• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.03.31 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Csak 60 felettieknek adnak AstraZeneca-oltást Németországban, már a járvány negyedik hulláma sújtja az Egyesült Államokat.

Romániában meghaladta a kétmilliót a beoltottak száma

Romániában szerda délelőtt meghaladta a kétmilliót a koronavírus ellen beoltottak száma, a járvány azonban tovább gyorsul, a Covid-kórházak intenzív osztályai országszerte megteltek. A csaknem húszmillió lakosú országban 1 millió 50 ezren a második dózist is megkapták. Románia az első egymillió lakost több mint két hónap alatt, a második milliót pedig négy hét alatt oltotta be.

Az immunizációs kampány még nem igazán érezteti hatását a járvány terjedésében, egyes szakemberek mégis azt feltételezik, hogy nemcsak az új vírusmutációk elterjedésének, hanem az idősebb korosztály magasabb arányú átoltottságának is tulajdonítható, hogy a mostani harmadik hullámban a tavalyinál sokkal több fiatal vagy középkorú fertőzött kerül súlyos állapotban kórházba.

A stratégiai kommunikációs törzs szerdán közzétett adataiból arra lehet következtetni, hogy tovább növekszik a fertőzések terjedési üteme, de már nem olyan sebességgel, mint az előző hetekben. Az utóbbi napon 6156-tal 950 000 fölé emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, ami már csak tíz százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A napi jelentésben - jelenleg átlagosnak számító - 129 haláleset szerepel, ezzel 23 500 fölé emelkedett a járvány áldozatainak száma.

A helyzet súlyosságát a kórházak telítettsége jelzi: ott már több mint 13 ezer koronavírusos beteget kezelnek, megközelítőleg annyit, mint a tavalyi novemberi csúcs idején, az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma pedig szinte naponta újabb rekordot dönt, két napja az 1400-at is meghaladta.

Bár folyamatos átszervezéssel próbálnak újabb intenzív terápiás helyeket felszabadítani a Covid-részlegek számára, a telítettség hetek óta 90 százalék feletti. Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter szerint országszerte tele vannak az intenzív osztályok, az egészségügyi rendszer túlterheltségére pedig jellemző, hogy a mentők már sorban állnak a kórházak bejáratainál, a koronavírusos betegeket sok helyütt már a mentőautóban kell megvizsgálni, mert a kórházi betegfelvételen nincs számukra hely.

Horvátországba gyorsteszttel és oltási bizonyítvánnyal is be lehet utazni

Szerda éjféltől antigén gyorsteszttel és - függetlenül a vakcina származási országától - oltási bizonyítvánnyal is be lehet majd utazni Horvátországba - közölte Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület szerdai sajtótájékoztatóján. Eddig - néhány kivétellel - 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehetett csak átlépni a határt. Április 1-jétől azonban a kormány könnyít a beutazási feltételeken. Az Európai Unióban (EU) jóváhagyott antigén gyorsteszteket is elfogadják, a karanténkötelezettség pedig kiváltható lesz 180 napnál nem régebbi oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy az illető átesett a fertőzésen.

Bozinovic elmondta: a határátlépéshez két oltás szükséges, függetlenül attól, hogy az EU-ban engedélyezett vakcinákról van-e szó vagy orosz, illetve kínai vakcináról.

A testület meghosszabbította a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat is április 15-ig. Országos szinten két területen szigorított: ismét bezárják az edzőtermeket és a játszóházakat, a sportolás zárt térben csak az élvonalbeli sportolók számára lesz engedélyezett. Megyei szinten azonban több helyen is szigorítottak az intézkedéseken, a fővárosban Zágrábban például kötelező lesz a maszkviselés nyílt térben, a kávézók és éttermek teraszain is. A tárcavezető szerint megyénként változó a járványhelyzet, ezért sokkal hatékonyabb, ha a vírus terjedését ott korlátozzák, ahol arra a leginkább szükség van.

Horvátországban az elmúlt napon 2623 új fertőzöttet azonosítottak, utoljára decemberben volt ilyen magas a napi új esetek száma. A járvány kezdete óta számuk elérte a 271 632-őt. Az elmúlt 24 órában 19-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5947-re emelkedett. Kórházban 1337 beteget ápolnak, közülük 144-en vannak lélegeztetőgépen.

Szlovéniában szerdára 1558-cal, az előző nap közel kétszeresével több mint 210 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt egy napban hét beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4047-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 500-an vannak kórházban, 112-en intenzív osztályon.

Szlovénia hétfőtől szigorított határátlépési feltételein, április 1-jétől 11-ig pedig teljes zárlatot is elrendelt az országban. A beutazáshoz a határon 48 órásnál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatni, amelyet valamelyik európai uniós vagy schengeni tagállamban kell elvégezni. A PCR-teszt ott is kiváltható oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy az illető már átesett a fertőzésen, de csak abban az esetben, ha ezeket is valamelyik uniós vagy schengeni országban állították ki.

Szlovénia csak az EU-ban engedélyezett vakcinákról szóló igazolást fogadja el. A Pfizer/BioNTech oltóanyagának második dózisától számítva hét napnak, a Modernáénak 14 napnak, míg az AstraZeneca vakcinája első dózisától számítva 21 napnak kell eltelnie, hogy elfogadják a bizonyítványt.

Állatoknak szánt oltóanyagot jegyeztek be Oroszországban

Állatok számára kifejlesztett, Covid-19 elleni vakcinát jegyeztek be Oroszországban - közölte szerdán az orosz agrárfelügyelet. A hatóság szerint a Carnivac-Cov elnevezésű oltóanyag az első, új koronavírus-fertőzés elleni állatvakcina a világon. A szer, amelyet az orosz Szövetségi Állategészségvédelmi Központ szakemberei fejlesztettek ki, októberben elkezdett klinikai tesztelése során mellékhatást nem okozott.

Konsztantyin Szavenkov, az agrárfelügyelet helyettes vezetője Moszkvában újságíróknak elmondta, hogy a Carnivac-Covot kutyán, macskán, sarki és vörös rókán, nyércen és más állatokon is kipróbálták. A vizsgálatok során a vakcina ártalmatlannak bizonyult, a beoltott állatoknál erős immunogén aktivitást okozott, és az esetek 100 százalékában kifejlődtek bennük a koronavírus elleni antitestek.

Szavenkov közölte, hogy a kutatások jelenlegi állása szerint a vakcina legkevesebb fél évig hatékony. Emlékeztetett rá, hogy az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) megállapította: több állatfaj - köztük házi- és haszonállatok is - fogékony a Covid-19-re.

A felügyelet második embere szerint az oltóanyag tömeggyártása áprilisban indulhat be. A termék megvásárlása iránt eddig Görögországból, Ausztráliából, Lengyelországból, Kanadából, az Egyesült Államokból és Szingapúrból érkezett érdeklődés. Orosz hírügynökségek szerint az Egyesült Államokban és Finnországban is folynak még kísérletek a Covid-19 elleni állatvakcina kifejlesztésére.

Az orosz hatóság helyettes vezetője az Egészségügyi Világszervezetre (WHO) hivatkozva azt mondta, egyelőre tudományosan nem bizonyított, hogy az új koronavírusos fertőzés állatról terjedt volna emberre. Szavenkov szerint az új vakcina gátolhatja a vírus mutációját.

A Covid-19 elleni első orosz vakcinát, a Szputnyik V-t kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet igazgatója, Alekszandr Gincburg az Izveszyija című napilap hétfői számában megjelent interjújában úgy vélekedett, hogy a SARS-CoV-2 vírus patogén potenciálja még nem mutatkozott meg teljességgel, és gócai folyamatosan jelen lesznek a világban. Mint mondta, a következő fejlemény a mezőgazdasági haszonállatok és a háziállatok megfertőzése lesz. "És amikor egy év alatt eljutunk odáig, hogy jó vakcinákkal megóvjuk az emberiséget, abban a pillanatban meg fognak fertőződni a háziállatok, a kedvencektől pedig senki sem szándékozik megszabadulni. Ezért ennek a kórokozónak a gócai folyamatosan jelen lesznek, és fejlődni fognak körülöttünk" - fogalmazott az akadémikus. Hangot adott meggyőződésének, hogy fel kell készülni a kórokozóval való tartós együttélésre.

Oroszországban a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8275-tel - ez a legalacsonyabb érték szeptember 29. óta - 4 563 820-ra emelkedett. A napi növekmény 0,18 százalék, az új esetek 12,9 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 280 073-ra csökkent, a halálos áldozatoké 408-cal 98 850-re, a felépülteké pedig 10 176-tal 4 166 172-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 120,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 284 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 491 072 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Egymillió fölé emelkedett a nyugat-balkáni fertőzöttek száma

Meghaladta az egymilliót a fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon, szerdáig a 14,7 millió lakosú térség országaiban 1 071 667 koronavírus-fertőzöttet igazoltak.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 5471-gyel 595 489-re, Koszovóban 752-vel 89 181-re, Észak-Macedóniában 1272-vel 128 511-re, Montenegróban 414-gyel 90 832-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1867-tel 167 654-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 39-cel 5270-re, Koszovóban 14-gyel 1866-ra, Észak-Macedóniában 33-mal 3749-re, Montenegróban tízzel 1266-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 92-vel 6521-re nőtt.

Csehországban tovább javulnak a járványügyi adatok

Tovább javultak a koronavírus-járvány mutatói Csehországban. Az egészségügyi minisztérium honlapján szerdán nyilvánosságra hozott statisztikákból kiderült, hogy kedden 8568 új igazolt fertőzést regisztráltak, ami 2400-zal kevesebb, mint egy hete. Enyhül a kórházak leterheltsége is. Szerda reggel az intenzív osztályok speciális légzőkészülékkel felszerelt ágyainak mintegy negyede volt már szabad. Korábban ez a mutató 10-15 százalék körül mozgott. Az orvosok szerint azonban továbbra is sok a probléma, mert a helyzet javulása nem mindenütt egyforma.

Az összes cseh kórházban jelenleg több mint 7000 beteget kezelnek, közülük valamivel több mint ezren vannak súlyos állapotban. Kedden egyelőre 85 beteg halálát jelezték. Ez a mutató a későbbi pontosítások következtében mindig némileg emelkedik. Március elején, közepén az elhalálozások száma néhányszor meghaladta a 200-at is. Ez a napi szám is csökkenő tendenciát mutat. A Covid-19-járvány tavaly március eleji kirobbanása óta eddig 26 421 emberéletet követelt.

A cseh orvosok eddig 1,611 millió adag vakcinát használtak fel, mintegy 464 ezer személy már a második adagot is megkapta. Jan Blatny egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy április végéig mintegy kétmillió cseh állampolgár kapja meg a vakcina legalább első adagját. A miniszter döntése alapján szakértői tanácsra a két dózis beadása közti időszakot az eddigi 14 napról 42 napra emelték. Csehországban továbbra is csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyagokat használják.

A koronavírus-járvány terjedési mutatója továbbra is egy alatt van, ami a terjedés lassulását jelzi.

Romániában a külföldiek előtt is megnyitják az oltáselőjegyzési portált

A román személyi szám nélküli, az országban jogszerűen tartózkodó külföldiek előtt is megnyitják a koronavírus elleni oltáskampány előjegyzési portálját - jelentette be keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora.

Az internetes előjegyzési portál a román személyi szám (CNP) alapján regisztrálta a jelentkezőket, így a román okmányokkal nem rendelkező külföldiek eddig csak telefonon keresztül foglalhattak időpontot. A koordinátor szerint április 10-től maga a portál hoz létre számukra a regisztráció során egy egyedi azonosító számot, amely az általuk csatolt külföldi - a vakcina beadásakor felmutatandó - személyazonossági okmánnyal együtt lehetővé teszi számukra, hogy az internetes felületen foglaljanak oltási időpontot vagy feliratkozzanak valamely oltóközpont várólistájára.

Romániában az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség és Svájc állampolgárai jogosultak ingyenes vakcinára, valamint azok a - harmadik országokból érkezett - külföldi állampolgárok, akik érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek Romániában. A külföldiekre is az oltási stratégiában meghatározott elsőbbségi elvek érvényesek.

Gheorghita szerint az oltáskampány harmadik, a teljes lakosságot megcélzó szakaszának megnyitása óta viszonylag állandó - 750 ezer körüli - a várólistákra feliratkozottak száma annak ellenére, hogy közülük közben több mint 300 ezer embert értesített a rendszer, hogy sorra került és 70 százalékuk elő is jegyezte magát az oltásra.

Az oltáskampány koordinátora szerint ez kielégítő érdeklődés, nem azt jelenti, hogy csak 750 ezren akarják beoltatni magukat: van aki újabb oltásközpontok megnyitását vagy más vakcinatípus megjelenését várja, esetleg arra vár, hogy a családorvosi rendelőben kaphassa meg az oltást. Gheorghita ezzel vélhetően Florin Citu miniszterelnök burkolt bírálatára reagált, aki szerint folyamatosan gyorsul az oltáskampány, amelynek üteme a jelenlegi napi 50-60 ezerről akár 100 ezerre emelkedhet, és nem szeretné, ha abba a helyzetbe kerülnének, hogy nem lesz kinek beadni az áprilisban érkező 4,5 millió dózist.

A koordinátor beszámolt arról, hogy az előjegyzési portál interaktív térképén minden oltóközpontnál feltüntették, milyen vakcinatípust használnak, április közepétől pedig a családorvosok is bekapcsolódnak a kampányba. Az általuk beadandó vakcinákra már nem a központi portálon, hanem a rendelőben kell majd feliratkozni, de az immunizáció adatait mindenütt bevezetik az országos oltási regiszterbe.

Romániában várhatóan szerdán haladja meg a kétmilliót a beoltottak száma, több mint egymillióan már mindkét dózist megkapták. A beoltottak közül 13 416-an mégis megfertőződtek, miután megkapták az első adag vakcinát, 1859-en pedig annak ellenére kapták el a fertőzést, hogy mindkét adagot megkapták.

Csak 60 felettieknek adnak AstraZeneca-oltást Németországban

A 60 éven felüliekre korlátozzák az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni AstraZeneca-féle védőoltások használatát Németországban - jelentette be Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben. Az új szabályt szerdán vezetik be az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) - a szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében ajánlásokkal segítő szakértői testület - ajánlására.

A bizottság azért adott ki új ajánlást, mert a legújabb tudományos ismeretek szerint a vakcina a 60 éven aluliak körében vérrögképződést idézhet elő az agyban. Ez a mellékhatás nagyon ritkán fordul elő, de nagyon súlyos - mondta Angela Merkel. A változtatás bizonytalanságot okoz, de nem volt más választás. Nem lehet eltitkolni, "szőnyeg alá söpörni" a lehetséges mellékhatásokról szóló adatokat, az oltóanyag iránti lehető legnagyobb bizalmat csak "a nyíltság és az átláthatóság" révén lehet megteremteni - emelte ki a német kancellár.

Jens Spahn egészségügyi miniszter hozzátette: a változtatás hozzásegíthet ahhoz, hogy gyorsabban beoltsák a 60 felettieket, ami az éppen emelkedő harmadik járványhullámot tekintve különösen fontos. Az áprilissal kezdődő második negyedévben 15 millió adag AstraZeneca-oltás érkezhet Németországba a gyártó vállalása szerint, és bőven lesznek 60 felettiek, akik "szívesen" beadatják maguknak az oltóanyagot- mondta a miniszter. Aláhúzta, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari óriáscég együttműködésével kifejlesztett oltóanyag rendkívül hatékony az időseknél, bizonyos mutatók alapján még a Pfizer/BioNTech-féle vakcinánál is hatékonyabb. A STIKO ajánlása főszabályként tanácsolja az oltóanyag alkalmazásának korlátozását a 60 felettiekre. A lehetséges mellékhatásokról szóló részletes tájékoztatáson nyugvó egyéni döntés alapján, szakorvosi, háziorvosi javaslatra 60 alattiaknak is beadható AstraZeneca-oltás - tette hozzá Jens Spahn.

Ismertette, hogy a testület április végéig kidolgoz egy másik ajánlást, amely arról szól, hogy milyen oltást kapjon az AstraZeneca-féle készítmény első adagjával már beoltott kétmillió ember. A miniszter elmondta: Németországban eddig 31 esetben mutattak ki időbeli kapcsolatot AstraZeneca-vakcina használata és agyi vérrögképződés között. Az érrendszeri károsodás kilenc esetben halálos volt. A 31 érintett közül 29 nő van, 20 és 63 év közöttiek. Hasonló esetek külföldön is történtek, és nem Németország az egyetlen, ahol korlátozzák a vakcina használatát - tette hozzá Jens Spahn, példaként említve Kanadát.

A kormányfő és minisztere egyaránt hangsúlyozta, hogy az AstraZeneca-vakcina használatát szabályozó előírás megváltoztatása miatt nem kell módosítani azt a célt, hogy a nyár végéig - szeptember 22-ig - a gyerekeken kívül mindenkinek biztosítják az oltás lehetőségét.

Már a járvány negyedik hulláma sújtja az Egyesült Államokat

Miközben már a koronavírus járvány negyedik hulláma sújtja az Egyesült Államokat, a szakértők arra kérik a pandémia miatt kimerült lakosságot, hogy maradjanak éberek - írta keddi cikkében a The Hill című hírportál.ú

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban naponta átlagosan 65 000 új fertőzöttet regisztráltak a múlt héten. A The Hill beszámolója szerint ez napi 10 000 esettel több, mint amennyit a két héttel ezelőtti mélypont idején regisztráltak, azonban bőven a harmadik fertőzési hullám csúcsa alatt van. Januárban ugyanis volt olyan időszak, amikor napi 250 000 pozitív esetet mutattak ki.

"A munkánk még korántsem ért véget. A Covid-19 elleni háborút nem nyertük meg. Ez halálosan komoly" - mondta Joe Biden amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban, azt követően, hogy a CDC igazgatója arra kérte az embereket, hogy továbbra is tartsák be a vírus miatt elrendelt korlátozásokat. "Ha most lankadni hagyjuk a figyelmünket, akkor a vírushelyzet súlyosbodni fog" - fogalmazott Rochelle Walensky.

A Covid-19 esetek az államok mintegy felében nőnek, kiemelkedő mértékben New Yorkban, Michiganben, New Jersey-ben, Connecticutban és Pennsylvaniában. A tudósok szerint az új esetek ismételt emelkedését a koronavírus mutációinak megjelenése okozza, különösen a brit variáns. A CDC adatai azt mutatják, hogy Floridában ez a törzs felelős az új esetek 13 százalékáért, New Jersey-ben pedig az esetek 9 százalékáért.

A cikk szerint az is hozzájárul az új fertőzések számának növekedéséhez, hogy az amerikaiak kevésbé fegyelmezettek, mint korábban voltak, illetve egyes államok enyhítették a korlátozásokat, több helyen például eltörölték a kötelező maszkviselésről szóló rendeletet. "Ha kimegyek az utcára Bostonban, az éttermekben és a boltokban is zsúfoltságot látok. Tudtuk, hogy amikor elkezdik újranyitni az üzleteket, több társadalmi és fizikai interakció lesz" - mondta a lapnak a Harvard Orvosi Iskola egyik szakorvosa. Abraar Karan hozzátette: azt reméli, hogy ezúttal jobban kezelik majd az újabb hullámot, amely szerinte elkerülhető lett volna.

Mindeközben a koronavírus elleni vakcinával beoltott amerikaiak száma naponta több mint 2 millió fővel emelkedik. A CDC adatai szerint eddig több mint 17 millió adagot adtak be Kaliforniában és több mint 11 milliót Texasban. A kisebb államok esetében - mint például Új-Mexikó, Connecticut, Dél-Dakota, Alaszka vagy Maine - a lakosság több mint egyharmada kapott már legalább egy adag oltást. Életkor szerint az idősebb korosztályban a legmagasabb az átoltottság aránya, akik a veszélyeztetettség miatt elsőbbséget élveztek az elmúlt hónapokban. Szakemberek szerint még sok millió amerikait kell beoltani ahhoz, hogy az Egyesült Államokban elérjék a nyájimmunitást. "Még legalább hat-nyolc hétnek el kell telnie, hogy elérjük azt a szintű átoltottságot. Már majdnem ott vagyunk. Most nem adhatjuk fel" - mondta Celine Gounder, a Biden-adminisztráció Covid-19 tanácsadó testületének tagja.

Az egyre több beoltott idős embernek, illetve a magas szintű kórházi ellátásnak köszönhetően csökkent a koronavírus miatt elhunyt amerikaiak száma. November óta először fordult elő a múlt héten, hogy ezernél kevesebb ember halt meg a vírus miatt egy nap alatt. A kórházakban kezelt fertőzöttek száma 40 000 körül van, ami kevesebb, mint a januári adat.

Kreml: Putyin beoltása példaként szolgál az oroszok számára

Vlagyimir Putyin elnöknek a Covid-19 elleni beoltása példaként szolgál majd az oroszok számára, és a vakcina beadatására fogja ösztönözni őket - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Argumenti i Fakti című lapban kedden megjelent nyilatkozatában. "Úgy gondolom, hogy növeli az egész (oltási) folyamat dinamikáját" - fogalmazott a szóvivő. Elismerte, hogy sokan továbbra is gyanakvással viszonyulnak a vakcinációs megelőzéshez, amit "nemzeti sajátosságnak" nevezett. Peszkov azt hangoztatta, hogy koronavírus-járvány megállítását csak a populációs védettség (nyájimmunitás) kialakításával lehet elérni, amihez fokozni kell a vakcináció propagálását, és bővíteni kell az oltóanyaggyártást.

Putyint a múlt héten szerdán oltották be az új koronavírusos fertőzés ellen, az első dózist kapta meg. Az eseményről felvétel nem készült, az alkalmazott vakcináról hivatalosan csak annyit árultak el, hogy egyike az Oroszországban kifejlesztett három oltóanyagnak.

Peszkov kedden újságíróknak nyilatkozva azt mondta, a Kreml üdvözli, hogy Szergej Sojgu védelmi miniszter és több régió kormányzója is nyilvánosan oltatta be magát, és "felbecsülhetetlen értékűnek" nevezte, hogy közmegbecsülésnek örvendő emberek személyes példával jártak elöl.

A szóvivő a Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes irányítása alatt álló operatív törzs hatáskörébe utalta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy szerveznek-e majd utakat külföldiek számára, hogy Oroszországban oltassák be magukat. Mint mondta, az elnök ennek eldöntésében figyelembe fogja venni a testület véleményét. Leszögezte, hogy Oroszország számára saját lakosságának beoltása abszolút elsődleges. Hozzátette ugyanakkor, hogy több európai ország hivatalos képviselője is azzal a kéréssel fordult Moszkvához, hogy könnyítse meg a beutazást azon külföldiek számára, akik be akarják adatni maguknak a Covid-19 elleni védőoltást.

Oroszországban a kedden közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8277-tel - ez a legalacsonyabb érték szeptember 29. óta - 4 563 820-ra emelkedett. A napi növekmény 0,18 százalék, az új esetek 12,2 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 282 382-re csökkent, a halálos áldozatoké 409-cel 98 442-re, a felépülteké pedig 9588-cal 4 155 996-ra emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 119,9 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 188 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 486 378 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Tatyjana Szemjonova egészségügyi miniszterhelyettes egy keddi moszkvai tanácskozáson azt mondta, a megbetegedési mutatók és a betegségek lefolyása arról tanúsodnak, hogy Oroszországot is elérheti a Covid-19 harmadik hulláma. Hozzátette, hogy a tárca intézkedéseket hozott ennek megelőzése és a populációs védettség elérése érdekében. 

Vagyim Pokrovszkij az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet kutatóintézete megelőzési központjának vezetője ezzel kapcsolatban a Govorit Moszkva rádióadónak úgy nyilatkozott, hogy ő nem számít harmadik hullámra, mert nagyon gyorsan növekszik az immunitással rendelkező réteg, ezért szerinte nem lesz nagyon nagy emelkedés a megbetegedések számában. A szakértő a hónap elején megjelent adatokra hivatkozva azt mondta, hogy Moszkvában már a lakosság 40 százalékánál kimutatták az antitestet. Úgy vélekedett, hogy már májusban sikerülhet elérni a 60 százalékot, amit csak kevés választ el a 70 százaléktól, amely a járvány megszűnésének a szintje.

Szlovénia megbünteti azon állampolgárait, akik vörös besorolású országba utaznak

Szlovénia megbünteti azokat az állampolgárait, akik a koronavírus-járvány megfékezésre hozott korlátozások ellenére vörös besorolású országba utaznak - mondta Ales Hojs belügyminiszter a szlovén közszolgálati televíziónak (RTV) adott interjújában kedden. A fertőző betegségekről szóló törvény kétségtelenül engedélyezi a mozgás korlátozását és az ország elhagyásának tilalmát - mondta, hozzátéve, hogy bár fizikailag senkit nem gátolhatnak meg abban, hogy átlépje a határt, ebben az esetben a határőrség pénzbírságot szab ki.

Szlovéniában óriási felháborodást keltett a kormánynak az a rendelete, amely megtiltotta a külföldre utazást olyan országokba, amelyeket Ljubljana vörös besorolású államként tart nyilván. Ebbe a kategóriába tartozik az összes szomszédos ország, Magyarország, Ausztria, Olaszország és Horvátország is. Szlovén állampolgárok egy csoportja, akik ingatlanokkal vagy hajókkal rendelkeznek Horvátországban, emiatt petíciót indítottak, amelyet eddig 3500-an írtak alá, valamint kezdeményezték az alkotmánybíróságnál a határozat felülvizsgálatát is. A szlovén állampolgárok 120 ezer ingatlannal, 8500 hajóval és több ezer bérelt kempinghellyel rendelkeznek Horvátországban, sokan pedig azt tervezték, hogy a húsvéti ünnepeket ott töltik.

Szlovénia hétfőtől szigorított határátlépési feltételein, április 1-jétől 11-ig pedig teljes zárlatot is elrendelt az országban.

A kormány által közzétett adatok szerint keddre 1080-nal több mint 210 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma az országban. Az elmúlt egy napban 16 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4040-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 515-en vannak kórházban, 105-en intenzív osztályon.

Horvátországban az elmúlt napon 1487 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 269 009-et. Az elmúlt 24 órában 17-en haltak bele a fertőzés szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5928-ra emelkedett. Kórházban 1289 beteget ápolnak, közülük 127-en vannak lélegeztetőgépen. A jelenlegi korlátozások március 31-ig lesznek érvényben az országban. Ezt követően a válságstáb újabb két hétre meghosszabbítja őket. Szigorításokra a bejelentések szerint országos szinten nem, de régiónkét lehet számítani.

Lengyelországban gyorsítanak az oltási kampányon

Lengyelországban áprilistól gyorsítanak a koronavírus elleni oltási kampányon, a módosított stratégia szerint a lakosság születési évjárat szerinti, majd általánosan, mindenkire kiterjedő oltására állnak át - jelentették be kedden a járványkórházzá átalakított varsói nemzeti stadionban megtartott sajtóértekezleten.

A vakcinaszállítmányok várható gyorsulása kapcsán módosított ütemterv szerint a második negyedév végéig 20 millió oltást adnak be, augusztus végéig pedig beoltják az összes önkéntesen jelentkező lengyelt - hangzott el a Mateusz Morawiecki kormányfő, Adam Niedzielski egészségügyi miniszter és Michal Dworczyk, a kormányfői hivatal miniszteri rangú vezetője részvételével megtartott konferencián.

Az oltási kampány hatékonyságának biztosítása érdekében több oltóhelyet nyitnak, újonnan nemcsak az egészségügyi intézményekben, hanem az önkormányzatok által kijelölt pontokban, az üzemekben, a patikákban, valamint a drive-thru pontokban is lebonyolítják a vakcinázást.

Míg eddig az elsőbbségi csoportok (az egészségügyi dolgozók, az idősebb emberek, a tanárok, a fegyveres erők) oltása zajlik, április 12-től kezdve születési évjárat szerinti oltási regisztráció indul. Naponta egy-egy évfolyam iratkozhat majd fel, így a április 12. és április 23. között az 1962 és 1972 között születettek kerülnek sorra. Az első jelentkezőket még áprilisban be is oltják, feltehetőleg májusban pedig már mindenki számára, a születési évre való tekintet nélkül teszik elérhetővé az oltásokat - közölte a sajtóértekezleten Dworczyk.

Morawiecki elmondta: a kormány célja a havi 10 millió oltás beadása. E célkitűzés teljesítését viszont a vakcinák elérhetőségétől tette függővé. Dworczyk bejelentette: a gyártók ígérete szerint áprilisban több mint 5 millió adag oltóanyag érkezik, de nem kizárt akár 7 millió adag szállítása is. Morawiecki tudatta: kedd délutánig 6 millió oltást adtak be. A lengyel egészségügyi tárca adatai szerint több mint 2 millió embert az alkalmazott vakcinák második dózisával is beoltottak a mintegy 31 millió felnőtt lakost számláló Lengyelországban.

Keddi adatok szerint egy nap alatt 20 870 új fertőződést mutattak ki, ami mintegy 4129-cel több, mint az előző hét azonos napján. Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 100 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 361 ember hunyt el. Több mint ezer fővel nőtt egy nap alatt a kórházban kezeltek száma. Jelenleg 31 071 fertőzött szorul kórházi kezelésre, közülük 3054-en vannak lélegeztetőgépen.

Olaszországban zajlik a hetvenes korosztály beoltása, a kormányfő AstraZeneca-vakcinát kapott

Olaszországban zajlik a hetvenes korosztály koronavírus elleni beoltása, a 73 éves kormányfő, Mario Draghi AstraZeneca-vakcinát kapott kedden. Közben az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a húsvétra külföldre utazó olaszokat a hazatéréskor tesztelik, és karanténba helyezik.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentése szerint a külföldről érkezőket, köztük az EU-s állampolgárokat is tesztelik belépéskor, majd öt napos kötelező karantén vár rájuk. Az intézkedés a tavaszi szünet egész időszakára érvényes.

Sajtóértesülések szerint a hónapok óta zárlat alatt lévő Milánóból több ezren indulnak repülővel a Kanári- és a Baleár-szigetekre. Az olasz szállodások és vendéglátósok szövetsége elfogadhatatlannak nevezte, hogy külföldre szabadon lehet utazni, miközben az országban tilos az egyik tartományból átmenni a másikba. Április 3. és 6. között Olaszország egész területén a legszigorúbb korlátozások lesznek ismét érvényben.

A 73 éves Mario Draghi miniszterelnök és felesége kedd reggel a római Termini-pályaudvarnál működő oltóállomáson kapott AstraZeneca-vakcinát. A brit-svéd fejlesztésű oltóanyag használatát az olasz egészségügyi hatóságok első lépésben csak 55 év alatt, majd később hetven év felett is engedélyezték.

A hetvenes éveiben járó korosztály oltása lassan halad, a hatmillió 70 és 76 év közötti olasznak eddig csak tíz százalékát oltották be. Nem zárult le a nyolcvan év felettiek oltása, Lombardia tartományban tovább folyik az idősek tiltakozása a vakcinázás lassúsága miatt. Mint korábban nyilvánosságra került, a nyolcvan év felettiek már február közepén regisztráltak, mégsem kerültek még sorra.

December óta 9,6 millió olasz kapott már védőoltást, közülük több mint 3 millióan második adagban is részesültek. Az előrejelzések szerint a Johnson & Johnson-védőoltás első szállítmányai április 19-én érkeznek meg Olaszországba, ami felgyorsíthatja a vakcinázás ütemét. Ezzel egy időben a gyógyszertárakat is be akarják vonni a vakcinázásba. A halottak száma már 108 ezer fölé emelkedett.

További vizsgálatot szorgalmaz a WHO főigazgatója a vírus eredetéről

További vizsgálatot szorgalmazott kedden Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója arról az elméletről, amely szerint a koronavírus-világjárványt okozó vírus egy kínai laboratóriumból szabadult ki, és bírálta Kínát, amiért korlátozta a nemzetközi szakértők hozzáférését az elsődleges adatokhoz. Az Egyesült Államok és tizenhárom szövetségese közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmait a WHO-jelentés kapcsán, teljes hozzáférést követelve Kínától az adatokhoz.

A vírus eredetét január 14. és február 9. között Kínában - az első Covid-19-fertőzötteket a közép-kínai Vuhanból jelentették 2019 végén - vizsgáló szakértők úgy vélték, hogy az a legkevésbé valószínű elmélet, hogy a vírus egy laboratóriumból szabadult ki. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azonban a hivatalosan kedden ismertetett jelentésükkel kapcsolatban kijelentette, hogy "ez (a feltevés) további vizsgálatot igényel, feltehetően újabb (különböző területekre) szakosodott szakértők küldöttségeivel, amelyeket kész elküldeni".

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azt is hangsúlyozta, hogy a nemzetközi szakértők "beszámoltak az elsődleges adatokhoz való hozzáféréssel kapcsolatos nehézségeikről". A főigazgató általában ritkán bírálta nyilvánosan, ahogyan Peking a közös vizsgálatot kezelte - jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

Kína nem volt hajlandó átadni az első Covid-19-esetekről az adatokat a WHO helyszínen vizsgálódó szakértőinek - amit a csoport egyik tagja is nehezményezett korábban -, potenciálisan megnehezítve így a járvány kitörési módjának megismerését. "Teljességgel lehetséges, hogy már voltak Covid-19-fertőzöttek 2019 novemberében vagy októberében Vuhan körül" - közölte Peter Ben Embarek, a WHO-küldöttség vezetője keddi sajtótájékoztatóján, ami arra enged következtetni, hogy a betegség már terjedt azelőtt, hogy dokumentálni kezdték.

A hétfőn kiszivárgott jelentés szerint a szerzők "valószínűnek-nagyon valószínűnek" tartják a vírusnak köztes állat révén az emberre való átkerülését, míg a laboratóriumi incidens eshetőségét "rendkívül valószínűtlennek" minősítették. A tanulmány elsődlegesként kezeli azt az általánosan elfogadott elméletet, hogy a SARS-CoV-2 nevű vírus az eredeti gazdaállatból (feltehetően denevérből) egy egyelőre még meg nem határozott köztes állat révén került az emberi szervezetbe. A szóba jöhető állatok között szerepel a házimacska, a nyúl, a nyérc, illetve a tobzoska és pézsma borznyest.

A szakértők a gazdaállatról közvetlenül az emberi szervezetbe kerülést "lehetséges-valószínű" kategóriába sorolták. Azt a Peking által támogatott elméletet sem zárták ki, amely szerint a vírus fagyasztott hússal került Kínába, ezt is "lehetségesnek" nevezték.

A jelentés e három hipotézis alapján javasolja a kutatás folytatását, de nem tartja valószínűnek, hogy egy laboratóriumi baleset során fertőződött volna meg ember az új koronavírussal. Donald Trump volt amerikai elnök kormányzata ez utóbbi elmélethez ragaszkodott, Kína pedig vadul tagadta ez a lehetőséget.

Az Egyesült Államok és tizenhárom szövetséges ország kedden támogatásáról biztosította az ENSZ szakosított szervezetét, de aggodalmainak adott hangot a Kínában elvégzett WHO-vizsgálat kapcsán. "Fontos kifejeznünk közös aggodalmainkat amiatt, hogy a SARS-CoV-2 vírus eredetét vizsgáló nemzetközi kutatócsoport munkáját jelentősen késleltették, és a kutatók nem jutottak hozzá kimerítő jelleggel az eredeti adatokhoz és mintákhoz" - közölte az amerikai kormányzat, valamint a többi ország, közöttük az Egyesült Királyság, Izrael, Kanada, Japán, Ausztrália, Dánia és Norvégia.

"Kulcsfontosságú, hogy független szakértők maradéktalanul hozzáférhessenek az összes lényeges humán, állati és környezeti adathoz, valamint a járvány első szakaszában érintett kutatásokhoz és személyzethez, amelyek hozzájárulhatnak annak meghatározásához, hogyan tört ki ez a világjárvány" - tették hozzá az országok, amelyek között ott van Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovénia és Dél-Korea is. A nyilatkozat szerint az aláíró országok nemcsak amiatt aggódnak, hogy megismerjék a világjárvány eredetét, hanem meg kívánják teremteni a kutatás következő szakaszához vezető gyors, átlátható és bizonyítékokon alapuló eljárás módját, a jövőbeli egészségügyi válságok érdekében is.

A világjárványnak eddig legkevesebb 2,79 millió halálos áldozata volt, amióta az első Covid-19-fertőzötteket 2019. december végén jelentették Vuhanból.

Az AFP hivatalos közléseken alapuló számításai szerint a világban eddig több mint 565 millió adag, Covid-19 elleni vakcinát adtak be 179 országban és területen.

Legolvasottabb cikkeink