• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.07.21 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Bécsben érvényben marad a maszkviselési kötelezettség, Romániában az utóbbi kétheti átlag kétszeresére ugrott a fertőzések száma.

Horvátország ismét szigorításokat vezethet be az újonnan fertőzöttek növekvő száma miatt

A növekvő koronavírus-esetszámok miatt Horvátország még azelőtt újabb szigorításokat vezethet be, hogy lejárnának a július 31-ig érvényben lévő korlátozások - írta a Jutarnji List című horvát napilap szerdán a nemzeti válságstábra hivatkozva. Hozzátették: a járványügyi intézkedések a nyilvános összejövetelekre vonatkoznak majd. Jelenleg száz főben határozták meg a résztvevők felső létszámhatárát az olyan nyilvános rendezvényeken, illetve harminc főben az olyan magánrendezvényeken, amelyeket nem kötnek védettségi igazoláshoz. Efölött oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel lehet csak látogatni a  rendezvényeket. Az antigén gyorstesztek azonban nem elég megbízhatóak, és a hatóságok egyre több hamis PCR-tesztet is kiszűrnek - írták.

Az elmúlt 24 órában 191 új fertőzöttet azonosítottak, ötvennel többet, mint egy nappal korábban, így a járvány kezdete óta meghaladta a 361 ezret az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon egy ember halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8239-re emelkedett. Kórházban 122 beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 599 146-an kaptak védőoltást - a jogosultak 39,4, a felnőtt lakosság 47,4 százaléka -, közülük 1 388 674-en már a második adagot is.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 111 új fertőzöttet szűrtek ki, június közepe óta a legtöbbet, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret. A vírus szövődményeiben kilencedik napja senki nem halt meg, így a halálos áldozatok száma 4750 maradt. A koronavírusos betegek közül 27-en vannak kórházban, nyolcan közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 878 704-en kaptak védőoltást, az oltásra jogosult lakosság 42, a felnőtt lakosság 50 százaléka. Közülük 772 643-an már a második adagon is túl vannak. Milan Krek, a szlovén közegészségügyi intézet vezetője arra figyelmeztetett, hogy a delta variáns gyors terjedése miatt romlik a járványhelyzet Európában. "Mindenki, aki külföldön tervezi nyaralását, javaslom, hogy augusztus 15-ig jöjjön vissza" - üzente Krek.

Ukrajnában ismét stagnál a járvány terjedése

Ukrajnában szerdára több mint hatszáz koronavírusos beteget jegyeztek fel, az elhunytak száma ugyanakkor csaknem a fele lett az előző napinak. A járvány terjedése a korábbi hetek hétköznapjaihoz hasonlóan ismét stagnálást mutat.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napban Ukrajnában 655-tel 2 245 930-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény kevesebb mint hatvannal több a megelőző napinál. Az elhunytak száma viszont jelentősen kevesebb, 13 lett, míg a megelőző napon 25-öt jegyeztek fel. A járvány tavaly márciusi kitörése óta 52 769-en haltak bele a betegségbe. Eddig 2 182 502-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban 577-en, az aktív betegek száma így megint nőtt, 65-tel 10 659-re. Kórházba 508 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg a megelőző napon számuk 279 volt. A legtöbb új beteget, 232-t megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a február 24. óta tartó oltási kampány alatt eddig 2 778 377-en kapták meg valamely védőoltás első, 1 501 291-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Kedden 100 003 embert oltottak be az országban.

Az ukrán tudományos akadémia legfrissebb helyzetértékelése szerint Ukrajnában véget ért az újonnan fertőzöttek számának fokozatos csökkenése, mostantól újabb növekedés, sőt robbanásszerű fellángolás is előfordulhat a járvány terjedésében. A tudósok rámutattak arra, hogy noha még egyelőre alacsony szinten van, de már heti összehasonlításban elkezdett növekedni az újonnan azonosított fertőzöttek száma. Ezenfelül aggasztja őket, hogy hogy az elmúlt hétben egyszerre három kulcsfontosságú járványmutató nőtt: az újonnan regisztrált esetekké 7,3 százalékkal, a pozitív PCR-tesztek száma 16,6, valamint a kórházi kezelésre szoruló betegek száma 4,7 százalékkal. A járvány hirtelen, robbanásszerű megnövekedésétől elsősorban a vírus különösen veszélyes, először Indiában megjelent delta variánsának terjedése miatt tartanak. Ukrajnában hivatalosan eddig négy betegnél mutatták ki a delta variánst.

Izraelben meredeken növekszik az újonnan fertőzöttek száma

Izraelben meredeken emelkedik a koronavírussal újonnan megfertőződöttek száma, de a súlyos betegek száma csak lassan növekszik az átoltottságnak köszönhetően - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

Kedden rekordmagas, 1411 új vírushordozót azonosítottak a koronavírus-járvány negyedik, delta változat jellemezte hullámában közel 90 ezer teszt elvégzésével, ez 1,76 százalékos arányt jelent. Legutóbb március közepén mértek ilyen magas számot a harmadik hullám idején. Összesen 8993 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja, azonban továbbra is csak 140-en kerültek kórházba közülük, meglehetősen csekély számú, 63 a súlyos beteg, és csak 12-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére.

Az új fertőzöttek közül 150-en külföldről tértek vissza az utóbbi tíz napban, 130-an olyan országokból, melyekbe eddig nem korlátozták a beutazást. Harmincöten Görögországból, 15-en az Egyesült Államokból, 15-en Ciprusról, 12-en Törökországból, tízen Grúziából, öten az Egyesült Királyságból, négyen Olaszországból, hárman Németországból és Bulgáriából, ketten-ketten pedig Peruból, Franciaországból, Magyarországról, Hollandiából, Tanzániából, Ukrajnából és Egyiptomból tértek haza.

Tizennégyen már tiltott országokból érkeztek, közülük heten Üzbegisztánból, négyen Oroszországból, és egy utas Brazíliából. Nyolcan pedig "erősen nem ajánlott helyekről" térek haza: heten Spanyolországból és egy ember Kirgizisztánból landolt Tel-Avivban.

Szerdán lép életbe a szórakozóhelyek látogatását és a tömeges családi rendezvények megtartását szabályozó "örömcímke" alkalmazása. Ez alapján a több mint 100 főt fogadni tudó zárt térbe csak 72 óránál frissebb negatív koronateszttel vagy oltással védve vagy felgyógyulás után lehet belépni, és maszkot kell hordani, amit csak az étkezés és az ivás idején lehet levenni.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 749 420, tizenkét évesnél idősebbet már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 61,83 százaléka. A pandémia megjelenése óta 854 981 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6452-en haltak meg Izraelben.

Több száz repülőjáratot töröltek Kínában, miután repülőtéri dolgozókat azonosítottak fertőzöttként

Több száz légijáratot töröltek Kelet-Kínában, miután Nanking nemzetközi repülőterének dolgozói között tizenhét embert koronavírusos fertőzöttként azonosítottak - számolt be a Hszinhua kínai hírügynökség.

Helyi idő szerint szerda reggelig legkevesebb 480, a Nanjing Lukou Nemzetközi Repülőtérre és onnan közlekedő járatot töröltek - írta internetes kiadásában a Global Times című kínai lap, míg a Hszinhua szerint a repülőtér forgalmának 65 százalékát függesztették fel. A repülőtér üzemeltetője kedd este jelentette be, hogy a Nankingot elhagyni készülő utasoknak 48 órán belül készült, negatív eredményt produkáló nukleinsavas tesztről készült igazolást kell bemutatniuk ahhoz, hogy felszállhassanak a kívánt járatra. A 9,3 millió lakosú Nanking egyik kerületében, ahol a fertőzött dolgozók többsége lakott, tömeges tesztelést kezdtek meg. A helyi kormányzat azt tervezi, hogy a kerület lakóinak szűrését követően a város teljes lakosságára kiterjeszti a vírustesztelést.

A fertőzött dolgozókat, akik a felszíni, valamint a takarító személyzet tagjai közül kerültek ki, rendszeresen végzett tesztelés során szűrték ki kedd este. Kínában korábban is előfordultak fertőzések repülőtéri személyzet körében. Tavaly novemberben a sanghaji Pudong Nemzetközi Repülőtér teherrakodó munkásai közül fertőződtek meg néhányan koronavírussal.

 

Montenegró szigorításokat tervez a fertőzöttek számának növekedése miatt

Két hónapos folyamatos csökkenés után Montenegróban szerdára jelentősen megugrott a koronavírus-fertőzöttek napi száma, 24 óra alatt 65-öt regisztráltak, ezért a hatóságok újabb korlátozások bevezetését tervezik - közölte a montenegrói közszolgálati televízió a honlapján.

Mivel a legtöbb fertőzöttet az idegenforgalmi célpontokon vették nyilvántartásba, a podgoricai sajtó értesülése szerint az egészségügyi minisztérium akár egyes településeken a vendéglátóhelyek 15-30 napos bezárását is kezdeményezheti. Jelenleg körülbelül százezer turista tartózkodik az Adria-parti országban.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 189-cel 719 006-ra, Koszovóban 15-tel 107 478-ra, Észak-Macedóniában 21-gyel 155 955-re, Montenegróban 65-tel 100 755-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 27-tel 205 303-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában néggyel 7088-ra, Koszovóban eggyel 2267-re, Észak-Macedóniában pedig szintén eggyel 5488-ra növekedett. Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így az elhunytak száma 1623, illetve 9721 maradt.

Bécsben érvényben marad a maszkviselési kötelezettség

Az Ausztriában július 22-étől életbe lépő országos enyhítésekkel ellentétben Bécsben továbbra is érvényben marad a maszkviselési kötelezettség - jelentette be Michael Ludwig, a főváros polgármestere kedden.

Csütörtöktől Ausztria-szerte - az élelmiszerboltok kivételével - nem lesz kötelező a maszkviselés a kereskedelmi egységekben. Mivel mind a kancellár, mind az egészségügyi miniszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tartományok ennél szigorúbb rendelkezéseket is hozhatnak, ha a járványügyi helyzet úgy kívánja, Bécs polgármestere élt a lehetőséggel, bejelentve: a fővárosban nem enyhítenek a jelenleg érvényben lévő maszkviselési szabályokon. Ennek értelmében az üzletekben - és nemcsak az élelmiszerboltokban, hanem például a cipő- és ruházati boltokban, elektronikai és barkácsüzletekben - továbbra is kötelező érvényű lesz a maszkviselés. Ezen túlmenően a polgármester a kulturális és sportlétesítményekre is kiterjeszti a maszkviselési kötelezettséget, amennyiben a rendezvény zárt térben történik.

Ludwig a delta variáns rohamos terjedésével indokolta a döntést. Hangsúlyozta, a meglévő járványvédelmi intézkedések életben tartásával a fővárosi lakosság védelmében jár el, és a rá háruló felelősség tudatában igyekszik megelőzni a járványügyi mutatók további emelkedését, és ezáltal a kórházak túlterheltségét. Hozzátette, mind az eddigi ingyenes - a gyógyszertárakban és az úgynevezett tesztutcákban történő - tesztelési lehetőség, mind az oltási kampány különböző oltási akciók általi kiszélesítése folytatódik, és továbbra is a fővárosiak rendelkezésére áll.

Ausztriában eddig 5 098 929 ember kapta meg a SARS-Cov-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 4 085 306-an. Az elmúlt 24 órában 316 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 654 314 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 124, az intenzív kezelésre szorulók 39-en vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon senki nem halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 729 maradt. A betegségből felgyógyultak száma 639 831.

Romániában az utóbbi kétheti átlag kétszeresére ugrott a fertőzések száma

Romániában az előző napi adat több mint kétszeresére, illetve az utóbbi kétheti átlag csaknem duplájára ugrott kedden az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi 24 órában 95-tel emelkedett a beazonosított fertőzések száma, miközben a megelőző két hetet véve alapul jelenleg a napi 48 fertőzés számít átlagosnak, hétfőn pedig (a szokásosnál kevesebb vasárnap kiértékelt teszt alapján) 46 új eset szerepelt a GCS napi jelentésében.

Maga a kétheti mozgóátlag egy héttel ezelőtt kezdett emelkedni a napi 43-as mélypontról. Az azóta eltelt hét nap alatt másfélszer annyi (447) fertőzést regisztráltak, mint az előző héten (296). A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma néhány napi emelkedés után 244-re csökkent, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig - a hét elején regisztrált visszaesés után - 36-ra emelkedett. A GCS szerint az utóbbi 24 órában három fertőzött vesztette életét, a járványnak eddig 34 258 ismert áldozata volt Romániában.

A 19,3 millió lakosú Romániában eddig a beoltható lakosság 28,9 százaléka kapott koronavírus elleni oltást, de az oltáskampányt koordináló bizottság (CNCAV) vezetője szerint - a betegségen átesetteket is beleértve - a védettséggel rendelkezők aránya eléri a 44 százalékot. Valeriu Gheorghita keddi sajtóértekezletén elmondta: az országban (regionális bontásban) továbbra is Bukarestben a legmagasabb - csaknem 47 százalékos - az átoltottsági arány, és tíz megyében haladja meg az átoltottság az országos átlagot.

Az oltásparancsnok elmondta: a jelenlegi adatok alapján a fertőzések lassú, de fokozatosan gyorsuló ütemére számítanak. Romániában eddig 101 esetben azonosították - szúrópróbaszerűen elvégzett szekvenciális elemzéssel - a delta vírusvariánst: ezek többségét családi, munkaközösségi gócokban észlelték. Az esetek harmadában nem lehetett kideríteni a fertőzés forrását, ebből arra következtetnek, hogy a ragályos vírusmutáció már közösségi szinten is terjed Romániában.

A CNCAV adatai szerint Romániában eddig négy halálos áldozatot követelt a delta vírusvariáns.

Legolvasottabb cikkeink