• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.11.06 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

A járvány terjedésének lassulását jelzi az új angliai reprodukciós ráta, kitiltják az oltatlanokat a közösségi élet több területéről Szászországban.

A járvány terjedésének lassulását jelzi az új angliai reprodukciós ráta

Az angliai koronavírus-járvány terjedésének lassulására utal a reprodukciós mutató pénteken ismertetett új becslési sávja. A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) számításai alapján az R mutató Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában - jelenleg 0,9 és 1,1 között van. Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 9-11 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A pénteken közzétett új becslési sáv a SAGE ismertetése szerint azt valószínűsíti, hogy az Angliában naponta bekövetkező új fertőződések számának változása az 1 százalékos csökkenés és a 2 százalékos növekedés közötti sávban lehet. Az újonnan kiszámolt angliai reprodukciós ráta a koronavírus-fertőződések terjedésének lassulását mutatja: a múlt héten a becslési sáv még 1,1-1,3 között volt, vagyis mindkét becslési szélsőérték a kritikus 1 felett járt.

A brit egészségügyi minisztérium péntek este ismertetett friss napi és heti járványügyi adatai is az újonnan bekövetkezett fertőződések számának csökkenését jelzik. A szaktárca közölte: az elmúlt egy napban 34 029, az utóbbi egy hétben 265 826 koronavírus-szűrési lelet bizonyult pozitívnak az Egyesült Királyság egészében. A heti fertőződési szám 23 892-vel, 8,2 százalékkal alacsonyabb az egy héttel korábban újonnan kimutatott koronavírus-fertőződések számánál. Október második felében több olyan nap is volt, amikor 50 ezer körüli, sőt 50 ezret valamivel meghaladó számú új koronavírus-fertőződést szűrtek ki 24 óra alatt.

A brit egészségügyi minisztérium pénteki ismertetése szerint eddig 50 156 656-an kapták meg a koronavírus elleni oltás első adagját. Ez azt jelenti, hogy a 12 évnél idősebb brit lakosság 87,2 százaléka már részesült az első oltási dózisból. A szaktárca szerdai tájékoztatása szerint a második oltási dózist eddig 45 790 934 embernek adták be, így a lakosság 79,6 százaléka már mindkét oltási adagot megkapta. A harmadik, hatáserősítő célú vakcinadózisból 9 347 074-en részesültek, vagyis a 12 éven felüliek 16,3 százalékát már háromszor is beoltották az Egyesült Királyságban. Így az első, a második és a harmadik beadott oltási adagok száma együtt átlépte a 105 milliót.

A brit egészségügyi hatóságok most elsősorban arra összpontosítanak, hogy minél többen megkapják a harmadik dózist. Ezt a napi számok is tükrözik: a szakminisztérium péntek esti tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 43 731 első, 20 482 második, ugyanakkor 334 398 harmadik oltási adagot adtak be országszerte.

Olaszországban tovább gyorsítják az oltást

Az oltakozás további gyorsítását jelentette be Roberto Speranza egészségügyi miniszter a járványhelyzetről tartott sajtótájékoztatóján pénteken, annak ellenére, hogy az olaszok több mint 86 százaléka már legalább egy adag oltást felvett. A járvány terjedését mutató reprodukciós ráta augusztus óta először a küszöbértéknek tartott egyes fölé emelkedett. Egyelőre egyetlen tartományban sem szigorítják az óvintézkedéseket.

Az új betegek száma mindenekelőtt az észak-olaszországi régiókban ugrott meg: Friuli Venezia Giuliában az utóbbi egy hét alatt háromszorosára emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, a szomszédos Venetóban ötven százalékkal emelkedett az intenzív osztályra kerülteké. A járvány első gócpontjaként ismert Lombardiában - ahol a 12 évnél idősebbek 91 százaléka legalább egy adag oltást már felvett - az utóbbi egy hét alatt harminc százalékkal nőtt az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. Az adatok azt mutatják, hogy a 12 és 59 év közötti beoltottak közül senki sem került intenzív osztályra.

Roberto Speranza elmondta, hogy a lakossági oltakozást a lehető legnagyobb sebességre akarják kapcsolni, tovább emelve azok számát, akik legalább egy adag vakcinát megkaptak. Jelenleg a hatvanmilliós országban a 12 év felettiek 86,45 százaléka kapott már legalább egy adag oltóanyagot, ez 46,6 millió embert jelent. A teljesen átoltottak száma 44,9 millió, ez a lakosság 83,3 százaléka. Az egészségügyi miniszter hozzátette, hogy a harmadik dózis szeptember végétől indított beadását is gyorsítani akarják.

Speranza azt hangoztatta, hogy a szájmaszk viselése továbbra is kötelező marad minden zárt térben, a tömegközlekedési eszközöktől kezdve az üzleteken át a vendéglőkig. Szájmaszkot viselnek az oktatási intézményekben is tanárok és diákok egyaránt, valamint a hívők a templomokban is. Egyelőre december 31-ig meghosszabbították azt az október közepén bevezetett intézkedést, miszerint munkavégzéshez kötelező a védettségi igazolás, amelyet a múzeumokba, színházba, éttermekbe történő belépéshez is fel kell mutatni. "Továbbra is pandémiában vagyunk" - jelentette ki Roberto Speranza.       

A járványbiztos Francesco Paolo Figliuolo tábornok bejelentette, hogy készen állnak a harmadik dózis tömeges beadására. Célként tűzte ki, hogy év végére a lakosság 90 százalékát átoltsák. 

Franco Locatelli, a Közegészségügyi Intézet (ISS) elnöke az oltási életkor csökkentését javasolta az 5 és 12 év közötti gyerekek beoltását szorgalmazva. Közölte, hogy az Olasz Gyógyszerügynökség (AIFA) a Nagy-Britanniában már engedélyezett Molnupiravir orvosság alkalmazását vizsgálja. Azok az olaszok, vagy Olaszországban élő és dolgozó külföldiek, akiket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem engedélyezett vakcinákkal oltottak be, kérelmezhetik, hogy mRNS-technológiát alkalmazó vakcinával legyenek újraoltva. Ezzel egy időben megkezdődött a Janssen oltóanyagával legalább hat hónapja vakcinázottak újraoltása, életkortól függetlenül. 

Pénteken több mint félmillió tesztelésen 6764 új beteget diagnosztizáltak, és 51 beteg halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Kórházban 3124 Covid-19-es beteget ápolnak, intenzív osztályon 395 páciens fekszik.

Kitiltják az oltatlanokat a közösségi élet több területéről Szászországban

A koronavírus-járvány negyedik hullámának erősödése miatt kitiltják az oltatlanokat a közösségi élet több területéről Szászországban - jelentették be pénteken Drezdában. A németországi tartomány kormányának egészségügyi minisztere, Petra Köpping a hétfőn életbe lépő rendeletet ismertetve elmondta, hogy csak a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, a többiek pedig még negatív teszteredménnyel sem.

A rendelet alapján az oltatlanok nem léphetnek be a szabadidő eltöltésére szolgáló intézmények és a kulturális intézmények zárt részeire, így például nem mehetnek vendéglőbe, moziba, szórakozóhelyre, vagy könyvtárba, múzeumba. A szigorítás célja, hogy sikerüljön a társadalmi és gazdasági életet megbénító újabb általános lezárás nélkül átvészelni a járvány negyedik hullámát - emelte ki a miniszter. Szászország az első német tartomány, ahol kitiltják az oltatlanokat a közösségi élet zárt térben zajló eseményeiről.

A szászországi kórházakban 1219 beteget kezelnek a Covid-19 betegség miatt. Számuk csaknem 50 százalékkal emelkedett az egy héttel korábbi  827-hez képest.

Romániában a tanári kar átoltottságától tették függővé a jelenléti oktatás engedélyezését

Romániában a tanári kar átoltottsági szintjétől tették függővé, hogy a kéthetes kényszervakáció után hétfőtől visszatérhetnek-e a padokba a diákok, vagy online folytatják a tanévet. Az új szabályozásról pénteken hozott közös rendeletet az oktatási és az egészségügyi miniszter a járványügyi operatív törzs (CNSU) kezdeményezésére.

Romániában hétfőtől azokban a tanintézetekben engedélyezik a jelenléti oktatást, ahol a tanári kar legalább 60 százaléka be van oltva. Az ennél kisebb immunizációs szintű iskolákban távoktatásra térnek át. Azokban az osztályokban is ideiglenesen az internetre költöztetik az oktatást, ahol megjelenik a fertőzés, ha pedig egy iskolában az osztályok több mint felében fel kellett függeszteni az óralátogatást, akkor az egész tanintézmény távokoktatásra tér át.

Az oktatási minisztérium becslése szerint ez azt jelenti, hogy a közoktatásban tanuló 2,93 millió diák közül mintegy 1,8 millió - vagyis több mint 60 százalékuk - járhat be hétfőtől az iskolába. Az iskolanyitásról helyi szinten dönt a tanintézmény igazgatótanácsa. A jelenleg távoktatásra kényszerülő iskolák is kinyithatnak később, amint az átoltottság eléri az előírt szintet. Az egyes iskoláknak honlapjukon is közzé kell tenniük a tanszemélyzet átoltottságára vonatkozó adatokat.

Sorin Cimpeanu oktatási miniszter kilátásba helyezte, hogy idővel a jelenléti oktatáshoz megkövetelt átoltottsági szintet hetven százalékra fogják emelni. A tárcavezető szerint jelenleg a tanárok mintegy 70 százaléka vette fel az oltást, a felsőoktatást is beleértve. Az oktatási minisztériumban dolgozó 444 alkalmazott kevesebb mint 66 százaléka kapott eddig legalább egy adag oltást. A beoltható (12 év feletti) tanulók körében az átoltottság jelenleg 30 százalékos, és - Cimpeanu szerint - "lendületesen" emelkedik. A tanévkezdéskor naponta alig ezer diák vette fel az oltást, mostanra pedig a napi átlag nyolcezerre emelkedett.

A járvány tavaly őszi második, illetve idei tavaszi harmadik hulláma idején - amikor még nem állt rendelkezésre, vagy túl kevés volt az oltóanyag - Romániában annak függvényében engedélyezték a jelenléti oktatást az iskolákban, hogy az adott településen a lakosság hány ezrelékénél mutatták ki a fertőzést a megelőző két hétben. A múlt tanévben már egyezrelékes fertőzési ráta felett korlátozták az óralátogatást, augusztusban a küszöböt hat ezrelékre emelték, majd - teljesen eltörölték.

Október közepén, amikor a fertőzési ráta országos átlaga a tíz ezreléket is átlépte, már a fertőzéstől tartó szülők kérésére kezdtek iskolák százaiban áttérni a távoktatásra, végül október közepén Klaus Iohannis államfő bejelentette, hogy kéthetes rendkívüli szünetre küldik a diákokat a járvány megfékezése érdekében.

Romániában a teljes lakosság 37 százaléka - a beoltható lakosság 43 százaléka - kapott eddig legalább egy adag oltást.

Franciaországban a parlament engedélyezte a védettségi igazolás használatának meghosszabbítását

A francia parlament megszavazta pénteken azt a törvénytervezetet, amely engedélyezi a kormány számára, hogy meghosszabbítsa a koronavírussal szembeni védettségi igazolás használatát 2022. július 31-ig. Az ellenzék azt kifogásolja, hogy a kormány a rendkívüli intézkedéseket az áprilisi elnökválasztáson és azt követő nemzetgyűlési választásokon túl is életben kívánja tartani. A jobboldali többségű szenátus csütörtök esti szavazásán csak 2022. február 28-ig adott a kormánynak felhatalmazást, de a kormánypárti többségű nemzetgyűlés a második olvasatban végül 2022. július 31-ig engedélyezte a kormánynak a korlátozások használatát. A jobbközép Köztársaságiak és a baloldali pártok jelezték, hogy az alkotmánytanácsnál megtámadják a törvényt.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszt) a jelenleg hatályos törvény szerint november 15-ig kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

A 67 millió lakosú országban a teljes lakosság 77, az oltásra jogosultak 89 százaléka vette fel a koronavírus elleni oltást. A kormány szerdán bejelentette, hogy hétfőtől az általános iskolákban ismét maszkot kell viselniük a tanulóknak a koronavírus-járvány miatt: a száz megyéből a jelenlegi 22 helyett 61-ben lesz érvényes a szabályozás, miután a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma ötven fölé emelkedett e térségekben. A magas átoltottságnak és a maszkviselési kötelezettségnek köszönhetően ugyanakkor sem a kormány, sem a szakemberek nem számítanak újabb járványhullámra.

A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek országos átlaga jelenleg 53. A napi esetszám átlaga az elmúlt hét napban 6 ezer volt, ez is 10 százalékos emelkedést jelent. A kórházi felvételek száma 4 százalékkal nőtt. Kórházban továbbra is hatezer fertőzöttet ápolnak, s közülük ezren vannak súlyos állapotban, az intenzív ágyak ötödét foglalják el a koronavírus szövődményeiben szenvedők, de az ő számuk hetek óta stagnál. Az elhunytak száma 30 és 50 között volt naponta az elmúlt héten.