Montenegróban nyolccal 530-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 42-vel 2922-re nőtt.

Ukrajnában több mint 11 500 új beteget regisztráltak egy nap alatt

Nem lassult számottevően a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, vasárnapra is több mint 11 500 új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, és ismét nőtt az aktív betegek száma.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 11 590 esettel 813 306-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 167 áldozattal 13 588-ra. Eddig 418 581-en gyógyultak meg, közülük szombatra több mint hatezren, viszont az aktív betegek száma most több mint ötezerrel, 381 137-re emelkedett. Előző nap az aktív betegek száma még csökkent. A legtöbb új beteget, több mint 1500-at ismét az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel előző nap, velük az eddig igazolt fertőzöttek száma Kijevben megközelítette a 80 ezret, az elhunytaké pedig 15-tel 1425-re nőtt. Az elmúlt napon 1127 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy rádióműsorban közölte, hogy a kormány várhatóan január elejétől három hétre fog a jelenleginél szigorúbb korlátozásokat bevezetni, de ezek nem fognak kiterjedni a közösségi közlekedésre, a szállodákra, a síüdülőkre és az egyházakra. Az új szabályozások életbe lépésének időpontját a tervek szerint szerdán határozza meg a kormány.

Egy másik sajtónyilatkozatában pedig Ljasko kijelentette: a kormányzat arra törekszik, hogy 2021-ben az ország lakosságának fele megkapja a koronavírus elleni védőoltást. Ez csaknem 21 millió embert jelent, akik a foglalkozásuk, illetve életkoruk vagy krónikus betegségük miatt kockázati csoportba tartoznak.

Ingyenes és önkéntes lesz az oltás Szlovéniában

Ingyenes és önkéntes lesz az új típusú koronavírus(SARS-CoV-2) elleni védőoltás Szlovéniában, a kormány erre vonatkozóan elfogadta a nemzeti oltási tervet - közölte a helyi sajtó szombaton. Az ingyenes védőoltásra kivétel nélkül mindenki jogosult, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e egészségbiztosítással - közölte Doroteja Novak Gosaric, az egészségügyi minisztérium munkatársa. Hozzátette: első körben az idősotthonok lakóit és az egészségügyben dolgozókat oltják be.

A lakosság beoltása januárban kezdődhet meg a Pfizer és a BioNTech vakcinájával, amelyet 50 ezer embernek terveznek beadni. Létrehoznak egy külön alkalmazást, amelyen regisztrálni lehet, az oltóközpontokat pedig kórházakban alakítják ki - mondta Novak Gosaric.

A kormány döntése szerint még decemberben megkezdődik a lakosság önkéntes tömeges tesztelése is. Az első, félmilliós szállítmány az antigén gyorstesztekből december 11-én érkezik meg az országba.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint pénteken 1636-tal 84 769-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 47 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1700-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1272-en vannak kórházban, közülük 199-et ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 4084 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte 147 454-et. Az elmúlt napon 70 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 2102-re emelkedett. Kórházban 2514 beteget ápolnak, közülük 259-en vannak lélegeztetőgépen.

Szombattól Horvátországban 500 kunára (mintegy 24 000 forint) büntetik azokat a természetes személyeket, akik nem vagy szabálytalanul viselik a maszkot, valamint 10 ezer kunára (közel félmillió forint) mindazokat, akik tíz főnél nagyobb magánösszejöveteleket szerveznek.

Amennyiben a bírságot a helyszínen kifizetik a szabálysértők, az összeg a felére csökken. Horvátországban eddig csak azokat a jogi személyeket büntették, akik nem tartották be a járvány megfékezésére hozott korlátozásokat.

Olaszországban egyedül Abruzzo tartomány marad kiemelten veszélyes zóna

Olaszországban csökkentik a tartományok járványveszélyességének fokozatát, miközben egy nap alatt 24 ezer új fertőzöttet szűrtek ki és 814 beteg halt meg az egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint.

Vasárnaptól ismét módosul a tartományok besorolása a járvány veszélyességi fokozata szerint. Vörös, vagyis kiemelten veszélyes térségből közepesen veszélyes, narancssárga övezetbe kerül át Campania, Toszkána, Valle d'Aosta. Narancssárgának számít már Lombardia, Piemont, Calabria és Basilicata is, ami azt jelenti, hogy a tartományokba kizárólag engedéllyel lehet belépni, az üzletek nyitva tartanak, de presszók és éttermek reggel öttől este tízig csak elvitelre dolgozhatnak.

A korábban narancssárga Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Marche, Umbria, Puglia sárga, vagyis alacsonyan veszélyes térség lesz, ami azt jelenti, hogy oda egy másik sárga régióból át lehet lépni. Ezeken a területeken korlátozásnak a vendéglátás kora esti zárása és az éjszakai kijárási tilalom számít.

Vörös tartomány vasárnaptól egyedül Abruzzo marad, de az egészségügyi minisztérium figyelmeztetése szerint további tartományokban szigoríthatnak a következő időszakban, ha nem sikerül ellenőrzés alatt tartani a járványgörbét. Giuseppe Conte miniszterelnök korábban azt mondta, hogy karácsonyra az egész ország sárga színű, vagyis alacsonyan veszélyes lehet. Ennek ellenére december 21. és január 6. között az összes tartomány között tilos lesz a mozgás, december 25-én és 26-án, valamint január elsején pedig a városok, települések közötti közlekedést sem engedélyezik.

Az északi tartományok elnökeinek bírálatata szerint a kormány ezzel csak azt éri el, hogy december 21. előtt "tömegek" indulnak el a déli országrészbe az ünnepekre, ami ismét a járvány terjedésének erősítését idézheti elő.

Egy nap alatt 24 099 új fertőzőttet szűrtek az előző napi valamivel több mint 23 ezer után. Egy héttel ezelőtt - hasonló tesztelési számmal - a szűrt fertőzöttek napi száma még 28 ezer volt. Egy nap alatt 814 beteg hunyt el a korábbi 993-hoz képest, a halottak száma elérte az 58 852-t. A járvány február végi terjedése óta 229 orvos hunyt el a betegségben. A több mint kétszáz olaszországi büntetés-végrehajtási intézet majdnem 60 ezer rabja között 957-en betegedtek meg.

A spanyolok 55,2 százaléka várna az oltás beadásával

A spanyolok 55,2 százaléka nem adatná be magának azonnal a koronavírus-elleni védőoltást, hanem inkább várna, amíg hatása ismert lesz - derült ki a spanyol állami társadalomkutató központ (CIS) pénteken közzétett felméréséből. A megkérdezettek 8,4 százaléka semmilyen körülmények között nem kérné az oltást, míg 32,5 százaléka rögtön jelentkezne a vakcináért, amint elérhető lesz az országban. A felmérés érdekessége, hogy a most még bizonytalanok többsége az oltás mellett döntene, ha azt orvosa javasolná egyéni kórtörténete alapján vagy a közeli családtagok megfertőzésének kockázata miatt.

A spanyol kormány múlt héten ismertetett oltási stratégiája szerint januárban kezdenék beoltani a legveszélyeztetettebb csoportba tartozókat, köztük például az idősotthonok lakóit és dolgozóit, valamint az egészségügyi személyzetet. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök pénteken beszélt arról is, hogy reményei szerint jövő május-júniusig 15-20 millióan megkaphatják a védőoltást a 47 millió lakosú országban.

Spanyolország az Európai Unió által kötött előszerződések alapján 140 millió adag vakcinára számíthat különböző gyógyszergyáraktól. Az egészségügyi minisztérium legfrissebb napi jelentése szerint tovább lassul a járvány terjedése. Százezer emberből átlagosan 231-en fertőzöttek az országban, egy hónapja számuk még 525 volt. Az elmúlt 24 órában 4372 új esetet diagnosztizáltak, míg a regisztrált fertőzöttek száma 8745-tel nőtt. Egy hét alatt 952 ember hunyt el a fertőzés következtében.

A járvány kezdete óta több mint 1,68 millióan kapták el bizonyítottan a fertőzést, a halálos áldozatok száma 46252.

Moszkvában megkezdődött a feliratkozás a védőoltásra

Moszkvában pénteken megkezdődött a feliratkozás a Covid-19 járvány elleni, szombaton induló tömeges védőoltásra, Szergej Szobjanyin polgármestere elmondta, hogy az első napon ötezren jelentkeztek a veszélyeztetettségük miatt elsőbbséget élvező szakmai csoportokból.

A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a lehetőséggel elsőként a naponta sok emberrel érintkezésbe lépő egészségügyi és oktatásügyi alkalmazottak, valamint a szociális munkások élhetnek. A vakcinát 70 fővárosi felnőttrendelőben ingyenesen és önkéntes alapon fogják beadni, szombattól kezdődően. Anasztaszija Rakova polgármester-helyettes pénteken a Moszkva 24 televíziónak elmondta, hogy az év végéig a fővárosban a jövő év elejéig tovább száz oltóhely nyílik meg és a számuk később tovább bővül majd.

A védőoltás igénylésére jogosult foglalkozási kategóriák köre a későbbiekben, a vakcinautánpótlás függvényében, bővülni fog. Az oltásra 18 és 60 év közötti igénylők jelentkezhetnek a polgármesteri hivatal honlapján. Nem kaphatják meg a két injekcióból álló adagot az ennél idősebbek, a terhes nők, egyes krónikus betegségekkel élő emberek, valamint olyanok, akik az elmúlt két hét alatt felső légúti fertőzésen estek át, vagy egy hónap alatt valamilyen más védőoltást kaptak. A kifejlesztői szerint 95 százalékos hatékonyságú Szputnyik V vakcinakúra két oltásból áll, amelyeknek beadása között 21 napnak kell eltelnie. A vakcinációról a páciensek igazolást kapnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán arra utasította Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettest, hogy készítse elő a koronavírus elleni széles körű országos védőoltáskampány jövő heti megkezdését, elsősorban az orvosok és tanárok körében. Putyin elmondta, hogy tudomása szerint már több mint kétmillió adagnyi Szputnyik V típusú vakcina áll rendelkezésre, ami lehetőséget ad "ha nem is a tömeges, de a széles körű" vakcinációra.

Az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium pénteki közlése szerint a Szputnyik V-ből legyártott adagok mennyisége hamarosan eléri a kétmilliót, ami lehetővé teszi az orosz lakosság tömeges beoltását. A tárca rámutatott, hogy a gyártás folyamatosan bővül, és egyre több vakcina kerül polgári forgalomba.

Anna Popova orosz tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője csütörtök este a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy orosz szakemberek legkevesebb tíz Covid-19 elleni vakcinát fejlesztenek, a tömeges tesztelés szakaszában lévő Szputnyik V és EpiVacCorona oltóanyagon felül. Mihail Murasko egészségügyi miniszter szerdán azt mondta, hogy a rizikócsoportok tagjai közül addig 100 ezer embert oltottak be. A Szputnyik V tesztelésének harmadik szakasza 40 ezer önkéntes bevonásával folyik. Anasztaszija Rakova polgármester-helyettes egyébként pénteken azt mondta, hogy a Moszkvában Covid-19 ellen beoltottak közül mindössze 1,5 százaléka kapta el a fertőzést. Közölte, hogy a fővárosban eddig több mint 20 ezren kapták meg a vakcina mindkét dózisát és közülük 273-an betegedtek meg.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 27 403-mal 2 402 949-re emelkedett a pénteken közölt hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 19,7 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 472 021, a halálos áldozatoké 569-cel 42 176-ra, a felépülteké pedig 28 901-gyel 1 888 752-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 78,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 533 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 524 489 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Tatyja Golikova pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az új koronavírus terjedésének üteme lelassult. November 1-je óta a 85 oroszországi régió 50-ről 61-re nőtt azoknak a száma, ahol lelassult a fertőzés vagy valamilyen szintű stabilizáció tapasztalható. Azoknak a térségeknek a száma, ahol a növekedés folytatódik, 33-ról 23-ra csökkent. Golikova arról tájékoztatott, hogy négy régióban - Szentpéterváron, Szmolenszk és Orjol megyében, valamint Szevasztopolban - a koronavírusos páciensek kezelésére alkalmas ágyállomány több mint 90 százaléka foglalt. Országos szinten ez az arány a csütörtök reggeli összesítés szerint 75,9 százalék volt.

Bécsben és Ausztria két nyugati tartományában megkezdődött a tömeges tesztelés

Bécsben és Ausztria két nyugati tartományában, Tirolban és Vorarlbergben megkezdődtek pénteken a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelések. Tirolban és Vorarlbergben vasárnapig, a fővárosban december 13-áig folyik a lakosság tömeges szűrése. A tesztállomások reggel 8 és este 6 óra között fogadják az embereket, akik előzetes regisztráció után vehetnek részt a tesztelésen. Salzburghoz tartozó Annaberg-Lungötz településen, ahol az országban elsőként, december 2-án megkezdődött a nagy számú tesztelés, már le is zárult a lakosság tömeges szűrése. Hatvankét százalékos részvétel mellett, 1148 embernél mindössze két pozitív esetet találtak.

Ausztriában a koronavírus-járvány kezdete óta elvégzett tesztek száma meghaladta a 3,2 milliót. A mostani tömeges szűrés megkezdésével napi 30-40 ezerrel kívánják emelni a tesztelési kapacitást tesztállomásonként. Ez csak Bécsben, ahol három helyszínen folyik a szűrés, 150 ezer elvégzett tesztet jelent majd naponta. A cél, hogy felderítsék a tünetmentes fertőződéseket, és ezáltal megszakítsák a fertőzési láncolatokat a 8,9 millió lakosú országban. A kezdeti informatikai zavaroktól és a délelőtti tumultustól eltekintve mindenütt rendben zajlottak a szűrővizsgálatok. A délutáni adatok szerint a fővárosban eddig 13 ezren keresték fel a tesztállomásokat, közülük 58 embernek lett pozitív a gyorstesztje, ezért őket PCR-teszt elvégzésére is kötelezték.

Tirolban már a délután folyamán jelentős tömegek részvételéről érkezett hír. Günter Platter tiroli tartományfőnök is alávetette magát - az egyébként önkéntes - szűrésnek, és dicsérő szavakkal illette mindazokat, akik tevékeny részt vállalnak a lebonyolításban. Egyúttal minél nagyobb lakossági részvételre buzdított. Hasonlóképpen tett Markus Wallner vorarlbergi tartományfőnök is, aki örömét fejezte ki, hogy a lakosság 25 százaléka már pénteken jelentkezett szűrésre, és bízik a további részvételben. A tartományfőnök méltatta a lebonyolítás zavartalan menetét, és elmondta, hogy náluk még a máshol előforduló informatikai problémák sem jelentkeztek. "Átlagosan 24 percig tart, míg a tesztelt személy értesül az eredményről" - tette hozzá Wallner.

Sebastian Kurz kancellár novemberben jelentette be a tömeges tesztelést, amelyhez az elkövetkező napokban további tartományok is csatlakoznak. Szakértők egy része nem értett egyet az erről szóló tervekkel, mert szerintük negatív eredmény esetén az emberek arra a téves következtetésre juthatnak, hogy karácsonykor ugyanúgy ünnepelhetnek, mint a korábbi években. Emellett aggódnak a gyorstesztek megbízhatósága miatt is, és inkább a nagy kockázatú csoportok tesztelésére helyeznék a hangsúlyt.

Ingyenes és önkéntes lesz az oltás Németországban

Ingyenes és önkéntes lesz az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás Németországban, és az első oltásokat a hónap végén vagy január elején adhatják be a szövetségi kormány pénteki tájékoztatása szerint. Az ingyenes védőoltásra kivétel nélkül mindenki jogosult, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e egészségbiztosítással - mondta a berlini kormányszóvivői tájékoztatón Oliver Ewald, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

A kormány hamarosan elindít egy "nagyon széles körű" felvilágosító kampányt, amellyel a SARS-CoV-2 elleni védőoltások körüli kérdéseket mind megválaszolja - tette hozzá a kormány tájékoztatási hivatalának vezetője, Steffen Seibert kormányszóvivő. Kiemelte, hogy az oltás nem lesz kötelező. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a felvilágosítás erejében bíznak, és nem tervezik, hogy fizetséget kilátásba helyezve igyekezzenek az oltás beadására ösztönözni az embereket.

A járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányok a helyi önkormányzatokkal és a szövetségi kormánnyal együttműködve több mint egy hónapja dolgoznak úgynevezett oltási centrumok felépítésén. Ezekben a többnyire sportcsarnokokban, labdarúgó stadionokban, konferenciák, vásárok és kiállítások rendezésére használt csarnokokban kialakított központokban naponta több ezer embert lehet majd beoltani. A központok hálózata december közepére épül ki. Az átoltottsági arány alakulását egy online platformon lehet majd követni, korcsoportok szerinti és regionális bontásban is.

Jens Spahn egészségügyi miniszter egy pénteki berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű oltóanyagából különböző fennakadások miatt a korábban tervezettnél kevesebb adagot gyárt idén a két vállalat. Ez minden vásárlót érint, Nagy-Britanniát, az Egyesült Államokat és az EU-t is, így az első hetekben a vártál kevesebb oltóanyag érkezik majd. Ez azonban nem változtat azon, hogy amint megszerzik a gyártók az EU-s forgalmazási engedélyt, rögtön elkezdődik a védőoltások beadása. Ez heteken belül, a hónap vége és a január eleje körüli napokban várható - mondta a miniszter.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 23 449 ember szervezetében mutatták ki a vírust. Ez nagyjából háromszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 22 806-hoz képest. A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 432 halálesetet regisztráltak egy nap alatt. Az új esetekkel együtt 1 130 237 fertőződést mutattak ki vírusteszttel, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 18 034-re emelkedett Németországban.

A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) pénteki összesítése szerint meghaladta a négyezret, az egy nappal korábbi 3980-ról - 31 esettel - 4011-re emelkedett. Gépi lélegeztetésre 60 százalék - 2388 beteg - szorul. A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 434 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 5033 ágy szabad.

Törökországban tovább gyorsult a járvány terjedése, már 33 ezerhez közelít a napi esetszám

Törökországban az elmúlt huszonnégy órában 32 736 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust - közölte péntek este a török egészségügyi minisztérium. A tárca mintegy négy hónap szünet után múlt szerdán ismertette először az igazolt fertőzöttek napi számát. A mutató azóta 28 351-től ugyan lassan és lépcsőzetesen, de emelkedett, csütörtökön 32 381 volt már a fertőzöttek száma.

A török egészségügyi minisztérium július 29-től a jelentéseiben a napi esetszám helyett a napi betegszám megfogalmazást használta. A kifejezés alatt a tüneteket mutató regisztrált fertőzöttek napi számát értették. Ennek következtében az országban eddig regisztrált összes koronavírusos eset pontos száma nem ismert. A pénteki napi érték az ismert adatok tekintetében rekord.

Pénteken a kis-ázsiai országban 193 ember vesztette életét a fertőzés szövődményeiben, így a halálos áldozatok száma 14 509-re emelkedett. A szerdai adat ugyancsak 193, a csütörtöki pedig 187 volt. Ezzel párhuzamosan a súlyos betegként nyilvántartottak száma is tovább nőtt, 5611-ről 5703-ra. A gyógyultak száma 4811-gyel 423 142-re emelkedett.

Az  83 milliós országban mostanáig több mint 19,3 millió vírustesztet végeztek el.

Törökországban kedd este új járványügyi szabályok léptek életbe. Immár az egész hétvégén, valamint a hétköznap éjszakákon is kijárási korlátozás van érvényben. A rendelkezés a termelési és az ellátási láncokat, illetve egyebek mellett az egészségügyi szektort továbbra sem befolyásolja. A kis-ázsiai országban a járvány tavaszi hulláma során sok más szigorú intézkedés mellett a tartományok közötti utazást is korlátozva volt, és a bevásárlóközpontoknak is be kellett zárniuk. A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező az országban.

Ankara a közelmúltban 50 millió dózis védőoltás beszerzéséről írt alá megállapodást a kínai Sinovac BioTech céggel.  Ugyanakkor Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Isztambulban újságíróknak azt nyilatkozta, hogy Oroszországgal is tárgyalásokat folytatnak vakcina-ügyben. Kiemelte egyúttal: semmilyen gondja nincs azzal, hogy beoltassa magát. Különösen az új koronavírust illetően ezt az állampolgáraik előtti példamutatás miatt kell megtenniük - tette hozzá.

A CoronaVac nevű készítmény első adagja december 11. után érkezik Törökországba. Ezt követően a török Népegészségügyi Főigazgatóság, valamint a Török Gyógyszerészeti és Orvosi Eszközök Intézete (TITCK) elvégzi a szállítmány ellenőrzését, majd első körben az egészségügyi dolgozókon, továbbá a 65 évnél idősebbeken kezdik el alkalmazni az oltóanyagot.

Legolvasottabb cikkeink