• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.08.11 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Orosz miniszter: 83 százalékos a Szputnyik V hatékonysága a delta variáns ellen, már a bécsi Stephansdomban is oltanak.

Orosz miniszter: 83 százalékos a Szputnyik V hatékonysága a delta variáns ellen

A Szputnyik V vakcina hatékonysága 83 százalékos az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) delta variánsa ellen - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter újságíróknak Moszkvában szerdán, az első orosz oltóanyag hivatalos bejegyzésének első évfordulóján. Murasko szerint a Szputnyik V-vel való beoltottság több mint 95 százalékban véd meg a nehéz lefolyású Covid-19-től. Az első orosz vakcina használatát mára 69 országban engedélyezték, amelyek összlakossága 3,7 milliárd.

Alekszandr Gincburg akadémikus, a vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet vezetője az Izvesztyija című napilapnak kijelentette, hogy kész a klinikai tesztelésre a Szputnyik V nazális változata. Elmondta, hogy a szervezetbe az orron át bepermetezhető készítmény voltaképpen az oltóanyag második összetevője.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma a szerdai hivatalos adatok szerint 21 571-gyel, 6 512 859-re emelkedett. A napi növekmény országos szinten 0,33 százalék, az új esetek 8,1 százaléka volt tünetmentes. A halálos áldozatok száma 799-cel 167 241-re, a felépülteké pedig 20 067-tel 5 808 777-re nőtt. Az aktív esetek száma 536 841. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 170,1 millió, az elmúlt napon pedig 388 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 256 373 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Már a bécsi Stephansdomban is oltanak

Bécs városa szerdán újabb oltópontot nyitott a koronavírus elleni oltakozáshoz, ezúttal a Stephansdomban, azaz a Szent István-székesegyházban. A megnyitón jelen volt Christoph Schönborn bíboros és Michael Ludwig polgármester is. Ludwig hangsúlyozta, hogy könnyen elérhető oltópontokat kínálnak a lakosságnak, ezért különösen örül, hogy csütörtöktől a főváros spirituális és kulturális központjában, a bécsiek által csak "Steffl"-nek nevezett, történelmi múltú székesegyházban is lehetőség lesz az oltakozásra.

Az oltóponton előzetes bejelentkezés nélkül csütörtöktől vasárnapig 10 és 21 óra között lehet felvenni az oltást, és egyelőre augusztus 22-éig lesz üzemben. A 18 éven felülieknek a Johnson & Johnson, míg a 12-17 éves korosztálynak a BioNTech/Pfizer vakcinája áll rendelkezésre.

Bécs városa - az ingyenes tesztelés mellett - nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél több embert elérjenek az oltással: az oltópontokon kívül számos bevásárlóközpontban és az Austria Centerben is folyik az immunizálás, sőt, oltóbuszok, illetve egy, erre a célra kialakított kishajó a Dunán is járja a várost, előzetes bejelentkezés nélküli, könnyen elérhető oltakozási lehetőséget biztosítva ezzel a nagyközönségnek.

Ausztriában szerdán átlépte a tízmilliót az új típusú koronavírus ellen beadott oltások száma: eddig 5 364 105 ember kapta meg a vakcina első adagját, mindkettőt pedig 4 891 092-en. Ennek kapcsán Sebastian Kurz kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter közös közleményben köszönte meg az együttműködést azoknak, akik már felvették az oltást, és újfent felhívták a lakosság - különösen a fiatalok - figyelmét az oltás fontosságára. Mindkét politikus hangsúlyozta, hogy a vakcina felvételével nemcsak önmagukat, hanem a társadalom többi tagját is védik a vírustól.

Az elmúlt 24 órában jelentősen megugrott az új megbetegedések száma: 902 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést. A járvány kezdete óta 665 035 pozitív esetet regisztráltak. Kórházban jelenleg 197 vírusfertőzött beteget ápolnak, intenzív kezelésre 48-an szorulnak. A koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe az elmúlt napon egy ember halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 752-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 647 472.

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt a fertőzöttek száma

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a múlt héthez képest - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 381 új esetet azonosítottak, százzal többet, mint egy héttel korábban, így a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 365 ezret. A Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon nem halt meg senki, így a járvány halálos áldozatainak száma 8275 maradt. Kórházban 196 beteget ápolnak, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 667 896-an kaptak védőoltást - a jogosultak 41,1, a felnőtt lakosság 49,4 százaléka -, közülük 1 529 492-en már a második adagot is. A horvát válságstáb július 31-én két héttel meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő korlátozásokat, amelyek augusztus 15-én járnak le. Az országban továbbra is kötelező a maszk viselése zárt térben, a vendéglátóhelyek pedig csak 24 óráig tarthatnak nyitva. A rendezvények látogatása és a beutazás is védettségi igazoláshoz van kötve.

Davor Bozinovic belügyminiszter a sajtónak szerdán nyilatkozva elmondta: egyelőre nem terveznek újabb szigorításokat, várhatóan csak meghosszabbítják a jelenleg is érvényben lévőket. Arra a kérdésre, mit hozhat az ősz a korlátozások terén, azt mondta, nem kíván találgatásokba bocsátkozni, a járványhelyzettől teszik függővé az újabb intézkedések bevezetését.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 248 új fertőzöttet szűrtek ki, kétszeresét a múlt hetinek, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 260 ezret. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt egy napon nem halt meg senki. A koronavírusos betegek közül 63-an vannak kórházban, heten közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 943 650-en kaptak védőoltást, közülük 836 178-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 45, illetve 40 százaléka.

A szlovén kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottsága azt javasolta a kabinetnek, hogy a felsőoktatási intézményekhez hasonlóan az általános és középiskolákban is kössék védettségi igazoláshoz a jelenléti oktatást szeptembertől. Az iskolák igazgatói és a szakszervezetek azonban tiltakoznak ezellen. Úgy vélték: az intézkedés észszerűtlen és kivitelezhetetlen. Arra is kíváncsiak, hogy ki szervezné meg a tanárok és tanulók tesztelését, ha elfogadják a rendeletet.

A szerbiai fertőzöttek 90 százalékánál a delta variánst azonosították

A szerbiai koronavírus-fertőzöttek 90 százaléka a vírus delta variánsával fertőződött meg - közölte Tanja Jovanovic szakorvos, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja a Nova.rs hírportál szerdai beszámolója szerint. Mint mondta, július végén és augusztus elején már a vírus delta variánsa vált dominánssá Szerbiában, így nem meglepő, hogy ez fertőzte meg a legtöbb embert.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 792-vel 727 246-ra, Koszovóban 562-vel 110 756-ra, Észak-Macedóniában 518-cal 158 686-ra, Montenegróban 332-vel 104 264-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 159-cel 206 436-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában hárommal 7146-ra, Koszovóban kettővel 2275-re, Észak-Macedóniában néggyel 5512-re, Montenegróban pedig eggyel 1637-re növekedett. Bosznia-Hercegovinában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma 9737 maradt.

Ukrán ombudsman: a beoltatlan pedagógusok is taníthatnak

Az ukrán oktatási ombudsman közölte szerdán, hogy jogellenes a munkába állás megtiltása  azoknak a pedagógusoknak, akik nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást; eközben a súlyosbodó járványhelyzetre hivatkozva a kormány október 1-jéig meghosszabbította  az augusztus végével lejáró országos karantént. Denisz Smihal miniszterelnök a szerdai kormányülésen kijelentette, hogy a jelenlegi járványhelyzet az országban "teljes mértékben ellenőrzött", de szakértők már jelzik, hogy emelkedik a súlyos betegek száma és a kórházak is egyre jobban leterheltek.   

Szerhij Horbacsov oktatásért felelős biztos az UNIAN hírügynökség jelentése szerint a Facebookon arról írt, hogy Ukrajnában a védőoltás felvétele mindenki számára önkéntes, beleértve a pedagógusokat is. Ezért az oktatási intézmény vezetőjének nincs joga korlátozni azoknak a tanároknak a munkába állását, akik nem olttatták be magukat, mert ezt tiltja a törvény. Ugyanakkor az oltás felvételére hívta fel a pedagógusokat, rámutatva, hogy ezzel nemcsak magukat védik meg a súlyos megbetegedéstől, de a velük együtt dolgozókat és a diákokat is.

Ukrajnában a kormány úgy döntött, hogy csakis azokban az intézményekben kezdődhet meg szeptembertől az oktatás a megszokott módon, ahol a pedagógusoknak legalább a 80 százaléka be van oltva, ha az adott régiót átsorolják a járványhelyzet szerinti legenyhébb, zöld kategóriából bármelyik súlyosabba. Jelenleg még az ország egésze zöld besorolásban van. Szerhij Skarlet oktatási miniszter közölte, hogy országos átlagban mostanáig a pedagógusok 35 százaléka vette fel az oltást. Július 15-i adatok szerint a legkevesebben, mintegy 10 százalékuk, a nyugat-ukrajnai Voliny megyében, a legtöbben, 90 százalékuk, Kijev megyében - fejtette ki. 

Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) Egészséggazdasági Központjának vezetője online tájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy négy hete kismértékben ugyan, de folyamatosan nő az új fertőzöttek száma az országban, kórházba pedig már 18 százalékkal több beteg kerül, mint ahány pácienst hazaengednek. Szerinte a járványhelyzet egyelőre "ellenőrzött" az országban, az orvosi oxigént biztosító berendezéssel felszerelt kórházi ágyak 9 százaléka, az intenzív osztályokon lévő ágyaknak pedig a 13 százaléka foglalt.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter szerdán egy rádióinterjúban kijelentette, hogy a koronavírus új hulláma még nem érte el Ukrajnát. Ugyanakkor ennek elkerülése érdekében felhívta a lakosságot a szokásos szabályok - a távolságtartás, a maszkviselés és a kézfertőtlenítés - betartásának, továbbá a védőoltás felvételének fontosságára.

Közben tovább terjedt Ukrajnában a koronavírus különösen fertőző, először Indiában megjelent delta variánsa, ezúttal az északkeleti Csernyihiv megyében igazolták 10 fertőzöttnél. Velük együtt már legalább 170 betegnél azonosították a delta változatot, területileg a nyugati országrészben Kárpátalján, Voliny, Ternopil, Ivano-Frankivszk és Lviv megyékben, délen Odessza megyében, valamint a fővárosban, Kijevben.

A hivatalosan közölt adatok alapján Ukrajnában keddre 1122-vel 2 261 354-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 25-tel 53 149-re. Eddig 2 193 752-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma ezúttal csökkent, 63-mal 14 453-re. Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai alapján az oltási kampány februári kezdete óta 4 324 553-an kapták meg valamely védőoltás első, 2 521 848-an a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Hétfőn 167 673 embert oltottak be az országban.

Meghaladja a 650 ezret a harmadszor is beoltott idősek száma Izraelben

650 ezer fölött jár a kampány második hetében a harmadszor is beoltott idősek száma Izraelben az egészségügyi minisztérium koronavírusjárvány-adatokat összegző honlapja szerint.

Már 654 051, hatvanévesnél idősebb izraeli vette fel a koronavírus elleni védelmet megerősítő harmadik adag oltást a múlt vasárnap kezdődött új oltási kampány során. A 12-es kereskedelmi tévé beszámolója szerint igen biztatóak a tapasztalatok a már korábban, júliusban újraoltott immunhiányosak körében, ugyanis a harmadik vakcina hatására negyven százalékuk vérében megjelentek az ellenanyagok, noha az első két adag felvétele után náluk ez nem történt meg.

Az idősek ismételt beoltásától azt remélik a hatóságok, hogy megállítja az elsősorban veszélyeztetett korcsoportokban a már oltottak megfertőződését, illetve súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedését. A fertőzések növekvő száma miatt szerda délután ismét összeül a koronavírus ügyeivel foglalkozó szűkebb kabinet, ahol megvitatják a harmadik oltás felvétele alsó korhatárának csökkentését, várhatóan 45 évre.

A több mint százezer teszt elvégzésével kedden 5 755 új fertőzöttet azonosítottak, 4,59 százalék volt a fertőzöttek aránya a tesztelésnél. Az R fertőzési együttható viszont július utolsó hete óta stagnál 1,35 körüli értéknél, illetve csekély csökkenésnek indult. Ez azt jelenti, hogy száz vírushordozó mintegy 135 embert fertőz meg, vagyis továbbra is terjed - noha nem növekvő, hanem csak azonos mértékben - a korábbinál sokkal fertőzőbb, delta variáns okozta negyedik hullám. 

Jelenleg 38 942 aktív vírushordozót tartanak nyilván Izraelben, 694-en kerültek közülük kórházba, ahol a súlyos esetek száma 400-ra emelkedett - közülük 150-en oltottak,  - és már 62-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére.

A kórházak befogadóképessége véges, s ha elfogynak az ágyak, akkor a fertőzések és a súlyos esetek számát mindeddig a gyülekezés korlátozásával, majd zárlattal csökkentették, amely súlyos gazdasági, társadalmi és pszichológiai következményekkel jár. A kórházi kapacitás növelése, és a zárlat elkerülése érdekében "házi-kórházi ellátás" megteremtésén dolgoznak az egészségügyi minisztérium szakemberei. A számítások szerint a rendelőintézeti hálózat segítségével a betegbiztosítók mintegy ezer közepes-súlyos beteget lesznek képesek otthonaikban ellátni - jelentette a 12-es TV.

A kormány a tanévkezdés elején a tervek szerint szerológiai - az ellenanyagokat a vérből kimutató - tesztet végez minden 3 év feletti izraeli gyermeken, hogy kiszűrjék a fertőzésen gyakran tünetmentesen átesett tanulókat. Az ettől kezdve gyógyultnak számító nebulók ettől kezdve tesztelések és karanténok nélkül, szabadon látogathatják majd az óvodákat, iskolákat. Már megkezdték az oktatási intézményekbe korábban, már vasárnaptól visszatért ultraortodox gyerekek szűrését. Eddig mintegy ötödük bizonyult gyógyultnak, vagyis vérükben jelen volt a vírus ellenanyaga.     

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 822 097-et (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,61, s az ötven évnél idősebbek több, mint 90 százaléka, azonban ez nem bizonyult elégnek a SARS-CoV-2 koronavírus erősen fertőző delta variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére. A pandémia megjelenése óta 914 403 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegségben tavaly február óta 6580-an haltak meg Izraelben.

Közben az izraeli egészségügyi minisztérium jóváhagyta a Bonus Biogroup vállalat MesenCure nevű, kísérleti szakaszban lévő gyógyszerének alkalmazását a súlyos Covid-19 betegek esetében több kórházban - jelentette a 12-es kereskedelmi tévé honlapja szerdán. Az elmúlt hónapokban biztató eredményekkel folyt a haifai Rambam kórházban a gyógyszer klinikai tesztelése, alkalmazásával drámaian megnőttek a súlyos állapotban lévő betegek gyógyulási esélyei.

A Rambam kórházban arról számoltak be, hogy a legtöbb beteget haza tudták engedni a négynapos kezelés után egy nappal. Szerda reggel az egészségügyi minisztérium jóváhagyta a klinikai tesztelés kiterjesztését több kórházra, és a következő napokban döntenek arról, hogy mely további kórházakban alkalmazzák. "Ez egy nagyon jó fejlemény, mert tapasztalataink szerint ha időben alkalmazzák ezt a gyógyszert a súlyos betegeknél, akkor azzal nagyon megnövelik túlélési esélyeiket. Meggyőződésem, hogy a kezelt betegek közül a szer nélkül többen meghaltak volna" - mondta a Rambanban a kísérleteket vezető orvos, Sadi Hamúd.

A minisztérium közlése szerint az új medicinát egészséges donorok zsírszövetéből nyert mesenchymalis őssejtekből (MSC) állítják elő, amelyek erősítik a betegek immunrendszerét a fertőzés okozta betegséggel szemben. A gyógyszert injekcióval adják be, és az a tüdőbe jutva csökkenti a koronavírus-fertőzés okozta gyulladást, segíti a szövetek helyreállítását, és enyhíti a különböző légúti tüneteket.

A kutatók szerint a koronavírusos betegek a citokin nevű gyulladásos molekula elszaporodása, nem pedig maga a vírus miatt halnak meg - hangsúlyozta a The Jerusalem Postban még a klinikai tesztelés első szakasza után, májusban a gyógyszerről megjelent írás. Amikor az immunrendszer túl sok citokint választ ki, akkor citokinvihar robbanhat ki, és ez a túlzott immunválasz elpusztítja az egészséges tüdőszövetet, akut légzési nehézségeket, és végül halált okozhat. Az MSC-k minden emberben megtalálhatók, és a szervezetet ért károk helyreállításáért, valamint számos mindennapi életfunkcióért felelősek.

Merkel: fel kell gyorsítani az oltási kampányt Németországban

Fel kell gyorsítani az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni oltási kampányt Németországban, hogy a delta variáns terjedése miatt ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után. A kancellár kiemelte: igen örvendetes, hogy a hatvan éven felülieknél elérte a 80 százalékot az átoltottság, viszont "rossz hír", hogy az utóbbi hetekben nagymértékben lassult az oltási kampány.

Oltóanyagból van elég, és nemcsak saját magát, hanem az egész közösséget védi, aki beadatja a vakcinát - mondta Angela Merkel, aláhúzva, hogy a teljes lakosság körében a jelenlegi 55,1 százalékról jóval 70 százalék fölé kell emelni a teljes oltással rendelkezők arányát. Kifejtette: a korábbiaknál fertőzőképesebb delta vírusváltozat terjedése mellett is arra kell törekedni, hogy a lehető legkisebb nehézséggel, korlátozással járó szabályokkal fékezzék a kórokozó terjedését. Így továbbra is érvényben maradnak a tavaly tavaszi első hullám idején bevezetett alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedések, vagyis a közösségi maszkviselés, a gyakori kézmosás és a távolságtartás hármasából összeálló úgynevezett AHA-szabály (Alltagsmaske, Hygiene, Abstand).

Az értekezleten a többi között megállapodtak arról, hogy ismét szabad tömegrendezvényeket tartani, de csak legfeljebb 25 ezer résztvevővel. Döntöttek arról is, hogy augusztus 23-tól bevezetnek egy újabb hármas előírást, az úgynevezett 3G-szabályt, amelynek elnevezését a "beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek" (geimpfte, genesene oder getestete Personen) kifejezésből képezték. A szabály előírja, hogy a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, és kereshetnek fel egyebek mellett vendéglőt, edzőtermet és kórházat, a többiek viszont csak friss negatív SARS-CoV-2 teszttel tehetik ezt.

Döntöttek arról is, hogy október 11-től megszüntetik a gyorstesztszolgáltatás ingyenességét az oltástól elzárkózóknak. Az oltás továbbra is önkéntes, és aki nem él a lehetőséggel, annak felelősséget kell vállalnia döntéséért, ami azt is jelenti, hogy nem háríthatja tartósan az adófizetőkre a tesztelés költségét - hangsúlyozta Markus Söder bajor miniszterelnök, a tartományi kormányfők egyeztető testületének (MPK) soros alelnöke. Ugyanakkor a teljes oltással rendelkezők érvényesíthetik az alaptörvényben garantált jogaikat, és őket nem sújthatják többé olyan korlátozások, amelyek a járvány első három hullámában az oltóanyag hiánya vagy szűkössége miatt mindenkire vonatkoztak - fejtette ki Markus Söder.

A szövetségi kormány vezetői és az MPK tagjai abban is egyetértettek, hogy a szövetségi parlamentnek (Bundestag) ismét meg kell hosszabbítania a járványügyi védekezés megszervezésére a szövetségi kormánynak adott különleges felhatalmazást, amely új döntés nélkül szeptember végén megszűnne.

A szövetségi kormány keddi adatai szerint a 228. napja tartó kampányban legalább egy adag védőoltást a lakosság 62,5 százaléka - 52 010 167 ember - kapott. Teljes oltással a lakosság 55,1 százaléka - 45 842 065 ember - rendelkezik. Az utóbbi hét napon átlagosan 360 ezer adag oltást adtak be naponta. Egy hónappal korábban még 700 ezer körül volt ez a szám.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint az utóbbi 24 órában országszerte 2480 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez 40 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 1766-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 794 429 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 19-en haltak meg, a járvány áldozatainak száma így 91 803-ra emelkedett.

Az EU további 35 millió eurót szán az oltási folyamat felgyorsítására a keleti partnerségét alkotó régióban

Az Európai Unió 40 millió euróról 75 millióra emelte támogatási csomagját a keleti partnerségéhez tartozó hat ország - Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, a Moldovai Köztársaság, Örményország és Ukrajna - számára a koronavírus elleni oltási folyamat felgyorsítása végett - közölte a brüsszeli székhelyű Európai Bizottság kedden.

A testület sajtóközleménye szerint ezzel az új, 35 millió eurós támogatási csomaggal az EU a globális oltóanyaghiány közepette jelentősen növelni kívánja az oltóanyagok elérhetőségét a keleti partnerség régiójában azáltal, hogy megkönnyíti az uniós tagállamok számára az oltóanyagkészletek megosztását, és költségvisszatérítést biztosít. Ez a támogatás kiegészíti a COVAX-kezdeményezés - a Covid-19 elleni oltóanyagokhoz való méltányos és egyetemes hozzáférést biztosító, globális szintű összefogás - keretében nyújtott uniós támogatást, és hozzájárul az oltóanyagok méltányos és átlátható elosztásához a keleti partnerség országaiban.

Az EU az első, 40 millió euró összegű támogatási csomagját egészíti ki, amelyet az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködve még februárban mozgósított a lakosság biztonságos és hatékony oltására való felkészülés és a helyi felkészültség azonnali megerősítése érdekében. Az uniós támogatás kiterjedt az oltási programban részt vevő egészségügyi vezetők és egészségügyi személyzet képzésére, az oltóanyagok és ellátmányok eljuttatásához és kezeléséhez nyújtott kulcsfontosságú logisztikai támogatásra, a védőoltásokkal kapcsolatos adatokra és a biztonságossági ellenőrzésre, a kommunikációra és a közösségi szerepvállalásra, valamint a digitális Covid-igazolvány kidolgozásának támogatására.

"Az EU elkötelezetten támogatja keleti szomszédait az oltási folyamat felgyorsításában, mivel ez döntő fontosságú lesz a világjárvány felszámolása és a régió társadalmi-gazdasági helyreállításának elindítása szempontjából" - nyilatkozott Várhelyi Olivér bővítési és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos.

A támogatási program a keleti partnerség országaiban a járvány kezelésére irányuló tavalyi első regionális fellépésen alapul, amelynek keretében az EU és a WHO egymással összefogva elindította a 35 millió euró összegű "Szolidaritás az egészségügyért" kezdeményezést. Az intézkedés jelentős mennyiségű egészségügyi felszerelést biztosított a régió számára, ideértve több mint 11 millió darab egyéni védőeszközt, 12 000 laboratóriumi készletet, több mint 1500 lélegeztetőgépet, oxigénkoncentrátort és pulzoximétert, valamint több mint 20 000 PCR-tesztkészletet.