• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.06.09 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Ausztriában enyhítenek, Oroszországban ismét túllépte a 10 ezret a napi új fertőzöttek száma, Ukrajna zöld besorolásba került.

Ausztriában csütörtöktől enyhülnek a járványügyi korlátozások

Ausztriában csütörtöktől tovább enyhítenek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon - jelentette be Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a kormányülés után szerdán Bécsben. A döntés alapját egyfelől a járványügyi mutatók - a vártnál jóval kedvezőbb - alakulása, másfelől az oltások előrehaladása jelenti. Ausztriában tizenkét napja tartósan ötszáz alatt van a napi új koronavírusos megbetegedések száma, azoké pedig, akik legalább az első adag oltást megkapták, meghaladta a négymilliót.

A tárcavezető hangsúlyozta, az enyhítések legfontosabb alappillére továbbra is az úgynevezett zöld igazolvány, melynek digitális változata némi késlekedéssel ugyan, de ezen a héten már elérhető lesz, és a beoltottaknak, a gyógyultaknak, valamint a negatív koronavírusteszttel rendelkezőknek szabad belépést biztosít az élet különböző területein. Mindenkinek a saját igazolása - akár továbbra is hagyományos papír formában - szolgál belépőül az éttermekbe, hotelekbe, a kulturális és sportrendezvényekre.

Az éttermek belső tereiben az eddigi négy fő helyett már nyolcan ülhetnek egy asztalnál, és a teraszokon, kerthelyiségekben a korábbi tíz fővel ellentétben már tizenhat fős társaság is helyet foglalhat. A kötelező védőtávolság felére csökken, így elegendő, ha az asztalokat a korábbi két méter helyett egy méter távolságban helyezik el egymástól. A zárórát pedig az eddigi 22 óra helyett éjfélig tolták ki. A kulturális és sportlétesítmények esetén megmarad a szabályozás azon eleme, mely beltéren 1500, míg kültéren 3000 főben maximálja a közönség létszámát, függetlenül az adott intézmény méretétől, viszont befogadóképességük 75 százalékát tölthetik be a korábbi 50 százalékkal szemben. Ez elsősorban a kisebb moziknak, színházaknak kedvez.

Csütörtöktől az üzletek, uszodák és fitness-szalonok is több vevőt, illetve vendéget fogadhatnak, mert a korábbi 20 négyzetméterrel szemben már csak 10 négyzetméterben határozták meg az egy főre biztosítandó területet. A maszkviselés már csak zárt terekben lesz kötelező, de egyelőre még marad a hatékonyabb védelmet biztosító FFP2-es változat.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 366 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 647 688 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 376, az intenzív kezelésre szorulók 124-en vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 3-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 650-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 632 188.

 

Az angol felnőttek több mint 80 százalékának szervezetében lehet jelen a koronavírus elleni antitest

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett legújabb becslése szerint az angliai felnőtt népesség több mint 80 százalékának szervezetében lehet jelen a koronavírus ellen termelődő antitest.

Átfogó tanulmányában az ONS közölte: reprezentatív számítási módszertana arra vall, hogy az Egyesült Királyság messze legnépesebb nemzetén, az 56 milliós Anglián belül a május 17-ével kezdődött egy hétben a felnőttek 80,3 százalékának szervezetében mutatták volna ki a SARS-CoV-2 koronavírus ellen fertőződés vagy oltás hatására termelődő antitestek jelenlétét vérvizsgálattal végzett teljes körű szűrés esetén.

A statisztikai hivatal becslése szerint Walesben 82,7 százalék, Skóciában 72,6 százalék, Észak-Írországban 79,9 százalék azoknak a felnőtteknek az aránya, akiknek szervezetében jelen lehet az új típusú koronavírus ellen képződő antitest. Az év elején elvégzett hasonló statisztikai vizsgálat azt valószínűsítette, hogy akkoriban a felnőtt lakosság hozzávetőleg tíz százalékának szervezetében lehetett volna szűrővizsgálatokkal a koronavírus elleni antitestek jelenlétét kimutatni. A statisztikai hivatal hangsúlyozza: egyértelmű az összefüggés az Egyesült Királyság mind a négy országában a pozitív eredményt mutató antitestszűrések és a koronavírus elleni vakcinával beoltottak számának emelkedése között.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a felnőtt lakosság 77 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, 53,6 százaléknak a második adagot is beadták. Az ONS felhívja ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az antitestek jelenlétének kimutatása önmagában nem teljesen pontos mérőszáma az oltások nyújtotta immunitás mértékének.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) legfrissebb vizsgálati eredményei szerint azonban a nagy-britanniai oltási kampányban legnagyobb mennyiségben használt két oltóanyag, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár, illetve a Pfizer és a BioNTech vállalatok közös fejlesztésű vakcinája egyaránt nagyon hatékony még a koronavírus Delta variánsa által okozott betegség kialakulásának megakadályozásában is. A PHE minap közzétett vizsgálati jelentése megállapítja, hogy a két vakcinaféle majdnem olyan magas hatékonysággal akadályozza meg a B.1.617.2 megjelöléssel is nyilvántartott, először Indiában azonosított Delta változat okozta Covid-19 betegség szimptomatikus kifejlődését, mint a Délkelet-Angliában korábban feltűnt kenti variáns esetében.

A kenti - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új azonosítási módszertanában Alfa nevű - vírusváltozat Nagy-Britanniában egy időre dominánssá vált, de a PHE adatai szerint az új nagy-britanniai koronavírus-fertőződések többségét most már az Alfánál 40 százalékkal fertőzőképesebb Delta variáns okozza. A Delta vírusváltozat ugyanakkor néhány gócpontban, elsősorban Északnyugat-Angliában terjed, és ezekben az országrészekben a brit kormány rendkívüli mértékben felgyorsította az oltási és a szűrési kampány ütemét. Az egyik legfertőzöttebb gócban, a manchesteri körzethez tartozó Bolton városában az utóbbi napok adatai alapján már csökken a naponta kimutatott új fertőződések száma.

Oroszországban ismét túllépte a 10 ezret a napi új fertőzöttek száma

Oroszországban szerdán ismét meghaladta a 10 ezret az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírusos fertőzöttek száma. Az orosz operatív törzs közleménye szerint az országban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 10 407-tel 5 156 250-re emelkedett a legfrissebb hivatalos adatok szerint. Ez a legmagasabb számú új fertőzés március 7-e óta.

A napi növekmény 0,2 százalék, az új esetek 16,2 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 269 456-ra, a halálos áldozatoké 399-cel 123 787-re, a felépülteké pedig 9814-gyel 4 736 446-ra emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 141,1 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 305 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 526 112 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ukrajnában stagnál a járvány terjedése, az egész ország "zöld" besorolásba került

Ukrajnában szerdára kevesebb mint 1400 új koronavírusos beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma sem haladta meg a százat, jelenleg a járvány terjedése stagnálást mutat. Eközben szerdára az egészségügyi minisztérium átsorolta az egész országot a járványhelyzet szerinti legenyhébb, "zöld" kategóriába - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál a tárca sajtóközleményére hivatkozva. Eddig az ország egésze már néhány hete az eggyel szigorúbb "sárga" besorolásban volt.

A hivatalosan közölt adatok alapján Ukrajnában az elmúlt napban 1385 új esettel 2 218 039-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény mintegy kétszázzal kevesebb a megelőző napiénál. Az elhunytak száma 77-tel 51 410-re emelkedett, míg a megelőző napon számuk 118 volt. A betegségből eddig 2 108 684-en gyógyultak fel, közülük az elmúlt napban csaknem hétezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem 5700-zal, 57 945-re. Kórházba most 756  koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk 483 volt. A legtöbb új beteget, 262-őt megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 328 068-an kapták meg valamely védőoltás első, 161 378-an a második dózisát is. Kedden 53 161 embert oltottak be Ukrajnában. Az ország déli részén lévő Herszon megyében közben több oltási pontot hoztak létre az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félszigetről érkezők számára, akiknek a kínai Coronavac vakcinát adják be - számolt be az UNIAN hírügynökség. Az ideiglenesen megszállt területről érkezőknek előzetesen fel kell iratkozniuk a "Gyija" lenevezésű internetes várólistára.

Közben újabb 117 ezer dózis Pfizer-vakcina érkezett Ukrajnába kedden a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül. A jövő hét elejére is várható egy újabb szállítmány, amelyet ingyen kap meg Ukrajna - idézett az Ukrajinszka Pravda az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) által kiadott közleményből. Eddig az ország ezen a kezdeményezésen keresztül 590 850 Pfizer- és 1 072 800 AstraZeneca vakcinát kapott.

Horvátországban oltóbuszokkal gyorsítanák fel a kampányt

Miután valamelyest csökkent az oltakozási kedv Horvátországban, de nagy mennyiségű vakcina áll rendelkezésre, a kormány mobil oltóállomásokat hoz létre, és oltóbuszokat küld minden olyan településre, amely messze esik az egészségügyi intézményektől, hogy felgyorsítsák az oltási kampányt - jelentette be szerdán Vili Beros egészségügyi miniszter. "A cél, hogy eljussunk minden állampolgárhoz, aki szeretné beoltatni magát" - tette hozzá a tárcavezető.

Beros arra kérte a megyéket, hogy aktívan kapcsolódjanak be az oltási programba. "Csakis így lehet sikeres a turisztikai szezon, így örülhetünk együtt a tereken a horvát labdarúgó válogatott sikereinek az Európa-bajnokságon, tehetjük lehetővé a fiatalok számára a felhőtlen barátkozást és az érettségizők számára a kirándulásokat" - húzta alá.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 275 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 358 061-et. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében heten haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8103-ra emelkedett. Kórházban jelenleg 520 beteget ápolnak, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 357 103-an kaptak védőoltást, közülük 590 681-nek már a második adag vakcinát is beadták. Ahhoz, hogy sikerüljön a kormány terve, és június végéig beoltsák a lakosság felét, még legalább 300 ezer embernek kell megkapnia valamelyik vakcina első adagját.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 255 új esetet jegyeztek fel az országban, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 255 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4710-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 188-an vannak kórházban, 47-en közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 728 237-en kaptak, közülük 492 727-en már a második adagon is túl vannak. Ez felnőtt lakosság 42,2, illetve 28,5 százaléka.

 

Legolvasottabb cikkeink