• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.04.10 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Valamelyest helyreállt a gyógyszerellátás Horvátországban, Angliában több mint tízezer emberéletet mentettek meg az oltások.

Folyamatosan javul a járványhelyzet Csehországban

Napi ötezer alá csökkent a héten Csehországban az újonnan igazolt koronavírus-fertőzések száma. Az egészségügyi minisztérium honlapján szombat délelőtt megjelent kimutatások szerint előző nap 4791 új igazolt fertőzést szűrtek ki a laboratóriumok, ami tavaly december eleje óta a legalacsonyabb szám. Heti összehasonlításban majdnem ezerrel, csütörtökkel összevetve pedig ötszázzal alacsonyabb ez a mutató.

Folyamatosan csökken a kórházban kezeltek száma is. Pénteken a hivatalos statisztikák szerint 5861 személyt kezeltek a kórházakban, közülük 1287 állapotát minősítették súlyosnak az orvosok. Mindkét adat csökkenő tendenciát jelez. A speciális Covid- és intenzív osztályokon 2262 légzőkészülékkel ellátott ágy volt szabad, ami a teljes kapacitás 27 százaléka. "Minden jel arra mutat, hogy a járvány kedvező irányban alakul, ugyanakkor továbbra is nagyok a regionális eltérések" - mondta a közszolgálati rádióban Petr Arenberger új cseh egészségügyi miniszter. Egy-két régióban továbbra is kritikus a helyzet.

A tavaly március elején kirobbant koronavírus-járványban Csehországban eddig 27 734 ember halt meg, a napi elhalálozások száma az utóbbi napokban 100-110 körülire csökkent. A másik oldalon felgyorsult az oltási folyamat, amelyet azonban fékez az oltóanyagok hiánya. A hivatalos statisztika szerint a vakcina első adagját eddig már több mint kétmillió ember kapta meg, közülük mintegy 700 ezer már a második adagot is. Csehországban továbbra is kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat használják.

Vasárnap éjfélkor lejár az október eleje óta tartó szükségállapot, s a cseh kormány úgy döntött, hogy nem kéri a meghosszabbítását. Ennek alapján megszűnik az éjszakai kijárási tilalom és a lakosság szabad mozgásának korlátozása a lakhely szerinti járásra. Hétfőn az óvodások és az alsótagozatos iskolások egy része visszatérhet a tantermekbe, megnyílnak a gyermekruházatot és lábbelit árusító üzletek, valamint a papír- és írószerboltok is.

Szlovénia enyhített a korlátozásokon

Szlovénia fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon, így szombattól már nem kötelező a szájmaszk szabadtéri viselése, amennyiben betartható a másfél méter távolság, hétfőtől pedig feloldják az éjszakai kijárási tilalmat is - írta a helyi sajtó. A ljubljanai kormány péntek este hozott döntése alapján ugyanakkor - néhány kivétellel - továbbra sem lehet egyik régióból a másikba utazni, ezt csak 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet megtenni, ami kiváltható oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy az illető már átesett a fertőzésen.

Továbbra sem lehet összejöveteleket tartani. Szigorúan tilos az esküvők, különböző rendezvények és ünnepségek rendezése. Engedélyezik azonban a vallási szertartásokat, de 30 négyzetméterre csak egy résztvevő juthat. Újdonság, hogy kinyitnak a könyvtárak, galériák, múzeumok. Tíz főig pedig - a megfelelő távolság betartása mellett - engedélyezik a közvetlen érintkezés nélküli sportokat is. Szlovéniában a kormány április 11-ig - a húsvéti időszakra - teljes zárlatot rendelt el. Hétfőtől azonban az iskolások és az óvodások visszatérhetnek az oktatási és nevelési intézményekbe, valamint újra nyithatnak az üzletek és a szolgáltatások.

A kabinet formálisan egy hónappal, május 18-ig meghosszabbította a járványhelyzetet az egész országra vonatkozóan, valamint változtatott a januárban elfogadott ütemterven, amelyben a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszer alapján határozza meg, milyen enyhítéseket vezetne be piros, narancssárga, sárga vagy zöld besorolás esetén. A piros szakaszban, amelybe hétfőtől kezdve tartozik Szlovénia, a fertőzöttek számának heti átlaga nem haladhatja meg 1350, a kórházban kezelt betegek száma pedig az 1200 főt. Ellenkező esetben, az a régió, amelyben ezek a számok magasabbak, újra fekete besorolást kap, ami a húsvétihoz hasonló lezárást jelent.

Újabb enyhítések akkor léphetnek életbe, amikor heti bontásban ezer fő alá csökken az új fertőzöttek, valamint a kórházban kezelt betegek száma. Ebben az esetben a narancssárga szakaszba lép Szlovénia, és újraindulhat a felsőoktatási intézményekben az oktatás, tíz főig engedélyezik az összejöveteleket, kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei, valamint megszüntetik lakhelyelhagyási tilalmat.

Szlovéniában szombatra 1250-nel, több mint 225 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon 12 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4112-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 605-en vannak kórházban, 141-en intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 2535 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 290 899-et. Az elmúlt 24 órában 34-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6269-re emelkedett. Kórházban 1796 beteget ápolnak, közülük 180-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban megyénként változnak a járványügyi korlátozások. Hétfőtől 16 megyében a 21-ből online oktatásra állnak át az iskolák, köztük Zágráb megyében és Zágráb megyei jogú városában is. A magas fertőzöttségi arány miatt a Tengermelléki-Fennsík megyében, amelynek Fiume (Rijeka) a székhelye, két hétre teljes lezárást rendelt el a helyi válságstáb.

A 80 év felettieket részesíti előnyben a módosított olasz oltási kampány

A nyolcvan év felettiek mielőbbi beoltását írja elő a szombattól érvényes új olasz oltási program, amely korosztályok szerint ütemezi át a koronavírus elleni vakcinázást.A Francesco Paolo Figliuolo rendkívüli járványbiztos által kiadott rendelet értelmében az oltási listák élére a nyolcvan év felettieket kell tenni, majd a 70-79 éves korosztályt kell oltásra behívni, utánuk pedig a hatvan év felettiek következhetnek. Az összesen tizenegy milliós lélekszámú három korcsoport tagjai AstraZeneca-oltást kapnak. Az idősekkel együtt oltásban részesülnek a krónikus betegek, az időseket gondozó családtagok vagy más gondozók, valamint a "frontvonalban" dolgozó egészségügyi dolgozók.

A februárban rendkívüli járványbiztossá kinevezett Figliuolo tábornok, a szárazföldi erők logisztikai parancsnoka bejelentette, hogy a következő tíz napban legalább hárommillió időst akar beoltatni. "Aki elutasítja a védőoltást, a sor végére kerül" - tette hozzá. Hozzátette, hogy a fiatalabbaknak meg kell várniuk az idősebbek beoltását, de aki már megkapta az első adag vakcinát, részesülni fog második dózisban is.

A vakcinázás átütemezését Olaszországban az tette szükségessé, hogy kiderült, miközben a nyolcvan év felettiek vakcinázása lassan halad, több mint 2,5 millió sokkal fiatalabb olasz részesült "soron kívüli" védőoltásban, közöttük ügyvédek, könyvelők, újságírók valamint orvosok rokonai, ismerősei is.

A tartományok hangoztatták, hogy a járványbiztos által elrendelt új ütemezéshez nincsen elegendő vakcina: a jelenleg rendelkezésre álló hárommillió adagra szükség van az első oltáson már átesett emberek másodszori oltásához. Figliuolo tábornok számításai szerint azonban április végéig akár újabb nyolc millió adag vakcina érkezhet.

Az olasz járványbiztos figyelmeztetett, hogy ha nem tudják napi fél millióra emelni a beoltottak számát, akkor nem tudják szeptemberig elérni a lakosság hetven százalékának beoltását.

Szerbiában hétfőtől kinyithatnak a bevásárlóközpontok, április 19-én újraindul a tantermi oktatás

Hétfőtől ismét kinyithatnak a bevásárlóközpontok Szerbiában, a vendéglátóhelyek viszont továbbra sem szolgálhatnak ki zárt térben, csak kerthelyiségben, ha rendelkeznek ilyennel - erről döntött a koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb. A testület azt is bejelentette, hogy április 19-től újraindul a tantermi oktatás az iskolákban.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 3405-tel 636 418-ra, Koszovóban 684-gyel 96 570-re, Észak-Macedóniában 1174-gyel 140 071-re, Montenegróban 237-tel 93 803-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1096-tal 181 926-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 39-cel 5659-re, Koszovóban héttel 1975-re, Észak-Macedóniában 42-vel 4150-re, Montenegróban kilenccel 1354-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 82-vel 7291-re nőtt. 

Bukarestben tüntetők próbálták megakadályozni egy kórház kiürítését

Bukarestben dulakodás alakult ki péntek éjszaka a csendőrök és a tüntetők között, akik megpróbálták megakadályozni, hogy Foisor ortopédiai kórház kiürítését és Covid-kórházzá alakítását.

A hírtelevíziók beszámolói szerint péntek este mentőkkel és a hozzátartozók autóival - egyeseket az ülésen, másokat a csomagtartóban - szállították el az ortopédiai kórház több mint száz betegét. Közülük 12 beteget a román főváros más kórházaiba helyeztek át, 68 már megműtött, illetve 25, műtétre váró beutaltat pedig hazaküldtek.

A helyszínen megjelent a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések - a maszkviselés és kijárási korlátozások - ellen rendszeresen tüntetők egy nem túl népes, de annál hangosabb csoportja, akik összetűzésbe keveredtek a csendőrökkel. Az összeesküvés-elméleteket terjesztő demonstrálók szerint a Covid-kórházak valójában üresen állnak, ezért a kiürítés leállítását követelték, és "Le a sátánista kormánnyal, Gyilkosok, Arafat, ne feledd, ez nem a te országod!" rigmusokat kiabálták, utóbbival a palesztin származású katasztrófavédelmi államtitkárra utalva.

Az egészségügyi minisztérium szombat hajnalban közleményben fejezte ki sajnálkozását, amiért az "éj leple alatt", botrányos körülmények között került sor a Foisor kórház kiürítésére, hozzátéve, hogy az intézkedés szükségességéhez nem fér kétség.

Bukarestben elfogytak a helyek a meglévő Covid-kórházakban, és pénteken más 29 súlyos állapotban lévő állapotban lévő koronavírusos beteg várakozott üresedésre ezek betegfelvételi osztályain - olvasható a tárca közleményében. Egy újabb sürgősségi klinika Covid-kórházzá alakítása a más beavatkozásokat igénylő páciensek ellátását veszélyeztette volna: ezért esett a járványügyi hatóságok választása a - 200, oxigénhálózatra csatlakoztatott ággyal rendelkező - Foisor kórházra, amelynek 26 ágyas intenzív terápiás részlegén csak három beteg volt.

Romániában átlépte szombaton az egymilliót a járvány kezdete óta diagnosztizált koronavírus-fertőzések, illetve a 25 ezret a halálos áldozatok száma. A mintegy húszmilliós lakosságú országban tavaly február 26-án fedezték fel az első koronavírus-fertőzést. Az azóta eltelt 13 és fél hónap alatt tehát a lakosság legalább 5 százaléka kapta el a fertőzést, és a beazonosított fertőzöttek 2,5 százaléka meghalt.

A bukaresti média szerint azonban a koronavírusos betegek jelentős része nem kerül be a hivatalos statisztikákba. Egyre növekszik ugyanis a "rejtőzködő" fertőzöttek száma, akik - a kéthetes elkülönítést elkerülendő - nem jelentik be a hatóságoknak, ha pozitív eredményt mutat az otthon elvégzett koronavírus-gyorstesztjük.

Romániában tavaly december 4-én lépte át a félmilliós küszöböt a hivatalos fertőzésszám, vagyis az utóbbi négy hónapban ugyanannyi fertőzést regisztráltak, mint a megelőző kilenc és fél hónapban.

A stratégiai kommunikációs törzs szombati jelentése szerint az utóbbi 24 órában 4310 új fertőzöttet azonosítottak, ami csaknem húsz százalékkal marad el az utóbbi két hét átlagától. Az utóbbi napon az átlagosnál valamivel kevesebb, 139 koronavírusos beteg vesztette életét, és - az előző napi rekordnál néggyel kevesebb - 1492 súlyos esetet ápolnak az intenzív terápián.

A járvány statisztikai adatait feldolgozó portálok kiszámították, hogy a reprodukciós ráta március 23-án esett 1 alá Romániában, tehát ettől kezdődően lassul a járvány terjedésének üteme. Ez a mutató azt jelzi, hogy egy fertőzött hány másik embert fertőz meg, és tartósan 1 alá kell szorítani, ahhoz, hogy a járványt meg lehessen fékezni.

Romániában április elseje óta csökkenőben van az aktív fertőzöttek száma, az utóbbi héten pedig az előző hetinél több mint ötezerrel kevesebb (32 641) fertőzést diagnosztizáltak.

Romániában ezentúl lelkész és hozzátartozó is meglátogathatja a súlyos beteget

Romániában ezentúl a lelkész és a hozzátartozó is meglátogathatja egy alkalommal a kórházban a súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget. Enyhítettek az elhunyt fertőzöttek temetésével kapcsolatos előírásokon is. Az erről szóló miniszteri rendeletet pénteken írta alá Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, miután előző nap az egyházak képviselőivel találkozott. Ők azt kérték az egészségügyi hatóságoktól, tegyék lehetővé, hogy a koronavírusos haldokló is felvehesse az utolsó kenetet, szerettei elbúcsúzhassanak tőle, ha pedig meghal, adjanak számára annyi tiszteletet, hogy felöltöztetve zárják koporsóba.

A megbeszélést követően a tárcavezető még azt bizonygatta a sajtónak, hogy a halott felöltöztetése "jóérzés" kérdése, mert "sehol nincs leírva", hogy az elhunytakat ruhátlanul zárják koporsóba. Nem sokkal később azonban Facebook-bejegyzésben kért elnézést tájékozatlanságáért és elismerte: a tavaly április 6-a óta hatályos miniszteri rendelet valóban előírja, hogy boncolás esetén a koronavírus-fertőzésben elhunyt halott földi maradványait fertőtlenítsék, majd ruhátlanul helyezzék légmentesen lezárt zsákba.

A tavalyi miniszteri rendelet a koronavírus-fertőzésben elhunytakra is kiterjesztette azokat a közegészségügyi óvintézkedéseket, amelyek a többi ragályos betegség esetében már érvényben voltak. Román médiajelentések szerint azonban sok hozzátartozó panaszkodott arra, hogy a járvány áldozatai szeretteiktől elszakítva, magukra hagyva haltak meg a kórházban, és méltatlan körülmények között kellett eltemetniük őket. Az egészségügyi minisztérium pénteki közleménye szerint az új miniszteri rendelet szerint a koronavírus-fertőzésben elhunyt pácienseket is a hozzátartozók által rendelkezésre bocsátott ruhában, lezárt koporsóban kell kiadniuk a kórházaknak, hogy a hozzátartozók vallásuknak megfelelő szertartással temethessék el őket.

Ami a súlyos állapotban kórházban kezelt koronavírusos fertőzötteket illeti, az új rendelet lehetővé teszi, hogy kérésére, a kezelőorvos jóváhagyásával a lelkész egy alkalommal meglátogassa őket. A lelkésznek védőöltözetet kell viselnie, amit a kórház biztosít, nem vihet a kórterembe gyúlékony tárgyakat, a látogatás pedig nem tarthat többet 15 percnél. Hasonlóképpen az egészségügyi óvintézkedések betartásával lehetővé válik, hogy valamely családtag, vagy a jogi képviselő a kezelőorvos jóváhagyásával meglátogassa a kórházban a súlyos állapotban lévő beteget, de a koronavírusos fertőzöttek kórtermébe semmilyen idegen tárgyat nem vihet be.

Romániában eddig csaknem 25 ezer halottja volt a koronavírus-járványnak.

Olaszországban a beoltottak egyhatoda soron kívül oltatta be magát, Szardíniát ismét lezárták

A több mint tizenkét millió beoltott olaszból több mint két millióan "másokat megelőzve" jutottak vakcinához az egészségügyi minisztérium pénteki adatai szerint. Szardínia szigete a járványkorlátozások több hetes oldása után ismét zárlat alá kerül.

Könyvelők, ügyvédek, újságírók és betegekkel nem érintkező egészségügyi dolgozók is vannak azok között, akik soron kívül kaptak oltást. Megelőzték a védett kategóriaként elsőbbséget élvező időseket és krónikus betegeket. Sajtótájékoztatóján Mario Draghi miniszterelnök elítélte azokat, akik különböző kibúvókkal megkerülik a korosztályok szerint zajló oltást, és másokat megelőzve jutnak vakcinához. A pénteken közzétett adatok szerint számuk meghaladja a kétmilliót. Többségük a déli Szicíliában, Calabriában, Puglia és Campania tartományban "intézte el" magának a soron kívüli oltást, de Toszkánában is magas az arányuk. 

A kormányfő elsőrendűnek a nyolcvan és hetven év felettiek oltását nevezte. Az oltási programozásért felelős járványbiztos, Francesco Paolo Figliuolo tábornok, az olasz hadsereg logisztikai parancsnoka bejelentette, hogy a nyolcvan év feletti korosztály oltását április végéig be akarják fejezni. A régióknak ehhez alkalmazkodva mostantól először az idősebbeket kell oltaniuk, és csak utána a fiatalabb életkorúakat. Korábban párhuzamosan zajlott a nyolcvan év felettiek és a hatvan év alatti pedagógusok, rendőrök oltása.

A legújabb járványadatok szerint hétfőtől a húsz tartományból tizenhat narancssárga, vagyis közepesen járványveszélyes fokozatba lép át, ami azt jelenti, hogy továbbra is érvényben marad az éjszakai kijárási tilalom,s bár az üzletek újranyitnak, de a vendéglátás csakis elvitelre dolgozhat. Az általános iskolások visszatérnek a tantermi oktatáshoz, a tartományok közötti közlekedés azonban nem engedélyezett. Négy régió marad vörös zónában: a déli Campania és Puglia, az északi Valle d'Aosta, valamint Szardínia szigete, amely egy hónapja oldotta fel a járványkorlátozásokat, de most ismét zárlat alá kerül. Zárlat alatt van több szicíliai város is.

Az egészségügyi hatóságok szerint a vírusmutációk miatti harmadik járványhullám elérte tetőzését, és a kórházban kezelt betegek száma lassan ugyan, de elkezdett csökkenni. Pénteken 718 halálos áldozta volt a járványnak, a korábbi kevesebb mint ötszáz után. A hirtelen növekedést az okozta, hogy Szicíliában az utóbbi napokban elhunyt betegeket most regisztrálták. A halottak száma országosan meghaladta a 113 ezret.

Valamelyest helyreállt a gyógyszerellátás Horvátországban

Valamelyest helyreállt a gyógyszerellátás Horvátországban, miután a horvát állam egymilliárd kuna (47 milliárd forint) értékben kifizette a kórházak és gyógyszertárak gyógyszer-nagykereskedők felé fennálló adósságának egy részét - írta a Jutarnji List című horvát napilap pénteken.

A Medika, Horvátország legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő vállalata még március 30-án bejelentette, hogy egy kórház kivételével az ország összes gyógyintézete számára leállítja a gyógyszerek szállítását 2 milliárd kuna kintlévőség miatt. A többi gyógyszer-nagykereskedő vállalat korlátozottan ugyan, de ellátta a kórházakat gyógyszerekkel, ez pedig ahhoz vezetett, hogy a gyógyintézetek kifogytak a készletekből. Sajtóhírek szerint több daganatos beteg is terápia nélkül maradt az elmúlt egy hétben.

Jasminko Herceg, a Medika vállalat igazgatója pénteken a sajtónak úgy nyilatkozott: az egymilliárd kunából 200 ezer kunát kapott a cég, így ismét szállítanak gyógyszereket a kórházaknak, miután ebből az összegből kifizették adósságuk egy részét a gyógyszergyártók felé. A tárgyalások a kormánnyal folytatódnak, lépésről lépésre kell megoldást találni a problémára - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a Medika, mint mindig, most is felelősségteljes résztvevője a piacnak. "A legfontosabb, hogy a betegek megkapják a gyógyszereiket" - mondta.

A horvát gyógyszer-nagykereskedők még márciusban figyelmeztettek, hogy az első negyedév végéig az állam, a kórházak és a horvátországi egészségbiztosítási pénztár adóssága a vállalatok felé eléri 6,5 milliárd kunát. Ebből csak a kórházak adóssága eléri a 4,5 milliárd kunát. A kormány tavaly októberben egyszer már kifizette a kórházak és gyógyszertárak gyógyszer-nagykereskedők felé fennálló adósságának egy részét, összesen 2,24 milliárd kunát. A maradék tartozás tavaly év végéig 750 millió kunával, ebben az évben pedig további félmilliárd kunával növekedett.

Az egészségügyi miniszter a sajtónak korábban úgy nyilatkozott: tökéletesen tisztában van a problémával, amelyet úgy jellemzett, mint az "egészségügyi ellátórendszer évtizedek óta tartó krónikus betegsége".

Angol közegészségügyi szolgálat: több mint tízezer emberéletet mentettek meg az oltások

Az angliai  közegészségügyi szolgálat (PHE) pénteken ismertetett adatai szerint tízezernél több idős ember életét mentették meg eddig a koronavírus ellen beadott oltások Angliában.

A PHE az oltások hatékonyságát vizsgáló, átfogó kutatásról közzétett részletes jelentésében közölte: a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete és március vége között több mint 15 millió adag vakcinát adtak be a 60 évesnél idősebb angliai lakosoknak. Ebből 13 millió volt az első, kétmillió a második oltási dózis ebben a korosztályban.

A PHE szakértői az e korcsoportokban bekövetkezett halálesetek számát hasonlították össze azzal a halálozási számmal, amely a modellszámítások alapján ugyanezekben a korcsoportokban az oltások nélkül várható lett volna a vizsgált időszakban. A vizsgálatot végző stáb 31 napot hagyott az oltások beadása után arra, hogy a kutatásba bevont lakossági csoportokban kialakuljon a vakcinára adott immunválasz, és ennek alapján számította ki, hogy az oltásoknak milyen hatásuk van a halálozásra.

A PHE arra az eredményre jutott, hogy december eleje és március vége között a 80 éven felüli lakosságon belül 9100, a 70-79 éves korosztályban 1200, a 60-69 év közötti korcsoportban száz, vagyis a teljes vizsgált népesség körében 10 400 halálesetet sikerült megelőzni a koronavírus elleni oltással.

Az angliai közegészségügyi szolgálat pénteki beszámolója szerint a vizsgálat során a szakértők valós, tapasztalati tényekre alapuló adatokat vettek figyelembe annak kiszámításhoz, hogy a kutatásba bevont népességi csoportban hány halálesetet okozott volna a koronavírus-fertőződés következtében kialakuló Covid-19 betegség oltás nélkül. Az elemzés az oltások közvetlen hatásait veszi figyelembe, vagyis azt, hogy a vakcinák milyen hatékonysággal akadályozzák meg a Covid-19 kialakulását és a betegség okozta halálozást. Egyre több bizonyíték vall ugyanakkor arra, hogy a koronavírus elleni oltóanyagok a fertőzés továbbadását is akadályozzák, így valószínű, hogy a nagy-britanniai oltási program a vizsgálat során kimutatottnál is több halálesetet akadályozott meg - áll a PHE pénteki vizsgálati jelentésében.

A brit egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai szerint a koronavírus elleni oltás első dózisát csaknem 32 millióan, a második adagot több mint 6 millióan kapták meg a nagy-britanniai oltási kampány kezdete óta. Nagy-Britanniában jelenleg az Oxford/AstraZeneca-vakcinát, a Moderna oltóanyagát és a Pfizer/BioNTech-oltást használják. A brit kormány célkitűzése az, hogy július végéig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja az oltás első dózisát.

Legolvasottabb cikkeink