• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.07.07 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

A szerb elnök már nyár végén újabb hullámra számít, az új fertőződések száma emelkedik, az oltási kampány lassul Németországban.

Romániában ötven körül stabilizálódott a napi esetszám

Romániában nem lassul már a koronavírus-fertőzések terjedése, a napi esetszám ötven körül stabilizálódott, szerdán pedig növekedni kezdett az újonnan diagnosztizált fertőzések kéthetes mozgóátlaga. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai jelentése szerint az utolsó 24 órában hatvannal emelkedett a beazonosított fertőzések száma: ez 20 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A napi fertőzésszám kedden is magasabb volt az átlagnál, ami azt jelzi, hogy véget ért a járvány lassulása, a vírus terjedési üteme - egyelőre alacsony szinten - stabilizálódott.

A járvány statisztikai adatait feldolgozó portálok számításai szerint a reprodukciós ráta szombaton haladta meg ismét az egyet, tehát vélhetően ettől kezdődően kezdett ismét gyorsulni a - harmadik hullám áprilisi tetőzése óta visszaszorulóban lévő - járvány terjedési üteme. A reprodukciós ráta azt jelzi, hogy egy fertőzött hány másik embert fertőz meg, és tartósan 1 alá kell szorítani ahhoz, hogy a járvány véget érjen. A GCS napi jelentéseibe még mindig gyakran a megbetegedéseknél több haláleset kerül: szerdán például 77 áldozatot vezettek be a kimutatásba, de közülük valójában csak ketten vesztették életüket az utóbbi 24 órában, 75 pedig korábbi (többnyire tavalyi) haláleset, amelyet utólag írtak a koronavírus-fertőzés számlájára.

Eddig csaknem 3500 korábbi halálesettel igazították ki a hivatalos statisztikát, így Romániában meghaladta a 34 ezret a járvány áldozatainak száma. Vélhetően a Covid-halálesetek számának kiigazításával függ össze az is, hogy a hivatalos jelentések szerint csaknem két hete egyetlen fertőzött sem gyógyult meg Romániában. A gyógyultak száma június 25-e óta 1 045 351-en áll, holott ebben az időszakban a kórházi kezelésre szorulók száma 590-ről 376-ra, az intenzív terápián ápoltaké pedig 120-ról 56-ra csökkent.

Romániában nemcsak a kórházi zárójelentés alapján nyilvánítják gyógyultnak a fertőzötteket, hanem két hét után automatikusan kivezetik a statisztikából azokat a nyilvántartásba vett fertőzötteket is, akik nem kerülnek kórházba. Ha a GCS nem fagyasztotta volna be a gyógyultak statisztikáját, a sok korábbi haláleset negatív tartományba sodorta volna az aktív fertőzöttek számát. Erről ugyan nem közölnek hivatalos adatokat, de a nyilvántartásba vett fertőzöttek, a gyógyultak és az áldozatok számából arra lehet következtetni, hogy Romániában alig 1641 aktív fertőzött maradt. Ezzel szemben a GCS szerdai jelentése szerint jelenleg 1820 fertőzött van otthoni, 684 pedig hatósági elszigetelésben (ez utóbbiba a kórházban lévőket is beleértik).

Az eltérésekre az lehet a magyarázat, hogy anélkül egészítették ki csaknem 3500 halálesettel a Covid-19-nek tulajdonított veszteséglistát, hogy a nyilvántartásba vett fertőzöttek számát kijavították volna.

 

Ukrajnában ismét stagnál a járvány terjedése

Ukrajnában szerdára mintegy hatszáz új koronavírusos beteget jegyeztek fel, kevesebb mint hetvennel többet, mint az előző napon, így a járvány terjedése ismét stagnál, miközben az aktív betegek száma tovább csökkent, alig haladja meg a 12 ezret.

A hivatalos adatok alapján az elmúlt napban 610 új esettel 2 238 974-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 33-mal 52 537-re emelkedett, míg a megelőző napban húszan haltak bele a betegségbe. Eddig 2 174 353-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 1700-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem 1100-zal, 12 084-re. Kórházba 458 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg előző nap számuk 266 volt. A legtöbb új beteget, 217-et ismét az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 2 136 561-en kapták meg valamely védőoltás első, 955 607-en a második dózisát is. Kedden 93 554 embert oltottak be a 42 milliós Ukrajnában.

Szakértők szerint az új betegek számának csökkenése ellenére Ukrajnában számolni kell azzal, hogy újabb szigorú karanténkorlátozások lesznek, várhatóan az ősszel - írta szerdán az RBK-Ukrajina hírportál. Ennek elsősorban a vírus veszélyes mutációinak, főként az először Indiában megjelent delta variánsnak az elterjedése lehet az oka, miután a kormánynak nincs más eszköze a járvány terjedésének megfékezésére, mint a korlátozások szigorítása, zárlat bevezetése - vélekedett Olekszandr Hmelevszkij gazdasági szakértő. Jurij Podorozsnij, az Ukrán Fejlesztési Központ szakértője arra mutatott rá, hogy alacsony a beoltottak száma, miközben a nyár kezdetétől - élve a megnyíló lehetőségekkel - egyre többen utaznak el valahová üdülni.

A szerb elnök már nyár végén újabb hullámra számít

Újabb járványhullámra, a helyzet romlására számít még az ősz beköszönte előtt Aleksandar Vucic szerb elnök, aki szerdán Belgrádban arról is beszélt, az ország azért épít még mindig járványkórházakat, hogy az újabb betegeket el tudja látni.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 110-zel 717 093-ra, Koszovóban tízzel 107 370-re, Észak-Macedóniában 16-tal 155 732-re, Montenegróban 24-gyel 100 362-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 22-vel 205 055-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában kettővel 7061-re, Bosznia-Hercegovinában pedig szintén kettővel 9705-re növekedett. Koszovóban, Észak-Macedóniában és Montenegróban nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma 2263, 5486, illetve 1619 maradt.

Az új fertőződések száma emelkedik, az oltási kampány lassul Németországban

Emelkedésnek indult az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) igazoltan fertőzöttek napi száma Németországban, a vírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltási kampány pedig lassul a szerdai hivatalos adatok szerint. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet kimutatása alapján az utóbbi 24 órában 985 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez 21,9 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 808-hoz képest.

A napi új fertőződések száma az utóbbi hét nap alatt negyedszer emelkedett az egy héttel korábbihoz képest. A legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság, azaz a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma a keddi 4,9-ről 5,1-re emelkedett.

A járvány enyhülésének májusban kezdődött trendje a vírus delta változatának előretörésével egy időben mutatja a törés jeleit. Az RKI számításai szerint már nagyjából minden második fertőződést az új variáns okoz, és előbb-utóbb kiszorítja a kevésbé fertőzőképes vírusváltozatokat.

Az intézet szerint a delta variáns terjedése miatt a 12-59 éves korosztályban legalább 85 százalékos, a 60 felettieknél pedig 90 százalékos átoltottság szükséges a járványhullám elkerüléséhez. Azonban az oltási kampány az utóbbi napokban lassult. A szövetségi kormány szerdai összesítése szerint az előző hét napon  átlagosan 688 781 adag oltást adtak be naponta. Ez a szám június közepén még 800 ezer felett volt.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter egy szerdai interjúban elmondta, hogy a hatvan év feletti korosztályban rövidesen elérik a 90 százalékos átoltottságot, a 12-59 közötti korcsoportok megfelelő átoltottságához viszont javítani kell az oltás elérhetőségét. Több lehetőséget kell teremteni a védőoltás beadatására. Ezért például piacokon, sportpályák mellett, templomoknál és mecseteknél is ki kell alakítani oltópontokat - mondta a miniszter a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 732 549 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 48 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 91 110-re emelkedett. Legalább egy adag védőoltást a lakosság 56,8 százaléka - 47 213 139 ember - kapott. Teljes oltással a lakosság 39,3 százaléka - 32 696 003 ember - rendelkezik.

Augusztustól nem kötelező a karantén Angliában a két dózissal beoltottaknak közeli kapcsolat fertőződése esetén sem

Jövő hónap közepétől a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisával beoltottaknak Angliában nem kell karanténba vonulniuk akkor sem, ha közeli ismerőseik, hozzátartozóik fertőződtek meg - jelentette be kedden a brit egészségügyi miniszter. Sajid Javid a londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatóján közölte: az intézkedés augusztus 16-án lép érvénybe. A modellszámítások ugyanis arra vallanak, hogy a nagy-britanniai oltási kampány eredményeként a koronavírus-fertőződésből eredő kockázatok addigra a jelenleginél is alacsonyabbak lesznek.

Nagy-Britanniában - elsősorban a fokozottan fertőzőképes, dominánssá vált delta vírusvariáns terjedése miatt - emelkedik ugyan a naponta kiszűrt új esetek száma, de az adatokból egyértelműen látszik, hogy az oltások jelentősen gyengítették a fertőződések, valamint a súlyos betegségek és halálozások száma közötti kapcsolatot. A brit egészségügyi minisztérium kedd esti legfrissebb összesítése szerint az elmúlt egy napban 28 773 esetet szűrtek ki országszerte - ez január vége óta a legmagasabb napi fertőzési szám -, és az utóbbi 24 órában 37-en haltak meg a koronavírus okozta Covid-19 betegségben. A szaktárca visszatekintő statisztikái szerint amikor legutóbb, a járvány januári tetőzése idején az új fertőződések napi száma elérte a 28 ezret, naponta hozzávetőleg 500-an haltak meg a Covid-19 betegség miatt.

A járvány legsúlyosabb időszakában, január második felében voltak olyan időszakok, amikor megközelítette a 70 ezret az új fertőzések száma naponta, és ezekben az időszakokban előfordult, hogy egy nap alatt a kór több mint 1800 halálos áldozatát regisztráltak.

A brit kormány épp e héten erősítette meg, hogy a kitűzött időpontban, július 19-én a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt, még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások nagy többségét feloldják, azzal együtt is, hogy az előrejelzések a napi fertőződési számok további emelkedését valószínűsítik.

Sajid Javid a BBC rádió keddi hírműsorának nyilatkozva elmondta: várakozása szerint július 19-re a jelenleginek "legalább a kétszeresére", 50 ezer körülire emelkedhet a naponta azonosított új fertőződések száma, és nem kizárt, hogy a korlátozások enyhítésével a nyár folyamán eléri a 100 ezret a napi esetszám.

Neil Ferguson, a neves londoni Imperial College egyetem járványtan-professzora - akinek vírusterjedési modellszámításait a brit kormány alapvető fontosságú tudományos forrásként használja a járvány elleni stratégia kidolgozásához - ugyanebben a keddi BBC-műsorban elmondta: a korlátozások enyhítésével elvileg akár 150-200 ezerre is emelkedhet a naponta kiszűrt új fertőződések száma, ezzel együtt is azonban indokolt a korlátozások enyhítése, mivel a tömeges oltási kampány eredményeként a halálesetek száma messze elmarad a korábbi járványhullámok idején mért halálozási adatoktól. Ferguson professzor kijelentette: meglehetősen derűlátóan ítéli meg a továbbiakat, mivel a haláleseteknek a fertőződések számához mért rátája a múltbeli hullámok szintjének nyolcadára-tizedére esett vissza.

Az egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint a brit felnőtt lakosság 86,2 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, 64,3 százaléknak pedig mindkét adagot beadták. A brit kormány célkitűzése az, hogy július 19-ig, vagyis a korlátozások feloldására kitűzött időpontig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja az első oltási dózist, szeptember közepére pedig minden felnőttnek mindkét oltási adagot beadják.

Legolvasottabb cikkeink