• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.07.08 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Ismét 30 ezer felett az új brit esetek száma, a halálozásoké továbbra is alacsony, Csehországban is növekszik az új fertőzések száma.

Romániában újabb harminc napra meghosszabbították a veszélyhelyzetet

Romániában július 12-től kezdődően újabb harminc napra meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt tavaly május óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzetet, az erről szóló határozatot csütörtöki ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

A legfontosabb változás az, hogy ezentúl három hónap helyett Romániában is hat hónapig minősülnek védettnek azok, akik kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből. A kormány ezzel kapcsolatos döntését ismertető Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár szerint a változással Bukarest is igazodik az európai gyakorlathoz, és a Románia által is bevezetett uniós digitális Covid-igazolvány, az úgynevezett "zöld útlevél" által elismert védettségi időszakhoz.

A július elsejétől életbe léptetett lazításokhoz most csak pontosításokat fűzött a bukaresti kormány. Az államtitkár nem akart azzal kapcsolatban jóslatokba bocsátkozni, hogy augusztus elsején folytatják-e a járványügyi korlátozások május 15-én megkezdett fokozatos lazítását. Arafat felhívta a figyelmet, hogy az eddig bevezetett lazításokat is a fertőzési rátától tették függővé, tehát a szorítások automatikusan ismét érvénybe lépnek azokon a településeken, ahol a fertőzések növekedése átlépi a kormányhatározatban meghatározott küszöbértékeket.

Romániában egyelőre alacsony szinten stabilizálódott a fertőzés terjedése, de több térségben megjent már az eredeti kórokozónál sokkal fertőzőbb delta vírusvariáns, amely a fővárostól északra lévő Arges megyében már közösségi szinten terjed és áldozatokat is követelt. A bukaresti hatóságok szerint nem az a kérdés, hogy eléri-e Romániát a Nyugaton már megkezdődött negyedik hullám, hanem az, hogy mikor, és mennyire lesznek súlyosak a következményei. Az államtitkár hangsúlyozta: az oltás az egyedüli biztos ellenszere annak, hogy egy esetleges fertőzés súlyos megbetegedést, vagy éppenséggel halált okozzon.

A 19,3 milliós Romániában eddig alig 4 millió 789 ezer ember - a beoltható 12 év feletti lakosság 28,6 százaléka - kapott legalább egy adag oltást. A csütörtöki jelentés szerint 30 új koronavírusos esetet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában és 3 fertőzött vesztette életét.

Dominánssá vált a delta változat Németországban

Németországban is egyre inkább kiszorítja az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) első változatait a delta jelzésű mutáció, az új fertőződések csaknem kétharmada ennek a variánsnak tulajdonítható a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtökön ismertetett vizsgálata szerint. A delta az év 25. hetében, június 21-27. között vált dominánssá, akkor az új fertőződések 59 százalékát okozta. Egy héttel korábban 37 százalék, két héttel korábban 17 százalék, három héttel korábban 8, négy héttel korábban pedig csupán 4 százalék volt ez az arány az intézet kimutatása szerint.

Az RKI rendszeresen elemzi a pozitív SARS-CoV-2 teszt leleteket. Nagyjából minden tízedik ilyen leletet dolgozzák fel. Azt vizsgálják, hogy a vírus mely változata jutott be a fertőzött szervezetébe. Az eredményeket hetente közlik. Az adatok rendre a kettővel korábbi hétre vonatkoznak.

A B.1.617.2 megjelöléssel is nyilvántartott, korábban indiainak nevezett delta változat szétterjedésének tulajdonítható, hogy két hónapig tartó folyamatos enyhülés után az utóbbi napokban ismét romlott a járványhelyzet Németországban. Az RKI csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában 970 fertőződést szűrtek ki tesztekkel, csaknem 10 százalékkal többet az egy héttel korábbi 892-nél. Az új esetek száma sorban a harmadik napon, az utóbbi hét nap alatt pedig ötödszőr emelkedett.

Ugyancsak az utóbbi napokban április vége óta először ismét a vírus visszaszorulásának és terjedésének határát jelző 1 fölé emelkedett az úgynevezett reprodukciós ráta (R). A mutató az RKI csütörtöki számítása szerint 1,09-re emelkedett az előző napi 1,01-ről. Ez azt jelenti, hogy minden száz új fertőzött átlagosan 109 embernek adja át a vírust.

Az intézet szerint a delta variáns terjedése miatt a 12-59 éves korosztályban legalább 85 százalékos, a 60 felettieknél 90 százalékos átoltottság szükséges újabb járványhullám elkerüléséhez. Azonban az oltási kampány az utóbbi napokban lassult. A szövetségi kormány csütörtöki összesítése szerint az előző hét napon átlagosan 669 861 adag oltást adtak be naponta. Ez a szám június közepén még 800 ezer felett volt. Legalább egy adag védőoltást a lakosság 57,6 százaléka - 47 872 792 ember - kapott. Teljes oltással a lakosság 40,8 százaléka - 33 909 828 ember - rendelkezik.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 732 549 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 31 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 91 141-re emelkedett.

Csehországban megint növekszik az új fertőzések napi száma

Már egy hete megint emelkedik az új igazolt koronavírus-fertőzöttek napi száma Csehországban - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön megjelent kimutatásokból. Szerdán 279 új esetet szűrtek ki a laboratóriumok, ami 136-tal több, mint egy hete.

Mérsékelten ismét emelkedni kezdett a kórházban kezelt betegek száma is. Míg kedden 27 pácienst kezeltek Covid-19 betegséggel a kórházakban, addig szerdán már 33-at. Az orvosok hét ember állapotát minősítették súlyosnak. Haláleset szerdán nem volt. Bár a számok továbbra is alacsonyak, a hatóságok figyelmeztetőnek tartják, hogy a járvány terjedési mutatója, az úgynevezett reprodukciós szám, már néhány napja megint egy felett mozog. Szerdán ez a mutató 1,2 volt, ami a járvány újbóli terjedését bizonyítja.

Az egészségügyi szakértők egybehangzóan azt állítják, hogy a járvány gyorsulása ezúttal a nagyon veszélyesnek ítélt delta mutáció terjedésének a következménye. A tárca statisztikája szerint a delta változatnak már legalább 130 esetét mutatták ki Csehországban.

Jelenleg Prágában, Pilsenben és a Prága-Nyugat kerületben a legrosszabb a helyzet, ahol százezer lakosra az utóbbi hét napban több mint 25 fertőződés esik.

Az oltások napi száma százezer körül mozog. A 10,7 milliós Csehországban az oltóanyag mindkét adagját eddig 3,6 millió ember kapta meg, 1,5 millióan pedig az első adagot. Csehországban csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használják.

Észak-Macedóniában hétfőn megkezdik a 12-16 évesek beoltását

Hétfőn megkezdődik a 12 és 16 év közöttiek koronavírus elleni beoltása Észak-Macedóniában, a fiatalok a Pfizer/BioNTech oltóanyagát kapják meg - közölte Venko Filipcse egészségügyi miniszter.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 103-mal 717 196-ra, Koszovóban kilenccel 107 379-re, Észak-Macedóniában szintén kilenccel 155 741-re, Montenegróban harminccal 100 392-re, Bosznia-Hercegovinában pedig hússzal 205 075-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában kettővel 7063-ra, Koszovóban eggyel 2264-re, Bosznia-Hercegovinában pedig eggyel 9706-ra növekedett. Észak-Macedóniában és Montenegróban nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma 5486, illetve 1619 maradt.

Január óta először 30 ezer felett az új brit esetek száma, a halálozásoké továbbra is alacsony

Január vége óta először 30 ezernél több új koronavírus-fertőzést szűrtek ki egy nap alatt Nagy-Britanniában, de a Covid-19 betegség okozta halálozások száma továbbra is messze elmarad az év eleji tetőzés idejére jellemző szintektől.

A brit egészségügyi minisztérium szerda este ismertetett adatai szerint az elmúlt 24 órában országszerte 32 548 új koronavírus-fertőzéses esetet azonosítottak szűrővizsgálatokkal. Legutóbb január 24-én haladta meg a 30 ezret az egy nap alatt kiszűrt új koronavírus-fertőzések száma: aznap 30 004 esetet jelentettek országszerte.

A szaktárca szerdai összesítése alapján az utóbbi egy napban 33-an haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben. A januári tetőzés csúcsán, január 20-án 1820 halálos áldozata volt 24 óra alatt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak, vagyis a jelenlegi napi halálozási szám az akkori adatoknak nem egészen két százaléka.

A halálos áldozatok napi száma legutóbb február 10-én haladta meg az ezret, március 23. óta egyetlen napon sem érte el a százat, június eleje óta pedig jellemzően nulla és 30 között mozog.

Az egészségügyi minisztérium szerdai adatai szerint jelenleg 2446 pácienst ápolnak kórházban Covid-19 betegséggel Nagy-Britanniában. A januári tetőzés idején megközelítette a 40 ezret a Covid-19 miatt kórházi kezelésre szoruló betegek száma.

A brit közegészségügyi szakértők egyöntetű véleménye szerint az oltási kampány sikerét jelzi, hogy mára teljesen elszakadtak egymástól az újonnan kimutatott koronavírus-fertőződések, illetve a kórházi kezelést igénylő megbetegedések és a halálozások számát jelző görbék. Ezt mutatja az angliai közegészségügyi szolgálat (PHE) szerdán ismertetett modellszámítása, amely szerint az előző járványhullám idején átlagosan hatvan koronavírus-fertőződés okozott egy halálesetet, ma azonban több mint ezer fertőzöttre jut egy halálozás.

A PHE számításai alapján a koronavírus elleni oltások eddig több mint 27 ezer ember életét mentették meg Nagy-Britanniában, és több mint hétmillió esetben akadályozták meg a Covid-19 betegség kialakulását.

A szolgálat közölte: vizsgálatai egyértelművé tették azt is, hogy két oltási dózis ugyanolyan hatékonysággal akadályozza meg a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedéseket a fokozottan fertőzőképes, Nagy-Britanniában dominánssá vált delta koronavírus-variáns esetében, mint az először azonosított alfa változat által megfertőzöttek körében.

Az egészségügyi minisztérium szerda esti adatai szerint a felnőtt brit lakosság csaknem 86,4 százaléka - több mint 45,5  millió ember - már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, közülük 34 milliónak - 64,6 százaléknak - a második oltási adagot is beadták.

A brit kormány célkitűzése az, hogy július 19-ig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja az első oltási dózist, szeptember közepére pedig minden felnőttnek mindkét oltási adagot beadják. Mindezek alapján Angliában a kormány tervei szerint július 19-én a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt, még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások nagy többségét feloldják.

Az orosz kormány 80-90 százalékos kollektív védettséget kíván elérni

A Covid-19 elleni vakcináció modelljének aktualizálására utasította az orosz miniszterelnök szerdán az orosz egészségügyi tárcát és a fogyasztóvédelmi felügyeletet annak érdekében, hogy az országban 80-90 százalékos szintű kollektív védettség jöjjön létre. A rendelet értelmében a két intézménynek csütörtökre kell bemutatnia a módosított epidemiológiai és matematikai modellt, amelynek ki kell terjednie az országban élő külföldi állampolgárokra és a lakosságnak a vírusmutációk miatti újraoltására is.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a szerdai kormánytanácskozáson kijelentette, hogy a Covid-19 elleni vakcina első adagját 27 millió, mindkettőt pedig 18,5 millió ember kapta meg az országban. A fővárosi polgármester sajtószolgálata szerint Moszkvában 3,1 millió embert oltottak be egy, több mint 1,8 milliót pedig két komponenssel.

Golikova közölte, hogy az ország 85 régiója közül 82-ben gyorsul a fertőzés terjedése.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma a szerdai hivatalos adatok szerint 23 962-vel 5 682 634-re emelkedett. A napi növekmény országos szinten 0,42 százalék, az új esetek 12,3 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 420 674-re, a halálos áldozatoké 725-tel 140 041-re, a felépülteké pedig 20 067-tel 5 121 919-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 152,3 millió, az elmúlt napon pedig 473 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 987 135 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Legolvasottabb cikkeink