• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.02.03 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Meghaladta a tízmilliót a koronavírus ellen beadott oltások száma Nagy-Britanniában, Merkel: minden oltóanyagot szívesen látnak az EU-ban.

Romániában már nem lassul a járvány terjedése

Nem lassul már a koronavírus-fertőzések terjedése Romániában: a naponta diagnosztizált esetszámok utóbbi két és fél hónapos csökkenése megtorpant, a járványügyi szakemberek pedig attól tartanak, hogy a korábbinál fertőzőbb vírusmutációk megjelenése miatt ismét erőre kaphat a járvány az országban. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai jelentése szerint az utóbbi napon újabb 2752 fertőzést diagnosztizáltak, ami tíz százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

Hosszú idő óta szerdán először nőtt az esetszámok utolsó kéthetes átlaga. A november vége óta tartó javuló tendencia megtorpanását jelzi az is, hogy január utolsó hetében több új fertőzést jegyeztek fel, mint az azt megelőző héten. Az ismert aktív fertőzöttek száma már csaknem egy hete 36 ezer körül, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig ezer körül stagnál.

Romániában a betegség megjelenése óta 735 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, közülük 18 600-an belehaltak a kórba. Az utóbbi 24 órában 87 halálesetet jelentettek, ami szintén valamelyest meghaladja az utóbbi két hét átlagát.

A bukaresti egészségügyi minisztérium keddi közleménye szerint újabb hat fertőzött esetében - Bukarestben, Bihar, Ilfov és Dambovita megyében - azonosították az új típusú koronavírus fertőzőbb, brit mutációját. Korábban már húsz másik bukaresti, Kolozs, Konstanca, Szucsáva, Valcea és Giurgiu megyei páciensnél fedezték fel a koronavírus brit variánsát. Mivel közülük alig néhányan érkeztek frissen külföldről, a szakemberek attól tartanak, hogy a fertőzőbb mutáció is közösségi szinten, követhetetlenül terjed Romániában és a koronavírus-járvány újabb növekedési hullámát idézheti elő.

Francia vállalatok márciustól megkezdik a Moderna, áprilistól pedig a Pfizer-BioNTech vakcináinak gyártását

Egy franciaországi vállalat márciustól megkezdi az amerikai Moderna, egy másik pedig áprilistól a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináinak gyártását - jelentette be szerdán Agnes Pannier-Runacher francia ipari miniszter.

Emmanuel Macron államfő a koronavírus elleni oltóanyagot gyártó nagy európai és francia gyógyszeripari vállatok képviselőivel kedd este folytatott találkozóját követően megerősítette, hogy a nyár végéig minden francia - aki kéri - megkaphatja az oltást, miután négy franciaországi telephelyen a hónap végén, március elején megkezdődik a vakcina gyártása, európai szinten pedig mintegy 2,3 milliárd adag biztosítására kapott garanciákat. A francia elnök jelezte, hogy a négy francia gyártóhelyen más gyógyszergyártók oltóanyagait fogják gyártani.

Novemberben és decemberben a francia Delpharm már bejelentette, hogy a Pfizer-BioNTech oltóanyagát fogja gyártani az északnyugat-franciaországi Saint-Rémy-sur-Avre-ban található telephelyén, a svéd Recipharm pedig a Moderna vakcinájának gyártását vállalta a nyugat-franciaországi Monts-ban található üzemében. A francia Fareva pedig elvileg a CureVac vakcináját fogja csomagolni a délnyugat-franciaországi Pau-ban és az északi Val-de-Reuil-ben.

Az ipari miniszter szerdán elmondta: az első gyártótelep márciusban indul be a Moderna oltóanyaga számára, majd áprilistól a Pfizer-BioNTech vakcináját is elkezdik gyártani Franciaországban, májusban pedig a CureVac is beindítja a gyártását, amennyiben megkapja a szükséges forgalmazási engedélyeket.

Agnes Pannier-Runacher jelezte, hogy a francia Sanofi is - amely 2021 második felére halasztotta a saját vakcinája forgalomba hozatalát - részt fog venni a gyártásban. Paul Hudson, a Sanofi vezérigazgatója múlt héten jelentette be, hogy cége besegít a Pfizer-BioNTech konzorciumnak a gyártásba, a francia gyógyszergyár több mint 100 millió adagot szállít le az Európai Uniónak 2021 végéig. "Kidolgoztuk velük, hogy a németországi üzemükben fognak gyártani, ez hozzá fog járulni a kapacitások növeléséhez. Ha a saját vakcinájuknak megvannak a pozitív eredményei, áprilisban, akkor a saját oltóanyaguk gyártását is megkezdik" - mondta az ipari miniszter.

Jean-Yves Le Drian külügyminiszter eközben az Europe1 kereskedelmi rádióban megerősítette, hogy "amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és a francia egészségügyi főhatóság (HAS) jóváhagyja és engedélyezi a Szputnyik V elnevezésű orosz oltóanyagot, nem lesz semmi akadálya a franciaországi forgalmazásának, ha megfelel azoknak a tudományos normáknak és szigorú ellenőrzési követelményeknek, amelyek Európában érvényben vannak".

Egymillió adag vakcinát juttat el az amerikai kormány a gyógyszertárakba

Február 11-től egymillió adag koronavírus-vakcinát juttat el az amerikai szövetségi kormány az ország gyógyszertáraiba, hogy még szélesebb körben elérhetővé tegye az oltóanyagot - közölte a Fehér Ház helyi idő szerint kedden Washingtonban. Joe Biden amerikai elnök Covid-19 munkacsoportjának vezetője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a szállítmányok - amelyeket országszerte 6500 gyógyszertárba juttatnak el - a halálos vírus elleni kormányzati erőfeszítések kiterjesztésének részét képezik. Jeff Zients szerint a lépés "biztosítja, hogy az emberek több helyen is megkaphassák az oltást a saját közösségükben".

A szakember elmondta: a program gondoskodik arról, hogy a helyi gyógyszertárak rendelkezzenek a megfelelő infrastruktúrával és tapasztalatokkal, mire a készleteket növelni tudják majd az elkövetkező hónapokban. "Mivel képesek leszünk növelni a kínálatot, később országszerte akár 40 000 gyógyszertár is biztosíthatja majd a Covid-19 elleni oltásokat" - fogalmazott Jeff Zients.

A gyógyszertári oltásokra továbbra is az állami irányelvek vonatkoznak, azaz meghatározott protokoll írja elő, hogy ki és mikor kaphatja meg a vakcinát. New Yorkban például ez jelenleg az egészségügyi dolgozókat, a tanárokat, a rendőröket, a tömegközlekedési dolgozókat, a hajléktalanszállókon élő embereket és a 65 éven felülieket érinti.

Ukrajnában már több mint 23 ezren haltak bele a betegségbe

Ukrajnában szerdára megint gyorsult kissé a koronavírus-fertőzés terjedése, egy nap alatt több mint háromezer új beteget jegyeztek fel, ismét sokan kerültek kórházba, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma pedig mostanra meghaladta a 23 ezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 3285 új esettel 1 227 164-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 165 áldozattal 23 089-re. Eddig 1 045 473-an gyógyultak meg, közülük előző nap több mint tízezren, az aktív betegek száma így csaknem hétezerrel 158 602-re csökkent. Előző nap megint kimagaslóan sok, 2159 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

A legtöbb új beteget, 330-at megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol az azonosított fertőzöttek száma már mintegy 129 ezer.

Jaroszlav Kucser egészségügyi miniszterhelyettes szerdai tájékoztatóján elmondta, hogy a tárcánál kidolgoztak egy informatikai modult, amelynek segítségével egy rendszerben tárolhatják majd az összes adatot azokról, akik megkapták a koronavírus elleni oltást. Szavai szerint ez a modul nemzetközi szabványokat alkalmaz az adatok tárolására, és lehetővé teszi, hogy az elvégzett immunizálással kapcsolatos információkat kényelmes formátumban tárolják mind az orvos, mind a páciens számára. A rendszerben az orvos feltüntetheti, hogy a páciens milyen típusú vakcinát, és az adott napig hány dózist kapott meg, illetve azt is, ha valamilyen okból nem volt javallott a beoltása.

Kína 10 millió dózis vakcinát biztosít a COVAX számára

Kína 10 millió dózist biztosít saját fejlesztésű koronavírus elleni oltóanyagaiból a COVAX vakcinaelosztó kezdeményezés számára - közölte szerdai sajtótájékoztatóján Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője. A nemzetközi kezdeményezésen keresztül a tervek szerint februárban elkezdik koronavírus elleni oltóanyagokkal ellátni az alacsony és közepes jövedelmű országokat, és összesen 2 milliárd dózist osztanának szét a vakcinákból idén. Vang elmondta: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg vizsgálja a kínai fejlesztésű vakcinák sürgősségi alkalmazásának lehetőségét.

Korábbi közlések szerint eddig három kínai oltóanyaggyártó - a Sinopharm, a Sinovac és a CanSino - nyújtott be kérelmet arra, hogy részt vehessen a COVAX-ban, miután Kína tavaly októberben hivatalosan csatlakozott a kezdeményezéshez. A kínai külügyi szóvivő azonban szerdán arra az újságírói kérdésre, hogy melyik kínai gyártók vakcináiból biztosítanak 10 millió dózist, nem nyújtott bővebb tájékoztatást.

Hszi Csin-ping kínai elnök tavaly májusban, a WHO közgyűlésén tett ígéretet arra, hogy a koronavírus elleni kínai fejlesztésű oltóanyagokat globális közkinccsé teszik.

Egyes megfigyelők szerint Peking "vakcinadiplomácián" keresztül igyekszik elterelni a nemzetközi közösség figyelmét a járvány kezdeti szakaszában, a vírus terjedése elleni intézkedéseit illetően felmerülő hiányosságokról. A kínai hivatalos álláspont ráadásul egyre inkább kétségbe vonja azt, hogy az új koronavírus Kínából származik. A külügyi szóvivő szerdán ismét megerősítette azt az egy nappal korábbi kijelentését, miszerint reméli, hogy az Egyesült Államok szintén meghívja majd a WHO szakértőit a koronavírus eredetének vizsgálatára. Hangsúlyozta: "rengeteg bizonyíték utal arra, hogy a koronavírus 2019 végén a világ több részén felbukkant már". A WHO nemzetközi szakértőinek egy csoportja jelenleg a közép-kínai Vuhanban vizsgálódik a koronavírus eredetét kutatva. Szerdán egyebek mellett látogatást tesznek a vuhani virológiai intézetben, amelyet egyesek a koronavírus véletlen kiszivárogtatásával vádoltak.

A világjárványt okozó, új típusú koronavírus a nemzetközi konszenzus szerint 2019 őszén a közép-kínai Vuhanban terjedt át először állatról emberre.

Franciaországban is engedélyezték az AstraZeneca-vakcinát, de csak 65 éven aluliaknak ajánlják

Engedélyezték kedden az illetékes francia hatóságok az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását, de csak 65 éven aluliaknak ajánlják, miután más korcsoportoknál nincs elég adat a hatékonyságának megítélésére - jelezte a francia egészségügyi főhatóság (HAS). Ez a harmadik koronavírus-elleni vakcina, amely forgalomba kerülhet Franciaországban.

"Hiányoznak a 65 évnél idősebb páciensekre vonatkozó adatok. Ezek a következő hetekben érkeznek meg. Addig a használatát a 65 évnél fiatalabbaknak ajánljuk" - mondta sajtótájékoztatóján Dominique Le Guludec, a hatóság vezetője. "Az ajánlást felülvizsgáljuk a kiegészítő klinikai adatok függvényében, amelyeket hamarosan megkaphatunk" - tette hozzá. Az illetékes vezető kiemelte, hogy az AstraZeneca vakcinája "nagyon könnyen kezelhető, nagyon hasonlóan az influenza-elleni oltáshoz, s ezért a hatóság ajánlása szerit gyógyszerészek s szülésznők is beadhatják, nem kizárólag csak ápolók vagy orvosok". Az oltóanyag normál hűtőszekrényben, kettő és nyolc Celsius-fok között tárolható, szállítható és alkalmazható a gyártástól számított legalább hat hónapon keresztül.

A HAS véleményét még a kormánynak is jóvá kell hagynia. Amennyiben ez valószínűsíthetően megtörténik, Franciaország Németországhoz, Svédországhoz, Lengyelországhoz és Olaszországhoz hasonlóan nem javasolja az idősebb korosztály számára ezt az oltást, ellentétben az Európai Gyógyszerügynökség véleményével. A HAS tudatta, hogy az ajánlás nem jelenti azt, hogy az oltóanyag nem hatékony az idősebb korosztály számára, csak a hatóság egyszerűen nem tud a rendelkezésre álló adatok alapján a kérdésben állást foglalni.

A HAS szerint az AstraZeneca vakcináját két kiemelt csoport fogja megkapni. Egyrészt az egészségügyi és a szociális dolgozók, mert "ők vannak a frontvonalban és ezáltal rendkívüli módon ki vannak téve" a vírus hatásainak, másrészt az 50 és 65 év közötti korosztály. A hatóság arra számít, hogy Franciaország 10 millió adagot kap a következő három hónapban az AstraZeneca-vakcinából, s így további 5 millió francia veheti fel az oltást.

A jelenlegi oltási menetrend szerint a francia kormány február végéig 2,5 millió ember beoltását tervezi.

Belgiumban nem oltják be a 65 év felettieket az AstraZeneca vakcinájával

Belgiumban egyelőre nem oltják be a 65 év feletti lakosokat az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinával - írta a BrusselsTimes belgiumi hírportál kedden. A belga szövetségi kormány azért döntött így, mert nem áll rendelkezésre elegendő adat arról, hogy 65 év felett is hatékony a brit-svéd érdekeltségű gyógyszercég oltóanyaga.

Franck Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy e tekintetben a kormány a nemzetei egészségügyi tanács iránymutatásait követi. "A tanács szerint ez a vakcina nagyon hatékony a 18 és 55 év közötti emberek számára, de nem állítható kellő bizonyossággal, hogy az ennél idősebb korosztálynak is teljes védelmet nyújtana a vírus ellen" - jelentette ki.

A 11,5 millió lélekszámú országban eddig a lakosság 2,49 százalékát oltották be az első addaggal a Pfizer/BionTech és a Moderna vállalatok által kifejlesztett oltóanyagokkal.

Brit egészségügyi miniszter: nem okoz súlyosabb betegséget a dél-afrikai variáns, de meg kell állítani

Nincs semmiféle jel arra, hogy a koronavírus dél-afrikai változata, amely Nagy-Britanniában is felbukkant, a korábbi változatoknál súlyosabb betegséget okozna, terjedését azonban mindenképpen meg kell állítani - mondta kedden Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. Hancock a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján elmondta: Nagy-Britanniában eddig 105 pozitív koronavírus-szűrési leletben azonosították a dél-afrikai változatot, köztük 11 olyan páciens szervezetében is, akik nem jártak Dél-Afrikában, és olyanokkal sem kerültek kapcsolatba, akik onnan utaztak Angliába.

Kedden külön tömeges koronavírus-szűrési program kezdődött nyolc olyan délkelet- és közép-angliai körzetben - köztük három londoni kerületben -, ahol feltűnt a dél-afrikai variáns. Hancock ugyanakkor elmondta keddi tájékoztatóján, hogy a nyugat-angliai Bristolban és az északnyugat-angliai Liverpoolban is találtak vírusvariánsokat, és ezekben a városokban is megelőző tömeges szűrések kezdődtek.

A dél-afrikai koronavírus-változat izolálását célzó soron kívüli szűrési program 80 ezer embert érint. A hatóságok postai irányítószámok alapján meghatározott körzetekben járnak lakásról lakásra, és kérik a 16 évesnél idősebb lakókat, hogy végeztessék el a szűrővizsgálatot, akkor is, ha nincsenek koronavírus-fertőzés lehetőségére utaló tüneteik. A felkeresett körzetekben otthon elvégezhető tesztekhez szükséges eszközöket osztanak ki, majd ezeket begyűjtik. Több helyszínen mobil szűrőállomásokat is telepítenek.

Matt Hancock keddi parlamenti tájékoztatóján elmondta: a kormány bővíti a munkahelyi tesztelési lehetőségeket is azok számára, akik nem otthonról dolgoznak, és kéri a munkáltatók együttműködését.

Susan Hopkins professzor, az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) Covid-stratégiai igazgatója keddi nyilatkozatában közölte: lehetséges, hogy a dél-afrikai variáns a korábbi változatoknál ellenállóbb a koronavírus ellen kidolgozott és már forgalomban lévő oltóanyagokkal szemben, de a jelenlegi vakcinák még így is jó védelmet nyújtanak e variáns ellen. Korábbi szakértői vélemények szerint rövid idő alatt módosítani is lehet az oltóanyagokat, ha az esetleges még újabb koronavírus-változatok felbukkanása ezt szükségessé tenné.

A Public Health England kedden közölte, hogy a múlt év végén Délkelet-Angliában azonosított helyi koronavírus-variáns is valószínűleg kissé tovább módosult. A tájékoztatás szerint a PHE vizsgálatai a brit variáns módosult változatát nagyon csekély számban, 214 159 szűrési mintából 11-ben mutatták ki, és az oltások e változat ellen is minden jel szerint hatékonyak. A szolgálat szakértői hangsúlyozták, hogy a vírusmutációk előfordulása nem váratlan fejlemény, de érdemes továbbra is az emberek közötti távolságtartással akadályozni a terjedést, mert ez az új vírusváltozatok kialakulását is nehezíti.

A kedden ismertetett legfrissebb adatok szerint meghaladta a tízmilliót a koronavírus ellen beadott oltások száma Nagy-Britanniában. Az újonnan kiszűrt fertőzöttek, a kórházi kezelésre szorulók és a halálozások száma egyaránt jelentős ütemben csökken.

A brit egészségügyi minisztérium kedd esti ismertetése szerint a december 8-án indult oltási kampány kezdete óta 9 646 715-en kapták meg a koronavírus elleni oltóanyag első adagját, a második dózisban 496 796-an részesültek. Így az eddig beadott oltások száma az első és a második dózissal együtt 10 143 511.

Matt Hancock egészségügyi miniszter keddi alsóházi tájékoztatóján elmondta: a legveszélyeztetettebb lakossági csoportba tartozó 80 éven felüli korosztály tagjainak 90 százalékát, a 70 és 80 év közötti korcsoportba tartozóknak a felét már beoltották.

A brit kormány eddig 407 millió dózist rendelt hét gyártótól a koronavírus elleni vakcinából. Ez azt jelenti, hogy a 68 milliós brit lakosságot - fejenként két dózissal számolva - háromszor lehet teljesen átoltani a koronavírus elleni oltásokból London által eddig megrendelt mennyiséggel. A valós szorzó ennél is nagyobb, mivel a jelenlegi tervekben a felnőtt lakosság beoltása szerepel. A hivatalos célkitűzés az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja - több mint 15 millió ember - megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát, őszre pedig a teljes felnőtt brit lakosság részesüljön a vakcinából.

A kedd este ismertetett adatsor szerint az elmúlt 24 órában 16 840 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. Az év elején még szinte minden nap 60 ezret messze meghaladó, esetenként 70 ezerhez közeli napi új fertőzöttet szűrtek ki Nagy-Britanniában. A szaktárca adatai szerint a kedden zárult egy hétben 162 877 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak tesztekkel, 60 021-gyel, 26,9 százalékkal kevesebbet az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál. Az elmúlt egy hétben 20 923 pácienst kellett kórházba szállítani a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt, 5997-tel, 22,3 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - a kedden zárult egy hétben 7851 páciens haláláról érkezett jelentés. Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 betegség okozta nagy-britanniai halálozások heti száma 841-gyel, 9,7 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve.

Merkel: minden oltóanyagot szívesen látnak az EU-ban

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni valamennyi oltóanyagokat szívesen látják az Európai Unióban (EU), de oltani csak olyan vakcinával lehet, amelyről a fejlesztők benyújtják a szükséges adatokat az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) - mondta Angela Merkel német kancellár kedden egy televíziós interjúban. A kancellár az ARD országos köztelevízióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy "jó adatok" jelentek meg a Szputnyik V elnevezésű orosz oltóanyagról, és beszélt is már Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az engedélyezéshez a közösség gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő EMA-nál indítandó vizsgálatáról.

A tagországok képviseletében az Európai Bizottság által folytatott vakcinabeszerzéssel és a termékek bevezetésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Izraelben és még Szerbiában is gyorsabban halad az oltási kampány, mint az EU-ban, mégis "nagyjából-egészéből semmi nem sikerült félre", és "nem volt hiba" az EMA teljes körű vizsgálatához kötni az oltóanyagok forgalmazási engedélyét. Kiemelte, hogy az oltási kampány sikeréhez elengedhetetlen a lakosság bizalma, amelynek elnyeréséhez az oltóanyagok alapos gyógyszerfelügyeleti vizsgálata szükséges.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek ágazati szakemberekkel folytatott hétfői megbeszélésén az is egyértelműen megmutatkozott, hogy még több pénz megmozgatásával nem lehet még több vakcinához jutni, mert a gyártási kapacitás korlátozott. Így az Egyesült Államok "szinte egyáltalán nem exportál" oltóanyagot, ezért az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű vakcinájának esetében nem lehet támaszkodni a Pfizer amerikai üzemeire, hanem csak az EU-ban rendelkezésre álló kapacitásra. Ez bővül majd, mert "igen gyors ütemben" építik ki a BioNTech saját gyárát a németországi Marburgban, és a hatóságok minden segítséget megadnak ehhez a munkához - fejtette ki Angela Merkel. A többi között arról is szólt, hogy Németországban az első negyedévben csaknem tízmillió embert olthatnak be a SARS-CoV-2 ellen, és a legóvatosabb becslések alapján is sikerülhet minden felnőttnek beadni legalább az első adagot a nyár végéig, szeptember 21-ig.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint keddig a német lakosság nagyjából 2,8 százaléka, 2 586 997 ember kapott védőoltást a SARS-Cov-2 ellen, közülük 606 786 embernek az oltás mindkét adagját beadták. A járvány tavaly ősszel kibontakozott második hulláma levonulóban van. Az RKI keddi kimutatása szerint az utóbbi 24 órában országszerte 6114  fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csökkenés az egy héttel korábbi 6412-höz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 228 085 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 861 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 57 981-re emelkedett.

Legolvasottabb cikkeink