• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.06.23 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Izraelben erősödik a járvány, az EU-ban a felnőttek 57 százaléka kapott már legalább egy adag oltást.

Szlovákiában kimutatták a delta variáns jelenlétét

Szlovákiában egy laboratóriumi vizsgálat során kimutatták a koronavírus úgynevezett delta variánsát - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) közlésére hivatkozva szerdán.

A személy, akinél a vírus delta variánsát kimutatták, jelenleg házi karanténban van, nem igényel kórházi ellátást, és az elérhető információk szerint nem volt közeli kapcsolatban más személyekkel - közölte Ján Mikas országos tisztifőorvos. Az esettel összefüggésben először olyan információk kerültek nyilvánosságra, hogy a delta variánst egy Szentpétervárról érkezett és ott egy futball mérkőzésen részt vett személy mintájában mutatták ki. Ezt később az ÚVZ cáfolta.     

A Közegészségügyi Hivatal közlése szerint a most kimutatott eset a delta variáns (B.1.617.2) szlovákiai megjelenésének első példája. A vírusnak az országban már májusban megjelent indiai változata, a vírus úgynevezett kappa (B.1.617.1) variánsa volt. Az ÚVZ korábbi tájékoztatása szerint az országban továbbra is a legnagyobb mértékben a koronavírus úgynevezett brit változata van jelen.     

A szlovák kormány szerdai ülésén döntést hozott arról, hogy az ország az európai Covax kezdeményezés keretein belül elajándékozza a már meglévő koronavírus elleni oltóanyagainak egy részét, amelynek mennyiségét egyelőre nem pontosították. A kabinet döntést hozott arról is, hogy ugyancsak elajándékoz vagy eladásra kínál fel 160 ezer adagot a Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagból. "A továbbra is fennálló komoly járványügyi helyzetre, illetve a többi országokkal történő kölcsönös együttműködés szükségességére való tekintettel azt ajánljuk, hogy a meglévő Szputnyik V oltóanyagaink egy részét a Nyugat-Balkán országainak ajándékozzuk" - indokolták a döntést a szerdán jóváhagyott dokumentumban.

Szlovákia még márciusban 2 millió adag Szputnyik V oltóanyag vásárlásáról kötött szerződést, ebből eddig 200 ezer adagot szállítottak le, de az oltóanyagot csak június elején kezdték használni. Az orosz gyártmányú oltást szerdáig több mint 8 ezren kapták meg, további több mint 14 ezer személy pedig már jelentkezett az oltás felvételére. A Szputnyik V beszerzése kapcsán korábban több hétig tartó, kormányátalakításhoz vezető válság is kialakult a négypárti szlovák kormánykoalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte azt. Az oltóanyagot - amelyről a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) különböző okokra hivatkozva hónapokig nem adott ki teljes körű szakvéleményt - végül Magyarország segítségével sikerült bevizsgáltatni.     

A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint szerdáig a legalább egy oltást már megkapott beoltottak száma 1 millió 967 ezer volt, közülük egymillió négyszázezren már a második oltásadagot is megkapták. Szlovákiában a koronavírus elleni oltóprogramban eddig a Pfizer/Biontech, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik V oltóanyagokat használják.     

Szlovákiában márciusban kezdtek többé-kevésbé stabilan javulni a járványügyi adatok, és május végére az újonnan kimutatott fertőzések napi esetszáma a legutóbb tavaly szeptemberben tapasztalt szintre esett vissza, s azóta ezen a viszonylag alacsony szinten stagnál. Az NCZI adatai szerint kedden mintegy másfélszáz embert kezeltek kórházban a kór miatt, a halálesetek száma pedig nem változott, idáig hivatalosan 12 502 halálesetet tulajdonítanak a kórnak. Kedden mintegy 4 és fél ezer PCR tesztből azok kevesebb mint egy százaléka bizonyult pozitívnak.

Ukrajnában ismét nőtt az új betegek száma

Ukrajnában az ortodox naptár szerinti háromnapos Szentháromság ünnepe utáni első munkanapon ismét gyorsult valamelyest a járvány terjedése, szerdára több mint nyolcszáz új beteget és a megelőző napokhoz képest jóval több, hetven elhunytat jegyeztek fel.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 835 új esettel 2 230 977-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény csaknem 540-nel több a megelőző napiénál. Az elhunytak száma a hetven új áldozattal 52 123-ra emelkedett, míg előző nap számuk még csak 21, azt megelőzően pedig 16 volt. Eddig 2 155 261-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 2300-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint másfél ezerrel, 23 593-ra. Kórházba 419 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg a megelőző napon számuk 318 volt.

A legtöbb új beteget, 241-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 212,6 ezret, az elhunytaké öttel 5185-re nőt, miközben eddig csaknem 203 ezren győzték le a kórt.

Ihor Kuzin országos tisztifőorvos egy online vitafórumon bejelentette, hogy a kormány szerződést kötött a kínai Sinovac vállalattal további 5,325 millió dózis Coronavac vakcina megvásárlásáról, amelyet várhatóan júliusban szállítanak Ukrajnába. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 755 137-en kapták meg valamely védőoltás első, 394 107-en második dózisát is. Kedden 53 786 embert oltottak be Ukrajnában.

Az egészségügyi tárca közzétette, hogy elkezdődött a vállalatoknál dolgozók közösségi oltása is, akiket Pfizer vakcinával készülnek beoltani. Mobil oltócsapatok mennek ki a helyszínen beadni az oltásokat azokhoz a cégekhez, amelyek jelezték, hogy alkalmazottaiknak legalább a fele fel kívánja venni az oltást. Keddig 1477 vállalat jelentkezett. Marija Karcsevics, a minisztérium digitális fejlesztési részlegének főigazgatója a 24-es tévécsatornának ugyanakkor elismerte, hogy Pfizer vakcinából az első szakaszban a feliratkozott vállalatok mindössze felének áll rendelkezésre elegendő mennyiség.

Észak-Macedóniában lassan halad az oltakozás

Lassan halad az oltakozás Észak-Macedóniában, 180 ezer regisztrált vár arra, hogy megkapja a koronavírus elleni valamelyik védőoltást, míg az országnak több mint 600 ezer adag oltóanyaga van raktáron.

A Vesti.mk szkopjei hírportál szerdai beszámolója szerint félő, hogy kárba vész az előre megvásárolt oltóanyag, egyrészt azért, mert kevesebben akarják beoltatni magukat, mint amire az ország vezetése számított, másrészt pedig azért, mert maga az oltási kampány sem halad túl jól. Venko Filipce egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatban kifejtette: felgyorsítják a folyamatot, és a következő időszakban naponta körülbelül tízezer embert fognak beoltani.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 72-vel 715 913-ra, Koszovóban 18-cal 107 200-ra, Észak-Macedóniában 13-mal 155 641-re, Montenegróban 12-vel 100 104-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 26-tal 204 503-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában hattal 7010-re, Koszovóban eggyel 2257-re, Montenegróban szintén eggyel 1612-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kettővel 9406-ra emelkedett. Észak-Macedóniában nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 5477 maradt.

Izraelben erősödik a járvány

Izraelben ismét erősödik a koronavírus-járvány, és megjelent a vírus fertőzőbb és veszélyesebb delta változata - jelentette a helyi média szerdán.

A hét elején növekedésnek indult az új koronavírus-fertőzöttek száma, már két egymást követő napon több mint száz új vírushordozót azonosítottak: az egészségügyi minisztérium honlapjának jelentése szerint hétfőn 125-öt, kedden 110-et. A fertőzési együttható szerdára 1,55-re nőtt, azaz minden száz fertőzött ember átlagosan 155 embernek adja át a vírust, vagyis növekszik a fertőzöttek száma. A hónap elején még 0,87 volt ez a mutató, azaz százan csak 87 embert fertőztek meg, és fokozatosan visszavonulóban volt a járvány.

Naftali Bennett miniszterelnök a Ben Gurion repülőtéren tartott,  minden helyi TV-csatorna által közvetített kedd esti beszédében arra kérte az izraelieket, hogy idén ne utazzanak külföldre, nyaraljanak az országban, hogy kevesebb eséllyel kerüljenek be külföldről az újabb vírusváltozatok. Bennett azt javasolta, hogy zárt térben, s különösen a zsúfoltabb helyeken térjenek vissza a maszkviseléshez, de egyelőre az emberek belátására bízzák ezt a kérdést, nem adtak ki erre vonatkozó rendeletet. Bejelentette, hogy a járvány erősödése miatt a kormány újraalakítja a koronavírus ügyeivel foglalkozó, s ebben érintett miniszterek és minisztériumok képviselőit koordináló különleges koronakabinetet.

Ismét kötelező a maszkviselés a tel-avivi Ben Gurion repülőtér teljes területén, mind az útnak indulók, mind az érkezők számára, és csakis PCR koronavírus-teszt elvégzése után mehetnek haza a külföldről visszatérők, akiket - ha nincsenek beoltva - kéthetes karanténra köteleznek. Az izraelieknek megtiltották az utazást hat országba, Oroszországba, Indiába, Dél-Afrikába, Mexikóba, Brazíliába és Argentínába, s kilépéskor írásban kötelezniük kell magukat, hogy nem utaznak ezekbe az országokba. Ha mégis megteszik, igen súlyos, ötezer sékeles (mintegy félmillió forintos) bírságot kell fizetniük. A Makkabi egészségbiztosító pénztárhoz tartozó összes rendelőben ismét elrendelték a maszkviselést, de a Klalit pénztár intézményeiben egyelőre csak ajánlották a visszatérést a maszkokhoz.

Június második hetében még átlagosan csak 12-en fertőződtek meg naponta, s több napon mindössze négy új vírushordozót találtak, ezen a héten azonban már 87-re ugrott a napi átlag. Az új esetek két gócpontja Binjamina és Modiin, ahová külföldi utazásról visszatérő, és még be nem oltott gyermekek vitték el a vírust. A gyerekek beoltott szüleinek a helyi szabályok szerint a repülőtéri tesztelés után nem kell karanténba vonulniuk, de a gyerekeket otthon kellett volna tartaniuk a megérkezést követő két hétben. A nebulók azonban megjelentek az iskolákban és az ifjúsági mozgalom foglalkozásain, és megfertőzték társaikat a koronavírus új változatával. A jövőben ilyen esetekben súlyos bírságot kapnak majd a szülők.

Binjamina "narancssárgává", vagyis közepesen fertőzött településsé vált, Modiin pedig "sárga", vagyis enyhén fertőzött lett, miközben Izrael összes többi, 278 települése továbbra is "zöld", vagyis csak jelentéktelen mértékben találhatóak bennük vírushordozók.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 milliós lakosságából 5 506 696, 12 évesnél idősebb személyt már legalább egyszer beoltottak a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával. Ez az ország lakosságának 59,22 százalékát jelenti.

A hét eleje óta négy új, súlyos állapotú beteget szállítottak kórházba. Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint egy oltatlan gyermeket is ápolnak közöttük. Az orvosi kezelésre szoruló fertőzöttek nyolcvan százaléka nem vette fel az oltást.

Jelenleg, a korábbiaknál másfélszer fertőzőbb delta vírusmutánssal fémjelzett ötödik járványhullám kezdetén 554 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium. A pandémia megjelenése óta 840 166 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6428-an haltak meg Izraelben.

 

Von der Leyen: az EU-ban a felnőttek 57 százaléka kapott már legalább egy adag oltást

Az Európai Unióban a felnőtt lakosság 57 százaléka kapott már legalább egy adag oltást az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Berlinben. A német politikus Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélése után, kettejük sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az oltási kampány jól halad. Ezt mutatja, hogy EU-s átlagban a felnőtt lakosság 57 százaléka kapott már legalább egy adag védőoltást, teljes oltással pedig 36 százalék rendelkezik.

Moszkvában betiltották az 500 fősnél nagyobb rendezvényeket

Betiltotta az 500 fősnél nagyobb bel- és kültéri rendezvényeket az orosz fővárosban a koronavírus okozta járványhelyzet romlása miatt kedden Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester. A szurkolói övezeteket és táncparketteket, ahol nincs ülésrend, be kell zárni, függetlenül a befogadóképességüktől. A tilalom nem vonatkozik majd azokra a létesítményekre, amelyek "koronavírus-mentes övezetet" tudnak kialakítani a védőoltást igazoló QR-kóddal rendelkező látogatóik számára.

A korlátozások nem érintik a félezernél kevesebb nézőt befogadó koncerteket, színházi és mozielődásokat, valamint szórakoztató és sportrendezvényeket. A rendezőknek ugyanakkor azt javasolták, hogy a nézők biztonsága érdekében követeljék meg a hivatalos QR-kód felmutatását.

Jövő hétfőtől a vendéglátóipari létesítményekbe csak beoltott, a betegségen átesett vagy három napnál nem régebbi negatív PCR-teszttel rendelkező látogatók térhetnek be. A védettséget igazoló QR-kód a fővárosi vagy az állami online ügyfélszolgálaton szerezhető be. Az éttermek, kávéházak csak a QR-kódokat ellenőrző rendszer létrehozása esetén fogadhatnak vendégeket, a korábban bezárt ételudvarok pedig csakis ugyanennek a feltételnek a teljesítése esetén nyithatnak ki ismét. Ellenkező esetben csakis kiszállításra dolgozhatnak.

Szobjanyin egyúttal meghosszabbította annak a korábbi rendeletének a hatályát, amelynek értelmében az éttermek és a szórakozóhelyek 23 és hat óra között nem fogadhatnak vendégeket, és továbbra is zárva maradnak a játékszobák és az állatkertek is. A polgármester közölte, hogy a járványhelyzet továbbra is nagyon súlyos, a moszkvai rendszer egészségügyi tartalékainak teljes mozgósítására van szükség, és több mint 14 ezer embert kezelnek a fővárosi kórházakban koronavírusos fertőzéssel.

A moszkvai önkormányzat szerint a fővárosban eddig több mint kétmillió embert oltottak be. Dmitrij Peszkov szóvivő a Kreml támogatásáról biztosította a moszkvai polgármester intézkedéseit. Kijelentette, hogy a járványhelyzet alakulása "energikus intézkedéseket" követel meg, és azok, akik nem szánják rá magukat a védőoltásra, vagy nem rendelkeznek antitestekkel, valamilyen formában mindenképpen hátrányos helyzetbe fognak kerülni. Peszkov így kommentálta Tatyjana Moszkalkova emberi jogi biztos kijelentését arról, hogy be nem oltott emberek diszkriminációnak vannak kitéve.

Tyimur Ivanov, a védelmi miniszter helyettese közölte, hogy az orosz fegyveres erőknél, ahol 900 ezer embert oltottak be, köztük a személyi állomány 85 százalékát, kialakult a kollektív immunitás. Elmondta, hogy a katonai tárca tisztifőorvosának rendelete alapján a fegyveres erőknél a katonák, a szociális intézmények alkalmazottjai és a szövetségi tisztségviselők számára július 18-tól kötelezővé tették az oltást. Az újonnan behívott mintegy 134 ezer sorkötelest július 15-től kezdik el oltani. A belügyminisztérium bejelentette, hogy augusztusig beoltatja azon alkalmazottjainak 60 százalékát, akik még nem estek át a betegségen. Mihail Murasko egészségügyi miniszter szükségesnek nevezte a felsőoktatási intézmények hallgatóinak kötelező beoltását az új tanév előtt.

Vlagyimir Guscsin, az első orosz vakcinát kidolgozó Gamaleja Intézet laboratóriumvezetője kijelentette, hogy a Szputnyik V hatásos a SARS-CoV-2 indiai változatával szemben is, és "gyakorlatilag 10 százalékban" kizárja a nehéz lefolyású és a halálos végkimenetelű megbetegedést. A szakember ugyanakkor azt javasolta, hogy oltassa be magát, aki már régen esett túl a betegségen, vagy fél évnél régebben kapta meg a vakcinát.

Oroszországban a keddi hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 16 715-tel 5 350 919-re emelkedett. A legtöbb új esetet Moszkvában (6555), Moszkva megyében (1871), Szentpéterváron (1065), Nyizsnyij Novgorod megyében (269) és Voronyezs megyében (201) észlelték. Alekszej Hripun, a moszkvai önkormányzat egészségügyi osztályának vezetője arra figyelmeztetett, hogy az esetszám csökkenése csak átmeneti Moszkvában, ahol mintegy 100 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. A fővárosban keddre 86-an haltak meg, ami példátlan rekord a járvány kezdete óta.

A napi növekmény országos szinten 0,33 százalék volt, az új esetek 14,7 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma országos szinten 331 122-re, a halálos áldozatoké 546-tal - ez a maximum február 11. óta - 130 349-re, a felépülteké pedig 11 117-tel 4 889 450-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 146 millió, az elmúlt napon pedig 274 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 631 703 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Kedden újraindult a járvány miatt áprilisban erősen korlátozott légi utasforgalom Oroszország és Törökország között. A nap folyamán csaknem 80 menetrendszerű és charterjárat száll fel el 32 orosz és öt török városból. A Törökországba tartó gépek kihasználtsága gyakorlatilag 100 százalékos.

Törökország megkezdte saját vakcinája klinikai vizsgálatainak harmadik fázisát

Törökország kedden megkezdte a SARS-CoV-2 típusú koronavírus elleni, legelőrehaladottabb stádiumban lévő vakcinája, a Turkovac klinikai vizsgálatainak harmadik fázisát - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Az első önkéntesnek az egyik ankarai kórházban adták be a készítményt. Recep Tayyip Erdogan török elnök videóhíváson keresztül kapcsolódott az eseményhez. Bejelentette, hogy az oltóanyag a Turkovac nevet kapta. Egyúttal rámutatott: ahhoz, hogy az országot mihamarabb kiszabadítsák a járvány nyomása alól, különösen fontos, hogy saját vakcinával rendelkezzen. Az oltóanyagot az Erciyes Egyetem és a Törökországi Egészségügyi Intézetek Elnöksége (TÜSEB) fejlesztette ki.

A kis-ázsiai országban január 14-én indult meg az oltási kampány, amelynek tempója június közepe óta minden korábbinál gyorsabb. Kedden 25 éves korra csökkentették az oltásra jogosultak alsó korhatárát.

A 83,6 milliós országban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával végzik a lakosság oltását. A kétdózisú oltóanyagok első adagját eddig 28 millió 994 ezer, míg a másodikat 14 millió 572 ezer ember kapta meg. Ezen felül Törökország megállapodást kötött az orosz Szputnyik V vásárlásáról, illetve gyártásáról is. A készítmény első szállítmánya már megérkezett, de még nem alkalmazzák.

Legolvasottabb cikkeink