• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.12.27 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Az első fertőzöttet ellátó ápolónő kapta meg az első oltást Romániában, megkezdődik a harmadik országos karantén Izraelben.

Szlovénia feloldott néhány korlátozást

Hétfőtől újra kinyithatnak a piacok, a trafikok és a fodrászok Szlovéniában - közölte vasárnap a helyi sajtó. A kormány korábbi rendelete szerint december 24-től január 4-ig ismét bezártak a nem létfontosságú cikkeket árusító üzletek, valamint a szolgáltatások. A kabinet szombati döntése szerint ugyanakkor újra kinyithatnak a piacok, a trafikok és a fodrászszalonok, január 5-ig azonban meghosszabbították a mozikra és a kulturális intézményekre vonatkozó nyitvatartási tilalmat, valamint a vallási szertartások korlátozását. Az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták változatlanul nyitva tartanak. Jelko Kacin kormányszóvivő bejelentette: a következő hétvégén - az óvodák és az iskolák újranyitása előtt - tömeges tesztelésnek vetik alá a pedagógusokat.

A kabinet által közzétett adatok szerint szombaton 614-gyel 114 798-ra nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 33 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2565-re emelkedett. A Covid-19-betegek közül 1179-en vannak kórházban, 25-en intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 618 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 204 930-at. Szombaton 58 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma 3671-re emelkedett. Kórházban 2691 beteget ápolnak, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen.

Az Európai Unió (EU) többi tagállamához hasonlóan mindkét országban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Horvátországban egy 81 éves zágrábi nő, Szlovéniában pedig egy 84 éves maribori férfi kapta meg elsőként a vakcinát, mindkettő idősotthon lakója.

Az első fertőzöttet ellátó ápolónő kapta meg elsőként az oltást Romániában

Mihaela Anghel, a Matei Bals fővárosi járványkórház 26 éves ápolónője kapta meg Romániában elsőként vasárnap a koronavírus elleni oltást, aki februárban részt vett az első igazolt romániai fertőzött kezelésében.

A BioNTech és Pfizer által kifejlesztett vakcinából pénteken érkezett meg Romániába az első tízezres szállítmány. Az oltási kampányt a járvány elleni küzdelem frontvonalának számító tíz regionális Covid-kórház alkalmazottainak körében kezdték el.

Jövő héttől kezdődően hetente 140-150 ezer adag vakcina érkezik Romániába. A tömeges immunizálás januárban kezdődő első szakaszában az egészségügyi dolgozókat, az idősotthonok és más szociális intézmények lakóit oltják be. A második ütemben a krónikus betegek, 65 év felettiek és a stratégiai intézmények alkalmazottai kapják meg a vakcinát. A teljes lakosság számára várhatóan márciustól, vagy áprilistól válik hozzáférhetővé a koronavírus elleni oltás Romániában.

Megkezdődik a harmadik országos karantén Izraelben

Megkezdődik a koronavírus-járvány miatti harmadik országos zárlat Izraelben: vasárnap délután öt órától ismét csak ezer méterre hagyhatják el otthonaikat az ország lakói, csak létfontosságú élelmiszerek vagy gyógyszerek vásárlására léphetnek utcára, illetve ha egyedül sportolnak a szabadban.

Harmadszor zárnak be hetekre, hónapokra a piacok, a bevásárlóközpontok és a nem létszükségleti cikkeket áruló boltok, és csak az alsó tagozatos gyerekeket fogadják az iskolák, illetve az érettségi előtt álló két évfolyam járhat iskolába. A többi diák ismét távoktatással próbál tanulni. Senki sem tartózkodhat más otthonában, és a kereskedelem mellett teljesen bezártak a szórakozást és a szabadidő eltöltését szolgáló intézmények, a szállodák, a könyvtárak, a múzeumok is. A sportlétesítmények meg sem nyitottak a szeptember közepén bevezetett második zárlat óta.

A munkahelyeken és a közlekedésben a teljes kapacitás felével folyhat csak tovább a munka, zárt helyen legfeljebb tízen, nyílt terepen pedig huszan tartózkodhatnak együtt, ők is csak maszkban és betartva egymástól a kétméteres távolságot. A vendéglők működhetnek, de csakis házhoz szállítással - ismertette a korlátozásokat a helyi média.

Továbbra is igen magasak a járvány fertőzési adatai: az elmúlt hét napban elvégzett mintegy 540 ezer teszt szerint a szűrtek 4,3 százaléka bizonyult vírushordozónak, és jóval 1 fölött van a vírus terjedését jelző fertőzési ráta. Ismét az arab és az ultraortodox településeken különösen magas a vírushordozók aránya.

Az oltási kampány első hetében 280 ezer izraeli már megkapta a Pfizer és a BioNTech vállalat koronavírus elleni oltóanyagának első dózisát, amelyet három héttel később egy újabb oltással kell megerősíteni. Az elsők között egyelőre csak az egészségügyi dolgozókat és a hatvanévesnél idősebbeket oltják be, s várhatóan csak a jövő héttől lesz elérhető a díjmentes vakcina a többi korosztály számára is.

Szombaton is folytatódott a lakosság beoltása. Az ultraortodox pártok tiltakoztak ez ellen, azt állítva, hogy Juli Edelstein egészségügyi miniszter kötelezte magát arra hogy a zsidók számára szent heti ünnepnapon nem foglalkoznak az oltásokkal az egészségügyiek - jelentette a katonai rádió.

Szombaton a szokásosnál csekélyebb számú, 64 ezer 898 tesztből 2636 pozitívnak bizonyult, ami 4,1 százalékos arányt jelent. Március óta 400 099-en fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 35 560 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben február óta 3222-en haltak meg Izraelben, jelenleg 1056 beteget ápolnak kórházakban országszerte, közülük 604-en súlyos állapotban vannak, 145 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.

Valamelyest csökkent a fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon

Valamelyest csökkent az új koronavírussal fertőzöttek napi száma a Nyugat-Balkánon, a 14,7 milliós térségben vasárnapra 4820 fertőzöttet azonosítottak.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában 3200-zal 323 367-re, Koszovóban 270-nel 50 405-re, Észak-Macedóniában 529-cel 81 425-re, Montenegróban 382-vel 46 327-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 439-cel 109 326-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 52-vel 2983-ra, Koszovóban héttel 1305-re, Észak-Macedóniában 26-tal 2427-re, Montenegróban hattal 658-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 21-gyel 3842-re nőtt.

Meghaladta az egymilliót az azonosított fertőzöttek száma Ukrajnában

A korábbi napoknál jóval kevesebb, mintegy hatezer új beteget jegyeztek fel az elmúlt napon Ukrajnában, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma vasárnap már átlépte az egy egymilliót, az elhunytaké pedig megközelítette a 18 ezret.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napon 6113 esettel 1 025 989-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 72 áldozattal 17 774-re. Eddig 658 538-an gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 6,6 ezren, az aktív betegek száma így csaknem hatszázzal 349 677-re csökkent. Az elmúlt napok óta a mostani a legalacsonyabb napi növekedés az új fertőzöttek számában: pénteken 7709, míg a megelőző három napon 10-11 ezer körüli új beteget regisztráltak.

A legtöbb új beteget, több mint hétszázat az elmúlt napon ismét a fővárosból jelentették, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint Kijevben már meghaladta a 107 ezret, az elhunytaké 15-tel 1844-re emelkedett.

Előző nap az országban 1674 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

Már Ukrajnában is felbukkant egy beteg, aki a koronavírus új, Nagy-Britanniában feltűnt változatával fertőződött meg - számolt be Viktor Petrov, egy ungvári, fertőző betegségekre szakosodott orvos az Obozrevatyel hírportálnak. A szakorvos elmondta, hogy a 24 éves fiatalembernek koronavírusos tünetei voltak enyhe lefolyású betegséggel, de a PCR-tesztje, amelyet Kárpátalján végeztek el, negatív lett. Kárpátaljára csak rövid időre látogatott haza, mert állandó tartózkodási engedéllyel Csehországban dolgozik. Vissza is utazott oda, ahol viszont később azonosították nála a vírus új változatát, jelenleg pedig megfigyelés alatt tartják.

Legolvasottabb cikkeink