• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.09.01 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Romániában több mint harminc ember életét követelte egy nap alatt a járvány.

Horvátországban további két héttel meghosszabbították a járványügyi korlátozásokat

Horvátország további két héttel meghosszabbította a járványügyi korlátozásokat, azzal a könnyítéssel, hogy szeptember 1-jétől kinyithattak a kávézók belső terei - közölte a válságstáb szerdán. Az éttermek és a kávézók március 1-jén nyithatták meg a kerthelyiségeiket és a teraszaikat. Az éttermek számára a válságstáb később engedélyezte a beltéri kiszolgálást, de a kávézók számára ez idáig nem. Az országban továbbra is kötelező a maszk viselése zárt térben, a vendéglátóhelyek pedig csak 24 óráig tarthatnak nyitva. A rendezvények látogatása és a beutazás is védettségi igazoláshoz van kötve.

Az elmúlt 24 órában 805 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladja a 374 ezret. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon négy beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8338-ra emelkedett. Kórházban 440 beteget ápolnak, 59-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 726 531-en kaptak védőoltást - a jogosultak 42, a felnőtt lakosság 51 százaléka -, közülük 1 614 792-en már a második adagot is.

A szomszédos Szlovéniában négyhavi csúcsra emelkedett az új esetek száma. Szerdára 764 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon nem halt meg senki. A koronavírusos betegek közül 199-en vannak kórházban, 37-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 992 258-an kaptak védőoltást, közülük 904 974-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 47, illetve 43 százaléka.

 

Kijevben nem engedik be az iskolákba a szülőket oltási igazolás vagy negatív vírusteszt nélkül

Az ukrán fővárosban nem engedik be az iskolákba a szülőket koronavírus elleni oltás igazolása vagy 72 óránál nem régebbi negatív vírusteszt nélkül - hozta nyilvánosságra az UNIAN hírügynökség a kijevi városvezetés hivatalos weboldalán megjelent közleményre hivatkozva.

Mikola Povoroznik, a kijevi polgármester, Vitalij Klicsko első helyettese közölte azt is, hogy a szülői értekezleteket online fogják tartani. Továbbá ha Kijev a járványhelyzet szerinti "sárga" vagy "narancs" besorolásba kerül, akkor távoktatásra kell áttérni azokban a tanintézetekben, amelyekben a pedagógusok több mint húsz százalékának nincs meg a teljes védettsége, azaz nem vette fel a védőoltás mindkét adagját. Povoroznik bejelentette: ha a fővárost a legsúlyosabb, azaz a "vörös" kategóriába sorolják át, akkor csakis az alsó tagozatosok, vagyis az 1-4. osztályba járók és a vizsgázók látogathatják az oktatási intézményt, és ők is csak akkor, ha a tanári kar legalább nyolcvan százaléka be van oltva.

Jelenleg még Ukrajna egésze a legenyhébb szintű, "zöld" besorolásban van.

Közben Ruszlan Marcinkiv, a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk város polgármestere elbocsátással fenyegette meg a városi tanács azon dolgozóit, akik nem veszik fel a védőoltást. Facebook-bejegyzésében a politikus hangsúlyozta, hogy a hivatalnokoknak példát kell mutatniuk az embereknek. Két hetet adott a tanács dolgozóinak, hogy beoltassák magukat, ez alól csak azok lehetnek kivételek, akiknek orvosilag ellenjavallt a koronavírus elleni oltás felvétele.

Az ukrán gazdasági minisztérium még hétfőn ismételten megerősítette: Ukrajnában az oltás felvétele önkéntes, azaz a munkaadóknak nincs jogalapjuk arra, hogy rákényszerítsék munkavállalóikat a koronavírus elleni oltás felvételére, nem bocsáthatják el őket állásukból és más formában sem büntethetik őket ezért.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 5 413 772-en kapták meg valamely védőoltás első, 3 825 401-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Kedden 157 049 embert oltottak be az országban.

Franciaországban több százezer teszteredmény hozzáférhetővé vált az interneten

Franciaországban egy informatikai védelmi hiba miatt több mint 700 ezer ember személyes adatai és koronavírus-tesztjének eredményei hónapokig hozzáférhető voltak az interneten - írta meg kedden a Medipart tényfeltáró portál. A lap úgy tudja, hogy a Francetest internetes oldalon egy mindenki számára hozzáférhető fájlban megtalálható volt az a jelszó, amellyel péntekig hozzáférhető volt több mint 700 ezer ember neve, születési dátuma, lakcíme, telefonszáma, társadalombiztosítási száma, e-mail címe és teszteredménye.

A Francetest egy januárban létrehozott internetes oldal, amelyen keresztül a gyógyszertárak feltölthetik az általuk elvégzett koronavírus gyorstesztek eredményeit a hivatalos szűrési tájékoztató rendszerbe. Ez utóbbi, biztonságos internetes nyilvántartást decemberben a párizsi közkórházak igazgatósága hozta létre annak érdekében, hogy minden koronavírus-teszteredmény egy helyen rögzítésre kerüljön, és így minden pozitív esetről tudomása legyen az egészségügyi hatóságoknak a kontaktszemélyek megtalálásához - jelezte internetes oldalán az egészségügyi tárca.

Miután a központi nyilvántartási platform nem túl gyors, a gyógyszertárak inkább közvetítőrendszereket használnak a náluk végzet tesztek eredményeinek feltöltésére. Egy ilyen a Francetest, amely egy eurót számol fel minden feltöltésért a Mediapart szerint.

Az egészségügyi minisztérium vasárnap arról tájékoztatta a gyógyszertárakat e-mailben, hogy az általuk használt informatikai rendszerből közvetlenül is fel lehet tölteni az adatokat a központi nyilvántartásba, a Francetest viszont egyelőre erre nem kapott erre engedélyt, jóllehet a cég már beadott ilyen irányú kérelmet az egészségügyi hatóságokhoz."Hetek óta jelezzük a hatóságoknak, hogy számos cég jelentkezett mint hivatalos közvetítő a gyógyszertárak munkájának megkönnyítésére a központi nyilvántartás eléréséhez" - mondta az AFP hírügynökségnek Philippe Besset, a francia gyógyszertári szakszervezetek szövetségének elnöke. "Muszáj, hogy a hatóságok biztosítsanak számunkra megfelelő eszközöket az adatok felvitelére a mi biztos és jóváhagyott nyilvántartásunkból a központi nyilvántartásba" - tette hozzá.

A Francetest vezetője, Nathaniel Hayoun, a Mediapartnak elismerte a platform biztonsági hibáit, s azt is jelezte, hogy szakértők jelenleg vizsgálják, hogy az oldalra feltöltött adatok illetéktelenek birtokába jutottak-e.

Romániában több mint harminc ember életét követelte egy nap alatt a járvány

Romániában 31 ember életét követelte az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány. A kedden kora délután közölt hivatalos adatok a járvány gyors ütemű terjedését jelzik. Egy nap alatt 1313 új fertőzést diagnosztizáltak, 85 százalékkal többet, mint az elmúlt két hét napi új eseteinek az átlaga. A halálesetek száma is több mint kétszerese az elmúlt két hét átlagának (13). Június elején jegyeztek legutóbb ennyi halálesetet egyetlen nap alatt.

A kórházakra nehezedő nyomás is növekedett. Míg a július 14-15-i hullámvölgyben 240 koronavírusos beteget kezeltek a romániai kórházakban, akik közül 30-an kényszerültek intenzív terápiás ellátásra, jelenleg 2303 kórházi ágyat foglalnak el koronavírusos betegek, akik közül 291-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Rajtuk kívül 7378 fertőzött várja lakhelyi, és 2253 intézményi elkülönítésben a gyógyulását.

A járvány elsősorban a nagyvárosi agglomerációkban terjed. Napok óta a legtöbb új esetet Bukarestben, Kolozs és Temes megyében jegyzik. A székelyföldi megyék most is a járvány által legkevésbé érintettek között találhatók.

Olaszországban biztonsági készültséget rendeltek el a vasútállomásokon az oltásellenes tüntetések miatt

Több mint ötven olaszországi pályaudvaron lépett életbe biztonsági készültség a kedd esti óráktól, miután az oltásellenes csoportok bejelentették, hogy a pályaudvarok megbénítására készülnek azután, hogy a vasútvonalakon kötelezővé teszik a védettségi igazolást.vA római Termini pályaudvaron, a milánói központi vasútállomáson, Firenze és Nápoly vasúti megállóiban is rendkívüli biztonsági intézkedések léptek életbe.

Több mint ötven pályaudvaron szigorították a belépők ellenőrzését, a rendőrség és a terrorizmus ellenes hatóság (Digos) egységei felügyelik, hogy senki sem tudja elfoglalni a síneket megakadályozva a vasúti forgalmat. Az interneten hirdették meg a vasútállomások működésének megbénítását az oltásellenes csoportok, közöttük az Elég az egészségügyi diktatúrából! elnevezésű csoport, amely szeptember 2-án és 3-án is hasonló akciókat tervez.

A tiltakozáshoz a római kormány rendelkezése vezetett, miszerint szerdától nemcsak a repülőgépeken, hanem a hosszú távú vasúti járatokon, többek között a nagysebességű és InterCity vonatokon, valamint a hajójáratokon is kötelező lesz a védettségi igazolás, mely nélkül az utasok csak teszteléssel szállhatnak fel. A városi tömegközlekedési eszközökön bármilyen korlátozás nélkül lehet utazni, csak a szájmaszk használata számít kötelezőnek.

Az oltást és a védettségi igazolás használatát ellenző tüntetők megmozdulásai majdnem mindennapossá váltak. Szombaton több mint háromezren vonultak fel Milánó utcáin, ahol az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt egyik standját is felborították. Korábban Torinóban a város egyik vasútállomását próbálták meg elfoglalni. Az oltásellenesek interneten a kormány több tagját megfenyegették, többek között a külügyminiszter Luigi Di Maiót az M5S vezető politikusát. Halálát kívánták, mivel az oltakozást sürgette az olaszoktól.

Luciana Lamorgese belügyminiszter hangoztatta, hogy a hatóságok semmilyen fenyegetést és törvénytelenséget nem fogadnak el. Az utóbbi napokban az oltásellenes tüntetők orvosokat és újságírókat is megfenyegettek, a tüntetésekről tudósítókat több esetben megtámadták és megverték. A szakszervezetek elítélték a vasútállomások elfoglalására irányuló akciókat.

A kormány szeptember 6-án készül bejelenteni, hogy az egészségügyben és oktatásban dolgozók után mely más szakmai kategóriák számára akarja kötelezővé tenni az átoltottságot, az elsők között a közigazgatásban dolgozókkal. Lazio tartomány egészségügyi tanácsosa Alessio D'Amato kezdeményezte, hogy az intenzív osztályra kerülő oltásellenes betegekkel fizettessék meg a kezelési költségeket.

Legolvasottabb cikkeink