• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.07.26 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

A franciák fele mindkét oltási adagot megkapta, Izraelben már csaknem 200 embert ápolnak kórházban a negyedik hullámban.

Hollandia szigorítja a belépést augusztus 8-tól

Hollandia szigorításokat jelentett be a járványügyi szempontból magas kockázati besorolású európai országokból történő beutazásra vonatkozóan, augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Mark Rutte kijelentette: mindenkinek, aki Hollandiába szeretne utazni, már indulása előtt bizonyítania kell, hogy nem fertőzött koronavírussal.

Azoknak, akik nem teljesen beoltottak a koronavírus ellen, 48 óránál nem régebbi PCR-tesztel kell rendelkezniük vagy antigéntesztet kell készíttetniük legfeljebb 24 órával a hollandiai indulásuk előtt. A beutazásra vonatkozó szabályok úgy a holland, mind a külföldi állampolgárokra egyaránt érvényesek - közölte.

A holland sajtó tájékoztatása szerint a szabály mostanáig az Andorrából, Ciprusról, Portugáliából és a Spanyolországból beutazók esetében volt érvényes, augusztus nyolcadikától azonban az összes unión belül utazót érinteni fogja. A megfelelő dokumentációval nem rendelkezőkre 95 eurós pénzbírságot szabnak ki.

Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter közölte, az új szabály hozzájárulhat a koronavírus újabb hullámának megakadályozásához. A miniszter azt javasolta: mindenki, aki külföldi utazásról tér vissza Hollandiába, csináltasson koronavírus-tesztet függetlenül attól, hogy beoltották-e vagy sem, ugyanis - mint fogalmazott - "az utazók a bőröndjükben is hazahozhatják a vírust".

A holland közegészségügyi intézet hétfői tájékoztatása szerint az új koronavírus-fertőzések több mint három hete tartó emelkedése megtorpant. Az átlagos napi tízezret is meghaladó fertőzésszám a múlt hét végén kilencezer, majd hétfőn hatezer alá csökkent. Hétnapos viszonylatban az új fertőzések átlagos száma 5775, ami 43 százalékkal marad el az előző időszak átlagától. Az elmúlt 24 órában pedig 3914 embernek volt pozitív a koronavírus-teszt eredménye Hollandiában.

Mark Rutte holland miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: a javuló tendencia ellenére a koronavírus-helyzet továbbra is aggasztó az országban, ugyanis a kórházi ápolások száma egy hetes viszonylatban mintegy 60 százalékos növekedést mutat. Jelentések szerint a holland kórházakban jelenleg 577 beteget kezeltek koronavírussal, közülük 140 esetben kell intenzív ellátást biztosítani. Az utóbbi adatok 6, illetve 44 százalékkal emelkedtek 24 óra alatt.

A járvány kezdete óta 1 876 406 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust és 18 087-en váltak a vírus szövődményei áldozatává Hollandiában.

 

A franciák fele mindkét oltási adagot megkapta

Franciaországban átlépte a 40 milliót azoknak a száma, akik megkapták a koronavírus elleni oltás első adagját, azaz a teljes lakosság csaknem 60 százaléka - írta a Twitteren hétfőn Emmanuel Macron államfő. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a lakosság fele, 33,2 millió ember a koronavírus elleni oltásnak már mindkét dózisát felvette. A köztársasági elnök üdvözölte, hogy a felgyorsított oltási kampánynak köszönhetően az elmúlt két hétben 4 millióan kérték az oltást.

A kormány célja, hogy augusztus végéig legalább 50 millióan felvegyék az oltás első adagját a 67 millió lakosú országban.  "Csak együtt győzhetjük le a vírust. Folytatjuk" - írta a köztársasági elnök, miközben egyre több tüntetés szerveződik országszerte az ellen, hogy a kormány bevezeti a Covid-igazolás használatát a mindennapi életben. 

Az ezt előíró törvényjavaslatot hétfőre virradó éjjel fogadta el véglegesen a parlament. Augusztus 1-től a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy a 48 óránál nem régebbi negatív teszt) kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon, a kórházakban, a vásárokban. A kulturális intézményekben (mozik, színházak, múzeumok) kormányrendelettel már a múlt héten érvényben lépett az intézkedés, a bevásárlóközpontokra viszont augusztus 1. után sem fog vonatkozni.

Az oltási igazolványok vagy a negatív tesztek felmutatása a 12 és 17 év közöttiek számára csak szeptember 30-tól lesz kötelező, miután számukra később kezdődött az oltási kampány. A törvény rendelkezik az egészségügyi és a szociális dolgozók, valamint a tűzoltók oltási kötelezettségéről szeptember 15-től, és a fertőzöttek számára a hatósági karantén előírásairól is. A szigorításokat, amelyeket Emmanuel Macron államfő a július 12-i beszédében jelentett be, a koronavírusnak a delta variáns által okozott negyedik hullámával indokolta a kormány. A korábbiaknál fertőzőbb variáns az új eseteknek már csaknem nyolcvan százalékát okozza. Emmanuel Macron a hétvégén ismételten felszólított mindenkit, hogy oltassa be magát a saját maga és mások védelmében. A szombati tiltakozó megmozdulások után "felelőtlennek és önzőknek" nevezte azokat, akik elutasítják az oltást.

Az egészségügyi tárca vasárnap esti adatai szerint a járványügyi mutatók stagnálnak. Miközben az elmúlt két hétben tízszeresére nőtt a napi esetszám, s a múlt héten naponta több mint 20 ezer új esetet tártak fel, a hétvégén megállt az emelkedés. Vasárnap 16 167 új esetet jelentettek, amelyek alapján az látszik, hogy jelenleg elsősorban a nyaralóhelyeken a fiatalok körében terjed a vírus. A kórházakban még továbbra is csökken az ápoltak száma, a 6843 kórházban kezelt fertőzött közül 886-an voltak vasárnap intenzív osztályon.

Ukrajnában újabb betegeknél azonosították a delta variást

Ukrajnában újabb három betegnél azonosították a koronavírus erősen fertőző, először Indiában megjelent delta variánsát, ezúttal a nyugati országrészben lévő Lviv megyében.

A megyei kormányzói hivatal közlése szerint megbetegedésük előtt egy közülük Oroszországban, egy Nagy-Britanniában járt. Ukrajnában június végén azonosították először a delta variánst két betegnél, ezt követően Kárpátalján kettőnél és a múlt héten Kijevben háromnál. Megbetegedésük előtt mind Oroszországban jártak.

Ukrajnában az elmúlt héten kismértékben fokozatosan gyorsult a járvány terjedése, majd a hét végén jelentősen visszaesett, aminek az oka általában az, hogy a hétvégi napokon kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. A hivatalosan közölt hétfői adatok szerint az elmúlt napban 213-mal 2 248 663-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Pénteken még 745 új beteget azonosítottak, szombaton viszont már csak 286-ot. A halálos áldozatok száma is jelentősen csökkent: mindössze két elhunytat jegyeztek fel vasárnap, míg szombaton 12-őt, pénteken még 24-et. A járvány tavaly márciusi kitörése óta 52 849-en haltak bele a betegségbe. Eddig 2 184 365-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma 41-gyel 11 449-re nőtt.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a február 24. óta tartó oltási kampány alatt eddig 3 099 711-en kapták meg valamely védőoltás első, 1 712 791-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Vasárnap 49 057 embert oltottak be az országban.

Izraelben már csaknem 200 embert ápolnak kórházban a negyedik hullámban

Izraelben már csaknem 200 embert ápolnak kórházban a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt a delta vírusváltozat okozta negyedik hullámában, s közülük több mint száz ember állapota súlyos - jelentette a helyi média hétfőn. Az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint vasárnap 1398 új fertőzöttet azonosítottak hozzávetőleg 77 ezer teszt alapján, ami 2,08 százalékos pozitivitási arányt jelent.

Jelenleg összesen 11 606 vírushordozót tartanak nyilván, akik közül 199-en vannak kórházba, 108-an súlyos betegnek számítanak, és 20-an lélegeztetőgép segítségére szorulnak.

A Háárec című újság honlapja felhívta arra a figyelmet, hogy noha egy hónap alatt 132-ről 1400 körülire nőtt, vagyis több mint megtízszereződött az ismert fertőzöttek napi száma, de ezen idő alatt a súlyos betegek száma csak megnégyszereződött. Az oltások előtt a fertőzöttek 4 százalékánál alakult ki súlyos betegség, de jelenleg ez az arány csak 1,5 százalék.

Eliakim Raz, a Belinszon kórház koronavírus-osztályának főorvosa a The Times of Israel című angol nyelvű hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi hullámban a súlyos betegeknek enyhébbek a tünetei, mint a korábbi hullámoknál voltak. Több más kórházi vezető beszámolója szerint is általában idős, alapbetegségekkel küzdő páciensek váltak beoltásuk ellenére súlyos beteggé, de náluk is enyhébbek a tünetek, mint a koronavírusjárvány korábbi hullámaiban a még oltatlan betegeknél voltak.

A Jeruzsálemi Héber Egyetem szakértőcsoportja szerint ha a még be nem oltott 12 év felettieknek legalább a fele felvenné a vakcinát, akkor ezzel a fertőzőbb delta vírusváltozattal szemben is meg tudnák fékezni a járvány terjedését, vagyis 1 alá tudnák szorítani a fertőzési rátát. Jelenleg ez a szám Izraelben 1,3 fölött áll, vagyis tíz ember átlagosan legalább 13 másik embert fertőz meg, s ezzel terjed a vírus.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a mégis megfertőződött kétszer oltottaknak csak 80 százaléka adta át más embernek nyilvános helyeken, éttermekben, konditermekben a vírusfertőzést, miközben mindössze 10 százalékuk fertőzött meg még egy embert, 3 százalékuk tett vírushordozóvá további 2-3 embert.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 761 939-et (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 61,96 százaléka. A pandémia megjelenése óta 861 516 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6461-en haltak meg Izraelben.

Legolvasottabb cikkeink