• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.02.17 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Romániában tizedére esett a fertőzési arány az egészségügyi dolgozók körében, kevesebb a fertőzött az USA-ban.

Szlovákia orvosokat és nővéreket kér az európai uniós országoktól

Szlovákia a koronavírusjárvány leküzdése érdekében segítséget, orvosokat és nővéreket kér a többi európai uniós országtól. A kérést szerdán hagyta jóvá az Igor Matovic vezette kabinet, amely egyben aktiválta az Európai Unió civil védelmi rendszerét - jelentette a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség.

A pozsonyi egészségügyi minisztérium közlése szerint Szlovákia legalább egy hónapra tíz orvost és 25 nővért szeretne kapni, akik a kórházak intenzív osztályain dolgozhatnának. A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek. Szlovákia jelenleg a koronavírus-járvány rendkívül erős második hullámával szembesül, s az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon.

Szerdától kezdve Szlovákiában kötelezően karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki külföldről érkezik az országba. Az intézkedés a szlovák állampolgárokra is vonatkozik - közölte a TA3 szlovák kereskedelmi hírtelevízió. Kivételt képeznek ez alól a határ mentén lakók, akik naponta átjárnak Szlovákiába dolgozni. Nekik azonban hét napnál nem régebbi negatív tesztet kell felmutatniuk. Nem kötelező a negatív koronavírusteszt felmutatása a kamionosok számára. A Stella Centrum, a pozsonyi közlekedési információs központ a jelentésében azt állítja, hogy az ellenőrzések miatt a határátkelőkön elsősorban a kamionosoknak kell számítaniuk várakozásokra. Az osztrák és a cseh határátkelőkön szerda délelőtt mintegy félórás volt a várakozási idő. A szlovák kormány a döntést veszélyesebb koronavírusmutációk európai uniós országokban való gyorsuló

terjedésével indokolta.A Szlovákiába utazóknak, akikre nem vonatkoznak a kivételek, a határ átlépése előtt kötelezően egy elektronikus űrlapot kell kitölteniük, majd 14 napos karanténba kell vonulniuk. Ezt legkorábban a 8. napon elvégzett negatív koronavírus teszttel lehet lerövidíteni. A cseh közszolgálati hírtelevízió úgy értesült, hogy a szlovák határátkelők többségén mobil tesztelő állomásokat állítottak fel azon külföldiek számára, akik Szlovákiában dolgoznak, de nem laknak a határ menti övezetben. Ők a negatív koronavírusteszt alapján szintén elkerülhetik az elszigetelést. 

Szlovákiában kedden mintegy hétezer új fertőzést mutattak ki a PCR-, illetve antigéntesztekkel elvégzett szűrések. A járvány halálos áldozatainak száma 105-tel 6168-ra emelkedett - derül ki a korona.gov.sk weboldalon közölt hivatalos kimutatásból. A kórházakban kezelt betegek száma meghaladta a 3800-at.

Folytatódik az oltás is, eddig több mint 246 ezren kapták meg a vakcinát, mintegy 6300-an már a második adagot is. Szlovákia mérlegeli, hogy tárgyalásokat kezd a Szputynik V koronavírus elleni orosz vakcina vásárlásáról, bár még nem regisztrálta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Erről várhatóan a csütörtöki kormányülésen születik döntés.

Két hét alatt csaknem megnégyszereződött a mutációk aránya Németországban

Két hét alatt csaknem megnégyszereződött, 6-ról 22 százalékra emelkedett az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fokozottan fertőzőképes mutációinak aránya a Németországban regisztrált fertőződések körében - jelentették be szerdán Berlinben.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter elmondta, hogy a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) 23 ezer pozitív mintán végzett elemzése alapján különösen az először Nagy-Britanniában azonosított, B 1.1.7 jelzésű vírusváltozat gyors terjedése "aggasztó". Ugyanakkor "bátorító", hogy a mutációk előretörésének közepette is csökken a napi új fertőződések száma. Ez azt jelzi, hogy a védekezés az új vírusváltozatokkal szemben is eredményes. Azonban a nagy óvatosságra lesz szükség a korlátozások lazításánál, és rendszeresen fel kell mérni a mutációk elterjedtségét.

A miniszter arról is szólt, hogy február végére eléri a tízmillió adagot a kiszállított oltóanyag mennyisége, így lendületet vehet a SARS-CoV-2 elleni oltási kampány Németországban.

Horvátország már tárgyal az orosz vakcina beszerzéséről

Horvátország már tárgyal Moszkvával az orosz Szputnyik V oltóanyag beszerzéséről - mondta Vili Beros egészségügyi miniszter a válságstáb szerdai sajtótájékoztatóján Zágrábban. A biztonság és a hatékonyság a legfontosabb számunkra - emelte ki a tárcavezető. Szavai szerint az volna a legoptimálisabb, ha az európai gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezné a vakcinát, de az eltarthat egy ideig. Ezért horvát ügynökség feladata utánajárni, hogy lehetséges-e más módon beszerezni az orosz oltóanyagot - húzta alá. Hozzátette továbbá: amikor horvát gyógyszerügynökség úgy értékeli, hogy a feltételek teljesültek, jóváhagyást adhat ideiglenes használatra.

A Jutarnji List című horvát napilap nem hivatalos forrásokra hivatkozva szerdán arról cikkezett: Zágráb egymillió adag orosz vakcinát tervez beszerezni az elkövetkező két-három hétben, hogy addigra rendelkezésre álljon, amikorra az EMA engedélyezi használatát, és ezt követően rögtön megkezdhesse vele az oltást. Így a többi rendelkezésre álló oltóanyaggal együtt nyárra beolthatnák a lakosság hetven százalékát - írták.

A tárgyalásokat a zágrábi orosz nagykövetség is megerősítette. A Hina horvát hírügynökségnek úgy nyilatkoztak: amennyiben megállapodásra jutnak a horvát kormánnyal, az oltóanyag két-három héten belül megérkezhet Horvátországba, ahol jelenleg a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinájával oltanak.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 274 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 237 999-et. Egy nap alatt 18 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5357-re emelkedett. Kórházban 927 beteget ápolnak, közülük 84-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 1097-tel 181 604-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 12 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3745-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 648-en vannak kórházban, 128-an intenzív osztályon. A szlovén kormány délután áttekinti az elmúlt egy hét adatait, de újabb enyhítések nem várhatók. Ljubljana hetente vizsgálja felül az intézkedéseket, a járványügyi adatok tükrében pedig dönt arról, enyhít-e a korlátozásokon, vagy meghosszabbítja őket.

Ukrajnában ismét négyezer fölé emelkedett az új betegek száma

Ukrajnában szerdára tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, több mint négyezer, a megelőző napinál mintegy ezerrel több új koronavírusos beteget jegyeztek fel, és sokan kerültek kórházba. A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 4286 új esettel 1 280 904-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 147 áldozattal 24 689-re. Eddig 1 128 895-en gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem hatezren, az aktív betegek száma így csaknem 1800-zal 1 128 895-re csökkent. Előző nap különösen sok, 2330 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, míg a megelőző napon számuk 915 volt.

A legtöbb új beteget, 646-ot az elmúlt napokhoz hasonlóan megint a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében jegyezték fel. A régióban közben kezdenek megtelni a Covid-19-betegek ellátásával foglalkozó kórházak, Denisz Smihal miniszterelnök tájékoztatása szerint van olyan település, ahol az ágyak több mint 90 százaléka foglalt. A megyében átlagosan a kórházak telítettsége 73 százalékos. Más megyébe szállítani a betegeket pedig a hóhelyzet miatt nehézkes.

Az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) szerdán megerősítette, hogy valóban indított előzetes vizsgálatot koronavírus elleni oltások beszerzésével kapcsolatos esetleges visszaélések ügyében. A sajtóközleményben leszögezik, hogy ez a vizsgálat egyáltalán nem akadályozza a vakcinák beszerzését. A NABU hangsúlyozta, hogy a vizsgálat még az elején tart, még nem állapították meg azt sem, hogy történt-e egyáltalán törvénysértés.

Sajtóértesülések szerint - amelyeket a NABU nem erősített meg - Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter érintett a vizsgálatban a Sinovac kínai gyógyszergyártó vállalattal kötött vakcinavásárlási szerződés miatt. A feltételezések szerint ugyanis a megállapodás megkötésében közreműködő cég túl magas áron vásárolta meg Ukrajnának a vakcinát. Sztepanov keddi tájékoztatóján kijelentette, hogy az oltóanyagok megvásárlásával kapcsolatos csalások gyanúja megalapozatlan, a NABU vizsgálatát pedig ellene indított "személyes háborúnak" nevezte.

Oroszországban az október közepén mért legalacsonyabb szintre csökkent az új fertőzöttek száma

Oroszországban az új koronavírusos fertőzöttek száma szerdára 13 ezer alá, az október 9. óta mért legalacsonyabb szintre csökkent. A szerdán közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 12 828-cal 4 112 151-re emelkedett. A napi növekmény 0,31 százalék, az új esetek 10,1 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 388 123-ra csökkent, a halálos áldozatoké pedig 467-tel 81 446-ra, a felépülteké pedig 17 919-cel 3 642 582-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 107,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 277 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 611 768 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Továbbra sem enyhül a járvány Csehországban

Továbbra se enyhül a koronavírus-járvány Csehországban: kedden a szűrések 12 486 új fertőződést mutattak ki, ami január eleje óta a legmagasabb napi esetszám - derül ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szerdán reggel közzétett kimutatásból. A covidos betegek száma 106 ezer, és megközelítette az eddigi, tavaly november elején mért maximumot. A kórnak eddig 18 596 halálos áldozata van.

Továbbra is nagy nyomás alatt vannak a kórházak. Kedden 6171 beteget kezeltek, közülük 1196 van súlyos állapotban. Ez a járvány tavaly márciusi kitörése óta a második legmagasabb szám. Ennél több súlyos beteg csak november 3-án volt. A német határ mentén fekvő Karlovarsky régió vezetése ismételten arra kérte a kormányt, engedélyezze a betegek átszállítását németországi kórházakba. Jan Blatny egészségügyi miniszter ezt elutasítja. Jelenleg a járvány által leginkább sújtott járások kórházaiból más cseh kórházakban szállítják a betegeket. 

A szaktárca kimutatása szerint a cseh kórházak intenzív osztályain már csak 165 szabad covidos ágy van.

Kedden több mint 70 ezer tesztet végeztek, amelyek majdnem 38 százaléka hozott pozitív eredményt.

SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinával eddig 483 833 embert oltottak be, közülük 182 ezren már a második adagot is megkapták. Az utóbbi időben naponta átlagosan mintegy 15 ezer ember kap vakcinát. A beoltottak 95 százaléka a Pfizer/BioNTech, 4,6 százalékuk a Moderna, míg 0,4 százalékuk az AstraZeneca gyógyszergyár vakcináját kapta. A 10,7 millió lakosú Csehországban csak az Európai Unió által engedélyezett vakcinákat használják.

Olaszországban meghaladta a 94 ezret a halottak száma

Olaszországban meghaladta a 94 ezret a koronavírus-járvány halottainak száma az egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint. Közben már több mint hárommillió adag oltást adtak be az új típusú koronavírus ellen.

A halottak száma a hét végére érheti el a 95 ezret. Február 20-án lesz egy éve, hogy a lombardiai Codognóban azonosították az első olasz Covid-19-beteget. Az aktív betegek száma november óta először négyszázezer alá mérséklődött, a kórházban kezeltek száma húszezer alatt van, és valamivel több mint kétezren vannak intenzív osztályon. Aggodalmat okoz viszont a vírusmutációk gyors terjedése. A szakértők újabb országos zárlatot sürgetnek. A fővárosban is nő a fertőzöttek aránya, ami miatt Rómában egy héten belül ismét szigoríthatnák a járványintézkedéseket, amelyeket január második hetében oldottak fel.

A Rómától kevesebb mint nyolcvan kilométerre található Roccagorgát teljes zárlat alá helyezték. Az alig négyezer lakosú kisváros lakói nem hagyhatják el otthonukat, és Roccagorgába kívülről sem lehet belépni. A karanténhoz a helyi óvodából terjedő fertőzés vezetett, amelyet az új koronavírus nagy-britanniai mutációjaként azonosítottak. A lakosság egészét tesztelésre szólították fel.

A főváros egészségügyi hatóságai attól tartanak, hogy a vírusmutáció már Rómába is megérkezett. Az iskolaigazgatók arra kérték a diákokat, két maszkot viseljenek a korlátozott számú tantermi oktatási napon. Róma úgynevezett zeneparkjában nagyméretű vakcinázási központot állítottak fel, ahol elsőként a tűzoltóság és a rendfenntartók 55 évnél fiatalabb tagjait oltják be az AstraZeneca-vakcinával. A tervek szerint az oltóanyaggal március elsejétől a háziorvosok is megkezdik a vakcinázást, az 1966-ban születettekkel.

A beoltottak száma kedden túllépte a hárommilliót, közülük több mint 1,2 millióan részesültek második dózisban. Utóbbiak száma alig emelkedik, mivel a vakcinahiány miatt az első dózis beadását részesítik előnyben. A Pfizer/BioNTechből több mint hárommillió ampulla érkezett, a Modernából valamivel több mint százezer, az AstraZenecából több mint 240 ezer.

Az északkeleti Veneto kormányzója, Luca Zaia bejelentette, hogy több mint húszmillió ampullát tud rendelni az Európai Unióban engedélyezett vakcinákból a szállítmányokat saját forrásból finanszírozó tartományok számára. Zaia szerint a római kormánynak is a "piacon kellene vásárolnia", mivel az EU-n keresztül érkező szállítmányok folyamatosan késnek. Venetóban ingyenes tesztelési állomásokat állítanak fel a 25 év alatti fiatalok által leginkább látogatott utcákon, tereken. A tesztpontok a "spritz" nevet kapták a kora esti aperitivóról.

Vektor intézet: az orosz vakcinák védelmet nyújtanak a brit mutáció ellen

Védelmet nyújt a Covid-19 brit mutációja ellen az orosz Szputnyik V és EpiVacCorona vakcina - közölte kedden a novoszibirszki székhelyű Vektor Állami Virológiai és Biotechnológiai Intézet.

Az intézetet üzemeltető orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnedzor) közleménye szerint a Vektor által elvégzett speciális összehasonlító vizsgálat a két oltóanyagot hatékonynak találta az új koronavírus brit változatával szemben. "A védőhatást a Szputnyik V és EpiVacCorona vakcinával beoltott személyektől származó, a SARS-CoV-2 vírus elleni antitesteket tartalmazó vérsavó felhasználásával elvégzett semlegesítésre való reagálásban mutatták ki "- állt a jelentésben. A kommüniké szerint a két vakcinával beoltott emberek széruma egyaránt hatékonyan semlegesítette a koronavírus brit és szokásos változatát.

Vlagyimir Putyin elnök hétfőn elrendelte, hogy orosz kormány vizsgáltassa meg a Covid-19 ellen kifejlesztett orosz vakcináknak a koronavírus új változataival szembeni hatékonyságát. A felülvizsgálatnak az utasítás értelmében ki kell terjednie arra is, hogy az oltóanyagokkal kapcsolatban szükség-e van-e további kutatásokra és a bejegyzési okmány módosítására. Az erről szóló jelentést az elnöknek március 15-ig kell elkészíteni, majd félévente revíziót kell végezni.

Romániában tizedére esett a fertőzési arány az egészségügyi dolgozók körében

Romániában az utóbbi négy hétben 88 százalékkal csökkent a koronavírus-fertőződések száma az egészségügyi és szociális dolgozók körében, akik az oltáskampány során elsőkként kaphatták meg a vakcinát - közölte keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora.

Az első fázisra feliratkozott mintegy negyedmillió romániai orvos, asszisztens, nővér és ápoló csaknem 99 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltás első, illetve 90 százaléka a vakcina mindkét adagját. Azóta az egészségügyben, illetve a szociális ellátó rendszerben dolgozók körében a korábbi 500-ról 50 alá csökkent az újonnan regisztrált fertőzöttek heti átlaga.

Az idősotthonok és szociális intézmények lakói és az őket gondozó személyzet körében mintegy 49 ezren iratkoztak fel az oltásra: közülük 86 százalékban kapták meg az első, 46 százalékuk pedig mindkét dózist. Ennél a kategóriánál a fertőződések száma mintegy 60 százalékkal esett vissza.

Gheorghita úgy értékelte: mindhárom, Romániában használt, az EU-ban engedélyezett vakcinatípus gyakorlatilag 100 százalékos védettséget biztosít a súlyos, illetve halálos kimenetelű koronavírus-fertőzéssel szemben.

Az első fázissal párhuzamosan január közepétől Romániában megkezdődött az oltáskampány második szakasza is, amelynek során a 65 év felettieket, a krónikus betegeket és a kulcsfontosságú ágazatok dolgozóit oltják. Utóbbiak közül a tanítókat és tanárokat próbálják előnyben részesíteni, amihez valószínűleg a mobil oltóegységek segítségét is igénybe veszik, de az ezzel kapcsolatos stratégiát még nem véglegesítették - tette hozzá a koordinátor. Gheorghita szerint igyekeznek több oltóanyagot juttatni azokba a térségekbe, ahol magasabb a fertőzési arány.

Romániában eddig csaknem 700 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, közülük több mint 450 ezren a második, "emlékeztető" dózist is megkapták.

Romániába eddig több mint másfél millió adag, koronavírus elleni vakcina érkezett az EU-ban jóváhagyott oltóanyagokból. Ezek közül több mint egymillió Pfizer-, 60 ezer Moderna- és kevesebb mint hétezer AstraZeneca-dózist adtak már be - az utóbbival csak ezen a héten kezdték meg a 18-55 év közötti felnőttek immunizálását. Romániában mintegy 3500 fertőzöttet regisztráltak olyanoknál, akik megkapták már az oltás első adagját: ez a beoltottak 0,5 százalékának felel meg, és Gheorghita szerint alig néhány olyan eset volt, amikor az emlékeztető oltás beadása után mutatták ki a fertőzést.

A romániai előjegyzési portálon jelenleg több mint 1,2 millió embernek van lefoglalt időpontja azokban az oltóközpontokban, ahol a Pfizer és a Moderna oltóanyagával oltanak, 154 ezernek pedig azokban a központokban, ahol az AstraZeneca vakcináját használják.

Az idős angolok antitest-vizsgálatai az oltás hatékonyságára utalnak

A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett vizsgálata szerint Anglia lakosságán belül a 80 évesnél idősebb korosztályban a legmagasabb azoknak az aránya, akiknek szervezetében kimutathatók a koronavírus ellen termelődő antitestek. Az ONS elemzése egyenes utalást tesz arra, hogy ez a vizsgálati eredmény jelentős eséllyel a nagy-britanniai oltási kampány hatékonyságát mutatja.

Átfogó tanulmányában az ONS közölte: reprezentatív számítási módszertana arra vall, hogy az Egyesült Királyság messze legnépesebb nemzetén, az 56 milliós Anglián belül a teljes lakosság 18,5 százalékának szervezetében találnának antitesteket vérvizsgálatra alapuló teljes körű szűrés esetén. Ez a 16 évesnél idősebb lakosságra vetítve azt jelenti, hogy Angliában 8,3 millió felnőtt szervezetében lehet jelen a SARS-CoV-2 típusú koronavírus ellen képződő antitest.

A 80 év feletti korosztályban ugyanakkor 40,9 százalék azoknak az aránya, akiknek szervezetében jelen van ez az antitest-típus. A vizsgálati mintán belül így ez a legnépesebb olyan angliai korosztály, amelynek szűrővizsgálati leletei a koronavírus elleni antitestek jelenlétét mutatják. A brit statisztikai hivatal elemzése szerint ennek az a legvalószínűbb magyarázata, hogy ebben a korcsoportban magas azoknak az aránya, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást. Az ONS előző, két héttel ezelőtti vizsgálatának idején a 80 éven felüliek körében még 25 százalék volt azoknak az aránya, akiknek szervezetében kimutatható volt a koronavírus ellen termelődő antitestek jelenléte.

A brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (JCVI) által összeállított oltási menetrend élén az idősotthonok lakói és gondozóik mellett a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók állnak. A hivatalos célkitűzés az volt, hogy e hét elejére a JCVI elsőbbségi listáján szereplő felső négy veszélyeztetettségi csoport mindegyik tagja - 15 millió ember - megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. Ez a cél már a hétvégén teljesült, és az oltási kampány következő szakaszának első lépéseként megkezdődött az ötödik veszélyeztetettségi csoportba tartozó 65 éven felüliek értesítése arról, hogy mikor kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát.

A brit kormány következő célkitűzése az, hogy a JCVI elsőbbségi listáján szereplő mind a kilenc kockázati csoport összes tagját - vagyis az 50 éven felüli teljes brit lakosságot - április végéig, őszre pedig a teljes felnőtt lakosságot beoltsák. Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes a BBC televíziónak nemrégiben elmondta: ha a lakosság különösen veszélyeztetett csoportjai nagyon nagy számban megkapják az oltást, a koronavírus-járvány okozta halálozások és a kórházi kezelést igénylő súlyos betegségek száma akár 99 százalékkal is csökkenthető.

Csökken az újonnan regisztrált fertőzések száma az Egyesült Államokban

Csökkent az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzések száma az Egyesült Államokban - derült ki az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) kedden közzétett adataiból. Hétfőn mintegy 56 ezer új esetet jelentettek az országban. A szakértők szerint ez a szám valószínűleg a hétvége miatt is alacsonyabb a korábbi átlagnál, azonban az utóbbi egy hétre vonatkozó napi átlagos esetek száma is 90 ezer alá süllyedt, ami tavaly november óta először fordult elő.

A csökkenés lehetséges okai között említik a beoltottak számának emelkedését, a tesztek számának csökkenését, valamint az ilyen típusú vírusok úgynevezett szezonális viselkedését. Mások szerint az is közrejátszhat, hogy az emberek egyre inkább betartják a korlátozásokat.

Ezzel egy időben azonban növekszik a koronavírus először Nagy-Britanniában azonosított új variánsának előfordulása az Egyesült Államokban. A CDC adatai szerint 10 naponta duplázódik a brit variánssal fertőzött esetek száma. Január végén még csak napi 293 esetről, február elején 611-ről, jelenleg pedig 1168-ról számoltak be. Az Egyesült Államokban a koronavírus megjelenése óta több mint 485 ezer ember halt meg a kórban, és több mint 27 millió fertőzést jelentettek.

A haditengerészet bejelentette, hogy három matróz is pozitív koronavírus-teszt produkált a Theodore Roosevelt repülőgéphordozó legénységéből. Közleményük szerint a fertőzött tengerészeket - akik semmilyen tünetet nem tapasztaltak - és azokat a személyeket, akikkel közvetlenül érintkeztek, elkülönítették.

Az új fertőzés kevesebb mint egy évvel azután bukkant fel a hajón, hogy az a hadsereg által tapasztalt egyik legnagyobb koronavírus-gócponttá vált, és ez arra kényszerítette őket, hogy közel két hónapig a csendes-óceáni Guamnál állomásozzanak. Akkor több mint 1200 pozitív esetet regisztráltak a fedélzeten, és a hajó 4800 fős legénysége hetekig karanténban volt.

Hágai bíróság: fel kell oldani a hollandiai kijárási tilalmat

A hágai illetékes bíróság a koronavírus-járvány megfékezésére januárban bevezetett éjszakai kijárási tilalom azonnali feloldására szólította fel a holland kormányt. A bíróság ugyanis keddi határozatában úgy ítélte meg, hogy a vonatkozó törvény értelmében nem volt vészhelyzet a tilalom bevezetésekor. Egy civil szervezet által benyújtott kereset ügyében született bíróság határozat szerint a holland kormány a kijárási tilalmat a polgári hatóságok rendkívüli hatásköréről szóló törvény alapján vezette be.

A törvény lehetővé teszi a kormány számára, hogy rendkívüli állapot okozta kivételes helyzetben a klasszikus jogalkotási folyamat mellőzése mellett léptessen hatályba intézkedéseket. A bíróság ítéletében azonban azt állapította meg, hogy a törvény értelmében nem áll fenn vészhelyzet Hollandiában, ezért a kormánykoalíció nem jogosult a rendkívüli hatáskörök alkalmazására a szóban forgó korlátozó intézkedés végrehajtását illetően.

A bíróság határozatában a kijárási tilalmat "a mozgás és a magánélet szabadságához való jog messzemenő megsértésének" nevezte, amely véleménye szerint közvetett módon korlátozza a gyülekezés és a tüntetés szabadságának jogát is. Egy ilyen intézkedés meghozatala "nagyon körültekintő döntéshozatali folyamatot igényel" - állapította meg a bíróság.

Mark Rutte holland miniszterelnök kedd délután adott sajtónyilatkozatában arra kérte az ország lakosságát, hogy a bírósági döntés ellenére ne tartózkodjanak közterületen éjszaka. Azt mondta, noha a kijárási tilalom népszerűtlen intézkedés, szükség van rá a koronavírus, illetve fertőzőbb mutációi terjedésének megállításához. "A jelenlegi járványhelyzetben nem lenne bölcs feloldani a kijárási tilalmat. Nagyon fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben korlátozzuk fizikai kapcsolattartást" - fogalmazott.

Rutte azt is közölte, a kormány megtámadja a bírósági határozatot. Továbbá arra kérte a bíróságot, a fellebbezés elbírálásának idejéig függessze fel a határozat érvényességét. Hozzátette, kormánya új rendkívüli törvény kidolgozásán fáradozik, hogy a kijárási tilalom elrendelése erősebb jogi alapokkal rendelkezzen. Hollandiában január végén léptettek életbe március elejéig tartó éjszakai kijárási tilalmat. A korlátozó intézkedés 21 óra és reggel fél öt közötti időszakra érvényes.

Az illetékes holland közegészségügyi intézet legfrissebb adatai szerint csökkenő tendenciát mutat a koronavírussal újonnan megfertőzöttek napi átlagos száma. Amíg a múlt hét folyamán alig süllyedt négyezer alá az átlagos napi fertőzésszám, addig keddre megközelítette a 3500-at. A múlt hét adatihoz képest 17 százalékkal kevesebbet, naponta mintegy 143 embert szállítanak kórházba, ahol jelenleg 1386 embert ápolnak a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben. Intenzív ellátásban 536-an részsülnek. Mindkét adat csökkenő tendenciát mutat. Megjelenése óta 1 046 381 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 14 963-an haltak meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Hollandiában.   

A belga sajtó keddi tájékoztatása szerint Brüsszelben megnyílt az ország legnagyobb oltóközpontja, amely a belga főváros lakósságának akár 70 százalékának beoltására lesz képes. A főváros északi részén található Heysel labdarúgó stadionhoz tartozó sportcentrumban kialakított oltóközpont a hét minden napján nyitva lesz. Elmondták, a reggel nyílt oltóközpont előbb a még nem beoltott egészségügyi alkalmazottakat várja, illetve a veszélyeztetett korosztályhoz tartozókat. A híradás szerint Brüsszel további oltóközpontok kialakításán dolgozik.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet keddi tájékoztatása szerint a koronavírussal újonnan megfertőzöttek napi átlaga az előző hét adatihoz képest 20 százalékos csökkenés mellett 1809-re zsugorodott. Kórházban jelenleg 1638 beteget ápolnak a koronavírussal összefüggésben, közülük 319-en részesülnek intenzív ellátásban. Helyi megjelenése óta 739 488 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 21 702-en haltak meg a vírus szövődményeiben a mintegy 11,5 millió lakosú Belgiumban.