• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Nem ritka, hogy ingáznak az orvosok

Lapszemle 2021.07.24 Forrás: szon.hu
Nem ritka, hogy ingáznak az orvosok

"A piciny falvakba nem szívesen mennek el dolgozni a kollégák, feltehetően ezért üresek évtizedekig az álláshelyek".

Valamivel mindenképp érdemes lenne motiválni a fiatal háziorvosokat, merthogy a szakma elöregedik. A háziorvosok átlagéletkora 59 év körül van jelenleg, a pandémia csak tovább gyorsította a praxisok elhagyását, mert a veszélyeztetett (65 év feletti) korosztályba tartozó háziorvosok egy része nem szívesen, vagy egyáltalán nem ment vissza dolgozni. Az országos képet vidéken más szempontok is árnyalják. Dr. Csorbák Tamás erről beszélt a szon.hu-nak. A rakamazi háziorvos 2008 óta viszi a mintegy 1300 embert ellátó szolgálatot, azért vállalta el szívesen a vegyes körzetet annak idején, mert a megyeszékhelyhez közel esik a város.

– A fiatal, családos orvosoknak az is szempont, hogy milyen egy település megközelíthetősége, infrastruktúrája, hová tudja járatni iskolába a gyerekét. A piciny falvakba nem szívesen mennek el dolgozni a kollégák, feltehetően ezért üresek évtizedekig az álláshelyek. Már a világjárvány előtt is jól látható volt, hogy egyre több feladat és teher rakódik az alapellátásra. A családorvos az első kapu, az első szűrő, akivel a beteg találkozik, bizalmi viszonyt ápol, ezért például a prevencióban, a praxisközösségek megalakításában is hozzánk kerültek új feladatok. Sokunk dolgozik iskolaorvosként, ami egy nagyon fontos terület, s jómagam az idősek otthonát is viszem, ehhez jött pluszban az oltási kampány, az azzal járó szervezés és felelősség, ami úgy fest, a jövőben is a család­orvosoknál marad – mondta dr. Csorbák Tamás, aki szerint mindezek mellett az is fontos tényező, és elgondolkodtatja a szakmát, hogy egy-egy körzetben kell-e háziorvosi ügyeletben is dolgozni, vagy nem. Ez utóbbi önkéntes alapon működik, de munkaórákat jelent. Mindemellett megjegyezte a doktor, hogy elégedett a körzetével, és mind a gyógyításban, mind a prevencióban együttműködőek páciensei.

Legyen saját orvosa?

Évek óta betöltetlen a felnőtt háziorvosi praxis Tiszakerecsenyben: a település háziorvosa 2015 márciusában köszönt le, és azóta még nem sikerült a praxist betölteni. A helyettesítés megoldott, olyan helyzet természetesen nem állhat elő, hogy nincs orvosi ellátás a településen.

– A szomszéd körzet háziorvosa jár el hozzánk hetente két alkalommal Lónyáról, ő egyébként már korábban is dolgozott nálunk, ismeri a lakóközösséget – mondta Bíró Zoltán polgármester.

– Nem szívesen bocsátkoznék találgatásokba az okokat illetően. Úgy vélem, a fiatalok manapság nem szívesen választanak mindentől távol eső kistelepülést. Korábban heti háromszor volt rendelés, az új rendszerben legalább reggel 8 órától délután 4 óráig itt van az orvos, utána pedig már a BEREGTÖT Fejlesztési Iroda látja el a központi ügyeletet. Egyébként jelenleg is tárgyalunk egy orvossal, de még annyira az elején járunk, hogy ettől többet nem is mondanék – fogadta a megkeresésünket a településvezető.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink