• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.12.16 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Ausztriában befejeződtek tömeges tesztelések, tízből egy spanyol már átesett a vírusfertőzésen.

Olasz szakértő a világháborús emberveszteséghez hasonlítja a járvány pusztítását

A második világháború emberveszteségénél is súlyosabbnak nevezte a koronavírus-járványban február vége óta Olaszországban elhunyt majdnem 66 ezer beteget Walter Ricciardi orvosprofesszor, az egészségügyi tárca tanácsadója, aki azonnali és országos zárást sürgetett. Walter Ricciardi egy kedd esti televíziós interjúban azt mondta, az olaszok még mindig nem tudatosították, hogy "háborúban vagyunk, és a halottak száma meghaladja az 1944-ben elesettekét".

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) volt szakértője különbségnek nevezte, hogy a háborúban mindenki szembesült az utcákon heverő halottakkal. "Most a halottakat csak az orvosok látják" - hangoztatta. Az erős kijelentéseiről ismert orvos elmondta, kollégái között sokan nem bírják tovább, és a felmondást mérlegelik. "Az ápolók pelenkában dolgoznak, nehogy a mellékhelyiségre menéssel perceket veszítsenek a betegek ápolásából, nem akarják magukra hagyni őket" - hangoztatta Ricciardi. A professzor megoldásként az ország azonnali lezárását sürgette a közlekedés, kereskedelem, vendéglátás teljes leállításával, ahogyan a járvány tavaszi időszakában történt.

Az utoljára kedd este közölt adatok szerint egy nap alatt 846 beteg halt meg Olaszországban a korábbi 491 után, így a halottak száma elérte a 65 857-t.

Ricciardi beszélt arról is, hogy nyolc EU-tagország egyszerre kívánja elindítani az oltási kampányt. Véleménye szerint ez már karácsony előtt megkezdődhet: "ahogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyt ad rá, két napon belül megkezdődhet a vakcinázás" - jelentette ki.

A kormány a következő napokban készül szigorítani az ünnepek előtti korlátozásokat. Jelenleg az ország nagy része sárga színű, vagyis alacsony mértékben járványveszélyes övezetnek számít. A tartományok és városok közötti mozgást csak december 24-25-én és január 6-án tervezték leállítani, de sajtóértesülések szerint az egészségügyi hatóságok vörös zóna kihirdetését sürgetik az egész országra vonatkozóan, a korlátozások maximális szigorításával.

Az adatokból következtetve a járványgörbe csak így süllyedhet le, mivel a sárga térségekben - nappali kijárási tilalom nélkül, nyitott üzletekkel és működő vendéglátással - az utóbbi hetekben alig csökkent a fertőzés terjedésének üteme Olaszországban. A korlátozások már advent utolsó hétvégéjén életbe léphetnek, miután a legutóbbi szombat-vasárnap tömegek lepték el a bevásárlóutcákat.

A teszteléseken kiszűrt új betegek aránya országosan tíz százalék alá csökkent a november eleji majdnem húsz százalékhoz képest, de az északkeleti Veneto tartományban továbbra is 18 százalékos ez az arány, és egy nap alatt 165-en haltak meg. Luca Zaia kormányzó kijelentette, hogy a régió kórházai működésképességük határán vannak. "Úgy látszik, az emberek nem félnek a haláltól" - jelentette ki Zaia.

A Gázai övezetben már nem jut kórházi ágy minden koronavírusos betegnek

A Gázai övezetben már nem jut kórházi ágy a koronavírus okozta súlyos betegséggel küzdő emberek közül mindenkinek, annyira megnövekedett az utóbbi napokban az új fertőzések és a súlyos esetek száma - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál szerdán.

Gázában a kritikus koronavírusos betegek száma jelenleg 226, és ez meghaladja az ellátásukra rendelkezésre álló ágyak számát. A Hamász iszlamista terrorszervezet által irányított gázai egészségügyi minisztérium szerint a koronavírusos betegeket a többi, nem koronavírusos beteg mellett helyezik el a kórházi osztályokon, miután a Covid-19 betegek számára kijelölt osztályok megteltek.

A palesztin területeken, a mintegy négy és félmilliós Ciszjordániában és a Gázai övezetben 2307 új koronavírusos esetet azonosítottak az elmúlt 24 órában a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumának bejelentése szerint. A mintegy kétmillió lakosú

Gázai övezetben 709 új koronavírus-esetet diagnosztizáltak, és ott a pozitív tesztek aránya körülbelül 37 százalékos volt. A koronavírussal kapcsolatos halálesetek száma új csúcsot ért el, az elmúlt 24 órában tízen, a járvány kezdete óta 220-an vesztették életüket a betegségben Gázában.

A Ciszjordániában élő palesztinok között a minisztérium szerint 1598 új fertőzést regisztráltak, ott az elvégzett tesztek mintegy 22 százaléka volt pozitív. Ez az arány is a járvány széles körű elterjedtségét jelzi, noha csekélyebb, mint a gázai.

Teljes körű zárlatot vezettek be négy ciszjordániai palesztin kormányzóságban, Nabluszban, Túl-Karmben, Hebronban és Betlehemben. Emellett Ciszjordánia fennmaradó részein éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.

Nem enyhül a járvány Horvátországban és Szlovéniában

Nem csökken az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, Horvátországban ráadásul minden eddiginél több beteg hunyt el az elmúlt egy napon - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből. Szlovéniában legkésőbb csütörtökig, Horvátországban a hét végéig döntenek az újabb korlátozások bevezetéséről az ünnepek időszakára.

A szlovén kormány szerdán este ülésezik, és várhatóan meghosszabbítja a november 16-án kihirdetett járványhelyzetet, amely csütörtökön jár le. Újabb szigorításokat is terveznek december 24-től január 4-ig. Az eddigi információk szerint a létszükségleti cikkeket forgalmazó üzletek kivételével minden nyilvános intézményt bezárnak. Tomaz Gantar egészségügyi miniszter arra kérte a munkáltatókat, hogy erre az időszakra küldjenek minden dolgozót kollektív szabadságra. A kabinet által közzétett adatok szerint kedden 2107-tel 100 389-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 39 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2190-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1251-en vannak kórházban, 211-en intenzív osztályon. A pozitív tesztek aránya 32 százalék.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 3327 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 183 045-öt. Az elmúlt napon rekordszámú, 92 beteg halt bele a fertőzés következményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma így 2870-re emelkedett. Kórházban 2907 beteget ápolnak, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen. A pozitív tesztek aránya 29,21 százalék. Meg nem erősített hírek szerint az ünnepekre a tavaszihoz hasonló lakhelyelhagyási tilalmat vezethetnek be az országban. Nem lehet majd elhagyni azt a megyét vagy várost, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik valaki.

Csehországban ismét felgyorsult a járvány terjedése

Ismét felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése Csehországban. Az egészségügyi minisztérium honlapján szerda reggel közölt adatokból kitűnik, hogy kedden 7889 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami 2700-zal több, mint hétfőn, és 2000-rel több, mint egy hete. A kedden elvégzett mintegy 30 ezer tesztnek 27 százaléka mutatott ki pozitív eredményt, amely az utóbbi hetek legmagasabb aránya.

A kórházakban 4632 beteget ápolnak, közülük 585 állapota súlyos. Ezek a számok december eleje óta lényegesen nem változtak. November elején a kórházban kezeltek száma meghaladta a nyolcezret is. A járványban eddig 9882-en haltak meg. Az elhalálozások napi száma az utóbbi két hétben száz alá csökkent. Kedden 54 halálozást regisztráltak. Novemberben az elhalálozások napi száma meghaladta a 200-at is. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 67 480.

A járványhelyzetet jelző százpontos hivatalos index szerdán 71 pontra nőtt, amely a negyedik kockázati sávnak felel meg. Az index emelkedését elsősorban a pozitív eredményt hozó tesztek arányának növekedése, valamint a járvány terjedési mutatójának 1,1-ről 1,16-ra való emelkedése eredményezte.

Csehország két hete lazított az óvintézkedéseken, és tért át a harmadik sávnak megfelelő helyzetre, ami az üzletek, vendéglők és szolgáltatások megnyitását jelentette. Tekintetbe véve a járványhelyzet újbóli mérsékelt romlását, hétfőn egy újabb kormánydöntés született, miszerint Csehország pénteken visszatér a szigorúbb, negyedik kockázati sávba. A vendéglők újra bezárnak, de az üzletek és a szolgáltatások bizonyos feltételek mellett kinyithatnak és működhetnek. Az éjjeli kijárási tilalom azonban megint érvényben lesz.

Andrej Babis miniszterelnök bejelentette: a kormány a jövő hétfőn foglalkozik azzal, milyen óvintézkedések lesznek érvényben karácsonykor. Jelezte, hogy a kabinet újra felkéri a képviselőházat, engedélyezze egy hónappal meghosszabbítani a december 23-án lejáró szükségállapotot. A parlamenti pártok véleménye nagyon eltér egymástól, ezért nehéz megjósolni, mi lesz a döntés.

Egy hét alatt csaknem 140 ezren kapták meg az oltást az Egyesült Királyságban

Egy hét alatt csaknem 140 ezren kapták meg az új típusú koronavírus elleni oltást az Egyesült Királyságban - közölte szerdán a brit oltási program irányításáért felelős államtitkár. Nadhim Zahawi a Twitteren közzétett összesítésében "igazán jó indulásnak" nevezte a múlt kedden kezdődött oltási kampány első hetét. Közölte: Angliában eddig 108 ezer, Walesben 7897, Észak-Írországban négyezer, Skóciában 18 ezer embernek adták be a vakcinát, vagyis egy hét alatt 137 897-en részesültek koronavírus-oltásban.

Az Egyesült Királyságban a Pfizer és a BioNTech vállalatok közösen kidolgozott vakcinájával kezdődött az oltási program. A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) két hete jelentette be, hogy engedélyezte a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását. Az Egyesült Királyság a világon elsőként adott hatósági jóváhagyást egy koronavírus-vakcina tömeges, nem próbajellegű alkalmazására. Ebből az oltóanyagból az első menetben 800 ezer adag áll rendelkezésre, de a brit kormány eddig 40 millió dózist rendelt belőle. Matt Hancock egészségügyi miniszter minapi alsóházi ismertetésében közölte, hogy a tervek szerint december végéig több millióan megkapják az oltást az Egyesült Királyságban.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagának engedélyezési eljárását is megkezdte. Ebből a vakcinából a brit kormány 100 millió adagot rendelt. Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes a BBC televíziónak a minap elmondta: reméli, hogy a brit gyógyszerfelügyelet még karácsony előtt engedélyezi ennek az oltóanyagnak a forgalmazását is. Hozzátette: ha a lakosság különösen veszélyeztetett csoportjai nagyon nagy számban megkapják a koronavírus-oltást, a Covid-19 betegség okozta halálozások és a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-betegek száma akár 99 százalékkal is csökkenthető.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - eddig 64 791 halálos áldozata van a nagy-britanniai koronavírus-járványnak.

A brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) elsőbbségi listát állított össze arról, hogy az egyes lakossági csoportok milyen sorrendben juthatnak hozzá a vakcinához. A 25 oldalas útmutatás szerint a lista élén az idősotthonok lakói és gondozóik, valamint a 80 éven felüliek, az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók állnak, majd időrendi sorrendben a 75, a 70, a 65, a 60, az 55, végül az 50 éven felüliek következnek. A 65 éven felüliekkel egy csoportba tartoznak azok a 16-64 év közöttiek, akiknek olyan krónikus alapbetegségük van, amely növeli a súlyos szövődmények, illetve a halálozás kockázatát koronavírus-fertőzés esetén.

Ukrajnában ismét tízezer fölé emelkedett a napi új fertőzöttek száma

Ukrajnában ismét tovább nőtt, és szerdára meghaladta a 10 és fél ezret az egy nap alatt feljegyzett új fertőzöttek száma, emellett rekord magas számú, több mint háromezer beteg került kórházba. A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 10 622 esettel 919 704-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 264 áldozattal 15 744-re. Eddig 535 417-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 12 és fél ezren, az aktív betegek száma ismét csökkent, több mint kétezerrel 368 543-ra.

A legtöbb új beteget, 1858-at ismét a fővárosból jelentették, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma Kijevben már meghaladta a 95 ezret, az elhunytaké pedig 21-gyel 1631-re emelkedett. Előző nap az országban minden eddiginél több, 3242 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

Az ukrán egészségügyi minisztérium alá tartozó közegészségügyi központ szerdán közzétett jelentése szerint december közepéig az országban 2161-en fertőződtek meg másodszorra is koronavírussal, 12 százalékuk, 250-en egészségügyi alkalmazottak. A szakértők szerint zömében azok kapták el újra a vírust, akiknél a betegség enyhébb lefolyású vagy tünetmentes volt, így nem keletkezett elegendő antitest a szervezetükben, ami védelmet nyújtott volna. Megjegyezték, hogy a koronavírus mutálódik is, de lassan, Ukrajnában pedig nem végeztek olyan kutatást, amely kimutatta volna, hogy az első és a második fertőzést megváltozott vírus okozta-e.

Közben szerdán folytatták a tüntetést a kijevi Majdanon, azaz a Függetlenség terén a kis- és középvállalkozók, akik tiltakoznak a január 8-24. között tervezett karanténszigorítások bevezetése ellen. Követelik, hogy a kormány egyáltalán ne korlátozza üzleti tevékenységüket. Az említett időszakban azonban a kabinet korábbi bejelentése szerint egyebek mellett a vendéglátóhelyek csak elvitelre dolgozhatnak majd, és csak az élelmiszereket, gyógyszereket illat- és háztartási szereket, illetve állateledeleket árusító üzletek tarthatnak nyitva. Előző nap a tüntetők és a rendőrök között dulakodás tört ki. Szerda délelőtt a helyzet nyugodt volt, helyszíni jelentések szerint kétszáznyi demonstráló volt a téren, néhányan közülük az éjszakát is ott töltötték.

Új csúcsra emelkedett a járvány halálos áldozatainak napi száma Németországban

Ismét rekordot döntött és megközelítette az ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma Németországban, ahol szerdán a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó korlátozásokat vezettek be a vírus rohamosan gyorsuló terjedése miatt.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 952 halálesetet jelentettek az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben. Ez csaknem hatvanszázalékos növekedés az előző rekordhoz, a december 11-én regisztrált 598-hoz képest. A soha nem tapasztalt mértékű emelkedés magyarázata az lehet, hogy a legsúlyosabb helyzetben lévő tartományból, Szászországból technikai fennakadás miatt előző nap nem továbbítottak adatokat az RKI-nek, így a szerdai kimutatásba egyszerre két nap adatait vették fel.

A szászországi állapotokat jellemzi, hogy egy kisváros, a német, lengyel és cseh határ találkozásánál fekvő Zittau kórházának orvosigazgatója szerdán megerősített egy sajtóértesülést, miszerint az intenzív osztály túlterheltsége miatt az utóbbi napokban több esetben dönteni kellett arról, hogy több rászoruló közül melyik beteg kapjon mesterséges lélegeztetést. A lélegeztetőgép nélkül maradt betegeket igyekeznek elhelyezni más kórházban, ami nem könnyű, mert a térség a járvány "epicentruma" - mondta az igazgató, Mathias Mengel. A zittaui az első dokumentált németországi eset, amikor nem jutott megfelelő intenzív ellátás minden rászorulónak.

Ugyanakkor a 16 tartományt együttvéve nincs kezelhetetlen terhelés alatt a rendszer. Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) legutóbbi, keddi összesítése országszerte 27 153 intenzív ágyat üzemeltetnek, ezek közül 4682 szabad. A  Covid-19 miatt 4735 betegek ápolnak, gépi lélegeztetésre 57 százalékuk - 2679 beteg - szorul. Az RKI statisztikája szerint eddig 23 427 halálos áldozatot szedett a koronavírus-járvány. Az utóbbi 24 órában 27 728 új fertőződést regisztráltak. Ez rendkívüli, bő harmincszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 20 815-höz képest. A kiugró mértékű növekedés magyarázata ugyancsak a szászországi adatközlési fennakadás lehet. Az új esetekkel együtt 1 379 238 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban.

A járvány nyár végén kibontakozott második hullámának feltartóztatására november elején az alapvető fertőzésvédelmi intézkedéseken messze túlmutató korlátozásokat vezettek be, például csaknem teljesen leállították az idegenforgalmat és a vendéglátást, és felfüggesztették a látogatókat fogadó kulturális intézmények, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások működését.

A napi új esetek számának robbanásszerű, exponenciális növekedése november közepére megállt, de a várt trendforduló elmaradt, és decemberben újrakezdődött a vírus gyorsuló ütemű terjedése. Járványügyi szakemberek ezt azzal magyarázzák, hogy a fertőzésveszéllyel járó kapcsolatok, érintkezések száma csak 40 százalékkal süllyedt, pedig a hullám megállításához legalább 60 százalékos csökkenés szükséges.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői a járványhelyzet gyors romlása miatt a tavaszi első hullám óta a legszigorúbb intézkedéseket határozták el. Szerdától legalább január 10-ig csak a mindennapi élethez elengedhetetlen cikkeket árusító boltok tarthatnak nyitva, ugyancsak a létfenntartáshoz szükséges minimumra korlátozták a szolgáltatásokat, az iskolákban, óvodákban ügyeleti rendszert vezettek be, és felkérték a munkaadókat, hogy a lehető legszélesebb körben tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést.

Továbbra is legfeljebb két háztartás tagjai találkozhatnak, a 14 éven aluli gyermekeket nem számítva maximum öt ember. Ezt a korlátozást karácsonykor - december 24-től 26-ig - lazítják, ünnepelni minden háztartásba meghívhatnak legfeljebb négy embert, de csak közeli hozzátartozókat. Szilveszterre és újév napjára gyülekezési tilalmat vezetnek be az egész országban. A tűzijátékok értékesítését betiltják. A közterületi alkoholfogyasztást már szerdától megtiltották.

Macron szerint az uniós tagállamokban egyszerre fog kezdődni az oltási kampány

A koronavírus elleni oltási kampány ugyanazon a napon fog megkezdődni valamennyi uniós tagállamban - közölte kedden a francia elnök környezete. Emmanuel Macron az elképzelésről kedden egy munkaebéden tájékoztatta a francia nemzetgyűlés frakcióvezetőit. Azt mondta, hogy "minden európai ország az év végén ugyanazon a napon kezdi meg az oltási kampányt" - jelezte a francia sajtónak Damien Abad, az ellenzéki jobbközép Köztársaságiak frakcióvezetője, amit Valérie Rabault szocialista frakcióvezető is megerősített. A dátum ugyanakkor egyelőre nem ismeretes.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden közölte, hogy december 21-én rendkívüli tanácskozáson fog dönteni a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának engedélyezéséről. A döntés időpontját az eredetileg tervezetthez képest több mint egy héttel előre hozta az amszterdami székhelyű uniós ügynökség. A franciaországi oltási kampányról szerdán tartanak vitát a nemzetgyűlésben, csütörtökön pedig a nemzetgyűlésben.

A francia kormány egyébként önkéntes karantént javasol mindenkinek egy héttel az év végi ünnepek előtt annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány a családi és baráti összejöveteleken ne kaphasson új erőre. Jean Castex kormányfő ezt aznap tanácsolta a franciáknak, amikor véget ért az október 30-án kihirdetett általános karantén. Kedden megszűnt az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalom, a franciák ismét igazolás nélkül szabadon mozoghatnak az egész országban, de este 8 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom lépett életbe.

Az üzletek már október 28-án kinyithattak, a lazítás viszont egyelőre nem vonatkozik a kulturális intézményekre és a vendéglátásra. Az előbbiek még legalább három hétig, az elvitelt és kiszállítást nem vállaló éttermek pedig január 20-ig még zárva maradnak.

A járvány harmadik hullámának megelőzésére a miniszterelnök azt tanácsolta kedden a szülőknek, hogy a gyerekeket csütörtökön és pénteken ne küldjék iskolába a másnap kezdődő téli szünet előtt, és ezzel is korlátozzák a fertőzés kockázatát. "Amennyiben megoldható, főleg ha veszélyeztetett emberekkel töltjük a karácsonyt, a gyerekek nem menjenek iskolába csütörtökön és pénteken!" - mondta Jean Castex az Europe1 kereskedelmi rádióban. A kormányfő önkéntes karantént tanácsol mindenkinek egy héttel az év végi családi és baráti összejövetelek előtt.

A lazítások ellenére a miniszterelnök nem mutatkozott optimistának, és jelezte, nem tudja szavatolni, hogy a vendéglátóhelyek ténylegesen megnyithatnak január 20-án. "Ez attól függ, hogyan töltjük az ünnepeket, amelyek alatt a vírus terjedése felgyorsulhat, ha nem viselkedünk mindannyian felelősen" - tette hozzá a kormányfő. A kormány mellett működő tudományos tanács szerint a teljes lezárás hat hete alatt a járvány elsősorban a családi étkezések során terjedt. 

A kulturális élet szereplői kedden országszerte tüntetéseket szerveztek, amiért az előzetes tervekkel ellentétben kedden nem nyithattak meg a színházak, a mozik és a múzeumok. Elsősorban a szerintük a kulturális eseményekkel szembeni "kettős mérce" ellen tiltakoztak, miután november 28. óta minden üzlet, így a bevásárlóközpontok is kinyithattak.

A színházakban először tavasszal álltak le az előadások, majd ősz elején szigorú óvintézkedések mellett (kötelező szájmaszk, a nézőtér 60 százalékos kihasználtsága) mellett csaknem két hónapra megkezdődött az évad, amelynek az október 30-án kihirdetett általános karantén vetett véget. Az elégedetlenség lecsillapítására Jean Castex bejelentette, hogy további 35 millió euró támogatást biztosít a kormány a kulturális élet munka nélkül maradt dolgozóinak, és megvizsgálja, hogy lehetséges-e nyitás január 7. előtt. A vendéglátásban dolgozók hétfőn tüntettek kiegészítő támogatásokat követelve.     

A járványügyi mutatók napok óta stagnálnak. Az általános karantén feloldáshoz a kormány szerint eredetileg ötezerre kellett volna csökkennie a napi esetszámnak, és 2500-3000 közé a súlyos betegek számának. Ez utóbbi célt sikerült elérni, a jelenleg kórházban ápolt 25 ezer fertőzött közül 2881-en vannak intenzív osztályon. A november közepi tetőzéskor 33 ezer kórházi ápolt közül 4900-an voltan intenzív osztályon.

A napi esetszám 60 ezren tetőzött október végén, és november végére fokozatosan 10 és 11 ezer közé csökkent. A múlt héten azonban megállt a csökkenés, és a napi átlag azóta is 10 ezer felett van, miközben a nyár folyamán napi ötezer volt az átlag. Az elmúlt 24 órában 11 532 új esetet tártak fel, az elhunytak száma pedig 314-gyel 59 072-re emelkedett.

Tízből egy spanyol már átesett a vírusfertőzésen

Tízből egy spanyol már átesett a koronavírus-fertőzésen - derült ki abból az országos reprezentatív vizsgálatból, amelynek előzetes eredményét kedden ismertették Madridban. A felmérés szerint a lakosság 9,9 százaléka, mintegy 4,7 millióan kapták el már a vírust, egyik fele az első, másik fele a második hullámban - részletezte az eredményeket Raquel Yotti, a kutatást irányító III. Károly egészségügyi kutatóintézet igazgatója. A szakember emlékeztetett: a spanyol egészségügyi minisztériummal és a statisztikai hivatallal (INE) közösen már negyedik alkalommal tesztelték a lakosság átfertőzöttségét. A legutóbbi, nyáron közölt eredmény még 5,2 százalékos eredményt mutatott.

Marina Pollán, a spanyol epidemiológiai központ vezetője elmondta: a leginkább érintett spanyol területek Madrid, Kasztília-La Mancha, Kasztília és León tartományokban találhatók, ahol egy-egy megyében 18 százalékot meghaladó átfertőzöttséget találtak. A legalacsonyabb, 5 százalék alatti eredményeket a Kanári-szigetek, Galicia, Valencia és Andalúzia több megyéjében igazolták a kutatás során használt szerológiai gyorstesztek.

A november második felében végzett felmérésben a felkért 95 ezer emberből több mint 51 ezren vettek részt. Négyezer ember kivételével ugyanazok, aki a korábbi három szakaszban is közreműködtek. A szakemberek jövő januárban és áprilisban is megismételik az átfertőzöttség-kutatást.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a járvány kitörése óta több mint 1,75 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a dél-európai országban.

Ausztriában befejeződtek tömeges tesztelések

Ausztria-szerte befejeződtek a koronavírus-fertőzés terjedésének visszaszorítása érdekében zajló tömeges tesztelések kedden. A vártnál jóval kisebb volt a részvétel. Az osztrák kormány 60 százalékos részvételt remélt, ehhez képest csak kétmillióan mentek el a tömeges szűrésre a csaknem kilencmillió lakosú országban. Ez alig haladja meg országosan a 20 százalékot. Tartományonként persze változó mértékben, így legtöbben, mintegy 38 százaléka a lakosságnak Alsó-Ausztriában ment el, legkevesebben pedig éppen Bécsben, 13,5 százalék. Peter Hacker bécsi egészségügyi tanácsos szerint az alacsony fővárosi részvételt az is indokolhatja, hogy Bécs városa régóta saját szervezésben is folytat már teszteléseket.

A megjelent kétmillió ember között 4200 fertőzöttet találtak. Akinek az első antigén gyorstesztje pozitív lett, annál PCR-teszttel erősítették meg a pozitivitást. Természetesen - tartományoként ugyan változó mértékben - akadtak álpozítív eredmények is, ezért volt szükség minden, a gyorsteszt által pozitívnak mutatott esetben PCR-teszt elvégzésére is. Ami a fertőzöttségi szintet illeti, a tartományokban nagyjából hasonló eredmények születtek: 0,14 és 0,53 százalék közötti pozitív esetet találtak.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter az alacsony részvétel ellenére is remek kezdésnek ítélte a tesztelés első körét. Hangsúlyozta, hogy a kiszűrt 4200 fertőzött mindegyike tünetmentes volt, tehát őket így még az előtt be tudták, hogy megfertőztek másokat. "Végül is ez volt a tesztelés célja" - tette hozzá.

Több tartomány, például Tirol és Felső-Ausztria is bejelentette, hogy a karácsony előtti, illetve utáni héten is folytatni kívánja a tesztelést, ezzel szeretnék a nyugodt, biztonságosabb rokonlátogatásokat elősegíteni. A főváros nyújtotta ingyenes szűrési lehetőség is nyitva marad mindenki számára.

Eközben az osztrák oktatási minisztérium kedden bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghosszabbítják az iskolai téli szünetet, mert a tanítás újrakezdése előtt tesztelni szeretnék a pedagógusokat és a diákokat is. Ausztriában rendszerint január 6-ig, vízkeresztig tart a téli szünet, az oktatás 7-én kezdődne, de a tesztelés miatt ezúttal csak január 11-én térnek vissza a gyerekek és a tanárok az iskolába. A tesztelés önkéntes lesz, de a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak "nyomatékosan ajánlják" - írta a Der Standard című napilap, hozzátéve, az még nem dőlt el, hogy a tanárok esetében kötelezővé teszik-e.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2628 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 326 548 esetet regisztráltak. A koronavírus-betegséggel kórházban ápoltak száma 3524, az intenzív kezelésre szorulók 573-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 118-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 4648-ra emelkedett.

Luxemburg meghosszabbította a kijárási tilalommal járó rendkívüli intézkedéseket

A luxemburgi parlament az új esetszámok növekedésével indokolva keddi ülésén meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezését célzó, kijárási tilalommal, valamint a bárok, éttermek, mozik és fitneszközpontok további zárva tartásával járó rendkívüli intézkedések érvényességét. Belgiumban továbbra is enyhe emelkedést mutat az új fertőzések napi átlagos száma.

A luxemburgi média keddi tájékoztatása szerint a frissített szabályozás fenntartja az egész országra vonatkozó, éjjel 11 óra és reggel 6 óra közötti kijárási tilalmat még a karácsonyi és az újévi időszakban is. Az új korlátozások értelmében tilos lesz élelmiszert helyben fogyasztásra árusítani, illetve megtiltják, hogy a vásárlók zárt helyiségekben, például bevásárlóközpontokban étkezzenek. Az intézkedések legalább január 15-éig maradnak érvényben - közölték.

A belga közegészségügyi intézet keddi jelentése szerint a korábbi adatokhoz képest 6 százalékos emelkedés mellet az elmúlt hét napban átlagosan 2273 új esetet jegyeztek fel az országban. A járvány megjelenése óta 609 211 esetben mutatták ki a koronavírus jelenlétét az országban.

A járvány következtében a múlt heti adatokhoz képest 17 százalékkal kevesebben, naponta átlagosan 90 embert hunyt el Belgiumban. A járvány megjelenése óta 18 054-en. Jelenleg 2888 beteget részesítenek kórházi ellátásban, közülük 614-en intenzív osztályon fekszenek. Mindkét adat enyhe csökkenést mutat - közölték.

A helyi média keddi tájékoztatása szerint a belga rendőrség keddtől fokozza a járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések betartásának ellenőrzését, köztük külön hangsúlyt helyzenek a magánjellegű összejövetelek felszámolására. A szabályszegőknek minden esetben 250 eurós (mintegy 90 ezer forint), az illegális összejövetelek szervezőinek 750 eurós (mintegy 265 ezer forint) bírságot kell fizetniük.

Beszámoltak arról is, hogy az egyik idősotthonban a Mikulás vasárnapi látogatását követően legalább 75 ember, köztük az otthon 14 dolgozójának koronavírus-tesztje pozitív eredményt mutatott. Az ország északi határa közelében található, 150 időst elszállásoló intézménybe az egyik bentlakó, a látogatási tilalmat megelőzően önkéntes ápolói feladatokat vállaló fia látogatott Mikulásnak öltözve. Az otthon vezetősége vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a tömeges fertőzés összefüggésben van-e a látogatással - közölték.

Törökországban meghaladta a 230-at a halottak napi száma

Törökországban az elmúlt huszonnégy órában rekordszámú, 235 beteg vesztette életét a SARS-CoV-2 koronavírus okozta fertőzés szövődményeiben, így a halottak napi száma először haladta meg a 230-at - közölte kedd este a török egészségügyi minisztérium.

A járvány halálos áldozatainak száma ezzel 16 881-re emelkedett. A szombati napi adat 222, a vasárnapi 218, a hétfői pedig 229 volt. A beszámoló szerint újabb 32 102 ember szervezetében azonosították a kórokozót, amellyel az igazolt fertőzöttek száma 1 millió 898 ezer 447-re nőtt a 83 millió lakosú országban. A mutató vasárnap 26 919-en, hétfőn pedig 29 617-en állt. A pénteki jelentésben az olvasható, hogy a súlyos betegként nyilvántartottak száma alig ugyan, de tovább nőtt, 5980-ról 5988-ra. A gyógyultak száma 29 247-tel, 1 millió 661 ezer 191-re emelkedett.

A kis-ázsiai országban mostanáig csaknem 21,5 millió vírustesztet végeztek el.

Törökországban a december 1-jén életbe lépett szigorítások értelmében hétköznap éjszakánként, valamint a járvány tavaszi hulláma óta először, a hétvégék teljes időtartama alatt kijárási korlátozás van érvényben. A rendelkezések a termelési és az ellátási láncokat, illetve egyebek mellett az egészségügyi szektort nem érintik. Hétköznap éjszakánként nem, de hétvégénte az emberek bevásárlás céljával tartózkodhatnak közterületen.

A jelenlegi intézkedések szerint a 65 évnél idősebbek és a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalok hétköznap kizárólag három-három órára mozdulhatnak ki otthonukból, továbbá nem használhatják a tömegközlekedési eszközöket. A temetéseket és az esküvőket csak legfeljebb 30 ember jelenlétében lehet megtartani, míg a mozik, a fürdők, az uszodák, a masszázsszalonok és a vidámparkok is felfüggesztették működésüket. Az éttermek csak elvitelre vehetnek fel rendelést. A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező.

Legolvasottabb cikkeink