• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.06.30 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

A delta variáns 120 fertőzöttjét erősítették meg eddig Csehországban, Németországban már 50 százalék közeli az aránya.

Egyre gyorsabban terjed a járvány, de alig vannak súlyos betegek Izraelben

Egyre gyorsabban terjed a koronavírus-járvány negyedik, indiai eredetű, delta nevű variánsa, de továbbra is alig vannak súlyos betegek Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

Kedden 293 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak 67 895 teszt elvégzésével. Legutóbb április elején azonosítottak egyetlen napon közel 300 vírushordozó beteget. 

Az izraeli egészségügyi minisztérium már négy, erősen fertőzött települést tart számon, s a négy, közepesen fertőzött hely közé került Tel-Aviv is. Két további, gyengén fertőzött város mellett azonban Izrael 270 települése továbbra is  egyáltalán nem, vagy alig fertőzött.

Továbbra sem nőtt a kórházi ellátást igénylő súlyos megbetegedések száma, a fertőzöttek egyre növekvő száma ellenére sem. Ezt a szakemberek az idősek és a veszélyeztetett csoportokba tartozók rendkívül magas átoltottságával magyarázzák, és remélik, hogy ez a helyzet változatlanul fennmarad. 

Az utóbbi napokban átfogó reklámhadjárat indult a 12-15 éves korosztály beoltására, melynek célja egyrészt a járvány feltartóztatása a lakosság védett részének növelésével, másrészt a július végén lejáró szavatosságú 1,4 millió adag vakcina felhasználása. A cél, hogy július 9-ig minél több ember kapja meg a vakcina első adagját, mert akkor még a hónap végéig, a két oltás közötti három hét kivárásával lehetőségük lesz a második oltás felvételére is. 

A kampány sikerét jelzi, hogy kedd reggelig 32 százalékra nőtt a 10-19 éves korosztály körében az oltottság az egy héttel korábbi 23 százalékról. Naftali Bennett miniszterelnök kedden közzétette Twitter-fiókjában az ehhez a korcsoporthoz tartozó Michal nevű lánya beoltásának hírét, hogy e példával is ösztökélje a fiatalokat. A kormány azzal biztatja az izraelieket, hogy ha sikerül jelentősen növelni az oltottak jelenleg is a világ élvonalához tartozó arányát, akkor várhatóan nem lesz szükség további megszorításokra a zárt terekben elrendelt kötelező maszkviselés mellett.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 milliós lakosságából 5 582 560, 12 évesnél idősebbet már legalább egyszer beoltottak a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával. Ez az ország lakosságának 60,03 százalékát jelenti.

Jelenleg, a járvány negyedik, a vírus Indiában megjelent delta-változata terjedésének kezdetén, 50 embert ápolnak kórházakban a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegséggel (Covid-19), 24 súlyos esetet tartanak nyilván - akiknek háromnegyede oltatlan - és 16-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére. A pandémia megjelenése óta 841 610 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6429-en haltak meg Izraelben.

Ukrajnában megint gyorsult a járvány terjedése

Ukrajnában az elmúlt napokban tapasztalt fokozatos lassulás után szerdára kismértékben ismét felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése, több mint hatszáz új beteget és negyven halálos áldozatot jegyeztek fel.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 633 új esettel 2 235 096-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény 451-gyel több a megelőző napiénál, amikor munkaszüneti nap volt Ukrajnában az alkotmány ünnepe miatt. Hétvégenként és ünnepnapokon Ukrajnában általában kevesebb tesztet végeznek, és kevesebben fordulnak orvoshoz. Hétfőn viszont a halálos áldozatok száma is felszökött, negyvenen haltak bele a betegségbe, míg egy nappal korábban mindössze öten. A járvány tavaly márciusi kitörése óta az elhunytak száma így 52 340-re emelkedett.

Eddig 2 166 668-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 2300-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint 1700-zal, 16 088-ra. Kórházba 360 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 322 volt. A legtöbb új beteget, 225-öt megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 214 000-et, az elhunytaké eggyel 5191-re nőtt, miközben több mint 204 600-an győzték le a kórt.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 933 944-en kapták meg valamely védőoltás első, 649 524-en a második dózisát is. Kedden 81 637 embert oltottak be Ukrajnában.

Ihor Kuzin országos tisztifőorvos szerdán a liga.net hírportálnak adott interjúban kijelentette, hogy Ukrajna mintegy 20 millió dózis Pfizer vakcinára kötött szerződést, és az oltóanyag-szállítmányok havonta fognak érkezni az országba az év végéig. Nagyon valószínűnek nevezte, hogy engedélyezni fogják a különböző oltóanyagok kombinálását, például első dózis Pfizer vagy AstraZeneca után kaphatnak a beoltottak másodiként kínai gyártású Sinovacot.

Oroszországban egy nap alatt a legtöbben haltak meg Covid-19-ben

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 669-en haltak meg a Covid-19 következtében a szerdai hivatalos adatok szerint, ez a legmagasabb napi veszteségszám a járvány kezdete óta. Kedden az orosz operatív törzs 652 halottról számolt be, ami szintén abszolút rekordnak számított.

Az igazolt új fertőzöttek száma szerdára 21 042-vel 5 514 599-re emelkedett. A napi növekmény országos szinten 0,38 százalék volt, az új esetek 14 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 378 992-re, a halálos áldozatoké 135 214-re, a felépülteké pedig 16 356-tal 5 000 393-ra emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 149,6 millió, az elmúlt napon pedig 409 000 laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 799 860 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán egy élő tévéműsorban, ahol a lakosság által feltett kérdésekre válaszolt, kijelentette, hogy továbbra is ellenzi a vakcináció kötelezővé tételét. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a helyzet további súlyosbodását megakadályozni csakis a védőoltás segítségével lehet. Huszonhárom millióban nevezte meg a beoltott oroszok számát, és hozzátette, hogy "hál' Istennek nálunk nincsenek olyan tragikus esetek a vakcináció után, mint az AstraZeneca vagy a Pfizer alkalmazása után".

Putyin először fedte fel, hogy őt is Szputnyik V-vel oltották be. "A fegyveres erőket nálunk Szputnyik V-vel oltják, én pedig mégiscsak a főparancsnok vagyok" - hangoztatta. Elmondta, hogy a beoltása idején ez az oltóanyag és az EpiVacCorona állt rendelkezésre. Szavai szerint a vakcina ügyében nem az orvosokra, hanem az ismerősök szavára hallgatott. A Szputnyik V-ben azt tartotta vonzónak, hogy hosszabb a hatása a másik vakcináénál.

Az elnök nem tudta megmondani, hogy milyen lesz a tanévkezdet Oroszországban. Úgy vélekedett, hogy az alsóbb osztályokban rendes tanítás lesz, a felsőbb osztályok esetében azonban a járványhelyzet alakulásának függvényében kell majd dönteni.

 

Szerb szakértő: megrekedt az oltakozási folyamat

Nagyon bíztató számok születtek a koronavírus elleni védőoltások megjelenésekor, ám az oltakozási kedv jelentősen megcsappant, így Szerbia megrekedt a 48 százalékos átoltottságnál - közölte Milanko Sekler szerb víruskutató a belgrádi közszolgálati televízió szerda reggeli híradójának beszámolója szerint. Véleménye szerint ősszel újra magas napi esetszámra lehet számítani, hiszen a lakosság fele még nem oltatta be magát, így ők ki vannak téve a fertőzés veszélyének.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 73-mal 716 458-ra, Koszovóban hattal 107 309-re, Észak-Macedóniában szintén hattal 155 682-re, Montenegróban 26-tal 100 230-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 13-mal 204 965-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában néggyel 7043-ra, Montenegróban eggyel 1610-re, Bosznia-Hercegovinában pedig öttel 9700-ra növekedett. Koszovóban és Észak-Macedóniában nem volt halálos áldozata a kórnak, a halottak száma így 2260, illetve 5484 maradt.

A delta variáns 120 fertőzöttjét erősítették meg eddig Csehországban

A koronavírus delta (korábban indiainak nevezett) variánsának 120 fertőzéses esetét erősítették meg eddig a laboratóriumi vizsgálatok Csehországban.

A cseh Nemzeti Egészségügyi Intézet (NRL) kedden délután nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderült, hogy a delta variáns a 14 cseh régió közül hatban van már jelen. Másfelől a laboratóriumi vizsgálatok egy lambda variánst is kimutattak, amely elsősorban a dél-amerikai Peruban van tömegesen jelen. A lambda variáns a jelentés szerint valószínűleg Németországból került Csehországba. Az NRL azt állítja, hogy a jelentés összesen 4717 eset laboratóriumi vizsgálatán alapul. Csehországban jelenleg a koronavírus brit variánsa dominál - közölte Helena Jirincová, a NRL igazgatója.

Cseh szakértők egyetértenek abban, hogy a járvány esetleges újabb hullámának megakadályozásához feltétlenül szükség van a koronavírus-mutánsok terjedésének a feltérképezésére és követésére. Adam Vojtech egészségügyi miniszter kedden felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a delta variáns veszélyesebb, mint a korábbról ismert változatok. Egy pozitívan tesztelt személytől a delta variáns esetében bizonyítottan általában nyolcan fertőződnek meg - jegyezte meg a tárcavezető.

Csehországban a koronavírus-járvány terjedése az egészségügyi tárca kimutatásai szerint az utóbbi hetekben nagyon meggyengült, és a tavaly júliusi szintre esett vissza. Andrej Babis kormányfő ugyanakkor kedden azt hangsúlyozta, hogy a járvány még nem ért véget, és továbbra is szükség van az óvatosságra és bizonyos óvintézkedésekre. Babis arra is felhívta a figyelmet, hogy például Prágában már újra romlik a helyzet, és újra emelkedik a fertőzöttek száma.

Megközelíthette az 50 százalékot a delta variáns aránya Németországban

Nagyjából minden második esetben a fokozottan veszélyes delta variáns okoz fertőzést új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) Németországban - jelentették kedden német hírportálok a Robert Koch országos közegészségügyi intézetre (RKI)hivatkozva. Lothar Wieler, az RKI vezetője a szövetségi egészségügyi miniszter és a tartományi szakminisztériumok vezetőinek nem nyilvános online értekezletén elmondta, hogy az intézet legutóbbi vizsgálatai szerint a fertőződések legalább 35 százalékát a delta variáns okozza. Azonban az adatsor nem teljesen naprakész, így inkább 50 százalék körülire lehet becsülni a B.1.617.2 megjelöléssel is nyilvántartott, korábban indiainak nevezett vírusváltozat arányát - fejtette ki a szakember.

Az RKI rendszeresen elemzi a pozitív SARS-CoV-2 teszt leleteket. Nagyjából minden tízedik ilyen leletet dolgozzák fel. Azt vizsgálják, hogy a vírus mely változata jutott be a fertőzött szervezetébe. Az eredményeket hetente közlik, legközelebb szerdán. Az adatok rendre a kettővel korábbi hétre vonatkoznak. A legutóbbi adatsor a 23. hétről - a június 7-13. közötti időszakról - szól. Akkor 15 százalék volt a delta variáns aránya. Az év 22. hetében 8 százalék, a 21. héten 4 százalék volt ez az arány.

Az RKI vezetője a legutóbbi, pénteken tartott tájékoztatóján hangsúlyozta: biztos, hogy a delta variáns "átveszi az uralmat" Németországban, és csak az a kérdés, hogy mikor. Kiemelte, hogy a delta szétterjedése megnehezíti a járvány elleni védekezést, és azzal jár, hogy az oltási kampány haladása ellenére még hónapokig fenn kell tartani az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket, így a maszkviselést és a társas távolságtartást.

Az oltási kampány egyelőre gyorsul Németországban. Ezt mutatja a többi között, hogy a június eleji 700 ezerről 785 ezerre emelkedett a naponta beadott oltások átlagos száma. Hétfőig 44 886 784 ember - a lakosság 54 százaléka - kapott legalább egy adag védőoltást a vírus okozta betegség (Covid-19) ellen. Teljes oltással 29 803 258 ember - a lakosság 35,8 százaléka - rendelkezik.

A vírus Alfa nevű, korábban britnek is nevezett, B.1.1.7-es jelzésű változatának szétterjedése révén kibontakozott harmadik járványhullám május óta gyengül. A kórokozó terjedésének lassítását szolgáló korlátozások többségét visszavonták.

Az RKI keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 404 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez 12 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi 455-nél. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 727 333 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 57 halálesetet regisztráltak. Egy héttel korábban 77 halálesetet jegyeztek fel. Az új esetekkel 90 819-re emelkedett a járvány áldozatainak száma.

Legolvasottabb cikkeink