• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.05.17 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Az osztrák vendéglősök készen állnak a nyitásra, Horvátországban enyhítések jöhetnek, Covid-csalók prédájává válik India.

Az osztrák vendéglősök készen állnak a nyitásra

Az osztrák vendéglősök és fogadósok készen állnak a május 19-ei nyitásra - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár hétfőn az alsó-ausztria Mauerbach településen Johanna Mikl-Leitner tartományi vezetővel közösen tartott sajtótájékoztatóján. A kancellár elmondta, hogy Ausztria-szerte csökken a koronavírusos új megbetegedések száma, és ezzel párhuzamosan növekszik a beoltottaké. "E két örvendetes tény megerősíti a kormány korábbi döntését, miszerint szerdán az összes tartományban biztonsággal kinyithatnak az éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények" - tette hozzá. "A lemondások, korlátozások és veszteségek hosszú és embert próbáló időszaka után végre pozitívan tekinthetünk előre, és az oltások előrehaladásával a nyár folyamán fokozatosan leépíthetjük a még meglévő óvintézkedéseket" - fogalmazott a kancellár.

Johanna Mikl-Leitner alsó-ausztriai tartományfőnök elmondta, hogy a szállodai és éttermi foglalások mutatják, mekkora örömmel és várakozással készülnek az emberek a nyitásra. Hangsúlyozta: a vendéglősök és fogadósok a teljes zárlat ideje alatt sem tétlenkedtek, állami és tartományi támogatással átépítéseket, bővítéseket és felújításokat végeztek, hogy a lehető legszínvonalasabb minőséggel nyithassák meg újra kapuikat a vendégek előtt. A tartományi vezető kitért arra is, hogy jelenleg a legfontosabb, hogy mind az étterem- és szállodatulajdonosok, mind a vendégek betartsák a járványügyi óvintézkedéseket. Felhívta a figyelmet, hogy akit még nem oltottak be, és igénybe kívánja venni ezeket a szolgáltatásokat, lehetőleg a kialakított tesztutcákat használja ingyenes koronavírus-szűrésre, és csak kivételes esetben terhelje ilyen igénnyel az amúgy is plusz feladatok előtt álló vendéglősöket.

Ausztriában az elmúlt napokban látványosan javultak a járványügyi mutatók, mind az új megbetegedések, mind a kórházban, illetve intenzív osztályokon ápoltak száma csökkenő tendenciát mutat. Az elmúlt 24 órában 476 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 637 573 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 904, az intenzív kezelésre szorulók 273-an vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 6-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 480-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 617 307.

Horvátországban enyhítések jöhetnek június 1-jétől

Horvátországban két hét múlva, kedvező esetben enyhíthetnek a korlátozásokon, és engedélyezhetik az éttermek, valamint a kávézók számára a beltéri kiszolgálást, kinyithatnak a klubok, lehet esküvőket és koncerteket szervezni olyan vendégek számára, akik rendelkeznek digitális zöldigazolvánnyal - írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.

Az alapvető információkat tartalmazó QR-kódos zöldigazolványokat június 1-jétől igényelhetik a horvát állampolgárok. Erről a válságstáb hoz majd határozatot, anélkül, hogy bármilyen törvényt is módosítanának az országban - közölte a lap. Az igazolványt azok kérhetik, akik hat hónapon belül átestek a koronavírus-fertőzésen, negatív teszteredményt produkáltak, vagy felvették mindkét oltást, és az utolsó dózis felvételétől legalább 14 nap telt el. A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) munkatársa a lapnak nyilatkozva elmondta: az a legfontosabb, hogy biztonságot nyújtsanak az állampolgárok, valamint azok számára, akik Horvátországba mennek nyaralni.

A válságstáb pénteken két héttel meghosszabbította a járványügyi korlátozó intézkedéseket. Addig különböző tesztrendezvényeket, próbaesküvőt tartanak, hogy kiderüljön, mennyire biztonságosan vehetnek részt ezeken a beoltottak, illetve a betegségen már átesettek, és ezek eredményességétől teszik függővé a további nyitást.

Horvátországban múlt héten csökkent a SARS-CoV-2 vírussal újonnan megfertőződöttek száma az előző héthez képest. Az elmúlt napon 116 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 350 506-ot. Az elmúlt 24 órában 30-an haltak meg a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeinek következtében, a halottak száma ezzel 7738-ra emelkedett. Kórházban 1662 beteget ápolnak, közülük 173-an vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják. Eddig a védőoltások első adagját 1 041 215-en kapták meg, közülük a másodikat is 308 232-en.

A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 113 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 249 ezret. Az elmúlt napon három beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4327-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 407-en vannak kórházban, 121-en közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmilliós országban eddig a védőoltás első dózisát 554 061-en kapták meg, közülük 289 052-en már a másodikon is túl vannak.

Ljubljana több enyhítést is bejelentett a múlt héten. Így hétfőtől a középiskolások teljesen visszatérhettek az iskolapadokba, korábban a diákok fele otthon, fele pedig az iskolában tanult, heti váltásban. Teljesen jelenléti oktatásban részesülnek az egyetemisták is. A vendéglátóhelyek a korábbi 7 helyett 5 órakor nyithatnak, és 19 óra helyett 22 óráig lehetnek nyitva. Kinyithattak továbbá a kaszinók és a mozik is, de csak 50 százalékos kapacitással. A látogatás csak védettségi igazolvánnyal lehetséges.

Franciaországban szerdán megkezdődik a korlátozások fokozatos enyhítése

A vendéglátóhelyek teraszainak és a kulturális intézményeknek a megnyitásával Franciaországban szerdán megkezdődik a koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos feloldása, miután a járványügyi mutatók több mint két hete csökkenő tendenciát mutatnak, s az oltási kampány felgyorsulásával naponta több mint félmillió embert oltanak be országszerte. A kormány bejelentette, hogy a turizmus beindítása érdekében a külföldieknek is ingyenesen áll rendelkezésére a tesztelés az országban.

"Az általános közérzet javításához hozzátartozik a társadalmi kapcsolatok felvétele is" - mondta Jérome Salomon, az egészségügyi tárca járványügyi igazgatója egy hétvégi lapinterjúban, megerősítve, hogy a javuló tendencia lehetővé teszi a korlátozások feloldásának megkezdését.

Az éjszakai kijárási tilalom kezdete szerdán a jelenlegi este 7 óráról 9 órára tolódik, és az október 30. óta zárva tartó mozik, színházak, múzeumok, könyvtárak, állatparkok, valamint a nem csak alapvető cikkeket árusító üzletek 35 százalékos kihasználtsággal kinyithatnak, maximum nyolcszáz érdeklődőt fogadva egyszerre. A vendéglátóhelyek a teraszaikat egyelőre ötvenszázalékos kihasználtsággal működtethetik, egy asztalnál maximum hatan foglalhatnak helyet.

Miután a szabályozások viszonylag összetettek, és az időjárás hűvös és esős az egész országban, számos tulajdonos jelezte, hogy megvárja a június 9-ét, amikortól a bárok, a kávéházak és éttermek belső terei is fogadhatnak vendégeket. A vendéglátóhelyeknek egyébként csak negyven százaléka rendelkezik terasszal. Június 9-től kezdve a kulturális helyek is már 65 százalékos kihasználtság mellett működhetnek, és az éjszakai kijárási tilalom este 11 órakor fog kezdődni.

Adatvédelmi okok miatt és a diszkrimináció elkerülése érdekében a mindennapi életben (munkahely, üzletek, oktatási intézmények, éttermek, mozik, színházak, múzeumok) a védettséget igazoló dokumentumok nem lesznek használatban, hanem inkább a vendégek számának korlátozásával, valamint a szájmaszkviselés és minden más egészségbiztonsági intézkedés megtartásával folytatódik a védekezés. Oltási igazolás vagy negatív PCR-teszt bemutatása csak ezer főnél nagyobb rendezvényeknél (sportesemények, fesztiválok) lesz kötelező, amelyek június 30. után engedélyezettek.

Clément Beaune Európa-ügyi államtitkár a hétvégén bejelentette, annak érdekében, hogy minél több külföldi töltse a nyári szabadságát Franciaországban, a PCR-teszt számukra is ingyenes lesz mindenhol az országban. "Az Európai Parlament indítványozta, hogy a teszt mindenhol Európában ingyenes legyen, de jelenleg azt nem tudom megmondani, hogy ezt mindenki elfogadja-e" - mondta az Europe1 kereskedelmi rádióban az államtitkár. A kormánytag Spanyolországot hozta fel ellenpéldának, ahol szerinte egy külföldi turistának akár 120 eurót is el kell költenie a beutazáshoz szükséges szűrésekre, míg Franciaországban a PCR-teszt a beutazó külföldiek számára is ingyenes lesz.

A fokozatos nyitást a járványmutatók folyamatos javulása és az oltási kampány felgyorsulása teszi lehetővé. Hivatalosan a legalább 50 évesek és a 16 éven felüli krónikus betegek kérhetik az oltást, de szerda óta az előző napról megmaradt adagokat a késő esti órákban másnapra minden legalább 18 éves lefoglalhatja az interneten. Eddig több mint 20 millióan, a franciák 30 százaléka, a felnőtt lakosság 37 százaléka kapta meg az első vakcinaadagot, míg a teljes lakosság 13,5 százaléka, a felnőttek 16.5 százaléka, azaz 9 millióan mindkét dózist.

A kormány célja, hogy június közepéig legalább 30 millióan felvegyék legalább az első dózist. Amint ez megtörténik, megszűnnek az életkori korlátozások, minden nagykorú számára elérhető lesz az oltás. Miután felgyorsult az oltási kampány, naponta több mint félmillió embert oltanak be, az egészségügyi minisztérium nem zárta ki, hogy a jogosultsághoz az életkori korlátozásokat a tervezettnél előbb, akár már májusban feloldják.

A járványmutatók is folyamatosan javulnak: a napi esetszám az elmúlt napokban már 15 ezer alá csökkent az egy hónappal ezelőtti 50 ezerhez képest. Kórházban 22 ezer fertőzöttet ápolnak, a tetőzéskor 31 ezren voltak. Az intenzív ellátásra szorulók száma pedig naponta százzal csökken: vasárnap este 4255-en voltak, míg az április végi tetőzésekor több mint 6 ezren. A járvány kezdete óta több mint 107 ezren vesztették életüket a SARS-CoV-2 koronavírus szövődményeiben, de a napi halálozás az elmúlt napokban száz alá csökkent.

Covid-csalók prédájává válik India

Miközben az indiai egészségügyi rendszer összerogy a koronavírus-járvány terhe alatt, illegális gyógyszerekre, oxigénre, kórházi ágyakra és temetkezési szolgáltatásokra épülő feketepiacok jönnek létre az országban - írja vasárnap helyszíni tudósításában a The New York Times (NYT), amely szerint az illegális kereskedelem emberéleteket sodorhat veszélybe.

Az amerikai napilap több  ilyen esetet hoz fel példának, és azt írja, hogy a világ egyik leginkább járvány sújtotta országában kevés olyan dolog van, aminek nagyobb a keletje az oxigénpalackoknál, amelyekre égető szükségük van a Covid-betegeket ápoló kórházaknak. Egy helyi jótékonysági szervezet riasztotta a rendőrséget, miután az egyik forgalmazó kétszeres árat, mintegy kétszáz dollárnak megfelelő összeget kért egy palackért. A rendőrség fényt derített arra, hogy az oxigénpalackokat forgalmazó cég valójában ócskavastelep, ahol átfestett poroltókat adnak el oxigénpalackok gyanánt. Ez életveszélyes lehet, tekintettel arra, hogy a poroltók nyomástűrése kisebb, és akár fel is robbanhatnak, ha magas nyomású oxigénnel töltik meg őket.

A koronavírus-járvány második hullámának pusztító hatása van az indiai egészségügyi rendszerre, az emberek egyre kevésbé bíznak abban, hogy Narendra Modi kormánya kezelni tudja a betegséget és képes lehet megfékezni a járványt. Széles körben elterjedt az a vélekedés, hogy Indiában sokkal több a halálos áldozatok száma a naponta jelzett néhány ezernél. A kórházak megteltek, a gyógyszer-, vakcina-, oxigén- és más tartalékok elapadtak, a járványból nyerészkedők pedig "betömik a lukakat", az orvosságokat, oxigént és más, betegek gyógyításához szükséges dolgokat online vagy telefonon adják el, sok esetben kihasználva a családok kétségbeesését és gyászát.

Az így eladott termékek sokszor hamisak, némelyek pedig ártalmasak is. A NYT azt írja,  hogy a rendőrség a múlt héten azzal gyanúsított meg egy csoportot, hogy a holttestekről ellopta a halotti lepleket, majd újként adta el őket. Az előző napon pedig a rendőrség  több mint száz üvegcse hamis remdesivir nevű antivirális gyógyszert foglalt le, amelyet sok indiai orvos felír a Covid-ban szenvedő betegeknek. A lap szerint a remdesivirrel - amelynek hatékonyságát sok orvos megkérdőjelezi -, sokféle módon csalnak. Újdelhiben például a közelmúltban négy egészségügyi dolgozót tartóztattak le, mert elvették a Covid-19 betegségbe belehalt páciensektől a fel nem használt gyógyszeres fiolákat, és darabonként négyszáz dollárért adták el őket. Még mielőtt hiány alakult ki a gyógyszerből, a kórházak 65 dollárért jutottak hozzá.

Az amerikai lap olyan hangzatos ügyről is beszámolt, miszerint egy kormánypárti politikus kórházi ágyakkal kereskedett. De illegális vérplazma-kereskedelemre is akadt példa. A The New York Times szerint az effajta zsákmányszerzésre mondta a múlt hónapban az újdelhi főbíróság, hogy "szétszakadt a társadalom erkölcsi szövete".

A múlt hónapban az újdelhi rendőrség több mint 21 embert vett őrizetbe csalás, titkos készletek felhalmozása, bűnszövetkezés és másfajta, a koronavírus-járvánnyal összefüggő bűncselekmények miatt. Az észak-indiai Uttar Prades államban például 160 embert vettek őrizetbe hasonló okok miatt. Vikram Singh egykori Uttar Prades-i rendőrfőnök úgy nyilatkozott, hogy 36 éves pályafutása során sokfajta zsákmányszerzőt és gonosztettet látott, de ilyet még soha.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem legfrissebb összesítése szerint Indiában a fertőzöttek száma elérte a 24 965 463-at, és 274 390 ember halt bele a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. A fertőzöttek számában India a második az Egyesült Államok után, a halottakat illetően pedig az Egyesült Államok és Brazília előzi meg.

Legolvasottabb cikkeink