• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.10.20 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Háborús állapotok a romániai kórházakban, egyhetes munkaszünet a járvány miatt Oroszországban.

Ukrajna az elhunytak számát tekintve már a második a világ országai között

Már két óra hosszat állnak sorban a halottaskocsik a kijevi krematórium előtt a koronavírus szövődményeiben elhunytak tetemével - közölte szerdán az ukrán parlament plenáris ülésén Mihajlo Raduckij, a törvényhozás egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke. Felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna az elhunytak számát tekintve szerdára már a második helyre került a világ országai között. A politikus felszólította képviselőtársait, hogy járjanak elől jó példával, és aki még nem tette meg, oltassa be magát.

Szavai szerint ugyanis a képviselőknek ha nem is a többsége, de sokan közülük még mindig nem vették fel a védőoltást. Hogy pontosan hányan, azt nem közölte. Raduckij szorgalmazta, hogy ismét szervezzenek oltást a parlament épületében a képviselőknek és az apparátus dolgozóinak. Ezenfelül rámutatott arra, hogy a képviselők 80 százaléka nem tartja be a kötelező maszkviselést az ülésteremben. Közben az egészségügyi minisztérium közzétette, hogy a múlt héten kórházba került Covid-betegek több mint 94 százaléka a védőoltás első dózisát sem vette fel. Október 11-17. között 27 488 beteget szállítottak kórházba, közülük 25 893-an nem voltak beoltva.

Dmitro Kuleba külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján az ukrán oltáselleneseket tette felelőssé azért, hogy az Európai Unió Tanácsa nagy valószínűséggel ki fogja venni Ukrajnát a "zöld", azaz biztonságos országok közül, amelyeknek állampolgárai szabadon utazhatnak be az EU területére. Szavai szerint az oltásellenesek felelőtlen magatartása miatt azok szenvednek, akik betartják az összes szabályt, és be vannak oltva, mégis megfosztják őket attól a lehetőségtől, hogy az uniós és más országokba utazhassanak.

Ukrajnában szerdára 18 912-vel 2 679 185-re nőtt az azonosított új fertőzöttek száma. A növekmény több mint 3300-zal haladja meg az előző napiét. Az elhunytaké 495-tel 61 843-ra, az aktív betegeké pedig csaknem 11 ezerrel 272 543-ra emelkedett. Az elmúlt napban 5468 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba. Az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben egy nap alatt az elmúlt félévben a legtöbb, 1023 új beteget, valamint 29 elhunytat jegyeztek fel.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 6 658 010-en kapták meg valamely védőoltás mindkét dózisát a 42 millió lakosú Ukrajnában. További 1 549 891-en még csak az oltás első adagját vették fel. Kedden 226 587 embert oltottak be az országban, ami új rekordnak számít.

Román hírtelevízió: háborús állapotok vannak a romániai kórházakban

Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttestek sorakoznak, a temetkezési vállalatok járművei pedig sorban állnak a kórházak udvarán - jelentette kedden a Digi24 hírtelevízió.

A csatorna által megszólaltatott Emilian Popovici, a román járványügyi társaság alelnöke felhívta a figyelmet, hogy egy hét alatt többen vesztették életüket a betegség szövődményeiben, mint ahányan az 1989-es forradalomban, vagy az 1977-es földrengésben haltak meg. A szakember szerint Romániában már három hónapja meghaladja az 1,1-et a reprodukciós ráta, amely azt mutatja, hogy egy fertőzött hány másiknak adja át a fertőzést. Popovici szerint "két hét is sok lett volna", és a döntéshozóknak ilyen körülmények között már rég szigorítaniuk kellett volna a járványügyi korlátozásokat. Úgy vélekedett: azok után, hogy a hatóságok felülbírálták a közegészségügyi intézet Bukarest és a vele összenőtt települések vesztegzár alá helyezésére vonatkozó javaslatát, nem is történhetett más, mint a járványügyi helyet további romlása.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint Romániában ismét megdőlt a fertőzési és halálozási rekord: az utóbbi 24 órában 18 863 embernél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, ami 40 százalékkal haladja meg az elmúlt két hét átlagát. Az utóbbi 24 órában 561 koronavírusos beteg halt meg, ami több mint 80 százalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot. A kórházakban már csaknem húszezer koronavírusos beteget kezelnek, közülük 1805-nek jutott hely az intenzív terápián.

Klaus Iohannis román államfő kedd esti televíziós nyilatkozatában úgy értékelte, Románia a szenvedés időszakát, rettenetes következményekkel járó nemzeti drámát, egy rémálmot él át, ugyanakkor riasztónak nevezte azt a tétlenséget is, ahogyan a hatóságok viszonyultak a helyzethez. Az elnök bejelentette: szerdára összehívja a járvány kezelésében illetékes kormányzati hatóságok vezetőit, hogy meghozzák azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyek a kialakult helyzetben még segíthetnek megvédeni a polgárok életét.

Iohannis szerint a parlamentnek sürgősségi eljárásban kellene bevezetnie a zöld igazolványt, korlátozni kell a mobilitást, az emberek közti érintkezést, és bármilyen népszerűtlenek is lennének, ezeket az intézkedéseket haladéktalanul fel kell vállalni - jelentette ki az államfő. Klaus Iohannis az oltás felvételére, a védőmaszk viselésére és a zsúfolt helyek kerülésére szólította fel polgártársait, kifejezve reményét, hogy összetartással sikerül kilábalni az országot sújtó egészségügyi válságból.

Szerbiában is bevezetik a védettségi igazolványt

Szombattól védettségi igazolvány felmutatásához kötik a szórakozóhelyek és vendéglátóipari egységek látogatását Szerbiában - közölte a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb a szerdai ülését követően. Ana Brnabic miniszterelnök elmondta: védettségi igazolásnak számít a vakcina második vagy harmadik adagjának felvételét igazoló dokumentum, 72 óránál nem régebbi PCR-teszt, 48 óránál nem régebbi antigénteszt, vagy annak igazolása, hogy valaki átesett a betegségen.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 7664-gyel 1 062 960-ra, Koszovóban 17-tel 160 558-ra, Észak-Macedóniában 472-vel 197 669-re, Montenegróban 560-nal 138 607-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 709-cel 245 791-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 57-tel 9214-re, Koszovóban eggyel 2974-re, Észak-Macedóniában nyolccal 6972-re, Montenegróban hattal 2042-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 27-tel 11 228-ra növekedett.

 

A texasi kórházak csaknem negyedében megteltek az intenzív osztályok

A texasi kórházak csaknem negyedében megteltek az intenzív osztályok a koronavírus miatt ápolásra szoruló betegekkel - számolt be kedden az amerikai sajtó.

Október 8-a és 14-e között 42 texasi kórházban teltek be az intenzívosztályok. Az adatokat minden héten az Egyesült Államok egészségügyi minisztériuma (DHHS) teszi közzé, amely körülbelül 200, több mint négy intenzív ággyal rendelkező texasi kórházat tart számon. A beszámoló szerint az augusztusi csúcs óta csökkent a teljes intenzív kapacitással működő texasi kórházak száma, de a most közzétett adatok még mindig magasabbak, mint amelyet a járvány téli fellendülése során mértek.

A Texas Tribune című amerikai lap beszámolója szerint egyes kórházakban nagy problémát okoz, hogy nincs elegendő létszámú személyzet a betegek ellátására. Az orvosok attól tartanak, hogy hamarosan "iszonyú döntéseket" kell meghozniuk, hogy kiket látnak el és kiket nem. A cikk szerint a texasi kórházak intenzív osztályain kezelt koronavírussal fertőzött betegek többsége nem vette fel a védettséghez szükséges oltásokat. Az egészségügyi minisztérium honlapján közölt írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kialakult helyzet ellenére az embereket "nem szabad elbátortalanítani attól, hogy kórházi ellátást kérjenek".

A New York Times című amerikai napilap beszámolója szerint Texas államban az emberek 53 százaléka kapta meg a Covid-19 elleni védettséghez szükséges oltást. A legfrissebb adatok szerint - a déli államban - hétfőn 5862 új fertőzöttet regisztráltak, amely a delta variáns terjedésének tudható be. A múlt héten Greg Abbott, Texas állam republikánus kormányzója rendeletben tiltotta meg az állam területén üzemelő cégeknek, hogy kötelezővé tegyék alkalmazottjaik számára a koronavírus elleni oltást. "A szövetségi túlkapás egy újabb példájaként a Biden-adminisztráció sok magánszervezetet megfélemlít a COVID-19 elleni oltási előírásokkal" - fogalmazott Abbott a rendelet indoklásában.

A kormányzó utasításai ellenére néhány texasi székhelyű nagyvállalat úgy döntött, hogy továbbra is megkövetelik alkalmazottjaiktól a koronavírus elleni oltás felvételét. Az American Airlines és a Southwest Airlines légitársaságok - amelyek székhelye a déli államban van - közölték, hogy nem változtatnak eddigi szabályaikon és továbbra is eleget tesznek a Biden-kormány oltottságra vonatkozó előírásainak.

Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója "sajnálatosnak" nevezte Abbott kormányzói rendeletét. "Tudjuk, hogy az oltások mennyire hatékonyak a betegség megelőzésében, nemcsak az egyének esetében, hanem a fertőzés dinamikájának lassításában is" - tette hozzá Fauci.

Egyhetes munkaszünet bevezetését kezdeményezte az orosz kormány

Országos munkaszünet bevezetését javasolta október 30. és november 7. között az új koronavírusos járványhelyzet romlása miatt kedden Tatyjana Golikova, az egészségügyért és demográfiáért felelős miniszterelnök-helyettes, miközben a napi halálozások száma ismét ezer fölé emelkedett, és újabb rekordot döntött.

Golikova a járvány elleni küzdelem koordinációs tanácsának elnökségi ülésén azt indítványozta, hogy azoknak a régióknak, ahol a legsúlyosabb a járványhelyzet, már október 23-tól tegyék lehetővé a munkaszünet bevezetését. Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban.

A miniszterelnök-helyettes javasolta továbbá, hogy egyes, a munkaszünet után november 7-én újranyitó objektumokba csakis az oltottságot, vagy a fertőzésből történt felgyógyulást igazoló QR-kóddal, továbbá negatív PCR-teszttel vagy az oltás alóli felmentés igazolásával lehessen belépni. Azt tanácsolta a be nem oltott, nem dolgozó nyugdíjasoknak, hogy vonuljanak önkéntes karanténba. A munkaadóknak azt javasolta: a nem oltakozott, 60 évesnél idősebb alkalmazottaikat legalább négy hétre irányítsák át távmunkára, hogy alkalmat nyújtsanak számukra a védőoltás beadatására. Indítványozta azt is, hogy a dolgozók kapjanak két pótlólagos szabadnapot a vakcinációra.

A Golikova által javasolt "kényszerintézkedéseket" Mihail Misusztyin miniszterelnök a támogatásáról biztosította. Közölte, hogy szerdán Vlagyimir Putyin elnök elé fogják terjeszteni őket. "Kritikus fontosságúnak" nevezte az oltási kampány ütemének felgyorsítását. Anna Popova orosz tisztifőorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője azt mondta, hogy az esetszám az ország 85 régiója közül 79-ben növekszik. Mihail Murasko egészségügyi miniszter hangsúlyozta a kórházak tehermentesítésének szükségességét, és közölte, hogy a kórházakban jelenleg 255 ezer beteget ápolnak. A tárcavezető szerint az országban összesen 274 ezer olyan kórházi ágy áll rendelkezésre, amely új koronavírusos fertőzöttek ellátására alkalmas.

Az új koronavírusos fertőzés következtében az elmúlt egy nap alatt 1015-an vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 225 325-re emelkedett az orosz operatív törzs keddi adatai szerint. A nem véglegesített halálozási ráta 2,79 százalék. Az igazolt fertőzöttek száma 33 740-nel 8 060 752-re emelkedett. Az esetszámok napi növekménye 0,42 százalék, a tünetmentes esetek aránya 7,4 százalék. A felépültek száma 23 426-tal 7 040 481-re nőtt. Az országban 794 946 aktív esetet tartanak számon. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 201,6 millió, az elmúlt napon pedig 408 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 706 328 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Downing Street: a brit kormány figyeli a számokat, de nincs szigorítási terv

A brit kormány szoros figyelemmel követi a koronavírus-járvány aktuális adatait, de nem merült fel a kabinetülésen szigorító intézkedések szükségessége - közölte kedden a Downing Street szóvivője. A nyilatkozat előzményeként, kedd este a brit egészségügyi minisztérium közölte, hogy az elmúlt 24 órában 43 738 új koronavírus-fertőződést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. Ez azt jelenti, hogy immár egy hete folyamatosan 40 ezer felett jár a naponta kiszűrt új koronavírus-fertőződések száma Nagy-Britanniában.

A kedd este zárult egy hétben 314 231 esetet szűrtek ki a brit egészségügyi hatóságok. Ez 43 646-tal, 16,1 százalékkal több az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál. A szaktárca keddi adatai szerint az elmúlt 24 órában 223-an, az utóbbi egy hétben 911-en haltak meg országszerte a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben. A halálozások heti száma 116-tal, 14,6 százalékkal haladta meg a múlt kedden zárult egyheti időszakban regisztrált halálesetekét. A kedden jelentett 223 haláleset a március 5-én feljegyzett 236 halálozás óta a legmagasabb napi adat, de a szakértők egybehangzóan hangsúlyozzák, hogy gyakran a keddi halálozási adatsorban jelennek meg a lassabb hétvégi feldolgozás miatt késedelmesen beérkezett számok is.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője kedd esti nyilatkozatában közölte: a kormány nem tekint elbizakodottan a járványadatokra, de az teljesen egyértelmű, hogy a nagy-britanniai oltási kampány eredményeként a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések és a Covid-19 okozta halálesetek száma egyaránt messze elmarad a járvány korábbi tetőzéseinek idején tapasztalttól.

Az egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint jelenleg országszerte 7749-en vannak kórházban Covid-19 betegséggel. Január második felében, a nagy-britanniai koronavírus-járvány akkori tetőzése idején volt olyan időszak, amikor csaknem 39 ezren szorultak kórházi kezelésre a Covid-19 miatt, és abban a hónapban előfordult, hogy meghaladta az 1800-at a halálesetek napi száma.

A szaktárca kedd esti adatai szerint a 12 éven felüli lakosság 86 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, 78,9 százaléknak a második adagot is beadták, emellett már hetek óta zajlik a hatáserősítő harmadik oltási adagok beadása is. Az első és a második adagokból eddig összesen csaknem 95 milliót, a harmadik oltási dózisból közel 4 milliót adtak be.

Megkezdődött a francia nemzetgyűlésben a védettségi igazolás használatának meghosszabbításáról szóló vita

Megkezdődött kedd este a francia nemzetgyűlésben annak a törvénytervezetnek a vitája, amelynek értelmében a kormány 2022. július 31-ig meghosszabbíthatja a koronavírussal szembeni védettségi igazolás használatát. A javaslathoz csaknem 380 módosító indítványt nyújtott be az ellenzék és egy kormánypárti képviselő is. A járványmutatók két hónapja javuló tendenciája ellenére kívánja a korlátozást meghosszabbítani a kormány, amellyel az elsődleges célja rábírni az eddig még be nem oltottakat arra, hogy ők is igényeljék a koronavírus elleni vakcinát.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszt) a jelenleg hatályos törvény szerint november 15-ig kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

Péntek óta a felnőtteknek már csak a receptre felírt teszt ingyenes, a 18 éven aluliak számára viszont bármilyen indok esetén ingyenes marad. A kormány ettől az intézkedéstől is azt reméli, hogy az oltás igénylésére fogja ösztönözni azokat, akik eddig inkább rendszeresen teszteltették magukat a védettségi igazolás érvényességéhez, mintsem felvették volna az oltást. 

A védettségi igazolást a törvénytervezet szerint november 15. után abban az esetben tarthatja használatban a kormány, ha a fertőzöttségi szint meghalad bizonyos előre meghatározott korlátokat (napi fertőzésszám, pozitív tesztek aránya).

Az ellenzék elsősorban azt kifogásolja, hogy a kormány a rendkívüli intézkedéseket az áprilisi elnökválasztáson és azt követő nemzetgyűlési választásokon túl is életben kívánja tartani. Pacome Rupin kormánypárti képviselő módosító indítványában ezért a védettségi igazolás használatának szigorú keretek közé szorítását javasolja november 15. után. Eszerint az igazolást csak azokban a megyékben lehetne alkalmazni, ahol 100 ezer lakosra legalább 50 vagy annál több fertőzött jut. Jelenleg országosan 46 ez a szám, és csak az ország megyéinek 20 százalékban haladja meg az ötvenet. 

"Azt kérjük a parlamenttől, hogy adjon lehetőséget arra, hogy a korlátozó intézkedések egy részét még alkalmazni tudjuk" - mondta a France Info hírrádióban Olivier Véran egészségügyi miniszter, aki ugyanakkor elismerte, hogy a kormány egyelőre nem számít újabb járványhullámra. Gabriel Attal kormányszóvivő jelezte, hogy a kormány egyáltalán nem kívánja nyárig az igazolás használatát meghosszabbítani, hanem "szeretne mielőbb megszabadulni tőle". Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács elnöke a Le Monde című napilapnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy "a kormány a korlátozó intézkedések fokozatos feloldását választotta, s a védettségi igazolást is nem azonnal, hanem fokozatosan kívánja november 15. után kivonni a forgalomból".

A törvényjavaslatról a végszavazás november elején várható.

Kórházban még 6500 fertőzöttet ápolnak, közülük 1049 páciens van súlyos állapotban, miközben egy évvel ezelőtt ilyenkor naponta 3 ezren kerültek egészségügyi intézménybe. A naponta feltárt új esetek száma ötezer és hatezer körül mozog. Az elmúlt 24 órában 39-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A 67 millió lakosú országban 51,1 millióan, az oltásra jogosultak 88,5 százaléka felvette az oltás első adagját, 86,5 százaléka pedig mindkét adagot, a teljes lakosság több mint háromnegyede van beoltva.

Legolvasottabb cikkeink