• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.07.24 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Újra csökken az új fertőződések napi száma Nagy-Britanniában, Romániában életbe lépett az oltásért szabadnapot biztosító törvény.

A szerb szakminiszter értetlenül áll egyes egészségügyi dolgozók oltásellenessége előtt

Értetlenül áll egyes egészségügyi dolgozók vakcinaellenessége előtt Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter, aki úgy fogalmazott: "miért foglalkozik gyógyítással az, aki nem hisz benne".

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap vasárnapi beszámolója szerint az egészségügyi miniszter problémásnak nevezte, hogy valaki azt állítja, segíteni akar az embereknek, az oltásokról meg úgy gondolja, hogy azzal chipet juttatnak a szervezetbe. Zlatibor Loncar azt is problémának nevezte, hogy a felnőttek kevesebb mint fele oltatta be magát eddig koronavírus ellen, ezzel pedig nem tud kialakulni a kollektív immunitás.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 249-cel 719 913-ra, Koszovóban 19-cel 107 787-re, Észak-Macedóniában 37-tel 156 039-re, Montenegróban 132-vel 101 061-re, Bosznia-Hercegovinában pedig negyvennel 205 423-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában öttel 7100-ra növekedett. A térség többi országában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma Koszovóban 2267, Észak-Macedóniában 5488, Montenegróban 1624, Bosznia-Hercegovinában pedig 9724 maradt.

Az orosz minisztérium új ajánlása szerint a gyógykezelésen átesett daganatos betegek olthatók Szputnyik V-vel

Korlátozás nélkül olthatók Szputnyik V vakcinával a daganatos betegségben szenvedő, gyógykezelésen átesett betegek - közölte szombaton legfrissebb ajánlásában az orosz egészségügyi minisztérium. Az oltás alkalmazható függetlenül attól, hogy milyen daganatos betegségben szenved, és annak milyen stádiumában van a páciens. Tervbe vett műtét előtt legalább tizennégy nappal kell beadni a moszkvai Gamaleja intézet által kifejlesztett oltást.

Az Interfax hírügynökség által idézett minisztériumi ajánlás szerint nincs korlátozás olyan onkológiai betegek esetében sem, akik hosszú ideje vesznek részt ciklikus kezelésben, a többi között gyógyszeres, például hormonális terápián estek át, és nem jelentkeztek náluk a hematológiai toxicitás tünetei. A tárca azt javasolja, hogy az onkohematológiai betegeket a gyógykezelés előtt oltsák be, illetve a gyógykezelés közben is abban az esetben, ha stabilizálódott a limfocitaszámuk.

A moszkvai járványügyi válságtörzs szombati tájékoztatása szerint Oroszországban az elmúlt 24 órában 799 ember halt bele a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. Ugyanennyi, rekordszámú halálesetet jelentettek július 16-án is. Az elmúlt napban 23 947 új fertőzöttet regisztráltak, ami ötszázalékos csökkenés a múlt héten mért napi átlaghoz képest. Egyes orosz illetékesek ebből arra következtetnek, hogy a járványhullám most tetőzik Oroszországban, különösen Moszkvában.

A járvány kezdete óta a 144 milliós Oroszországban közel 6,1 millió ember esett át koronavírus-fertőzésen, és 153 095-en haltak meg.

 

Csökkent az új fertőződések napi száma Nagy-Britanniában

A pénteken ismertetett adatok alapján egy hét alatt több mint 15 ezerrel csökkent a naponta újonnan azonosított koronavírus-fertőződések száma Nagy-Britanniában. Szakértők egyelőre óvatosan nyilatkoznak arról, hogy az ország túljutott-e a harmadik járványhullám tetőzésén.

A brit egészségügyi minisztérium péntek esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában országszerte 36 389 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív. Múlt pénteken ennél 15 481-gyel több, 51 870 új fertőződéses esetet azonosítottak egy nap alatt szűrővizsgálatokkal. Az egy héttel ezelőtti adat január 15. óta a legmagasabb napi fertőzési szám volt. A naponta újonnan kiszűrt nagy-britanniai koronavírus-fertőződések száma immár negyedik napja folyamatosan csökken. Más mutatók is arra utalnak, hogy elkezdődhetett a nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedési ütemének lassulása.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb, ugyancsak pénteken ismertetett számításai szerint az R reprodukciós ráta Angliában átlagosan 1,2 és 1,4 között van. E becslési sáv mindkét szélsőértéke változatlan az egy héttel ezelőttihez képest, és azt mutatja, hogy tíz fertőzött átlagosan 12-14 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést. A SAGE számítási módszertana szerint azonban az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőzések száma Angliában minden egyes nap 4 és 6 százalék közötti ütemben emelkedik az előző 24 órához képest a múlt pénteken kimutatott 4-7 százalék közötti napi fertőzésszám-emelkedés helyett.

Paul Hunter, az East Anglia Egyetem mikrobiológia- és vírustan-professzora, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koronavírus-ügyi tanácsadója ugyanakkor a BBC-nek nyilatkozva pénteken kijelentette: egyelőre óvatosan kezelné ezeket az adatokat, és nem zárja ki, hogy a jövő hét végétől - vagyis két héttel az angliai korlátozások többségének feloldása után - még elindulhat felfelé a naponta kiszűrt fertőzések száma. A brit kormány terveinek megfelelően hétfőn megszűnt a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére elrendelt utolsó jogi korlátozások zöme Angliában.

A brit egészségügyi minisztérium pénteki összesítése alapján ugyanakkor a koronavírus-fertőződésből kialakuló Covid-19 betegség okozta halálozások száma továbbra is messze elmarad az év eleji tetőzés idején mért adatoktól, mindenekelőtt a sokkal magasabb oltási aránynak köszönhetően. A pénteki kimutatás szerint az utóbbi egy napban 64-en haltak meg Covid-19-ben országszerte. A januári tetőzés csúcsán, január 20-án 1820 halálos áldozata volt 24 óra alatt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak. A halálos áldozatok napi száma legutóbb február 10-én haladta meg az ezret, március 23. óta egyetlen napon sem érte el a százat, június eleje óta pedig jellemzően az egy- vagy kétszámjegyű tartományban mozog, és már volt olyan nap, amikor egyetlen halálesetről sem érkezett bejelentés.

A szaktárca péntek esti adatai szerint a felnőtt brit lakosság csaknem 88 százaléka - 46,5 millió ember - már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, közülük 36,8 milliónak - 69,5 százaléknak, vagyis a felnőttek jóval több mint kétharmadának - a második oltási adagot is beadták.

Romániában érvénybe lépett az oltásért szabadnapot biztosító törvény

Klaus Iohannis román államfő kihirdette pénteken azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen. A szabadnapot az oltási igazolásra alapozva lehet igényelni, a vakcina valamennyi dózisának beadatásakor. A munkavállalók - az állami és versenyszférában egyaránt - egy-egy fizetett szabadnapra jogosultak a rendes éves pihenőszabadságon felül. A diákok, egyetemi hallgatók egy-egy nap felmentést kapnak az óralátogatás, a katonák pedig a szolgálatteljesítés alól. A kiskorú diák (vagy a 26 év alatti fogyatékkal élő fiatal) beoltásakor a szülők egyike vagy a gyám (gondozó) is fizetett szabadnapra jogosult.

A törvénnyel a Romániában lelassult oltáskampánynak akarnak lendületet adni. A 19,3 milliós országban eddig mindössze 4,9 millió ember - a beoltható lakosság 29 százaléka - kapott legalább egy adag vakcinát. Ezzel az átoltottsági aránnyal Románia csak Bulgáriát előzi meg az Európai Unióban.

A kormány az oltási szabadnapok mellett más ösztönzők bevezetését is mérlegeli. Dan Barna miniszterelnök-helyettes pénteken elmondta: pozitív ösztönzésről is tárgyaltak a koalícióban, de arról is, hogy bizonyos nem alapvető szolgáltatásokat kössenek a védettségi igazolvány felmutatásához. Egyelőre javaslatként fogalmazódott meg, hogy az oltásra jelentkező falusiak kapjanak olyan sorsjegyet, amellyel mezőgazdasági gépeket lehet nyerni. Az is felmerült azonban, kössék oltottsági igazolvány felmutatásához a plázák hétvégi látogatását.

"Ha nem sikerül növelni az oltottsági arányt, mindannyian bajba kerülhetünk" - magyarázta Dan Barna, aki miniszterelnök-helyetteskét az egészségügyi tárcát is felügyeli.

Romániában a múlt héttől ismét növekedni kezdett a napi új fertőzések száma. Ez a szám ezen a héten szerdán és pénteken is meghaladta a százat. A járvány kezdete óta 1 082 057 személynél mutatták ki a vírust, közülük 34 266-an meghaltak a fertőzés következtében. A hét első öt napján 11 személy halálát okozta a járvány. Jelenleg 277 személyt kezelnek kórházban a fertőzés következtében, hússzal többet, mint egy héttel ezelőtt. Közülük 38-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra.

Legolvasottabb cikkeink