• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.07.05
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Izrael: kevésbé hatékony a Pfizer-vakcina a delta ellen, Oroszországban ismét a januári szintre emelkedett az új fertőzöttek száma.

Ausztriában a delta variáns terjedése miatt erősítik az oltási kampányt

A stabilan alacsony számú új koronavírusos megbetegedések ellenére Ausztriában aggodalmat okoz a delta variáns terjedése, ezért egyes tartományokban rendkívüli kampánnyal igyekeznek az embereket az oltás felvételére késztetni.

Bécsben a szombaton kezdődött filmfesztivál látogatóinak ideiglenes oltópontot állítottak fel a városházánál, és Peter Hacker bécsi egészségügyi főtanácsos örömmel nyugtázta, hogy a vártnál többen oltatták be magukat, ezért egy második oltópontot is üzembe helyeztek a helyszínen. Bejelentette továbbá, hogy hétfőtől az egyik legnagyobb oltóponton, az Austria Centerben is lehet oltásra jelentkezni előzetes időpontegyeztetés nélkül.

Tirolban annyira sikeres volt az úgynevezett "oltó vasárnap" - amelynek keretében időpontfoglalás nélkül kaphatták meg az emberek az első vakcinájukat -, hogy a következő hétvégére is hasonló akciót tervez a tartomány. Egyetlen előfeltétele az oltásnak az volt, hogy az oltásra jelentkező a tartományban érvényes lakcímmel vagy bejelentett munkahellyel rendelkezzen.

A felső-ausztriai Linz legnagyobb bevásárlóközpontjában szerdától bárki kaphat oltást, legyen helyi lakos, a városban dolgozó vagy éppen belföldi turista. Az immunizálást a Johnson & Johnson vakcinájával tervezik, amelyből csak egy adagot kell kapnia a jelentkezőknek.

Eközben az osztrák lapok arról cikkeznek, hogy nem véletlen a tartományok oltási hajlandósága, hiszen a tartósan alacsony esetszámok ellenére az új megbetegedések mintegy felét már a delta variáns teszi ki Ausztriában. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a sokkal fertőzőbb delta variánssal szemben csak a teljes immunitással rendelkezők - vagyis azok, akik mindkét oltásukat felveszik - vehetik fel hatékonyan a harcot.

Ausztriában eddig 4 868 172 ember kapta meg az első koronavírus elleni vakcinát, mindkettőt pedig 3 348 210-en. Az elmúlt 24 órában 80 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 650 817 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 125, az intenzív kezelésre szorulók 44-en vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 4-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10.713-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 638 378.

Ukrajnában tovább lassult a járvány terjedése

Ukrajnában tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, hétfőre kevesebb mint 250 új beteget és 14 halálos áldozatot jegyeztek fel. A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt egy napban 244 új esettel 2 237 823-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény 133-mal kevesebb a szombatinál, és több mint 460-nal péntekinél. A jelentős csökkenés oka ugyanakkor lehet az is, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek el. A 14 halálos áldozattal az elhunytak száma 52 484-re emelkedett, míg előző nap tízen, az azt megelőzőn pedig 36-an haltak bele a betegségbe. Eddig 2 171 601-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint négyszázan, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem kétszázzal, 13 738-ra.

Kórházba 333 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg előző nap számuk 460 volt. A legtöbb új beteget, 101-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

A Pfizer vállalat közleményben reagált arra, hogy pénteken egy 47 éves ukrán férfi néhány órával azután meghalt, hogy beadták neki a cég által gyártott, koronavírus elleni vakcinát - számoltak be hétfőn ukrán hírportálok. A Pfizer kifejezte részvétét az elhunyt családjának. Kiemelte egyúttal, hogy az elhunyt esetében nem áll fenn kapcsolat az oltás és a halál ténye között. Az esetet azonban feljegyezték mint az immunizálás utáni nemkívánatos eseményt, mivel a halál az oltást követő harminc napon belül következett be. A nyugat-ukrajnai, Vinnicja megyei férfi a törvényszéki orvosi vizsgálat előzetes eredménye szerint szívelégtelenségben hunyt el.

Izrael: kevésbé hatékony a Pfizer-vakcina a koronavírus delta variánsa ellen

Izraeli adatok szerint kevésbé hatékony a Pfizer/BioNTech-vakcina a SARS-CoV-2 koronavírus delta variánsa ellen: 64 százalékban akadályozta meg a fertőződést, ugyanakkor 93 százalékban elejét vette a súlyos megbetegedés kialakulásának - írta a Jediót Ahronót című izraeli lap hírportálja, a ynet hétfőn.

Az izraeli egészségügyi minisztérium elmúlt hetekben rögzített adatai szerint a delta variáns megjelenése előtt 94,3 százalékban védett a koronavírus okozta betegségtől (Covid-19) az oltás, az új változat esetében azonban ez az arány 64 százalékos. A kórházba kerülés és a súlyos megbetegedés ellen azonban továbbra is hatékony a Pfizer-vakcina. Azon esetek többségében, amikor beoltott embereknél kialakult a Covid-19, a tünetek enyhék voltak.

Az adatok szerint korábban - május 2. és június 5. között - a vakcina 98,2 hatékonysággal megelőzte a kórházi ápolást igénylő, súlyos eseteket. Június 6. és július 3. között viszont 93 százalékra csökkent ez az arány is. Az Indiából eredeztetett delta variáns okozta negyedik járványhullámban sok, oltással védett ember is megfertőződött Izraelben, viszont a kritikus állapotban kórházba kerülők aránya sokkal lassabb ütemben és mérsékeltebben emelkedik, mint az előző hullámokban. A minisztérium szerint múlt pénteken az új fertőzöttek 55 százaléka oltott volt.

Naftali Bennett miniszterelnök és Nicán Horovic egészségügyi miniszter tárgyalásokat kezdett a fokozottabb védelmet biztosító harmadik oltás felvételéről, először csak azok számára, akiknek a szervezete kevesebb ellenanyagot termelt, és korlátozó intézkedéseket is mérlegelnek a koronavírus-járvány ügyeivel foglalkozó szűk körű kabinetben. Elsősorban a gyülekezési tilalom bevezetését fontolgatják valamilyen mértékben, s egyelőre főként a zárt térben együtt tartózkodó, oltatlan gyerekek számának korlátozása került szóba.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 milliós lakosságából 5 662 344, 12 évesnél idősebbet már legalább egyszer beoltottak a Pfizer gyógyszergyár és a BioNTech vakcinájával. Vasárnap 292 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Izraelben, ami a mintegy 37 ezer elvégzett teszt 0,7 százalékát jelenti. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az ország kórházaiban 63 beteget ápolnak a koronavírus okozta betegségekkel, közülük 34-en súlyos állapotban, 16-an lélegeztetőgépen vannak. A pandémia kezdete óta 842 969 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6429-en haltak meg Izraelben.

Brit egészségügyi miniszter: erőteljes egészségügyi okok is indokolják a korlátozások eltörlését

A gazdasági okok mellett erőteljes egészségügyi indokok is a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások teljes feloldása mellett szólnak - írta vasárnap megjelent cikkében Sajid Javid brit egészségügyi miniszter.

A brit kormány az eredeti, június 21-i időpontról négy héttel későbbre, július 19-re halasztotta a még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások megszüntetését, elsősorban azzal a céllal, hogy az oltási kampány lépést tudjon tartani a fokozottan fertőzőképes, Nagy-Britanniában dominánssá vált delta koronavírus-variáns terjedési ütemével.

Sajid Javid a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi tömeglapnak írt cikkében ugyanakkor kifejtette: jól ismertek az ország megnyitása mellett szóló gazdasági érvek, de ugyanennyire sürgetők a nyitás egészségügyi indokai is. A kényszerűségből meghozott korlátozó intézkedések a családokon belüli erőszakcselekmények számának megdöbbentő mértékű emelkedéséhez vezettek, és rettenetes hatást gyakoroltak nagyon sok ember mentális egészségi állapotára is.

Mindemellett a legfrissebb statisztikai adatok azt mutatják, hogy a koronavírus elleni oltások hatékonyak: a statisztikai hivatal új felmérése szerint a brit felnőttek 80 százalékának szervezetében mutathatók ki a koronavírus-fertőzéstől védő antitestek - írja vasárnapi cikkében a brit egészségügyi miniszter. Javid szerint ennek hatalmas jelentőségű kihatásai vannak.

A miniszter kiemelte: amikor legutóbb elérte a 28 ezret az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések napi száma, naponta hozzávetőleg 500-an haltak meg a Covid-19 betegség miatt. Pénteken is csaknem 28 ezer új fertőzéses esetet mutattak ki országszerte szűrővizsgálatokkal, de a halálos áldozatok napi száma a huszonnegyede volt a hasonló fertőzési adatok jellemezte előző időszakénak - áll a brit egészségügyi miniszter vasárnapi írásában.

A szaktárca kimutatása szerint pénteken 27 125 koronavírus-fertőződéses esetet szűrtek ki Nagy-Britanniában. Ugyanaznap 27-en haltak meg Covid-19 betegségben.

Sajid Javid kiemelte azt is, hogy a koronavírus elleni korlátozó intézkedésekkel sikerült megvédeni a brit állami egészségügyi szolgálatot (NHS), és ezek az intézkedések számtalan emberéletet mentettek meg, ugyanakkor hatalmas mértékben felduzzadt az egyéb szükséges vizsgálatok, kezelések várólistája. A miniszter szerint a járvány miatt a jelenlegi becslések alapján a szokásosnál eddig hétmillióval kevesebben jelentkeztek egészségügyi ellátásra, és ha ennek az elmaradt ellátási igénynek csak egy része jelenik meg ismét, az is hatalmas nyomást gyakorolna az NHS-re.

Javid szerint mindezek alapján Nagy-Britannia jó úton halad a korlátozások július 19-i feloldása felé, annál is inkább, mivel nem lehet olyan időpontot kijelölni a teljes nyitásra, amely mentes a kockázatoktól. Az egészségügyi miniszter szerint őszintén el kell ismerni, hogy a koronavírust nem lehet kiirtani, és meg kell találni a módját annak, hogy miként lehet elviselni a létezését - csakúgy, mint az influenza esetében.

Szlovéniában tavaly nyár óta nem volt ilyen kevés új fertőzött

Tavaly augusztus óta nem volt ilyen kevés új fertőzött Szlovéniában, mint az elmúlt 24 órában, ugyanakkor a kormány a gyorsabban terjedő delta variáns miatt szigorítani kényszerült a beutazási szabályokon - írta a helyi sajtó vasárnap.

Ljubljana szombattól a beoltottságtól és a negatív teszteredménytől függetlenül rendelt el automatikus tíznapos karantént többek között a Franciaországból, Írországból, Liechtensteinből, Nagy Britanniából és Egyiptomból érkezőkkel szemben. Utóbbi meglepetésként érte a szlovéneket, akiknek Egyiptom az egyik legkedveltebb nyaralóhelye.

Vasárnapra 9 új fertőzöttet jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Már egy hete egyetlen beteg sem halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4743 maradt. A koronavírusos betegek közül 60-an vannak kórházban, 18-an közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló Szlovéniában védőoltást eddig 821 208-an kaptak, közülük 695 971-en már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 47, illetve 40 százaléka.

Oroszországban ismét a januári szintre emelkedett az új fertőzöttek száma

Oroszországban január eleje óta először mutattak ki ismét 25 ezernél több új koronavírusos fertőzöttet, a Covid-19 következtében elhunytak száma pedig - mint június vége óta minden nap - vasárnap is meghaladta a hatszázat. Az orosz operatív törzs vasárnapi adatai szerint az igazolt új fertőzöttek száma 25 142-vel 5 610 941-re emelkedett. A legtöbb esetet ismét a fővárosban (7624), Moszkva megyében (2696) és Szentéterváron (1784) mutatták ki.

A napi növekmény országos szinten 0,45 százalék volt, az új esetek 13,6 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 404 115-re, a halálos áldozatoké 663-mal 137 825-re, a felépülteké pedig 15 484-gyel 5 068 901-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 151,8 millió, az elmúlt napon pedig 584 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 902 357 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az RBK című gazdasági lap rámutatott: az operatív törzs adatai eltérnek az állami statisztikai szolgálatétól (Roszsztat), amely szerint 2020 áprilisától az idén májusig 270 ezren haltak meg. A különbséget az eltérő módszertannal magyarázzák: a Roszsztat statisztikája ugyanis számításba veszi azokat az eseteket, amikor a SARS-CoV-2 vírust már az elhalálozás után mutatják ki, valamint azokat is, amikor a halál más betegség következtében, de a Covid-19 megléte mellett áll be.

A franciák a nyaralóhelyeken is kérhetik az oltást

Franciaországban a következő két hétben dől el, hogy a koronavírus-járványnak a fertőzőbb delta variáns miatt ősszel lesz-e egy negyedik hulláma - mondta vasárnap az oltási kampányért felelős kormánybiztos, Alain Fisher. Az oltási hajlandóság növelése érdekében hétfőtől az oltás két adagjára két különböző oltóközpontban is lehetséges időpontot foglalni, "beleértve a nyaralási övezeteket vagy azt a helyet, ahol éppen tartózkodnak" a franciák.

A 67 millió lakosú Franciaország lakosságának több mint a fele, 35 millióan kapták meg eddig a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás legalább egy adagját, 24,5 millió embernek, a lakosság 36 százalékának pedig már befejeződött az oltási ciklusa, azaz mindkét vakcinaadagot felvette. Az oltási hajlandóság két héttel ezelőtt azonban megtorpant: akkor az első adagot igénylők száma visszaesett 200 ezer alá, s a naponta beadott több, mint félmillió injekció többségét második dózisként kérik az oltóközpontokban.

Az elmúlt héten a kormány közlése szerint azonban 20 százalékkal megemelkedett az első adagot igénylők száma, de az oltási hajlandóságot még mindig nem tartják kielégítőnek a hatóságok egy esetleges őszi negyedik járványhullám elkerülésére. Annak érdekében, hogy minél inkább emelkedjen az első adagot kérők száma, a hatóságok megpróbálják a lehető legközelebb vinni a franciákhoz az oltás lehetőségét. Olivier Véran egészségügyi miniszter péntek este jelentette be, hogy hétfőtől bárki bármely oltóközpontban foglalhat időpontot, akár a kisebb nyaralóhelyeken is.

"Van elég oltóanyag, mindenhol vannak oltóközpontok, akárhol, ahol szeretnék, fel lehet venni a két adagot" - hangsúlyozta a tárcavezető. Mostanáig a kormány azt kérte a franciáktól, hogy a második injekciót ugyanabban az oltóközpontban vegyék fel logisztikai okok miatt, ahol az első adagot igényelték. Emiatt azonban sokan inkább őszre halasztották a második adagjukat vagy akár a teljes oltási ciklusukat. A hétvégén több mint egymillió francia kezdte meg a nyári szabadságát, többségük belföldi nyaralóhelyen, ezért ott hétfőn új oltóközpontok nyílnak, ahol elsősorban a turistákat fogják arra buzdítani, hogy az ott tartózkodásuk alatt oltassák be magukat.

A regionális egészségügyi hatóságok különféle módokon készülnek a legfrekventáltabb üdülőhelyeken: autós oltópontokat nyitnak, az autópályák mentén és a bevásárlóközpontok parkolóiban is lesznek oltóközpontok, és a mobil oltóállomások, valamint az ingyenes tesztelő helyek számát is megsokszorozzák a tengerparti üdülőhelyeken. Alapvető cél, hogy az oltás lehetősége egyszerűvé váljék, s ezentúl ne a franciáknak kelljen a lakóhelyük szerinti oltóközpontot felkeresniük, hanem az oltási lehetőség menjen közel hozzájuk.

Az egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a járvány nyári megerősödésének potenciális veszélye fenyeget a delta variáns térnyerése miatta, amely immáron a fertőzések harmadát okozza, és "tönkre is teheti a nyarat". Olivier Véran megerősítette, hogy bár az egészségügyi dolgozók számára a koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele konzultáció tárgyát képezi, a lakosság számára nem kívánja az oltást kötelezővé tenni a kormány.

Az egészségügyi tárca csütörtök esti adatai szerint miközben a francia felnőttek 63 százaléka vette fel az oltás első adagját, addig az idősotthonokban dolgozóknak csak 59 százaléka, s 47 százalékuk kapta meg minkét adagot. Amióta a kormány bejelentette, hogy szeptemberre törvényjavaslatot készít elő az egészségügyi dolgozók kötelező beoltásáról, az idős otthonok arról számoltak be, hogy az eddig be nem oltott dolgozók közül egyre többen kívánják felvenni az oltást.

A delta variáns erősödése ellenére azonban a járványügyi mutatók még mindig javuló tendenciát mutatnak: a kórházakban jelenleg 8 ezer fertőzöttek ápolnak, közülük 1100-an vannak intenzív osztályon, az elhunytak száma az elmúlt 24 órában 17-tel emelkedett, a Covid-19 betegség szövődményeiben 111 ezren vesztették életüket.

A második oltást kihagyók büntetését sürgetik Németországban

Bírságot kell kiszabni a koronavírus elleni oltás második adagját kihagyókra - sürgeti Németországban több politikus és szakember hétvégi sajtóbeszámolók szerint.

Az oltási központok többségét üzemeltető Német Vöröskereszt (DRK) tapasztalatai alapján az utóbbi napokban csökkent az oltási hajlandóság. A tartományi rangú fővárosban, Berlinben például az esetek 5-10 százalékában nem jelenik meg az oltásra jelentkező a második adag beadására lefoglalt időpontban, és nem is törli az időpontot. Ez nem csupán ellentétes a társadalmi szolidaritás elvével, hanem költségeket is okoz, amelyeket legalább részben meg kell térítettni. Ezért 25-30 eurós bírságot kell kivetni mindenkire, aki az időpont törlése nélkül kihagyja a második oltást - mondta Mario Czaja, a DRK tartományi szervezetének vezetője a Rundfunk Berlin-Brandenbrug (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak.

Büntetést sürget az egyik legtekintélyesebb német epidemiológus, Karl Lauterbach szociáldemokrata (SPD) parlamenti (Bundestag-) képviselő is, aki a parlamenti ülésszak végeztével oltóorvosként dolgozik egy leverkuseni oltási központban, és a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak nyilatkozva kiemelte, hogy a kimaradó időpontok miatt lassul az oltási kampány, és ki kell dobni a felhasználatlan oltóanyagot.

Az egyik legnagyobb gazdasági érdekképviseletet, a külkereskedelmi, nagykereskedelmi és szolgáltatóipari vállalkozásokat összefogó BGA-t különösen aggasztja az oltási hajlandóság csökkenése, amely félelmeik szerint akár újabb járványhullámhoz és a gazdaságot ismét megbénító lezárásokhoz vezethet. Ezért nemcsak büntetni kell a második oltást indoklás nélkül kihagyókat, hanem "komolyan meg kell vitatni az oltási kötelezettség bevezetését" - mondta Anton Börner, a BGA elnöke.

Mások szerint viszont nem a büntetés és az oltási kötelezettség a megoldás. Amerikai mintára a "pozitív ösztönzést" kellene alkalmazni, így például be lehetne vezetni, hogy koncertekre, sporteseményekre, múzeumokba szóló ingyenes belépő jár a második oltásért - nyilatkozott Franziska Giffey volt szövetségi családügyi miniszter, aki az SPD jelöltjeként indul a városvezetői - kormányzó polgármesteri - tisztségért a szeptemberi berlini tartományi választáson.

A második oltást kihagyók pontos számáról vagy arányáról egyelőre nincs hivatalos országos kimutatás. Az RTL kereskedelmi televízió a napokban minden tartományi kormánytól kért tájékoztatást. A 16-ból 11 tartományból kaptak adatokat, amelyek nagy eltéréseket mutatnak. Türingiában például a jelentkezők csupán 1-2 százaléka nem jelenik meg a második adag oltásra lefoglalt időpontban, míg Alsó-Szászországban 4 százalék, Brémában 10 százalék, Szászországban 12 százalék, Hessenben pedig 20 százalék ez az arány.

Ugyanakkor az oltási hajlandóság csökkenése a kampány alakulásáról szóló hivatalos adatokból is kitűnik. A szövetségi kormány legutóbbi kimutatása szerint a naponta átlagosan beadott oltások száma július elejére 715 ezerre süllyedt a június közepén regisztrált 800 ezerről. A kimutatás szerint péntekig  a lakosság 55,6 százaléka - 46 249 449 ember - kapott legalább egy adag oltást. Teljes oltással a lakosság 37,9 százaléka - 31 487 487 - ember rendelkezik.

A járvány év elején indult harmadik hulláma május óta gyengül Németországban, azonban a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi adatai szerint több mutató ismét romlott. A legfontosabb mutatóként számon tartott úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, azaz a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma az egy nappal korábbi 4,9-ről 5,0-re emelkedett. Ez a mutató legutóbb június elején emelkedett.

Emelkedett a napi új regisztrált fertőződések száma is. Az utóbbi 24 órában 559 fertőződést szűrtek ki tesztekkel, csaknem 4 százalékkal többet az egy héttel korábbi 538-nál. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 730 912 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 7 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 91 030-ra emelkedett.

Montenegró jutalmat ad azoknak, akik beoltatják magukat

A közszférában dolgozók egy szabadnapot, míg a nyugdíjasok 50 eurós (körülbelül 17 500 forint) idegenforgalmi kupont kapnak Montenegróban, ha még júliusban felveszik valamelyik, koronavírus elleni védőoltást - közölte a járvány kezelésével megbízott montenegrói válságstáb.

A 620 ezres Adria-parti országban eddig valamivel több mint 152 ezren kapták meg a védőoltás első adagját, míg mindkét adaggal 140 ezer embert oltottak be.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 79-cel 716 796-ra, Koszovóban hárommal 107 348-ra, Észak-Macedóniában hattal 155 706-ra, Montenegróban 24-gyel 100 316-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 12-vel 205 020-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában néggyel 7055-re, Montenegróban pedig eggyel 1614-re növekedett. Koszovóban, Észak-Macedóniában és Bosznia-Hercegovinában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma 2262, 5486, illetve 9701 maradt.

Horvát lap: hamarosan védettségi igazolás kell a kórházakban és a bevásárlóközpontokban

A horvát kormány nem tervezi, hogy kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást, de azok számára, akik nem rendelkeznek védettségi igazolással, számos korlátozást vezet be, így például sem kórházakba, sem a bevásárlóközpontba nem lehet majd belépni enélkül - írta a Jutarnji List című horvát napilap szombaton a nemzeti válságstábra hivatkozva.

Zágráb terve az volt, hogy június végéig legalább egy vakcinával beoltják a lakosság felét, az oltási kampány mégis megakadt, annak ellenére, hogy már mindenki számára elérhetővé vált a vakcina.

A válságstáb szerint mindent "elegánsan meg lehet oldani", így például kötelezővé lehet tenni az egészségügyi dolgozók és a betegek számára, hogy rendelkezzenek digitális Covid igazolvánnyal, ha be akarnak lépni egy egészségügyi intézménybe - írta a lap, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy akik nincsenek beoltva, és nem estek át a fertőzésen, 48 óránként tesztet kell végezzenek, kivéve, ha az illető sürgősségi ellátásra szorul. A rendelet az újság információi szerint a bevásárlóközpontokra is vonatkozni fog, ahol így az állampolgárok védettségi igazolás birtokában maszk és korlátozások nélkül sétálhatnak majd.

A testület pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a továbbiakban oltási igazoláshoz kötnék a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére szánt állami támogatásokat is a vállalkozók számára, ami ellen tiltakoznak a szakszervezetek.

Az elmúlt 24 órában 114 új fertőzöttet azonosítottak az országban, amivel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma meghaladta a 360 ezret. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeinek következtében három új beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8215-re emelkedett. Kórházban jelenleg 131 beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 500 932-en kaptak védőoltást, közülük 1 132 263-an már a második adagot is. Ez a felnőtt lakosság 45, illetve 34 százaléka.

Ukrajnában négyszáznál kevesebb új beteget jegyeztek fel

Ukrajnában párnapos stagnálás után lassult a koronavírus-járvány terjedése, vasárnapra kevesebb mint négyszáz beteget és tíz halálos áldozatot jegyeztek fel, az aktív betegek száma pedig 14 ezer alá csökkent.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 377 új esettel 2 237 553-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint háromszázzal kevesebb a megelőző napiénál. A jelentős csökkenés oka ugyanakkor lehet az is, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. A halálos áldozatok száma is jelentősen csökkent. Vasárnapra tízen hunytak el, míg a megelőző napon 36-an. A járvány tavaly márciusi kitörése óta 52 470-en haltak bele a betegségbe. Eddig 2 171 182-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napon több mint ötszázan, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem kétszázzal, 13 901-re.

Kórházba 460 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 420 volt. A legtöbb új beteget, 126-ot megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 2 059 728-an kapták meg valamelyik védőoltás első, 841 291-en a második dózisát is. Szombaton 38 857 embert oltottak be Ukrajnában.

A törvényszéki orvosi vizsgálat előzetes eredménye szerint szívelégtelenségben hunyt el az a nyugat-ukrajnai, Vinnicja megyei 47 éves férfi, akit 4 órával korábban Pfizer koronavírus elleni vakcinával oltottak be pénteken. Ismert krónikus betegsége nem volt. Az oltócsapat által vele együtt beoltottaknál nem jelentkeztek mellékhatások, úgyszintén jól vannak azok is, akik ugyanabból a vakcinaüvegből kapták meg az oltást, mint az elhunyt férfi - számolt be az UNIAN hírügynökség vasárnap a megyei kormányzói hivatal egészségügyi osztályának közleményére hivatkozva.

Bosznia-Hercegovinába zarándokok vitték be a delta variánst

Medjugorjéba érkező zarándokoknál mutatták ki először a koronavírus delta variánsának jelenlétét Bosznia-Hercegovinában - közölte az N1 regionális hírtelevízió. Az adásban nyilatkozó járványügyi szakértő elmondta, száz tesztből öt lett pozitív a delta variánsra, néhányat még vizsgálnak.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 74-gyel 716 717-re, Koszovóban 17-tel 107 345-re, Észak-Macedóniában 11-gyel 155 700-ra, Montenegróban 20-szal 100 292-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 15-tel 205 008-ra nőtt.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 4-gyel 7051-re, Koszovóban 2-vel 2262-re, Észak-Macedóniában pedig 1-gyel 5486-ra emelkedett. Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában nem volt halálos áldozata a betegségnek az elmúlt napon, így a halottak száma 1613, illetve 9701 maradt.