• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.11.17 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Szlovéniában minden második teszt pozitív, Romániában bezárják a járványügyi korlátozásokat megsértő vendéglátóhelyeket.

Horvátországban a fertőzésben elhunytak többsége nem volt beoltva

Horvátországban a fertőzésben elhunytak többsége nem volt beoltva - derült ki a kormány szerdai jelentéséből. Vili Beros egészségügyi miniszter elmondta: az elmúlt héten 390-en haltak meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben, közülük 273-an nem voltak beoltva. Tízen 50 évnél fiatalabbak voltak, közülük senki nem volt beoltva - hangsúlyozta a tárcavezető. Kiemelte, hogy ugyanakkor nőtt a beoltottak száma az országban. Egy hét alatt 120 ezren vették fel valamelyik vakcina egyik adagját.

A kormány szerdai jelentéséből kiderült: a járvány kezdete óta a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma átlépte a félmilliót, az elhunytak száma pedig 10 050 főre emelkedett  Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője közölte: azzal, hogy keddtől kötelezővé tették a Covid-igazolványok használatát az állami szférában, nem tették kötelezővé az oltást is. Azoknak, akik nincsenek beoltva, és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer kell teszteltetniük magukat. "Bár volt példa incidensekre, és többen tüntettek a rendelet ellen, a dolgozók többsége megértéssel fogadta az új szabályozást" - mondta.

Andrej Plenkovic kormányfő bejelentette: törvényt módosítanak annak érdekében, hogy szankcionálni lehessen azokat, akik nem tartják be a járványügyi rendeleteket, vagy arra buzdítanak. "Nem látom, hogy egy egyszerű mintavétel miért okoz bárkinek is problémát, mert úgy néz ki, hogy a tüntetések nem az oltások, hanem az egy másodpercig tartó tesztelések ellen vannak" - húzta alá a kormányfő. Egyben azzal vádolta az ellenzéket, hogy ők szólítanak fel rendbontásra. "Ha vannak más politikai ambícióik, akkor azt nyíltan mondják meg, ne játsszanak emberi jogi és szabadságharcosokat, miközben ők a harmadik oltást is felvették" - fogalmazott.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban az elmúlt 24 órában 6670 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, s a vírus okozta Covid-19 betegségben 64-en haltak meg. Kórházban 2433 beteget ápolnak, közülük 323-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 076 934-en kaptak védőoltást, közülük 1 873 073-an már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 4276 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 19 beteg halt meg. Kórházban 1095 beteget ápolnak, közülük 251-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 212 523-an kaptak védőoltást, közülük 1 133 262-en már a második adagot is.

A szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó tanácsa szerint a kórházban kezelt betegek száma tovább fog növekedni, ezért újabb korlátozásokat javasolnak. Szigorúbb járványügyi szabályozásokat kérnek a szolgáltatókra, javasolják az egyetemek online oktatásra történő átállását, valamint azt, hogy ahol csak lehet, otthoni munkára álljanak át a munkavállalók.

QR-kódhoz kötötte a belépést az orosz parlament alsóháza

A koronavírus elleni védettséget igazoló QR-kóddal léphetnek csak be az orosz parlamenti alsóház (Állami Duma) üléstermébe és a bizottsági ülésekre a látogatók, beleértve a kormány képviselőit - jelentette be Vjacseszlav Vologyin házelnök szerdán, amikor újabb csúcsot ért el a napi halálozási adat Oroszországban. Vologyin a ház plenáris ülésén felszólította az Állami Duma apparátusát, hogy ennek megfelelően módosítsa a beléptetőrendszert. Azt mondta, hogy ha egy kormányzati jelentéstevő, akinek részt kell vennie egy törvénytervezet megvitatásakor, nem rendelkezik védettségi igazolással, akkor nem engedik be a terembe, és másik képviselőt kérnek majd helyette. A házelnök emellett emlékeztetett arra, hogy éppen a kormány kezdeményezett a QR-kódok bevezetéséről szóló törvényjavaslatokat a Covid-19 járvány megfékezése érdekében. Úgy vélekedett, hogy a parlamentnek magán kell kezdenie a változtatásokat.

Az orosz kormány pénteken két törvényjavaslatot nyújtott be a parlementnek. Az egyikben javasolta az egészségügyi és járványügyi törvény módosítását, oly módon, hogy az éttermek, nem élelmiszert árusító üzletek, nyilvános rendezvények és kulturális intézmények látogatását a védőoltást, ellenjavallatot vagy lezajlott betegséget igazoló QR-kódhoz kösse. A második, a légi közlekedési és a vasúti törvénykönyvet módosító törvényjavaslat ugyanilyen feltételhez kötné a repülőre vagy távolsági vonatra szállást, illetve a jegyvásárlást ezekre a közlekedési eszközökre. Ugyanakkor a kormány azt javasolta, hogy az első szakaszban a PCR-teszteredményeket is QR-kóddal együtt fogadják el.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán "tisztán technikai megoldásnak" minősítette Anna Popova orosz tisztifőorvosnak az a döntését, amellyel kedden 2024-ig hosszabbította meg a COVID-19 koronavírus-fertőzés megelőzését célzó egészségügyi és járványügyi előírások hatályát. "Kezdetben azt gondoltuk, hogy a világjárvány hat hónap és egy év közötti idő alatt fog véget érni, de most már látjuk, hogy tévedtünk a számításainkban. Lassan két éve tart már a világjárvány, és a vége egyelőre nincs a láthatáron" - nyilatkozott a szóvivő. Hozzátette, hogy a szabályozásokat "mindig le lehet mondani, ha a világjárvány hirtelen véget ér".

Az orosz operatív törzs szerdai adatai szerint egyébként az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1247-en vesztették életüket - ez abszolút rekord a járvány kezdete óta -, ezzel a halálos áldozatok száma immár 259 084-re nőtt Oroszországban. A nem véglegesített halálozási ráta 2,82 százalék. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 36 626-tal 9 182 538-ra emelkedett. A napi növekmény 0,4 százalék, a tünetmentes esetek aránya 6,4 százalék. A felépültek száma 36 388-cal 7 242 735-re gyarapodott. Az országban 1 040 618 aktív fertőzöttet tartanak nyilván.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 206,3 millió, az elmúlt napon pedig 557 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 911 402 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Romániában felelősségáthárítás is hátráltatja a diákok tesztelésének megkezdését

Romániában a minisztériumok közötti felelősségáthárítás is hátráltatja a diákok rendszeres tesztelésének megkezdését - állapította meg szerdán a Digi24 hírtelevízió, miután az egészségügyi tárca az oktatási minisztériumra bízta, hogyan szervezi meg a több mint hárommillió diák koronavírus-szűrését.

Az egészségügyi minisztérium szerdai közleménye szerint a nyálmintát használó antigén gyorsteszt bárhol elvégezhető, a tesztelés nem minősül orvosi beavatkozásnak, nem igényel szakképesítést. A tárca emlékeztetett: a gyorsteszten alapuló szűrés iskolai bevezetését az oktatási minisztérium szorgalmazta még februártól kezdődően, így jogosult a tesztek felhasználásának módjáról is dönteni. Az egészségügyi tárcától Sorin Cimpeanu oktatási miniszter kért nyilvános állásfoglalást, miután a pedagógus-szakszervezetek lázongásával szembesült, amelyek szerint nem lehet a tanítók és tanárok feladatává tenni a diákok heti kétszeres tesztelését.

A járvány negyedik hullámának tetőzése idején Romániában kéthetes kényszervakációra küldték a diákokat, múlt héten pedig - az akkori, csaknem 8 ezrelékes országos fertőzési ráta ellenére - az iskolák több mint kétharmadában jelenléti oktatással folytatódott a tanév. Az oktatási minisztérium arra hivatkozva engedélyezte a tanulók visszatérését az iskolapadokba - azokban a tanintézményekben, ahol a pedagógusok átoltottsága meghaladja a 60 százalékot -, hogy a tanulók rendszeres antigén tesztelésével fogják megelőzni a fertőzési gócok kialakulását.

Romániában az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) még október elején jóváhagyta a diákok szűrésére használt 70 millió koronavírus-nyálteszt beszerzését, a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt azonban ezek leghamarabb a hét végén vagy a jövő hét elején érkezhetnek meg az iskolákba. A témáról kialakult társadalmi vita során most az a megoldás körvonalazódott, hogy a teszteket kiosztják a diákoknak, és a tesztelést a szülőkre bízzák, annál is inkább, mivel sokan vitatták az oktatási miniszter azon álláspontját is, miszerint nincs szükség szülői beleegyezésre ahhoz, hogy az iskolában noninvazív koronavírus-tesztelésnek vessék alá a diákokat.

Romániában a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai jelentése is a járvány további lassulását jelzi: a jelentés kiadása előtti 24 órában 3535 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, ami több mint 40 százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától. A GCS szerdai összegzése szerint az utóbbi 24 órában 299 koronavírusos beteg vesztette életét, ami 15 százalékkal marad el a kéthetes mozgóátlagtól.

Észak-Macedónia kötelezővé teszi az egészségügyi dolgozók beoltását

Kötelezővé teszi az egészségügyi dolgozók beoltását az észak-macedón kormány - jelentette be Venko Filipcse egészségügyi miniszter szerdán Szkopjéban. A tárcavezető hozzátette: a rendeletet a kormány hamarosan elfogadja, az egészségügyi dolgozóknak pedig a hatályba lépéstől számítva harminc napjuk lesz arra, hogy felvegyék a koronavírus elleni valamelyik védőoltást.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 3773-mal 1 217 973-ra, Koszovóban öttel 160 947-re, Észak-Macedóniában 524-gyel 209 976-ra, Montenegróban 520-szal 153 081-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 792-vel 265 940-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 55-tel 10 951-re, Észak-Macedóniában kilenccel 7329-re, Montenegróban eggyel 2217-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 32-vel 12 004-re növekedett. Koszovóban az elmúlt napon sem volt halálos áldozata a kórnak, a halottak száma így 2980 maradt.

Baszkföld kormánya bíróságtól kér engedélyt, hogy oltási igazoláshoz köthesse a szórakozóhelyekre belépést

Baszkföld kormánya a bíróságtól kér engedélyt, hogy oltási igazoláshoz köthesse a szórakozóhelyekre belépést - jelentette be Gotzone Sagardui, a régió egészségügyi tanácsosa kedden Bilbaóban. Az északi tartományban az egyik legmagasabb a koronavírus-fertőzöttek aránya Spanyolországban, százezer emberből átlagosan 188-an kapták el a vírust az elmúlt két hétben, míg az országos átlag ugyanebben az összevetésben 88 fertőzött.

Az autonóm regionális kormány tárcavezetője létfontosságúnak nevezte a terjedés megállítását, amelynek érdekében szerdától nem lehet megtartani azokat a tömegrendezvényeket, ahol nem tudják garantálni az olyan alapvető járványügyi biztonsági intézkedéseket mint például a távolságtartás. Emellett azokon a településeken, ahol az esetszám meghaladja a 150-et százezer emberre vetítve, egyáltalán nem lehet tömegrendezvényeket tartani.

Spanyolországban az elmúlt két hétben mérsékelten, de folyamatosan emelkedett az új esetek száma. Az Antena3 kereskedelmi televízió számítása szerint november elejéhez 40 százalékkal több az fertőzött. A héten elkezdik beadni az emlékeztető oltást azoknak, akik az egydózisú Janssen-oltóanyagot kapták meg. Mintegy kétmillió ember számára Pfizer vagy Modernával egészítik ki az előzőleg kapott oltást.

A dél-európai ország gyógyszerügyi hatósága (AEMPS) engedélyt adott a spanyol Hipra gyógyszervállalatnak saját fejlesztésű, koronavírus-elleni vakcinája klinikai vizsgálatainak második fázisára. Az ország tíz különböző kórházában 1100 önkéntes pácienst vonnak be a programba, amelyre azok jelentkezhetnek, akik legalább fél évvel ezelőtt megkapták a Pfizer vállalat oltóanyagának két dózisát. Az úgynevezett fehérjealegység alapú oltóanyag vizsgálatainak folytatására a spanyol kormány 15 millió eurós támogatást hagyott jóvá. Siker esetén a befejező harmadik fázisba még több embert és külföldi kórházakat is bevonnak. A Hipra tervei szerint jövő év első felében válhatna elérhetővé a spanyol oltóanyag, amelyből 400 millió dózist tud előállítani 2022-ben.

Romániában a járványügyi korlátozásokat megsértő vendéglátóhelyek bezárásáról döntött a parlament

Romániában a járványügyi korlátozásokat következetesen megsértő vendéglátóhelyek ideiglenes bezárásáról fogadott el törvénymódosítást kedden a képviselőház. A szenátus által már korábban jóváhagyott, kihirdetésre váró jogszabály szerint azokat a vendéglátóhelyeket, amelyeket már megbírságoltak azért, mert nem tartották be a járványügyi hatóságok nyitvatartási vagy a kapacitásuk kihasználására vonatkozó előírásait, a kihágás megismétlődése esetén 15 napra bezárathatja az ellenőrzést végző hatóság. Amennyiben ezt az intézkedést sem tartják be, 30 napra kerül hatósági pecsét a vendéglátóhely bejáratára, ennek eltávolítása pedig már bűncselekménynek minősül, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A szigorúbb fellépés szükségességét Lucian Bode belügyminiszter vetette fel még márciusban, a járvány harmadik hullámának felívelő szakasza idején, amikor a rendőrség azt tapasztalta, hogy hiába bírságolja meg a tiltás ellenére nyitva tartó klubokat és éjszakai szórakozóhelyeket, azok továbbra is megsértik az előírásokat, mert bevételük jelentősen nagyobb, mint a kiszabható bírság.

A bukaresti képviselőház egészségügyi szakbizottságában közben még mindig nem tudtak megállapodni a pártok a zöld igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló törvénytervezet végleges szövegéről. A jogszabály tervezete október 27-én nem kapta meg a szenátusban az elfogadásához szükséges minősített többséget. A szenátusi változat a teljes állami szektorra és minden olyan irodaépületre kiterjesztené az uniós digitális Covid-igazolvány használatát, ahol több mint ötven ember tartózkodik.

A képviselőházi szakbizottságban olyan módosító javaslatokról folyik a vita, amelyek értelmében az oltatlanok rendszeres tesztelésének költségét egy ideig állami költségvetésből fedeznék. Romániában október végétől az ügyfelek már csakis védettségi igazolvánnyal léphetnek be a nyilvános helyek beltéri helyiségeibe, az alkalmazottak jogait azonban csakis törvény korlátozhatja.

Az országban egyébként már tetőzött a járvány negyedik hulláma, a napi esetszámok negyedik hete, az elhalálozásoké pedig két hete csökkenni kezdtek. Kedden a hatóságok 4128 új esetről számoltak be, ez több mint 35 százalékkal marad el az utóbbi két hét átlagától. Az utóbbi 24 órában 343 koronavírusos beteg vesztette életét: ez néhány százalékponttal kisebb a kéthetes mozgóátlagnál. A negyedik hullám tetőzése óta 20 ezerről 14 ezerre esett vissza a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, az intenzív terápiás részlegek azonban a legtöbb kórházban még mindig tele vannak, a súlyos állapotban lévő fertőzöttek száma egy hónapja először kedden esett ismét 1700 alá.

Szlovéniában minden második teszt pozitív

Szlovéniában az elmúlt napban minden második vírusteszt pozitív eredményt hozott, a növekvő esetszámok miatt a lakosság több mint a fele támogatná a védettséggel nem rendelkezők korlátozását - közölte a helyi sajtó kedden. A Dnevnik című szlovén napilap által végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 60 százaléka támogatná a kormány azon döntését, miszerint, akik nincsenek beoltva és nem estek át a fertőzésen, ne járhassanak munkába és ne végezhessenek egyéb aktivitást, negatív teszt felmutatása ellenében sem. A mindenkire vonatkozó, teljes lezárások lehetőségével ugyanakkor, mindössze 20 százalék értett egyet.

A szlovén kormány még a múlt hónapban tette kötelezővé az állami hivatalok alkalmazottai számára az oltást, amennyiben nem estek át a fertőzésen. Az alkotmánybíróság azonban nemrég ideiglenesen felfüggesztette a rendeletet.

Keddre 3763 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a fertőzés következtében öt beteg halt meg. Kórházban 1074 beteget ápolnak, közülük 236-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 210 122-en kaptak védőoltást, közülük 1 132 229-en már a második adagot is. Ez a beoltható lakosság 57, illetve 54 százaléka.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 4443 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, s a vírus okozta Covid-19 betegségben 50-en haltak meg. Kórházban 2378 beteget ápolnak, közülük 289-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 060 023-an kaptak védőoltást - a teljes lakosság 50, a felnőtt lakosság 60 százaléka -, közülük 1 865 294-an már a második adagot is felvették.

Horvátországban keddtől kötelező a koronavírus elleni védettségi igazolást az állami szférában. Azoknak, akik nem kaptak oltást, vagy nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer kell teszteltetniük magukat. Az új rendelet okozott némi fennakadást az országban. Sokan nem tudtak tesztet végeztetni, főleg a kisebb járásokban és városokban, mert a tesztelőhelyek nem voltak felkészülve a nagy érdeklődésre. Ugyanakkor voltak olyanok is, akik megtagadták a tesztelést, nekik távol kell maradniuk a munkahelyükről.

Legolvasottabb cikkeink