• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.05.05 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Az európaiak egynegyede már megkapta az oltás első adagját, július 4-ig 160 millió amerikai megkap minden szükséges oltást.

Von der Leyen: az európaiak egynegyede már megkapta az oltás első adagját

Egyre gyorsabban halad a koronavírus elleni oltások beadása az Európai Unióban, az európaiak egynegyede már megkapta a vakcina első adagját - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében kedden. Kiemelte: az oltási kampányoknak köszönhetően ez idáig 150 millió védőoltást adtak be az Európai Unió tagországaiban. Elegendő vakcina áll rendelkezésre azon célkitűzés megvalósításához, hogy július végéig az Európai Unió felnőtt lakosságának 70 százalékát beoltsák a koronavírus ellen - tette hozzá Ursula von der Leyen.

Az Európai Bizottság nemrégiben arról tájékoztatott, hogy a gyógyszergyártóknak az unió területén található 53 gyártóüzeme képes arra, hogy az év végéig akár 3 milliárd adag oltóanyagot készítsen a koronavírus ellen. Azt is közölték, hogy az oltóanyag-ellátás felgyorsult, decemberben 5 millió adag vakcina került a tagállamokba, januárban 14 millió, februárban 28 millió, márciusban pedig további 60 millió adag oltóanyag állt az európaiak rendelkezésére. Hozzátették, az Európai Unió ez idáig mintegy 2,6 milliárd adag oltóanyag beszerzésére kötött szerződést, illetve hamarosan újabb szerződést köt a Pfizer/BioNTech vállalatokkal 1,8 milliárd adag oltóanyag beszerzéséről.

Ukrajnában már több mint 45 ezren haltak bele a betegségbe

Ukrajnában szerdára kismértékben gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, több mint 2500, a megelőző napinál mintegy ezerrel több új koronavírusos beteget jegyeztek fel, a járvány tavaly márciusi kitörése óta regisztrált halálos áldozatok száma pedig már meghaladta a 45 ezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 2576 új esettel 2 090 986-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 161-gyel 45 077-re. A megelőző három napban is hasonlóan 160 körüli volt az elhunytak száma, míg azt megelőzően még háromszáz fölötti. Eddig 1 697 358-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 7800-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint 5300-zal, 348 551-re. Kórházba ismét a korábbiaknál jóval kevesebb, 1671 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napokban is hasonlóan 1500 körüli, illetve az alatti volt, azelőtt viszont még háromezer fölött.

A legtöbb új beteget, 405-öt ezúttal a kelet-ukrajnai Harkiv megyében jegyezték fel.

Szerdán Donyeck megyében találat érte a kelet-ukrajnai frontvonal mellett ukrán ellenőrzésű oldalon a Covid-betegek fogadására kijelölt marjinkai járási kórházat, miközben az "orosz megszálló erők" a szomszédos Krasznohorivka települést lőtték - jelentette az Ukrajinszka Pravda hírportál a helyi vezetésre hivatkozva. A beszámoló szerint a kórházban, ahol 45 koronavírusos, illetve tüdőgyulladásos beteget ápolnak, a detonációtól kitörtek az ablakok a kórház egyik épületében, megszűnt az áramellátás, de senki sem sérült meg.

Az egészségügyi tárca közben frissítette a régiók járványhelyzet szerinti besorolását, így jelenleg már csak hat megye maradt a legsúlyosabb "vörös" kategóriában. A legenyhébb "sárgában" van jelenleg a főváros, Kijev és Kárpátalja, valamint további kilenc régió - vagyis a legtöbb megye -, nyolc pedig "narancs" besorolású.

Szerdától Kijevben csaknem egy hónap után újraindult az oktatás az iskolákban, és kinyitottak az óvodák is.

Belga miniszterelnök: Belgium nem biztosít kedvezményeket a beoltottaknak

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére bevezetett intézkedések nemrégiben bejelentett, fokozatos feloldása mellett Belgium nem tervezi, hogy kedvezményeket biztosít a beoltottak számára. Hollandia legkésőbb június elején az utazások megkönnyítését, illetve bizonyos események látogatását lehetővé tevő oltási igazolványt kíván bevezetni - közölte a helyi sajtó szerdán.

Sajtóbeszámolók szerint Alexander De Croo belga miniszterelnök a tervezett, a koronavírus elleni beoltottságot igazoló dokumentummal kapcsolatban azt nyilatkozata: Belgium "nem engedheti meg", hogy hátrányos megkülönböztetés érje azokat, akik még nem kaphatták meg a védőoltást. Az oltási igazolványok bevezetése nagyon érzékeny terület, mert még nem mindenkinek volt esélye beoltatni magát. A beoltottság nem biztosíthat megkülönböztetést senki számára - közölte a miniszterelnök.

Belgium a közelmúltban a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett szabályok fokozatos feloldását jelentette be. Közel két hete kinyithattak a nem létfontosságú árukat kínáló üzletek, a kávézók és az éttermek május 8-tól nyithatják meg teraszaikat. Kulturális események megtartásának lehetőségéről a belga kormány leghamarabb június elején dönthet.

A belga közegészségügyi hatóság arról számolt be szerdán, hogy folytatódott a járványügyi mutatók csökkenése. Az elmúlt hét nap adatait tekintve átlagosan naponta 2953 embernek lett pozitív a koronavírustesztje a múlt hét közepén feljegyzett 3500-at is meghaladó adatokhoz képest. Az adat 16 százalékkal marad el a múlt szerdaitól. A belga kórházakba a hét folyamán átlagosan naponta 186 koronavírusos beteget szállítottak, ez 11 százalékkal alacsonyabb az előző hétnapos időszakhoz képest. Kórházban 9 százalékkal kevesebb, jelenleg 2614 embert kezelnek koronavírus-fertőzéssel, közülük 795 beteget ápolnak intenzív osztályon. Ez az adat 11 százalékkal marad el az előző hét számaitól. Naponta átlagosan 37 ember halt meg a vírus következtében, 5,1 százalékkal kevesebben, mint egy hete.

A járvány kezdete óta 999 627 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 24 367-en haltak meg a fertőzés szövődményeiben Belgiumban.

A holland sajtó arról tájékoztatott szerdán, hogy Hugo de Jonge holland egészségügy miniszter szerint országának még május folyamán meg kell vitatnia a koronavírus elleni beoltottságot igazoló dokumentum bevezetésének lehetőségét. Ezt a nyári utazások zavartalanságának biztosítása, valamint rendezvények biztonságos megtarthatósága indokolja. Az igazolás lehetővé tenné egyebek mellett azt is, hogy a hazatérők, illetve a Hollandiába utazók mentesüljenek a jelenleg érvényes, tíznapos karantén- és tesztelési kötelezettségek alól.

"Tekintettel a nyári szezon kezdetére, fontosnak tartom, hogy Hollandia ne veszítsen időt, és könnyítsen a rendkívüli szabályozásokon, amint azt a járványügyi helyzet indokolja" - közölte. A miniszter szerint az oltási igazolások hatálybalépése előtt meg kell győződni arról, hogy az oltottak a védettség ellenére vírushordozók lehetnek-e. Ezenkívül a jogi és technikai előkészületet fontosságára figyelmeztetett a személyes adatok védelmében.

Az illetékes holland közegészségügyi intézet friss tájékoztatása szerint az elmúlt hét napban átlagosan 7001 ember esetében lett pozitív a koronavírus-teszt eredménye Hollandiában, a mutató az elmúlt mintegy három hét során  folyamatos csökkenést jelez. A kórházban koronavírussal kezeltek átlagos napi száma 2613, a mutató egy százalékos csökkenés mellett lényegében stabil maradt.

A járvány kezdete óta 17 475-en haltak meg a vírus szövődményeiben, az igazolt esetek száma jelenleg 1 551 251 Hollandiában.

Szerbiában a vakcináknak köszönhetően javult a járványügyi helyzet

A vakcináknak köszönhetően az utolsó hetekben javult a járványügyi helyzet Szerbiában - jelentette ki Darija Kisic Tepavcevic, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja a szerbiai közszolgálati televízió szerdai beszámolója szerint. A szakember közölte: bár az ünnepi időszak hordoz némi kockázatot a járvány terjedése szempontjából, a legtöbb ember lelkiismeretesen és felelősségteljesen viselkedett, valamint nagyon sokan vannak már beoltva is.

A közel hétmillió lakosú Szerbiában eddig 3 millió 620 ezer embert oltottak be. Két és fél millióan kapták meg az első dózist, közülük 1 570 000-en már a másodikat is.

Szerbiában 25 euró (9300 forint) értékű pénzjutalomban részesülnek azok, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen - jelentette be szerdán Aleksandar Vucic szerb államfő a Pink tévé műsorában. Vucic hangsúlyozta: nem hoznak diszkriminatív intézkedéseket azokkal szemben, akik nem akarják beoltatni magukat, de szeretnék megjutalmazni azokat az állampolgárokat, akik felelősségteljesen viselkednek. Hozzátette: a nyugdíjasoknak kifizetett 30 euró (10 ezer forint) értékű támogatáson felül így minden 16 év feletti állampolgár, aki már beoltatta magát vagy május végéig felveszi valamelyik védőoltást (beleértve a nyugdíjasokat), 25 euró értékű jutalomban részesül.

Az államfő reményének adott hangot, hogy május végéig hárommillió ember megkaphatja a védőoltás mindkét dózisát az országban. Mindazonáltal jelezte: akik nem oltatják be magukat és megfertőződnek, nem kaphatnak fizetett betegszabadságot.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 1304-gyel 694 473-ra, Koszovóban 75-tel 105 711-re, Észak-Macedóniában 67-tel 152 814-re, Montenegróban 95-tel 97 813-ra, Bosznia-Hercegovinában 280-nal 199 458-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 24-gyel 6456-ra, Koszovóban néggyel 2191-re, Észak-Macedóniában 31-gyel 4992-re, Montenegróban hattal 1516-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 61-gyel 8628-ra emelkedett.

Olasz kormányfő: június második felétől életbe lép az európai zöldigazolvány

Világos és egyszerű szabályokra van szükség az európai és nemzetközi idegenforgalom újraindítására Mario Draghi olasz miniszterelnök szerint, aki az európai zöldigazolvány június második felétől számított életbe léptetését jelentette be a G20 országcsoport turisztikai minisztereinek tanácskozását követően Rómában kedden. A találkozót záró online sajtótájékoztatón Mario Draghi kijelentette, Olaszország alig várja, hogy újrainduljon a turisták érkezése.

Hozzátette, hogy az Európai Unió koronavírus elleni védettségi dokumentumának bevezetésére várva Róma már május második felében bevezet egy nemzeti zöldkártyát, mellyel az olasz és külföldi turisták szabadon, karanténkötelezettség nélkül mozoghatnak az országban, a városok és a tartományok között is. "A világ ismét Olaszországba akar utazni, és mi készen állunk a látogatók fogadására. Gyertek Olaszországba nyaralni!" - jelentette ki Mario Draghi. Hozzátette, biztos benne, hogy az idegenforgalom "erősebb lesz, mint valaha". Kifejtette, hogy "világos és egyszerű" szabályokra van szükség a turizmus ismételt működtetésében.

Több kommentátor hozzátette, hogy mindehhez Olaszországban fel kell gyorsítani az oltási folyamatot, mivel egyelőre a lakosság egynegyede kapott védőoltást, és május végéig a számítások szerint csak a 65 év felettiek beoltását tudják befejezni. "Minél előbb lép életbe az európai digitális zöldigazolvány, annál jobb" - jelentette ki az újonnan létrehozott olasz turisztikai minisztérium vezetője, Massimo Garamaglia. Közölte, hogy az uniós belső piaci biztostól, Thierry Bretontól a zöldigazolvány minél gyorsabb bevezetését sürgette az "európai védettségi dokumentum kiterjesztésével olyan unión kívüli országokra is, melyek újra akarják indítani az Európába tartó vagy onnan érkező idegenforgalmat". Példaként az amerikai és a nagy-britanniai turistákat említette.

A februárban alakult Draghi-kormány külön miniszterre bízta a turisztikai ágazatot, amelyet a Liga politikusa vezet. Massimo Garamaglia adatai szerint az olaszországi idegenforgalom a koronavírus-járvány több mint egyéves időszaka alatt 28 milliárd eurótól esett el, ami a GDP másfél százalékát teszi ki. A miniszter kulcságazatnak nevezte a turizmust a gazdasági gépezet újraindításában. Kijelentette, a dél-olaszországi térségeknek, valamint a válságtól leginkább sújtott fiataloknak és nőknek a turizmus nyújthat segítséget. Úgy vélte, hogy a látogatók visszacsalogatásához a továbbra is este tíz órakor életbe lépő kijárási tilalom kitolása szükséges. A miniszter szerint az olasz idegenforgalom a rekordbevételű 2019-es évhez térhet vissza.

    "A járvány miatt olyan, mintha egy autóverseny pályáján baleset miatt a biztonsági jármű mögött haladnánk most mindannyian közös sebességgel, de ahogy újraindul a verseny, az fog győzni, aki gyorsabban hajt, és Olaszország az elsők között akar lenni az idegenforgalmi versenyben" - jelentette ki Massimo Garavaglia.

Az iparilag fejlett országokat tömörítő G20 csoport tagállamai interneten egyeztettek Róma elnökségi évében. Massimo Garavaglia elmondta, hogy a kormányok idegenforgalmi felelősei Róma hét dombjára utalva hét irányelvet fektettek le, melyek a biztonságos mobilitás, válságkezelés, ellenálló képesség, integráció, zöld átalakulás, digitális átmenet, befektetés és infrastruktúra címet kapták.

Romániában könnyítéseket ígérnek a beoltottaknak

A koronavírus-járvány miatt elrendelt egyes korlátozások alóli mentesség bevezetését helyezte kilátásba kedden Florin Citu miniszterelnök Romániában azok számára, akik beoltatják magukat a betegség ellen. A kormányfő szerint a legfertőzöttebb térségeknek számító nagyvárosokban az oltási kampány felpörgésével sikerült megfékezni a fertőzés terjedését. Példaként Kolozsvárt említette, ahol a (felnőtt) lakosság 34, illetve Bukarestet, ahol a lakosság 30 százaléka kapta már meg az oltás mindkét adagját.

Citu szerint a nyitás június elsejére beígért megkezdése azon múlik: sikerül-e addig legalább ötmillió állampolgárt beoltani, ami a felnőtt lakosság 30 százalékának felel meg. A hatóságok olyan könnyítéseket terveznek az idegenforgalmi szezon idejére, mint a maszkviselési kötelezettség feloldása a strandokon és hegyvidéki kirándulásokon, a vendéglátóhelyek és tengerparti szállodák teljes (kapacitásuk 100 százalékával történő) megnyitása a beoltott vendégek előtt.

A kormányfő lehetségesnek nevezte a - jelenleg betiltott - rendezvények engedélyezését is az oltásban már részesült résztvevők számára, amennyiben a bukaresti és kolozsvári kísérleti színházi előadások és koncertek pozitív tapasztalatot hoznak. Citu szerint a maszkviselési kötelezettség feloldásával megvárnák augusztus elsejét, amikorra 60 százalékos átoltottságot remélnek elérni a felnőtt lakosság körében.

Korábban Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár is a 30 százalékos átoltottsági küszöb meghaladásától tette függővé a korlátozások feloldásának megkezdését, hozzátéve, hogy - miként a zárásról a fertőzöttségi ráta alapján döntöttek - a nyitás során is lehetnek regionális eltérések az átoltottsági ráta függvényében.

Romániában a kormányfő által elnökölt tárcaközi bizottság készíti elő a járványügyi korlátozások fokozatos lazítását, de a testület tagjai eddig rendre elhárították, hogy konkrétumokat közöljenek az általuk mérlegelt forgatókönyvekről. A húszmilliós Romániában a beoltható, 16 év feletti (16,1 milliós) lakosság 21 százaléka (3,38 millió ember) kapta meg az oltás első, illetve 12,6 százaléka (2,03 millió ember) a vakcina mindkét dózisát.

Péntektől előjegyzés nélkül is jelentkezhetnek az igénylők a koronavírus elleni vakcinára az ország bármely oltási központjában. A 60 év felettieket egész nap, a 60 év alattiakat csak 14 órától kezdődően fogadják az oltóközpontokban, de továbbra is elsőbbséget élveznek azok, akik az internetes előjegyzési portálon foglaltak maguknak időpontot - pontosította keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, a romániai oltáskampány koordinátora.

Kedden az ország hét katonakórházában egyhetes oltási maraton kezdődött: a non-stop üzemmódra váltott intézményekben előjegyzés nélkül bárkinek beadják a vakcinát, és szintén keddtől több mint háromezer családorvosi rendelő is bekapcsolódott az oltási kampányba. A hétvégén a bukaresti nemzeti könyvtárban és a Sala Palatului koncertteremben is oltási maratont rendeznek - emlékeztetett a koordinátor.

Biden: július 4-ig 160 millió felnőtt amerikai megkap minden szükséges oltást

Július 4-ig 160 millió felnőtt amerikai minden, a koronavírus elleni védettséghez szükséges oltását megkapja - jelentette be kedden Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban elmondott beszédében. Biden azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok nemzeti ünnepéig, a július 4-i függetlenség napjáig a felnőtt lakosság 70 százalékának legalább egy adag Covid-19 elleni vakcinát beadnak. "Természetesen az amerikaiak július 4-e után is kaphatnak oltást, de senki ne várjon! Próbáljuk meg elérni ezt a 70 százalékos határt e nap előtt, legalább egy oltással!" - fogalmazott az elnök. "Két hónap múlva ünnepeljük nemzetünk függetlenségét, és egyben függetlenségünket e vírustól is!" - tette hozzá.

Az elnök arról is beszélt, hogy hamarosan elérik Amerikában azt a szintet, amikor valamennyi, vakcináért bejelentkezett felnőttet beoltanak. Hangsúlyozta azt is, hogy a további sikerek érdekében a kormányzat újabb erőfeszítéseket tesz. Például - a szükséges engedélyeztetési eljárást követően - elkezdik beoltani a 12 és 15 év közötti gyermekeket is. "A gyermekek továbbra is megbetegedhetnek, és terjeszthetik a vírust, ezért remélem, hogy amennyiben az oltást engedélyezik, akkor a szülők élnek a lehetőséggel és beoltatják a gyermekeiket" - jelentette ki Biden.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatala (FDA) készen áll arra, hogy a jövő hét elejéig engedélyezze az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari cégek által közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina alkalmazását a 12 és 15 év közötti fiatalok számára - nyilatkozta a kormány egyik tisztségviselője kedden a CNN amerikai hírtelevíziónak.

A kabinet már létrehozott egy weboldalt is, ahol az emberek könnyebben tájékozódhatnak az elérhető oltásokkal és oltópontokkal kapcsolatban, valamint egy központi telefonszámon is kaphatnak hasznos információkat, amennyiben üzenetben elküldik az irányítószámukat. "Azok számára, akiknek nehézségeik vannak a helyszín megtalálásával vagy az időpont egyeztetésével, ezt most könnyebbé tesszük, mint valaha volt"- fejtette ki az elnök.

Biden bejelentette azt is, hogy a kormányzat kiemelt célja a fiatalabb korosztályok meggyőzése az oltakozás fontosságáról. Az elnök szerint sokan - főleg a 20 és 30 év közöttiek körében - azt gondolják, hogy nincs szükségük a vakcinára. AZ amerikai elnök úgy fogalmazott: "szeretnék egyértelmű lenni. Be kell oltatniuk magukat! Az oltás nemcsak megvéd, hanem csökkenti annak kockázatát is, hogy valaki másnak továbbadják a vírust. Ezzel megmenthetik olyan emberek életét is, akiket szeretnek".

Biden az új típusú koronavírus elleni küzdelmet politikán kívüli ügynek nevezte, amely - mint fogalmazott - "nem demokrata, vagy republikánus kérdés". A demokrata párti elnök köszönetet mondott azoknak a republikánusoknak, akik támogatják a kabinet törekvéseit, és egyben elismerte az előző, Donald Trump republikánus elnök vezette kormányzat szerepét abban, hogy engedélyt kapott a legtöbbet használt két oltás az Egyesült Államokban.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint kedden már 105 millió olyan amerikai volt, aki a koronavírus elleni védettséghez szükséges összes oltását megkapta és 147 millió felnőtt kapott legalább egy adag vakcinát.

Legolvasottabb cikkeink