• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.01.16 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Meghaladta a négymilliót az Egyesült Királyságban beadott oltások száma, tovább szigorítanak a spanyol tartományok.

Ausztriában két héttel meghosszabbítják a teljes zárlatot

Ausztriában másodszor is meghosszabbítják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó teljes zárlatot - jelentette be Sebastian Kurz kancellár vasárnap. A karácsony után, december 26-tól bevezetett zárlatot eredetileg január 18-ig tervezték, majd 25-ig meghosszabbították. A mostani döntés alapján február 8-ig tart az országos karantén Ausztriában. Ennek elsődleges célja, hogy megelőzzék a koronavírus brit mutációjának robbanásszerű terjedését. Eddig 5 fertőzött esetében azonosították a brit vírust, további 100 gyanús esetet még vizsgálnak.

"A csökkenő járványügyi adatok ellenére még lejjebb kell szorítani a számokat, mielőtt a brit mutáció agresszívebb terjedése ellehetetlenítené az egészségügyi rendszert" - magyarázta a döntést a kancellár. Hozzátette: reményei szerint április végéig - de amennyiben az AstraZeneca vakcinája is megkapja az engedélyt, még hamarabb, március végéig - sikerül beoltani a lakosság 65 éven felüli legveszélyeztetettebb rétegét.

Az elsődleges cél jelenleg a napi új megbetegedések számának leszorítása 700 alá, illetve a fertőzési ráta 0,8 százalékra csökkentése, így elkerülhető a kórházak és az intenzív osztályok túlterhelése. A kormányfő negatív példaként említette az olaszországi Dél-Tirolt, ahol a zárlat után, november végén tíz napra újranyitottak, majd újfent el kellett rendelni a teljes zárlatot. "Ennek így semmi értelme, bezárunk, kinyitunk, újra bezárunk. Ezért is döntöttünk inkább a zárlat meghosszabbításáról" - hangsúlyozta Kurz.

Az új rendelkezés értelmében Ausztriában február 8-ig biztosan marad az egésznapos kijárási korlátozás, zárva maradnak - az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletek és gyógyszertárak kivételével - a kereskedelmi egységek, a kulturális és sportlétesítmények, a közeli testi kontaktust igénylő szolgáltatók, és az iskolák is maradnak a távoktatásnál. A szállodák, éttermek és bárok még tovább lesznek zárva, előreláthatólag február végéig.

A másfél méteres távolságtartás előírt mértéke ezentúl 2 méter lesz, és január 25-től a szokásos, egyszerűbb maszkok helyett a tömegközlekedésben és a boltokban kötelező lesz a hatásosabb FFP2-es maszkok viselése. Ezeket a maszkokat a kereskedőknek önköltségi áron kell árusítaniuk, illetve a rossz anyagi helyzetű rétegeknek ingyen bocsátják majd rendelkezésre. A kormány továbbra is támogatja a rövidített munkaidőt, és - ahol csak lehetséges - az otthonról történő munkavégzést. A sí- és korcsolyapályák - minden kritika ellenére - továbbra is nyitva tarthatnak a szigorú járványvédelmi intézkedések betartása és ezek még szigorúbb ellenőrzése mellett.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1267 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 393 ezer 778 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1963, az intenzív kezelésre szorulók 328-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 29-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7082-re emelkedett.

Száznál is többen megfertőződtek Belgium egyik idősotthonában a brit vírusmutációval

A nyugat-belgiumi Houthulst egyik idősotthonában 128-an fertőződtek meg a koronavírus brit mutációjával, eközben az országban valamelyest csökkent az új fertőzöttek átlagos napi száma. Belgium a vártnál mintegy hétezer dózissal kevesebbet kap a Pfizer/BioNTech oltóanyagából a jövő hét folyamán - közölte a belga sajtó vasárnap.

Sajtóbeszámolók szerint nem az első eset, hogy Belgiumban kimutatták a brit vírusmutációt, a múlt héten ugyanis a karácsonyi vakációról visszatérő turisták között találtak fertőzötteket. Eddig azonban nem volt példa arra, hogy egyszerre ennyi, azonos épületben lakó esetében mutassák ki a fertőzést. Joris Hindryckx, Houthulst polgármestere vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a hónapok óta tartó látogatási tilalom ellenére miként juthatott a vírusmutáció a rendkívül szigorú higiéniai követelményeket megkövetelő intézmény falain belülre.

Az oltási kampányért felelős munkacsoport tájékoztatása szerint Belgium az előirányzott 93 ezer 500 ampulla helyett 86 ezer 500-at kap a Pfizer/BioNTech oltóanyagából a jövő hét folyamán. A mennyiség csökkentése nem lesz jelentős hatással az első célcsoportok, nevezetesen az idősotthonok lakóinak, valamint a koronavírussal fertőzötteket ápoló kórházi személyzet beoltására.

Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter korábbi tájékoztatása szerint Belgiumban hétfőtől megkezdik a lakosság beoltását a Moderna vállalat koronavírus elleni oltóanyagával is, miután a Pfizer és a BioNTech gyógyszercégek által kifejlesztett, december 28. óta alkalmazott vakcinából ez idáig már 35 ezer ember megkapta az első oltást. Az amerikai Moderna oltóanyagából Belgium ez idáig 8 ezer adagot kapott, a jövő héten további 13 ezer, majd február 1-jén 31 ezer, február 15-én pedig további 94 ezer adag érkezik.

Az illetékes egészségügyi hatóság vasárnap közölte, hogy a hét végére valamelyest csökkent az új koronavírussal fertőzöttek napi átlagos száma Belgiumban. A hét folyamán 28 százalékos növekedés mellett 2080 átlagos napi fertőzésszámot regisztráltak, vasárnapra 1997 alá csökkent a mutató. Noha a vasárnap közölt szám a napi adatok között a legalacsonyabb volt a héten, az egy héttel korábbihoz képest még így is 11 százalékkal magasabb.

A kórházban ápoltak száma továbbra is csökkenő tendenciát mutat. Jelenleg 1818 ember van kórházban a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben, ami 3 százalékkal kevesebb múlt vasárnaphoz képest. Naponta átlagosan 116 új beteget szállítottak kórházba, 14 százalékkal kevesebbet mint egy hete. Intenzív ellátásban 352-en részesülnek, mintegy 2 százalékkal többen mint a múlt héten.

A koronavírus átlagosan naponta körülbelül 50 ember haláláért felelős, ez egyhetes visszatekintésben 15,8 százalékos csökkenést jelent. A járvány kezdete óta Belgiumban 677 ezer 209 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, és 20 ezer 396 ember halt meg a szövődményekben.

Norvégia alaposan vizsgálja a Pfizer vakcinájának biztonságosságát az idős betegek esetében

A norvég hatóságok alaposan vizsgálják a Pfizer és a BioNTech gyógyszercégek koronavírus elleni vakcinájának biztonságosságát a súlyos alapbetegségben szenvedő idősek esetében, mert legújabb becslésük szerint a korábban véltnél több ilyen beteg halhatott meg azután, hogy megkapta az oltást - jelentette a Bloomberg hírügynökség vasárnap hajnalban megjelent egyik tudósításában.

A norvég gyógyszerengedélyezési hivatal arra hívta fel a figyelmet pénteken, hogy vannak kockázatai az oltásnak a 80 évnél idősebbeknél. Bár nem beszéltek konkrétan a Pfizer-BioNTech-vakcináról, az országban egyelőre csak ezzel oltanak. Sigurd Hortemo, a hivatal egyik főorvosa arról számolt be, hogy nagyjából harminc, 80 évesnél idősebb, súlyos betegnél mellékhatások jelentkeztek a vakcina beadását követően, közülük tizenhárman meg is haltak. Steinar Madsen, a hivatal szakmai igazgatója ehhez hozzátette, hogy a helyzetet ennek ellenére nem tartják aggasztónak, mint mondta, az oltóanyagoknak rendkívül kicsi a kockázatuk.

A hivatal azonban szombaton beszámolt arról, hogy további tizenhat olyan halálesetnél vizsgálják a körülményeket, amelyeknél a páciens megkapta az oltást. Koruk alapján a veszélyeztetettek alsó korhatárát 80-ról leszállították 75-re - tették hozzá. A Bloomberg szerint nem tudni, hogy a halálesetek pontosan mikor történtek. Ezek közül az elhunytak közül a legtöbbnél jelentkeztek az oltás várható mellékhatásai : az émelygés, a hányás, a láz, a bőrirritáció és alapbetegségük súlyosbodása.

A norvég közegészségügyi intézet szerint a legrosszabb egészségi állapotú emberek számára még a vakcina enyhe mellékhatásai is végzetesek lehetnek. "Azoknak, akiknek a várható élettartama már egyébként is nagyon kicsi, a vakcina jótékony hatása valószínűleg elenyésző vagy nincs is" - közölte az intézet.

Norvégiában december óta már 42 ezer ember megkapta a szükséges két oltásból legalább az elsőt.

Miután Ausztrália a vakcinából tízmillió adagot rendelt, a norvég esetekről értesülvén azonnal tájékoztatást kért a gyártóktól és a norvég kormánytól - közölte vasárnap Greg Hunt egészségügyi miniszter.

Noha ezek az esetek utalhatnak arra, hogy a nagyon idős és halálos beteg emberek számára túl kockázatos az oltás, a norvég tapasztalatokból nem szabad azt a következtetést levonni, hogy a 75 évnél fiatalabb, egészségesebb embereknek tartaniuk kellene tőle, hanem inkább arra irányítják rá az országok figyelmét, hogy mit figyeljenek, amikor majd elkészítik biztonságossági jelentéseiket a különböző vakcinákról - írta a Bloomberg. A Pfizer-BioNTech-vakcina biztonságosságáról Európa-szerte január végén mutatják be az első jelentést.

Oroszországban nyár óta először csökkent az aktív fertőzöttek száma

 Nyár óta a január 11. és 17. közötti időszak volt az első olyan hét Oroszországban, amikor csökkent az új koronavírusos aktív fertőzöttek száma - közölte vasárnap a TASZSZ hírügynökség. Az aktív fertőzöttek száma múlt vasárnap óta 19 ezer 16-tal, 542 ezer 212-re csökkent, miután a kimutatott fertőzések száma 0,7 százalékkal emelkedett, a Covid-19 betegségből felgyógyultaké viszont sokkal gyorsabb ütemben, csaknem 13,5 százalékkal nőtt.

A vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 23 ezer 586-tal, 3 millió 568 ezer 209-re emelkedett. A napi növekmény továbbra is 0,7 százalék, az új esetek 12,1 százaléka tünetmentes. A halálos áldozatok száma vasárnapra 481-gyel, 65 ezer 566-ra, a felépülteké pedig 23 ezer 440-nel, 2 millió 960 ezer 431-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 96,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 478 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 614 ezer 180 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A járvány elleni küzdelmet koordináló operatív törzs a hétvégén bejelentette, hogy Oroszország a kölcsönösség alapján január 27-től helyreállítja a légiforgalmat Vietnammal, Indiával, Finnországgal és Katarral is. Az Egyiptomba induló járatok száma heti ötre emelkedik.

Ukrajnában csaknem hatezer új beteget regisztráltak

Ukrajnában egyelőre nem lassult számottevően a koronavírus-járvány terjedése, vasárnapra is csaknem hatezer új fertőzöttet jegyeztek fel, és ismét több mint kétezren kerültek kórházba.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 5990 új esettel 1 millió 160 ezer 682-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 113 áldozattal, 20 ezer 802-re. Eddig 865 ezer 960-an gyógyultak meg, közülük előző nap több mint nyolcezer-hétszázan, az aktív betegek száma így csaknem háromezerrel, 273 ezer 920-ra csökkent. Előző nap az országban ismét sok, 2131 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

A legtöbb új beteget, csaknem nyolcszázat megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel, velük együtt Kijevben Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 123 ezret, az elhunytaké 15-tel, 2190-re nőtt.

Koronavírus elleni védőoltást fizetés ellenében Ukrajnában legkorábban az év második felében kaphatnak azok, akik nem tartoznak a különösen veszélyeztetettek közé - közölte az UNIAN hírügynökség szerint Jevhenyija Kravcsuk, az ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája párt frakcióvezető-helyettese, miután tárgyalt Makszim Sztepanov egészségügyi miniszterrel. A képviselőnő szavaiból az derült ki, hogy előreláthatóan Ukrajnában az oltás 700 hrivnya, azaz mintegy 7500 forint körüli összegbe fog kerülni.

Ukrajnában a kormányzat tájékoztatása szerint első körben az egészségügyi alkalmazottakat, az idős, illetve a krónikus betegeket, utána a pedagógusokat, a rendfenntartókat és a katonákat készülnek beoltani ingyenesen az állam által beszerzett vakcinákkal. Az első dózisok megérkezése februárban várható abból a szállítmányból, amelyet a Sinovac kínai gyógyszergyártó vállalattól rendeltek meg.

Szélesedik az oltási kampány Izraelben

Szélesedik az oltási kampány Izraelben: vasárnaptól az 50 év felettiek után elkezdik oltani a 45 évesnél idősebbeket is a koronavírus elleni vakcinával - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja vasárnap. A veszélyeztetett csoportokhoz tartozó fiatalabbakat eddig is oltották, így az egészségügyi minisztérium honlapjának adatai szerint a 40 és 50 év közöttiek 24,7 százaléka már megkapta a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltóanyagának első, illetve 1,6 százaléka már a második dózisát is.

Izraelben a december 20-án kezdődött oltási kampány során 2 millió 46 ezer 729 ember kapta meg az első védőoltást, közülük már 224 ezer 970 ember kapta meg - három hét elteltével - a második, emlékeztető oltást. A második oltás után egy héttel alakul ki a maximális, csaknem 95 százalékos védettség a koronavírus okozta betegségekkel szemben.

Eddig a mintegy 9,3 milliós lakosság 23 százaléka kapott oltást, ami azt jelenti, hogy Izrael továbbra is világelső a beadott oltások lakosságarányos mértékében. A 90 év felettiek 81,1 százalékát, a 80 és 90 év közöttiek 78,3 százalékát, a 70 és 80 év közöttiek 85 százalékát, a 60 és 70 év közöttiek 67,2, százalékát, az 50 és 60 közöttiek 44,9 százalékát oltották be eddig a tájékoztatás szerint.

Az izraeli kormány az egészségügyi minisztérium kérésére a továbbra is rendkívül magas járványügyi adatok miatt várhatóan szerdán vagy csütörtökön legalább újabb egy héttel meghosszabbítja az elvileg a következő hét végén lejáró, kéthetesnek ígért országos zárlatot.

Március óta 543 499-en fertőződtek meg az új koronavírussal Izraelben. Jelenleg 83 611 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3959-en haltak meg,  1878 beteget ápolnak kórházban, közülük 1184-en súlyos állapotban vannak.

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Háromszáz oltóponton ötven-száz embert terveznek beoltani óránként Szerbiában a koronavírus ellen - közölte Mirsad Djerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára a RTS szerb közszolgálati televízió vasárnapi híradásai szerint. Az országban eddig 22 ezer embert oltottak be, és a múlt hét óta 280 ezren regisztráltak a koronavírus-oltásra.

Az államtitkár kiemelte: szombaton egymillió adag kínai Sinopharm oltóanyag érkezett, a héten pedig további szállítmányokat is várnak, 250 ezret a SzputnyikV orosz, és 20 ezret a Pfizer-BioNTech német-amerikai vállalat vakcinájából.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma vasárnapra Szerbiában 1393-mal 371 216-ra, Koszovóban 296-tal 55 135-re, Észak-Macedóniában 360-nal 88 749-re, Montenegróban 406-tal 55 136-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 462-vel 117 789-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 22-vel 3730-ra, Koszovóban 7-tel 1399-re, Észak-Macedóniában 14-gyel 2696-ra, Montenegróban 2-vel 743-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 20-szal 4382-re nőtt.

Meghaladta a négymilliót az Egyesült Királyságban beadott oltások száma

Meghaladta a négymilliót a koronavírus ellen beadott oltások száma az Egyesült Királyságban. A brit egészségügyi minisztérium vasárnap közzétett összesítése szerint az előző 24 órában 324 233 embert oltottak be a koronavírus elleni vakcinával, így 3 559 179-re emelkedett azoknak a száma, akik az első dózist megkapták. A második adagot eddig 447 261 embernek adták be, így a beadott első és második adagok száma átlépte a négymilliót.

A brit kormány nemrégiben arra helyezte át a hangsúlyt, hogy különösen a veszélyeztetett lakossági csoportokban minél többen a lehető leghamarabb hozzájussanak az első adag vakcinához, így a második adag beadása az első dózis után 12 héttel következhet a korábbi három hét helyett. Így is azonban immár jóval többen részesültek a vakcinában, mint ahányan a járvány kezdete óta szűrővizsgálatokkal igazolt módon megfertőződtek a koronavírussal.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a szombat este zárult 24 órában 41 364 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív, így az elmúlt egy évben eddig 3 357 361 ember szervezetében mutatták ki tesztekkel az új típusú koronavírus jelenlétét. Tavaly január óta több mint 60 millió koronavírus-szűrést végeztek az Egyesült Királyságban. Az újonnan kiszűrt fertőzések napi száma jelentős ütemben lefelé tart.

A szaktárca friss kimutatása szerint a szombaton zárult hét napban 339 956 új koronavírus-fertőződést mutattak ki országszerte, 77 664-gyel, 18,6 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

Az Egyesült Királyságban december 8-án kezdődött az országos oltási kampány, és a meghirdetett cél az, hogy őszre a teljes felnőtt lakosság részesüljön a koronavírus elleni vakcinában. A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) először - a világon is elsőként - december elején a Pfizer és a BioNTech vállalatok közös fejlesztésű vakcinájának forgalmazását engedélyezte, és a brit oltási kampány december 8-án ezzel az oltóanyaggal kezdődött.

Az MHRA a múlt hónap végén az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közösen kifejlesztett vakcinájának alkalmazását is jóváhagyta, és múlt hétfőn ennek az oltóanyagnak a tömeges beadása is megkezdődött az Egyesült Királyságban. A felügyelet múlt pénteken az amerikai Moderna gyógyszergyár által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcina forgalmazását is jóváhagyta, de ez az oltóanyag várhatóan csak tavasszal érkezik meg az Egyesült Királyságba.

A brit kormány eddig több mint 350 millió adag vakcinát rendelt, és hivatalos célkitűzése az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. Ez azt jelenti, hogy a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban 16 millióan megkapják a vakcinát a jövő hónap közepéig.

Európa legrégebbi kórházának majdnem minden dolgozója beolttatta már magát

A lassan egy éve tartó járvány miatti félelmet akarják eloszlatni a kontinens legrégebbi egészségügyi intézményeként ismert Santo Spirito in Sassia római kórház dolgozói, akiknek szombatig több mint kilencven százaléka már beoltatta magát. Hosszú sor áll egész nap a kórház középkori udvarán, az önkéntes oltásra várók egyenként lépnek be a gyógytornateremből kialakított vakcinázó csarnokba.

Loredana Piacenti főnővér kollégáinak adja be az injekciót: orvosoknak, ápolóknak, a tizenkétezer embert foglalkoztató kórház irodai és más alkalmazottainak. A körzet gyógyszertárainak dolgozói is a Santo Spiritóban oltatják be magukat. Piacenti nővér elmondta, hogy az ősszel végzett néhány napos tanfolyam után december végétől megállás nélkül adja be a dózisokat, naponta akár százhúsz adagot is. "Teljesen más érzés mint a megszokott injekciók, mivel mindannyian átéltük az új koronavírus-járvány miatti félelmet. A legelső dózis beadását soha nem fogom elfelejteni, és látom, hogy a tapasztalt kollégák is meghatódnak, amikor beoltom őket" - mondta.

A vakcinát tartalmazó ampullát egy fiatalabb orvos veszi ki a hűtőszekrényből, és néhány percig műanyag kesztyűs tenyerében tartja. Lassú mozdulatokkal fel-le fordítja az üvegcsét, majd hat oltásra elegendő dózist készít elő. A szentlélekről elnevezett kórházat a Vatikán szomszédságában a Rómába érkező külföldi zarándokoknak emelték a 8. században, és azóta is kórházként működik. A vakcinázásban résztvevő orvosok és ápolók "Én beoltatom magam!" feliratú kitűzőt viselnek köpenyükön. Tapsolnak, amikor hír érkezik arról, hogy a beadott oltások száma túllépte az egymilliót az országban.

Arra a kérdésre, hogy mi magyarázza a vakcinázási lelkesedést, az egészségügyi koordinátor, Daniela Frascati "természetes reakcióról" beszélt."Majdnem egy éve a betegség miatti félelemben és sötétségben élünk és dolgozunk, és ahogyan összefogtunk a járvány legnehezebb pillanataiban, most az oltásban is ki akarunk tenni magunkért" - jelentette ki.

Orvos kollégája emlékeztetett arra a tavaly február végi napra, amikor egész éjszaka a legelső Covid-19 gyanús betegek vizsgálati eredményeire vártak. Elmondta, az első hullámnál is rosszabb volt az október-novemberi második, amely cunamiként söpört végig a kórházakon. Az egészségügyi dolgozók úgy látják, az olaszok mentőövként kapaszkodnak a vakcinába, főleg az ország déli részén, ahol a kórházak kevésbé működnek, magas az idősek aránya, és egyre súlyosabb a

járvány miatti munkanélküliség.Az Olaszországba eddig érkezett több mint 1,3 millió adag oltóanyag nagy részét már felhasználták. A járványbiztos péntek este azt közölte, hogy a hétfőre ígért újabb szállítmánynak a Pfizer-BionTech kevesebb mint harminc százalékát tudja biztosítani. Több tartomány jelezte, hogy így nem fogják tudni beadni a második dózist.

Tovább szigorítanak a spanyol tartományok a fertőzések számának növekedése miatt

A járványügyi intézkedések további szigorítását jelentette be több spanyol tartomány pénteken a koronavírus-fertőzések számának folyamatos növekedése miatt. Kasztília és Leónban szombattól két héten át négynél többen nem lehetnek az összejöveteleken, kivételes indokokhoz kötik a tartományon belül a megyék közötti közlekedést és az éjszakai kijárási tilalom hosszabb lesz, már este nyolc órakor életbe lép.

Alfonso Fernández Manueco, az autonóm helyi kormány elnöke az Antena 3 kereskedelmi televízióban elmondta: az elmúlt 15 napban megnégyszereződött a koronavírus fertőzéssel kiszűrt esetek száma a régióban.

A madridi tartományban hétfőtől egy órával hamarabb, este 11-kor kezdődik a kijárási tilalom, a vendéglátóhelyeknek, színházaknak, moziknak ezért 10 órakor be kell majd zárniuk. Emellett tovább bővül azoknak a zónáknak a köre, ahonnan csak meghatározott feltételekkel, például munkavégzés miatt lehet távozni. A szabad mozgás korlátozására vonatkozó rendelkezések több mint 1,3 millió embert fognak érinteni jövő héttől, vagyis a tartomány lakosságának 20 százalékát. A kijelölt övezetekben regisztrálták a fertőzések negyedét a régióban.

Aragónban a megyeszékhelyeken, Zaragozában, Huescában, Teruelben, valamint a 10 ezernél népesebb városokban rendeltek el a madridihoz hasonló ki-és bejárási korlátozásokat. Ebben a tartományban is előbbre hozzák az éjszakai kijárási tilalom kezdetét, este 10 órára és négynél többen nem gyülekezhetnek. Hétvégenként a nem létfontosságú szolgáltatást nyújtó üzleteknek délután hat órakor be kell zárni.

Spanyolország február másodikáig meghosszabbította a beutazási korlátozásokat Nagy-Britanniával szemben, csak a spanyol, illetve az andorrai állampolgárok léphetnek be a szigetország felől, valamint azok, akik ezekben az országokban érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. Katalóniában a járványhelyzet miatt május 30-ára halasztották a február 14-ére kiírt regionális parlamenti választásokat. Valenciában idén márciusban is elmarad a világhírű téltemető ünnepség, a Las Fallas, amely minden évben hatalmas tömegeket vonz nem csak Spanyolországból, de a világ számos más országából is.

A spanyol egészségügyi minisztérium pénteki összesítése szerint 24 óra alatt 17 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak a dél-európai országban, míg a regisztrált esetszám 40 ezerrel emelkedett egy nap alatt. A koronavírus tavaly január végi megjelenése óta több 2,2 millió fertőzöttet azonosítottak. Spanyolországban a fertőzöttek aránya mostanra elérte az 575 esetet százezer emberre vetítve. A járvány terjedésének üteme december 10-e után gyorsult fel. Akkor még százezerből 189-en voltak koronavírusosak. A járvány eddig 53 314 emberéletet követelt, az elmúlt egy hétben 828-an hunytak el.

A szaktárca jelentése szerint jelenleg csaknem 20 ezren kapnak kórházi kezelést a fertőzés következtében kialakult Covid megbetegedés miatt. Az intenzív ellátásra szorulók száma közelít a háromezerhez. Eddig 676 ezer embert oltottak be abból a több mint 1,1 millió adag vakcinából, amit a Pfizer és a BioNtech, valamint a Moderna gyógyszervállalat által kifejlesztett oltóanyagokból kapott Spanyolország.

Törökországban stabilan 10 ezer alá csökken a napi fertőzöttek száma, közben 607 ezer embert már beoltottak

Törökországban az elmúlt huszonnégy órában 8 314 ember szervezetében azonosították a SARS-CoV-2 koronavírust - közölte péntek este a török egészségügyi minisztérium, beszámolva arról is, hogy a csütörtökön megkezdett tömeges oltás keretében 607 174 embernek már beadták a védőoltást.

A kis-ázsiai országban az igazolt fertőzöttek napi száma december 8-án  33 198 fertőzöttel érte el a csúcsot. 10 ezer alá először január 3-án mérséklődött, egy-két napnál tovább azonban egyszer sem tudott ez alatt maradni. Pénteken immár negyedik napja alakult 10, sőt 9 ezer alatt. A pénteki értékkel a regisztrált fertőzöttek száma 2,37 millióra nőtt a 83 millió lakosú országban. A tárca beszámolója szerint a halálesetek napi száma is csökkent. Ezúttal 169 beteg vesztette életét a fertőzés szövődményeiben, amellyel a halálos áldozatok száma 23 664-re emelkedett. A mutató kedden 171-en, szerdán 173-on, csütörtökön 170-en állt. A pénteki jelentésben az olvasható, hogy a súlyos betegként nyilvántartottak száma szintén tovább mérséklődött, 2512-ről 2311-re. A gyógyultak száma 9109-cel, 2,246 millióra nőtt. A török egészségügyi hatóságok mostanáig több mint 27 millió vírustesztet végeztek el.

Törökországban szerdán engedélyezték a kínai CoronaVac vakcina vészhelyzeti alkalmazását, a lakosság tömeges beoltása pedig csütörtökön kezdődött meg. Első körben az egészségügyi dolgozók, majd a 65 évnél idősebbek kapják meg az oltóanyagot. A török egészségügyi ellátásban mintegy 1,1 millióan dolgoznak.

Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtök este oltatta be magát a legnagyobb állami fenntartású ankarai kórházban.

A török vezetés 50 millió adagot rendelt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó gyengített vírusokon alapuló vakcinájából, de tárgyalásokat folytat egyebek mellett a Pfizer-BioNTech-, valamint a Szputnyik V-oltás beszerzéséről is. A CoronaVac-rendelésből eddig hárommillió adagot szállítottak le. A kínai védőoltást két részletben, 28 nap eltéréssel kell az emberi szervezetbe juttatni.

Törökországban a december 1-jén életbe lépett szigorítások értelmében hétköznap éjszakánként, valamint a hétvégék teljes időtartama alatt kijárási korlátozás van érvényben. A rendelkezések a termelési és az ellátási láncokat nem érintik. Hétköznap éjszakánként nem, de hétvégente az emberek bevásárlás céljával tartózkodhatnak közterületen. A jelenlegi intézkedések szerint a 65 évnél idősebbek és a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalok hétköznap kizárólag három-három órára mozdulhatnak ki otthonukból. A mozik, a fürdők, az uszodák, a masszázsszalonok és a vidámparkok felfüggesztették a működést, az éttermek csak elvitelre vehetnek fel rendelést. A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező az országban.

Legolvasottabb cikkeink