• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.12.30 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Újabb csúcson a nagy-britanniai fertőzések száma, a halálozásoké csökkent, Ausztriában meghaladta a hatezret az elhunytak száma.

Ukrajnában ismét nőtt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma

Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, szerdára a megelőző napinál mintegy ezerrel több, csaknem nyolcezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, viszont több mint 16 ezren, azaz kétszer annyian gyógyultak meg.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 7986 esettel 1 045 348-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 243 áldozattal 18 324-re. Eddig 698 190-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 16 300-an, az aktív betegek száma így több mint 8600-zal 328 834-re csökkent.

A legtöbb új beteget, több mint 1100-at az elmúlt napon ismét az ország legfertőzöttebb területéről, a fővárosból jelentették, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint Kijevben már meghaladta a 110 ezret, az elhunytaké pedig 22-vel 1897-re emelkedett.

Előző nap az országban a korábbi napokhoz képest kiemelkedően sok, 2925 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

Közben az ukrán tudományos akadémia tudósai közzétették előrejelzésüket, amely szerint Ukrajnában folyamatosan csökkeni fog az új koronavírusos fertőzések száma, a január 8-tól három hétre életbe lépő szigorítások után pedig már napi négyezer alá esik vissza. Január 4-ig még 7300-8200 közötti új beteget jeleztek, de számításuk szerint ezt követően, január 5-11. között számuk 6200-7300 közé csökken majd.

Oleh Nemcsinov kabinetminiszter egy sajtónyilatkozatában azt mondta, hogy a COVAX elnevezésű nemzetközi kezdeményezésen keresztül Ukrajna a korábbi információkkal ellentétben nem 8 millió, hanem 16 millió dózis koronavírus-ellenes vakcinát fog kapni. Hozzátette, hogy ez az ország 8 millió lakosának beoltására lesz elegendő.

A francia belügyminiszter a tömegközlekedés leállítását is javasolja szilveszter este

Gérald Darmanin francia belügyminiszter azt kérte a prefektusoktól, hogy a nem engedélyezett gyülekezések és a városi erőszak elleni fellépést tekintsék elsődlegesnek szilveszter éjszaka, amikor is 100 ezer rendőrt és csendőrt mozgósít a tárca a koronavírus-járvány miatt este 8 órakor kezdődő kijárási tilalom betartatására. A tárcavezető a tömegközlekedés teljes vagy részleges leállításának lehetőségének vizsgálatát is javasolta.

A francia hírügynökség által kedden közzétett miniszteri távirat szerint Gérald Darmanin azt kérte a prefektusoktól, hogy a rendőri ellenőrzés a kijárási tilalom este 8 órai életbe lépésétől legyen "látható", és a rendőri erőket a városközpontokba és a rendbontások szempontjából érzékeny külvárosi negyedekbe összpontosítsák. "Prioritást élvez a következő napokban a tiltott gyülekezések és a városi erőszak elleni küzdelem" - olvasható a körlevélben.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy "rendkívüli módon 100 ezer rendőrt és csendőrt" mozgósítanak szilveszter éjszaka a gyülekezési és a kijárási tilalom betartatására, a tárcavezető pedig a prefektusokat utasította, hogy rendeletben tiltsák meg szilveszter napján az éghető anyagok és az alkohol árusítását.

Gérald Darmanin azt kérte a rendőröktől, hogy fokozottan ellenőrizzék a tűzijáték-árusítókat, illetve indítványozzák az ügyészeknél a megfelelő igazoltatások engedélyezését, a gépkocsik átkutatását annak érdekében, hogy senki ne szállíthasson vagy tarthasson magánál olyan veszélyes eszközt, amelyet a belbiztonsági erők ellen használhatna fel. A miniszter az építkezések biztosítását is elrendelte, valamint megkérte a prefektusokat, hogy vizsgálják meg, lehetséges-e részlegesen vagy teljesen leállítani a tömegközlekedési eszközöket december 31-én este 8 órakor.

Az elmúlt hetekben egyre gyakoribb tiltott vadpartikat illetően az az utasítás, hogy a lehető leghamarabb fel kell lépni, amint egy ilyen jellegű gyülekezésről bejelentés érkezik. A résztvevők megbüntetésén kívül a szervezők azonosítása az elsődleges - írta a miniszter.

Az ünnepek alkalmából évtizedek óta megszokott autófelgyújtásokkal kapcsolatban a tárcavezető azt kérte, hogy a rendőrség ne közölje helyi szinteken az adatokat annak érdekében, hogy ne alakuljon ki versengés különböző csoportok között. Tavaly szilveszter éjjel 1450 gépkocsit gyújtottak fel országszerte, ami 13 százalékkal több volt, mint 2018 utolsó napján.

Szlovákiában ismét meghosszabbította a veszélyhelyzet érvényességét a kormány

Szlovákiában ismét - ezúttal 40 nappal - meghosszabbította az október elsején bevezetett veszélyhelyzet érvényességét a kormány. Az intézkedésről keddi ülésén döntött a pozsonyi kabinet a koronavírus-fertőzés terjedésére hivatkozva. A veszélyhelyzet mostani - már második - meghosszabbítását az az új alkotmánytörvény tette lehetővé, amelyet kedden hagyott jóvá a pozsonyi törvényhozás.

A gyorsított eljárásban elfogadott jogszabályt hevesen ellenezte az ellenzék, és jogi szakértők bírálatát is kiváltotta. A jogszabályban bírálói leginkább azt kifogásolták, hogy annak alapján a kormány a végtelenségig hosszabbíthatja a veszélyhelyzetet, illetve azt, hogy a kormány bármilyen mértékben és formában kibővítheti a lakosságra vonatkozó mozgáskorlátozásokat, és kényszertartózkodást írhat elő. Ha az alkotmánytörvényt a kormánykoalíció nem tudta volna jóváhagyni a törvényhozásban, akkor december 29-én "de jure" lejárt volna az októberben bevezetett veszélyhelyzet, és így több korlátozó intézkedés - köztük a december 19-től bevezetett kijárási tilalom is - hatályát vesztette volna. Így azonban mindezek az intézkedések továbbra is hatályban maradnak, az eredeti tervek szerint legalább január 10-ig.

Megtilthatják a kivételezést az oltással rendelkezőkkel Németországban

Törvénnyel tilthatják meg Németországban a kivételezést az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltással rendelkezőkkel - írta kedden a Die Welt című német lap. A beszámoló szerint a szövetségi parlament (Bundestag) kormánypárti frakcióiban már mérlegelik is, hogy miként lehet jogszabállyal biztosítani a beoltottak és a védőoltással nem rendelkezők egyenlőségét.

Az állam tevékenységét ugyan megfelelően szabályozza a diszkrimináció tilalma, de az állami intézményrendszeren kívüli területeken nincs olyan szabályozás, amely megakadályozná az oltással nem rendelkezők hátrányos megkülönböztetését, és ezt a hiányosságot pótolni kell - nyilatkozott Volker Ullrich, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) egyik vezető jogalkotási  szakpolitikusa.

A szabályozás hiánya miatt hátrányos helyzetbe kerülhetnek az oltással nem rendelkezők a gazdaságban - tette hozzá Johannes Fechner, a CDU/CSU pártszövetség koalíciós társa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) frakciójának szakpolitikusa. Kiemelte: elfogadhatatlan és a társadalom megosztásához vezet, ha például légitársaságok csak oltással rendelkező utasok szállítását vállalják, vagy ha kitiltják az oltással nem rendelkezőket a vendéglőkből. A diszkrimináció tilalma mellett foglalt állást a napokban több kormánytag is, köztük a CSU-s belügyminiszter, Horst Seehofer és az SPD-s igazságügyi miniszter, Christine Lambrecht.

A szövetségi orvosi kamara (Bundesärztekammer) elnöke, Klaus Reinhardt is elutasítja a megkülönböztetést. Nem lenne "fair" - méltányos - ha az oltás kiváltságokkal járna - mondta Klaus Reinhardt kedden a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaságnak. Egyelőre nem is jut oltóanyag mindenkinek, aki szeretné beoltatni magát, ezért különjogok juttatása helyett inkább a gyártókapacitás bővítésére kell összpontosítani - tette hozzá.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint a vasárnap kezdődött oltási kampány első 48 órájában 41 962 embernek adták be a SARS-CoV-2 ellen a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett vakcina első adagját.

A kormány adatai szerint a kampány első szakaszában, március végéig 11-12 millió adag oltóanyaghoz jut Németország. Ez azt jelenti, hogy legfeljebb hatmillió ember - a 83 milliós ország lakosságának nagyjából hét százaléka - kaphatja meg a két adagból álló oltást a következő három hónapban. 

Az RKI keddi kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 12 892 SARS-CoV-2-fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez nagymértékű csökkenés az egy héttel korábbi 19 528-hoz képest, de főleg annak tulajdonítható, hogy az ünnepek miatt kevesebb tesztet végeznek és kevesebb laboratóriumban elemzik a mintákat.

A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 852 halálesetet regisztráltak. Az igazolt fertőzöttek száma így 1 664 726-ra, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 30 978-ra emelkedett Németországban.

Ausztriában meghaladta a hatezret az elhunytak száma

Ausztriában kedden meghaladta a hatezret a koronavírus szövődményeiben a járvány megjelenése óta elhunytak száma - közölte Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján. Az utóbbi 24 órában 128-cal nőtt, és ezzel 6059-re emelkedett a fertőzés halálos áldozatainak a száma - tájékoztatott a miniszter.

Három osztrák tartományban a halottak száma a járvány kitörése óta túllépte az ezret: Stájerországban 1292-en, Felső-Ausztriában 1175-en, Bécsben 1075-en estek áldozatul a pandémiának. Anschober hangsúlyozta, hogy a helyzet jelentős mértékű javulására számítanak az október eleji csúcsértékekhez képest, mivel Európa-szerte igen kemény intézkedésekkel próbálják elejét venni a járvány további terjedésének. Mint mondta, a következő hetek célkitűzése a szigorú karanténnal tovább mérsékelni a járványügyi mutatókat az országba, 0,8, vagy 0,9 alá szorítva a fertőzés reprodukciós rátáját.

Jelenleg 2527 beteget kezelnek a kórházakban, a legtöbb fertőzött (596) Felső-Ausztriában szorul ellátásra. Az intenzívosztályokon 411 páciens fekszik. Az elmúlt egy napban 1868-cal, összesen 355 352-re emelkedett a mintegy kilencmillió lakosú Ausztriában a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma, akik közül 328 974 már meggyógyultak. Az utóbbi 24 órában elvégzett koronavírustesztek 12 százaléka mutatott pozitív eredményt. A legtöbb új fertőzöttet, 299 esetet Bécsből jelentették. Stájerországban 290, Felső-Ausztriában 287, Alsó-Ausztriában 280, Salzburgban 238, Tirolban 206, Karintiában 105, Voralbergben 91 és Burgenlandban 72 fertőzöttet azonosítottak az utóbbi 24 órában.

Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományi főnöke a nap folyamán közölte, hogy március közepe óta a tartományi közigazgatási hatóságok és az osztrák hadsereg több mint nyolcmillió egészségügyi ellenőrzést hajtott végre Burgenland 68 határátkelőhelyén. A szociáldemokrata politikus hangsúlyozta, hogy a vizsgálatokat a koronavírus járványa miatti szigorított beutazási rendelkezések keretében végezték el a magyar, szlovák, illetve szlovéniai határszakaszokon. Doskozil hatalmas teljesítménynek nevezte a hatóságok erőfeszítését, amellyel sikerült zökkenőmentesen lebonyolítaniuk ezt a feladatot. Megjegyezte, hogy a határrendészeti feladatokat ellátó rendőrséggel is kiválóan zajlik az együttműködés.

Újabb csúcson a nagy-britanniai fertőzések száma, a halálozásoké csökkent

A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi koronavírus-fertőzési számot regisztrálták kedden Nagy-Britanniában. A legújabb adatok szerint ugyanakkor az elmúlt héten kevesebben haltak meg a koronavírus okozta Covid-19 betegségben, mint egy héttel korábban.

Az egészségügyi minisztérium kedd esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 53 135 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. Az előző csúcsot hétfőn mérték 41 385 új esettel. A keddi adat hirtelen megugrásához azonban az is hozzájárult, hogy több brit országrészből a karácsonyi időszakban nem vagy csak részlegesen érkeztek adatok, és ezek most kerültek be a napi összesítésbe. Az új adatsor szerint a kedden zárult egy hétben 272 551 koronavírus-fertőzést szűrtek ki tesztekkel. Ez 50 352-vel, 22,7 százalékkal több az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - kedden 414 páciens halt meg Covid-19 betegségben. A kedd este zárult egy hétben 3260 halálos áldozata volt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak, 140-nel, 4,1 százalékkal kevesebb, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban. Március eleje óta 71 567-en haltak meg Nagy-Britanniában Covid-19 betegségben.

A visszamenőleges számítások alapján áprilisban, a járvány tavaszi nagy-britanniai tetőzésének idején valószínűleg meghaladta a százezret a naponta bekövetkezett új koronavírus-fertőzések száma, de az akkor még igen szűkös, napi 15-20 ezer koronavírus-teszt elvégzésére elégséges tesztelési kapacitással ennek csak a töredékét, naponta 5-6 ezret lehetett kiszűrni. A brit egészségügyi minisztérium kedd esti beszámolója szerint előző nap 357 238 koronavírus-szűrést végeztek országszerte, de az elmúlt időszakban előfordult, hogy meghaladta a félmilliót a naponta elvégzett tesztek száma.

A brit kormány karácsony előtt új koronavírus-variáns azonosítását jelentette be. A vizsgálatok adatai szerint a Nagy-Britannián belül mindenekelőtt Londonban és Délkelet-Angliában terjedő változat fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított típusokét.

Sir Simon Stevens, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai részlegének vezérigazgatója keddi nyilatkozatában ugyanakkor hangsúlyozta: a szolgálat várakozása szerint tavasszal a veszélyeztetett csoportokba tartozók mindegyike megkapja a koronavírus elleni védőoltást Nagy-Britanniában. Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes a BBC televíziónak nemrégiben elmondta: ha a lakosság különösen veszélyeztetett csoportjai nagyon nagy számban megkapják a koronavírus-oltást, a Covid-19 betegség okozta halálozások és a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-betegek száma akár 99 százalékkal is csökkenthető.

Nagy-Britanniában jelenleg a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcináját alkalmazzák, és az eddig beoltottak száma a 700 ezerhez közelít, de sajtóértesülések szerint a brit gyógyszerfelügyelet akár már ezen a héten jóváhagyhatja az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös oltóanyagát is. A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap keddi értesülése szerint ennek a vakcinának a forgalmazása január 4-én kezdődik Nagy-Britanniában.

A brit kormány a Pfizer/BioNTech-vakcinálól eddig 40 millió, az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból 100 millió adagot kötött le.