• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.08.25 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Az EMA a BioNTech/Pfizer és a Moderna újabb gyártóhelyei számára engedélyezte a vakcinák gyártását.

Olaszországban vakcinahiány miatt késleltetni akarják a harmadik dózist

A harmadik adag védőoltás helyett a római kormány a védettségi igazolás érvényességének hosszabbítását tervezi, ezzel egy időben Mario Draghi kormányfő az országba érkezett afgán menekültek minél gyorsabb beoltását rendelte el - jelentette az olasz sajtó szerdán. Az eddigi kilenc hónapról egy évre akarják hosszabbítani a két adaggal átoltottak védettségének érvényességét.

Az intézkedéssel el akarják kerülni, hogy az év elején beoltottaknak, többségükben egészségügyi dolgozóknak, már szeptember-októberben be kelljen adni a harmadik adag vakcinát, miközben az olaszok egy része még első vagy második dózisban sem részesült. 

A javaslatot a héten az egészségügyi operatív csoport véleményezi, de a római kormány a védettségi igazolás érvényessége meghosszabbítását a parlament szeptember 6-i ülésén be akarja jelenteni. A kormány ezen kívül kezdeményezi az oltottság kötelezővé tételét bizonyos szakmai kategóriák számára. A kötelezettség mostanáig csak az egészségügyben és az oktatásban dolgozókat érintette: az oltást megtagadó orvost vagy tanárt más, a betegektől és a diákoktól távoli munkakörbe helyezhetik át, de állásából is felfüggeszthetik. További tervezett intézkedésként szerepel, hogy a társadalombiztosítási intézet nem állja az oltás nélkül karanténba helyezett dolgozók betegszabadsági költségeit. 

Az országos oltási ütemezéssel megbízott kormánybiztos, Francesco Paolo Figliuolo tábornok bejelentette, hogy szeptember végére érhetik el a nyájimmunitást. Ez a lakosság nyolcvan százalékának átoltását jelenti. A hatvan millió olaszból eddig 36,6 millióan kapták meg mind a két adag védőoltást, ami a 12 év feletti lakosság 67,6 százalékával egyenlő. A napi esetszám jelenleg hatezer körül mozog, de a nyáron jelentősen csökkent a naponta végzett tesztelések száma. A kórházban kezelt betegek száma a járványkorlátozások június végi oldásától kezdve fokozatosan emelkedik: jelenleg több mint négyezren vannak kórházban, több mint ötszázan intenzív osztályon. A halottak napi száma ismét túllépte a hatvanat, és a 2020 februárja óta elhunytak száma a következő napokban elérheti a 129 ezret, amely Európában a második legmagasabb Nagy-Britannia mögött.

A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Mario Draghi kormányfő az Olaszországba érkezett több mint háromezer afgán minél előbbi beoltását rendelte el.

 

Franciaországban a belföldi turizmus megmentette a nyári szezont

A turizmusért felelős francia államtitkár szerint a nyári szezont megmentette a belföldi turizmus a koronavírus-járvány ellenére. "Úgy vélem, hogy megmentettük a nyarat a nem egyszerű helyzet ellenére, amelynek oka a koronavírus-járványnak a nagyon fertőző delta variáns miatti berobbanása" - mondta szerdán Jean-Baptiste Lemoyne az LCI francia hírtelevízióban. "A nagyon korán bevezetett korlátozó intézkedéseknek és a Covid-igazolásnak köszönhetően sikerült végigcsinálni a nyári szezont" - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a nyaraló franciák 85 százaléka a hazájában töltötte a szabadságát, míg a járványt megelőzően, 2019 nyarán 75 százalékos volt ez az arány. Az államtitkár elmondta, hogy a kempingek és a panziók nagyon jól teljesítettek, 10 százalékkal megdöntötték a 2019-es év júliusi rekordjait. A tengerpart és a hegyek a "biztos értékek" az államtitkár megfogalmazása szerint. A Pireneusokban például 24 százalékkal emelkedett a nyaralók száma, amit az államtitkár külön sikernek tart egy olyan téli szezont után, amikor is a sífelvonók nem nyithattak ki a járványveszély miatt.

Jean-Baptiste Lemoyne bízik az utószezonban is, miután "lassanként beindulnak a rendezvények, ami nagyon fontos például Párizs számára", illetve idén ősszel már lehetőség nyílik az idősebb korosztály csoportos utazásaira, amelyeket tavaly le kellett mondaniuk.

Ukrajna négymillió eurós lengyel segélyszállítmányt kapott

Lengyelország több mint négymillió euró értékű humanitárius segélyt adományozott Ukrajnának a koronavírus-járvány leküzdésére, oltóanyagokat, orvosi és védőfelszereléseket - számoltak be szerdán ukrán híradások.

A szállítmány ünnepélyes átadásán jelen volt Kijevben Andrzej Duda lengyel elnök és Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter. "21 teherautó, 127 tonna orvosi felszerelés és egyéb, életet mentő orvosi eszköz, amely 18 millió zlotyba kerül, vagy euróban kifejezve körülbelül 4 millió ... Remélem, hogy ez a támogatás segíteni fog azoknak, akik ukránok, orvosok és ápolók egészségéért küzdenek. Szeretném, hogy ez az ajándék a szolidaritás és a barátság jele legyen Lengyelország részéről Ukrajnának, mert a barátok a nehéz időkben, a bajban ismerszenek meg" - hangsúlyozta a lengyel államfő.

Ukrajnában a függetlenség napja miatt négynapos munkaszünet volt keddig, ez idő alatt a múlt hét hétköznapjaihoz képest jelentősen visszaesett az újonnan regisztrált betegek száma. Ennek oka általában az, hogy a hétvégéken és az ünnepnapokon kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek.

Szerdára 727-tel 2 276 590-re nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig hússzal 53 521-re. Eddig 2 202 160-an gyógyultak meg, miközben az aktív fertőzöttek száma 325-tel 20 909-re emelkedett. Kórházba 682 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 5 108 074-en kapták meg valamely védőoltás első, 3 192 128-an a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Kedden 20 739 embert oltottak be az országban.

Az EMA a BioNTech/Pfizer és a Moderna újabb gyártóhelyei számára engedélyezte a vakcinák gyártását

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta, hogy a BioNTech/Pfizer és a Moderna gyógyszercégek növeljék kapacitásaikat a koronavírus elleni vakcináik gyártására - erről az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség tájékoztatott kedden. Az ügynökség Humángyógyszer Bizottságának (CHMP) ajánlása szerint a gyártókapacitás bővülése növeli a koronavírus elleni vakcinák kínálatát az Európai Unióban - áll a közleményben.

Az EMA szakbizottsága újabb gyártóhelyet hagyott jóvá a BioNTech és a Pfizer által kifejlesztett, Comirnaty néven ismert vakcina gyártására a franciaországi Saint-Rémy-sur-Avre-ban. A francia Delpharm gyógyszergyár üzeme 2021-ben mintegy 51 millió koronavírus elleni vakcinaadagot biztosít - közölték. A tájékoztatás szerint az EMA új gyártósor üzemeltetését hagyta jóvá a BioNTech németországi Marburgban található gyártóüzemében, amely így 2021-ben mintegy 410 millió adag oltóanyaggal lesz képes növelni a gyártókapacitást.

Közölték azt is, hogy az uniós gyógyszerügynökség egy újabb gyártóhely számára engedélyezte az amerikai Moderna gyógyszervállalat által kifejlesztett, Spikevax nevű vakcina gyártását. Az új telephely az Egyesült Államokban, Indiana állam Bloomington városában található. A telephelyet a New Jerseyben bejegyzett Catalent multinacionális gyógyszervállalat üzemelteti. Az EMA szerint a gyártókapacitás amerikai bővülése várhatóan jelentős hatással lesz Spikevax kínálatára az Európai Unióban, ugyanis a Moderna-oltóanyag januári feltételes forgalomba hozatali engedélyének megadása óta a gyógyszerügynökség már négy gyártóhely számára engedélyezte a koronavírus elleni vakcina hatóanyagainak előállítását. Kettő az Egyesült Államokban (Norwood és Portsmouth) és kettő a svájci Vispben található. Az EMA engedélye nem igényli az Európai Bizottság jóváhagyását, a telephelyek azonnal megkezdhetik a koronavírus elleni vakcinák gyártását - tették hozzá.

Az amszterdami székhelyű uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, valamint a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcinájának használatát javasolta használatra, amit a bizottság engedélyezett. Az ügynökség emellett vizsgálja a Szputnyik V-t, a Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a CureVac CVnCoV nevű vakcináját, a Sinovac, valamint a Novavax gyógyszergyárak vakcináját.

Bécs polgármestere újabb szigorításokat jelentett be

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Az eddig érvényben lévő rendelkezések szigorítását a napi új megbetegedések számának az agresszívebb delta variáns miatti növekedése tette szükségessé - indokolta a döntést a polgármester. Az új rendelkezés értelmében szeptember elsejétől a PCR-tesztek érvényességi ideje az eddigi 72 óráról 48 órára, míg az antigén gyorsteszteké 48 óráról 24 órára csökken.

Ludwig hangsúlyozta, hogy a fővárosban eddig is szigorúbb szabályozás volt érvényben, mint országosan - egyebek között a maszkviselés tekintetében -, és ezek maradnak is. A polgármester szeretné elkerülni, hogy az iskolakezdés és a nyaralásból visszatérők miatt prognosztizált esetszám-növekedés ugrásszerű legyen. Hozzátette, az egyetlen védelem a koronavírus ellen továbbra is a védőoltás. Reményét fejezte ki, hogy azok, akik még nem vették fel az oltást, a közeljövőben megteszik ezt, és ezzel nemcsak önmaguk, hanem az össztársadalmi immunitás érdekében is fontos és jó döntést hoznak.

Kérdésre válaszolva a polgármester elmondta, reméli, hogy a sokak által szorgalmazott lépést - miszerint az éjszakai szórakozóhelyekre, illetve a kulturális és sportrendezvényekre csak a beoltottakat kellene beengedni - nem kell bevezetni. Mindazonáltal hozzátette, hogy amennyiben a járvány megköveteli, kész újra elrendelni - a jelenleg kötelező orvosi maszk helyett - a nagyobb védelmet nyújtó FFP2-es maszkok viselését a fővárosban.

Ausztriában eddig 5 445 858 ember kapta meg a koronavírus okozta betegség elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 5 130 185-en. Az elmúlt 24 órában 1002 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 678 605 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 398, az intenzív kezelésre szorulók 84-en vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon öten haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 768-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 655 187.