• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.08.18 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Észtországban ötször többen haltak meg az év első felében, mint tavaly egész évben, Montenegróban rendesen indul a tanév.

Pénznyereményt sorsolnak ki a beoltottak között Oroszországban

Pénznyereményt sorsolnak ki a koronavírus ellen beoltottak között Oroszországban - közölte az orosz kormány sajtószolgálata szerdán. A beoltottak egységes nyilvántartásának bejegyzési száma alapján kisorsolandó ezer nyertes fejenként százezer rubelt (mintegy négyszázezer forintot) kap. A sorsolást szeptember 1. és december 1. között két körben tartják meg, a nyereményt az orosz Mir fizetési rendszer bankkártyáira utalják. Az erről szóló rendeletet augusztus 10-én írta alá Mihail Misusztyin miniszterelnök.

A koronavírus elleni védőoltást eddig csak regionális vagy városi szinten népszerűsítették anyagi javak kisorsolásával.

Moszkvában húsz Renault Logan gépkocsit, Moszkva megyében két lakást, Kizilben háztartási berendezéseket, Orenburgban pedig sportfelszerelést sorsoltak ki. Az Interfax hírügynökség összesítése szerint a Togliattiban 75 ezer rubel volt a húzás főnyereménye, a Habarovszki területen pedig a húsvét előtt minden hatvan év feletti oltásra jelentkező tíz tojást kapott.

Oroszországban az igazolt fertőzöttek száma 20 914-gyel, 6 663 473-ra emelkedett a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény 0,31 százalék, az új esetek 8,1 százaléka volt tünetmentes. A halottak száma 799-cel 172 909-re, a felépülteké pedig 20 713-mal 5 939 037-re nőtt.

A járvány kezdete óta több mint 173,2 millió, az elmúlt napon pedig 381 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 1 235 156 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Horvátországban és Szlovéniában május óta nem látott csúcson a fertőzöttek száma

Május óta nem látott csúcson az új koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, nőtt a kórházban kezelt betegek száma is mindkét országban - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 524 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 367 ezret. A Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon három beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8291-re emelkedett. Kórházban 235 beteget ápolnak, közülük 26-an vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 684 554-en kaptak védőoltást - a jogosultak 41,5, a felnőtt lakosság 49,8 százaléka -, közülük 1 558 636-an már a második adagot is felvették.

A zágrábi fertőző betegségek klinikáján augusztus 12-től kezdett emelkedni a Covid-betegek száma. Zoran Barusic, a klinika igazgatóhelyettese elmondta: a súlyos tünetekkel kezelt betegek többsége nincs beoltva, köztük sok harminc-, negyven- és ötvenéves van. Kevesebben vannak a beoltottak, de ők idősebbek, és más krónikus betegségeik is vannak - tette hozzá. Davor Vagic, egy másik zágrábi klinika igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: a tíz lélegeztetőgépen lévő betegből kilenc nincs beoltva. Egy közülük magkapta mindkét oltást, de más súlyos társbetegségekkel is küzd - hangsúlyozta, hozzátéve: "a tudomány és a statisztika is azt mutatja, hogy az védőoltás az egyetlen ésszerű dolog, amellyel megvédhetjük magunkat".

Nem jobb a helyzet a közép-dalmáciai Splitben sem. A legtöbb kórházban kezelt beteg, ennek a városnak az intézményében van, több mint ötven, közülük senki sincs beoltva. Ivo Ivic igazagató szerint hetente tízzel nő a kórházban kezelt Covid-betegek száma. A vírus a fiatalok körében terjed, de az időseket juttatja kórházba - mutatott rá.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 385 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki, május közepe óta a legtöbbet. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt egy napon hárman haltak meg. A koronavírusos betegek közül 57-en vannak kórházban, kilencen közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 960 201-en kaptak védőoltást, közülük 857 845-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 46, illetve 40 százaléka.

Delta variánssal fertőzött több tucat gyerek egy ukrajnai táborban

A koronavírus különösen veszélyes, delta variánsával fertőződött meg harminc gyerek és három felnőtt a dél-ukrajnai Odesszában lévő egyik gyerektáborban, öt gyerek kórházba került - mondta el szerdán Szerhij Kravcsenko, az Országos Orvosi Kamara vezetője a TSZN hírtelevíziónak.

A híradások kedden számoltak be arról, hogy járványgóc alakult ki a táborban, eddig összesen 44 gyerek és három felnőtt betegedett meg. Az orvosi kamara vezetője szerint Odessza megyében súlyos helyzet alakulhat ki emiatt, ugyanis koronavírusos gyerekek ápolására mindössze 150 kórházi ágy van előkészítve a régióban. A delta variánssal megfertőződött betegek mintegy háromszáz emberrel kerültek közvetlen kapcsolatba, a táborban pedig több mint ezer gyerek nyaral, 8-10 ágyas szobákban vannak elhelyezve.

Dmitro Kuleba külügyminiszter szerdán egy tévéműsorban közölte, hogy Ukrajna egyelőre nem tervezi teljes határzár bevezetését a delta variás terjedése miatt. Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna már hozott korlátozásokat éppen a vírus ezen veszélyes törzsének terjedése miatt. Július elején vezették be azt az új szabályt, hogy az Oroszországból, Indiából, Nagy-Britanniából és Portugáliából érkező külföldieknek kötelező a határon gyorstesztet végezniük, ahogyan a visszatérő ukránoknak is, vagy karanténba kell vonulniuk abban az esetben, ha az elmúlt két hétben legalább hét napot az említett országokban töltöttek. A miniszter biztosított afelől, hogy ha súlyosbodik a helyzet, "szigorúbb intézkedéseket" hoznak, amelyeket viszont nem konkretizált.

Az UNIAN hírügynökség közben arról számolt be, hogy Kijevben mostantól már autóbuszban is oltanak koronavírus ellen. Az első ilyen mobil oltópont Obolony kerületben az egyik metróállomás közelében van, ahol AstraZeneca és kínai gyártású Coronavac vakcina vehető fel.

Ukrajnában szerdára tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése: 1447 esettel 2 268 666-ra nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma. A növekmény 557-tel több az előző napiénál. Az elhunytaké negyvennel 53 336-ra emelkedett. Eddig 2 198 220-an gyógyultak meg, miközben az aktív fertőzöttek száma csaknem hétszázzal 17 110-re nőtt. Kórházba 677 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg a megelőző napon számuk 379 volt.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 4 851 541-en kapták meg valamely védőoltás első, 2 851 458-an a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Kedden 118 594 embert oltottak be az országban.

Észtországban ötször többen haltak meg az év első felében, mint tavaly egész évben

Észtországban ötször többen haltak bele az idei év első felében a koronavírus okozta betegség szövődményeibe, mint tavaly egész évben - közölte szerdán az észt egészségmegőrzési intézet vezetője. Piret Viiklepa az ERR hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy tavaly egész évben 203 ember halt meg Covid-19 betegségben, míg az idei év első felében 1020. Megjegyezte, hogy a halál pontos okának meghatározása időbe telik.

Viiklepa szerint tavaly a fertőzöttek száma is alacsonyabb volt, az első haláleseteket pedig márciusba regisztrálták, és a nyár folyamán gyakorlatilag nem voltak a koronavírus-fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek. Az idén júniusban viszont 22 ember halt meg, áprilisban pedig 237.

Az 1,3 milliós balti köztársaságban elmúlt 24 órában 287 új koronavírusos esetet regisztráltak, az elvégzett tesztek 6,8 százaléka bizonyult pozitívnak. Az új fertőzöttek 83 százalékát nem volt beoltva. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint a járvány kezdete óta 137 514 ember kapta el a vírust, és 1279-en haltak bele az általa okozott betegség szövődményeibe.

Az észt egészségügyi hatóságok egy héttel ezelőtt, augusztus 11-én hirdettek rendkívüli járványhelyzetet, és vezettek be korlátozásokat a koronavírus rohamos terjedése miatt.

Montenegróban rendesen indul a tanév

A megszokott időben, szeptember elsején kezdődik a tanév Montenegróban, a tantermi oktatás 45 perces órákkal zajlik majd - közölte kedden a montenegrói oktatási minisztérium.

A koronavírus-járvány miatt kérdéses volt, hogy a diákok visszatérnek-e a tantermekbe vagy online folyik majd az oktatás, illetve azt sem tudták korábban, hogy rövidített órákkal indul-e a tanév. Az oktatási minisztérium közölte: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a diákok visszatérhessenek a korábbi években megszokott oktatási formához.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 1484-gyel 734 816-ra, Koszovóban 1765-tel 118 426-ra, Észak-Macedóniában 999-cel 163 477-re, Montenegróban 548-cal 107 041-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 276-tal 207 807-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában hárommal 7177-re, Koszovóban öttel 2289-re, Észak-Macedóniában 14-gyel 5573-ra, Montenegróban öttel 1651-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kettővel 9750-re növekedett.

Legolvasottabb cikkeink