• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.02.06 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Egy új izraeli gyógyszer napok alatt meggyógyította a kórházi betegeket, közel a félmillióhoz az áldozatok száma az USA-ban.

Horvátországban és Szlovéniában is enyhült a járvány

Az elmúlt egy hétben csökkenő tendenciát mutatott az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 276 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 235 402-öt. Egy nap alatt 25 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5169-re emelkedett. Kórházban 1142 beteget ápolnak, közülük 107-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 2748.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője vasárnap a sajtónak úgy nyilatkozott: bár jók a járványügyi adatok, február 15-ig, a jelenlegi intézkedések lejártáig nem enyhítenek. Mindazonáltal bejelentette: megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a szigorításokon megyénként változtassanak. Ott, ahol jobb a járványkép, nagyobb engedményeket tesznek - húzta alá.

Zágráb városában és a délnyugat-horvátországi Lika-Zengg megyében hétfőn már a középiskolások is visszatérhetnek az iskolapadokba. A válságstáb korábban jóváhagyta, hogy az iskolák ügyében az oktatási minisztérium a megyei válságstábokkal egyeztetve hozzon döntést arról, mely tanulók számára kezdődhet meg ismét a hagyományos oktatás.

A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 498-cal 173 702-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 11 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3623-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 931-en vannak kórházban, 160-an intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 15 707.

A kormány pénteki döntése szerint az ország egész területén kinyithattak a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók, a dolgozókat pedig hetente kell tesztelni az új koronavírusra. Egyes szolgáltatásokat is csak azok vehetik igénybe, akik rendelkeznek 24 óránál nem régebbi PCR- vagy antigén teszttel. Ilyenek például a kozmetikai kezelések vagy a masszázs.

A hétfői munkaszüneti nap után keddtől az egész ország területén megnyithatnak az óvodák, és megkezdődik az oktatás az elemi iskolák első három osztályában. A legtöbb régióban a jobb járványügyi helyzet miatt már február 2-ától nyitva tarthatnak az oktatási és nevelési intézmények.

Oroszországban júniusig az összes jelentkező megkaphatja a védőoltást

Oroszországban júniusig minden jelentkező megkaphatja a Covid-19 betegség elleni védőoltást - jelentette ki Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója a Rosszija 1 televíziónak.

"A fókuszban most az oroszok vakcinációja áll. Oroszország ma az egyetlen ország a világon, amelyik júniusig be tudja oltani az összes állampolgárát, aki ezt akarja. Az Egyesült Államok és Európa számára ez a határidő szeptember-október" - mondta a tisztségviselő az orosz hírügynökségek által vasárnap ismertetett nyilatkozatában. Dmitrijev tájékoztatása szerint külföldi piacokra egyelőre kis mennyiségeket szállítanak a vakcinából. Közölte, hogy várakozásai szerint a jövő hét végére 25-re emelkedik azoknak az országoknak a száma, ahol a Szputnyik V alkalmazását engedélyezték.

A The Lancet című tekintélyes londoni orvosi folyóiratban a héten megjelent az első orosz vakcina harmadik klinikai fázisának köztes vizsgálati jelentése, amely szerint az első dózis beadása után 21 nappal 91,6 százalékos a készítmény hatékonysága és a vakcina biztonságos. Oroszországban a védőoltás önkéntes alapon történik és ingyenes.

A járványhelyzet fokozatos javulásának köszönhetően az orosz felsőoktatási intézmények hétfőtől visszatérnek a rendes oktatáshoz. Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 16 ezer 48-cal, 3 millió 967 ezer 281-re emelkedett a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint. Ez a legalacsonyabb újonnan diagnosztizált esetszám október 22. óta. A napi növekmény 0,41 százalék volt, az új esetek 10,8 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 434 ezer 410-re csökkent, míg a halálos áldozatoké 432-vel, 76 ezer 661-re, a gyógyultaké pedig 19 ezer 884-gyel, 3 millió 456 ezer 210-re emelkedett országos szinten.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 104,4 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 396 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 626 ezer 795 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Tovább romlik a járványhelyzet Csehországban

Tovább romlott az utóbbi napokban a koronavírusjárvány-helyzet Csehországban. Szombaton mintegy 4800 új fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, 750-nel többet, mint egy hete. A laboratóriumokban 14 500 PCR-tesztet és 13 ezer antigéntesztet készítettek, mintegy felét a munkanapokon készített tesztek számának - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel megjelent kimutatásból.

A pozitív eredmények aránya az utóbbi napok 27 százalékáról szombaton 32,7 százalékra emelkedett. A járvány terjedési mutatója tovább emelkedett, szombaton már 1,05 volt. Amennyiben ez a mutató nagyobb egynél, az a járvány terjedésének gyorsulását jelzi. A kórházakban azonban fokozatosan javul a helyzet. Szombaton 5450 személyt kezeltek a kórházakban, 400-zal kevesebbet, mint egy hete. A súlyos állapotban lévők száma 989, valamivel kevesebb, mint a múlt szombaton.

A minisztérium által felállított, öt sávra osztott, százpontos táblázaton a kockázatok 71 pontnak felelnek meg, ami a negyedik sávot jelenti. Az érvényes óvintézkedések azonban továbbra is az ötödik sávnak felelnek meg. A hatóságok ezt azzal magyarázzák, hogy az általános helyzet már jó három hete nem javul, inkább romlik. Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint a hatóságok csak akkor enyhítenek a szigoron, ha a kórházi betegek száma 3000 alá csökken.

Március eleje, a járvány kitörése óta Csehországban 1,035 millió személy betegedett meg, 920 ezren meggyógyultak, 17 235 ember pedig meghalt. Csehországban február 14-ig szükségállapot van érvényben, ami lehetővé teszi a kormánynak bizonyos szigorítások meghozatalát, egyebek közt a hadsereg bevetését is. A kormány szeretné meghosszabbítani a szükségállapotot, de a korábbi ilyen helyzetektől eltérően egyelőre egyetlen ellenzéki párt sem támogatja, ami bizonytalanságot szül. A képviselőház várhatóan csütörtökön tűzi napirendre a témát. Andrej Babis kormányfő kijelentette, hogy addig még tárgyalni akar a pártok vezetőivel.

Kínai vakcinát vásárol Észak-Macedónia

Kétszázezer adag vakcinát vásárol a kínai Sinopharmtól Észak-Macedónia - jelentette be az egészségügyi miniszter szombat este. Venko Filipce közölte, a héten a parlament elfogadta az oltóanyagok beszerzését lehetővé tevő törvényt, Szkopje pedig elsőként a kínai gyártó oltóanyagából szerez be egy mennyiséget. A bejelentések szerint a nyugat-balkáni ország a későbbiekben más gyártóktól is vásárolna vakcinát.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma vasárnap Szerbiában 1684-gyel 406 352-re, Koszovóban 321-gyel 62 009-re, Észak-Macedóniában 404-gyel 94 615-re, Montenegróban 571-gyel 64 739-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 270-nel 123 737-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 13-mal 4112-re, Koszovóban eggyel, 1520-ra, Észak-Macedóniában 8-cal 2916-ra, Montenegróban 5-tel 836-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 16-tal 4721-re nőtt.

Ukrajnában több mint négyezer új beteget jegyeztek fel

Ukrajnában továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése, szombatra is több mint négyezer új beteget jegyeztek fel, és megint sokan kerültek kórházba. A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 4310 új esettel 1 241 479-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 129 áldozattal 23 516-ra. Eddig 1 070 749-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint hétezren, az aktív betegek száma így csaknem háromezerrel 147 214-re csökkent. Előző nap ismét sok, 1884 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba. A legtöbb új beteget, 498-at a megelőző naphoz hasonlóan megint a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében jegyezték fel.

Makszim Sztyepanov egészségügyi miniszter a Volodimir Zelenszkij elnöknél pénteken tartott válságstáb-értekezleten arról számolt be, hogy Ukrajna megerősítést kapott az AstraZeneca és a Novavax által kifejlesztett 12 millió dózis vakcina szállításáról, amely még ebben a hónapban meg is történik. Pontos dátumot nem nevezett meg. A Crown Agents elnevezésű nemzetközi szervezet kötött megállapodást Ukrajna számára a Serum Institute indiai vállalattal a náluk licencszerződések alapján előállított - az AstraZeneca és a Novavax részvételével kifejlesztett - vakcinák megvásárlásáról.

Szerhij Halik, az ukrán fegyveres erők orvosi szolgálatának ezredese szombaton az Armijainform hírportálnak elmondta, hogy az ukrán katonák beoltását február végén tervezik elkezdeni. Az oltás önkéntes lesz. Első körben a Donyec-medencei konfliktusövezeteben jelenleg szolgáló katonákat oltják be, illetve azokat, akik hamarosan oda lesznek vezényelve, továbbá a nemzetközi békefenntartó műveletekben résztvevőket és az egészségügyi alkalmazottakat.

Szerbia még az idén megkezdené a Szputnyik V védőoltás gyártását

Belgrád mindent megtesz annak érdekében, hogy még az idén megkezdhesse az orosz Szputnyik V vakcina szerbiai gyártását - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök. Az államfő közölte azt is, hogy jövő héten orosz szakértők érkeznek Szerbiába, hogy megkezdjék az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat. Hozzátette: Vlagyimir Putyin orosz elnökkel már előzetes megállapodás is született a gyártás megkezdéséről.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma szombatra Szerbiában 1968-cal 404 668-ra, Koszovóban 284-gyel 61 688-ra, Észak-Macedóniában 314-gyel 94 211-re, Montenegróban 535-tel 64 168-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 292-vel 123 467-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 14-gyel 4099-re, Koszovóban öttel 1519-re, Észak-Macedóniában nyolccal 2908-ra, Montenegróban öttel 831-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 13-mal 4705-re nőtt.

Szlovákiában újabb negyven nappal meghosszabbították a vészhelyzetet

Szlovákiában újabb negyven nappal meghosszabbította az október elsején bevezetett vészhelyzetet a kormány péntek este. A vészhelyzet - immár harmadik - meghosszabbítását az az alkotmánytörvény tette lehetővé, amelyet decemberben hagyott jóvá a pozsonyi törvényhozás. A gyorsított eljárásban elfogadott jogszabályt élesen ellenezte az ellenzék, és jogi szakértők bírálatát is kiváltotta. Az említett alkotmánytörvény alapján a szlovák kormány elvben akárhányszor meghosszabbíthatja a vészhelyzetet, ezt azonban a parlamentnek is jóvá kell hagynia, igaz, elegendő, ha ezt húsz nappal a döntés hatálybalépése után teszi meg.

A péntek esti kormányülés után Igor Matovic miniszterelnök néhány járványintézkedés hétfőtől hatályos módosítását is bejelentette. Ezek egyike, hogy február 8-tól működésbe lép Szlovákiában az úgynevezett Covid-automata, egy olyan keretrendszer, amely a járványintézkedések enyhítésének vagy szigorításának automatizálását hivatott szolgálni a fertőzöttek aktuális számának tükrében. Ennek alapján az ország régióinak jelentős része továbbra is a fekete besorolású, vagyis hétfőtől ezekben az eddig érvényes kijárási korlátozások maradnak hatályban. Az előzetes hírekkel szemben tehát hétfőtől nem kerül sor iskolanyitásra, erre csak a feketénél enyhébb besorolású járásokban adhat majd engedélyt a tisztiorvos.

Szlovákiában még tavaly márciusban hirdetett rendkívüli helyzetet a kormány a koronavírus terjedésének veszélyére hivatkozva, ez jelenleg is hatályban van. A rendkívüli helyzet márciusi kihirdetése után néhány nappal egészségügyi vészhelyzetet is hirdettek, ez júniusban lejárt. A vészhelyzet, amely októbertől lépett érvénybe, az egészségügyi vészhelyzetnél szélesebb körű intézkedéseket lehetővé tévő, általános vészhelyzet. A szlovák szabályozás szerint a vészhelyzetnél már csak egy magasabb állapotszint van, a rendkívüli állapot. Ez utóbbit a parlament javaslatára az államfő hirdeti ki, ám erre még nem volt példa az ország történetében.

Macron és Merkel megvédték az európai közös oltóanyag-beszerzési stratégiát

Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár pénteken megvédték az koronavírus-elleni oltóanyagok európai beszerzési stratégiáját, amelyet egyre több tagállamban bírálnak a rendelkezésre álló adagok elégtelensége miatt. "Teljesen támogatom az azt európai fellépést, amely mellett döntöttünk" - mondta Emmanuel Macron a német-francia védelmi és biztonsági tanács ülése után Angela Merkellel tartott közös videó-sajtótájékoztatójukon. "Mit mondanánk most, ha Franciaország és Németország jelenleg egymással versenyezne a vakcinákért? Ebből a járványból csak európaiként tudunk kilábalni" - hangsúlyozta a francia elnök. A német kancellár megerősítette, hogy az uniós vakcina-adagok közös megrendelését tartotta és tartja továbbra is a jó megoldásnak. Még akkor is, "ha az előállítási kapacitások nem annyira jelentősek, mint amilyenre számítottunk".

Emmanuel Macron elismerte, hogy az európaiak "nem számoltak a hírvivő RNS (mRNS) molekulákon alapuló vakcinák ilyen gyors sikerével", nevezetesen azzal, hogy a Moderna, valamint a Pfizer-BioNtech oltóanyagai kerülnek elsőként forgalomba, márpedig "ezek egy jelentős részét az Egyesült Államokban gyártják". Jelezte ugyanakkor, hogy a "dolgok felgyorsultak" és az oltási kampány "áprilistól sokkal jobban fog menni". A francia elnök üdvözölte Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének munkáját, aki a 27 tagállam nevében tárgyalta le az oltóanyag-gyártókkal a szerződéseket, és több, mint 2,2 milliárd dózisra biztosított garanciát a 450 millió európai számára. "Az egészségügy elvileg nem uniós kompetencia, így útközben kitaláltunk egy olyan politikát, amely korábban nem is létezett" - mondta a francia elnök.

Meghaladta a 450 ezret a vírus okozta halálesetek száma az Egyesült Államokban

Meghaladta a 450 ezret a koronavírus okozta halálesetek száma az Egyesült Államokban - jelentette be csütörtökön az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC). A napi halálozások száma továbbra is magas, több mint háromezer, annak ellenére, hogy a fertőzések száma csökken, és egyre több oltóanyag érkezik - mondta a CDC igazgatója az Associated Press hírügynökségnek adott interjújában. Rochelle Walensky szerint magas a kockázata annak, hogy a fertőzések számának javuló tendenciáját ellensúlyozhatja az, hogy az emberek összejöveteleket tartanak.

"Teljesen őszintén aggódom a vasárnapi Super Bowl miatt" - fogalmazott a szakember. A közegészségügyi szakértők a héten kiemelt figyelmet szentelnek Floridának, ugyanis a déli államban, Tampa városában rendezik meg a profi amerikaifutball-liga (NFL) döntőjét. A város vezetői és az NFL döntéshozói a stadion teljes befogadóképességének egyharmadába engednek be szurkolókat, azaz élőben, a helyszínen 22 ezer ember tekintheti meg a Super Bowl-t. Mint mondták: így próbálják biztosítani a távolságtartást.

Az elmúlt hónapban az Egyesült Államokban Kaliforniából jelentették a legtöbb halálesetet, átlagosan napi több mint ötszázat. A nyugat-amerikai államban az elhunytak 46 százaléka a latino származású emberek közül került ki, annak ellenére, hogy a lakosság mindössze 39 százalékát alkotják. Tavaly novemberben a latino halálesetek száma napi 3,5 volt 100 000 lakosra vetítve, de ez az arány a múlt héten már 40 főre nőtt. Alabama államban szintén rosszabb a helyzet, mint korábban volt. A halálozások heti átlaga az elmúlt két hétben napi 74-ről 147-re emelkedett. Ezen kívül Kentuckyban, Észak-Karolinában, Oklahomában, Dél-Karolinában és Tennessee-ben is nőtt a halálesetek száma.

Eközben a Johnson & Johnson csütörtökön benyújtotta a sürgősségi felhasználási engedély iránti kérelmét az egydózisú COVID-19 vakcinájához. Az amerikai gyógyszeripari vállalat egy hete jelentette be, hogy az általa kifejlesztett oltás 66 százalékos védelmet nyújtott a Covid-19 betegség mérsékelt és súlyos formái és 85 százalékost a legsúlyosabb tünetek kialakulása ellen. "A COVID-19 oltóanyag sürgősségi felhasználásra történő engedélyezése után készen állunk a szállítás megkezdésére. Keményen dolgozunk azon, hogy a vakcinánkat a lehető leggyorsabban hozzáférhetővé tegyük a lakosság számára." - írta közleményében Paul Stoffels, a társaság tudományos vezetője.

Brit gyógyszerfelügyelet: rendkívül biztonságosak a Pfizer és az AstraZeneca oltóanyagai

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) pénteken közzétett hatástanulmánya szerint rendkívül biztonságos a koronavírus elleni nagy-britanniai oltási kampányban használt két vakcina, a Pfizer és a BioNTech, illetve az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű oltóanyaga. Az Oxfordi Egyetem oltóanyag-fejlesztő csoportjának igazgatója, Andrew Pollard professzor ugyancsak pénteken közzétett tájékoztatásában közölte, hogy az AstraZenecával együttműködésben kifejlesztett vakcina hatékony a koronavírus nemrégiben Angliában azonosított variánsával szemben is.

A MHRA 16 oldalas oltásbiztonsági tanulmánya szerint, amely a január 24-éig beadott 6,9 millió első oltási dózis tapasztalatait veszi figyelembe, 22 820 visszajelzés érkezett enyhe mellékhatásokról. A felügyeleti hatóság közölte: e jelentések kivizsgálása azt az eredményt hozta, hogy mindkét vakcina esetében hozzávetőleg 3 ezrelék - vagyis ezerből három - a beadott oltások számához mért, a vizsgálatok által kétséget kizáróan igazolt mellékhatások aránya. A tanulmány hangsúlyozza, hogy a mellékhatásokkal járó esetek elsöprő többségében is mindössze a szúrás helyén érzett izomfájdalom, néha influenzaszerű tünetek, fejfájás, borzongás, fáradtságérzet, hőemelkedés, szédülés jelentkezett. A gyógyszerfelügyeleti hatóság a vizsgálati jelentésben kiemeli azt is, hogy ezek a mellékhatások az emberi szervezetben kialakuló normál immunreakció velejárói, csaknem minden egyéb oltásfajta beadása esetén jelentkeznek, és rendszerint egy-két nap alatt elmúlnak.

A tanulmány hangsúlyozza: a Pfizer/BioNTech-vakcina esetében korábban jelzett súlyos allergiás tünetek részletes kivizsgálása azt mutatja, hogy az ilyen reakciók rendkívül ritkák, százezer beadott dózisonként egy-két ilyen esetről érkezett bejelentés. Mindezek alapján egyértelmű, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegség és a vele járó súlyos szövődmények kialakulásának megakadályozásával a koronavírus elleni oltások beadásának előnyei messze túlmutatnak bármelyik ismertté vált mellékhatáson - fogalmaz az MHRA pénteken ismertetett oltási hatástanulmánya.

Az Oxfordi Egyetem oltóanyag-fejlesztő csoportjának igazgatója, Andrew Pollard által ugyancsak pénteken közzétett hatásvizsgálati jelentés azt emeli ki, hogy az AstraZeneca gyógyszergyárral közösen kidolgozott, ChAdOx1 nCoV-19 nevű vakcina hasonló hatékonysággal alkalmazható a néhány hete Angliában feltűnt, B.1.1.7 jelzésű új koronavírus-variánssal szemben, mint a járványt okozó SARS-CoV-2 koronavírustörzs egyéb, korábban azonosított változatai ellen. Az először Délkelet-Angliában kimutatott új variáns a vizsgálatok szerint 30-50 százalékkal - egyes korábbi, azóta jórészt korrigált becslések szerint 30-70 százalékkal - fertőzőképesebb, mint az először kimutatott vírusvariánsok.

Pollard professzor és Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatási alelnöke a héten tartott közös online sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy várhatóan még az idén, valószínűleg őszre elkészül a koronavírus elleni oltóanyag új generációja, amely az újonnan felbukkanó vírusvariánsok ellen még nagyobb hatékonysággal használható.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testülete (SAGE) pénteken közölte, hogy most már egyértelműen a nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének lassulását mutatja az R reprodukciós jelzőszám, amely országos átlagban jelenleg 0,7 és 1 között van. Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 7-10 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést. Az új, 0,7-1-es becslés a SAGE számítási módszertana alapján azt valószínűsíti, hogy a naponta bekövetkező új fertőzések száma országszerte 0,2 és 0,5 százalék közötti mértékben csökken.

Londonban, a nagy-britanniai járvány korábbi gócpontjában jelenleg 0,6-0,8 az R mérőszám. Ez a legalacsonyabb regionális nagy-britanniai reprodukciós becslési sáv, és azt mutatja, hogy a brit fővárosban minden nap 4-8 százalékkal csökken az előző 24 órához mérve az új koronavírus-fertőzések száma.

Egy új izraeli gyógyszer napok alatt meggyógyította a Covid-19-betegeket egy tel-avivi kórházban

Egy új, egyelőre EXO-CD24 nevű izraeli gyógyszer 3-5 nap alatt meggyógyított a tel-avivi Ichilov kórházban 30-ból 29 koronavírusos beteget, akiket a Covid-19 mérsékelt vagy súlyosabb formája miatt kezeltek - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál pénteken. Az Ichilov kórház kutatórészlegében kifejlesztett gyógyszer a koronavírus-fertőzés okozta citokinvihart, az immunrendszer túl heves gyulladásos reakcióját segít megelőzni vagy mérsékelni.

A klinikai vizsgálat első fázisában részt vevő, új koronavírus-kezelést kapó 30 páciensből 29-en 3-5 nap alatt elhagyhatták a kórházat. A 30. beteg is távozhatott, de nála néhány nappal tovább tartott a gyógyulás. A kórház közleménye szerint a gyógyszer segített gyorsan felépülni a betegségből a sikeresen befejeződött első tesztelési szakaszban.

A Nadír Arber professzor által kifejlesztett gyógyszert naponta egyszer, néhány perces inhalálással juttatták egyenesen a tüdőbe, s alapja a CD24 nevű fehérje, amely a sejtek felszínén helyezkedik el, és fontos szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában. Ez a fehérje segít megnyugtatni az immunrendszert és megfékezni a citokinvihart.

Hamarosan megkezdik a gyógyszer következő kísérleti fázisait, de a kórház orvosai máris a súlyos Covid-19-betegség egyik lehetséges kezelési módjának tekintik, amely alapvetően megváltoztathatja a betegségek kimenetelét. "Fejlett és kifinomult, és megmentheti a koronavírus okozta betegségben szenvedőket. A tesztelés első fázisának eredményei kiválóak, és bizalmat keltenek Arber professzor módszerében, amelyet évek óta kutat a laboratóriumában" - mondta a lapnak Roni Gamzu, a kórház igazgatója. "Büszke vagyok arra, hogy az Ichilov kórház kék-fehér (izraeli) orvosságot nyújthat egy szörnyű világjárvány ellen"- tette hozzá.

Belgiumban valamelyest enyhítik a korlátozásokat

A belga kormány pénteken bejelentette, hogy enyhíti a koronavírus-járvány terjedését lassító korlátozásokat, jövő hét szombattól kinyithatnak a fodrászatok, illetve valamivel előbb az állatkertek, a vidámparkok és a kempingek is. A rendelkezések értelmében a fodrászatok akár több vendéget is fogadhatnak egyszerre a higiéniai szabályok betartása mellett, azonban más kozmetikai szolgáltatások vagy fizikai kontaktussal járó szolgáltatások újranyitását - amennyiben tovább enyhül a járványhelyzet - csak március elejétől fogja engedélyezni a kormány.

Alexander de Croo belga kormányfő a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy azért döntöttek fodrászszalonok újranyitása mellett, mert "a test ápolása fontos szerepet játszik a jó közérzet fenntartásában, és átsegíthet a mindennapi nehézségeken". Hozzátette azonban, hogy ez egy nagyon óvatos elhatározás volt, mert a járványhelyzet még mindig körültekintésre késztet.

A táborhelyek, víkendfalvak már február 8-ától kinyithatnak, azonban vendéglátó egységeiket továbbra sem üzemeltethetik.

A 11,5 milliós lélekszámú Belgiumban az elmúlt héten enyhén, - 5 százalékkal - növekedett az új fertőzéses esetek száma, amihez a kiterjedtebb tesztelés is hozzájárult. A kórházi felvételek és elhalálozások aránya azonban 12, illetve 20 százalékkal csökkent. Az elmúlt 7 nap alatt napi átlagban 2349 embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje, 118-an kerültek egészségügyi intézményekbe ápolásra, valamint 40-en haltak bele a járvány okozta betegségbe. Ez idáig a lakosság 3,1 százalékát oltották be a koronavírus elleni első adag vakcinával.

Szlovákiában a pozitív tesztek 71 százalékánál azonosították a brit változatot

Szlovákiában a szerda óta elvégzett, pozitív eredményt adó 1360 PRC-vírusteszt 71 százalékánál azonosították a koronavírus nagy-britanniai változatát - írta péntek este a Facebook közösségi portálon a szlovák miniszterelnök. Igor Matovic közölte: megkérte a Közegészségügyi Hivatalt, hogy vizsgálják felül a laboratóriumokban elvégzett tesztek pozitív mintáit. Az eredmények feldolgozása jelenleg is tart, és még pénteken közzéteszik a végleges eredményt. A TASR szlovák hírügynökség jelentése szerint a kassai Louis Pasteur Egyetem klinikáján a brit változat aránya még ennél is magasabb, 91 százalék volt.

Az 5,5 milliós lélekszámú Szlovákiában a karanténintézkedések és a széleskörű tesztelés ellenére terjed a járvány, a kórházakban 3560 koronavírusos beteget ápoltak csütörtökön.

A kormányfő szerint korai az iskolák megnyitása, amit egyes szakértők és koalíciós pártok javasolnak. "A pozitív esetek száma a karantén ellenére nem csökken. Az általános iskolák alsó tagozatának megnyitásával körülbelül 150 ezer szülő megy munkába. A brit variáns rendkívül agresszív (fertőző), több kórházi kezelést és halálesetet okoz. A brit vírus magas aránya azt is jelenti, hogy bármilyen enyhítés a megfelelő védő/kompenzációs intézkedések nélkül a pozitív esetek számát növelné, és csak rosszabbodna a helyzet" - fogalmazott Matovic.

A Covid-19-járványt okozó SARS-CoV-2 vírus Nagy-Britanniában azonosított, B1.1.7 jelű mutációja 70 százalékkal fertőzőbb, mint a korábbi domináns vírustörzs, egyes tudósok szerint 30 százalékkal halálosabb is lehet.

Szlovákiában 259 533 ezren fertőződtek meg a járvány kezdete óta, a halálesetek száma 5050 volt péntek este a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Spanyolországban csak 55 év alattiak kaphatják meg az AstraZeneca vakcináját

Spanyolországban csak 55 év alatti felnőttek kaphatják meg az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni vakcináját - határozott a spanyol egészségügyi minisztérium pénteken. A szaktárca elővigyázatosságból döntött a korhatár elfogadása mellett arra hivatkozva, hogy a klinikai vizsgálatok a 18-55 év közötti korosztályban zajlottak, és az idősebbek esetében a vakcina hatékonyságáról nem áll rendelkezésre elegendő eredmény.

A brit oltóanyag első szállítmánya várhatóan a hétvégén érkezik Spanyolországba. Az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói kapják meg, azok, akik nem a koronavírus elleni védekezés első vonalában dolgoznak. A minisztérium 10-12 hétben jelölte meg a védőoltás két dózisa közötti időszakot. Spanyolország februárban 4 millió adag vakcinára számíthat az Európában már engedélyezett oltóanyagokból, amelyekkel kétmillió embert, a népesség több mint négy százalékát tudják beoltani.

A madridi tartomány pénteken közölte: az országban első ízben azonosították a koronavírus brazil variánsát. Egy 44 éves brazil férfi január 29-én érkezett a spanyol fővárosba negatív PCR-teszttel, ám a reptéren végzett antigén-tesztje pozitív lett. Eddig a dél-afrikai változatból is egy esetet szűrtek ki, a brit mutáció okozta fertőzést 449 embernél azonosították. Nagy-Britanniából december 22-e óta, Brazíliából és Dél-Afrikából két napja van érvényben beutazási korlátozás Spanyolországba.

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint továbbra is mérséklődik a járvány terjedése, százezer emberből átlagosan 750,7-en fertőzöttek, egy hete számuk még 886 volt. Az elmúlt egy napban 11 ezer új esetet diagnosztizáltak, míg a regisztrált fertőzöttek száma több mint 28 ezerrel emelkedett. A járvány kezdete óta 2,9 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A halálos áldozatok száma meghaladja a 61 ezret, 1951-en az elmúlt egy hétben vesztették életüket.

Legolvasottabb cikkeink