• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.09.22 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Montenegróban a halálos áldozatok 86 százaléka nem volt beoltva, Horvátországban kötelező a védettségi igazolás az egészségügyieknek.

Romániában jövő keddtől vehető fel a harmadik oltás
Romániában szeptember 28-tól kezdődően bárki megkaphatja a koronavírus elleni harmadik oltást, ha legalább fél éve megkapta már a Pfizer, a Moderna vagy az AstraZeneca oltóanyagának második dózisát - jelentette be szerdán Florin Citu miniszterelnök.

A döntést az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) és a kampány lebonyolításában érintett hatóságok - a védelmi minisztérium, a közegészségügyi intézet és az országos gyógyszerügynökség - képviselői közösen hozták meg.

Citu hozzátette: a harmadik dózis minden esetben mRNS (hírvivő ribonukleinsav) alapú vakcina lesz, tehát azok is a Pfizer vagy a Moderna által gyártott oltóanyagból kapnak, akiket korábban a vírusvektor-alapú AstraZeneca-vakcinával oltottak be.

Bukarest vörös besorolásba került járványügyi szempontból, miután szerdán meghaladta a lakosság három ezrelékét az utóbbi két hétben azonosított koronavírus-fertőzések száma, Temesváron pedig korlátozzák a kijárást. A háromezrelékes fertőzési ráta felett a kormány múlt heti határozata értelmében csak az uniós digitális védettségi igazolással lehet belépni a vendéglátóhelyekre, mozikba, színházakba és sportlétesítményekre, de a nagyobb létszámú magánrendezvényeken is csak azok vehetnek részt, akik felvették az oltást, legalább fél éve kigyógyultak a fertőzésből, vagy friss teszttel igazolják, hogy nem fertőzöttek.

Korábban már Szatmár, Temes és a fővárost övező Ilfov megye is vörös besorolásba került.

Az újonnan diagnosztizált fertőzések száma kedden és szerdán is meghaladta az ezret a kétmilliós Bukarestben. Ez azt jelenti, hogy - ha a fertőzések üteme nem csökken - két héten belül a hat ezreléket is túllépi a fertőzési ráta a román fővárosban, be kell zárni az iskolákat, és akár vesztegzárat is elrendelhet a helyi járványügyi törzs.

Temesváron, ahol a fertőzési ráta a lakosság 4,5 ezrelékére emelkedett, hétvégi éjszakai kijárási tilalom bevezetéséről döntött szerdán a járványügyi operatív törzs. Ennek értelmében pénteken, szombaton és vasárnap 20 óra után csak indokolt esetben és erre vonatkozó igazolással szabad az utcákon közlekedni, az üzleteknek pedig legkésőbb 18 órakor be kell zárniuk.

Országos szinten is rohamosan emelkedik a járványgörbe: szerdán meghaladta a hétezret az egy nap alatt újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, ami több mint kétszerese az utóbbi két hét átlagának. Az utóbbi 24 órában 130 koronavírusos beteg vesztette életét, ami csaknem duplája a kétheti mozgóátlagnak. Szerdán ezer fölé emelkedett a Covid-kórházak intenzív terápiás osztályain ápolt súlyos betegek száma: ez azt jelenti, hogy a jelenleg rendelkezésre álló helyek több mint 90 százaléka betelt. A román hatóságok most kórházi részlegek átminősítésével és a szakszemélyzet áthelyezésével próbálják emelni a koronavírusos betegek számára elkülönített helyek számát az intenzív terápián.

Montenegróban a fertőzésbe belehaltak 86 százaléka nem volt beoltva
A koronavírus-fertőzés szövődményeibe belehaltak 86 százaléka nem volt beoltva Montenegróban - közölte az ország közegészségügyi intézete szerdán. Az oltási kampány május elején kezdődött az Adria-parti államban, ahol azóta 373-an haltak bele a fertőzés szövődményeibe, közülük 320-an nem voltak beoltva - írták.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 7232-vel 879 342-re, Koszovóban 173-mal 159 328-ra, Észak-Macedóniában 554-gyel 187 637-re, Montenegróban 642-vel 127 326-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 526-tal 227 081-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 38-cal 7846-ra, Koszovóban héttel 2912-re, Észak-Macedóniában 17-tel 6490-re, Montenegróban kilenccel 1868-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 24-gyel 10 237-re növekedett.

Horvátországban kötelezővé teszik a védettségi igazolást az egészségügyi dolgozóknak
Október elejétől minden egészségügyben és szociális ellátásban dolgozónak rendelkeznie kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel a munkavégzéshez - írta szerdai közleményében Vili Beros horvát egészségügyi miniszter. "Alapvető célunk és jogi kötelezettségünk, hogy a lehető leghatékonyabb módon megakadályozzuk a vírus betörését az egészségügyi- és szociális ellátó rendszerbe" - mondta, hozzátéve, hogy ezzel védeni akarnak mindenkit, nem pedig büntetni.

Kiemelte: tiszteletben tartják mindenki választását, ezért az alkalmazottak eldönthetik, beoltatják-e magukat vagy háromnaponta koronavírus-tesztet végeztetnek el. Azok, akik megtagadják a tesztelést, elsősorban saját maguknak okoznak problémát, de a rendszernek is, amelyben dolgoznak - hangsúlyozta. "A munkafelvétel lehetetlenné válásával gondot okoznak az intézménynek, amelynek meg kell oldania a helyettesítést, az igazolatlan távolmaradással pedig saját magukat fosztják meg a juttatásoktól" - mutatott rá a miniszter, és egyben reményét fejezte ki, hogy ilyen eset nem lesz.

Kedden 1812 új esetet azonosítottak Horvátországban; a vírus okozta betegségben 13-an haltak meg, közülük senki nem volt beoltva. Kórházban 706 beteget ápolnak, 87-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 789 718-an kaptak védőoltást - a jogosultak 44, a felnőtt lakosság 53 százaléka -, közülük 1 677 846-an már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában kedden 1186 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki; a Covid-19 betegség szövődményeiben tíz beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 384-en vannak kórházban, 105-en intenzív osztályon, közülük a legfiatalabb 27 éves. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 098 391-en kaptak védőoltást, közülük 973 971-en már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 52, illetve 46 százaléka.

Az osztrák belügyminiszter a védettségi igazolások fokozott ellenőrzését jelentette be
Karl Nehammer osztrák belügyminiszter fokozott ellenőrzéseket jelentett be az utóbbi hónapokban megszaporodott hamisított védettségi igazolások miatt a rendőrség közbiztonsági főigazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatóján szerdán Bécsben.

Csütörtöktől a rendőrség - új egységek bevetésével - fokozottabban ellenőrzi - elsősorban a vendéglátó egységekben és a rendezvényeken szükséges - védettségi igazolások eredetiségét.

Az utóbbi hat hónapban 400 hamisított védettségi igazolásra derített fényt a rendőrség, azok túlnyomó többségét külföldről, az internetes közösségi portálokon keresztül értékesítették a csalók.

"A védettségi igazolások hamisítása nem bocsánatos bűn, hanem okirathamisítás és csalás, amely 6 hónap és három év közötti szabadságvesztéssel járó büntetést von maga után" - figyelmeztetett a tárcavezető

A főigazgató a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem kívánt arról beszámolni, hogy egyedülálló csalók, vagy a nemzetközi szervezett bűnözés áll a hamisítások hátterében, de kiegészítve a miniszter által elmondottakat hozzátette, a felhasználók is büntethetők, akár 500 eurós bírság is kiróható rájuk.

A célirányos kontrollt naponta és országszerte fogja végezni a rendőrség a jövőben, erősítendő az egészségügyi hatóságok meglévő, szúrópróba-szerű járványügyi ellenőrzéseit. A kellő személyi állományt a szövetségi, illetve tartományi bűnügyi hivatal és a készenléti rendőrség biztosítja.

Huszonhárom millió olasz dolgozónak tették kötelezővé a védettségi igazolást
Az állami és magánszektorban dolgozók oltási igazolás nélkül nem veszítik el munkahelyüket, de bérüket felfüggesztik október 15-től az olasz kormány törvényerejű rendelkezése szerint, melyet Sergio Mattarella államfő szerdán írt alá. Az angol nevet viselő Green Pass rendelet a hivatalos közlönyben való megjelenése után már csütörtök nulla órától életbe lép, de gyakorlatban csak a jövő hónap közepétől alkalmazzák.

Júniusban az egészségügyben, majd augusztusban az oktatásban dolgozók számára tették kötelezővé az oltottságot bizonyító igazolást. Október 15-től minden szakmai kategóriában ugyanaz lesz érvényes: az állami és magánszektorban 23 millió dolgozó csak akkor léphet be munkahelyére, legyen szó gyárról vagy irodahelységről, ha legalább egy oltással bír, átesett a betegségen vagy negatív tesztje van.

Ha nem rendelkezik védettségi igazolással, a munkaadó feladata lesz az oltás nélküli dolgozót fizetés nélküli szabadságra küldeni. A rendelet legutolsó változata értelmében tehát az oltás nélküli munkavállaló nem veszíti el munkahelyét, de fizetésétől elesik. Természetesen hosszabb távon a védettséggel nem rendelkező dolgozó teljesen elesik a bérétől, és a munkaadónak jogában áll mással helyettesíteni őt az adott munkakörben.

A rendelkezés október közepétől december 31-ig érvényes, a járvány miatti egészségügyi vészhelyzet határidejéig, amely azonban meghosszabbítható. Ezzel egy időben a védettségi igazolás érvényességét a korábbi kilenc hónapról egy évre emelték.

Az átoltottak száma elérte a 41,3 milliót, ami az olaszok 76,5 százalékának felel meg. Harmadik dózist még csak a lakosság 1,3 százaléka kapott.

A védettségi igazolás kötelezővé tételével az utóbbi több mint egy hét alatt negyven százalékkal emelkedett az oltásra regisztrálók aránya.

Német miniszter: jövő tavaszra érhet véget a járvány
Jens Spahn egészségügyi miniszter egy szerdai lapinterjúban elmondta, hogy jövő tavasszal alakulhat ki az új típusú koronavírussal szembeni közösségi immunitás, amely véget vet a járványnak.

"Ha nem jelenik meg olyan új vírusváltozat, amely ellen nem hatékony a védőoltás, akkor tavasszal túl leszünk a világjárványon és visszatérhetünk a normalitáshoz" - mondta a kereszténydemokrata (CDU) politikus az Augsburger Allgemeine című lapnak. Kiemelte, hogy nagyon valószínűtlen az oltóanyagoknak ellenálló variáns kialakulása. Mint mondta, az egyetlen kérdés az, hogy a közösségi immunitást az oltási kampány vagy a fertőzés révén érik-e el.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok egy sor eszközzel igyekeznek új lendületet adni az oltási kampánynak. Az előző héten országos oltási akcióhetet szerveztek, több ezer helyszínen, például bevásárlóközpontokban állítottak fel ideiglenes oltópontokat, hogy az emberek minél kevesebb ügyintézéssel, kellemetlenséggel és időráfordítással hozzájuthassanak a vakcinához. Az akció révén mintegy félmillió embert oltottak be.

Az oltási hajlandóság növelését szolgáló közvetett eszközök közé tartozik az az október 11-től életbe lépő rendelkezés, miszerint megszűnik a SARS-CoV-2 gyorsteszt-szolgáltatás ingyenessége az oltástól elzárkózóknak.

Szerdán a szövetségi kormány és a tartományok szakpolitikai fórumán, az egészségügyi miniszterek konferenciáján arról állapodtak meg, hogy november 1-jétől nem pótolják közpénzből mindazok kieső fizetését, akik azért kerülnek karanténba, mert nem rendelkeznek teljes oltással, holott az életkoruk és az egészségi állapotuk alapján beadathatták volna a vakcinát.

Az oltás továbbra is önkéntes, de a méltányosság elve megköveteli, hogy aki beoltathatná magát, de úgy dönt, hogy ezt mégsem teszi meg, az "vállalja a felelősséget a következményekért, beleértve a pénzügyi költségeket" - nyilatkozott Jens Spahn a tanácskozás után.

A szövetségi kormány szerdai összesítése szerint a 271 napja tartó oltási kampányban 106,1 millió adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 67,4 százaléka - 56 009 980 ember - kapott, teljes oltással a lakosság 63,4 százaléka - 52 723 861 - ember rendelkezik.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 10 454 új fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez csaknem húsz százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi 12 455-nél. Az új esetekkel együtt 4 160 970 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban a járvány tavaly kora tavaszi kezdete óta.A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 71 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 93 123-ra emelkedett.

Legolvasottabb cikkeink