• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.09.29 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Oroszországban rekordot döntött a napi halálozások száma, Romániában többen kérik a harmadik, mint az első adag oltást.

Oroszországban új csúcsot ért el a napi halálozások száma

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 857-en haltak meg az új koronavírusos fertőzés következtében a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. Ez a legmagasabb szám a járvány kezdete óta. Ezzel a halálos áldozatok száma 206 388-ra nőtt. A nem véglegesített halálozási ráta 2,75 százalék.

Az igazolt fertőzöttek száma 22 430-cal 7 487 138-ra emelkedett. A napi növekmény 0,3 százalék, az új esetek 8,6 százaléka volt tünetmentes. Az országban 626 809 aktív fertőzöttet tartanak számon. A felépültek száma 18 456-tal 6 653 941-re nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 191 millió, az elmúlt napon pedig 505 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 282 541 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az izraeli miniszterelnök vitatja a járványügyi korlátozásokat ellentétben a szakemberekkel

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök összeütközésbe került az egészségügyi minisztérium átfogó járványügyi korlátozásokat szorgalmazó szakembereivel - jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet szerdán a kormányfővel folytatott újságírói háttérbeszélgetést ismertetve.

Naftali Bennett bírálta a koronavírus-járvány megfékezésére szigorúbb korlátozásokat szorgalmazó egészségügyi minisztériumi szakértőket, akiknek viszont a védelmére kelt a kormány több tagja, köztük Nicán Horovic egészségügyi miniszter. Bennett már New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén mondott beszédében is elítélte az átfogóbb gyülekezési korlátozásokat kérő egészségügyi szakembereket, majd bírálatát megismételte a hazautazása előtt, újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen is.

"Az egészségügyi minisztérium illetékesei dadogtak, hogy miért kell szigorításokat bevezetni olyan rendezvényeken, mint a népszerű énekes, Slomó Arci koncertje" - állította a kormányfő. Bennett hangsúlyozta, hogy a járvány jelenlegi szakaszában el kívánja kerülni a lakosság mozgásának további korlátozását. "A vasárnapi Slomó Arci-koncert vagy egy esküvő meghiúsítása Modiinben nem segíti az arab Taibe vagy Umm al-Fahm lakosait a megbetegedések számának csökkentésében"- vélekedett.

"Jelenleg a járványügyi adatok szerint Izraelben a legsúlyosabban érintett 40 település az arab társadalomban van, és a kórházakban kritikus állapotban fekvő emberek több mint 90 százaléka oltatlan" - magyarázta. "Az átfogó korlátozások helyett az segít, ha elérjük Umm al-Fahmet, elérjük az arab társadalmat, meggyőzzük őket arról, hogy menjenek el az oltóállomásokra"- tette hozzá."Megpróbáljuk elkerülni az alacsony haszonnal járó és nagy járulékos károkat okozó lépéseket, mivel az ilyen elsöprő akciók nyomán Izrael polgárainak ezrei veszítik el azonnal munkahelyeiket" - mondta, és hozzáfűzte, hogy mindemellett tiszteletben tartja a szigorúbb gyülekezési korlátozásokat szorgalmazó egészségügyi szakértőket.

Bennett tárgyalt az egészségbiztosító pénztárak igazgatóival, és arra kérte őket, próbálják meg növelni az arab lakosság körében beadott oltások számát.

"Az egészségügyi minisztérium szakértői kiváló munkát végeznek nemzetközi szinten. Életeket mentenek minden nap. Teljes mértékben támogatom őket, és csak dicsérni tudom munkájukat és óriási hozzájárulásukat" - védte meg szakembergárdáját Nicán Horovic egészségügyi miniszter. "A lelkünket adjuk, és példát mutatunk az egész világnak, mire ahelyett, hogy (a kormányfő) büszke lenne ránk, megtámad minket - és ráadásul az ENSZ emelvényén" - nyilatkoztak a ynetnek az egészségügyi minisztérium szakemberei.

A vita hátterében az áll, hogy vasárnap - augusztus vége óta először - ismét összeül a koronavírus ügyeivel foglalkozó, szűkebb "koronakabinet", amelynek tanácskozásán a minisztérium újabb gyülekezési korlátozások bevezetését szeretné elérni. Az adatok szeptemberi folyamatos javulása közben arra utal, hogy Izraelben sikerült megfékezni a járvány negyedik, delta hullámát, amit a következő napokban az őszi zsidó ünnepek utáni gyors, több százezer ember beoltását célzó kampánnyal is szeretnének biztosítani a hatóságok.

Október elsejétől elveszítik "zöld címkéjüket", védettségi igazolásukat azok, akiket fél évnél régebben oltottak be másodszor, és ezért arra számítanak, hogy a következő napokban rengetegen jelennek meg harmadszor is az oltópontokon.

Jelenleg 120 544 ember van Izraelben karanténban, akik vagy külföldről tértek vissza, vagy vírushordozók, vagy érintkeztek fertőzöttekkel. Többségük 18 évesnél fiatalabb, ami megnehezíti az őszi zsidó ünnepek miatti iskolai szünet után, csütörtökön a tanítás újraindítását.

A még mindig magas fertőzési adatok ellenére lassul a járvány terjedése, a vírus fertőzőképességét jelző R mutató az augusztus eleji 1,36-ról fokozatosan 1 alá csökkent, jelenleg 0,73, vagyis száz új fertőzött már csak 73-nak adja át a vírust.

December vége óta Izraelben 6 097 334 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer/BioNTech vakcinájával. Ez az ország lakosságának 65,57 százaléka, ami azonban nem bizonyult elégnek ahhoz, hogy a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta variánsa ne indítsa el a járvány újabb hullámát.

A védettség növelésére augusztusban újabb, harmadik oltási kampányt indítottak a legalább öt hónappal korábban, kétszer beoltottak számára először csak a 60 év felettiek, majd fokozatosan az egyre fiatalabbak körében 12 éves alsó korhatárig. A kampány nyomán eddig 3 256 978-an vették fel a harmadik adag vakcinát, ez a lakosság 35,02 százalékát jelenti.

Kedden, a Tóraadás ünnepén, a viszonylag kevés, mintegy 75 ezer teszttel 2386 új fertőzöttet szűrtek ki Izraelben, s 3,42 százalék volt a teszteltek körében a fertőzöttek aránya. A járvány megjelenése óta a mintegy 9,4 millió lakosú országban 1 275 405 ember megfertőződését regisztrálták a hatóságok. Jelenleg 53 994 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, és 966-an vannak közülük kórházban. A súlyos betegek száma 659, és 161-et tartanak életben lélegeztetőgéppel. A koronavírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 7692-en haltak meg Izraelben. Augusztus elseje óta már 1213-an, noha előzőleg júniusban a negyedik, már a delta variáns által dominált hullám megjelenése előtt mindössze nyolcan vesztették életüket a koronavírus-fertőzés miatt kialakult betegség szövődményeiben.

Több ezer iskola tért át távoktatásra Ukrajnában, mivel kevés pedagógusok oltatta be magát

Távoktatásra tért át mintegy háromezer iskola Ukrajnában, mivel az ott dolgozó pedagógusoknak kevesebb mint a nyolcvan százaléka oltatta be magát koronavírus ellen; közben alig több mint egy hónapon belül lejár kétmillió dózis AstraZeneca-oltóanyag szavatossága abból a hárommillióból, amelyet Ukrajna különböző forrásokból kapott - közölték szerdán ukrán hírügynökségek. Az UNIAN idézte az oktatási minisztérium helyettes vezetőjét, Vira Rohovát, aki szerint a legtöbb, távoktatásra áttért iskola Lviv, Vinnica, Odessza, Rivne, Ivano-Frankivszk és Voliny megyében van.

Az ukrán egészségügyi minisztérium közleménye szerint kedden 9666 új koronavírusos fertőzöttet igazoltak, ami több mint háromezerrel meghaladja az egy nappal korábban rögzítettet. Ezzel a járvány kezdetétől azonosított fertőzöttek száma 2 411 662 -re nőtt, az elhalálozások száma pedig 217-tel 56 080-ra. Az új fertőzöttek közül 953 gyerek, 204 pedig egészségügyi dolgozó. Az új igazolt betegek közül 2855-en szorulnak kórházi ellátásra. A legtöbb fertőzöttet Kelet-Ukrajnából jelentették: Harkiv megyéből 976-ot, Dnyipropetrovszk megyéből 787-et, Doneck megyéből pedig 699-et. Sok az új koronavírus-fertőzött a dél-ukrajnai Odessza és Zaporizsja megyében is.

Az ukrajnai szabályok szerint, annak az iskolának távoktatásra kell áttérnie, ahol a pedagógusoknak kevesebb mint 80 százaléka van beoltva.

Szerbiában rekordmagas az új fertőzöttek száma

Rekordszámú, 8467 fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt Szerbiában szerdára, ami a koronavírus-járvány súlyosbodására utal, így a szakértők szerint újabb korlátozásokra lehet szükség a nyugat-balkáni országban. Predrag Kon, az ország legismertebb járványügyi szakértője szerint két megoldás lehetséges: vagy tíz napig lezárások lesznek, vagy bevezetik a védettségi igazolványokat még akkor is, ha egyesek diszkriminatívnak vagy alkotmányellenesnek tartják őket.

Szerbiában eddig sosem érte el a nyolcezret a napi új fertőzöttek száma, az eddigi rekord 2020. december elsején volt, amikor is 7999 esetet vettek nyilvántartásba.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 8467-tel 926 269-re, Koszovóban 68-cal 159 961-re, Észak-Macedóniában 467-tel 190 486-ra, Montenegróban 510-zel 130 500-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 884-gyel 232 097-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 45-tel 8142-re, Koszovóban nyolccal 2947-re, Észak-Macedóniában 14-gyel 6610-re, Montenegróban nyolccal 1914-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 29-cel 10 432-re növekedett.

Megközelítette a 75 százalékot a felnőttek átoltottsága Németországban

A felnőttek csaknem háromnegyede megkapta már a teljes védőoltást az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen Németországban a kedden közölt hivatalos adatok szerint. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint a 18 éven felettiek 74,7 százaléka rendelkezik teljes oltással, a 12-17 éves korosztályban pedig 33,2 százalék. Legalább egy adag védőoltást a felnőttek 78,6 százaléka és a 12-17 évesek 41 százaléka kapott.

"Ezek jó arányok" - írta a Twitteren Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter, hozzátéve: minden egyes újabb beadott adag oltás hozzájárul ahhoz, hogy ősszel és téllel tovább javuljon a járványügyi biztonság.

Hétfőig, az oltási kampány 277. napjáig 107,2 millió adag oltást adtak be Németországban. A teljes lakosságot - a még nem oltható, 0-12 éves korosztályt is - együttvéve legalább egy oltást a németek bő kétharmada, 67,8 százaléka - 56 392 509 ember - kapott. Teljes oltással a lakosság majdnem kétharmada, 64,1 százalék - 53 336 141 ember - rendelkezik

Az RKI keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 4171 új fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez csökkenés az egy héttel korábbi 4664-hez képest. Az új esetekkel együtt 4 203 571 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban a járvány tavaly kora tavaszi kezdete óta. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 101 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 93 504-re emelkedett.

Romániában többen kérik a harmadik, mint az első adag oltást

Romániában kedden elkezdték beadni a koronavírus elleni oltás harmadik adagját. Az első napon többen kérték az emlékeztető oltást, mint a vakcina első adagját.

Valeriu Gheorghita katonaorvos, a romániai oltáskampány koordinátora keddi sajtóértekezletén elmondta: kedden délig csaknem 14 ezren jelentkeztek a harmadik oltásra, vagyis többen, mint amennyivel egy-egy nap alatt emelkedett eddig az immunizáltak száma. Az oltásparancsnok ugyanakkor rámutatott arra, hogy az első adag vakcinával beoltottak száma is emelkedik, a múlt héten több mint kétszer annyian kérték az oltást, mint szeptember első hetében.

Elismerte: vannak már olyan oltási központok, amelyek nem jól mérték fel az igényeket és kifogyott a készlet, de alapvetően mindenhol előjegyzés nélkül azonnal beoltanak minden jelentkezőt. A nyáron bezárt központok mintegy 20 százalékát ismét üzembe helyezték: jelenleg 635 helyszínen lehet igényelni a vakcinát. A most működésben lévő rendszer kapacitása a napi százezer dózist is meghaladja, ezen felül pedig mintegy 150 kórházban is lehetőség van a beutalt betegek oltására.

Az oltásparancsnok kijelentette: Romániában megkaphatja a koronavírus elleni harmadik adag oltást bárki, aki legalább fél éve kapta meg a Pfizer, a Moderna vagy az AstraZeneca oltóanyagának második dózisát. A harmadik dózis minden esetben mRNS alapú vakcina lesz, tehát azok is a Pfizer vagy a Moderna által gyártott oltóanyagból kapják a harmadik oltást, akit eredetileg AstraZeneca oltóanyaggal immunizáltak.

Az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) kedd délutáni jelentése szerint az utolsó 24 órában 19 700 ember vette fel az első adag oltást és 20 387 a harmadikat. A beoltottak számának növekménye csaknem 80 százalékkal haladta meg az utóbbi két hét átlagát. Ezzel kedden túllépte az 5,5 milliót Romániában a legalább egy adag vakcinával beoltottak száma, ami a beoltható - 12 év feletti - lakosság 32,4 százalékát teszi ki. Regionális bontásban az átoltottság Bukarestben a legmagasabb, ahol a jogosultak több mint 51 százaléka kapott legalább egy adag oltást.

Romániában soha nem látott ütemben gyorsul a járvány: kedden megdőlt a megbetegedések napi rekordja. Az utolsó 24 órában több mint 11 ezer embernél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést, ami több mint duplája az utóbbi két hét átlagának. Kedden meghaladta az 1 millió 200 ezret a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma, az országban eddig 36 658 áldozatot követelt a járvány.

Horvátországban kötelező lesz a védettségi igazolás az egészségügyi és szociális intézményekben

Horvátországban a jövő héttől kezdve mindenki számára kötelezővé teszik a védettségi igazolást az egészségügyi és szociális intézményekben - közölte a horvát válságstáb kedden.

Arról, hogy október elejétől az egészségügyben és szociális ellátásban dolgozóknak rendelkezniük kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív koronavírusteszttel, a múlt héten tett bejelentést Vili Beros egészségügyi miniszter. A nemzeti válságstáb által kedden elfogadott rendelkezés szerint ezt kiterjesztik minden olyan szolgáltatásra is, amely ezen intézményeken belül működik, legyen szó újságosról, gyógyszertárról vagy kantinról. Azoknak a dolgozóknak, akik nincsenek beoltva, és nem estek át a betegségen, hetente kétszer koronavírustesztet kell végeztetniük.

Védettségi igazolással kell rendelkezniük a betegeknek, de az őket kísérőknek, illetve látogatóknak is. Kivételt képeznek ez alól a 12 évnél fiatalabb gyerekek. Akik nincsenek beoltva, és nem rendelkeznek gyógyultsági igazolással, de ennek ellenére megtagadják a tesztelést, nem léphetnek be ezen intézmények területére. A tesztelés mindenki számára ingyenes.

Az elmúlt 24 órában 1061 új koronavírus-fertőzést azonosítottak az országban; a vírus okozta betegségben nyolcan haltak meg. Kórházban 738 beteget ápolnak, 102-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 808 877-en kaptak védőoltást - a jogosultak 44,5, a felnőtt lakosság 53,4 százaléka -, közülük 1 696 408-an már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában keddre 1037 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a Covid-19 betegség szövődményeiben kilenc beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 419-en vannak kórházban, 107-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 118 320-an kaptak védőoltást, közülük 996 679-en már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 53, illetve 47 százaléka. Október 1-jétől Szlovéniában csak oltási és gyógyultsági igazolással dolgozhatnak az állami hivatalok munkatársai. A negatív teszt nem lesz elég. A rendőrök szakszervezete még a múlt héten az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. A taláros testület csütörtökön hozhat döntést az ügyben.

Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter a szlovén közszolgálati televíziónak adott interjújában azt mondta: ha az alkotmánybíróság felfüggeszti a kormány rendeletét, más módot keresnek annak érdekében, hogy elérjék a céljukat.