• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.10.06 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Oroszországban rekordot döntött a napi halálozások száma, Izraelben visszavonulóban a negyedik, delta járványhullám.

Szerb egészségügyi miniszter: az orvosoknak kell hinni az oltakozást illetően

Az orvosoknak kell hinni az oltakozást illetően, nem pedig azoknak, akik úgy tesznek, mintha mindent tudnának, de soha egyetem közelében sem jártak - jelentette ki Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter szerdán. A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint a tárcavezető hozzátette: ha más betegségek gyógyítását illetően az emberek hisznek az orvosoknak, akkor azt is el kell nekik hinniük, hogy az orvosok tudják, hogyan előzhetők meg a fertőzések. Az orvosok pedig azt mondják, hogy a koronavírus ellen vakcinával kell védekezni, azaz mindenkinek be kell oltatnia magát - húzta alá.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 7190-nel 974 179-re, Koszovóban 38-cal 160 238-ra, Észak-Macedóniában 399-cel 193 088-ra, Montenegróban 410-zel 133 416-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 733-mal 236 680-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 51-gyel 8481-re, Koszovóban kettővel 2964-re, Észak-Macedóniában 21-gyel 6703-ra, Montenegróban 11-gyel 1954-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 39-cel 10 633-ra növekedett.

Romániában meghaladta a háromszázat az egy nap alatt elhunyt fertőzöttek száma

Romániában meghaladta a háromszázat szerdán az egy nap alatt elhunyt koronavírus-fertőzöttek száma, az újonnan diagnosztizált fertőzéseké pedig megközelítette az előző napi 15 ezres csúcsot. A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint 328 koronavírusos beteg halt meg az utóbbi 24 órában, ami több mint kétszerese az utóbbi két hét átlagának.

Az újonnan diagnosztizált fertőzések száma (14 744) hatvan százalékkal múlja felül a kéthetes mozgóátlagot, tehát a járványgörbe még mindig meredeken emelkedik Romániában, a következő időszakban így még több fertőzésre és halálesetre lehet számítani.

Romániában szerdán túllépte az 1 millió 300 ezret a járvány kezdete óta regisztrált fertőzések száma, és a 38 ezret a halálos áldozatoké. Továbbra is a nagyvárosokban és a körülöttük lévő agglomerációkban terjed a leggyorsabban a járvány: Bukarestben a lakosság 10,9, a fővárost övező Ilfov megyében és Temesváron a lakosság 11,3, Kolozsváron a lakosság 8,5 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést az utóbbi két hétben. A fertőzöttségi listán az utolsó három helyet a székelyföldi megyék foglalják el: Hargita megyében 1,8, Kovászna megyében 1,9, Maros megyében pedig 2,7 ezrelék volt szerdán a kéthetes fertőzési ráta.

A román egészségügyi rendszerre minden korábbinál nagyobb nyomást gyakorol a koronavírus-járvány negyedik hulláma: immár 14 569 fertőzöttet kezelnek kórházban, közölük már 1513-an vannak az intenzív terápián. A Covid-kórházak országszerte megteltek, a súlyos állapotban lévő betegek órákig várnak a betegfelvételi osztályokon vagy a mentőautóban, hogy felszabaduljon egy hely az intenzív terápián.

Az Europa FM rádió értesülései szerint a román egészségügyi hatóságok magyar partnereikkel egyeztetnek arról, hogy a határmenti térségből a helyhiánnyal küzdő romániai kórházakból koronavírusos pácienseket irányítsanak át magyarországi egészségügyi intézményekbe. Egyelőre kizárólag Magyarországgal tárgyalnak a segítségnyújtásról, a transzfernél ugyanis csak a mentőautós szállítás jön szóba, a kritikus állapotban lévő fertőzöttek lélegeztetéséhez használt oxigénpalackok ugyanis nem teszik lehetővé a repülőgépek használatát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt heti, hét halálos áldozatot követelő konstancai kórháztűz után ajánlotta fel Magyarország segítségét Bogdan Aurescu román külügyminiszternek. "Amennyiben szükség van betegek ellátására, a magyar egészségügyi ellátórendszer kapacitásai megvannak, így számíthatnak ránk" - írta szombaton közösségi oldalán közzétett bejegyzésében Szijjártó Péter.

Oroszországban kilencszáz fölé emelkedett a napi halálozások száma

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 929-en haltak meg koronavírus-fertőzés következtében a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. Ez a legmagasabb szám a járvány kezdete óta. Ezzel a halálos áldozatok száma 212 625-re nőtt. A nem véglegesített halálozási ráta 2,77 százalék.

Az igazolt fertőzöttek száma 25 133-mal 7 662 560-ra emelkedett. A napi növekmény 0,33 százalék, az új esetek 8,7 százaléka volt tünetmentes. Az országban 671 035 aktív esetet tartanak számon. A felépültek száma 19 841-gyel 6 778 900-ra nőtt. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 194,5 millió, az elmúlt napon pedig 443 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 356 769 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Izraelben a negyedik, delta járványhullám visszavonulását jelzik az adatok

A koronavírus-járvány negyedik, delta hullámának visszavonulását jelzik az adatok Izraelben - jelentette szerdán a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Legutóbb július végén, a delta vírusvariánshoz köthető hullám kezdetén mértek a keddi adatnál, 2,32-nél alacsonyabb pozitivitási arányt az újonnan teszteltek körében. A kedden elvégzett mintegy 115 ezer tesztből ugyanis csak 2502 bizonyult pozitívnak, míg augusztusban és szeptemberben ez a szám jóval magasabb volt, szeptember elején pedig a 8 százalékot is meghaladta a mutató.

A járvány megjelenése óta a mintegy 9,4 millió lakosú országban 1 297 726 fertőzöttet regisztrálták a hatóságok. Szerdán, augusztus közepe óta először 600 alá esett a súlyos Covid-betegek számára vonatkozó napi adat. Jelenleg Izraelben 35 876 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, és 705-en vannak közülük kórházban. A súlyos esetek száma 487, közülük 190 beteg van lélegeztetőgépen. A súlyos esetek több mint 77 százaléka oltatlanok közül került ki, és mindössze 7 százalékukat oltották be háromszor.

A még mindig viszonylag magas fertőzési adatok ellenére az utóbbi hetekben Izraelben lassult a járvány terjedése, a vírus fertőzőképességét jelző R mutató az augusztus eleji 1,36-ról fokozatosan 1 alá csökkent, jelenleg 0,78, vagyis száz új fertőzött már csak 78-nak adja át a vírust.

Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium igazgatója a 103-as kereskedelmi rádiónak szerda reggel azt nyilatkozta, hogy egyértelmű a fertőzöttek és a betegek számának csökkenése, és ha ez a tendencia a jövő héten is folytatódik, akkor Izraelben véget ér a negyedik hullám. "Azt gondolom, hogy a harmadik, megerősítő oltás központi jelentőségű. Ez abból is látszik, hogy a súlyos betegek és a fertőzések száma a fél évnél régebben kétszer oltottak között a hullám elején jelentős volt. De ez megváltozott a hullám folytatódásakor, miután egyre többeket újra beoltottak. Ma már a súlyos betegek többsége oltatlan" - hangsúlyozta As professzor.

A korábbiaknál fertőzőbb delta vírusváltozat okozta negyedik járványhullámot az oltottak számának növelésével, illetve a fél évnél korábban vakcinázottak, és már részben védettségüket vesztők harmadik, megerősítő oltásával fékezték meg az izraeli hatóságok.

Tavaly december vége óta Izraelben 6 159 094 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) oltottak már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával, ez az ország lakosságának 66,23 százaléka. A védettség növelésére augusztusban újabb, harmadik oltási kampányt indítottak a legalább öt hónappal korábban, másodszor is beoltottak számára, először csak a 60 év felettiek, majd fokozatosan az egyre fiatalabbak körében 12 éves alsó korhatárig. A kampány nyomán eddig 3 634 984-en vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 39,09 százalékát jelenti.

Ukrajnában megugrott a napi fertőzöttek száma

Ukrajnában egy nap alatt több mint tizenkétezer új fertőzöttet regisztráltak, több mint háromszázan pedig meghaltak a koronavírus következtében.

Az ukrán egészségügyi minisztérium közleménye szerint kedden 12 662 új koronavírusos esetet igazoltak, ami csaknem háromezerrel több, mint egy nappal korábban. Ezzel a koronavírus-járvány kezdetétől azonosított fertőzöttek száma a mintegy 42 milliós országban 2 482 518 -ra nőtt, újabb 320 fő pedig belehalt a szövődményekbe. A járvány áldozatainak száma ezzel eddig 57 526-ra emelkedett.

Az új fertőzöttek közül 1186 gyerek, 271 pedig egészségügyi dolgozó. Az új betegek közül 3745-en szorulnak kórházi ellátásra. Eddig 2 251 352-en gyógyultak meg, közülük az előző nap 4630-an. A legtöbb fertőzést Kelet- és Dél-Ukrajnából jelentették: Harkiv megyéből 1163, Odessza megyéből 1076, Dnyipropetrovszk megyéből 964, Zaporizzsja megyéből pedig 783 esetet. Kijev megyében 792 koronavírusos fertőzöttet regisztráltak.

Kedden 117 234 személyt oltottak be. Ezzel az oltási kampány kezdete óta 7 300 774-en vettek fel legalább egy, koronavírus elleni védőoltást, 5 879 300-en pedig mindkét dózist megkapták. Országos szinten az egy dózissal beoltottak aránya nem éri el a tizennyolc, a mindkét dózist felvetteké pedig a tizenöt százalékot.

A korlátozások ellenére ismét tüntetettek Szlovéniában a járványügyi intézkedések ellen

Noha a szlovén kormány keddre és szerdára, az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó idejére Ljubljana egyes területein, Bledben és Brdo pri Kranjuban korlátozta a szabad mozgást, néhány ezren ismét tüntettek Ljubljana főterén, a Köztársaság téren - jelentette a szlovén közszolgálati televízió (RTV) kedden. Szlovéniában negyedik hete tüntetnek a kormány és az által hozott járványügyi intézkedések ellen.

A rendőrség a tömeg feloszlatására könnygázt és vízágyúkat vetett be. A tüntetők kövekkel és égő fáklyákkal dobálták meg a rendőröket és az újságírókat. Az N1 kereskedelmi hírcsatorna ljubljanai irodájába könnygázt dobtak be, és betörték a bejárati ajtó ablakát.

A kormány hétfőn aktiválta a rendőrségről szóló törvény 9. cikkelyét, amely kimondja: a közrend súlyos megsértése vagy annak valószínűsége esetén a belügyminiszter javaslatára a kabinet elrendelheti, hogy a hatóságok bizonyos területeken, nyilvános helyeken korlátozzák vagy teljesen betiltsák a szabad mozgást. Az intézkedés legfeljebb hét napig lehet érvényben.

Legolvasottabb cikkeink